2017-12-22 294 浏览
今日帶肥妹女友去元朗開餐,見到呢間achacha格調幾好,肥妹女友又無搶住要話食其他野,咁就咁話啦有餐湯,忌廉湯幾濃厚,但就唔夠豐富,材料感覺單簿,餐包係條餅乾條,略為唔夾叫左個10安士肉眼牛排,全天然,牛味十足,七成熟,煎封左表面,內裡juice,配左個紫薯,都真係唔多地方有得叫紫薯,但就唔算好甜,可能唔岩時候,應該配薯條正常啲。另外叫左個意粉,味道唔多夠濃,可能我食開重口味,好彩肥妹女友無詐型啫

2017-12-06 99 浏览
雖然呢間餐廳可以選擇嘅食物都唔算多但係入面都有牛扒食而且價錢會貴所以就即管試一試店員詢問我哋想食嘅生熟程度要是廚師嘅手勢同埋要食牛扒嘅味道就梗係選擇medium rare不過呢個生熟程度就真係好考廚師嘅手勢因為只要手手戰多幾十秒好多時都已經會過咗火牛扒上到枱見到有煎個個嘅坑紋已經知道煎嘅功夫有幾好一切開之後果然冇令我失望入面依然保持粉紅色而且仲見到牛下肉汁流出來食落口牛扒冇根冇渣而且牛肉味道好濃郁,以$178呢個價錢真係完全對得住性價比好高
雖然呢間餐廳可以選擇嘅食物都唔算多

已經知道煎嘅功夫有幾好
一切開之後果然冇令我失望入面依然保持粉紅色
而且仲見到牛下肉汁流出來
食落口牛扒冇根冇渣
而且牛肉味道好濃郁,
以$178呢個價錢真係完全對得住
性價比好高
2017-04-28 177 浏览
叫了了一個strawberry crepe + 倫敦茶Crepe皮太脆,我以為食緊餅煮過嘅士多啤梨好酸 講真我從未食過咁難食又一d都唔飽的crepe 唯一可取嘅係蜜糖唔錯我無去法國食過正宗crepe, 但同灣仔出名食crepe的la creperie的質素差太遠了吧?我見到all day breakfast價錢好抵食點解個crepe咁唔抵?由於太餓嘅關係,水果茶($48)我剩返半壺就走人因為茶都無咩特別埋單$93.8再加一,食左空氣😫果然入去時無人嘅餐廳唔應該幫襯
叫了了一個strawberry crepe + 倫敦茶
Crepe皮太脆,我以為食緊餅
我見到all day breakfast價錢好抵食
點解個crepe咁唔抵?
由於太餓嘅關係,水果茶($48)我剩返半壺就走人
因為茶都無咩特別
埋單$93.8再加一,食左空氣😫
果然入去時無人嘅餐廳唔應該幫襯
2017-04-19 271 浏览
本人第一次寫食評,沒想到係負評。不過,為其他食客著想,我還是要花這點時間。首先,OpenRice 上標示地址是西鐵朗屏站行10分鐘是不對的。那個實際最少要15分鐘。在b 仔涼粉附近。如果說在輕鐵豐年路站附近會更合適。中午時間汗流浹背去到,仕應說要等30分鐘,沒關係,因為我們是一心要來試美食,美食是值得等待的。我們在門外等待,但不到5分鐘,就有一位夫人,面帶怒色出來,著我們不要幫襯,因為這裡仕應服務很差。那夫人跟同行男子,轉去了旁邊的台式麵線吃飯,一邊行,還一直在說要投訴。 但我們看到那麼多好評,而且是專程來試吃,所以,我們還是進去了。這是不幸的開始。終於,我們坐下了。仕應服務態度沒有剛才那夫人說的那麼差,但,我們點餐後,他們就特意說了一句,由於中午時間人多,上菜時間要久一點。ok, 沒關係,我們不趕時間。 我們點了温泉蛋煙肉芝士扁意粉,附有餐湯跟麵包,外加25蚊要了一份炸魚。我男友點了 all day breakfast. 不一會,我的湯跟麵包先上來,湯是磨菇湯,湯是温的,不熱,湯質也很稀,像是強行加水煮過。味道只有奶味,沒磨菇味,洋蔥也沒打爛,一條條。麵包是 panini, 雖然不

我們點了温泉蛋煙肉芝士扁意粉,附有餐湯跟麵包,外加25蚊要了一份炸魚。我男友點了 all day breakfast. 不一會,我的湯跟麵包先上來,湯是磨菇湯,湯是温的,不熱,湯質也很稀,像是強行加水煮過。味道只有奶味,沒磨菇味,洋蔥也沒打爛,一條條。麵包是 panini, 雖然不熱,但還不錯。

主菜扁意粉上桌,也只是温的。煙肉沒有味道,也沒有滲在白汁內,更遑論滲在扁意粉內。感覺是跟訂單即席把配料湊合上碟而已。更附送小量蛋殻。

男友的 all day breakfast 也上桌了,除了那炒蛋,全部只是温的。整份餐也只有那炒蛋比較好吃。

跟餐點了 extra 炸魚,沒想到 來了的炸魚是用腍魚來做。 粉漿也做不好。
炸出來的魚 一叉起便散開 完全不成形。
上枱的時候,侍應給了茄汁,很奇怪。 一般都是他他醬。
隨後,問了侍應要了他他醬,看來 他們分不到甚麼跟甚麼。來的是卡夫沙律醬。。

吃畢整個午餐,我們只覺得那杯 ice latte 比較正常。雖然我們沒受到像那位夫人所說的不禮貌對待,但我們還是非常失望,並決定不會再光顧。

特此記錄,以免其他食客也在此受到類似遭遇。
2017-04-17
2017-04-16 308 浏览
見Openrice評價唔錯,點知好失望!首先 waiter做嘢好慢,叫完嘢食,過咗10至15分鐘d餐湯同餐飲都仲未到,要催先到, 好似冇意識可以俾客人飲住湯等main dish咁。 湯係忌廉蘑菇湯 又稀又淡。Main dish 仲要隔多一陣先至嚟, 又唔係特別好食. 漢堡包舊牛比較鞋和乾, 唯一食得過嘅係佢嘅意粉。整體上食物同服務質素都好差。 隔離嗰枱比我地遲一至兩分鐘落單,但我地食完, 佢哋啲嘢先啱啱到 絕對唔會再嚟食或者推介俾朋友!
絕對唔會再嚟食或者推介俾朋友!
2017-04-16
午餐
2017-04-10 173 浏览
我和太太在OPENRICE 看了很多這間阿茶茶的食評,看到好像評價不錯.故特別駕車前來!這間位於元朗市中心面對垃圾站的店叫' 阿茶茶。館' 裝修特別.吸引人目光,用燈泡砌成的發光"A CHA CHA" logo。它用了灰色外牆再加落地玻璃格仔窗,可以見到入面廚師們於廚房。之前已經聽多人談過這間,雖元朗區少見這類風格,但感覺是有點名過於實!!我點的這個看上去賣相不錯,但是太重味精了...吃完了這個要飲2杯水呢~太太點了這款ALL DAY BREAKFAST,不過不失如果可以再選擇的話,元朗應該會還有更多更好的選擇, 而且這家店的收費我覺得有一點偏貴
ALL DAY BREAKFAST
太太點了這款ALL DAY BREAKFAST,不過不失
2017-02-11
$85 (早餐)
2017-04-06 1124 浏览
燈火通明 外觀吸引途人目光樓高不過十層 大街小巷都是人元朗最令人覺得特別就是內街的佈局總是令人覺得別有洞天 走到街角 發現有一間光亮感十足 而且格調新淨又簡約的西餐小店一試又無妨室內環境有別於一般西餐廳有個性的擺設同設計 有國外的感覺 一反傳統店面唔算大 但有足夠既用餐空間 又唔會趕住上菜要你走價錢相對返食物 又唔算貴 合理公道隨附餐包 有誠意 唔係普通甜包仔暖身意大利香草包 軟熟好咬 用左焗爐烘左一烘 令香味更出  芝士菠菜焗雞胸 $124焗雞胸感覺係會粗身少少而且香口知味 但竟然唔係 而佢係整到香口之如又會好嫩身 雞皮同肉之間既油脂感好豐富 入口滑滑的 配會埋芝士同菠菜既化學作用 芝味滿分改左做紫薯代替薯蓉 紫薯味好強烈 紫色更加吸引眼球而且紫薯伙粒感更有口感 黑松露雜菌意粉 $98穩打穩扎松露意粉 用左扁意粉做底 更有咬口之如又容易進食用埋松露油做底油再加入黑松露醬令到成個意粉都昇華不少原條意粉無碎上 都係考廚師既誠意同功力雜菌份量唔少 鮮味同爽口程度好好
燈火通明 外觀吸引途人目光

雜菌份量唔少 鮮味同爽口程度好好
2017-04-05
香草包
2017-04-01 267 浏览
之前聽聞朋友話薯片叔叔都嚟過呢一間飲咖啡,所以一直都好好奇,所以今日去開元朗,都入咗去一試,位置不難找,是在一個轉角位。餐廳裝修有格調,喺元朗舊區別樹一格,內部裝修也是文清格調,特別適合朋友聚會談天。作為一個漢堡迷,當然要試吓他們的漢堡。梅花豬肉漢堡$82,晚上套餐會配一客餐湯、麵包和一杯飲品。麵包有驚喜,不是外邊餐廳一般的餐包,外型似法國麵包,識落軟綿綿,帶有少少鹹味,餐湯係忌廉湯,裏面有西蘭花,配上麵包非常不錯。飲品是紅桑子果茶,有紅桑子嘅酸味,甜到剛剛好,此飲緊一杯真的生果茶,而且飲到最後,會有一些紅桑子的渣。主菜終於上場,餐廳很貼心幫我將漢堡包分開一半,豬肉非常厚身,豬肉以香草調味,味道不像一般漢堡扒,低層芝士微微溶化,將整個漢堡錦上添花。配菜方面,有黑醋沙律,最特別的是有一片燒菠蘿,上菜時,菠蘿的香味已經湧出嚟,一口咬下去時,菠蘿汁會流出來,非常juicy。

作為一個漢堡迷,當然要試吓他們的漢堡。

2017-03-30
2017-04-01 184 浏览
今晚同朋友到元朗搵飯食,呢間阿茶茶。館。 一個dinner set 都幾抵食喎,大約$60至$80左右。於是入去試下。我和朋友一人叫左一個set, share 食先開心架嘛~黑松露雜菌扁意粉 $60我這個黑松露迷怎會錯過呢~ 黑松露分量雖然唔算多,但味道仍然香濃,第一啖入口,松露的味就散發到口腔,好好味。欣賞佢地用扁意粉,忌廉汁更容易掛麵,意粉煮得剛剛好,不會太淋,平日出面食既忌廉意粉,一係會香濃但乾爭爭,一係會水漏漏淡而無味;而呢碟意粉竟然可以香濃但入口濕潤,very good!三文魚鯷魚扁意粉 $62這個三文魚意粉跟普通的鮮茄意粉望上去好像沒有什麼分別,但特別在佢加入左鯷魚,佢既作用同黑松露一樣,細少但卻成為意粉中的主角,佢令到普通既意粉提升了鮮味,都算平凡中帶點驚喜。最後,我覺得不得不提既係餐湯同麵包(跟餐送),佢既餐湯係忌廉湯,但飲得出味道層次不同平日既忌廉湯,佢加入左西蘭花及飲到有芝士味,配埋特色既烤麵包(應該係意大利包) ,鬆軟口感配搭creamy 既湯做得幾出色!我覺得今餐以一個平民價錢食到特色西餐,抵哂啦~

我和朋友一人叫左一個set, share 食先開心架嘛~

黑松露雜菌扁意粉 $60

三文魚鯷魚扁意粉 $62

我覺得今餐以一個平民價錢食到特色西餐,抵哂啦~
2017-03-31 93 浏览
呢個漢堡包超級大個不單止麵包軟熟非常但係外表就覺得香脆一切開之後厚厚嘅漢堡扒完全吸引眼睛而且漢堡扒煎得啱啱好唔會過老令到漢堡扒嘅肉汁流失晒切開之後漢堡扒入面依然保存粉嫩粉紅色而且牛肉汁會慢慢滲出滋潤晒成個包再配合埋番茄生菜同埋芝士芝士味道非常之出再加入埋漢堡扒流出嘅肉汁而且食得出漢堡扒入面有少許洋蔥去到呢一步都叉已經唔再需要了因為用手拎係成個漢堡包大口大口咁樣食先至係食漢堡包嘅精髓食完之後真係十分滿足
呢個漢堡包超級大個

因為用手拎係成個漢堡包
大口大口咁樣食先至係食漢堡包嘅精髓

食完之後真係十分滿足
2017-03-31 68 浏览
用上低溫慢煮嘅方式煮成嘅半熟蛋上到枱影完相之後立即用個差叉整穿蛋黃蛋黃由於熔岩般湧出鮮黃色嘅蛋汁將熔岩一樣將整個意粉包住另外再用上白汁忌廉配合埋炒香左嘅雜菌雜菌爽口而且非常之夾個白汁另外有炒得非常之香令到成個意粉都充滿晒菇菌味而且本身嘅白汁忌廉味道啱啱好意粉又唔會煮到過淋依然保持爽口再配合埋炒香晒嘅煙肉煙肉煙燻過嘅豬油令到嗰邊意粉更加好味然後再將半熟蛋嘅蛋汁同意粉均勻咁溝埋一齊濃烈嘅蛋汁完全襯托晒成個意粉
用上低溫慢煮嘅方式煮成嘅半熟蛋

然後再將半熟蛋嘅蛋汁
同意粉均勻咁溝埋一齊
濃烈嘅蛋汁完全襯托晒成個意粉

2017-03-31 101 浏览
這個意粉的份量剛剛好入面三文魚嘅用了都非常多可能係因為配合意粉嘅關係三文魚已經弄成魚碎再加上鮮味十足鹹香非常的鯷魚而且番茄醬酸甜嘅口味更加提升咗成個扁意粉嘅味道雖然主菜都係一些魚碎但係啱啱好每一啖意粉都會食到三文魚意粉完全吸收晒三文魚嘅味道三文魚獨特嘅魚油香包住晒成個意粉淡淡滋味越食越過癮而且用上新鮮蕃茄新鮮蕃茄的味道完全唔開茄膏可以造成的天然的番茄香配合埋三文魚酸酸甜甜嘅味道亦都令到成個意粉冇咁油膩
這個意粉的份量剛剛好

完全唔開茄膏可以造成的
天然的番茄香配合埋三文魚
酸酸甜甜嘅味道亦都令到成個意粉冇咁油膩
2017-03-25 114 浏览
話說有晚得妹妹同我食飯 悶悶地 不如入元朗食 見到一個門面好吸引既餐廳叫Achacha 望落好吸引重點出面可以泊車👍🏼👍🏼👍🏼即是入去試試個晚餐先Main Menu都有幾多選擇架 牛啦 羊啦 同埋意粉食set 例牌餐湯😊忌廉湯幾唔錯 唔食得牛 唯有食羊架其實好難得有咁大塊羊架羊架唔會太騷 煎得岩岩好重點食極都未完 好大塊😜😜食完羊扒 飲番杯Earl Grey Achacha 俾成個茶包你 坐係度慢慢飲咁樣舒舒服服 享受左一個夜晚😊
話說有晚得妹妹同我食飯
Achacha 俾成個茶包你 坐係度慢慢飲
咁樣舒舒服服 享受左一個夜晚😊
2017-02-15
2017-03-15 215 浏览
係元朗康樂路輕鐡站行幾分鐘就黎到入面既裝修同環境都唔錯元朗有手工啤酒既地方應該唔多, 呢道就係其中一間咁黎到當然要試下 MENU有曬介紹同唔同既酒精濃度, 介紹好詳細簡左隻8.5%既麥BEER, 好香好易入口主菜就簡左MENU上推介既肉眼扒, 同埋三紋魚脆餅.個肉眼扒黎到比我想像中大塊, 火喉控制得唔錯, 肉質非常之有咬口而唔韌, 無太多調味保持左肉質鮮味三紋魚脆餅就清清地, 食落都唔錯最後甜品都非常好食, 個皮整得好香脆.
係元朗康樂路輕鐡站行幾分鐘就黎到

入面既裝修同環境都唔錯

元朗有手工啤酒既地方應該唔多, 呢道就係其中一間

簡左隻8.5%既麥BEER, 好香好易入口

主菜就簡左MENU上推介既肉眼扒, 同埋三紋魚脆餅.

三紋魚脆餅就清清地, 食落都唔錯

最後甜品都非常好食, 個皮整得好香脆.
2017-03-13 285 浏览
很早之前經過已經很想試,位置比較唔明顯, 不過其實有GOOGLE就好易搵到。一入到去,店舖小小感覺還是不錯的,打開menu選擇不算多,岩曬我呢個有選擇困難症既朋友我同朋友2人每人叫左一個SET。第一個是到是跟餐的湯同麵包條?湯暖暖的,麵包軟熟幾好味~~呢樽野吹水等野食黎緊時當可以小食食下跟餐coffee.見到menu 有法式crepe 食, 諗都唔洗諗就決定要order 食, 嘿嘿!  外表nice, 味道nice, 皮夠熱夠脆, 三文魚同菠菜都好足料, 好味~~~(心想:以後想食法式crepe 唔洗去到咁遠喇>w<跟任就係第二條主菜, 呢個好似係店menu 推薦的, 我地叫了medium熟度是ok 的, 不過不是個個位都咁樣, 有d位是比較熟, 齊體還可以 (不過下次再order的話應該會叫再生小小 最後是和剛剛一個set 的甜version, 一樣好味!下次有機會都想試埋個all day 同lunch set

我同朋友2人每人叫左一個SET。
第一個是到是跟餐的湯同麵包條?
湯暖暖的,麵包軟熟幾好味~~
呢樽野吹水等野食黎緊時當可以小食食下
跟餐coffee.
跟任就係第二條主菜, 呢個好似係店menu 推薦的[美國肉眼牛排], 我地叫了medium
 最後是和剛剛一個set 的甜version, 一樣好味!

下次有機會都想試埋個all day 同lunch set
2017-03-10