2019-04-10 105 浏览
當麥兜遇上麥嘜,緊係要去阿麥廚房聚一聚。阿麥廚房的Set Dinner好豐富,有appetizer、soup、main course & drinks,每樣野都有一至兩款選擇,亦可升級。Main Course都有好多款選擇,相信一定有大家合心水的主菜。Appetizer麥兜選了凱撒沙律,麥嘜+$58升級選了煙三文魚黑魚子蛋白沙律。兩款沙律都具有特色,材料都很新鮮。Soup麥兜選了+$48升級黑松露菌忌廉湯,很濃郁的黑松露菌味。麥嘜都+$48升級選了蟹肉南瓜忌廉湯。雖然大家都是忌廉湯,但蟹肉南瓜忌廉湯比較像羅宋湯味。另外每位都有一塊香脆蒜容包。Main Course麥兜選了蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉,一隻用虎蝦牛油煎香了的虎蝦切開一半,再放上很多蒜蓉,味道很香。意粉亦煮得很好,軟硬適中。麥嘜就選了香煎野生深海瓜子斑柳配紅椒忌廉汁。雖然菜名沒有寫上飯,但在瓜子斑柳底下加上意大利飯。飯煮得比較硬身,瓜子斑柳就煎得很香,加上特製紅椒忌廉汁,真的很好味。最後有以下餐茶可選擇,種類繁多。
當麥兜遇上麥嘜,緊係要去阿麥廚房聚一聚。

Appetizer

Soup

Main Course

最後有以下餐茶可選擇,種類繁多。
2019-04-03
2019-04-08 82 浏览
放工唔算好肚餓去到銅記再行下行下行到一間西餐廳門口見到氣氛好似唔錯就入去坐低餐牌選擇都好多最後揀左兩個set先黎兩個沙律先煙三文魚沙律同凱薩沙律好快就一齊上臺佢唔係用普通既沙律醬而係加埋蛋白一齊做既醬所以都幾濃郁粟米湯比較甜 仲有大大粒帶子龍蝦湯似乎加左少少酒 所以味道比粟米湯更濃 好似有少少蓋過個蝦味豬架真係大大份中意食甜可以配埋蜜糖醬一齊食帶子黑松露意粉唔會太濃偏愛清淡菜式既朋友可以一試帶子都係大大粒特別一提係凍朱古力有驚喜飲落唔會好粉
放工唔算好肚餓

黑松露帶子意粉

特別一提係凍朱古力有驚喜
飲落唔會好粉
2019-04-03
銅鑼灣中午周圍都多人,難得經過唔使等位就直接入去。看到餐牌,都有很多選擇,全部set lunch 都包括餐湯,蒜蓉包,主菜及飲品👍🏻之前咪試過佢哋嘅意粉,所以今次想試一試他們美國露絲瑪莉烤雞配薯條😋😋😋首先餐湯要了羅宋湯,很好味,蒜蓉包只得一片,烤雞非常出色,但醬汁不夠所以要求加多一點,最後加多一杯熱朱古力😂😂😂總括嚟講兩次都好好味,但份量對一名男士來講不太夠,價錢亦很適中。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-03-30 1603 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。阿麥廚房.水準十足。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 阿麥廚房是我與閨蜜談心的好地方 這個聚會的秘密花園,位於銅鑼灣的一角 屬於鬧市中的寧靜位置 裝修有歐洲CAFÉ FEEL而食物別具用心總是令人念念不忘煙三文魚黑魚子蛋白沙律 新鮮又美味的煙三文魚 配上海水味的黑魚子蛋白份外特別千層蟹肉牛油果伴海鮮 一道很吸引女生的前菜 重點在於蟹肉甜甜的和牛油果相當合拍黑松露忌廉湯 這裡的濃湯是必點項目 黑松露特別香濃,菌粒豐富而且足料非常好飲龍蝦湯 美味濃郁,滿滿的龍蝦的滋味入口滑溜,配以香脆麵包,味道一流燒紐西蘭肉眼配牛肝菌 5成熟保持了迷人的PINK PINK 而且肉汁豐盈,入口香嫩 牛肝菌醬汁味道香濃,點一下又是另一番濃香鮮味西班牙海鮮燉飯 賣相吸引,味道突出 粒粒飯都飽吸海鮮汁配上開邊的大蝦,沒有可能不愛吃餐後來杯咖啡及檸茶邊飲邊聊天,非常relax小評: 味道:★★★★☆ 環境

雜感女生   好味日記
˚*。阿麥廚房.水準十足。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

阿麥廚房是我與閨蜜談心的好地方
這個聚會的秘密花園,位於銅鑼灣的一角
屬於鬧市中的寧靜位置

一道很吸引女生的前菜
重點在於蟹肉甜甜的和牛油果相當合拍
黑松露忌廉湯
這裡的濃湯是必點項目
黑松露特別香濃,菌粒豐富而且足料

非常好飲
龍蝦湯
美味濃郁,滿滿的龍蝦的滋味

入口滑溜,配以香脆麵包,味道一流
燒紐西蘭肉眼配牛肝菌
5成熟保持了迷人的PINK PINK
而且肉汁豐盈,入口香嫩
牛肝菌醬汁味道香濃,點一下

又是另一番濃香鮮味
賣相吸引,味道突出
粒粒飯都飽吸海鮮汁

配上開邊的大蝦,沒有可能不愛吃
餐後來杯咖啡及檸茶

邊飲邊聊天,非常relax
小評:
抵食:★★★★☆

阿麥廚房
銅鑼灣加路連山道9號
2019-03-27 80 浏览
係呢條街偏離左大街嘅繁雜,其實都有好幾間唔同菜式食店,呢間西餐館係其中之一晚市有精選晚餐供應,唔需要諗太多,包頭盤/餐湯/主菜及餐飲,價錢最貴都係二百幾蚊位清新之選要左個凱撒沙律,多食D菜有益身體,仲要係爽脆沙律菜!加$58 可升級為大蝦占米多,唔係好多地方食到架,將蝦起肉,再加入洋蔥,磨菇及香濃蝦膏炒好再放返入蝦身上,食時相當方便,幾滋味!加$48升級為帶子粟米湯及龍蝦湯,伴以香脆多士而呢客龍蝦湯夠晒熱度,飲落好有龍蝦味; 仲有隻蝦,入口幾彈牙,飲完成身暖晒帶子粟米湯內有粒帶子,幾甜; 亦食到有粟米粒,成碗湯充滿粟米香甜味道呢客西班牙海鮮燉飯當晚出場率都幾高,隔離前後枱都有叫,海鮮料包括蝦,青口,魷魚圈,以熱PAN上枱,保持熱度飯粒偏腍身,味道有蕃茄醬汁嘅酸味; 再咬就會食到混入香腸粒,豐富左口感同味道!當呢一客德國式燒咸豬手上枱時,聽到隔離枱食客話: 哇......隻燒咸豬手咁大份嘅?!  咁佢又無講錯喎,仲要配埋有份炸薯條咸豬手已經由廚師變成"骨肉分離",方便客人進食,附以酸甜醬汁伴食當然首先食塊皮先啦,脆中底下嘅膏又充滿膠質,兩種口感而舊肉就幾鬆軟,唔係乾到嚡口,不過有d位就稍

加$48升級為帶子粟米湯及龍蝦湯,伴以香脆多士

當然首先食塊皮先啦,脆中底下嘅膏又充滿膠質,兩種口感

而舊肉就幾鬆軟,唔係乾到嚡口,不過有d位就稍咸左d!

餐飲可選擇幾款特式飲品,睇下呢杯拉左花嘅熱朱古力及Cappuccino,朱古力充滿奶香味; 而杯Cappuccino嘅奶泡確實香滑,水準高過出面嘅連鎖咖啡店,仲要夠晒熱,唔會未飲到一半已經變到暖晒!

上菜快慢因應你進食速度,唔會一次過上晒,又無限你幾時還枱,可以食得舒適!

2019-03-24 80 浏览
從銅鑼灣地鐵站下車,走過來大約10分鐘。其實這間餐廳是朋友推薦了很久,一直叫我去試試的;但我卻因為不就腳而直到今天才去吃。值得一提的是這裏雖然有少許偏僻,但是有很多很多特色的食肆及有趣的商店,像走了一趟旅行一樣。粟米蓉帶子忌廉湯是我從來沒有開過如此美味的粟米湯,粟米蓉可以吃到粟米,再加上兩片新鮮鮮甜的帶子,簡直想像不到是一個餐前湯。我一向不太喜歡喝龍蝦🦞湯,但這個湯也真的好喝,因為龍蝦味非常濃郁,若稍為淡一點可能更加適合我。煙三文魚黑魚子蛋白沙律🥗是一道非常清新有益的沙律,蛋白加上黑魚子令人回味無窮。我覺得不能不推界的是這個千層蟹🦀肉牛油果🥑伴鮮海膽,蟹肉新鮮得像剛從一隻新鮮的蟹拆下來詞的,還吃到一條完完整整的蟹鉗唔郁呢!中間伴着我最愛的牛油果🥑,相信喜歡牛油果的人會明白我心心眼😍的感覺。蒜蓉牛油焗虎蝦🦐伴香草龍蝦汁意粉,每一條意粉都沾上龍龍的龍蝦味,配上新鮮的蘆筍把味道調節得更好。香煎魚野生深海瓜子斑柳配紅波椒忌廉汁意大利飯最適合我,因我是一個非常喜歡吃意大利飯的人,這裏的意大利飯真是非常地道,而我實在是10分愛這魚的質感,煎得香香脆脆加上紅波椒汁,非常特別,非常喜歡😘本來想吃甜品,

本來想吃甜品,但是真的飽極了也10分滿足,最後我只喝了雲呢拿鮮奶及咖啡,為這完美的一餐畫上句號。
2019-03-16 102 浏览
有朋友生日 想搵間好坐啲chill少少嘅西餐星期六晚都係話好爆 不過因為多人所以book定位好啲📕我哋五個人叫咗兩個set 兩個意粉 小食🍽德國式燒豬手皮燒得好脆 皮下面啲脂肪好香好邪惡🍖豬手肉唔會過咸 都唔會柴而且仲有少少沙津🥗同埋薯條🍟🍽燒肉眼可能因為係紐西蘭肉眼 牛肉味唔重麻麻哋 唔推薦🍽蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉🦞龍蝦汁好惹味 份量都算多意粉仲蘆筍同埋蘑菇 都唔錯🍽香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉兩粒帶子大大粒🤤 帶子調味同埋煎得啱啱好 都做到外脆內軟個汁都好重黑松露味同埋好creamy🍽小食 雞翼調味只有咸味 無咩特別 但係要等20分鐘先有.... 又係唔太推薦☕️熱朱古力有拉花 幾好打卡😂 而且個朱古力係牛奶沖 所以都好濃好滑🤤
有朋友生日 想搵間好坐啲chill少少嘅西餐

🍽小食 雞翼

☕️熱朱古力
有拉花 幾好打卡😂 而且個朱古力係牛奶沖 所以都好濃好滑🤤
2019-03-14 71 浏览
來到有眾多小店的銅鑼灣加路連山道附近,找到這間朋友們力薦的阿麥廚房。睇煙三文魚黑魚子蛋白沙律:清爽口感,是一款清新怡人的頭盤。大蝦占米多:切粒彈牙的蝦肉和菇菌粒混合一起,再淋上用蝦膏煮成的濃郁醬汁,令整體蝦味無比濃烈。黑松露菌忌廉湯:散發著濃郁的黑松露香味,而每吃一口都能吃到滿滿的菇菌蓉。蟹肉南瓜忌廉湯:南瓜清甜,蟹肉鮮甜,口感綿密。西班牙海鮮燉飯:餐廳用上平鐵鍋令其保持溫度,飯粒硬度適中,飯中混合了不少海鮮配料,而飯面上的蝦肉亦是新鮮彈牙,藍青口飽滿,令人整體都非常滿意。德國式燒咸豬手:大大份的豬手,豬手跟其他餐廳更皮脆肉嫩,薯條亦熱騰騰新鮮炸起,而醬汁用上較酸甜的燒烤醬,令整道豬手食落時油感頓時銳減。

煙三文魚黑魚子蛋白沙律:清爽口感,是一款清新怡人的頭盤。

蟹肉南瓜忌廉湯:南瓜清甜,蟹肉鮮甜,口感綿密。

2019-03-11 152 浏览
今日放左工,就相約姊妹黎番銅鑼灣呢間阿麥廚房~呢間我地成日都架 有質素同氣氛環境保證!同姊妹黎就梗係食好啲~ 每人加 $58 upgarde 左個前菜由凱撒沙律變下面:煙三文魚黑魚子蛋白沙律:清爽口感,是一款清新怡人的頭盤。大蝦占米多:切粒彈牙的蝦肉和菇菌粒混合一起,再淋上用蝦膏煮成的濃郁醬汁,令整體蝦味無比濃烈。最加分係個汁!!餐湯都同樣加$48 upgrade! 黑松露菌忌廉湯:散發著濃郁的黑松露香味,而每吃一口都能吃到滿滿的菇菌蓉。食得出好足料!蟹肉南瓜忌廉湯:南瓜清甜,蟹肉鮮甜,口感綿密。好喇 試完前菜餐湯 就黎到主菜喇~西班牙海鮮燉飯$238 :餐廳用上平鐵鍋令其保持溫度,飯粒硬度適中,飯中混合了不少海鮮配料,而飯面上的蝦肉亦是新鮮彈牙,藍青口飽滿,令人整體都非常滿意。德國式燒咸豬手$258:大大份的豬手,豬手跟其他餐廳更皮脆肉嫩,薯條亦熱騰騰新鮮炸起,而醬汁用上較酸甜的燒烤醬,令整道豬手食落時油感頓時銳減。

三文魚沙律

煙三文魚黑魚子蛋白沙律:清爽口感,是一款清新怡人的頭盤。
大蝦占米多

餐湯都同樣加$48 upgrade!
黑松露菌忌廉湯

蟹肉南瓜湯

蟹肉南瓜忌廉湯:南瓜清甜,蟹肉鮮甜,口感綿密。

好喇 試完前菜餐湯 就黎到主菜喇~

德國式燒咸豬手

2019-02-28
三文魚沙律
德國式燒咸豬手
  • 德國式燒鹹豬手
2019-03-11 85 浏览
很久沒有與老公游閒在灣仔逛逛﹐今天便一起去懷念過去在灣仔打拚的日子﹐萬無目的行﹐由灣仔行到銅鑼灣﹐看看手錶時間差不多7點便隨便找間餐廳食飯﹐餐廳名字『Mackie Kitchen』位於加路連山道﹐進入餐廳便聽柔和音樂再配餐廳的暗淡燈光同佈置﹐充滿浪漫氣氛﹐這種情調很適合情侶談心食飯的餐廳﹐果然坐上客已有2枱都是情侶。 餐牌上的set dinner 除主菜有幾款選擇外﹐頭盤及湯也有幾款可供選擇﹐服務見我們好像有選擇困難﹐便推介了給我們﹐他很細心了解我們沒有不食的食物後﹐便替我們選了今晚的食物。 頭盤是千層蟹肉牛油果伴鮮海膽及煙三文魚黑魚子醬蛋白沙律﹐千層蟹肉牛油果伴鮮海膽以蟹肉碎混上牛油果粒及沙拉菜﹐上面舖上海膽﹐入口有海鮮鮮甜味加上沙拉菜及牛油果本身的特質﹐便成了絕配爽口清新的感覺﹐而煙三文魚黑魚子醬蛋白沙律以蛋白沙拉醬混合再在上面放上黑魚子醬及煙三文魚﹐味道與千層蟹肉牛油果伴鮮海膽成一個對比﹐這款比較重口味濃﹐正好配合情侶男女各異的口味。 湯是龍蝦湯及帶子粟米湯﹐龍蝦湯內真的有龍蝦肉的﹐味道有濃厚龍蝦鮮味﹐而帶子粟米湯也是與龍蝦湯成一對比的﹐這款飲下時有點清甜的鮮味。

主菜是蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉及燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁﹐蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉好像延續龍蝦湯感覺﹐香濃龍蝦汁混入少少蕃茄汁做成的芡汁﹐而意粉烹調沒有過火﹐因些口感有彈牙的感覺﹐而燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁﹐用刀切開豬件時肉汁慢慢滲出來﹐放入口有香濃肉汁而口感也如意粉一樣彈口﹐能做出這樣的水準﹐控制火相當重要﹐可見廚師的水準很高。

最後當然加埋一柸飲料清洗一下味雷便非常完美的結束這一餐豐富的晚餐﹐除多謝老公外當然還要多謝服務員精心為我們安排的推介﹐他很用心將推介來配合男與女不同的口味。

题外话/补充资料: 香港租金太貴﹐有良心且有水準餐廳為減少成本又不想貨就價﹐只去找些隱蔽地方經營﹐因此現在有很多隱世星級酒店水準的餐廳出現﹐幸好有 openrice 平台﹐可以給更多喜歡美食的食客有機會品嘗
2019-03-10
  • 千層蟹肉牛油果伴鮮海膽
  • 煙三文魚黑魚子醬蛋白沙律
  • 蒜蓉牛油焗虎蝦配香草龍蝦汁意粉
  • 燒西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁
2019-03-08 1551 浏览
#同事 有新發展,除咗講句㊗️福,當然要搵佢食餐好嘅慶祝吓🍻 平時喺office大家各有各忙,好少可以坐抵傾吓心事🧐 #小秘書 就趁呢個機會約 #同事 去 Mackie Kitchen #阿麥廚房 撐吓枱腳,順便比個機會佢呻吓😉 三年以嚟,我哋第一次單對單,#小秘書 起初仲以為會有冷場💤 點知一拍即合... 可能大家都有同一個 #話題對象 掛😅 今日幾乎全日落雨,氣溫明顯下降,我哋都好需要多啲食物嚟填補吓😉 #頭盤 我哋要咗個 #煙三文魚黑魚子蛋白沙律、#大蝦占米多 🦐 #黑魚子 脆卜卜口感好特別,隻 #大蝦 仲長過我手板,配上 #蘑菇粒 加埋啲 #特裝醬汁 一齊煮,味道好夾 #Yummy yummy 😋 呢日天氣咁凍,又點少得一碗熱湯呢?我揀咗 #龍蝦湯 🥣 廚師將大大舊 #龍蝦肉 放喺湯碗嘅中間,將 #奶油 淋上湯面... 好鮮味🤤 而朋友就揀咗 #蟹肉南瓜忌廉湯 佢話都唔錯呀!因為 #我同事 鍾意食 #羊,所以 #主菜 又點少得 #燒羊架、再加個 #西班牙海鮮燉飯 🥘 嚟填吓個肚呢?講個秘密大家知吖🤫 #小秘書 平時係唔會食羊肉㗎... 不過為咗唔好浪費👉🏻👈🏻今次死就死啦...

因為 #我同事 鍾意食 #羊,所以 #主菜 又點少得 #燒羊架、再加個 #西班牙海鮮燉飯 🥘 嚟填吓個肚呢?講個秘密大家知吖🤫 #小秘書 平時係唔會食羊肉㗎... 不過為咗唔好浪費👉🏻👈🏻今次死就死啦... 點知出乎意料地又幾好食、肉質鬆軟又無羊羶味,唔錯唔錯👍🏻

開咗個掣,有時想撳熄女人啲話題都幾難... 時間關係,最後我哋以 #蜜桃茶、#朱古力 ☕️ 做呢餐嘅終結❤️ ... 咪以為就咁就完,好快我哋又會見㗎喇🤩
2019-03-07
  • 龍蝦湯
  • 熱朱古力
  • 大蝦占米多
2019-03-07 68 浏览
和朋友聚舊,來到銅鑼灣這間西餐廳。晚市供應多款食物,有前菜,湯類,主菜。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓鵝肝煎得香口,藍莓有濃濃的焦糖酒香味。煙三文魚黑魚子蛋白沙律三文魚嫩滑芳香,沙律口感清新爽甜。蟹肉南瓜忌廉湯有啖啖蟹肉,非常足料。龍蝦湯龍蝦味濃郁,十分醒胃。黑魚子麵包蟹意大利飯意大利飯帶有陣陣蟹香,有香濃黑魚子味。果仁焗三文魚扒三文魚扒非常香口,煎得恰到好處。跟餐還贈送飲品,我點了凍奶茶,朋友點了輕怡可樂,份外滿足。
和朋友聚舊,來到銅鑼灣這間西餐廳。

晚市供應多款食物,有前菜,湯類,主菜。

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
鵝肝煎得香口,藍莓有濃濃的焦糖酒香味。

煙三文魚黑魚子蛋白沙律
三文魚嫩滑芳香,沙律口感清新爽甜。

蟹肉南瓜忌廉湯
有啖啖蟹肉,非常足料。

龍蝦湯
龍蝦味濃郁,十分醒胃。

黑魚子麵包蟹意大利飯
意大利飯帶有陣陣蟹香,有香濃黑魚子味。

果仁焗三文魚扒
三文魚扒非常香口,煎得恰到好處。

跟餐還贈送飲品,我點了凍奶茶,朋友點了
輕怡可樂,份外滿足。

2019-03-05 88 浏览
加路連山道食店愈來愈多,以前來到這裡只會去街頭食丹麥餅店豬扒包,但現時已經選擇豐富,甜品、拉麵、串燒、西式......統統都有要約友人晚飯飯聚,選擇了橫街的阿麥廚房,旺中帶靜,不愁打擾因為是過年後黎,所有節日裝飾都拆下了,但無損我和友人的雅興,我倆柯打了2個Dinner Set頭盤是煙三文魚黑魚子蛋白沙律和大蝦占米多沙律面有黑魚子和乳酪,有魚子鹹香味,亦有乳酪幼滑的酸酸甜甜口感,同沙律菜好夾大蝦占米多是餐廳介紹的,將大蝦、蘑菇切粒用奶油炒香,入口有奶香味但不膩餐湯就有松露蘑菇湯和龍蝦湯配法包兩者比較,龍蝦湯稍為濃味;還是蘑菇湯比較合我胃口德國燒鹹豬手,雖然我心知這是一道邪惡主菜,嘴饞的我還是克制不住了豬手外脆內嫩,主廚亦好細心地將骨肉分離,即使女士食都不怕尷尬;別以為主角只是豬手,伴碟的炸薯條一樣出色,令人食完想再食另一道主菜是黑魚子麵包蟹意大利飯,一碟蠻精緻的菜餚好睇又好食?味道相比豬手為淡,若上菜的先後次序改一改感該會更好啦⋯⋯

要約友人晚飯飯聚,選擇了橫街的阿麥廚房,旺中帶靜,不愁打擾

頭盤是煙三文魚黑魚子蛋白沙律和大蝦占米多

餐湯就有松露蘑菇湯和龍蝦湯配法包
兩者比較,龍蝦湯稍為濃味;還是蘑菇湯比較合我胃口

另一道主菜是黑魚子麵包蟹意大利飯,一碟蠻精緻的菜餚

2019-02-21
  • 德國式燒鹹豬手
  • 黑松露菌忌廉湯
  • 大蝦占米多
2019-03-03 64 浏览
阿麥廚房-小巷中的浪漫在幽靜的小巷中,門面以黑木底配上金色英文字的店名,落地玻璃窗配上純白的窗紗,內裡燈光柔和,對比的紫色和象牙白牆身,加上牆上的掛畫、天花的水晶燈和桌子的燭光,寧靜浪漫的感覺。大蝦占米多牛油香味的香煎大蝦,配上蝦膏製成的醬汁,濃濃的蝦膏香配上有咬口的蝦和蘑菇粒,惹味的前菜。煙三文魚黑魚子蛋白沙律銜尾的煙三文魚、鮮味的黑魚子,和蛋白沙律很夾,加上爽脆的沙律菜,開胃的前菜。黑松露菌忌廉湯香濃的黑松露菌令湯底鮮味突出,幼滑的忌廉湯加上蘑菇蓉和蘑菇粒。龍蝦湯濃裂的龍蝦底味溶入湯中,龍蝦膏的濃味、蝦肉的鮮味,配上法包一流。西班牙海鮮燉飯滿滿海鮮的燉飯,有大蝦、青口和魷魚,海鮮的鮮味滲進飯粒中,飯以龍蝦湯慢慢煮入,飯粒有咬口又粒粒分明,當中加入青豆、肉粒增加口感。德國式燒鹹豬手份量超有誠意的鹹豬手,外皮燒得香脆可口,內裏的肉肉質嫩滑又不乾身,最重要是味道不會過鹹或不夠味,配上燒烤醬後更加滋味。最後簡單一杯咖啡和茶,很好的一頓飯。
阿麥廚房-小巷中的浪漫

黑松露菌忌廉湯

德國式燒鹹豬手

最後簡單一杯咖啡和茶,很好的一頓飯。
2019-03-02 1083 浏览
星期日梗係去銅鑼灣行街街啦到肚仔叫果陣, 友人建議去加路連山道果邊揾食,果頭出名多隱世食店, 即刻出發!見到D間咁有情調既餐廳, 價錢又合理, 即刻入!煙三文魚黑魚子蛋白沙律-跟餐加$58食正餐前一定要食下沙律, D個沙律夠晒清新, 黑魚子又夠鮮吊起個味, 煙三文魚都好夾好好味大蝦占米多-跟餐加$58個汁好惹味, 令蝦味更出, 個蝦肉好彈牙, 啖啖肉, 出色龍蝦湯-跟餐加$48龍蝦味超濃呀!真係有龍蝦肉係入面, 真材實料蟹肉南瓜忌廉湯-跟餐加$48D個比起龍蝦湯就較清新, 南瓜味香甜, 都唔錯西班牙海鮮燉飯-$238D個海鮮燉飯超多料, 幾乎可以啖啖飯都配到海鮮, 爽呀, 而飯軟硬度岩岩好, 就返香港人的口味德國式燒咸豬手-$258D個燒咸豬手相信係D間餐廳既招牌菜, 因為係見到枱枱都叫的! 食落堅係正, 豬手皮好脆, 而肉就好嫩, 調味岩岩好, 唔會太咸, 真係好好味, 唔怪得枱枱都叫啦跟餐仲有飲品!總結好好味(特別係豬手), 環境好, 地點就腳, 職員都好好態度, 下次有機會可以再來
星期日梗係去銅鑼灣行街街啦
到肚仔叫果陣, 友人建議去加路連山道果邊揾食,
果頭出名多隱世食店, 即刻出發!
見到D間咁有情調既餐廳, 價錢又合理, 即刻入!

煙三文魚黑魚子蛋白沙律-跟餐加$58

大蝦占米多-跟餐加$58
個汁好惹味, 令蝦味更出, 個蝦肉好彈牙, 啖啖肉, 出色

龍蝦湯-跟餐加$48

龍蝦味超濃呀!真係有龍蝦肉係入面, 真材實料

蟹肉南瓜忌廉湯-跟餐加$48
D個比起龍蝦湯就較清新, 南瓜味香甜, 都唔錯

西班牙海鮮燉飯-$238

德國式燒咸豬手-$258