2024-04-06 341 浏览
諗住見好評都幾多,所以試吓嚟呢度食,點知發現這裏的服務態度非常差,差到極點。同經理講話呢度啲蠔仔粥同埋河粉係冇味,基本上係冇調味,然後佢話換過碗俾我。轉個頭換咗碗新嘅蠔仔粥,點知都係一樣無味(我要強調係完全冇調味嗰隻),臨埋單同佢反映返啲嘢無調味,個經理唔好意思都冇句,仲走去問返我轉頭「乜你平時食開味精嘢嘅咩?」「我哋呢度唔落味精㗎喎。」聽到我哋當堂都呆晒,我想講,我平時食唔食開味精嘢關你呢度啲嘢冇調味有咩關係呢?完全冇想道歉嘅意思,仲要咁冇禮貌,啱啱開業就見到啲咁嘅嘢,唔使旨意再幫襯,亦都會同身邊人講呢間嘢服務態度有幾差!
2024-04-06 206 浏览
早聽說這裡開一家新潮州菜,終於等到開業,馬上來嘗新。這裡位置不多,但坐的得舒服,不擁擠。先來兩塊茶點餅乾和4口茶,真的只有4小杯,中間沒有添茶,盛惠茶錢$10/位,這有點不理解。。點菜後有30分鐘上菜的承諾,否則全單85折,這規矩挺新鮮的。2人點了五六個菜,大概15分鐘上好。第一個來的是串燒,價格便宜,份量真有點小,味道鹹味太重。滷水鴨馳名,隨便點一個鴨翅,肉嫩嫩的,應該是我吃過最好吃的滷鴨。胡椒豬肚例湯,我覺得根本是4人份,2個人喝不完的,暖胃必點。叫了一個海鮮粉/粿,份量很足,味道也鮮,意想不到。煎蚵仔裹粉太多,吃多了會覺得油膩。黃油烏頭魚,一整條上,肉嫩得不要不要,點黃豆醬真的絕配,這是我最欣賞的一道菜。整體來說,挺滿意,有很多的驚喜,人均消費$220左右,能飽有剰,還會再來的

2024-04-02
  • 黃油烏頭
深圳人氣潮汕餐廳登陸沙田喇唔洗去深圳都一樣食到佢地既招牌金獎滷鵝新開張都吸引左好多人過黎食排一陣就已經可以入座 都算幾快♥︎蜜蘭香茶店員推薦我地飲呢一款茶 較一般茶葉香濃 又唔會有苦澀味南澳蠔仔烙蠔仔十分之大粒同鮮味比起傳統的炸蠔餅無咁熱氣加上雞蛋口感更為豐富胡椒豬肚煲胡椒湯超級惹味 香味濃郁之餘仲有小小辣豬肚煮到好腍 味菜亦唔會太咸潮汕七樣菜好似我地平時食既雜菜煲有7款唔同既菜 用上湯烹調金獎潮滷拼盤拼盤是必須嗌的 一定要試下得獎滷鵝除左鵝肉、鵝掌、鵝翼,仲有豆腐、滷蛋同蝦卷鵝肉果然名不虛傳 肉味濃郁 超級好食蠔仔泡粥另一款打冷必食既蠔仔粥都十足足料每粒蠔仔都飽滿肥大 份量仲好多搭配冬菜、香芹等配料更顯鮮味
深圳人氣潮汕餐廳登陸沙田喇

豬肚煮到好腍 味菜亦唔會太咸

好似我地平時食既雜菜煲
有7款唔同既菜 用上湯烹調

拼盤是必須嗌的 一定要試下得獎滷鵝
除左鵝肉、鵝掌、鵝翼,仲有豆腐、滷蛋同蝦卷
鵝肉果然名不虛傳 肉味濃郁 超級好食

蠔仔泡粥
另一款打冷必食既蠔仔粥都十足足料
每粒蠔仔都飽滿肥大 份量仲好多
搭配冬菜、香芹等配料更顯鮮味
2024-04-06 315 浏览
朋友知道我爱吃潮汕菜!深圳头牌潮汕菜开来了香港,带我一起去尝尝😍果然还是要趁早,赶上刚开业,全场5⃣️折太划算啦!​🦢金牌潮卤拼盘:招牌卤鹅是必点,金奖卤鹅端上来肉质好吸引🤩亮晶晶的,鹅肉又嫩又滑,吃起来有草本的回甘,口感层次丰富,配的卤水豆腐和溏心蛋,卤鹅掌好Q好弹!🦪南澳蚵仔烙:蚝仔滑腻鲜美,配上煎蛋又香又脆🍤生腌甜虾,虾肉清甜,配上酸辣酱汁好特别!🐤雞汁普宁炸豆腐一定要试试,淋上汤汁好鲜美🥬潮汕七样菜混合了7种蔬菜,相当解腻🥣老菜脯粥:潮汕特色,老菜头熬制,粥味鲜美

🦪南澳蚵仔烙:蚝仔滑腻鲜美,配上煎蛋又香又脆
🍤生腌甜虾,虾肉清甜,配上酸辣酱汁好特别!
🐤雞汁普宁炸豆腐一定要试试,淋上汤汁好鲜美
🥬潮汕七样菜混合了7种蔬菜,相当解腻
🥣老菜脯粥:潮汕特色,老菜头熬制,粥味鲜美

2024-04-05 156 浏览
在陳鵬鵬的小店裡,每一口食物都是對味蕾的愉悅。蠔仔粥的每一口都帶有海的鮮味,而且蠔仔的大小正好,不會過於肥大或太小,粥底滑嫩,蠔仔的鮮美與粥的溫潤完美結合。墨魚丸串則是另一番風味,墨魚丸彈牙有嚼勁,外皮烤得微焦,帶點煙燻的香氣,沾上店家特製的醬料,鹹香中帶點甜,令人回味無窮。至於潮汕炸粿肉,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配著辣椒醬和甜醬,是一道不可多得的美味。整體來說,陳鵬鵬的手藝無疑是高超的,每一道菜都讓人驚喜連連。這次的用餐體驗,絕對值得再次光臨。🍲👍
2024-04-05
  • 蠔仔粥
2024-04-05 170 浏览
今日同小鮮肉老公一齊吃了一個好好味嘅潮汕菜。潮汕菜以其獨特的風味和精湛的烹飪技巧而聞名,今天我與小鮮肉老公點了包括滷水鵝、胡椒豬肚煲、生醃甜蝦、南澳蠔仔烙以及雞汁普寧炸豆乾。一、滷水鵝:潮汕滷水鵝以其香嫩多汁而聞名,是潮汕菜中的經典代表之一。鵝肉經過滷製後,肉質鮮嫩,入口即化。滷水的湯汁深受鵝肉的滋味融合,使得整道菜更加豐富多樣。鵝肉的肥瘦適中,口感豐潤,吃起來既有嚼勁又不會覺得油膩。二、胡椒豬肚煲:胡椒豬肚煲是一道充滿濃郁香辣風味的潮汕菜。豬肚經過特殊工藝處理後,質地軟嫩,入口即化。胡椒的香氣和辣味充分融入豬肚中,使得每一口都能感受到豬肚的鮮美和胡椒的辣勁。這道菜的湯汁濃郁,喝起來熱辣開胃。三、生醃甜蝦:生醃甜蝦是潮汕菜中的一道冷盤,清爽的口感和豐富的鮮味,令人欲罷不能。作為開胃菜,生醃甜蝦都能給我帶來一份清新的味蕾享受。四、南澳蠔仔烙:南澳蠔仔烙是一道潮汕菜中的經典菜之一。這道菜以新鮮的蠔仔為主要食材,經過簡單的烹飪處理後,保留了蠔仔的鮮味和嫩滑口感。口感鮮嫩,蠔仔的鮮味與雞蛋相互融合,讓人回味無窮。五、雞汁普寧炸豆乾:豆乾經過切條和炸製後,外層酥脆,內部保持著豆乾的鮮嫩口感。雞汁

一、滷水鵝:

二、胡椒豬肚煲:

三、生醃甜蝦:

四、南澳蠔仔烙:

五、雞汁普寧炸豆乾:
豆乾經過切條和炸製後,外層酥脆,內部保持著豆乾的鮮嫩口感。雞汁的調味使得豆乾更加美味,增添了一份濃郁的雞香。口感酥脆,豆乾的香氣和雞汁的滋味相得益彰。

陳鵬鵬潮汕菜館 📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖最近越來越多大众点评必吃榜嘅餐廳至香港🤔陳鵬鵬三月尾都係香港開咗分店啦!第一間分店選址沙田新城市廣場,開業儀式當日場面好墟冚,午餐時段門口齊晒長龍!難得入到沙田又適逢新開張,當然要捧場下招牌菜!🪿金獎潮滷拼盤$188採用獨創12味草本卤湯,每日都會新鮮現滷,唔會重用老滷,欣賞呢份堅持!例牌份量都足夠四個人食,啖啖肉,滷水味香而唔鹹👍🏻🦐生醃甜蝦 $88辣辣地好惹味嘅甜蝦,醬汁味道有少少似泰式辣醬!做開胃菜一流👍🏻🥦🥬潮汕七樣菜 $68每餐飯都應該要叫啲蔬菜平衡下,呢鍋份量同菜嘅款式都好多,而且啲菜好鮮甜!🍲胡椒豬肚湯 $68估唔到例牌湯水都包含好多料!豬肚肉質柔滑,乾淨冇異味!兩個人飲每人都可以有兩碗!🐣🥚南澳蠔仔烙 $98必食推介❤️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常出色嘅蠔仔餅!蠔仔份量非常多,而且粒粒又大又飽滿,一啲腥味都冇!煎得極香脆,師傅特登面頭再加脆脆,增加口感,食落脆卜卜嘅嘢味!☕️🫖鴨屎香茶 $38平時食中菜一定唔會有鴨屎香!所以今次要試吓,我自己幾鍾意!
陳鵬鵬潮汕菜館
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖

最近越來越多大众点评必吃榜嘅餐廳至香港🤔

難得入到沙田又適逢新開張,當然要捧場下招牌菜!

🪿金獎潮滷拼盤$188

🦐生醃甜蝦 $88

🥦🥬潮汕七樣菜 $68

🍲胡椒豬肚湯 $68
胡椒豬肚湯

🐣🥚南澳蠔仔烙 $98
必食推介❤️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

☕️🫖鴨屎香茶 $38
平時食中菜一定唔會有鴨屎香!
所以今次要試吓,我自己幾鍾意!
鴨屎香
海鮮粥
胡椒豬肚湯
鴨屎香
海鮮粥
想吃正宗滋味潮汕菜不用山長水遠北上喇!近日相約好友到沙田一間新開張的過江龍潮汕餐廳「陳鵬鵬潮汕菜館」享受是日午餐!餐廳裝修別緻,座位舒適,服務員殷勤日有禮。我們一行二人品嚐了了以下菜式:香茶:蜜蘭香蜜蘭香茶的口感非常順滑,帶有淡淡的花香和茶葉的自然風味。生醃甜蝦這道菜以新鮮的蝦子為主要材料,配合醃製的調料,經過短暫的醃製後上桌。甜蝦的肉質鮮嫩多汁,搭配著微酸的醃料,口感豐富。雞汁普寧炸豆幹豆幹外酥內嫩,口感鮮美。雞汁的加入增添了菜品的豐富層次感,使得整道菜更加美味。胡椒豬肚煲豬肚經過適當的處理後,質地韌而不膩,與胡椒的辛香完美結合。這道菜的湯汁濃郁,口味香醇,帶有微辣的胡椒風味,非常開胃。香煎蠔餅這道菜以新鮮的蠔為主要材料,經過香煎後,外酥內嫩。蠔的鮮味和酥脆的外皮形成了絕佳的口感組合。這道菜可以作為點心或者主菜,搭配醬料食用更加美味。潮汕七樣菜潮汕七樣菜是一道潮汕菜的招牌菜,以七種不同的菜品組成,味道清新。滷水拼盆這道菜以滷水為基底,搭配多種滷味食材,如豆腐干、豆皮、雞翅、鴨舌等,形成了一道豐盛的拼盆。滷水的湯汁鮮美,滲入食材中,豆腐干和豆皮入口軟嫩,滷味的香氣彌漫。蠔仔泡粥這道菜以

餐廳裝修別緻,座位舒適,服務員殷勤日有禮。

我們一行二人品嚐了了以下菜式:

香茶:蜜蘭香
蜜蘭香茶的口感非常順滑,帶有淡淡的花香和茶葉的自然風味。

雞汁普寧炸豆幹

香煎蠔餅

滷水拼盆

蠔仔泡粥
這道菜以新鮮的蠔仔為主要材料,搭配潮汕特色的泡粥製作而成。蠔仔的鮮味與粥的濃郁完美結合,每一口都充滿了海鮮的鮮美。

陳鵬鵬潮汕菜館每道菜都有其獨特的風味和特色,提供了一個豐富多樣的潮汕菜體驗。
  • 胡椒豬肚煲
  • 滷水拼盆
  • 蠔仔粥
2024-04-03 142 浏览
潮汕菜|陳鵬鵬潮汕菜館 |沙田沙田新城市廣場最近又有多間大陸過江龍進駐今次係食大陸潮汕菜以滷鵝爲特色菜~—————————————🫶🏼 生醃甜蝦第一次食潮洲版嘅甜蝦,有少少微辣、蒜香,整體好開胃,夏天食一流。🫶🏼 金獎潮滷拼盤拼盤包括鵝肉、鵝翼、鵝脖、豆腐、糖心蛋等。整體入味,肥瘦啱啱好,滷水味香,唔會蓋咗肉味。🫶🏼 胡椒豬肚煲一飲落就會有好香嘅酸菜味,胡椒味亦唔會太重,所以冇平時嗰啲咁辣,豬肚新鮮、鮮嫩彈牙。🫶🏼 潮汕七樣菜七樣菜原來係傳統潮州菜式,七款時菜,整體清甜。🫶🏼 老菜脯粥份量多,飯粒有咬口,加埋鹹香老菜,幾開胃。🫶🏼 香煎鯧魚鯧魚外皮金黃 而且唔會好油膩外脆內軟。————————————📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖@cppteochew ————————————Overall 💗💗💗💗
潮汕菜|陳鵬鵬潮汕菜館 |沙田
沙田新城市廣場最近
又有多間大陸過江龍進駐
今次係食大陸潮汕菜
以滷鵝爲特色菜~

—————————————
🫶🏼 生醃甜蝦

🫶🏼 金獎潮滷拼盤

🫶🏼 胡椒豬肚煲

🫶🏼 潮汕七樣菜
七樣菜原來係傳統潮州菜式,七款時菜,整體清甜。

🫶🏼 老菜脯粥
份量多,飯粒有咬口,加埋鹹香老菜,幾開胃。

🫶🏼 香煎鯧魚
鯧魚外皮金黃 而且唔會好油膩
外脆內軟。

————————————

📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖
@cppteochew

————————————

Overall 💗💗💗💗
#MC帶你去沙田.近年有唔少內地火紅餐廳進軍香港,沙田新城市廣場更係雲集眾多間內地品牌食肆進駐。今次要介紹嘅係主打潮汕菜嘅陳鵬鵬潮汕菜館。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 陳鵬鵬潮汕菜館.餐廳主打潮汕菜,更以滷鵝爲特色招牌,而且更曾榮獲法國鵝肝大賽亞洲首獎及連續4年入選大衆點評「必吃榜」。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 生醃甜蝦.潮洲必食生醃!生醃甜蝦用上刺身級甜蝦,味道鹹鮮,吊出海鮮嘅鮮甜,再帶點微辣、蒜香,惹味開胃!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 雞汁普寧炸豆乾.經典潮州小食!豆乾炸到金黃色,非常吸引!外皮非常酥脆,而且炸得好乾身,食落外酥內嫩!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 金獎潮滷拼盤.滷鵝用上以新鮮象草為主食嘅獅頭鵝。拼盤其中包括鵝肉、鵝翼、鵝脖、糖心蛋等,鵝件已經上曬色、入曬味,食落肉質緊緻,肥瘦均勻,滷水淡香,咸淡適中。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 南澳蠔仔烙.餐廳跟足地道南澳做法,選用潮汕特產木薯粉,用豬油煎至兩邊金黃,非常香脆。蠔仔十分飽滿,肥美爆汁,蘸埋魚露,味道一流。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 胡椒豬肚煲.有別於坊間一般嘅胡椒豬肚湯,依個加咗蕃茄及
#MC帶你去沙田

✨ 陳鵬鵬潮汕菜館

🥢 生醃甜蝦
雞汁普寧炸豆乾

🥢 雞汁普寧炸豆乾

🥢 金獎潮滷拼盤

🥢 南澳蠔仔烙

🥢 胡椒豬肚煲
有別於坊間一般嘅胡椒豬肚湯,依個加咗蕃茄及酸菜,飲落醇厚濃郁嘅質感,胡辣感適中,老少咸宜。豬肚鮮嫩彈牙,加埋酸菜清香爽脆,口感豐富!

🥢 潮汕七樣菜
七樣菜係傳統經典潮州菜式,代表七種祝福和運氣。有齊七款當季當造嘅時菜,食落非常清甜。

🥢 老菜脯粥
米粒與米水分明,米粒完整有口感,加上甘香帶鹹嘅老菜脯,鮮香濃郁。
蜜蘭香

🥢 蜜蘭香
茶色清澈嘅蜜蘭香,滲出淡雅嘅芝蘭花香氣,口感甘醇滑潤,去油解膩!
雞汁普寧炸豆乾
蜜蘭香
2024-04-01 143 浏览
今天到了沙田第一城、朋友介紹新開了-間國內深圳好出名的潮汕食肆、來試-下!我兩人點了「胡椒豬肚湯」好勁胡椒味、值得推薦!「家鄉炒粿條」看起來似三𢇁炒河粉、粿條比河粉幼細、吃起應該非常有嚼勁。這碟炒粿條食落有少許辣味、有少許沙茶醬的味道、有蛋𢇁、不太油膩、好食!「老菜蒲粥」粥底真材實料味道、「冇味精」太正啦!

我兩人點了「胡椒豬肚湯」
2024-04-01
  • 胡椒豬肚湯
  • 老菜蒲粥
2024-04-01 305 浏览
新店開幕,就趁放假入店試試! 由於2人點餐,所以點的餐不3總括來說,味道不錯! 下次要再試其它菜式!蠔仔粥,味道不錯!香煎鯧魚,魚肉外脆内軟,超好吃! 必點之選!椰皇雞湯, 由原盎的椰皇整的,味道不錯!
新店開幕,就趁放假入店試試!
由於2人點餐,所以點的餐不3
總括來說,味道不錯! 下次要再試其它菜式!
蠔仔粥

蠔仔粥,味道不錯!
香煎鯧魚

香煎鯧魚,魚肉外脆内軟,超好吃! 必點之選!
椰皇雞湯

椰皇雞湯, 由原盎的椰皇整的,味道不錯!
2024-04-01
蠔仔粥
香煎鯧魚
椰皇雞湯
2024-03-31 98 浏览
今日我同屋企人路過見到見到沙田新城市廣場新開一間潮汕菜,我馬上被店舖的光鮮裝潢和員工醒目的制服吸引住眼球,抱着冒險一試的態度試試新菜式。進來坐下後,店員馬上奉上功夫茶,感到店舖的熱情,店舖是用QR code落單1十分方便。我哋叫咗幾味菜,包括南澳蠔仔烙,海鮮砂鍋粥粥、金獎鵝肝同埋金牌老鵝肉,每一道菜都新鮮熱辣,尤其推介蠔仔烙,啲蠔鋪滿成塊餅都鮮嫩多汁,值得一試;金牌滷水鵝肉個擺盤下面有個小火爐保持住熱辣,鵝肉肥瘦有序,十分肥美。

金牌鹵鵝肉
金牌鹵鵝肉
2024-03-31 86 浏览
今日新開張即刻去試菜,欣賞完舞龍舞獅後,做第一批食客.來一個鹵鵝海鮮餐.推介南澳魷魚、香煎鯧魚、打冷午荀魚、7秒鵝腸同南澳蠔仔烙.飯後食埋綠豆爽同仙草蜜,好滿足!

2024-03-28 146 浏览
沙田開咗間好抵食潮汕菜,裝修簡約有少少日式風格,價格就一d都唔貴,人均百幾蚊可以食紅蟹. 炒粿同豬肚湯都好好味,豬肚湯有d酸好開胃,炒粿條夠鑊氣. 最鍾意佢哋生醃甜蝦同個粥,抵過去食刺身. 鹵水每日新鮮鹵,唔過夜冇味精,個單叢鵝肝好似雪糕,好好味. 聽講攞咗好多獎,而且係深圳開咗廿幾間,品質有保證. 佢哋d糖水$20有交易,真係平到嚇人,而且姜薯糖水真係好特別. 而且服務態度好好,對bb同老人家好細心,真心推薦大家試試!
  • 胡椒豬肚湯
  • 南澳蠔仔烙