2024-04-21 141 浏览
屋企附近開咗阿杏飯團夜晚唔想煮就梗係去買飯團嚟食套餐有飯團加埋嘢飲都只係幾十蚊非常抵食!我哋先揀咗網紅蟹肉飯團飯團非常足料!除咗有蟹棒,仲有肉鬆、生菜、脆脆配沙律醬飯團用紫米,外圍用紫菜包住飽肚之餘仲非常健康另一個係奈良雞肉海苔卷呢個卷個樣有啲似壽司,不過係熱嘅!啱晒怕食生冷嘢嘅男朋友奈良雞肉嘅質地嫩滑入面有啲脆脆令成個口感更加豐富嘢飲我哋叫咗芝芝火火係紅火龍果同芝士奶蓋嘅完美結合係夏日消暑嘅救星!最後係椰果四季春椰果甜甜哋,配埋四季春啱晒想飲茶但又唔想太寡嘅我!
屋企附近開咗阿杏飯團
夜晚唔想煮就梗係去買飯團嚟食
套餐有飯團加埋嘢飲都只係幾十蚊
非常抵食!

我哋先揀咗網紅蟹肉飯團
飯團非常足料!
除咗有蟹棒,仲有肉鬆、生菜、脆脆配沙律醬
飯團用紫米,外圍用紫菜包住
飽肚之餘仲非常健康

另一個係奈良雞肉海苔卷
呢個卷個樣有啲似壽司,不過係熱嘅!
啱晒怕食生冷嘢嘅男朋友
奈良雞肉嘅質地嫩滑
入面有啲脆脆令成個口感更加豐富

嘢飲我哋叫咗芝芝火火
係紅火龍果同芝士奶蓋嘅完美結合
係夏日消暑嘅救星!

最後係椰果四季春
椰果甜甜哋,配埋四季春
啱晒想飲茶但又唔想太寡嘅我!
2024-04-09
  • 網紅蟹肉飯團
2024-04-20 50 浏览
經過TKO,見到有分店,即刻試試佢❤️環境好大,唔洗立食👍🏻🍙即叫即整,新鮮熱辣♨️暖笠笠🍙用紫米飯去整,好軟糯,好好味👍🏻⭐️網紅蟹肉飯團 $41份量好足料,入面好多餡‼️食得出有沙律醬,蟹柳,油炸鬼碎,一啖咬落去脆卜卜,好有口感💓 飯粒keep到煲飯果種軟糯口感☺️⭐️鹹蛋烤腸飯團 $43有好大粒鹹蛋黃🤤🤤🍙食落去有足夠的口感和味道,好有濃厚的鹹蛋味‼️ 鹹蛋的鹹香和烤腸的香氣融埋一齊…⭐️芝芝火火 $33奶蓋質地濃郁順滑🆚火龍果既鮮甜幾match…整體成杯唔會話好甜,都okay~🥤葡萄冰檸茶 $30係一杯清爽的飲品,冰冰涼涼,好岩而家呢個天氣,淡淡茶味,食完🍙好岩飲~適合解渴👍🏻

⭐️網紅蟹肉飯團 $41

⭐️鹹蛋烤腸飯團 $43

⭐️芝芝火火 $33

🥤葡萄冰檸茶 $30
  • 鹹蛋烤腸飯團
  • 芝芝火火
  • 葡萄冰檸茶
  • 網紅蟹肉飯團
人氣台式紫米飯團✨阿杏飯團ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡阿杏飯團🍙給你一個足料又暖笠笠嘅飯團❤️呢到所有飯團都係即叫即做 拎到手嘅時候仲熱辣辣❗️飯團用左紫糯米整 食落口感好軟糯~配料加左好多肉鬆、油炸鬼同生菜✨超級足料又口感豐富❤️食一個已經夠哂飽肚!▪️網紅蟹肉飯團🦀呢個蟹肉飯團其實就係加左蟹柳落去!蟹柳就冇特別調味 但係由於已經有好多配料再加上飯團入面會加咗沙律醬 已經非常好味✨▪️芝士雞扒飯團🐔芝士雞扒飯團就比起頭先嘅蟹肉飯團濃味好多!因為除咗有滑嫩嘅雞扒之餘 加入半溶嘅芝士🧀芝士味鹹香得嚟又濃郁 相當之邪惡嘅配搭!▪️霸氣芒果茶🥭呢杯霸氣芒果茶酸酸甜甜 消膩又解渴!入面仲加咗好多椰果粒粒 食到最尾仲見到有芒果肉添✨▪️黑糖珍珠奶茶🧋手搖飲品最肥仔一定係呢杯黑糖珍珠奶茶!黑糖有啲焦香嘅味道 珍珠煙煙韌韌好有咬口飲完好肥仔 不過間唔中飲返杯又會好滿足✨⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧📍阿杏飯團(將軍澳)將軍澳寶琳新都城中心二期L1樓1126號舖
人氣台式紫米飯團✨阿杏飯團
阿杏飯團🍙給你一個足料又暖笠笠嘅飯團❤️

呢到所有飯團都係即叫即做 拎到手嘅時候仲熱辣辣❗️
飯團用左紫糯米整 食落口感好軟糯~
配料加左好多肉鬆、油炸鬼同生菜✨
超級足料又口感豐富❤️食一個已經夠哂飽肚!

▪️網紅蟹肉飯團🦀
呢個蟹肉飯團其實就係加左蟹柳落去!
蟹柳就冇特別調味 但係由於已經有好多配料
再加上飯團入面會加咗沙律醬 已經非常好味✨

▪️芝士雞扒飯團🐔
芝士雞扒飯團就比起頭先嘅蟹肉飯團濃味好多!
因為除咗有滑嫩嘅雞扒之餘 加入半溶嘅芝士🧀
芝士味鹹香得嚟又濃郁 相當之邪惡嘅配搭!

▪️霸氣芒果茶🥭
呢杯霸氣芒果茶酸酸甜甜 消膩又解渴!
入面仲加咗好多椰果粒粒 食到最尾仲見到有芒果肉添✨

▪️黑糖珍珠奶茶🧋
手搖飲品最肥仔一定係呢杯黑糖珍珠奶茶!
黑糖有啲焦香嘅味道 珍珠煙煙韌韌好有咬口
飲完好肥仔 不過間唔中飲返杯又會好滿足✨

📍阿杏飯團(將軍澳)
將軍澳寶琳新都城中心二期L1樓1126號舖
2024-04-17 71 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間台式手作飯團店,所有飯團都係鮮米手作,用上優選食材,幾個月前喺觀塘分店已經食過,見佢將軍澳分店可以堂食,於是就入內光顧🦀網紅蟹肉飯團 $41🙋🏻‍♂️表示個蟹肉飯團入面有蟹棒,肉鬆,香菇,油條酥,生菜同沙律醬等配料,用紫糯米同海苔包住,食落個飯口感軟糯,蟹棒鮮甜,加上其他配料層次感豐富🐓奈良雞肉海苔卷 $39🙋🏻‍♂️表示個海苔卷入面有雞肉,肉鬆、用珍珠米同海苔包住,配上脆米同麻辣醬,食落飯粒分明,雞肉嫩滑,麻辣醬味道香辣惹味,脆米口感香脆,令個飯卷食落增添層次感🧀芝芝火火 $33🙋🏻‍♂️表示杯飲品係芝士奶蓋火龍果,成杯紫紅色,好搶眼,飲落芝士奶蓋香滑濃厚,味道帶鹹香,火龍果味道鮮甜,果味香濃🥥椰果四季春 $25🙋🏻‍♂️表示杯四季春底下有滿滿嘅椰果,茶味清新,飲落有粒粒椰果,口感煙韌,味道唔會太甜📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10
網紅蟹肉飯團

網紅蟹肉飯團
奈良雞肉海苔卷
椰果四季春
2024-04-15 40 浏览
寶琳做完嘢,有D餓行入新都城搵下有咩醫下肚啦 , 見到阿杏飯團仲要有位坐住食,直接入去,呢間裝修都別緻, 有棵大大櫻花樹, 感覺舒服,乾淨企理。有座位堂食可以慢慢享受. 唔使外賣番屋企. 叫左網紅蟹肉飯團 - 蟹棒勁大條 肉鬆味道鹹香,蘿蔔粒爽脆, 內有配料脆脆、生菜, 泰國紫米口感軟硬適中。好味. 加配黑糖珍珠奶茶 - 超多珍珠 . 奶茶底調味幾好,唔會太甜,黑糖珍珠煮得剛好咬落都煙韌.新宿燒汁牛扒飯團, 大大件牛 牛肉大大舊醃得好惹味 ,辣辣地幾惹味 ,滿滿嘅餡料仲配有油炸鬼 都脆身,配埋肉鬆,椰菜絲,成個飯團又唔會太膩 . 勁飽肚冷椰果四季春,茶味清香,味道微甜,椰果口感爽脆。我地兩個人$120有找. 抵食呢間阿杏真係唔錯有埋堂食. 下次去寶琳可以番食. 真係平靚正.
乾淨企理。有座位堂食可以慢慢享受. 唔使外賣番屋企.

冷椰果四季春,茶味清香,味道微甜,椰果口感爽脆。
我地兩個人$120有找. 抵食
2024-04-10
2024-04-08 40 浏览
📍阿杏飯團#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-淡淡肉套餐 -$56新宿燒汁牛扒飯團 有滿滿嘅料 而且牛扒食落好有肉汁又淋 好易咬斷 唔驚跌到周圍都係 外層用左紫菜包住 份量超足夠 飲品方面叫左芝芝火火 有芝士奶蓋 飲落咸咸地 再配埋火龍果嘅甜味 非常夾海鮮套餐 -$51蟹肉飯團中間有原條蟹肉 係原條喔 唔會食兩啖就無 兩個飯團都有油炸鬼碎 所以食落脆卜卜 有口感 飲品方面叫左椰果四季春 甜度岩岩好 配埋椰果有口感
📍阿杏飯團
服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
淡淡肉套餐 -$56

海鮮套餐 -$51
2024-04-06 29 浏览
《網紅蟹肉飯團 🦀 》每一個飯團都有肉鬆,青瓜粒,冬菇粒,同埋油炸鬼,每一個都係即叫即做,餡料又有好多唔同配搭組合,口感豐富得嚟又健康!👍🏻👍🏻.《鹹蛋烤腸飯團》台式飯團用咗泰國嘅紫米 🍚 ,入邊有好多唔同嘅材料,令到成個飯團都有唔同嘅滋味,鹹蛋飯團係用咗鴨旦,有少少流沙嘅感覺,咬落去好滋味,同烤腸十分之夾!.《覇氣芒果茶》食飯團可以有水果茶配搭,入邊真係有芒果肉同埋椰果,飲茶之餘仲有好多唔同配料 🥭 .《芝芝火火》火龍果芝士奶蓋沙冰,芝士奶蓋好濃味,加埋火龍果成個感覺好清新好fresh 🤭🤭

《網紅蟹肉飯團 🦀 》

《鹹蛋烤腸飯團》

《覇氣芒果茶》
《芝芝火火》
最近去咗寶琳依間「阿杏飯團」食下嘢,估唔到依間分店居然有堂食位置,如果晚餐唔想食得太Heavy,就咁食個飯團輕食都幾好,不過個人認為飯團價錢稍貴。奈良雞扒飯團便當(單點$55),雞扒肉質嫩滑,雞味濃厚,內有煎蛋、火腿、生菜,珍珠米口感煙韌,沙律表面鋪滿沙律醬,紫椰菜、生菜、粟米,食落好新鮮。網紅蟹肉飯團(單點$41),蟹棒食落有鮮味,肉鬆味道鹹香,蘿蔔粒口感爽脆,內有脆脆、生菜、原味沙律醬,泰國紫米口感軟硬適中。冷茉香奶蓋綠(跟餐$20),奶蓋口感綿密,略嫌未夠鹹香,奶綠嘅茉香綠茶味道略嫌被奶精味道掩蓋,茶味偏淡,紅豆味道香甜,內有椰果。冷椰果四季春(跟餐$10),茶味清香,味道微甜,椰果口感爽脆。

• 冷椰果四季春
2024-03-24 62 浏览
味道不差,奈何員工服務態度極差,可能我遇到那位是較年輕嘅員工,初出茅廬,未見過世面。原本我沒打算在此寫評論,但是那個員工的態度真的好差。當問到某食品與某食品之分別時,她告訴我該食品已售罄。但她沒有答我問題,於是我再問一次兩者分別何在,她態度帶點憤怒回覆,都話賣晒囉!其實年輕並不是服務態度差的原因,出嚟做嘢態度好緊要。若果貴店不想因員工素質而令貴店聲譽受損,請做好員工培訓。否則,長遠來說,員工素質必定會影響公司嘅營業額,從而影響貴店的發展。

外卖自取
阿杏飯團喺香港開咗一段時間,主打外賣,只有新都城分店設有座位,可以坐低食。好多OL都鐘意食呢間做lunch,貪佢健康同性價比高,而且飯團包裝設計靚🌼海鮮飯團系列 網紅蟹肉飯團個人比較喜歡紫米飯團,無論入面拼雞肉、牛肉定鰻魚都好食。今次嚟試埋蟹肉,無咁多汁料,反而較健康。內裡有脆脆、肉鬆同生菜。奈良雞扒飯團餸便當呢個便當就更加健康喇,除咗兩件飯團,亦配有少少沙律菜。飯團內有雞扒、蛋同火腿,味道唔會濃烈,卡路里較低。食完兩件都幾飽肚。椰果四季春 芝士火火推介四季春果杯,無少甜都無甜椰椰感覺,芝士火火個奶蓋加火龍果汁都幾正。🛎️必試指數:8/10🔆

海鮮飯團系列 網紅蟹肉飯團

奈良雞扒飯團餸便當

椰果四季春 芝士火火

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-03-16
午餐
2024-03-14 38 浏览
呢日去咗寶琳做嘢,行過新都城,見到呢間日式飯團店,有棵櫻花樹。裝修好日式,而且乾淨企理,決定就買個飯團返屋企食。爆漿芝士飯團食評:飯團以紫米做飯底,顏色好靚,好特別😍加埋火腿和拉絲芝士結合了多種口感和風味。紫米口感比較嚼勁,帶有一點堅果的香氣,可以增加整個飯團的口感層次。火腿的鹹香味道為這款飯團帶來了一定的鮮味,並平衡紫米的甜味,同時也增加了整體飯團的風味。火腿的質地較軟嫩,與紫米的嚼勁形成了一種有趣的對比。拉絲芝士爆漿是這款飯團的亮點。拉絲芝士的質地柔軟且有彈性,融化在熱飯團中,形成了豐富的芝士爆漿口感。咬下一口時,濃郁的芝士味道迅速在口中散開,給人帶來了滿足感和享受。😋芝芝火火:這款火龍果芝士奶蓋汁結合了火龍果和芝士奶蓋的元素,呈現了一種色彩繽紛且吸引人的外觀。😍火龍果為這款飲品帶來了明亮的粉紅色調,給人一種愉悅的視覺體驗。火龍果天然甜味為這款飲品帶來了一定的甜度,而且火龍果的香氣也能在口中瀰漫開來。芝士奶蓋的質地柔軟,口感滑順。它帶來了濃郁的奶香味道,為整個飲品增添了豐富的層次感,這種結合使得飲品更加濃郁且有濃厚的奶味,是一款既美味又吸引人的飲品。
而且乾淨企理,決定就買個飯團返屋企食。

爆漿芝士飯團食評:

芝芝火火:
2024-03-14 27 浏览
今日下午帶囡囡去寶琳上堂, 順便行-陣同買埋外賣返屋企食, 本身又唔算好肚餓, 諗住買湯丏, 但行行吓見到d 間舖飯團, 款式幾特別, 同埋買返屋企肚餓先食都得.如果長者購買任何主食飯類,加$2 就可以換購飲品, 而中學生自己去食, 或者帶朋友一齊去食都有優惠, 正😍😍其實好多款都幾特別, 揀咗好耐.金沙鹹旦飯團:超多鹹蛋, 個飯團都好大個, 配料都唔少, 食完好飽奈良雞肉海苔卷:小朋友鍾意食, 有海苔同雞肉, 下次唔想煮可以再過黎買燒仙草茉莉: d 個配搭好創新, 好少可茶配仙草, 味道出乎意料之外係幾好味芝芝火火: 芝士奶蓋+ 火龍果, 開頭擔心個味道可能唔太match , 但飲落又唔錯, fresh 得黎有少少咸咸地, 幾特別

其實好多款都幾特別, 揀咗好耐.

2024-03-05
2024-03-13 24 浏览
今晚唔煮飯,帶陳生食公司附近一間飯團🍙將軍澳呢間分店有堂食位置,店舖裝修日系門口仲有櫻花🌸樹可以比客人打卡。📍將軍澳 阿杏飯團🌟網紅蟹肉飯團🍙加芝芝火火 💰61飯團🍙係即叫整即,係收銀位置可以直接睇到廚房入面整緊飯團。飯團係用紫米煙煙韌韌又健康,蟹肉🦀好多肉好大嚿。芝芝火火平時好少見茶飲有火龍果,試吓飲先。芝士好濃厚,火龍果好甜,好新鮮。🌟奈良雞肉海苔卷 加紅豆🫘奶茶 💰55海苔卷係用白米,雞肉香脆,面頭啲芝士🧀好香,美中不足係芝士痴左係外賣盒。紅豆奶茶紅豆🫘好腍,配奶茶好夾。整體:飯團🍙野飲除返開平均二十幾至三十蚊都算幾平,整體食物質素都唔錯,大部分分店都係外賣,將軍澳分店環境唔錯坐得舒服,仲有打卡位。10分滿分)價錢:7.5/10味道:7.5/10環境:7.5/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #hongkongfoodblo

📍將軍澳 阿杏飯團

🌟網紅蟹肉飯團🍙加芝芝火火 💰61

🌟奈良雞肉海苔卷 加紅豆🫘奶茶 💰55

紅豆奶茶
紅豆🫘好腍,配奶茶好夾。

10分滿分)
價錢:7.5/10
味道:7.5/10
環境:7.5/10
#hongkongfoodblogger
#hongkongcafe #explore #explorehongkong

#將軍澳美食 #飯團 #外賣 #奶茶 #香港探店 #香港探店分享
2024-03-10 31 浏览
聽日路經新都城,見到呢間飯團店,裝修乾淨企理,仲好有日式風味,於是買咗返屋企食。新宿燒汁牛扒飯團:牛肉的質地柔軟多汁,與細緻的燒汁完美結合,飯團的外層酥脆,內裡則是香噴噴的紫米飯,增添了飽足感。金沙鹹蛋飯團:這款飯團將鹹蛋黃的鮮味和飯團的口感完美結合在一起。飯團本身口感綿密,帶有一絲黏性,搭配上金黃鹹蛋黃,為整道菜品增添了豐富的口感層次和鮮味。每一口都能感受到鹹蛋的香氣和鮮味,令人回味無窮。燒仙草茉莉:這款以仙草和茉莉茶和調製的飲品,帶有仙草的清香和茉莉茶的芳香,口感清爽,而且容易入口。冰糖雪耳燉桃膠:雪耳富含膠質和纖維,桃膠則具有彈性和口感,而冰糖則為整個甜品增添了甜蜜的風味。這道甜品不僅口感豐富,還有潤肺、滋陰和養顏的功效,健康又美味的甜品。
聽日路經新都城,見到呢間飯團店,
裝修乾淨企理,仲好有日式風味,
於是買咗返屋企食。

新宿燒汁牛扒飯團:

新宿燒汁牛扒飯團
冰糖雪耳燉桃膠
燒仙草茉莉
2024-03-05 24 浏览
經過新都城中心,原來都開左阿杏飯團之前喺觀塘外賣過牛扒飯團都幾好食,今次新都城店有埋堂食,餐廳環境闊落乾淨,又試下鹹蛋雞扒口味先😊兩款都好啱我口味鹹蛋雞扒飯團 $46鹹蛋雞扒飯團餡料十足,飯團用上紫米 煙煙韌韌有咬口,外層包住一片紫菜,內層鹹蛋黃、肉鬆、油炸鬼、雞扒 仲有沙律醬 好醒胃,鹹蛋黃好出色,增添味道層次感 值得推介芝芝火火 $33新鮮火龍果 清甜可口又健康 配上芝士奶蓋 味道好夾整體來說,堂食環境舒適,食物水準高,性價比高
經過新都城中心,原來都開左阿杏飯團

鹹蛋雞扒飯團 $46

芝芝火火 $33
新鮮火龍果 清甜可口又健康 配上芝士奶蓋 味道好夾

整體來說,堂食環境舒適,食物水準高,性價比高

2024-03-03
下午茶