2021-01-03 949 浏览
可能係2020最後一次6pm後堂食🙆🏼‍♀️呢間山頂嘅酒吧餐廳氣氛食物都正呀,今次點𠽌一個炸炸海鮮桶,一次可以試晒魚蝦蟹🐠🦐🦀,全部要晒就唔駛頭痛啦🐵其中嘅軟殻蟹好大隻而且特別好食😋炸蝦每隻都好香口彈牙,而炸魚柳都香脆好味,雖然好熱氣,但難得上黎山頂都要試試,薯條都好正呀。味另外點咗蝦飯,醬汁撈飯正,蝦嘅煮法不同炸蝦,但一樣好味彈牙。點咗杯香桃味沙冰特飲,酸酸甜甜好消滯,個杯仲會閃閃下,飲完即場洗乾淨俾你帶返屋企
可能係2020最後一次6pm後堂食🙆🏼‍♀️
2020-12-07
生日
之前係OpenRice 買左半價餐飲卷,用$100買左張$200既卷,於是就係bubba gump 既official website book左今日,慶祝anniversary,book既時候仲可以mark 底係慶祝咩日子,如果叫甜品,佢會係碟到寫happy xxxx,幾貼心。由於18:00 後冇堂食🙄惟有中午13:00 黎食,book到位都要等一等侍應執台,不過都好快,5分鐘左右入得,今日係平日中午時間,俾我想像中多人,都差唔多坐滿,好好彩我地坐窗邊位,個view唔錯😊第一碟黎左呢個意粉,意粉正常冇咩特別,個source 就好香牛油檸檬味,仲掛哂係意粉到,唔錯,蝦冇殼幾方便,除左有蝦既鮮味,其實都冇咩特別,配左個脆包,以為係蒜蓉包,原來只係牛油包,都好食,但係有蒜蒸會再好d。呢個set我都唔記得叫咩名,要成$2xx,4個筒分別係有4種唔同做法既蝦,包括:天富羅、烤、炸、仲有一款甜甜地好似糯米滋咁,做法幾特別,但唔係款款都咁好食,個人覺得烤係最差,因為太濃,糯米糍個隻最好食,甜甜地口感又特別。仲有一樣可惜既地方係,3種醬既味道都好奇怪🙈又甜又酸,同蝦好唔夾,得一隻類似番茄醬比較正常。

牛油檸檬大蝦意粉

另外,每個筒都有配薯條,仲要幾多下,有少少似shake shake 薯條,可以配茄汁,幾好食。

朱古力曲奇配雪糕

食完2個菜式唔係好飽,再加左個甜品,底個朱古力cookies,非常甜同硬😂好彩唔係太大份,但係都要2個人先食得哂,配vanilla ice cream 可以中和左個甜味,食完呢個即刻飽哂。

最後埋單$500幾蚊,其實食物質素一般,但景觀唔錯,如果鍾意個景,可以黎試下,如果只係想黎食野,價值就偏貴。
2020-12-11
纪念日
用餐优惠
優惠券
牛油檸檬大蝦意粉
朱古力曲奇配雪糕
現時政府是要求餐廳展示安心出行二維碼,但只是呼籲市民使用 安心出行碼,但餐廳已經強迫必須掃描安心出行碼才能進入餐廳。跟門口的兩個職員理論左三四個字,未食已經一肚火。我地已經又肚餓又攰,他們仍聲稱現時政府已強制市民掃二維碼,十分不愉快的一餐。各位注重個人私隱的人請考慮,避免排隊後才獲通知要掃碼才能進入!餐廳內景觀環境是不錯,window seat 可以看到夜景,但食物的質素也只是普通,山頂附近還有其他選擇。
2020-11-21 1155 浏览
平日上山頂食晏真係好舒服,今次試阿甘蝦,想試咗好耐不過因為之前太多旅客好難Book位,但係今次我之前一晚打電話想訂位打咗一晚都唔人聽電話都係要上去等位今次三人行叫咗沙律、阿甘蝦拼盤、蝦意粉同甜品,最好食係個蝦芒果沙律其他都oK,而且價錢唔貴,下次一定會再去食沙律
都係要上去等位

其他都oK,而且價錢唔貴,下次一定會再去食沙律
2020-11-20 915 浏览
估唔到平日去尼度午餐都有限時個半鐘。好彩除咗近窗邊嘅位滿座, 都唔係好full, 所以個半鐘都冇被趕。 叫咗一個前菜同一個主菜, 估唔到個主菜仲細碟過前菜。 青口唔夠熱, 有冇乜味道。 主菜超級細碟, 亦都冇乜味道。 原本諗住留肚食甜品, 最後興趣試。 個風景都ok嘅, 係山頂都係食景多個食味道
2020-10-19 3145 浏览
同男朋友上山頂拍拖慶祝,上網search山頂推薦既餐廳黎黎去去都係個幾間🤣一落車即刻衝去呢間醫肚,點知佢話我地無book位,要等起碼20分鐘...但明明我見到入面仲有大把位等左大約十五分鐘就比我地入去,staff建議我地食野先好除口罩。入到去好開揚,咁岩坐個位置可以睇風景當你Ready落單既時候就將呢塊板由STOP轉做RUN,佢地就會過黎serve你。Drink Menu - 成塊乒乓球拍🏓️咁🤣$199 - Forrest’s Seafood Feast 阿『甘』海鮮薈炸蝦🍤+ fish & chips + 海鮮球一堆炸物,基本上食落去都差唔多味😆$198 - Shrimp New Orleans 特色蒜香牛油辣汁扒大蝦配茉莉香飯呢個反而有驚喜,好多蝦,個汁送飯好正,忌廉辣汁,如果佢比多d汁會更好!塊包一凍左就硬哂唔好食,記得襯熱食呀!呢到定價唔算平,但味道質素OK,又有景色睇,拍拖慶祝黎講係一個唔錯既選擇

Drink Menu - 成塊乒乓球拍🏓️咁🤣

炸蝦🍤+ fish & chips + 海鮮球

一堆炸物,基本上食落去都差唔多味😆

$198 - Shrimp New Orleans
特色蒜香牛油辣汁扒大蝦配茉莉香飯

塊包一凍左就硬哂唔好食,記得襯熱食呀!

纪念日
2020-10-08 4133 浏览
又來HSBC的餐廳周,去年我都有吃過這間,因為景色太美,食物也不錯所以再來一次因為餐廳周的關係,$148包前菜,主食和甜品,超值訂位時希望坐window seat,店員沒令我失望,且全程都很有禮蕃茄湯就像一般店裡的羅宋湯,味道不錯蒜蓉包很香蒜蓉和牛油味,烤得香脆,好吃Shrimper's Heaven 另+$50包含4種口味和造法的蝦,重點是沒有殼有:炸椰子碎蝦,天婦羅蝦,炭燒蝦和普通炸蝦全部都剛炸起,熱辣辣很出色,蝦肉彈牙,特別是炭燒蝦有很香的炭燒味,正另外亦配有薯條,可是份量很大,我們吃不完Seafood Pasta 另+$30蕃茄海鮮意粉,有青口,蝦和蜆肉等,蕃茄味香濃,不錯,但仍是蝦料理出色一點Peach Tea+$30和Strawberries Lemonade+$30飲品一般,Strawberries Lemonade有點偏酸,我下次會試別的Tiramisu層次分明的Tiramisu,不錯,咖啡味再濃一點會更好Brownies這個更好吃,暖暖的Brownies很香朱古力味每款的份量都很大,而且味道不錯,加上美麗的景色,實在值得我一來再來

因為餐廳周的關係,$148包前菜,主食和甜品,超值

蕃茄湯
就像一般店裡的羅宋湯,味道不錯

蒜蓉包
很香蒜蓉和牛油味,烤得香脆,好吃

Shrimper's Heaven 另+$50
包含4種口味和造法的蝦,重點是沒有殼

有:炸椰子碎蝦,天婦羅蝦,炭燒蝦和普通炸蝦

另外亦配有薯條,可是份量很大,我們吃不完

Seafood Pasta 另+$30

Tiramisu
層次分明的Tiramisu,不錯,咖啡味再濃一點會更好

Brownies
這個更好吃,暖暖的Brownies很香朱古力味

• Shrimper's Heaven
2020-09-29 2355 浏览
bubba gump shrimp co.係美式餐廳, 成件事好美式lol 裝修又明顯, 格離痴住間紀念品店, 又有人扮的吉祥招牌公仔(?) 而又真係有人會買lol 雖然訂左位要九點先有, 不過睇到呢個景都值既!山頂真係幾靚, 附近的豪宅日日望呢個景應該冇哂感覺~ 間餐廳好無聊, 有塊真個三個醬最左邊個個超好味!有種泰式的感覺又mix左蛋黃醬,超好味個香蒜意粉, d粉好好味, 個包冇咩印象,lol 究竟我有冇食呢唔記得d蝦冇特別好多地方都整到又爽又實正的所以如果呢間野係食蝦出名的睇黎呢個gimmick要轉左佢~

雖然訂左位要九點先有, 不過睇到呢個景都值既!
山頂真係幾靚, 附近的豪宅日日望呢個景應該冇哂感覺~
間餐廳好無聊, 有塊真

個三個醬最左邊個個超好味!
有種泰式的感覺又mix左蛋黃醬,超好味

d蝦冇特別好多地方都整到又爽又實正的
所以如果呢間野係食蝦出名的睇黎呢個gimmick要轉左佢~
2020-09-28 2046 浏览
疫情關係山頂無哂遊客,就算係本地客都唔算多,我係星期日去,預先係klook買咗個set menu,每位$288見到當日餐廳其實都有人龍要等位,但係場地夠大都好快入得哂。講返個set,價錢幾吸引,包餐湯餐包、兩個main dish、甜品、同埋一杯lemonade食物質素都唔錯。但係最重要係環境優美,望到好靚嘅維港夜境
見到當日餐廳其實都有人龍要等位,但係場地夠大都好快入得哂。
食物質素都唔錯。但係最重要係環境優美,望到好靚嘅維港夜境

Seafood  feast
Baby  rib
Brownie
Seafood  feast
Baby  rib
2020-09-06 2710 浏览
山頂餐廳消費高? 又唔係喎!#我同亞甘有個約會例如呢間 #山頂亞甘蝦餐廳 Bubba Gump Shrimp Co.價錢真係唔係貴,但衰在服務差🤦🏼‍♀️叫左四樣嘢加四杯飲品,埋單人均$260,有靚景照,性價比都算高。芒果蝦沙律味道唔錯,蔬菜🥬夠新鮮。雜錦炸物頭盤🍤🦑🐔都唔錯,白汁焗菠菜好好咪😋煎魚🐟配薯蓉個汁咸左啲,舊魚都算滑。青口就麻麻地新鮮,overall 可以接受。但waitress就認真好唔耐煩,又漏單,全程黑口黑面👩🏿‍🦳。遊客勝地,但而家冇遊客啦⋯⋯做生意唔容易,就算逆境都要保持笑容咁過啦!#localtravel #localcustomers #smilehongkong #😊
山頂餐廳消費高? 又唔係喎!
#我同亞甘有個約會
價錢真係唔係貴,但衰在服務差🤦🏼‍♀️

芒果蝦沙律味道唔錯,蔬菜🥬夠新鮮。
雜錦炸物頭盤🍤🦑🐔都唔錯,白汁焗菠菜好好咪😋
煎魚🐟配薯蓉個汁咸左啲,舊魚都算滑。
青口就麻麻地新鮮,overall 可以接受。
遊客勝地,但而家冇遊客啦⋯⋯
做生意唔容易,就算逆境都要保持笑容咁過啦!
mussels
fried  shrimp
shrimp  mango  salad
fried  shrimp
shrimp  mango  salad
2020-08-09 2004 浏览
Very disappointed on the food. The shrimps are not fresh. The burger only has a small piece of tomato and a few onions with very dry chicken breast, hard to chew. The ribs are super dam dry. No comments on service given the pandemic makes everyone mad.
2020-08-09
2020-07-03 2310 浏览
餐廳富有特色的裝修,盡顯外國情調。來到這裡仿佛置身在歐美國家的音樂酒吧餐廳,加上可以俯瞰窗外維港的景色,確實很有賣點。我們提早一天訂位,可以有窗邊的位置,因為是幫朋友慶祝生日。餐廳的菜式主要是以蝦為主題,但是價錢可以說是中規中矩,也比較大眾化。菜式的賣相上面來講是中等偏上的,所以還是對得起這個價錢。個人比較喜歡它的沙律和意粉。最驚喜的是來這裡過生日,餐廳很會搞氣氛,當侍應把蛋糕拿上來的時候,他故意打爛了那個蛋糕盒,我們都嚇得說不了話,最後服務員從後面把蛋糕給我們拿上來,所以給我們很大很大的驚喜。然後餐廳的服務員排成一排給我們唱生日歌,整個餐廳都為好像在為我們慶祝,非常非常有氣氛。6個人每個人再加一杯飲品,買單總共不到2000塊錢,真心點讚。

2020-06-16 2507 浏览
最近疫情下無哂遊客,決定去山頂走一轉,結果一如所料,人流十分疏落,多數都是家長帶著小朋友。其實呢間餐廳已經食過幾次,所以今次都係叫返之前覺得好食既菜色。無論第一次還是第N次嚟都會再叫呢個最出名既桶蝦呀,唔知係咪因為用啤酒灼過既關係,蝦肉比起平時食開既都會較為彈牙,同食落好鮮味。而且有得揀蒜味或者辣味,個人比較鍾意食辣,因為比較香口之餘仲好開胃。第二樣必食推介! 魚柳配忌廉汁簡直perfect match,仲有薯蓉做 side dishes,個薯蓉佢應該加左一啲特別既香料,食落同平時既好唔同。話事話食完呢個都幾飽肚下。原本個名唔多記得,姑且叫佢做chicken burger。之前無試過係度食Burger,而佢既雞扒乾身得嚟又唔會太過鞋身,配返個千島醬同蕃茄蔬菜,總括來講都不過不失。沙律係加$55 算幾大碟酒味唔算濃,但飲落有啲似藥水味呢個入口幾似fruit punch,味道唔錯。

啤酒灼鮮蝦桶

話事話食完呢個都幾飽肚下。
Cheese burger

Caesar Salad

沙律係加$55 算幾大碟

Strawberry Basil Smash

酒味唔算濃,但飲落有啲似藥水味

FIZZY FUN

呢個入口幾似fruit punch,味道唔錯。
啤酒灼鮮蝦桶
Cheese burger
Caesar Salad
FIZZY FUN
  • Jenny's catch with loster butter sauce,
2020-06-07 1921 浏览
呢間以"阿甘正傳" 為主題既餐廳由細聽到大,咁難得黎到山頂梗係要試下佢啦❗▫️$338 炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串🥩牛扒正常、牛油蝦串好香❗配菜仲有炸洋蔥圈同薯蓉🥔 份量吾細喔❗▫️$172 香草牛油白酒煮青口🦪青口索晒牛油白酒既香,好食呀‼️▫️$160 啤酒灼鮮蝦桶🦐一款係蒜味、另一款有好小既辣味❗蝦用兩個桶裝上,可以直接倒出黎就咁食🥡 🦐細細隻,但味道好鮮甜👅 剝下剝下其實都幾滋味,好快食晒‼️▫️餐廳每張枱都放左一紅一藍既牌,紅色寫住「Stop Forrest Stop🔴"」、藍色寫住「Run Forrest Run🔵」。只要將牌反到紅色,侍應就會過黎幫你啦❗餐廳仲有好多菜式都係以蝦為主,下次再有機會黎山頂可以試下👅
$338 炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串🥩

$172 香草牛油白酒煮青口🦪
青口索晒牛油白酒既香,好食呀‼️

$160 啤酒灼鮮蝦桶🦐

▫️

餐廳仲有好多菜式都係以蝦為主,下次再有機會黎山頂可以試下👅
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🦐 Feast @ Bubba Gump Shrimp Co. 🌟 阿甘蝦餐廳 《👽食神大媽生日食唔停系列》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Shrimper’s Net CatchShrimp New OrleansLT. Dan’s Surf & Turf- Dɪxɪᴇ Sᴛʏʟᴇ Bᴀʙʏ Bᴀᴄᴋ Rɪʙs & Gʀɪʟʟᴇᴅ Sʜʀɪᴍᴘs.作為電影「阿甘正傳」的主題餐廳,主打吃各式各樣烹調方式的蝦,香港這家分店的景觀是沒得說,居高臨下看無風景,真是無敵贊!👍.食物方面,一句到底,蝦是主打,也是唯一推薦。每一道基本上都是非常惹味!😋 .特意嘗試了豬排骨,可是一大股肉雪藏舊了那股腥味,調味也不怎麼特別好吃。這裡果然是主打吃蝦的。.🌟 記得哦,這裡叫服務員,是把桌面上的牌子翻到紅色寫著「RUN FORREST STOP」那邊。其餘時間就保持藍色「RUN FORREST RUN」的一面就可以。.👽 大媽今個月生日大快樂,好開心呀,可以連續成個月不停食食食 😬😋✌️ 多謝❤️大媽嘅每一位 🥳.📍 山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號鋪☎️
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為: