餐厅: 阿里朗韓國餐廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2014-06-05 4009 浏览
覆盆子酒酒精頗高, 高手如我亦兩,三杯上腦still very lovely!!!叫咗beef platterHK$350 仍然唔夠喉再加生菜沙律lovely再加一碟羊肉肉質very good醃得咸咗少少炒年糕辣咗少少 for normal people因為我唔正常, so it was perfect for me!;p魚子辣湯LOVELY!!! 加咗辣!!!hee hee;pservice very nice!!!
覆盆子酒
酒精頗高, 高手如我
亦兩,三杯上腦
still very lovely!!!

叫咗beef platterHK$350
肉質very good
醃得咸咗少少
炒年糕辣咗少少 for normal people
魚子辣湯
LOVELY!!! 加咗辣!!!
hee hee;p

service very nice!!!
2014-04-20 4707 浏览
是晚不想吃獨活晚餐,就相約喜歡韓食的友人到阿里朗一試!友人比我先到,上到餐廳門口,餐廳都幾大,分兩邊區,一邊是比較大及開放式的。而另一邊就好似間了Partition,應該是方便客人包場吧!而友人坐在有Partition那邊,自成一角又幾好喔~食到後期才有人坐在旁邊呢!整組檯是備有烤爐的,檯面還有基本餐具,筷子分有木筷子及銀筷子,相信是方便烤肉時用吧!menu的設計都幾精美,中日韓對照!點菜後先上6小碟,有兩碟泡菜,薯仔,炒苗,芽菜,脆肉瓜等。雖然我鍾意食韓食,不過我是不吃凍的泡菜前菜的,友人說很不錯,至少不會水水的,算是有水準!至於其他都是清清煮過及炒過,都是味道清新的開胃小吃!先上的是炒粉絲 HK$100,老實說份量比預期少,但上檯時好香,看似簡單普通,食落是熱辣辣的,不似平時坊間炒定夾上來就上碟!而且不算很油,配料有少些韮黃,蔥,椰菜,牛肉,洋蔥,調味做得很好,食完一口好想即刻再食~之後就是超推薦的炆牛肋骨煲 HK$150,相片是上檯時即影的,好眼的話會見到還是滾的!有三大舊牛肋骨,白蘿蔔,紅蘿蔔及蜜棗。牛肋骨的骨已經差不多炆至離骨,牛肉連少少牛筋,完全吸收了汁的精華,入口好稔好入
炒粉絲 HK$100
之後就是超推薦的炆牛肋骨煲 HK$150,相片是上檯時即影的,好眼的話會見到還是滾的!有三大舊牛肋骨,白蘿蔔,紅蘿蔔及蜜棗。牛肋骨的骨已經差不多炆至離骨,牛肉連少少牛筋,完全吸收了汁的精華,入口好稔好入味,味道甜甜地亦不失牛本身的原味,相信甜味是來自蜜棗及蘿蔔,就算蘿蔔們都好好味!
炆牛肋骨煲 HK$150
看!三大舊完全沒有連肉的牛骨,就知道炆得有幾稔~
想食少少香口些的菜餚,但又不想食烤肉,就點了這道辣泡菜炒豬肉HK$150。本小姐比較怪,反而熱的泡菜就會食
~上檯都幾精美,有幾舊豆腐伴碟!當然有原因啦,豬肉, 洋蔥, 泡菜, 紅椒絲等等用韓式辣醬被炒得甜甜辣辣的,偏濃味的,如加少少豆腐一齊入口就會中和到辣味,想食辣又不想太熱氣,這味絕對是好選擇!
因Portion比想像細,最後決定叫多款 -- 人蔘雞湯 HK$160。本小姐其實都不太受得人蔘,虛不受補,只有人蔘雞湯會易些接受,阿里朗的人蔘雞湯絕對正宗,跟我在韓國食的一模一樣,應有該有完全足料!
人蔘雞湯 HK$160
破開嫩雞,入面有人蔘,糯米,原粒蒜頭,蜜棗,栗子等等,全部都釀在嫩雞入面,食材食落有人蔘味,而且雞肉不老很嫩滑,雞肉很易就可以用筷子撕出來,雞湯清甜得很!
奉上人蔘雞湯時,店員還會給各人一個碗及一碟仔准鹽,跟韓國做法一樣。如果好似我不太受得人蔘味,可以點少少准鹽,會易入口些而且味道更佳!
現在就真的完全飽飽,最後還有送的雪米糍作結。另想讚一讚,店員加水的次數及收碟的速度都拿捏得好好,服務不錯~
题外话/补充资料: 其實我對店名有少少問號,因為多數聽阿里朗這字是北韓那邊聽得比較多?究竟是北韓還是南韓料理?原來是自己搞錯,北韓那出名的表現叫阿里’郎’,而阿里朗是韓國的傳統歌謠呢~怪不得店內沒有播K-POP啦! (笑)
2014-04-14
炆牛肋骨煲 HK$150
一行10人慶祝生日,㨂了韓風熱韓燒 .一向對阿里郎情有獨中,由十多年對的時代廣場舊址遷到灣仔w square好彩不難找!waitress大部份是韓國人很有禮貌又躹躬。叫他們再添伴菜本應加錢,但免費加了3次 因7點半未齊人,叫住D熟食如年糕,薄餅,牛骨煲,牛骨煲有紅蘿蔔,薯仔一起炆,好入味,又其D汁不可放過,叫定碗白飯lo 汁,yummy   韓燒不可少是牛肋骨和五花腩,用生菜和芝麻葉加生蒜醬汁卷埋一囗吃,滋味無窮.又其一讚是他們的炒米茶,超解渴又香.
一行10人慶祝生日,㨂了韓風熱韓燒

又其一讚是他們的炒米茶,超解渴又香.
2014-01-23 5139 浏览
上星期五又係同一大班姊妹出黎食野聚會的大日子,有人提議食韓國燒烤,所以就上openrice睇下D介紹,期間有人話依間阿里朗幾出名 (其實我地都唔知阿里朗係北韓定南韓野,不過以高級餐廳黎講佢算出名),所以就諗住試試佢。去之前上佐OPENRICE睇下有咩食評,唔係好多,但D相睇落都唔錯,都略知一二D燒烤野唔錯!但睇相唔準,要親身試過先知。去之前打佐個電話book位,所以去到唔洗等(星期五晚都幾旺場)。成間店比我的感覺唔錯,唔似一般X陽苑污糟立達,反而用木色抬登都幾有韓國feel(唔明點解唔播d K-pop)。個鐵板係張抬正中間,我地一行8個人拍埋2張大抬,可以有2個爐,幾好。先黎碟特级牛肋,依碟野價錢唔平但人一世物一世點都要試下。果然係唔同D,出面食的牛肋痴住晒,但依碟入口融化,好juicy啖啖肉,真係好好味(重有人教我地點樣燒同點D咩醬),不過數量唔係好多,我地平均一人得果一塊多D(總共1X塊度)><接住黎的就係辣鱿鱼,聽個侍應姐姐講依個煮法已經差唔多係全香港最正宗,不過因為香港人無韓國人咁食得辣,所以已經降低佐辣度了,但我本人都依然覺得有D辣....不過講真,真係好惹味
牛肋骨
接住黎的就係辣鱿鱼,聽個侍應姐姐講依個煮法已經差唔多係全香港最正宗,不過因為香港人無韓國人咁食得辣,所以已經降低佐辣度了,但我本人都依然覺得有D辣....不過講真,真係好惹味,依隻辣唔係平時食果D中國辣,而係有D韓國年糕的辣味,加上鱿鱼的口感,真係配合得好好,好有彈性!
有人話唔飽,所以就叫佐D重量級小小的菜色,其中一樣就係辣拌面啦~(又係辣野...韓國人真係好興食辣野,好似D東北佬咁)    D面係韓國面,意思即係話唔係中國feel again,有D似中國油面+日本拉面的口感----餐廳話D面都係由韓國新鮮空運到港,依個菜色一定要試!

之後8條女諗住叫D韓國野飲,上網話阿里郎有韓國燒酒飲,所以就膽粗粗試下---酒味唔係好烈,易入口過日本燒酒,有D甜甜地的感覺,我地大家都幾鐘意,依個都一定要試~

服務大家都覺得唔錯,8個人坐得幾舒服。果度D姐姐話間野成日有名人去食野,D荷里活巨星都會去,近年因為韓風而多佐D韓國藝人去,唔知會唔會有running man呢??

埋單叫佐差唔多10個餸,好飽,每人差唔多$260,我覺得以依個高級餐廳level可以食飽人又令人滿足黎講,咁的價錢算係咁啦,有D地方比2舊水都重要食垃圾lol...

希望下次去可以再試多D新野!!
题外话/补充资料: 野食好好,環境唔錯,價錢都算抵食
2014-01-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
牛肋骨
  • 特级牛肋
  • 辣鱿鱼
  • 辣拌面
2013-12-23 3365 浏览
上個禮拜女朋友生日,諗黎諗去都唔知食咩好,佢又成日話要食韓國燒,我又唔想去d cheap雞韓國餐廳,所以就第一次去佐阿里朗食。聽人講話阿里朗都幾出名,係香港開佐好多年,成日有唔少名人去果度食野,心諗質素應該唔錯,亦都估價錢唔會平得去邊。當日7點幾到,預先Book佐台所以唔洗等,環境一般,勝在無咩人幾舒服。門口靚靚姐姐帶我入去,有幾個侍應係韓國人不過係味整容既,隔離台係講韓文,所以估依度應該都幾正宗。先黎一堆前菜,個甜薯仔同泡菜好好味,特別係D泡菜都幾入味,同一般超級市場唔同,唔會出好多水之餘辣味適中,問過侍應佢話係正宗由韓國真空空運過黎,不愧係高級貨色。order佐幾樣野燒,有羊肉同招牌特级牛肋骨。侍應幫我地開爐,個爐都幾乾淨睇得出都應該成日保養。佢重教我地點樣燒先最好味。特级牛肋骨口感有D似牛仔骨,雖然厚切,但入口融化,加埋D甜甜地的sauce真係好好味。跟住我地叫佐個辣伴面,一樣都係有人serve我地,不過個面有D辣,本人頂唔順,女朋友食佐一碗之後就停佐手,本人局住要食晒佢....個size都幾大,最好多D人黎分擔下,如果唔係會食唔到其他好野。最後,係D咁開心的日子裡就緊係飲番杯。

特级牛肋骨
辣伴面
最後,係D咁開心的日子裡就緊係飲番杯。韓國燒酒同日本燒酒味道差唔多,感覺好似無咁濃,侍應話依隻燒酒係韓國都幾common,不過係香港就味見有好多地方有得賣。
韓國燒酒
埋單比我想像中平好多,每人都係2XX,但無論食物、環境同服務質素都比出面的好好多,適合重要時候幫襯。總括黎講,依次黎試到唔少新野,D味道都一流,不錯~

题外话/补充资料: 我覺得餐廳的設計可以再有韓國特色就好了
2013-12-18
特级牛肋骨
爸媽從加拿大回來探親, 十多年沒回港, 佢地最想食以前時常去時代廣場的越南菜, 韓國菜同扈江菜,去到時代廣場才發現全都搬走了,用Openrice 搜索一下阿里朗搬了去灣仔,於是步行十多分鐘才找到W Square, 上到三樓一出升降機, 帶位姐姐就很親切對爸媽說, 好久好久不見啊,部長姐姐及侍應哥哥紛紛走過來打招呼,我心裏想十多年不見還認得他們,真不可思議。 我們一坐下侍應就先逢上六小碟配菜, 有泡菜,波菜,薯仔,豆腐, 豆芽及茄子, 賣相好新鮮.爸媽點了佢地最喜歡食既牛肋骨, 羊肉燒烤, 牛肋骨肉質有彈性,軟滑可口。不過我初時覺得有點甜,但爸媽說傳統韓國燒烤醃法是帶點甜的,我吃了幾片後也嚐到這種甜能帶出牛肉的香, 很好吃!羊肉在冬天是禦寒之寶,也是爸媽的至愛,所以一定會點,這款羊肉燒烤不但沒有的膻味,而且鮮嫩美味, 比我想像中好吃!部長姐姐還推介我們喝百歲酒, 寓意爸媽長命百歲, 弄得他們不知幾開心。據說此酒由上等糯米和甘草、人參、枸杞子、何首烏、茯苓、肉桂、薑等中藥釀造,可以搭配燒烤、火鍋等重口味食物來喝!爸媽一邊吃一邊跟侍應們有傾有講, 還盛讚食物保持水準,看著他們食這樣開心,我
配菜
配菜
百嵗酒,牛肋骨,羊肉

爸媽一邊吃一邊跟侍應們有傾有講, 還盛讚食物保持水準,看著他們食這樣開心,我開始明白一間屹立不倒的名牌食店除了好味之外,還要有人情味!
2013-12-13
百嵗酒,牛肋骨,羊肉
2013-11-19 2017 浏览
        朋友生日,今次選擇食韓國野,預早訂定位, 一行五人7點前去到,門口帶位係韓國小姐,笑容好好。一坐低已經被環境吸引, 位於窗邊的卡位非常舒服,不過今次無選擇,下次一定試下。今次由朋友點菜, 有炒粉絲,炆牛肋煲, 泡菜水餃年糕鍋, 炆銀鱈魚同埋什菜餅。上菜前先有前菜, 嘩, 有我最鍾意嘅薯仔,我老實唔客氣即刻食咗一舊,好好食 。泡菜都好好食。朋友點嘅菜非常美味,尤其是牛肋煲配白飯一流。仲有泡菜水餃年糕鍋,我地另外加個麵,雖然有少少辣,但非常好味,將個麵加埋落去簡直絕配。侍應招呼好好, 直得一讚。多謝朋友帶我去間咁有質素的餐廳,係香港已經少有。

炒粉絲

泡菜水餃年糕鍋

炆銀雪魚

什菜餅

2013-11-15
泡菜水餃年糕鍋
什菜餅
2013-11-01 1711 浏览
搬来湾仔返工一个星期,每天都吃得一般,今日约了舊同事吃飯,她想吃韓國燒烤,她説阿里郎搬咗去灣仔,  好近我冩子樓,我心想阿里郎好出名不知會不會好貴。她説不貴的, 有午市套餐。去到餐廰地方都不錯, 侍應好有禮貌,我看看餐牌價錢都好合理,而且選擇也多。我地叫了一碟牛肉一碟鷄肉燒烤套餐,送六碟配菜,白飯和湯,好底食。同事説最好就是自己可以燒,出便很多韓國餐廰午餐都是炒好放在鐵板拿出来當燒烤。我覺得配菜好新鲜,味道也好,真的多谢同事好介绍!
韓國燒烤
2013-11-01
$96.8 (午餐)
2013-09-07 1006 浏览
我記得有朋友同我講過在韓國每家都有自己獨特的煮食方式,因此我很期待不同餐廳的韓國菜但係...E一餐真係...喊出黎對我黎講韓國菜既每一PART,我都好期待...前菜一黎,見到有薯仔,滿心歡喜,因為之前食過,覺得應該甜甜的不錯食.....點知, 係好普通既薯仔,小小甜......算,有菠菜好過冇,點知,只係有油既菠菜,小小香油味泡菜我個人係偏好甜帶辣既味道,點知係咸帶辣,仲要係室溫既....真係.....SO SAD至於芽菜,只係口感唔同既菠菜,味道冇分別....也許是我要求太高?炒年糕其實我個人冇咩興趣食,因為另一伴想試,最後....中了伏,原因,一食入口,甜甜的,唔錯阿,之後食食下,又唔係好辣,只係啲年糕太過煙UN , UN到呢.... 加上,多數食炒年糕入面都係加豬肉,或五花肉, 心諗唔食年糕,都有肉食下啦,但係搵黎搵去得魚片,好過冇,相比之下,魚片好食好多,雖然小左D石頭窩飯我真心覺得被呃了,同幻想完全不同, 石頭窩應該唔夠熱,因為食到最後都搵唔到飯焦...冇肉得泡菜....太感動了.....可能平時食得重口味,相比之下E個飯真係冇咩味牛骨湯先係全晚重點!!!我以為ORDER左個
辣醬炒年糕
石頭窩飯
牛骨湯
甜品
但係...E一餐真係...喊出黎

算,有菠菜好過冇,點知,只係有油既菠菜,小小香油味
至於芽菜,只係口感唔同既菠菜,味道冇分別....

也許是我要求太高?

牛骨湯先係全晚重點!!!我以為ORDER左個壞左既湯,一聞,我真係暈左- -....我以為叔左....不過入口係唔差,不過都唔好飲, 夠熱,夠濃,牛骨既肉係好嫩口,好食,不過個湯...真係唔洗再飲......

最後令我感到甜美的係因為佢比多左兩粒甜品我,你問我好唔好食,我平時一定答你一般般,但今晚,這甜品是我的最愛!

可能我要求高所以覺得咩都唔好食....但係,你真係唔怕就ORDER我食過E幾道吧
2013-09-06
甜品
2013-08-12 2171 浏览
It's super hot today so I gave up with those korean bbq and ordered "cold wheatbuck noodles with beef brisket".Before they served the mains, there were 6 small dishes of appetitiers (sweeten potato, kimchi, spicy tofu, bean sprouts, zucchini, spinanch).  The zucchini was a bit oily but the others are fine, and I love the sweeten potato (some korean restaurants don't serve this).The cold noodles came with some pickles, pieces of pear and ginger.  There were only 2 thin slices of beef brisket (the

The cold noodles came with some pickles, pieces of pear and ginger.  There were only 2 thin slices of beef brisket (the texture is a bit rough) but there were so many noodles, so I was very full.  The bowl of noodles came with some mustard and vinegar.  I mixed some vinegar into the iced soup.  They are fabulous in such a hot day (thirty something degrees today) and made me have a better appetite.
2013-08-12
2013-05-23 688 浏览
餃子年糕湯鍋大大隻餃子彈牙年糕夠辣very nice!!!!加左兩次湯!!!!炆牛肋骨炆得好淋入味甜甜地very special百歲酒very nice 人参味令我飲酒既內疚感減少六小碟very nice!!!!!!!kimchi very nice and crunchy!!!!!seaweednice!!!
2012-10-03 550 浏览
"阿里朗已由 銅鑼灣 Time Square 搬到 灣仔的 W square"早在訂位時,waitress 已在電話中說明訂了星期五的12點9,如不是已經訂了枱,恐怕WALK IN 的我們會摸門釘有很多款SET LUNCH 可選擇紙上介紹各種泡菜 和 伴菜3個人的分量是8碟前菜酸青瓜本人覺得太酸了,我一向都對酸的食物不感興趣,所以不太喜歡豆腐,微辣,很入味芽菜大豆芽因為已有了一碟相類似的芽菜,所以叫侍應換了一碟魚仔魚仔換回來的!如果不吃過魚仔,就好像沒有吃前菜一樣!味很濃,但很肥大泡菜很辣! 試了一片便放下南瓜蒜味很重,怪怪的薯仔最好吃的一碟好像用了日本豉油煮,很入味,想多吃一碟菠菜麻油味濃牛肋骨湯 味道偏淡水餃年糕湯同事說 味淡,水餃很多,但味道一般牛尾湯牛尾不夠淋,又是味很淡湯不好飲...總結: 阿里朗的前菜比主菜好吃,如果對主菜沒有要求的可以一試

早在訂位時,waitress 已在電話中說明
訂了星期五的12點9,如不是已經訂了枱,

恐怕WALK IN 的我們會摸門釘

有很多款SET LUNCH 可選擇
紙上介紹各種泡菜 和 伴菜
3個人的分量是8碟前菜
酸青瓜

本人覺得太酸了,我一向都對酸的食物不感興趣,所以不太喜歡

豆腐,微辣,很入味

芽菜

大豆芽

因為已有了一碟相類似的芽菜,所以叫侍應換了一碟魚仔

魚仔

換回來的!

如果不吃過魚仔,就好像沒有吃前菜一樣!

味很濃,但很肥大

泡菜

很辣! 試了一片便放下

南瓜

蒜味很重,怪怪的

薯仔

最好吃的一碟

好像用了日本豉油煮,很入味,想多吃一碟

菠菜

麻油味濃

牛肋骨湯

味道偏淡
水餃年糕湯

同事說 味淡,水餃很多,但味道一般
牛尾湯

牛尾不夠淋,又是味很淡

湯不好飲...
2012-07-13
2012-07-30 300 浏览
是日的中午,我們朝了這一個 W Square來,找找一些坐得舒適舒暢的地方食中午飯。原先的目的地是意粉屋,不過又是因為要大等的關係,令我們要立即改變主意。之後,一直的往上找,逐間拜訪,最終決定了食這一家韓國菜,一人一份午市定食。韓國人都是比較著重他們的前菜小食,未開始點食,已一口氣來了八小碟特式前菜小點,盡顯韓食的傳統風格。Kimchi是不少得既前菜之一,另還有銀魚仔,兩種芽菜,韓國的醃菜,蘿蔔,豆腐同醃青瓜。Kimchi,味道不算辣,帶著重味道的蒜香,辛味一點點,有水有準。而芽菜,有大豆芽同普通的芽菜,輕輕地醃過的,少少咸,多爽脆。蘿蔔,豆腐都是醃過的,味道咸咸香香的,可以開胃,在主食未來之前,令我們的胃口大增,而店方亦認了我們的要求,來多幾個我們欣賞的,(豆腐、芽菜同蘿蔔)。魚仔同醃菜就不太受歡迎。 傳聞在古時的韓國,食牛肉是一件高尚人,亦可以說只有皇親貴族或是皇上御賜才能夠享用的食物。現在,牛肉依然是一種高尚的食材,但只要你有錢,就能夠享受到牛肉的美味。是日的韓式牛尾煲就真的是五味俱全。據說,部份的韓國菜同中國東北的菜式有幾分相似。此牛尾煲就是

據說,部份的韓國菜同中國東北的菜式有幾分相似。此牛尾煲就是類東北菜,味道偏濃的類別。當中,也加入了紅蘿蔔,蔥菜來增強味道。而牛尾肉就炆到完全淋透,骨肉分明,雖帶有少少韌力但一口就能撕開,炆得香濃,啜一啜,連骨頭也有味道,實在是不錯。

是一家比較正統的韓菜,食物的味道夠好,服務的態度也好,只是,大部份服務的都是韓籍的姐姐,有雞同鴨講的情況出現,幸店方有懂廣東話的人幫忙解畫。