2013-10-08
Openrice一吓, 才知道阿芳餛飩原來有分店, 我常去的一間在柯士甸小路, 原來係新開分店, 而這間才是舊店, 食咗咁耐都唔知道.今天專登來這裡試一試舊店. 因早上的早餐太豐富, 到中午時仍然有飽的感覺, 只好叫一碗細的份量, 幸好阿姐說還有早餐供應.這店與柯士甸小路不同, 只供應兩款餛飩和餃子, 即係無得揀啦, 雙併: 玉豆豬肉餛飩和洋蔥豬肉餃子. 玉豆餛飩的皮較薄, 隱約看到內裡的餡料. 玉豆製的餛飩, 入口些少爽口, 與豬肉的軟熟, 成為最佳配搭. 洋蔥豬肉餃子, 豬肉的香味和洋蔥的微甜, 而用的餃子皮比餛飩皮厚得多, 但不失煙韌有咬口, 可惜舊店無提供煎餃子, 否則如此煙韌的皮, 煎過後應更好味.全港上海餛飩, 未食過比此店更好, 但無論如何, 不知是否先入為主, 食落味道始終唔及柯士甸店.
今天專登來這裡試一試舊店. 因早上的早餐太豐富, 到中午時仍然有飽的感覺, 只好叫一碗細的份量, 幸好阿姐說還有早餐供應. 這店與柯士甸小路不同, 只供應兩款餛飩和餃子, 即係無得揀啦, 雙併: 玉豆豬肉餛飩和洋蔥豬肉餃子. 玉豆餛飩的皮較薄, 隱約看到內裡的餡料. 玉豆製的餛飩, 入口些少爽口, 與豬肉的軟熟, 成為最佳配搭. 洋蔥豬肉餃子, 豬肉的香味和洋蔥的微甜, 而用的餃子皮比餛飩皮厚得多, 但不失煙韌有咬口, 可惜舊店無提供煎餃子, 否則如此煙韌的皮, 煎過後應更好味.