餐厅: 陶源酒家
资讯:

餐厅: 陶源酒家
资讯:

2024-12-08 0 浏览
諗住生日食個開心大閘蟹 千挑萬選選揀咗呢一間 相約朋友6:30 但朋友未到 服務員好好 邀請我入座等 開定香片等 其後大約15分鐘友人到咗 我哋率先每樣蟹試咗兩隻先 一嚟到都呆咗,從來未見過咁細嘅大閘蟹 隻大閘蟹BB 應該有1.5-2兩 (實物超級細)喺細size就算啦,可能都好食😌 一打開清蒸嗰隻味道有兩至3分 睇你好唔好彩 有啲可能多膏少少 有啲就冇乜膏 大閘蟹味道偏淡 花雕嘅唔覺有花雕味 唔明點解有啲評論話鹽焗好食 鹽焗一打開嘅味道好奇怪,甚至有D係死嘅 完全冇膏 打開仲要臭 臭到不得了 總結 如必要真係嚟到建議清蒸 起碼係熱🫢 環境方面: 有蚊滋,又有蚊 衛生環境普通服務方面:本身諗住透過某平台訂飛,但係呢個日子訂唔到,所以上網詢問服務員招話俾小籠包我哋,但係嚟到話要加錢 後來我哋講清楚 佢完全冇回應 就走咗 🤷🏾 ????(但其後都有送過嚟) 另外帶咗一支酒過嚟 開瓶費$100 同意亦都冇問題 但係叫服務員來紅酒杯 服務員態度覺得要求紅酒杯好奇怪??? 多次反問 要紅酒杯? 其他熟食反而味道唔錯 包括豆苗 炸豆腐 可能食其他套餐會好啲,但係如果食大閘蟹放題就唔建議
諗住生日食個開心大閘蟹
千挑萬選選揀咗呢一間

相約朋友6:30 但朋友未到
服務員好好 邀請我入座等
開定香片等

其後大約15分鐘友人到咗
我哋率先每樣蟹試咗兩隻先

一嚟到都呆咗,從來未見過咁細嘅大閘蟹
隻大閘蟹BB 應該有1.5-2兩 (實物超級細)

喺細size就算啦,可能都好食😌
一打開清蒸嗰隻味道有兩至3分
睇你好唔好彩 有啲可能多膏少少
有啲就冇乜膏 大閘蟹味道偏淡

花雕嘅唔覺有花雕味

唔明點解有啲評論話鹽焗好食
鹽焗一打開嘅味道好奇怪,甚至有D係死嘅
完全冇膏 打開仲要臭 臭到不得了

總結 如必要真係嚟到建議清蒸 起碼係熱🫢

環境方面:
有蚊滋,又有蚊 衛生環境普通

服務方面:
佢完全冇回應 就走咗 🤷🏾 ????
(但其後都有送過嚟)

另外帶咗一支酒過嚟 開瓶費$100
同意亦都冇問題

其他熟食反而味道唔錯
包括豆苗 炸豆腐

可能食其他套餐會好啲,但係如果食大閘蟹放題就唔建議
(全自費不是試食)
2024-11-28 0 浏览
同朋友聚會黎食嘢預先買左大閘蟹package 498$ 哇 第一次見啲蟹咁細 好似bb蟹岩出世咁 啲片皮鴨又粗又鞋又厚又木小龍飽又厚又粗啲皮所以野食都好劣質啲大閘蟹都好難食又細又乾又無味我見有幾枱都有人食唔落 幾似我咁停左就咁同朋友聚會 總之真係好難食埋單時 仲以為我哋一早俾曬錢可以走佢突然間話個package原來仲未收茶水同加一 再另外收錢 15$ + $51哇 成600$食垃圾 真心唔抵全部都又凍又粗糙又難食 仲咁既價錢魔鬼在細節咁追收你錢 仲唔收卡 好彩有人有帶現金真係唔好幫襯 一樣價錢 出面好多好嘢食
同朋友聚會黎食嘢
真係唔好幫襯 一樣價錢 出面好多好嘢食
薑茶  淡過水
乾爆扁皮鴨
2024-11-28
大閘蟹而家最最最當造🍂,陶源有2️⃣小時任食!仲有,北京片皮鴨🦆都一樣任食!未計每枱再有鮑魚冬菇🍄,金湯小米燴海參🍲,蟹粉豆苗🥬😍😍▪️大閘蟹🦀任食大閘蟹比你任食,🌟重點係,蟹既質素點先?有圖有真相🩷雖然蟹唔大隻,但開出來隻隻爆膏🔥!仲要點餐後一盤盤推出來,不限隻數一次過俾哂👍🏻。蟹公膏軟滑♂️,蟹乸膏甘香,♀️。3️⃣種煮法:清蒸♨️,鹽焗🧂,花雕蒸🍷~個人覺得蟹膏甘香都蓋過哂調味,所以一樣好食🤤!▪️片皮鴨🦆任食北京片皮鴨🔪密密切🫕密密出爐🍴密密片,薄餅卷一籠籠俾你攞埋位。鴨皮香脆🤤,因為流轉得快,次次都新鮮熱辣🔥,包埋大蔥絲🧅、黃瓜絲🥒、甜麵醬食。我地自己都食咗4-5碟。▪️精美菜單🍲任食除咗以上,仲有一張菜單係可以任點任食✅。推介一定要試西班牙橡果黑毛豬叉燒🙌🏻!叉燒肥瘦適中非常淋滑🆗!【主食】:西班牙橡果黑毛豬叉燒,生炒糯米飯,上海菜肉包等【前菜】:椒鹽豬小排,椒鹽海中蝦,白灼生菜等【甜品】 :楊枝甘露,生磨蛋白杏仁茶,呂宋香芒布甸,薑茶地瓜等🚸小朋友(1.4米)以下7️⃣折,3歲以下免收🚫,BUT ❗酒樓本身都幾有人情味♥️ 話3歲以下先免收,但睇情況3歲都鬆鬆手🤫。👂🏻👂🏻 偷聽到阿姐同後面未齊人

▪️大閘蟹🦀任食

▪️片皮鴨🦆任食

▪️精美菜單🍲任食

【主食】:西班牙橡果黑毛豬叉燒,生炒糯米飯,上海菜肉包等

【前菜】:椒鹽豬小排,椒鹽海中蝦,白灼生菜等

👂🏻👂🏻 偷聽到阿姐同後面未齊人個台講:唔怕,你地叫啦❗唔係1️⃣2️⃣0️⃣分鐘就要你走既,120分鐘唔俾你再叫jee✅。你咪臨夠鐘叫多d慢慢食囉😌最緊要食得駛就得🥹阿姐咁正既😂😂😂所以老老實實我地都食得舒服,佢上菜又快,唔會食到好趕👍🏻

💁🏻誠意推介比大閘蟹🦀FANS,想食既就襯呢排蟹靚盡快食啦~~
2024-11-19 244 浏览
當晚嘗試陶源酒家大閘蟹套餐放題$558另再加一服務費,大閘蟹大小目測大約二兩半至三兩,不能指定要蟹公或蟹乸是隨機上枱,當晚上枱的99%都是蟹公,蟹身比較污糟可能清洗未夠,最弊是全晚當中有10幾20蟹隻是臭的,那種臭味至今還記得即時非常影响胃口,跟現場男職員反影換來說(任食㗎嘛,臭咪再點過)感覺無奈,其它食物如蟹粉荳苗荳苗新鮮蟹粉沒有味道,鮑魚冬菇正常不過這些是一次性的不能再叫,可再叫的片皮鴨鴨肉較柴,椒鹽蝦正常,蟹粉鍋巴是淋不脆,糯米飯軟熟可以,甜品反而不錯楊枝甘露好味,薑茶夠薑味,大壽桃包正常,因當晚是朋友請吃飯所以不便太多意見及影相,只是自己覺得連加一服務費之後$6xx來食甜品就.....哈哈
  • 楊枝甘露
2024-11-15 677 浏览
10月頭同朋友喺九龍灣食過一次,覺得好抵食,今次約多啲朋友一齊食再食過今次去咗尖東分店,地點好方便一去到要把握時間,即刻落單叫定蟹叫咗清蒸大閘蟹同鹽焗大閘蟹,我鍾意食鹽焗大閘蟹多啲,食落蟹膏味道濃啲雖然係大閘蟹放題,但佢冇限住你一次係幾多隻,你食得晒唔浪費就OK除咗大閘蟹之外,片皮鴨都好好食,皮脆肉嫩,而且唔肥,啱晒我哋長期要減肥嘅女士🤣🤣🤣蟹粉豆苗都係必食,超好味個叉燒肥瘦均勻,可以媲美出面幾百蚊一小碟既質素另外呢個鮑魚冬菇,鮑魚我冇食到,但冬菇好入味好香👍🏻👍🏻👍🏻食完返緊屋企嗰陣已經諗緊幾時食下一次😍😍😍
今次去咗尖東分店,地點好方便
一去到要把握時間,即刻落單叫定蟹

蟹粉豆苗都係必食,超好味

個叉燒肥瘦均勻,可以媲美出面幾百蚊一小碟既質素

食完返緊屋企嗰陣已經諗緊幾時食下一次😍😍😍
2024-11-12
  • 油鹽焗大閘蟹
  • 貢品葛仙米杏仁茶
  • 叉燒
  • 清蒸大閘蟹
  • 片皮鴨
2024-11-02 1199 浏览
人生第一次食咁多大閘,怕膽固醇高,不知分三次只叫咗 每人七隻,最後渠重覆咗張單嚟多咗每人兩隻,只好食 埋渠。蟹,$528+10%,不算知不回本。大閘蟹有三種味道,花雕酒味不重,同清蒸好似冇乜分別, 個人覺得鹽焗最好味。其他仲有自取感青瓜、青菜、片皮鴨、椒鹽雞翼同椒鹽蝦, 預先煮好放喺度俾人拎,有小小攤凍咗,不需有高 要求。前菜每人一個叉燒同鮑魚,叉燒本來冇期望,反而有 驚喜,鮑魚系罐頭鮑魚級數啦!如果$528+10%,又唔怕膽固醇,蟹唔算細隻,絕對 抵人生第一次食咁多大閘,怕膽固醇高,不知分三次只叫咗 每人七隻,最後渠重覆咗張單嚟多咗每人兩隻,只好食 埋渠。蟹,$528+10%,不算知不回本。大閘蟹有三種味道,花雕酒味不重,同清蒸好似冇乜分別, 個人覺得鹽焗最好味。其他仲有自取感青瓜、青菜、片皮鴨、椒鹽雞翼同椒鹽蝦, 預先煮好放喺度俾人拎,有小小攤凍咗,不需有高 要求。前菜每人一個叉燒同鮑魚,叉燒本來冇期望,反而有 驚喜,鮑魚系罐頭鮑魚級數啦!如果$528+10%,又唔怕膽固醇,蟹唔算細隻,絕對 抵

如果$528+10%,又唔怕膽固醇,蟹唔算細隻,絕對 抵
2024-09-30
  • 鹽焗大閘蟹
2024-10-31 1080 浏览
6:30入座,然後6:50啲蟹先上,仲要凍冰冰,又好細隻餐廳有供應啲任攞既糯米飯、楊枝甘露、片皮鴨,呢啲都味道正常,但冇話好好食套餐中包埋冬菇鮑魚同埋蟹粉豆苗,蟹粉豆苗啲蟹粉冇味唔鮮,又係勁難食同好油。懷疑餐廳係用啲唔新鮮既蟹又或者係擺凍左,啲蟹冇咩味而每隻蟹好細,蟹蓋都係冇咩膏,望落去好污糟咁,唔知啲蟹咩來源,所以最後都唔係食好多最離譜係7:30果陣叫左轉甜品,等左半個鐘都未黎,再落多次單就上但double量既野食,重點係啲紅棗糕同奶黃千層糕都係凍冰冰成餐既感覺就係唔新鮮同埋野食係凍既🥲人均$500幾,完全唔抵,建議用$500買好多大閘蟹自己係屋企蒸仲好🥹
6:30入座,然後6:50啲蟹先上,仲要凍冰冰,又好細隻

懷疑餐廳係用啲唔新鮮既蟹又或者係擺凍左,啲蟹冇咩味

成餐既感覺就係唔新鮮同埋野食係凍既🥲

2024-10-22 1447 浏览
第一次食陶源大閘蟹放題,佢哋有三款口味大閘蟹,清蒸,花雕同鹽焗~我哋一檯三人一致認為鹽焗係最好食,可能係因為有少少鹽味,吊番蟹嘅鮮味出嚟~ 第二轉叫嘅係花雕~不過蟹醋就略嫌偏酸,加番多啲庶糖就完美,問左員工,一個話已經加咗 , 問佢有無糖可以自加,得白糖😆工作關係成日都會食到鮑魚,所以無咩特別吸引到我, 但佢隻花菇勁厚身,我要比個讚佢~蟹粉豆苗~ 都係3人前份量一坐低2分鐘未叫嘢已秒上咗個金湯小米燴遼參,員工話食蟹前打個底無咁寒wo , 我寒底人士立即乖乖隊晒佢 ~第一轉嘅蟹因為掛住食就無影到,之後就愈開愈ok ~開蟹好似盲盒咁 影得太多開始放棄唔想影最後發現搞咗好耐都upload 唔到相上食評(但食物相簿又upload 到)唯有放棄擺相😌

第二轉叫嘅係花雕~

蟹粉豆苗~ 都係3人前份量

第一轉嘅蟹因為掛住食就無影到,之後就愈開愈ok ~

開蟹好似盲盒咁
影得太多開始放棄唔想影

唯有放棄擺相😌
2024-09-26
2024-10-18 1698 浏览
今次嘅食物真係好滿意,食物嘅味道、色澤,都令我感受到咗廚師嘅用心。每一口都充滿咗驚喜,真係令我好想再來一次!🍽️🥳如果你哋都鍾意食美食,記得嚟試下呢間食府,保證你會食得過癮!🌟🦞食完之後,我仲係回味無窮,心裏面都係對食物嘅讚賞。🥰❤️ 希望你哋都能夠享受到咁多美味,快啲約埋朋友一齊嚟食!👯‍♀️🍴

上湯澳洲龍蝦伊麵
清蒸大閘蟹
油鹽焗大閘蟹
糖心吉品鮑
2024-10-17 1538 浏览
任食大閘蟹,499呢個價錢相當公道抵食,冇限每次上幾多隻, 大閘蟹實淨有肉,另外小食有驚喜,黑豚叉燒好好味,壽包亦都熱辣辣,食飽咗都仲覺得好食👍👍芒果布甸同埋薑茶都好飲整體質素不錯,可以再嚟👍
芒果布甸同埋薑茶都好飲
整體質素不錯,可以再嚟👍
2024-10-17 1693 浏览
一到大閘蟹季節,成班朋友就一定攪大閘蟹放題既飯聚今年已經係連續第三年幫襯淘源,仲要3年都係食尖東呢間分店連續3年都揀陶源一定有原因咁多年未食過死蟹黑鰓蟹記得某年幫襯左觀塘某間大閘蟹放題打開幾隻都臭仲餐飯即刻唔想食除左大閘蟹,片皮鴨、糯米飯同壽包好加分今年啲蟹又大隻左,片皮鴨keep到水準最尾太飽,竟然唔記得咗食壽包我個人都係最中意清蒸,原汁原味如果鍾意重口味嘅話,應該好欣賞鹽焗等11食蟹公時一定要補返個壽包先得
一到大閘蟹季節,成班朋友就一定攪大閘蟹放題既飯聚
今年已經係連續第三年幫襯淘源,仲要3年都係食尖東呢間分店

連續3年都揀陶源一定有原因
咁多年未食過死蟹黑鰓蟹
記得某年幫襯左觀塘某間大閘蟹放題
打開幾隻都臭
仲餐飯即刻唔想食

除左大閘蟹,片皮鴨、糯米飯同壽包好加分
今年啲蟹又大隻左,片皮鴨keep到水準
最尾太飽,竟然唔記得咗食壽包

我個人都係最中意清蒸,原汁原味
如果鍾意重口味嘅話,應該好欣賞鹽焗

等11食蟹公時一定要補返個壽包先得

清蒸、鹽焗、花雕大閘蟹
2024-10-10
清蒸、鹽焗、花雕大閘蟹
2024-09-25 2558 浏览
通常係衰先寫食評,但今次例外,陶源尖咀食🦀放題,坐底已經幾個待應招呼,又不停提我地出去攞野食,一次叫16隻🦀上得好快,4個人但都冇限一次叫幾隻,唯一係有d蟹比較細隻,平均3両以下,但都隻隻爆膏,完全冇出死蟹黑鰓蟹,呢度要讚👌,4個人每人食左10隻有多,至於其他餸鴨同鮑魚都好食,係個羹有d鹹,上年好多間都話食臭蟹,今年都諗左好耐,都揀到間正,食第一餐🦀,雖然佢貴左d, 大家記得去鄰X買買coupon就平番
  • 大閘蟹
2024-09-21 2932 浏览
又到一年一度嘅大閘蟹季節啦🦀大閘蟹放題馬拉松正式開始🤪本身同朋友食開一間非常出色嘅放題,但可能未當造嘅關係仲未開始,於是拉開序幕嘅就係新試既呢一間酒樓喇🧐💸價錢$588 一位+1 兩小時任食除咗有清蒸大閘蟹 每位都會有特盛三式: 包括💛金湯小米會遼參(呢個幾驚喜 好食🤤)💛鮑汁扣原隻鮑魚半百靈菇💛蟹粉白菜仔另外仲有甜品/主菜/小菜,但係佢呢一間好多食物都擺咗喺自助區,可以自己出去拎。自己本身主力食大閘蟹,所以都覺得食物冇乜特別,鍾意食片皮鴨嘅朋友都可以喺呢一度食到。同朋友一直都有食開,所以一去到都開行Turbo叫咗10隻先,可惜等咗成半個鐘都未有一隻上枱,最後原來發現係漏咗單,真係極度失望,但係值得一讚嘅係職員都非常之親切,經常會過嚟清碟同埋問使唔使加單,呢一度係加返分嘅。重點講返個大閘蟹先,佢上枱係熱辣辣嘅,唔會似係蒸咗好耐凍晒嗰種, size方面唔算好大,而打開每一隻都有足夠嘅蟹膏,但係間唔中呢有幾隻就質素麻麻地嘅,但係以放題嚟講呢,可以密密食,過足口癮🤭🤭🤭
又到一年一度嘅大閘蟹季節啦🦀
大閘蟹放題馬拉松正式開始🤪

💸價錢$588 一位+1 兩小時任食

除咗有清蒸大閘蟹 每位都會有特盛三式: 包括
💛金湯小米會遼參(呢個幾驚喜 好食🤤)
💛鮑汁扣原隻鮑魚半百靈菇
💛蟹粉白菜仔

2024-09-15 2526 浏览
友人叫我 陪食大閘蟹,最後揀左呢間陶源除左食大閘蟹,個放題本身無咩野食本身跟個蟹餐送既就幾好食,如蟹粉豆苗,蟹皇羹,個蟹粉小籠包就好一般,個鮑魚就正常水平啦,佢仲有片皮鴨食,不過就好一般大閘蟹第一轉就上得好快,第二轉就等左35分鐘,第三轉未到就已經夠鐘,只係食左18隻.....清蒸無乜味,鹽焗好食d總結下次免費都唔會再黎
友人叫我 陪食大閘蟹,最後揀左呢間陶源
除左食大閘蟹,個放題本身無咩野食

總結下次免費都唔會再黎
2024-09-03 2684 浏览
踏入秋天又係食大閘蟹嘅季節🦀!估唔到陶源酒家率先有2小時大閘蟹放題,我同老公即刻去試下先!,呢個大閘蟹🦀放題(一至四 $528/位 • 五至日及假期$588/位)✨️有3種煮法嘅大閘蟹:清蒸,太雕 , 鹽焗。即叫即蒸,我就鍾意清蒸,原汁原味,蟹膏金黃香濃!而老公鍾意鹽焗,多一份咸香!而太雕好有酒香,唔錯唔錯! ✨️套餐仲有特盛三式 (*每位𝟏份)🧡鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇鮑魚好大隻,肉質彈牙🧡金湯小米燴遼參每啖都好多粒遼參,而且金湯好濃郁美味!🧡蟹粉扒豆苗蟹粉份量好多,而豆苗好鮮嫰! 另外仲有多款小菜、即蒸糕點、甜品糖水飲食。必叫片皮鴨,鴨肉酥脆鮮香與甜麵醬的甜味相得益彰。仲有生炒糯米飯 、 椒鹽海蝦、椒鹽豬小排 、 避風塘雞翼 、脆滷豆腐 、灼生菜、 麻辣土豆絲、芝麻流沙包 、朱古力鴛鴦奶黃包、 奶黃千層糕、楊枝甘露、 蛋白杏仁茶 、薑茶地瓜... 可另加 (無酒精 +$38/位 • 有酒精 +$48/位) 💥而家仲做緊生日優惠🥳🥳🥳當月生日者可享全枱免費,升級啤酒汽水任飲(*𝟒位或以上適用)
✨️有3種煮法嘅大閘蟹:清蒸,太雕 , 鹽焗。

✨️套餐仲有特盛三式 (*每位𝟏份)
🧡鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇
鮑魚好大隻,肉質彈牙
🧡金湯小米燴遼參
每啖都好多粒遼參,而且金湯好濃郁美味!
🧡蟹粉扒豆苗
蟹粉份量好多,而豆苗好鮮嫰!

另外仲有多款小菜、即蒸糕點、甜品糖水飲食。
必叫片皮鴨,鴨肉酥脆鮮香與甜麵醬的甜味相得益彰。

可另加 (無酒精 +$38/位 • 有酒精 +$48/位)

💥而家仲做緊生日優惠🥳🥳🥳