2024-03-19 64 浏览
感谢好朋友推荐,午餐来试了这家潮州菜,真真高性价比非常推荐卤鹅翼和韭菜猪红!之前在香港吃鹅基本上都是烧鹅,油香四溢,但因为太肥了吃不了多少,他们家卤水鹅就不一样,卤汁不会过咸,翅膀也不肥腻,啃起来超级爽,和我一样喜欢豆腐的,可以点的时候加一句“豆腐底”,这样就会尝到美味卤豆腐了韭菜猪红看着重口,走的是咸香,搭配白米饭可以干三碗!接受猪血的一定要试试!中午的时候没有蛏子王,所以我们点了午市套餐里的冬菜蒸鱼,可能是刺太多的缘故,不是很推荐,大家来想吃好,建议单点而非选择套餐甜品绝对是芋泥脑袋的爱,会有点甜,但是莫名其妙就一口接一口全部吃完了下次来我要把蚝饼和蒜香骨也试一试P.s.这家店中午还好,晚上人超级多,预定了都有可能要等位,建议尽量工作日中午来吃哦
感谢好朋友推荐,午餐来试了这家潮州菜,真真高性价比

非常推荐卤鹅翼和韭菜猪红!

下次来我要把蚝饼和蒜香骨也试一试

冇訂座嘅情況下,星期五晚上冇太多人,等咗10分鐘就可以入座啦。我同兩個朋友叫咗五樣野:1. 滷水三拼 - 有墨魚、紅腸同大腸。上枱嘅時候仲有煙,口感都算正常,但味道有啲淡咗。2. 拔絲咕嚕肉 - 上菜同我地想像唔同,拔絲嘅部分係用炸粉嚟底,而且用蜜桃代替咗菠蘿。咕嚕肉本身味道唔錯,但拔絲嘅部分就唔太建議揀。3. 潮州炒飯 - 唔錯但都唔特別出眾,有菜圃加埋。4. 蠔仔粥 - 最驚喜嘅一個,蠔仔粒粒都好大同埋鮮甜,一碗份量都足夠2至3個人食,價錢亦都算抵食($7x)。本身想叫潮州春菜,但已經賣晒,所以換咗叫蒜炒油墨菜,幾新鮮啊。總括而言,呢間餐廳喺區內算唔錯嘅選擇,唔錯唔差啦!

我同兩個朋友叫咗五樣野:

3. 潮州炒飯 - 唔錯但都唔特別出眾,有菜圃加埋。

總括而言,呢間餐廳喺區內算唔錯嘅選擇,唔錯唔差啦!
2024-03-15
  • 蠔仔粥
2024-03-16 54 浏览
同朋友講開話好耐冇食過打冷,朋友二話不說就帶咗我嚟《陳儀興飯店》,話夠晒正宗,唔怪得每次經過都有咁多人喺門口等位啦!ღ滷水鵝件滷水香氣十足!每件鵝件都非常入味,鵝肉肉質嫩滑,食落唔油膩🤤ღ脆盞生炒骨生炒骨咬落肉質唔會覺得乾柴,而且口感嫩滑多汁,酸酸甜甜好開胃🤤ღ椒鹽百花釀大腸炸得勁香脆,大腸唔會有臭味同油益味,點埋個醬汁食一流呀!ღ燉湯食飯點少得湯水呢!我哋每人都叫咗一款燉湯茶樹菇同蟲草花雪耳燉雞湯每款燉湯都好足料😍

ღ滷水鵝件
滷水香氣十足!每件鵝件都非常入味,
鵝肉肉質嫩滑,食落唔油膩🤤

ღ脆盞生炒骨

ღ椒鹽百花釀大腸
炸得勁香脆,大腸唔會有臭味同油益味,點埋個醬汁食一流呀!

ღ燉湯
食飯點少得湯水呢!

我哋每人都叫咗一款燉湯
茶樹菇同蟲草花雪耳燉雞湯
每款燉湯都好足料😍
2024-03-09 67 浏览
上次去左陳儀興飯店新蒲崗分店打邊爐,今次就同老公去將軍澳分店食打冷!將軍澳店比老店環境更大座位更舒適,餐廳主打正宗地道潮州打冷廣東菜,鍾意食打冷嘅我地食到津津有味!鹵水鵝件$148好大碟啊!每一塊鵝片都好厚肉,肥瘦適中!獨門秘制嘅陳年滷水汁好惹味!燉湯$68燉湯熱辣辣好暖身!冬天飲啱晒!而且好足料好滋補好養生!潮州蠔餅 $98招牌菜式潮州蠔餅 ,完全唔油膩,好酥脆香口添啊!椒鹽鮮魷 $128魷魚外層炸到金黃,香脆可口。魷魚肉好軟滑,一d都唔韌,仲好鮮味添!#陳儀興飯店 #打冷 #將軍澳 #將軍澳美食 #潮州菜 #蠔餅 #滷水鵝 #香港打冷 #香港潮州菜 #香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 "

鹵水鵝件$148
好大碟啊!每一塊鵝片都好厚肉,肥瘦適中!
獨門秘制嘅陳年滷水汁好惹味!

燉湯$68
燉湯熱辣辣好暖身!冬天飲啱晒!而且好足料好滋補好養生!

潮州蠔餅 $98
招牌菜式潮州蠔餅 ,完全唔油膩,好酥脆香口添啊!

椒鹽鮮魷 $128

#香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 "

2024-03-07 97 浏览
放工後,同事突然說想吃潮洲菜,我就想起之前來過這間餐店,環境不錯,食物素質佳。裝潢跟之前差不多,沒有變動。寬敞闊落內裏整齊企整,環境光猛,設有多張四人枱,亦有大圓枱,坐得舒適。選擇很多,有大廚推介、潮州珍品特菜、潮州打冷、潮州小廚、游水海鮮、避風塘風味、火辣四川、田雞、魚類、肉類、潮州粉麵飯、潮州甜點等等。******************************先來兩盅蟲草花燉雞湯($68)暖暖身,熱度十足,飲到最後都好溫暖,全身暖笠笠,好正!燉得夠晒火喉,內有不少爽口的蟲草花,還有雞、瘦肉、杞子等,落足料,味道香濃,甘香美味,正!******************************滷水鵝件 ($148/例牌)是必食,大大碟,還有大量又爽又入味的芽菜和花生墊底,正!鵝件份量好足,淨肉和連骨均有。肉質香嫩,富有肉汁,滷得非常入味,味道剛好,嚐到鵝香,蘸上醋汁也好吃,大家都吃得津津有味!******************************醬爆田雞 ($98)配上萵荀同炒,爽嫩無渣,請喜歡!田雞黃金,爆至香口,肉嫩肥美,鹹香惹味。*********************
豉汁蒸白鱔
豉汁蒸白鱔 ($150)用了豆卜墊底,索了鹹香的豉汁,很入味。白鱔份量好足,每件均夾雜着油潤的魚脂,嫩滑肥美,魚皮更滑嘟嘟,味道美味,送飯一流!
三款餸都好吃,而我倆都一致認為必食滷水鵝,正!
2024-02-29
$303.5 (晚餐)
2024-03-05 62 浏览
🌟今日同朋友將軍澳站搵食,行到嘉悅附近發現陳儀興,門口好大好光猛,店內吊起的鹵水鵝好吸引,跑入去搵位。***** ***** ***** ***** ***** 凍食黃油烏頭🐟係元朗魚場出品,條魚有牌仔標示,肉質實淨勁新鮮,大大條啖啖肉,蘸黃豆醬食一流。立味粉芥蘭🥬芥蘭伴隨立味的油脂香爽口又鮮甜。鹵水鵝件🪿鵝件肉質鮮嫩,啖啖都有濃香鹵水汁的清香,呢個難怪是陳儀興招牌菜式,好好餸飯。老火燉湯🫕叫了兩款燉湯,一個蟲草花同一個南北杏羅漢果,一個滋補一個潤肺,我哋揀返自己各自所需,好滿足。

***** ***** ***** ***** *****

凍食黃油烏頭🐟

立味粉芥蘭🥬
芥蘭伴隨立味的油脂香爽口又鮮甜。

鹵水鵝件🪿

老火燉湯🫕

2024-03-05 51 浏览
今日同屋企人book左陳儀興飯店食晚飯,已經食過幾次,質素都keep到水準。滷水鵝件必食推介!秘制滷水非常入味,仲食得出唔同既香料味,鵝件肥瘦適中,啖啖肉,下面有大豆芽墊住,每條都沾到滷水汁老火燉湯分別嗌左蟲草花燉雞和茶樹菇燉烏雞,非常足料唔慳皮,兩款都好好飲,滋潤補身。豉汁蒸白鱔平時唔太鐘意食白鱔都食左好多,白鱔爽口,同豉汁非常配合,下面仲有豆卜索哂味,白飯都食到幾碗!咕嚕焗排骨同出面既咕嚕肉大同小異,不過不失蒜蓉粉絲蒸大蝦(時價又係一道令人驚喜既餸菜,海蝦鮮甜彈牙,蒜蓉粉絲味道濃郁,粉絲又係索哂啲味,又係好啱送飯。

老火燉湯

咕嚕焗排骨
同出面既咕嚕肉大同小異,不過不失

蒜蓉粉絲蒸大蝦(時價
滷水鵝件 幾十年的老店以道地潮式打冷聞名,秘制的陳年滷水中慢煮入味,滷料中配合各種香料,鵝件肥瘦適中夠淋味道好吃;下面有大豆芽花沾滿滷水味,回味無窮。老火燉湯分別點了蟲草花燉雞和茶樹菇燉烏雞,一啖熱湯好暖胃,燉湯足料養生,味道清甜濃郁。豉汁蒸白鱔 白鱔爽滑鮮味,以簡單豉汁蒸煮,下面的豆卜滿滿的吸收白鱔鮮甜和惹味豉汁,非常驚喜!咕嚕焗排骨咕嚕焗排骨,仲以為係拔絲添,以為會失望之際,排骨酥炸又香又脆又入味,然後掛上酸酸甜甜的汁,一口下去,胃口頓時大開。蒜蓉粉絲蒸大蝦 (時價)這道開邊蒸大蝦有點乾身,還好有蒜蓉粉絲拯救返,蒜蓉粉絲味道濃郁,淋在大蝦上,頓時提升味道。避風塘粟米 上粉油炸,避風塘風味,驚艷味蕾,粟米粒粒爽甜,不錯不錯!總括而言,每一道小菜用心烹調,店員服務友善,環境舒適,會再光顧!

茶樹菇燉烏雞湯

老火燉湯

蒜蓉粉絲蒸大蝦

蒜蓉粉絲蒸大蝦 (時價)

避風塘粟米
上粉油炸,避風塘風味,驚艷味蕾,粟米粒粒爽甜,不錯不錯!

2024-02-26
茶樹菇燉烏雞湯
蒜蓉粉絲蒸大蝦
  • 鹵水鵝件
2024-02-28 1597 浏览
之前聽過2 groups 朋友都推介呢間潮洲店, 佢地都去過將軍澳分店吃, 評價不錯, 所以打電話去 book 位.訂位時店方已說明用餐時間是90 mins, 問我要6pm or 7:30pm. 我揀了6pm. 當天我5:45pm 到達, 比原定時間早了15 mins. 店里有幾枱客人. 到了6點多, 其他客人開始魚貫進入, 真的坐滿了. 員工服務態度有禮、勤快, 跟熟客們時有互動.環境乾淨、枱與枱距離還可以, 沒壓逼感.我們3條友叫了4個菜:卥水鵝片($168) :卥水味夠香濃, 刀功勁, 切得薄,可能叫卥水鵝的滿足感會高許多.潮州蠔餅($98) :粉漿比例係不錯, 幾鬆脆. 但蠔仔則太細隻, 所以蠔味不足梅子蒸大白鱔($150) :5掂…….首先勾芡太厚, 底層鋪了透明的芡漿. 其次鱔片切得薄, 可能蒸得過火, 有點韌. 再者佢GE 梅子汁太稀少, 聞5 到, 吃不到味道反沙芋頭($88) :佢GE 外層糖皮有點厚, 所以比較硬實. 芋頭則是食材5夠香茶芥每位 $10, 係抵的. 因為有一碟花生, 又有普洱、鐵觀音、香片、菊花揀. 但蘸醬汁則給得有點少.由于我帶

員工服務態度有禮、勤快, 跟熟客們時有互動.

環境乾淨、枱與枱距離還可以, 沒壓逼感.

我們3條友叫了4個菜:

卥水鵝片($168) :

潮州蠔餅($98) :
粉漿比例係不錯, 幾鬆脆. 但蠔仔則太細隻, 所以蠔味不足

梅子蒸大白鱔($150) :

反沙芋頭($88) :

由于我帶著極高期望去, 所以失望感也比較大. 可能我挑不對菜式吧………

鹵水鵝片
潮州蠔餅
梅子蒸大白鱔
反沙芋頭
2024-02-24
2024-02-03 172 浏览
屋企附近潮州滷水菜專門店,閒日竟然坐滿人仲要等位㖭,睇嚟潮州滷水菜、打冷嘢好受歡迎,反而自己第一次食🪿滷水鵝件呢到招牌菜,枱枱都食咁,滷得好入味,皮都幾厚幾爽🥣是日精選燉湯呢個好飲好滋補,清甜好潤喉,而且燉湯熱辣辣相當好飲🥢豉汁蒸白鱔又係多人食嘅小菜,白鱔薄薄嘅,好夠味,下面墊咗豆卜,豆卜索咗汁仲好食過白鱔🦪潮州蠔餅又係招牌特色菜,好大塊,炸嘢點都有啲熱氣不過勝在唔油,蠔肉同炸粉比例尚算平均

🪿滷水鵝件
呢到招牌菜,枱枱都食咁,滷得好入味,皮都幾厚幾爽

🥣是日精選燉湯
呢個好飲好滋補,清甜好潤喉,而且燉湯熱辣辣相當好飲

🥢豉汁蒸白鱔

🦪潮州蠔餅
今餐係晚餐(2人食)~將軍澳高質潮州打冷,好味,份量又多,絕對推薦😆可能係我食過最好味既潮州食店👍🏼👍🏼👍🏼1.鹵水鵝片($168):鹵水汁好夠味,鵝肉爽滑😋2.鹵水拼盤($138):鹵水汁好夠味,滷味種類多,唯獨個豬耳既毛多咗小小😌其他都ok😆3.潮州炒飯($78):大大碟,好抵食😆個飯炒得好乾爽,加埋啲配料都幾香,好味道😋4.潮州蠔餅($98):外面炸得啱啱好,入面既蠔都幾大隻,魚露亦唔會太鹹😋5.傳統反沙芋($88):未食望落去已經好滿足,大大碟😆外面有層脆卜卜既糖衣,好爽口同惹味😋入面既香芋好鬆化好香口😋大推呢個甜品👍🏼👍🏼👍🏼6餐牌:備註:1.環境乾淨,坐得闊落 2.地理位置唔太好,但人客都多 3.七點後去食,建議預先book位

1.鹵水鵝片($168):鹵水汁好夠味,鵝肉爽滑😋

6餐牌:

2024-01-29 122 浏览
農曆新年就到☺️所以相約屋企人黎食潮洲打冷🥰將軍澳又近近地所以就揀下附近嘅潮洲菜館😋餐廳有小小似傳統嘅潮洲店,多數枱以圓枱為主🤓同埋燈光都幾光猛☺️餐點方面入面有勁多傳統嘅菜色同埋仲有唔少燉湯選擇🥳🌸 蟲草花雪耳燉雞湯,味道香濃🥰飲完暖笠笠🌸鹵水鵝件,鵝件好香鹵水味,皮簿肉嫩😍🌸魚香茄子黃鱔煲,茄子🍆煮得岩岩好,味道帶微辣😋黃鱔口感Q彈,唔多骨😍送飯一流🌸香口脆鮮魷,口感外脆,唔油膩👍🏻

餐點方面入面有勁多傳統嘅菜色同埋仲有唔少燉湯選擇🥳

🌸 蟲草花雪耳燉雞湯,味道香濃🥰飲完暖笠笠

🌸鹵水鵝件,鵝件好香鹵水味,皮簿肉嫩😍

🌸香口脆鮮魷,口感外脆,唔油膩👍🏻
2024-01-27 87 浏览
在將軍澳這間陳宜興飯店,對面就已經有一個爛地停車場,很方便泊車。餐廳的裝修帶有中國風,也像傳統潮州店把食物放出來,可以透過玻璃櫥窗看看食物,有大枱,很適合家庭做節或者朋友聚會。潮州菜當然要吃滷水鵝,很大一碟,才$148 ,算是街坊價,味道很適中,不會過咸。豉汁蒸白鱔$150,有豆腐卜墊底,吸收了醬汁的精華,很入味。份量很多,上枱的時候廚師見我在影相,提醒鱔要趁熱吃,很貼心。叫了燉湯,是蟲草花雞湯,燉至深黃色,滿滿的蟲草花和雞的精華,這種天氣喝燉湯真的很適合。生炒臘味糯米飯$168,應該是冬天才有供應。飯竟然是全晚最貴的一道菜式。但是一上枱,就明白,不單止大碟,賣相靚,而且很足料。每一口都有很多臘味,糯米飯要做到飯粒粒分明,不會黐埋一嚿嚿,而且煙韌彈牙,很考功夫,好吃,超推介。店舖應該很多熟客,見店員都和很多食客有講有笑,氛圍很好。食物有質素,份量夠大,性價比高。

不知不覺已經吃遍全港的陳儀興飯店,每間分店各具特色,菜品也略有不同,今次終於來到將軍澳分店,好在有訂位,就算星期三晚飯時間都座無虛席,食客主要是附近的居民,比起老店來說環境一定好,就算新店都好都可以保持水準,價錢也是好貼地實惠,店員和顧客談笑之間帶出小區獨有的人情味鹵水鵝件$148太令人感動的份量了已經開業了幾十年的老店以潮式打冷聞名,獨門秘制的陳年滷水中慢煮入味,滷料中配合各種香料,鵝件肥瘦適中很好吃蟲草花燉雞湯$68天氣凍,馬上飲一啖熱湯好暖胃,燉湯足料好養生,燉湯風味比煲湯更為濃郁,但湯色不混濁魚香茄子黃饍煲$118一開始以為睇錯價錢,估唔到平時小菜茄子煲都最少$90,加埋肥美嘅黃鱔都唔貴,黃鱔冇骨好入味,魚香茄子煲非常之好送飯,就係因為佢我哋每人加一碗飯潮州蠔餅又係必點菜式之一,蠔餅最緊要夠乾身蛋香味濃,而且蠔仔每粒都好飽滿多肉,個人就喜歡原味不蘸魚露已經好鮮味—————————————————陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖—————————————————

鹵水鵝件$148
太令人感動的份量了

蟲草花燉雞湯$68

魚香茄子黃饍煲$118

潮州蠔餅

—————————————————

陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

—————————————————
  • 潮州蠔餅
  • 鹵水鵝片
  • 老火燉湯
  • 魚香茄子黃鱔煲
2024-01-25 91 浏览
陳儀興(嘉悅)(將軍澳)餐廳位於將軍澳至善街9號嘉悅地下,餐廳於1963年創立,歷史悠久,餐廳主打正宗地道潮州打冷廣東菜,餐廳裝修簡約為主調,環境光猛衛生,枱與枱之間都好闊落,坐椅又舒適,服務員招乎到位。是日有兩個燉湯,茶樹菇煲烏雞湯和蟲草花雪耳燉雞湯落足材料的燉湯夠晒火喉,熱騰騰上桌,以免辣親條脷等一會兒再飲,燉湯十分滋潤清甜,飲落暖身又暖胃。凍食黃油烏頭凍黃油烏頭係潮州菜出名凍魚之一,餐廳選用元朗黃油烏頭,新鮮冇泥味,魚肉質肥美,在點普寧豆醬好有鹹香味。鹵水鵝件廚師用傳統潮州鹵水炮製,鹵水鵝件夠入味,鵝肉夠嫩滑,不肥膩,不太鹹,還有爽口大豆芽菜和花生墊底。醬爆田雞廚師炒得夠晒鑊氣,醬油香夠入味,配有香蔥,萵筍和辣椒絲,肥美田雞啖啖肉,好嫩滑又惹味。咕噌焗排骨咕噌焗排骨炸得夠香脆,配有三色椒,密桃,洋葱片,每件排骨沾滿甜酸醬汁,越食越開胃。白飯夠軟熟,潮州粥吾太稀夠軟綿綿。
陳儀興(嘉悅)(將軍澳)

是日有兩個燉湯,茶樹菇煲烏雞湯和蟲草花雪耳燉雞湯

凍食黃油烏頭

鹵水鵝件

咕噌焗排骨

白飯夠軟熟,潮州粥吾太稀夠軟綿綿。