2025-01-03 683 浏览
冬天真係要食返個暖笠笠嘅鍋物,呢晚搵咗間港式火鍋店,發現呢間餐廳都幾大件夾抵食㗎喎😎枝竹羊腩煲呢個鍋底真係勁足料,羊腩有齊肥同瘦兩款供應,勁啱我同朋友🐑 羊肉唔算太羶,點埋腐乳都幾夾。其他配料有爽口嘅馬蹄、夠晒入味嘅冬菇同枝竹。仲另外有一份生菜🥬招牌手切肥牛有分兩款size,我同朋友兩人想食多啲其他野,所以只係嗌咗份細嘅。份量都夠晒我地呢啲牛魔王🤪 雪花勁靚,牛味香濃,輕灼幾秒就食得🥰 五花腩肉肥瘦嘅層次分明,唔會過份肥膩🐷 豬皮嘅部份仲帶點爽彈,幾鍾意佢仲有少量豬軟骨。自家手包韭菜餃呢個係必嗌之選,每粒韭菜餃都好大隻,外皮唔會好厚,入面嘅韭菜同豬肉嘅比例剛好,每隻都漲卜卜🥟彈牙魚皮餃魚皮餃幾有口感,一份有八隻,都係餐廳推介嘅菜式🐟潮州手打牛丸牛丸咬開仲有勁多肉汁,牛香十足,我同朋友都好鍾意呢碟🐮 粒粒章魚丸併香菇貢丸丸類可以雙併,粒粒章魚丸食落口彈牙,仲食到入面有少量章魚粒🐙 香菇貢丸口感實淨,另外有啲冬菇粒喺面,增加咗唔少菇嘅香味。水魷魚水魷份量都幾多,食落口好爽口🦑日本烏冬打邊爐嘅結尾加咗份彈牙嘅烏冬,令呢餐更加溫飽🍜呢餐真係食得好飽,特別鍾意佢嘅羊腩煲十分真材實料。餐廳午市都有

五花腩肉
五花腩肉

自家手包韭菜餃
自家手包韭菜餃

彈牙魚皮餃
魚皮餃幾有口感,一份有八隻,都係餐廳推介嘅菜式🐟
彈牙魚皮餃

潮州手打牛丸
牛丸咬開仲有勁多肉汁,牛香十足,我同朋友都好鍾意呢碟🐮
潮州手打牛丸

粒粒章魚丸併香菇貢丸
粒粒章魚丸拼香菇貢丸

水魷魚
水魷份量都幾多,食落口好爽口🦑
水魷魚

日本烏冬
打邊爐嘅結尾加咗份彈牙嘅烏冬,令呢餐更加溫飽🍜
日本烏冬

呢餐真係食得好飽,特別鍾意佢嘅羊腩煲十分真材實料。餐廳午市都有火鍋供應,全日不收醬汁、茶芥及加一費,好抵食,如果一大班朋友嚟食就啱晒啦🥰
陳儀興玫瑰餐廳🌹位於#新蒲崗,啟德站附近,陳儀興潮州野就食得多,今次食玫瑰火鍋🍲訂左個海鮮濃湯黃金甲,好吸引既料同賣相,生海鮮上,煮滾左先飲湯,第一次打邊爐飲咁鮮既海鮮濃湯,好有海水海鮮既感覺🧜🏻‍♂️鮮甜好味💟有兩款蜆,都好鮮甜,主角既蟹超厚肉,甜得黎肉好嫩,食得好滋味🥰連鉗都大大隻啖啖肉,好新鮮!🦀加湯打邊爐,安格斯牛肉(細),好靚擺盤,牛脂同牛味都好夠,好味👍🏻雞件幾厚肉,夠滑,鮮滑牛口感幾唔錯,性價比高🤩啤啤佢再食,唔啤既依度仲有好多茶記特飲,凍檸茶都大大杯!🍻自家手包韮菜餃,好大粒,食落皮好滑,韮菜餡好味😋雙拼左獨門菠菜餃🥟綠色好吸引好飽滿,食落爆汁,非常菠菜好好味🥳 脆鯇魚腩,大大件好好肉,爽身,配海鮮濃湯好夾👍🏻彈牙鮮蝦丸,成隻蝦係粒丸入面,彈到呢😳非常新鮮,食埋皇帝菜,正🤤淨係個海鮮濃湯已經值回票價😮‍💨好想試埋佢既雞煲,大半個場既枱都叫,整體非常高質既邊爐店🤞🏻推推推推推😇

海鮮濃湯黃金甲

鮮滑牛拼雞件
獨門菠菜餃
脆鯇骨腩
2024-09-24 5056 浏览
好多年前喺呢邊返工嘅時候記得呢度有一間唔起眼嘅火鍋店。今晚過嚟重溫舊夢,叫咗呢個需要提早預約嘅黃金甲湯底,見到一隻好大隻嘅肉蟹係新鮮上嚟,個煲都爭啲擺唔晒。大概等15至20分鐘左右,隻蟹變晒色就可以開始食。佢個底有一大舊南瓜,所以成個湯底都好鮮甜。見佢熟晒之後職員會好熱心咁樣過嚟幫你將個南瓜剪細佢,同埋會教你飲咗湯,食咗湯底料先,最後先再加返豬骨湯嚟打邊爐。佢呢啖湯真係不得了,係用咗蝦頭同埋蜆去煲,煲完呢個湯底之後再加返南瓜同埋呢隻新鮮嘅蟹再煮,所以個湯底真係好濃郁,而且蟹膏味好重,真係好好味。除咗隻蟹之外,入邊仲有好多蜆同埋沙白,全部都脹卜卜大粒。其實飲完呢個湯再加埋食埋啲蜆同埋蟹都飽咗一半。佢隻肉蟹真係唔少嘢㗎,隻鉗夠晒大隻,而且仲好鮮甜,真係夠晒新鮮。飲夠晒個湯就可以加普通豬骨湯嚟打邊爐。我哋叫咗一個切肥牛,佢呢個肥牛同普通嘅火鍋店唔同。唔同佢真係新鮮嘅牛,而唔係其他嗰啲冰鮮牛,因為我哋太早叫定啲火鍋料,所以其實放咗好耐,佢都冇出血水,仲係好似啱啱擺上枱咁靚仔。而且個肉味都好濃,又夠晒腍,值得一讚。跟住叫咗個蟹籽墨魚滑,佢個墨魚滑都好彈牙,中間仲有大大粒嘅墨魚肉添。而叫咗個雙拼餃
好多年前喺呢邊返工嘅時候記得呢度有一間唔起眼嘅火鍋店。

而叫咗個雙拼餃到有啲嚇親,因為佢真係好大粒好足料。我哋叫咗韭菜餃同埋雲吞,兩款都係大大粒,童叟無欺。

另外仲叫咗Wasabi萵筍,佢呢個食法都係第一次。啲Wasabi時候真係會被萵筍吸收晒,所以食落去係爽脆嘅Wasabi咁。

最後飲品我哋揀咗佢哋嘅自家製涼茶,打邊爐咁熱氣梗係要下一下火啦,佢啲涼茶係飲得出自己煲嘅,唔係嗰啲工場制就咁倒落去,好有心㗎。

2024-09-23
喺新蒲崗呢種舊區 最好就係可以食到有本土風味嘅餐廳 天氣熱一定要冷氣夠陳儀興玫瑰餐廳 一到晚上就會提供火鍋及各種小菜 環境氣氛夠 冷氣足最重要係冇醬油費 冇加一服務費淨係呢兩樣 都已經爭百幾蚊(假設食$500)火鍋配料的質素 可以大部份都有80分以上新鮮度高!推薦俾同事個個都讚不絕口⭐️今次揀咗重慶辣雞煲 半隻168 價錢合理最緊要呢度啲雞 真係多肉唔似某間雞煲店 🙊另外餐廳員工的服務態度 也比起同類型餐廳 優勝80%煮雞煲會幫手 又會自動幫手加湯環境亦都乾淨企理光猛 難得大大粒韭菜餃 仲可以揀雙拼每日新鮮手制 好食好多而家喺香港先食到呢啲新鮮手製返大陸全部都係預製😆每一次都會揀靚豚肉因為朋友唔食牛但係我覺得佢好食過唔少火鍋店的安格斯牛豚肉顏色靚 肥瘦均勻仲有唔少得嘅蝦滑有雙重口感 脆卜卜蟹籽雞煲有大量配料 仲可以揀大 中辣 小辣最鍾意就係揀小辣 洋蔥夠香 個汁好正之後用嚟打邊爐 勁好食芫荽超多 非吃不可 美國桶蠔大大粒真係超正 好有鮮味又唔貴 性價比之選我建議兩個人 揀4-5配料就差唔多
喺新蒲崗呢種舊區 最好就係可以食到
有本土風味嘅餐廳 天氣熱一定要冷氣夠

陳儀興玫瑰餐廳 一到晚上就會提供
火鍋及各種小菜 環境氣氛夠 冷氣足

最重要係冇醬油費 冇加一服務費
淨係呢兩樣 都已經爭百幾蚊(假設食$500)

火鍋配料的質素 可以大部份都有80分以上

• 桶蠔
  • 極品西班牙豚肉
  • 重慶辣雞煲
2024-08-22 3421 浏览
早排去左新蒲崗果邊整頭髮😀之後約左個朋友來打邊爐🤣🔴二訪*陳儀興*之前已試過佢打冷小菜😀今次就試佢打邊爐😗佢湯底真心唔錯😍好滋味😍我哋湯底選擇左消暑冬瓜盅☺️個湯好鮮美😇冬瓜好軟滑~而且仲有鮑魚/花膠好彈牙😍其他打邊爐配料:招牌手切肥牛(必點)經過精心的挑選和切割,肉質非常鮮嫩軟嫩~肉質細膩柔滑,入口即化,不會有任何老澀感☺️松露墨魚丸它質地非常彈牙Q彈,帶有適度的咬勁🤪與一般魚丸不同,它擁有更加緊實的口感😍超爽萵筍散發出一股清新的蔬菜香氣,清新怡人😉潮州白魚片經過精心切割~薄如蝶翼,極其細膩😊- 入口即化,讓人感受到魚肉的細膩柔滑☺️手包芫荽粟米餃餃子皮質地鬆軟,不會過於厚重或彈牙🥳包裹著豐富的芫荽粟米餡料,口感柔軟滑順😌圓肉紅棗薏米水清香回甘、養生滋補、溫潤柔和的口感特色😬餐廳位於新蒲崗工廈地下☺️可以在鑽石山沿路行10分鐘就到達餐廳😉交通方便😅
早排去左新蒲崗果邊整頭髮😀之後約左個朋友來打邊爐🤣

消暑冬瓜盅

其他打邊爐配料:

招牌手切肥牛(必點)
經過精心的挑選和切割,肉質非常鮮嫩軟嫩~
肉質細膩柔滑,入口即化,不會有任何老澀感☺️

超爽萵筍
散發出一股清新的蔬菜香氣,清新怡人😉

潮州白魚片
經過精心切割~薄如蝶翼,極其細膩😊
- 入口即化,讓人感受到魚肉的細膩柔滑☺️

圓肉紅棗薏米水
清香回甘、養生滋補、溫潤柔和的口感特色😬

2024-08-12
消暑冬瓜盅
手包芫荽粟米餃
  • 招牌手切肥牛(細)
天氣凍就想打邊爐,係新蒲崗揀左陳儀興玫瑰餐廳,近啟德站,入到黎雞煲超香😳重慶辣雞煲,好吸引既爆炒鑊氣🔥香料多到傻,食雞,勁嫩滑,入味非常,夠麻又夠辣👍🏻即刻啤啤佢,爽😮‍💨食完雞即叫水魷魚汁煮,惹味之餘水魷勁鮮勁彈🦑高質到一個點,真係要食,加湯打邊爐,招牌手切肥牛(細),好靚擺盤,牛脂勁多,好濃牛味,驚喜😘鮮滑牛,厚肉又滑身,都好味,皇帝菜又濃又好味,配依啲湯底仲正👍🏻佢手包餃子時間🥟一眼就睇得出既功夫,自家鮮蝦雲吞,好大粒,皮好滑好薄,蝦籽味濃,非常好味既雲吞😋雙拼左手包芫茜粟米餃,好吸引好飽滿,食落爆汁,非常濃芫茜味,好好味👍🏻加多個辛辣麵,配咁濃味既湯底好正😗雞煲質素已經無得輸👏🏻最推既真係手包餃子,高質到爆😍性價比勁高既邊爐店💟

重慶辣雞煲

水魷
鮮滑牛
手包餃子
辛辣麵
趁天氣涼涼地,同朋友放工食個羊腩煲暖暖胃先🤭🌟羊腩煲($398)送生菜羊腩肥瘦適中,夠諗夠入味,有啖啖肉的也有骨的,仲有好多我鍾意食嘅冬菇、支竹和馬蹄,配埋腐乳正👍🏻加埋生菜又無咁漏👍🏻🌟手切肥牛(細)($218)雖然話細碟,但係其實都好多,朋友話點解食極都好似仲有🤣超香牛味唔肥膩😋😋🌟超爽萵筍($26)我的最愛,長薄片好快熟👍🏻🌟脆鯇魚片($68)、鮮魚片($62)、鮮魚腩($62)我想食脆肉鯇,朋友想食普通魚片和魚腩,那就都要啦😂每碟大概有6-8件,脆肉鯇好脆但亦有魚味,魚片和魚腩吃得出很新鮮,塊塊魚片都閃亮亮的😎🌟潮州手打魚麵($48)爽口彈牙😋😋🌟飲品:可樂($14)+竹蔗茅根馬蹄水($20)難得自家製👍🏻👍🏻一個星期三晚上都全場爆滿,有二人嘅打卡位,也有大圓桌啱晒一班人一齊食飯👍🏻
趁天氣涼涼地,同朋友放工食個羊腩煲暖暖胃先🤭
🌟羊腩煲($398)送生菜

🌟手切肥牛(細)($218)
🌟超爽萵筍($26)我的最愛,長薄片好快熟👍🏻
🌟脆鯇魚片($68)、鮮魚片($62)、鮮魚腩($62)
🌟潮州手打魚麵($48)爽口彈牙😋😋

近排天氣開始轉凍,我同朋友特登去咗食一間好正嘅港式火鍋店。成間餐廳都好熱鬧,晚市人流非常之多。重點係食物質素超高,價錢又唔貴,真係好抵食呀!😆**羊腩煲**** 唐生菜**呢個羊腩煲真係一絕!羊腩炆得非常淋,入口即溶,而且完全唔會騷。個湯底好濃郁,充滿住羊嘅香味。我哋一邊食羊腩,一邊飲湯,暖笠笠嘅,好舒服呀。羊腩嘅份量都好多,我哋差啲食唔晒添。食完羊肉再食唐生菜,生菜非常新鮮,吸晒啲肉汁之後更加一流。🐏**手切肥牛**肥牛切得薄薄的,放入湯底涮幾秒就熟,入口嫩滑,油脂豐富,但係完全唔會膩,值得推介。🐂**滋陰花膠仔**花膠煮完之後好Q彈,而且充滿膠質,食落去好滋潤。☺️**潮州手打魚麵**呢個魚麵好彈牙,而且充滿魚嘅鮮味,煮完之後都唔會爛,口感一流。😋**彈牙魚皮餃****獨門芥末西芹餃**魚皮餃嘅魚肉好鮮甜,而且魚皮好彈牙。而芥末西芹餃就帶少少辣味同埋西芹嘅清香,好特別,不愧為餐廳嘅招牌之一。😙**極品黑豚肉**肉質好嫩滑,而且肥瘦適中,唔會太肥膩。黑豚肉嘅香味好濃郁,食落去好滿足。🐷**雞件拼水魷魚**雞件嫩滑新鮮,水魷魚爽口彈牙,雙拼嘅份量都唔會好少。🐔**粒粒章魚丸**個章魚丸好

**羊腩煲**
** 唐生菜**

**手切肥牛**

**滋陰花膠仔**
花膠煮完之後好Q彈,而且充滿膠質,食落去好滋潤。☺️

**潮州手打魚麵**

**彈牙魚皮餃**
**獨門芥末西芹餃**

**極品黑豚肉**

**雞件拼水魷魚**
雞件嫩滑新鮮,水魷魚爽口彈牙,雙拼嘅份量都唔會好少。🐔

**粒粒章魚丸**
個章魚丸好彈牙,章魚味非常香,呢一款招牌菜真係要試吓。🤪

**響鈴卷**
炸得金黃酥脆,口感一流,放入湯底涮一涮,吸晒啲湯汁,味道更上一層樓。😌

**羅漢果茶**
呢個羅漢果茶好清甜,而且唔會太甜,啱晒我哋呢啲唔鍾意食太甜嘢嘅人。飲完之後,成個人都feel到好舒服。🤩
6天前 0 浏览
本來想去食個蟹煲,要早一日預訂,但上午打去訂到,晚上去食啦,諗住實新鮮,點知水蟹肉又梅,成煲到腥到呢,最後叫多個雞煲,其他嘢都新鮮嘅,但係畀呢隻蟹嚇到我都唔敢來了
2025-01-11
2025-01-07 0 浏览
天寒地凍打邊爐最好不過,想暖身當然要食下羊腩煲啦!此店朋友極為推薦,有著陳儀興品牌,質素有保證。無論食材定味道都無得彈,而價錢都好老實,無加一茶價。場內一到7點近乎滿座,人氣十足。枝竹羊腩煲 $398羊腩煲足料,羊腩肉軟腍入味,配料仲有枝竹、冬菇、馬蹄、冬筍等。南乳湯底呈深啡色味道香濃,但就唔會好咸,味道剛剛好。配埋唐生菜索下汁食十分美味。招牌手切肥牛(細) $218肥牛手切厚薄適中,油脂分佈均勻,色澤鮮艷,肉質鮮嫩柔軟,牛味濃郁。美國桶蠔 $178蠔身飽滿肥美,烚完冇縮水,一啖咬落去相當滿足。蠔肉鮮嫩,無腥味好正,火煱必食。粒粒章魚丸 $57食落有濃郁的章魚鮮香,混有章魚粒增添口感味道層次。響鈴卷 $57即炸響鈴趁熱食有脆薄口感,浸湯索汁食更美味。魚皮餃 $53口感煙韌彈牙,魚肉鮮美,正。自家手包韭菜餃子 $53餃子超大粒,菜肉餡料十足,爽口帶甜,有八粒相當抵食。竹蔗茅根水 $20羅漢果茶 $20
枝竹羊腩煲 $398
枝竹羊腩煲
配埋唐生菜索下汁食十分美味。
唐生菜
招牌手切肥牛(細) $218
美國桶蠔 $178
粒粒章魚丸 $57
食落有濃郁的章魚鮮香,混有章魚粒增添口感味道層次。
粒粒章魚丸
響鈴卷 $57
即炸響鈴趁熱食有脆薄口感,浸湯索汁食更美味。
響鈴卷
魚皮餃 $53
口感煙韌彈牙,魚肉鮮美,正。
魚皮餃
自家手包韭菜餃子 $53
餃子超大粒,菜肉餡料十足,爽口帶甜,有八粒相當抵食。
自家手包韭菜餃子
自家手包韭菜餃子
竹蔗茅根水 + 羅漢果茶
  • 招牌手切肥牛
2025-01-02 0 浏览
今日老公揸車帶我黎新蒲崗搵食,天氣凍又到左食羊腩煲嘅好時機😁⭐️古法羊腩煲羊腩足料唔羶,羊皮爽彈,羊肉都腍湯底藥材味幾濃郁幾好食,我哋食左唔夠一半既羊肉已經忍唔住開始打邊爐😂❤️招牌手切肥牛一嚟到見到色水同紋路勁靚!煮完之後肉質柔軟嫩滑有油香但又唔會太肥😋❤️野生竹笙索湯底首選!所以無論打邊爐定雞煲定食雲南米線都係必點😁❤️鮮淮山我打邊爐必點嘅健脾之選😂可以代替主食👍 煮得唔太耐嘅話口感好爽,個人嚟講都幾鍾意食

⭐️古法羊腩煲
羊腩足料唔羶,羊皮爽彈,羊肉都腍

❤️招牌手切肥牛

一嚟到見到色水同紋路勁靚!
煮完之後肉質柔軟嫩滑有油香但又唔會太肥😋

❤️野生竹笙

索湯底首選!
所以無論打邊爐定雞煲定食雲南米線都係必點😁

❤️鮮淮山

我打邊爐必點嘅健脾之選😂
可以代替主食👍
煮得唔太耐嘅話口感好爽,個人嚟講都幾鍾意食

2025-01-02
  • 招牌手切肥牛
  • 招牌手切本地肥牛
2024-12-28 186 浏览
呢間火鍋店真係非常唔錯,我哋叫咗豬肚雞鍋,個湯好鮮甜,店員仲會為客人浸熟雞件,雞件啱啱熟,口感滑溜,非常美味。其他食材亦非常高質素,肉類同蔬菜都好新鮮,西洋菜同萵筍都好清甜,蝦滑條同爆汁牛丸都好鮮味。佢哋自家出品嘅竹蔗茅根馬蹄清甜美味。餐廳環境整潔,餐具亦非常乾淨,令用餐體驗更加舒適。最重要係,服務人員親切有禮,令客人感受到賓至如歸嘅款待。而且唔算太貴,非常值得推介,下次一定會再嚟 😃😃👍🏻👍🏻
2024-12-22 304 浏览
近日天氣轉冷,同屋企人做冬決定食羊腩煲,滋補保暖而且健脾益腎,有助平時手腳寒冷,我當然大力支持。枝竹羊腩煲$398羊腩煲的湯底濃郁,配上新鮮的枝竹,馬蹄、冬菇、春筍及幾片薑片,讓整道菜品充滿了層次感。羊肉燉煮得軟嫩入味,湯汁的香氣滲透每一塊肉,份量充足,足夠3-4人享用。送生菜一份。招牌手切肥牛$218手切肥牛絕對是餐廳的招牌之一。肉質鮮嫩,油花分布均勻,煮熟後散發出誘人牛肉香氣。不需任何醬汁也非常討人喜歡。美國桶蠔$178新鮮的美國桶蠔,乾淨而大隻,肉質彈牙。烚5分鐘後進食充份展現了海鮮的鮮味。一份大約7隻。鮮魚雲(半隻)$118家人是魚雲控,魚雲已經經過處理切好細細件,經過烚滾,肉質鮮美,雖然份量不算大,但味道卻讓人印象深刻。唐蒿$36每次火鍋必食的唐蒿,非常鮮嫩,為整餐增添了健康元素。免茶芥, 免加一,免醬油費。(記得提前book 位)

枝竹羊腩煲$398

招牌手切肥牛$218

美國桶蠔$178

鮮魚雲(半隻)$118

唐蒿$36
每次火鍋必食的唐蒿,非常鮮嫩,為整餐增添了健康元素。

免茶芥, 免加一,免醬油費。(記得提前book 位)
2024-12-02 561 浏览
陳儀興品牌越嚟越多副線,以前食過牛腩麵覺得唔錯,今次就試試朋友介紹嘅火鍋店。好好彩,冇book位嘅情況之下5分鐘就入座。✅胡椒豬肚 x 潮州沙嗲湯底呢兩款都係店舖推薦,試過之後果然冇介紹錯👍🏻胡椒豬肚湯有大量鹹菜和豬肚,胡椒湯好暖胃,如果可以加入枝竹就更加好!沙嗲湯內有豆卜,吸晒湯底嘅精華。兩款湯都越滾越入味,但係食落又唔覺得鹹。✅招牌手切肥牛(大)肉質細軟,有油香,牛味突出。侍應話係用安格斯牛小排,好味!✅西洋菜餐廳得意將較老嘅根部切除,只保留大部份鮮嫩嘅菜葉,好細心🫰🏻✅豬粉腸粉腸洗得乾淨,冇好大浸內臟味,冇一條係苦嘅。✅脆皮午餐肉煎封厚切長條型嘅午餐肉,份量十足。不過味道略鹹,似乎係來貨問題。👋🏻炸魚皮粉漿好厚,感覺一般。✅素生根正常發揮。✅潮州手打魚麵爽口又有魚肉味,感覺好似食緊白魚蛋嘅長條版!👋🏻蟹籽墨魚滑口感爽口彈牙,不過墨魚味欠奉。👋🏻新鮮黑柏葉似係用急凍嘅柏葉,雖然爽口,但跟真正新鮮黑柏葉還有距離。侍應服務殷勤,熱心介紹有咩好食但唔hard Sell。幾欣賞呢度大部份嘅菜式可以雙拼,啱晒d 食得唔多,但係乜都想試嘅客人😌 餐廳越夜越多人,而且多數都係一大班人幫襯。雖然今

✅胡椒豬肚 x 潮州沙嗲湯底

✅招牌手切肥牛(大)
肉質細軟,有油香,牛味突出。侍應話係用安格斯牛小排,好味!

✅西洋菜

✅豬粉腸
粉腸洗得乾淨,冇好大浸內臟味,冇一條係苦嘅。

✅脆皮午餐肉

👋🏻炸魚皮
粉漿好厚,感覺一般。

✅素生根
正常發揮。

✅潮州手打魚麵
爽口又有魚肉味,感覺好似食緊白魚蛋嘅長條版!

👋🏻蟹籽墨魚滑
口感爽口彈牙,不過墨魚味欠奉。

👋🏻新鮮黑柏葉
似係用急凍嘅柏葉,雖然爽口,但跟真正新鮮黑柏葉還有距離。

侍應服務殷勤,熱心介紹有咩好食但唔hard Sell。幾欣賞呢度大部份嘅菜式可以雙拼,啱晒d 食得唔多,但係乜都想試嘅客人😌 餐廳越夜越多人,而且多數都係一大班人幫襯。雖然今日冇預約都能成功入座,但係都建議有興趣幫襯嘅朋友穩陣起見book咗先。

今餐好滿意,食得飽價錢又合理。陳儀興火鍋將會被加入我嘅日常餐廳list ✍️
2024-10-24 1049 浏览
上星期知道今日要去新蒲崗做嘢,第一時間已經喺玫瑰餐廳陳儀興預訂了鮑魚花膠冬瓜盅,這裡最吸客的地方是性價比非常高,不用加一、不用茶芥、不用醬油費,抵食又有水準,地方整潔,服務員態度又好,係打邊爐的好選擇!鮑魚花膠冬瓜盅$248,除了鮑魚、花膠、海參和冬瓜,還有雞件,所以湯底非常鮮甜,淥火鍋配料之前,每人已經先飲兩碗😋美國桶蠔$178,比起平時在街市買的大很多,飽滿肥美無腥味。脆鯇魚腩$88,咬落爽脆彈牙。彈牙鮮蝦丸$98,一碟有8粒,滿滿的芫茜香氣。炸魚皮$57,又香又脆,咬落「卜卜」聲,放入湯鍋裏面索滿湯汁同樣好味, 兩種食法各有特色。蜂巢凍豆腐$42,索滿湯汁食都係好正。圓肉紅棗薏米水$20,餐廳自家製飲品,祛濕補血益氣,好足料,甜度剛好。
鮑魚花膠冬瓜盅

鮑魚花膠冬瓜盅$248,
鮑魚花膠冬瓜盅

除了鮑魚、

花膠、

海參和冬瓜,還有雞件,

所以湯底非常鮮甜,淥火鍋配料之前,每人已經先飲兩碗😋

美國桶蠔$178,
美國桶蠔

比起平時在街市買的大很多,飽滿肥美無腥味。

脆鯇魚腩$88,
脆鯇魚腩

咬落爽脆彈牙。

彈牙鮮蝦丸$98,
彈牙鮮蝦丸

一碟有8粒,滿滿的芫茜香氣。

炸魚皮$57,
炸魚皮

蜂巢凍豆腐$42,
蜂巢凍豆腐

索滿湯汁食都係好正。

圓肉紅棗薏米水$20,
圓肉紅棗薏米水

餐廳自家製飲品,祛濕補血益氣,好足料,甜度剛好。
2024-10-22