2018-11-11 399 浏览
I just LOVE nice soup hot pot that I decided to visit all of the famous ones. Seeing this one have 100 plus good reviews, I m quite confident this will be a good one. We came in there and the best part of this place is the space is spacious and nice - probably also because we were there at 5:00 I didn't take a picture of the menu but they have soups that are only for dinking or soups that are for hotpot. We didn't have the budget for the drinking soup so we went for the hotpot soupThe fish moat

The fish moat chicken soup is very nice and like most hot pot place, they serve a generous amount of fish moat in the soup. Like how I have repeated again and again, you HAVE to drink the soup before putting the food in. The soup taste like how chinese soup should taste like - warming and the taste of the chicken is quite fresh and enriching with the gelatiny texture of the fish moat. However, I do believe the taste of it is less flavourful than the one of 鮮入圍煮. For those who like their food to be less strong would prefer the soup here.

The beef is also quite nice as it has a certain thickness and retains the texture and taste of how good beef should taste like.

I also like the decor of the restaurant. But again, as a hot pot fan for strongly flavour of food. I would prefer the other hot pot places for the same price.
hotpot beef
seaweed hern ling
chicken fish moat soup
2018-11-10
hotpot beef
chicken fish moat soup
2018-11-07 141 浏览
喺尖沙咀放工之後朋友想食打邊爐上網睇呢間評價唔錯所以就試吓環境的而且確好得意周圍嘅裝修都已以前嘅年代為藍本而且個設計都設計得非常細緻最得意係又有士多又有海鮮舖而海鮮嘅部份真係賣海鮮架而且地方非常乾淨啲醬料就係自助式嘅留意吓佢真係用公雞碗夠晒懷舊風味個餐牌都幾多選擇而且都有啲幾特別嘅菜例如雞腸雞雜呢度仲有樽裝汽水飲夠晒懷舊聽過樽裝嘅係特別好飲我哋就帶咗個胡椒豬肚雞個煲黎嗰陣已經有好多材料入邊已經有半隻雞啲牛肉係手切味道唔錯當然要叫芝心丸喇另外都10分推介叫炸魚皮夠晒香脆除咗打邊爐呢度都有小食我就叫咗個炸大腸外邊好香脆今晚完全係一餐豐富嘅懷舊主題嘅火鍋宴食完好滿足
喺尖沙咀放工之後朋友想食打邊爐

外邊好香脆

今晚完全係一餐豐富嘅懷舊主題嘅火鍋
食完好滿足
2018-10-31 181 浏览
今日有野要去尖沙咀買,一放工就趕出去尖沙咀等女友...結果佢又遲到😭。天氣開始涼,就去食打邊爐。椒鹽豬肚雞煲個煲都好入味,女友話個豬肚好好味,而我個人就鍾意食個雞,雖然話煲左好耐,但隻雞仲好滑,仲要好重胡椒味,正...豆卜釀魚肉都鮮蝦松露餃女友話想試試,起初都諗住當雲吞咁食,但食入口好香,而且蝦又好爽,我個人推薦一定要食。白鱔片薄薄的一片,一入鍋過一陣就即刻食得,不過相對多骨少少,但都好好味花甲侍應話海鮮好新鮮,所以就叫左。我同女友見住隻花甲仲開口呼吸,果然新鮮,而且都算大隻。公雞碗四寶丸每種丸都有兩粒,剛好可以同女友每人一粒,而且每粒都好有咬口,個人最愛食墨魚丸😆所有食材都好新鮮好好味,如果再黎我可能會叫多少少海鮮試試。

椒鹽豬肚雞煲

豆卜釀魚肉

鮮蝦松露餃

白鱔片

花甲

公雞碗

四寶丸

所有食材都好新鮮好好味,如果再黎我可能會叫多少少海鮮試試。

2018-10-29
  • 鮮蝦松露餃(半份)
2018-10-31 1369 浏览
秋風起,又是邊爐好時節,而我實在太喜歡吃火鍋。這間火鍋店很親切,除了有港式懷舊味,店名更是我媽的花名。店在地牢,樓梯有麻雀裝飾佈置,地道。播著香港流行曲,好不陌生。晚上的火鍋店坐無虛席,熱鬧非常。茶位、醬料、小食額外收費,有醬料專區。火鍋湯料有很多選擇,我們點了濃雞湯花膠雞鍋 (小)$188。有半隻雞,朋友讓了我吃美味的雞脾,肉質也嫰,溫馨提示切勿煲太久會影響口感。湯有花膠數件,打邊爐前先品嚐一下湯,非常濃郁,讚!貴妃蚌 $68,鮮味,灼數分鐘就可以了,很好吃。濟洲黑豚肉片 $88,賣相及味道很不錯,有豚肉香味。手打墨魚丸(半份)$35,手打爆汁黑豚肉丸 (半份) $30;半份4粒,有青瓜墊底。爆汁要小心吃,雖不是流心,但內裡也很燙口。手工嚮鈴 $48、萵筍 $48,最近愛吃萵筍,爽脆,令人一試回味的蔬菜。去完旅行,最懷念香港的美食,特別是火鍋。和朋友一邊淥一邊吃一邊談著旅行的點滴,過了愉快的一個晚上。

茶位、醬料、小食額外收費,有醬料專區。

濃雞湯花膠雞鍋 (小)

貴妃蚌 $68,鮮味,灼數分鐘就可以了,很好吃。
貴妃蚌

濟洲黑豚肉片 $88,賣相及味道很不錯,有豚肉香味。
濟洲黑豚肉片

2018-10-28
濟洲黑豚肉片
  • 濃雞湯花膠雞鍋
2018-10-30 643 浏览
上星期日同朋友係尖東個邊行完街,入夜感覺到天氣開始涼左,朋友就建議不如晚餐就打個邊爐啦!熱一熱下去!點知一抬頭就見到有間火鍋店係地牢,真係天助我也!我地就行左落去間火鍋店舖度,一入去好似時間倒流一樣,裝修間格好似係舊式唐樓打邊爐咁好有特色😌!落到去都幾熱鬧下,有3-4檯已經打緊邊爐!我地坐底左就叫左佢店舖👍推介既濃湯花膠雞鍋,加埋濟州黑豚肉片,打邊爐必叫既響鈴,仲有大大隻既貴妃蚌,黎多各半份既手打墨魚丸同爆汁黑豚肉丸,再加多碟萵筍!呢度既醬料係自己出去拎,好方便!話咁快店員就拎左個湯底出黎,開大個爐滾滾去先!個湯底有半隻雞同花膠,首先梗係要未落野之前飲啖湯先啦!超足料雞味濃,我同朋友都忍唔住飲多碗湯😋😋開始落貴妃蚌,等2-3分鐘左右就食得,好爽口鮮味,個殻都比較大仲可以要黎放雞骨😆😆,個黑豚肉片都唔錯,不過un 左d d 可能我地滾得耐過頭,墨魚丸好彈牙,爆汁黑豚肉就奇怪左dd,有d 咸蛋黃味道!食食下見到間店舖坐滿晒人,真係充滿住打邊爐熱熱鬧鬧既氣氛!呢度真係一個黎打邊爐唔錯既選擇!😋😋++++++++++++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️我,我會努力食
++++++++++++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️我,我會努力食更多更好既食評比大家😋😊
濟州黑豚肉片
濟州黑豚肉片
手打墨魚/爆汁黑豚肉丸
濃湯花膠雞鍋
2018-10-28 155 浏览
朋友生日,佢又鐘意打邊爐,所以就book了呢度。尖沙咀嘉芙中心地庫,雖然外面有燈箱,但就要望入「地牢」先望到個招牌,小心去咗另一間打邊爐,有一條短樓梯落去地牢。我地坐近門口位置,隔離就係放調味料,「油」字右面層架係有 一大樽腐乳,並非擺設,真係可以拎嚟當調味。懷舊屋邨靚裝,支持本土色彩嘢。裝修都算用心,走入火鍋店,以為走咗入去香港歷史博物館(間館其實就係附近),都應該有參考過博物館裡啲擺設。叫了個鴛鴦戲水鍋(麻辣/松茸菌)($128)顧名思義即鴛鴦湯底,基本嘢。麻辣那邊本來都唔係太辣,但越滾就越辣,壽星朋友就致喜歡因為夠辣。阿肥牛皇拼盤 ($338)第一次嚟食,先嚟個拼盤,反而裡面手切肥牛比較好味,肉質嫩口。反而個穀飼安格斯牛肩胛肉就失色咗,同外面吃嗰啲牛肩唔同質感,不太肥美。 最衰就係自己剛剛去完日本食過靚牛肩,唔係咁嘅質地囉。四寶丸,用蒸籠盛載又幾特別,不過份量就少咗啲,其實佢用個細蒸籠應該就唔覺少,兩人食可以食晒四款,四個人食就分一半囉,咪當點多啲其他嘢食。拾吓拾吓,真係要飲番杯,一定要用戰鬥碗。最喜出望外,就係食生日蛋糕時,佢哋用隻「萬壽無疆」碟, 裝蛋糕食得幾特別。生日之星就
朋友生日,佢又鐘意打邊爐,所以就book了呢度。

懷舊屋邨靚裝,支持本土色彩嘢。

叫了個鴛鴦戲水鍋(麻辣/松茸菌)
($128)
顧名思義即鴛鴦湯底,基本嘢。

阿肥牛皇拼盤 ($338)

拾吓拾吓,真係要飲番杯,一定要用戰鬥碗。

最喜出望外,就係食生日蛋糕時,佢哋用隻「萬壽無疆」碟, 裝蛋糕食得幾特別。生日之星就更加開心。

本人最怕食咗啲只係得裝潢靚靚,嘢食唔好味之店。但這間店嘢食都算新鮮好味。

不過,我哋就坐近門口,調味料又係附近,路又有啲窄,好多人都會經過。另外,可能喺地牢,關了門之後,整間店又滿座,食客講嘢聲都困晒係這間店,我朋友覺得嘈到有點頭痛。還有就是門口附近有部空氣清新機,會噴啲難聞嘅氣味出嚟。
2018-09-21
庆祝纪念
生日
  • 極上手切本地牛肉
2018-10-27 77 浏览
第一印象呢間餐廳實在太靚太靚!八九十年代嘅設計做得好細緻,作為一個餐廳,理應有啲位置點都走唔甩現代嘅感覺,但呢度完全無遺和感,連放醬油嘅位置都有好舊香港嘅感覺。食物質素都好好,「胡椒豬肚雞湯」好岩依加涼涼地嘅天氣,胡椒好暖身,入面竟然有半隻雞,淨係食雞都飽了!推介呢一款「豬朋好友」豬拼盤,每樣部分都有少少,岩晒好似我地兩個人來食,樣樣都試到。豬內臟都新鮮,無咩腥騷味。呢度啲丸類都好有心思,手打黑豚肉丸入面係咸蛋黃,將平平無奇嘅丸加分;芝士墨魚丸夠彈牙。總括阿肥火鍋係近來我見過最有心思嘅火鍋店,唔會因為裝修靚,野食就唔掂,每方面都做得好平均,值得推介!
2018-10-22
2018-10-24 70 浏览
朋友介紹尖沙咀火鍋店《阿肥火鍋》,聽聞火鍋配料新鮮。食物款式多,分門別類列晒出嚟,特色火鍋湯底已經有20多款選擇,每一款湯底非常有特色。醬料更有多款選擇,可以自由混醬,當然唔少得有我最鍾意嘅辣椒粒,而醬料都只係$18一位。先叫一些飲品濕下喉嚨,朋友們叫了可樂同埋麒麟啤酒,我就叫左一榨涼茶-馬蹄竹蔗水,打邊爐嘅時候可以清下熱氣,估唔到蔗水非常鮮甜。當然要叫我朋友最鍾意火鍋湯底-濃雞湯花膠雞鍋。驚喜食物係手工響鈴,因為係即炸,無左平時個種油膩感覺,好惹味,放入湯底幾秒即刻食,好爽。欣賞每一隻日本廣島生蠔都非常大隻,肉質鮮甜美味,好Creamy新鮮。脆炸豬嘜午餐肉係火鍋必叫嘅食物之一,食落去午餐肉入面有一粒粒嘅火腿粒,而且非常入味,灼幾秒火鍋嘅精華都滲入晒午餐肉入面。最後再order咗自製雲吞同埋餃、手打蟹籽墨魚滑、阿肥墨魚丸、金針菇、雞髀菇、唐生菜同埋本地手切肥牛等,同樣地非常新鮮美味。火鍋店所有食物都好新鮮,而且份量都非常多,埋單都只係$1400/4人價錢合理,所以下次必定會再叫朋友一齊試。
朋友介紹尖沙咀火鍋店《阿肥火鍋》,聽聞火鍋配料新鮮。

當然要叫我朋友最鍾意火鍋湯底-濃雞湯花膠雞鍋。

2018-10-24 66 浏览
我哋係打邊爐精,到處搜尋有乜嘢火鍋邊爐好食,喺尖沙咀附近收工就特意去試吓-阿肥火鍋。門口大大隻招牌,遠處已經睇得到咁陽眼嘅餐廳,而且附近間有商場大廈有得泊車,非常方便。湯底款式實在太多選擇,有成20多款,最後揀選了 濃雞湯花膠雞鍋,首先唔少得飲一啖湯,香濃嘅雞湯底,還有好多塊花膠係入面而且係咁好林好黏口。入面還有很大隻雞。極上手切本地靚牛肉叫了一份,驟眼睇見到牛肉嘅條紋非常平均,而且呈現鮮紅色,非常新鮮。肥牛食落去有好濃郁嘅牛肉味道,口感好軟熟。火鍋配料中嘅自製餃類非常出色,包括韭菜鮮肉餃、鮮蝦黑松露餃同埋蒜莧菜餃,各款餃除咗賣相吸引之外,仲要好大隻,皮薄餡靚,入面嘅豬肉同埋鮮蝦份量非常多,而且韭菜同埋肉碎味道好新鮮。除此之外,仲有脆炸豬嘜午餐肉、手工響鈴、甜粟米同埋日本廣島蠔等,食完非常滿足。總括而言,火鍋店有咁新鮮嘅食物質素,本人覺得值回票價。

入面還有很大隻雞。

肥牛食落去有好濃郁嘅牛肉味道,口感好軟熟。

總括而言,火鍋店有咁新鮮嘅食物質素,本人覺得值回票價。
2018-10-21 1650 浏览
最鐘意食火鍋嘅佢,見天氣有啲涼涼地,終於俾佢說服左我去一齊同佢食哩間餐廳都幾有feel, 個格局好特別,好有特式估唔到打邊爐都可以打下咭哩度真心好多嘢揀,湯底都霸左成行,而且款款有特色,真係幾正千揀萬揀,揀左個沙嗲湯底,真有料,好濃味,arm晒重口味嘅我打邊爐必嗌牛!佢例牌size都夠晒2個人食墨魚丸夠大粒,亦彈牙,好有墨魚味咖真係有奇怪口味鐘意食蟹柳嘅我係5唔會放過任何有得食蟹柳嘅機會咖哩度嘅絕對唔係行貨,唔係啲cheap 嘢黎的,一分錢一分貨韭菜餃真心好味,餡多而且食落仲有汁喺入面,夠晒惹味哩個看似簡單但係係手打嘅爆汁豬肉丸,咸咸地幾特別In general 啲嘢食都新鮮,菜新鮮,蚌亦都是是即開的,真係好鮮甜2個人連加一食左$700幾,食物質素高,值得一試

哩間餐廳都幾有feel, 個格局好特別,好有特式
估唔到打邊爐都可以打下咭

哩度真心好多嘢揀,湯底都霸左成行,而且款款有特色,真係幾正

打邊爐必嗌牛!佢例牌size都夠晒2個人食

墨魚丸夠大粒,亦彈牙,好有墨魚味咖真係

有奇怪口味鐘意食蟹柳嘅我係5唔會放過任何有得食蟹柳嘅機會咖
哩度嘅絕對唔係行貨,唔係啲cheap 嘢黎的,一分錢一分貨

韭菜餃真心好味,餡多而且食落仲有汁喺入面,夠晒惹味
哩個看似簡單但係係手打嘅爆汁豬肉丸,咸咸地幾特別

2個人連加一食左$700幾,食物質素高,值得一試

2018-10-13 95 浏览
開得係旺區尖沙咀位置方便,交通到位,收工約埋三五知己去食就最好。但開得係tst競爭大就自然對佢有要求啦~到門口已經聽到經典懷舊金曲,配埋個仿70 80年代既裝修,真係好有feel湯底揀左沙嗲正常水準,但其實有好多足料湯底,可惜女朋友唔食得唯有下次再試~作為標準火鍋控手切牛肉係必須既,叫埋其他啲例牌響聆, 蟹柳 墨魚丸 油麥菜 海鮮咁牛肉肉味濃 唔駛十秒就食得 有咬口 墨丸有驚喜 勁好食 爽口彈牙 貴妃蚌好新鮮 一份有四隻埋單每位3百,係尖沙咀算係中上價錢,不過 服務用心態度認真, 絕對係尖沙咀值得一試的火鍋。

唯有下次再試~

蟹棒
  • 極上手切本地牛肉
  • 手工紫菜響鈴
2018-10-11 72 浏览
約左三五朋友打邊爐,室內設計係舊香港情懷風,以為佢係sell gimmick, d 野食唔係好得,但估唔到原來都唔差。花膠雞鍋(小)湯底,花膠大大舊仲有半隻雞,好足料。手切肥牛,正!叫到成枱都係野食,好豐富呀!

花膠雞鍋(小)湯底,花膠大大舊仲有半隻雞,好足料。

手切肥牛,正!

叫到成枱都係野食,好豐富呀!
近年好像多了以舊日香港為主題的餐廳,這間阿肥火鍋也是,每次經過門口已經想入去看看的。 樓梯上有很多麻雀,真的是一隻隻的砌在地上呢。 火鍋店以懷舊屋邨為主題,裝潢設計都仿照舊式街市檔口,很有舊香港味道。 連碗碟也是經典的公雞款呢。 這裡火鍋湯底和配料的選擇也不少,價錢屬中上。 坐下不久職員便奉上餐前小食,一份$20,不得不說這份味菜真的很好吃,甜甜的帶微辣,不會太鹹太酸,很開胃。 吃火鍋當然要有混醬,這裡醬料算齊,不過要$18一位,如不好混醬便可能覺得不值。 松茸菌昆布清湯鍋 $88 吃火鍋我多數會選擇味道較清淡的湯底,以防蓋過了食物的原味,當然,想吃辣的話是例外的。 這個松茸菌昆布清湯底真的很足料,可以看到有很多松茸菌和昆布,聞上去很香,喝下去也有菌香和昆布的鮮味。 金磚脆皮豆腐 $42 等待湯底滾起和火鍋料送到期間,最適合吃小食,這道金磚脆皮豆腐炸到外脆內軟,炸漿不過厚,豆腐夠嫩滑,而且細細粒可以一口一粒,吃到欲罷不能。 大連鮑魚仔 $38/隻 新鮮活鮑,上桌時還會動的,說時鮑魚仔,其實也不算細小,入口啖啖鮮味,口感啖啖紮實有彈性。 阿肥牛皇拼盤

樓梯上有很多麻雀,真的是一隻隻的砌在地上呢。

連碗碟也是經典的公雞款呢。

這裡火鍋湯底和配料的選擇也不少,價錢屬中上。

松茸菌昆布清湯鍋 $88

金磚脆皮豆腐 $42

大連鮑魚仔 $38/隻

阿肥牛皇拼盤 $338
這份阿肥牛皇拼盤真的不得了,有5款不同的配料,份量絕對對得起價錢。

肥牛油花分佈平均,牛味十足,口感油潤軟嫩。

本地牛牛味濃郁,口感軟稔中帶彈性。

牛柳粒脂肪比例較多,牛肉味很重,口感油嫩鬆軟,一口一粒讓口中牛味滿滿。

三款牛味道都不錯,吃了這麼多牛,口裡充斥著餘下的牛味呢。

牛肚切得夠薄,口感軟稔好咬。

最難得是有黑牛栢葉,口感超爽彈。

芝心墨魚丸 $40/半份
口感爽彈的墨魚丸內藏著軟心芝士,感覺特別味道不錯。

豬骨濃湯貢丸 $30/半份
入口啖啖香菇和豬肉香,口感紮實,比平常的貢丸juicy 一點。

韮菜鮮肉餃 $30/半份
皮不算太厚,餡料包得很飽滿,韮菜和鮮肉的比例剛好,調味恰到好處。

萵筍 $32
新鮮萵筍,沒過老便一定好吃,愛爽脆或稔的口感隨自己喜歡。

在這樣的環境下吃火鍋,感覺不錯,而且食物有一定質素,雖然價錢不算便宜,但算是物有所值。
唔想成日夜媽媽都係食茶記或打冷, 可以試下「阿肥火鍋」~ 收凌晨3點,就算收工收晏左, 都唔怕無啖好食。😜 沿樓梯走下去, 便開始進入另一個世界~ 餐廳裝潢以昔日香港🇭🇰為題, 就像80年代嘅舊屋村, 屋村中有着銀號、涼茶鋪、雜貨鋪, 連餐具都用上懷舊復古公雞碗, 充滿昔日嘅懷舊風情~😏 打邊爐食得多, 但用燉湯打邊爐, 小編就第一次試~😳 湯底主打用無味精嘅廣東燉湯, 原盅燉數小時而成, 款式多,全部都真材實料!👍🏾 不過數量有限,所以最好先預訂! 我地walk in 都淨返兩款ja。🙊 原盅燉瑤柱響螺陳皮水鴨湯($228) 燉湯原盅頓出來,甘香撲鼻~ 水鴨斤兩十足!睇下隻脾就知!😍 水鴨配冬瓜,滋陰補虛, 加上陳皮嘅甘香和瑤柱、響螺嘅鮮甜, 入口唔會覺得油膩,反覺清甜味美~☺️ 每人飲左兩碗湯,再打邊爐,好健康呢! 除左火鍋湯底用料十足, 其他火鍋配料都相當用心! 就像家常鴨血($48) 一睇咖啡色就知有幾新鮮! 鴨血滑順軟嫩, 久煮不硬,口感細嫩爽滑, 口感和營養價值都比豬紅更勝一籌!😌 人少少,有半份嘅火鍋配料揀就啱晒啦!👍🏾 可以試多d唔同款式。 牛骨濃湯
唔想成日夜媽媽都係食茶記或打冷,
可以試下「阿肥火鍋」~
收凌晨3點,就算收工收晏左,
都唔怕無啖好食。😜

沿樓梯走下去,
便開始進入另一個世界~
餐廳裝潢以昔日香港🇭🇰為題,
就像80年代嘅舊屋村,
屋村中有着銀號、涼茶鋪、雜貨鋪,
連餐具都用上懷舊復古公雞碗,
充滿昔日嘅懷舊風情~😏
打邊爐食得多,
但用燉湯打邊爐,
小編就第一次試~😳
湯底主打用無味精嘅廣東燉湯,
原盅燉數小時而成,
款式多,全部都真材實料!👍🏾
不過數量有限,所以最好先預訂!
我地walk in 都淨返兩款ja。🙊
原盅燉瑤柱響螺陳皮水鴨湯($228)
燉湯原盅頓出來,甘香撲鼻~
水鴨斤兩十足!睇下隻脾就知!😍
水鴨配冬瓜,滋陰補虛,
加上陳皮嘅甘香和瑤柱、響螺嘅鮮甜,
入口唔會覺得油膩,反覺清甜味美~☺️
每人飲左兩碗湯,再打邊爐,好健康呢!
原盅燉瑤柱響螺陳皮水鴨湯
除左火鍋湯底用料十足,
其他火鍋配料都相當用心!
就像家常鴨血($48)
一睇咖啡色就知有幾新鮮!
鴨血滑順軟嫩,
久煮不硬,口感細嫩爽滑,
口感和營養價值都比豬紅更勝一籌!😌
家常鴨血
人少少,有半份嘅火鍋配料揀就啱晒啦!👍🏾
可以試多d唔同款式。
牛骨濃湯牛丸($40/半份)
純牛肉製造,
再加上牛骨濃湯,
口感爽彈,肉香味濃,含豐富肉汁,必試佳品!😋
牛骨濃湯牛丸、阿肥墨汁丸
阿肥墨汁丸($35/半份)
黑媽媽嘅墨汁丸,
有不少墨魚肉係裏面,
墨汁味香,又有口感,值得一試!😏

好少火鍋有韮菜花($38)揀,
韮菜新鮮爽脆,正!
韮菜花
手工紫菜響鈴($58)
自家製紫菜響鈴炸得酥脆,
腐皮香突出,唯紫菜太少,有改進的空間呢!
手工紫菜響鈴
同brother打邊爐,
梗係要啤啤佢啦!
$22一大樽,抵!😏
生力啤酒
家常鴨血
牛骨濃湯牛丸、阿肥墨汁丸
韮菜花
2018-10-08 38 浏览
不知道有沒有人跟我一樣夏天吃火鍋,冬天吃雪糕,這樣反轉的。這次來到阿肥火鍋在牆身每一個位置都有屋村的圖案,加上一些在香港才會有的舊物,像是綠鐵閘和舊式電話這樣,令到餐廳的感覺很像老香港呢!我們點了的時五指毛桃牛大力龍骨湯底,阿肥還有好幾款滋補的湯底可以選擇,像是淮山杞子烏雞和菜乾白肺。而我們點的五指毛桃牛大力龍骨湯底的作用是祛濕舒筋。當我們喝完原味後,店員就會加湯變成火鍋湯底,可以正式吃火鍋了。這裡的肥牛看跟吃起來都十分新鮮炸芋頭,把芋頭放進火鍋中煮到整個都變軟很好吃。貴妃蚌的口感很爽脆,而且份量也蠻多的。還有點了好幾種食物,都十分好吃。
不知道有沒有人跟我一樣夏天吃火鍋,冬天吃雪糕,這樣反轉的。

而我們點的五指毛桃牛大力龍骨湯底的作用是祛濕舒筋。

這裡的肥牛看跟吃起來都十分新鮮

炸芋頭,把芋頭放進火鍋中煮到整個都變軟很好吃。

貴妃蚌的口感很爽脆,而且份量也蠻多的。

還有點了好幾種食物,都十分好吃。