1K
2025-02-25 0 浏览
無論喺太古返工定居住,開業多年,主打雲南菜嘅阿詩瑪,係該區嘅名店,真係無人唔識!當年更引入各種香港少見嘅雲南特產作食材,絕對係夠晒正宗風味。業務重整後,近日終於強勢回歸,唔知味道又係唔係嗰陣味呢?冰鎮黃金耳雲南地形複雜,孕育咗唔同種類嘅野生食用菇菌,而嚟自雲南大理沙溪嘅金耳素有「植物燕窩」、「菌中燕窩」之稱,健身養生之餘,口感Q彈又有嚼勁,冰鎮嘅食法加上wasabi同豉油,非常清新醒胃。金獎涼白肉蒜泥白肉肥而不膩,五花腩肥瘦相間,入口非常軟綿,加埋墊底嘅青瓜絲一齊食,口感更豐富!昭通醬雞翼比較少接觸嘅昭通醬,原來堪稱雲南醬王!醬色呈啡紅色,色澤油潤,味道甜辣繼而鹹香,而雞翼夠入味,咬落超嫩夠汁,係必食推介。招牌過橋米線食雲南菜又點少得過橋米線呢!阿詩瑪嘅過橋米線配料以木橋作碟,想影相打卡就要快,因為配料要趁滾熱嘅湯時放入。而配料有蝦、腐竹、韭菜、蔥花、火腿、雞肉等,將所有配料放入金黃色嘅湯底入邊,品嘗新鮮滾燙嘅正宗過橋米線。

冰鎮黃金耳

昭通醬雞翼

招牌過橋米線
2025-02-20
2025-02-19 104 浏览
應友人邀約外出晚膳,選址太古城道這間重新開業嘅「阿詩瑪」。餐廳始於 1991 年,主打正宗雲南料理~店內裝潢雅致,以杏啡色為主調,配以一室柔和燈光,予人一份舒適恬靜之感。入座後,店員隨即送上一壺雲南糯米茶,入口具濃郁糯米香氣,風味獨特。餐牌選項非常豐富,除了一系列雲南特色小菜、氣鍋雞同家鄉米線外,仲有小食、水煮類、泡飯、蔬菜、飲品及甜品等供應。京城糖醋裡脊 ($108)  里脊採用了較瘦嘅豬背肉,外層炸至金黃酥香,內裡肉質軟嫩,每件都裹滿糖醋汁,入口甜甜酸酸, 非常醒胃,用嚟佐飯一流😋😋😋 黃金蝦球水晶酥 ($138)  蝦球鮮甜爽彈,外面包著一層鋪滿咸蛋黃嘅脆皮,入口咸鮮交錯,配埋墊底嘅水晶鍋巴,卜卜脆又唔油膩,相當美味,令人食慾大增。櫻花蝦蟹肉炒飯 ($98)  櫻花蝦炸得很香脆,蟹肉鮮嫩,而且份量下得非常慷慨,炒飯鑊氣十足,飯粒分明又夠乾身,食完大滿足。
2025-02-16 0 浏览
早排去咗阿詩瑪試下佢哋嘅雲南菜,呢度主打賣米線,都有提供其他小食✨ 🍜過橋米線呢碗米線真係唔講唔得,一大碗,料多到你以為食緊火鍋咁誇張!🤣 最搞笑係,佢真係有條細細條嘅「橋」,成支橋擺滿晒唔同配料,好吸睛呀!裏面有好多雞肉蝦腐皮芽菜等配料,又可以自己加啲菌菇同埋嘢酸菜去增添風味。最重要係個湯底真係好正,係高質嘅雞湯。🥇金獎涼白肉係升級版嘅蒜泥白肉,豬肉肥美又嫩,配埋微辣帶少少酸嘅醬汁,一啖入口,哇!真係好開胃,簡直停唔到手!😋 🍲濃湯餃子浸雞雞肉滑嫩,仲有濃濃雞味,餃子又多又大粒,湯底真係濃到爆,飲完啖啖香,冬天飲真係啱曬!💯 🥬有機腐皮浸時蔬油麥菜清清甜甜,份量又大,用雞湯煮出嚟,健康又好味,正!💚 🍧芋圓冰粉底係滑溜溜嘅冰粉,奶香超濃,加埋QQ嘅芋圓,食落真係幸福感滿滿呀~🥰

🍜過橋米線

🥇金獎涼白肉

🍲濃湯餃子浸雞

🥬有機腐皮浸時蔬
油麥菜清清甜甜,份量又大,用雞湯煮出嚟,健康又好味,正!💚

🍧芋圓冰粉
2025-02-16 0 浏览
經過太古星輝台附近,見到餐廳名好特別,原來係一間傳承三十年正宗雲南風味餐廳。除左雲南米線出名,小菜都好出色。餐廳設計新穎,節約大方。晚飯時間全場坐滿晒人。🐤濃湯餃子浸鮮雞一次過食到招牌餃子同新鮮雞件,湯頭好甜好濃郁。鮮雞嫩滑,仲係雞脾位置👍🏻豬肉白菜餃足料鮮味。🍤蒜心蝦球炒帶子帶子蝦球彈牙爽甜,加上蒜心,腰果,洋葱,大蒜一齊爆炒,夠鑊氣惹果。🥬有機腐皮浸時蔬清清地食個蔬菜,新鮮爽脆,腐皮嫩滑豆味幾濃,湯底清清甜甜幾好飲。⭐️簡簡單單食個晚飯,每個菜式都好滿意,難怪咁多人幫襯。

餐廳設計新穎,節約大方。晚飯時間全場坐滿晒人。

🐤濃湯餃子浸鮮雞

🍤蒜心蝦球炒帶子

🥬有機腐皮浸時蔬

⭐️簡簡單單食個晚飯,每個菜式都好滿意,難怪咁多人幫襯。

2025-02-15
  • 濃湯餃子浸鮮雞
  • 蒜心蝦球炒帶子
  • 有機腐皮浸時蔬
3K
2025-02-15 0 浏览
舊年去過雲南之後,一直念念不忘雲南美食,尤其係雲南米線,因為擺款精美,非常吸引。香港原來都有主打滇菜,今日專程去試吓。先來一壺雲南糯米茶,具有濃厚糯米香,好飲。招牌過橋米線一碗米線將民間原始風味集於大成,一口鮮湯,暖胃暖心。 下一道工序是把食材放進湯內,食材只是剛剛熟透,十分鮮嫩,同時米線也不會太腍,滋味。涼拌秋葵配胡麻醬清清地爽口,涼拌之選。玫瑰冰冰粉冰粉多以花生,提子乾伴吃…食法多元化。簡簡單單的玫瑰花辨乾和芝麻,像果凍般硬挺,又有一些彈性,甜在心,不錯的甜點。
香港原來都有主打滇菜,今日專程去試吓。

先來一壺雲南糯米茶,具有濃厚糯米香,好飲。

招牌過橋米線

涼拌秋葵配胡麻醬
清清地爽口,涼拌之選。

玫瑰冰冰粉
冰粉多以花生,提子乾伴吃…食法多元化。
2025-02-14
2025-02-05 203 浏览
阿詩瑪 ☆║.............║☆‼️ 滇池酸菜魚 $228✅ 湯頭清爽酸辣,充滿濃厚嘅酸菜香氣,魚肉鮮嫩多汁,入口即化,份量十足。辣度恰到好處,唔食得辣嘅人都應該可以接受到,底部亦有蔬菜同煙靭嘅薯粉,可以吸飽湯汁嘅美味✅ ‼️ 涼拌海蜇 $68✅ 海蜇清爽可口,口感爽脆,配上辣汁意外地夾,價錢亦十分合理‼️ 惹味炒薯絲 $78✅ 惹味炒薯絲似一道家常菜,雖然加上左唔同嘅辣椒,但保留到薯類嘅原汁原味,佢口感帶啲黏性,唔係平時爽口嘅感覺,比起小食,佢更似一碟餸菜。‼️ 金牌小鍋米線 $68✅ 米線口感爽滑,唔會有過硬或者過腍嘅問題,煮嘅時間掌握得好好。小鍋米線嘅湯底係酸湯,冇得揀辣度,但係依然係大眾可以接受嘅程度,好值得一試📍 太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖☎️ 電話號碼 23522338📷 Canon R8 + RF24-105mm f/4-7.1 IS STM📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

阿詩瑪

☆║.............║☆

‼️ 滇池酸菜魚 $228

‼️ 涼拌海蜇 $68

‼️ 惹味炒薯絲 $78

‼️ 金牌小鍋米線 $68

📍 太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖

☎️ 電話號碼 23522338

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2025-02-05 206 浏览
兄弟姐妹們!我終於來朝聖這家傳說中的「阿詩瑪」了!👑 一進門就被那人氣嚇到,但為了美食,我忍!💪 店裡裝修簡約大氣,白色牆面配上木質桌椅,整個空間乾淨明亮,讓人一坐下就覺得舒服~✨ 🐟【爽辣魚皮】 OMG!這魚皮簡直是神仙級別的好吃!😱 脆到爆炸,辣得剛剛好,還帶點麻麻的感覺,配上香脆花生和香菜,一口下去直接升天!🌶️ 這絕對是我吃過最上頭的魚皮,沒有之一! 🍜【金牌小鍋米線】 這碗米線簡直是「米線界的天花板」!湯頭濃到像在喝精華,米線Q彈到可以跳舞,配料多到像在挖寶藏!💎 每一口都是滿滿的幸福感!吃完這碗,我感覺自己可以再戰十年!💪 🐔【濃湯餃子浸鮮雞】 這道菜簡直是「暖胃神器」!雞肉嫩到入口即化,餃子皮薄餡多,湯汁鮮到讓人想直接抱鍋喝!🍲 每一口都像是在擁抱冬天裡的暖陽,幸福感直接拉滿!☀️ 🥬【蒜蓉炒鳳尾菜】 吃多了重口味,來一盤蒜蓉炒鳳尾菜簡直是「救星」!🥬 菜炒得脆嫩爽口,蒜香味濃郁但不搶戲,清爽解膩,吃完感覺自己又健康了一點!💚 雖然店裡人超多,但服務員依然笑容滿面,上菜速度也快得像閃電!⚡ 這裡絕對是和朋友聚餐的絕佳選擇,快來一起打卡吧!📸

🐟【爽辣魚皮】

🍜【金牌小鍋米線】

🐔【濃湯餃子浸鮮雞】

🥬【蒜蓉炒鳳尾菜】

收工近近哋過嚟太古城附近嘅呢一間雲南菜餐廳食晚餐。香港唔多地方有得食雲南菜,而且係1991年就開嘅品牌,所以次次一想食雲南菜就會搵呢一間餐廳。舊舖搬過嚟之後都係第一次食,新鋪裝修幾明亮企理。金牌小鍋米線 (68元)湯底香濃,帶著一絲微辣,香而不嗆。米線滑溜順口,加上湯底的酸菜和肉碎等,很惹味上頭。有機腐皮浸時蔬 (78元)腐皮細膩柔嫩,時蔬則帶有自然的清甜,健康清新之選。濃湯餃子浸鮮雞 (138元)湯頭奶白奶白的,濃郁鮮甜,雞肉鮮嫩滑溜,完全沒有柴口的問題。餃子皮薄餡足,蔥香突出,非常不錯。麻辣無骨口水雞 (78元)雞肉滑嫩入味,麻辣醬汁的香氣濃郁卻不過分刺激。辣中帶麻,麻中透香,還帶有少許菇菌味。更棒的是雞肉完全去骨,吃起來非常方便,懶人之選。覺得太辣可以飲上一口他們的雲南糯米香茶,平潤和暖,感覺好養生,亦正好中和辣味。

金牌小鍋米線 (68元)

有機腐皮浸時蔬 (78元)
腐皮細膩柔嫩,時蔬則帶有自然的清甜,健康清新之選。

濃湯餃子浸鮮雞 (138元)

麻辣無骨口水雞 (78元)

阿詩瑪 (太古)📍太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖餐廳的裝修風格簡約,木質的桌椅讓人感覺格外親切。柔和的燈光灑在每一張餐桌上,營造出溫馨舒適的用餐環境。服務員熱情友好。🥰【招牌菜品】過橋白線🍲這道菜簡直是阿詩瑪的鎮店之寶!🤓幾乎每桌都有點!擺盤相當精緻,一條橋的擺設上放滿不同食材,客人可以選擇有店員或自己動手把各種食材和米線放置湯底中,玩味十足!😎米線爽滑,湯底鮮味,令人十分滿足。山珍氣鍋雞🐓熱氣騰騰的氣鍋端上桌,香氣四溢。鮮嫩的雞肉搭配各種山珍🍄,湯汁濃郁而不油膩。每一口都讓人感受到雲南食材的純粹和鮮美。特別是在寒冷的天氣下,喝上一碗,身體立即變得暖洋洋。☺️冷鎮黃金耳這道涼菜令人驚艷。黃金耳口感滑嫩爽脆,搭配芥末和豉油,清涼爽口,好像在吃刺身一般😚,是一道非常開胃的菜品。🫶🏻

阿詩瑪 (太古)
📍太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖

【招牌菜品】過橋白線🍲

山珍氣鍋雞🐓

冷鎮黃金耳

2025-01-24 397 浏览
難得星期五可以同老公二人世界,夜晚行去太古阿詩瑪食晚飯。呢間食物非常高質之外,服務態度都十分之好,值得讚賞。金獎涼白肉揀左原味,個醬汁調得好好食,有少少甜甜地,同啲肉好夾,底下有青瓜絲,好正。山珍氣鍋雞雞件好嫩滑,仲有竹笙、冬菇片、螺片,而且個雞湯好濃郁,彷彿所有雞既精華都飲得到,好讚。金牌脆米海皇泡飯材料有蝦仁、蟹柳、豬肉碎、菜粒、白飯等等,另外有一碗脆米,加左落左去食起上黎就有脆脆既口感,好味。
難得星期五可以同老公二人世界,夜晚行去太古阿詩瑪食晚飯。

呢間食物非常高質之外,服務態度都十分之好,值得讚賞。

2025-01-24
2025-01-09 509 浏览
平日晚上7點太古城唔多人,呢間雲南餐廳就更少人,全餐廳連我哋得3檯,但睇睇餐牌二人餐$198好合理喎,我哋4個人點兩套剛剛好🥢涼拌海蜇:清爽爽口🥢金獎白肉:唔辣,蒜味唔夠🥢腐皮浸時蔬:清清地幾好食🥢麻婆豆腐:豆腐好滑好餸飯🥢櫻花蝦蟹肉炒飯$98: 因為麻婆豆腐我哋話要飯,店家話不如炒個飯,炒得夠乾身又幾香😋🥢蕃茄粒粒米線:蕃茄味夠濃,不是水汪汪那種。🥢過橋米線:上檯前睇得吓㗎,十小碟加大碗米線,個湯香濃無味精,係唔夠熱啫;啲菇菌類都好香。最後仲有2款糖水,幾好食,不過唔記得拍照😅。總括餐廳係唔錯嘅,輸在位置,非原區居民好少行過來食。

🥢涼拌海蜇:清爽爽口

🥢金獎白肉:唔辣,蒜味唔夠

🥢腐皮浸時蔬:清清地幾好食

🥢麻婆豆腐:豆腐好滑好餸飯

🥢蕃茄粒粒米線:蕃茄味夠濃,不是水汪汪那種。

正宗風味雲南料理——阿詩瑪,環境舒適而且一入到去服務員好親切咁安排好坐位給我同朋友,真係好窩心。食物方面我哋嘅必叫之選當然係家鄉米線:招牌過橋米線😋小碟材料豐富不在話下,加入小碟材料後最好味係鮮香味撲鼻濃郁嘅湯頭,配上滑滑嘅米線真係食完再三口味👍🏻涼菜叫咗個冰鎮黃金耳 ,配豉油和wasabi 食真係好養身👍🏻我好鐘意,so healthy 滇醬肉絲餅,滇醬真係無頂,香濃嘅味道。鲜肉白菜餃,皮薄多汁,結尾用玖瑰花冰冰粉,真係美滿爆燈🌹so yummy

滇醬肉絲餅,滇醬真係無頂,香濃嘅味道。

鲜肉白菜餃,皮薄多汁,
結尾用玖瑰花冰冰粉,真係美滿爆燈🌹
so yummy
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣呢度嘅店員姨姨店長姨姨好好招呼好好禮貌🤩$78「麻辣無骨口水雞」:「口水雞」唔係好辣幾好雞味,比較特別嘅地方係拆咗骨,啖啖肉食得非常暢快🤣$138「濃湯餃子🥟浸鮮雞」:嚟到嘅時候飲咗兩啖湯,湯底味道幾濃郁有雞味🤩;有幾件雞好好彩仲係雞髀🍗,咁雞髀肉就梗係軟熟夠滑啦🤣;餃子🥟簡簡單單亦都好食😋$72「鮮肉白菜餃🥟(10隻)」:食到有白菜有豬肉,真材實料童叟無欺🤣$72「蒜蓉炒鳳尾菜🥬」:「鳳尾菜🥬」新鮮爽脆,蒜蓉炒簡單好食,仲幾大碟份量好多🤣
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣

呢度嘅店員姨姨店長姨姨好好招呼好好禮貌🤩

2024-12-04 702 浏览
《太古好食雲南米線 三十載》剛剛轉工到太古 食左幾次就結業了今年中 搬咗新鋪再開返裝修沒有之前舊 古典最重要係現在沒有了加一服務費午餐套餐更抵食午餐套餐分兩種 雲南米線 同 小菜客飯小菜客飯 以一碟餸為主 $88再配上一碗飯 或者米線 送小食 包飲品✨川味回鍋肉辣到適中 多菜 椰菜 青椒 韭菜 回鍋肉肥瘦適中 唔韌✨天府水煮牛肉足料 仲有薯粉 多乾辣椒 偏辣✨香醬茄子魚塊整碟夠鑊氣 茄子入味 魚塊脆口熱辣辣✨冰梅香芋小排骨甜度適中 酸酸甜甜幾好食 個人推介小菜配米線雲南菜偏油膩 或帶辣 米線可以中和返湯底清甜冇味精口感軟熟同好滑✨阿詩瑪 (太古)太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖#tg31eat太古#阿詩瑪 #雲南菜
《太古好食雲南米線 三十載》

個人推介小菜配米線
雲南菜偏油膩 或帶辣 米線可以中和返
湯底清甜冇味精
口感軟熟同好滑

✨阿詩瑪 (太古)
太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖

#tg31eat太古
#阿詩瑪 #雲南菜
2024-11-29 562 浏览
位於太古的雲南菜餐廳,地方寧靜,座位舒適寬敞。菜式除了為人熟悉的過橋米線外,還供應各類涼菜、特色熱菜小食、氣鍋雞等等。涼菜小食:麻辣無骨口水雞口水雞無骨,啖啖肉,墊底有爽脆青瓜。雞肉沾滿麻辣醬汁,麻香鮮香,又開胃。蔬菜系列:有機腐皮浸時蔬 以上湯浸泡著蔬菜,上面鋪滿了腐皮,上湯味道清淡,沒有油膩感,還加入大量原粒蒜頭,增加蒜香味,很健康的一道菜。蔬菜系列:惹味炒薯絲薯仔削皮後刨成絲,加入辣椒、甜酸菜及肉碎炒香,味道酸辣清爽。主食類:金牌脆米海皇泡飯主食選擇不算多,有幾款麵食或飯,天氣寒冷,最適合吃碗熱熱的湯飯。脆米另外端上,自行倒入泡飯裡,增加脆口感。泡飯有白飯、豬肉碎、蔬菜粒、帶子粒、蝦仁及蟹柳,味道清香,暖胃。
位於太古的雲南菜餐廳,地方寧靜,座位舒適寬敞。
涼菜小食:麻辣無骨口水雞

口水雞無骨,啖啖肉,墊底有爽脆青瓜。
雞肉沾滿麻辣醬汁,麻香鮮香,又開胃。
蔬菜系列:有機腐皮浸時蔬

還加入大量原粒蒜頭,增加蒜香味,很健康的一道菜。
蔬菜系列:惹味炒薯絲

薯仔削皮後刨成絲,
加入辣椒、甜酸菜及肉碎炒香,味道酸辣清爽。
主食類:金牌脆米海皇泡飯

脆米另外端上,自行倒入泡飯裡,增加脆口感。