2023-08-16 77 浏览
陞記刀削麵 深水埗今日去深水埗食晚飯,之前已經食過呢間刀削麵,大件夾抵食,一試完返到轉頭,今次再食!😚熱拌刀削麵,好香麻香味,我再加左幾個配搭,包括牛筋腩,豬耳,東坡肉,豬軟骨,全部都炆得好入味,好出色!東坡肉入口即溶,肉質鮮嫩😍極力推介!😎😎😎另外再叫左個醉雞,醉雞好入味,酒香濃郁,雞皮爽滑,雞肉一啲都唔鞋,推薦!😋😋😋
陞記刀削麵 深水埗

2023-08-04 79 浏览
醉雞我食過好多,真正咁入味既醉雞真係第一次食!本身係想食刀削麵,見佢招牌《醉雞刀削麵$60》一次滿足哂2個願望就扑鎚。是靚晚有小確幸,竟然有肥肥大大既雞脾!唔食雞胸既我表示滾動。(ಥ﹏ಥ) 再來一口肉連皮,直情要流涕了!(TДT) 天呀,耶太巧痴啦啤!!!😳肉質鮮嫩不在講,雞油香氣洋溢,紹興酒既酒香直衝單田,暈得我一陣陣!好食到停唔到口!一件接一件。之前見到食評樓下有位ching 話唔係真刀削麵,因為冇波浪。我真好彩,我呢碗d麵係有既!應該係真麵啦😇 食埋個溏心蛋,飲埋杯熱利賓納,好滿足~💡事後介紹左個住港島既同事try try,佢食完表示過海都要返啅!
醉雞我食過好多,真正咁入味既醉雞真係第一次食!

天呀,耶太巧痴啦啤!!!😳

外卖自取
2023-07-30 68 浏览
📍陞記刀削麵(深水埗)深水埗長沙灣道226-242號金華大廈地下9號舖今日經過呢頭,就諗起呢間刀削麵,真係食過返尋味,大份又好食,會令你一定回頭👉涼拌青瓜 💰$20😋😋😋😋.3/5青瓜清甜爽脆,醃到非常入味,夏天食呢個前菜真係無得頂👉花雕醉雞 💰$50😋😋😋😋.6/5呢隻醉雞脾真係又白又滑,肉質嫩到滑入喉,酒味好香好濃,非常入味,雞皮爽口彈牙,啜埋啲雞骨有啖啖酒味,想連骨都食埋👉郊外時菜 💰$20😋😋😋😋.5/5揀咗菜芯,叫咗全走,大大條,食到菜甜個味,健康又好味👉紅油溏心蛋牛𦟌花生刀削麵餐 💰$60- 涼伴木耳$10-手撕雞 $15-豬軟骨 $15😋😋😋😋.5/5呢度加配食物係另上,成碟小食咁。手撕雞有咬口得嚟又唔會覺得靭。豬軟骨嘅軟骨部份好多,好有咬口,好重骨膠原。涼伴木耳個醃味同涼伴青瓜有相似,都係咁開胃,好爽口。講返碗麵,我叫咗中辣,覺得比之前辣咗啲,好嘢味。牛𦟌醃到口感剛剛好,好重五香味,份量仲一啲都唔小。主打嘅刀削麵更是嫩滑彈牙,海量嘅刀削麵,一個人真係食唔哂☺️☺️☺️回頭:YESYES☺️☺️☺️食物大份又抵食💕💕重點食好食😋#kermit食在深水埗

📍陞記刀削麵(深水埗)
深水埗長沙灣道226-242號金華大廈地下9號舖

👉涼拌青瓜
💰$20
😋😋😋😋.3/5
青瓜清甜爽脆,醃到非常入味,夏天食呢個前菜真係無得頂

👉花雕醉雞
💰$50
😋😋😋😋.6/5

👉郊外時菜
💰$20
😋😋😋😋.5/5
揀咗菜芯,叫咗全走,大大條,食到菜甜個味,健康又好味

👉紅油溏心蛋牛𦟌花生刀削麵餐
💰$60
- 涼伴木耳$10
-手撕雞 $15
-豬軟骨 $15
😋😋😋😋.5/5

#kermit食在深水埗
2023-07-24 90 浏览
今日去開深水埗,見依間刀削麵有幾多好評,於是就去試下啦。店面不大,大約十張檯左右,去個陣都坐得爆爆地,好在都唔洗等就有位,我地叫左兩個刀削麵套餐。手撕雞上湯刀削麵 - 刀削麵份量十足,淨係食麵都好夠飽,刀削麵食落煙韌,湯底夠味唔會過鹹,配埋麵一齊食剛好。手撕雞整得唔會un,加左啲蒜更加惹味。雞扒四川擔擔麵湯刀削麵 - 雞扒煎得好香口,非常惹味,擔擔麵湯不太辣。套餐仲有好多餸可以選擇,下次一定會再嚟。唯一缺點就係坐得有啲迫,但服務幾好既,店員都好熱情招待,大家去開深水埗可以嚟試下。
2023-07-24 82 浏览
BB辣口水雞❤夠哂麻辣鮮香爽嫩,雞肉份量量大碟,而且肉質就好嫩滑,肥瘦岩岩好,大推!涼拌萵筍BB辣🤤雖然份量唔算好多,但爽口萵筍配上辣汁同青瓜,食起上黎爽上加爽!溏心蛋 真係流心😍 仲好香雞蛋味~麻辣(小辣)湯刀削麵加魚蛋, 牛肉溫泉蛋黑木耳湯紅薯粉 (BB辣) 加雪菜肉絲 豬扒🤪最中意就係佢地個魚蛋同牛肉 魚蛋同豬扒一D都唔粉,牛肉又夠鮮味! 而豬扒炸得香脆可口,作為一個早午餐,係夠哂豐富。

溏心蛋 真係流心😍 仲好香雞蛋味~

麻辣(小辣)湯刀削麵加魚蛋, 牛肉
溫泉蛋黑木耳湯紅薯粉 (BB辣) 加雪菜肉絲 豬扒
今時今日乜都加價,去食個漢堡包又好米線又好,越來越細份,今日食到好反常態,乜都大大份而且味道都恰如其分,立即要推介俾大家知道。雞扒,豬大腸熱拌刀削麵 $62食物嚟到見到真係色香味俱全,件件雞都脹卜卜,個面係被煎得金黃色的,非常吸引,肉質鮮味加juicy,另外豬大腸好勁啾, 係超級乾淨,而且清潔得好瘦,仲好入味,我好少響小店即場向店員讚賞的。豬肚,炸春卷,炸雞翼麻辣湯米線 $65其實。。。。。。點解$65可以有大大碗嘅麻辣湯米線之外,仲有5條炸春卷,裏面係菜,一啲都唔油膩,炸雞翼勁大隻又新鮮,外脆內暖,同埋乾淨之餘仲好爽口嘅豬肚片,有種可口嘅滷水汁味道!麻辣豬頸肉 $60又一推介之小食,我哋叫左bb 辣,所以唔太辣,另外豬頸肉一啲都唔肥,少少軟得嚟,邊位係脆嘅,份量適中,兩個人食剛剛好!罐裝汽水/ 咖啡奶茶檸茶檸水跟麵只係加$3,依餐又抵又好味,每人唔洗一百蚊,十分推薦!
雞扒,豬大腸熱拌刀削麵 $62

豬肚,炸春卷,炸雞翼麻辣湯米線 $65
麻辣豬頸肉 $60
2023-07-02 89 浏览
平時星期五放工通常去深水埗西九龍中心食飯,,今日行緊去西九龍中心中途,見到有間新開嘅刀削麵,有我最鍾意食嘅醉雞刀削麵,今日就決定食刀削麵麵香港有間好出名銘興刀削麵,原來陞記刀麵同銘興係一樣,用左另一個名開分店,質素有仲保證醉雞好滑,好香酒味,雞肉無肥膏,皮同肉都滑近排天氣熱,最鍾意食冷麵,加左豬頸肉,好彈牙好爽身另外老公要咗一碗雞扒擔擔刀削麵,麵條好有口感,雞扒香脆鬆軟凍檸茶值得一讚,查底好香,好清新,無苦澀味,高質

醉雞好滑,好香酒味,雞肉無肥膏,皮同肉都滑

近排天氣熱,最鍾意食冷麵,加左豬頸肉,好彈牙好爽身

另外老公要咗一碗雞扒擔擔刀削麵,
麵條好有口感,雞扒香脆鬆軟

凍檸茶值得一讚,查底好香,好清新,無苦澀味,高質
同朋友👩🏼‍🏫一齊喺深水埗,大家都係諗住簡簡單單食啲嘢,朋友👩🏼‍🏫比較熟悉呢區,咁就等佢👩🏼‍🏫揸晒主意去邊度食🤣,結果朋友👩🏼‍🏫就帶咗我嚟呢間刀削麵店開餐😆未講味道之前,先講份量,基本上每樣都係大大碟,童叟無欺,真係抵食🤩$60「花雕醉雞刀削麵」,包熱飲,要咗「熱檸水」:醉雞有花雕酒嘅清香🤩,雞肉嫩滑、雞皮爽滑🤩;「刀削麵」煙靭好食😋$50「口水雞」:要咗小辣,已經味道非常濃郁,仲加咗大量蒜蓉🧄,都係雞肉嫩滑、雞皮爽滑🤩$45「麻辣豬軟骨」:「豬軟骨」煮得好軟熟,軟骨嘅部份就有啲脆口😋,麻辣做法,都係落咗大量蒜蓉,惹味🤩$20「涼拌青瓜🥒」:青瓜🥒新鮮爽脆,涼拌做法辣辣哋,清爽開胃😋$20「郊外油菜」:油菜係菜心,新鮮爽脆,簡單幾好食😋

$20「郊外油菜」:油菜係菜心,新鮮爽脆,簡單幾好食😋
2023-05-16 174 浏览
口水雞(走辣)口水雞份量大大份、味道唔錯!雞肉嫩滑。可以一試!口水雞刀削麵(走辣)口水雞套餐上湯刀削麵加牛筋腩湯底濃濃牛骨香味、牛筋腩唔算太韌剛剛好!上湯刀削麵加牛筋腩刀削麵煙煙韌韌👍即磨咖啡西洋菜蜜
2023-05-03 160 浏览
🖤黑白配⚪️到訪時係3月,當時陞記刀削麵岩岩開,見Openrice已經有唔少好評🤩餐廳燈光光猛,乾淨企理,主要係食刀削麵,有上湯、熱拌、冷拌,仲有小食花雕醉雞刀削麵 $60起初都係以為幾舊雞仔🐣 點知半邊雞咁濟,雞翼雞脾齊曬仲有溏心蛋🥚酒味好濃,喜歡醉雞的朋友會很喜歡刀削麵煙韌彈牙,好有咬感熱拌刀削麵 $42 加豬軟骨 $10 加手撕雞 $10🖤黑白配⚪️嗌左走辣,拌麵會有青瓜絲、胡麻醬、四川擔擔醬一上枱又係比個豬軟骨同手撕雞既份量嚇親😱 只係$10竟然有座小山丘咁高味道方面豬軟骨炆得好淋好入面,手撕雞好重蒜香,眼見幾枱都有點呢兩個涼拌皮蛋 $20好多蒜泥淋係面,蒜蓉愛好者大愛❤️味道正常發揮,因為🖤黑白配⚪️當日唔舒服走左辣,相信加辣會更加惹味😋總括黎講真係覺得呢間好抵食,成餐飯不停同朋友講:份量咁多但呢個價錢會唔會執笠架?🤣 良心小店真心要多多支持👍

花雕醉雞刀削麵 $60
酒味好濃,喜歡醉雞的朋友會很喜歡
刀削麵煙韌彈牙,好有咬感

熱拌刀削麵 $42 加豬軟骨 $10 加手撕雞 $10
🖤黑白配⚪️嗌左走辣,拌麵會有青瓜絲、胡麻醬、四川擔擔醬

涼拌皮蛋 $20
好多蒜泥淋係面,蒜蓉愛好者大愛❤️

2023-04-24 157 浏览
今日午餐,叫左3個餐試下。1. 溫泉蛋黑木耳上湯刀削麵套餐+豬軟骨2. 溫泉蛋黑木耳上湯刀削麵套餐+素食炸春捲3. 熱撈手撕雞刀削麵凍檸賓/凍檸茶(走甜)/熱檸茶湯刀削麵ok嘅,略嫌鹹鹹,食物粗糙些,份量好夠。但但檸茶係無檸檬的🤔有機會會再食,但不會太期待。
今日午餐,叫左3個餐試下。

1. 溫泉蛋黑木耳上湯刀削麵套餐+豬軟骨

2. 溫泉蛋黑木耳上湯刀削麵套餐+素食炸春捲

3. 熱撈手撕雞刀削麵

凍檸賓/凍檸茶(走甜)/熱檸茶

有機會會再食,但不會太期待。
2023-04-24
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2023-04-04 226 浏览
同事介紹呢間喺長沙灣道新開嘅刀削麵,有麻辣湯、雞湯、熱拌、冷拌刀削麵可選,又可以自己加餸自己配搭,而且每份餸既份量都好足料,質素亦都好唔錯,真♥️值得推介~🔸麻辣牛展($60) 雖然呢份小食價錢唔算平,但係份量十足,牛展好香,配上麻辣醬,非常惹味~ 🔸麻辣湯刀削麵+豬軟骨+牛筋腩($60)麻辣湯底我哋叫咗小辣,我覺得唔算好辣,刀削麵口感煙韌, 豬軟骨同牛筋腩都炆得好淋好入味,非常推薦!🔸熱拌刀削麵+東坡肉+金沙骨($67)熱拌刀削麵有擔擔麵醬同埋胡麻醬, 雖然好邪惡但係真係好好味,東坡肉 肥瘦相間而且炆得好香, 而金沙骨就炸得香口,啱哂食肉獸🤣不得不提,提供免費嘅醃蘿蔔,啱哂我中意食酸酸甜甜既人,仲好解辣添!飲品方面, 我地就叫咗豆漿(跟餐+$6)同利賓納(跟餐+$8)

🔸麻辣牛展($60)

🔸麻辣湯刀削麵+豬軟骨+牛筋腩($60)

🔸熱拌刀削麵+東坡肉+金沙骨($67)

2023-04-04
用餐时段
2023-03-30 152 浏览
陪朋友去了深水埗買電腦用品,之後順便食埋飯先返屋企,兩個人揀了間比較抵食的刀削麵店。枱面放了酸蘿蔔,十分開胃。麻辣熱拌刀削麵套餐,本身已包了青瓜絲、胡麻醬及四川擔擔醬,另外加了個豬軟骨做餸,豬軟骨炆得又腍又入味,刀削麵麵質煙韌有咬口,而且帶點麻辣香味。另外加了份一人小食,麻辣手撕雞份量十足,雞肉下面墊上青瓜,帶辣之餘又有點清爽。朋友要了紅油糖心蛋牛腱花生刀削麵套餐加豬腸,要了中辣,辣度可以接受,牛腱夠腍,豬腸略有咬口,麵及餸的份量都十足,十分夠飽。涼拌萵筍爽口帶麻辣香。

枱面放了酸蘿蔔,十分開胃。

涼拌萵筍爽口帶麻辣香。

2023-03-28 145 浏览
首先,入去食以為係刀削麵,一來見到係普通闊面,連少少波浪汶都無,仲衰過係超級市場買,食完包你失望,食開拾味的我會俾0分。想試難食你不會失望其次,叫左2個小食1. 涼拌豬肚: 都ok,不過豬肚切得太細,另外個底汁有少少問題,食完有少少苦味2.涼伴萵荀,又係豬肚個底,完全唔夾,又係有苦味埋單好心同阿姐講,又係嗰啲,(我地無錯,只係你錯),以為我又屈佢地,好心想佢地做好啲,不是有齊所有嘢就得。仲有個介面,希望佢地不只是做遊行生意,全繁體可以嗎完完全全失望,想打大佬就去啦
其次,叫左2個小食
2.涼伴萵荀,又係豬肚個底,完全唔夾,又係有苦味
仲有個介面,希望佢地不只是做遊行生意,全繁體可以嗎

完完全全失望,想打大佬就去啦

2023-03-28
2023-03-27 926 浏览
我今次去嘅係深水埗嘅陞記刀削麵,話咁快就要開口講番佢哋嘅食物份量真係大到驚人!我同呀囡一齊叫了紅油溏心蛋牛展花生刀削套餐,唔夠就再加$10配手撕雞,結果食出黎真係滿足到飽!刀削麵唔會太軟太硬,夠彈牙又有咁多料,牛肉鮮嫩,溏心蛋完美,花生醬香濃,真係一碗又一碗都停唔到口。除咗紅油溏心蛋牛展花生刀削套餐,我們亦試了熱拌刀削麵套餐,加咗青瓜絲、胡麻醬同四川擔擔醬,仲加咗$15金錢肚,食落一碗令人感到飽足嘅刀削麵。金錢肚有啲彈牙,有啲Q,加咗青瓜絲就係一種口感上嘅平衡,令人一次過品嚐到不同嘅口感同味道。最後,我哋仲點咗麻辣豬耳,真係太太太好味啦!豬耳唔會太脆,夠咬勁,加上麻辣醬,唔辣唔夠味,真係啖啖都係驚喜。總括而言,陞記刀削麵不但份量足夠,而且味道鮮美,真係一個好地方滿足你嘅肚子同味蕾。如果你係麻辣控,陞記刀削麵絕對係你唔可以錯過的選擇!陞記刀削麵 (深水埗)深水埗長沙灣道226-242號金華大廈地下9號舖#陞記刀削麵 #刀削麵 #溏心蛋 #金錢肚 #豬耳 #麻辣 #深水埗 #食評 #foodreview #hkfoodie #foodiehk #hkig #香港美食 #香港食評 #美食分享

陞記刀削麵 (深水埗)
深水埗長沙灣道226-242號金華大廈地下9號舖

#陞記刀削麵 #刀削麵 #溏心蛋 #金錢肚 #豬耳 #麻辣 #深水埗 #食評 #foodreview #hkfoodie #foodiehk #hkig #香港美食 #香港食評 #美食分享 #foodstagram
2023-03-26