2024-10-13 368 浏览
見到間鋪已經想走,坐位又迫,不過女朋友想食,叫咗小鍋米線,米線又無咬口,雞絲鞋既,豬紅凍既無味既,蘿蔔又係無味唔甜,雞中翼入口即溶,都唔知放咗幾耐,無下次。。。。
2024-09-22 768 浏览
已經唔係第一次嚟食,好鍾意呢度嘅湯底帶少少甜香辣得來又會有返啲層次🩷🩷🩷鍾意呢度嘅大腸係切絲😂😂當然有人會覺得冇咬口,但對我嚟講真係好正,每一條大腸絲都吸晒啲湯汁,去買米線一流🤤🤤另外店舖招牌係雞絲同螺旋藻,上碗時都係一大堆,份量好足夠👍🏻👍🏻通常食米線我好少食腩肉,因為唔係偏鹹就係偏肥,唯獨依間我會選擇,肥瘦均衡,大少少辣又唔會偏鹹老公😋😋🐝—————————我是分隔線—————————🐝總結:未食過嘅絕對可以一試,係地點有少少偏遠,比較唔推薦嘅係豬紅同蘿蔔,豬紅食過兩次都係有少少腥味,蘿蔔幾次食都係有渣🫣🫣🫵🏻店名:雲南小鍋米線 (葵涌)地址:葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖#hkig #foodie#foodblogger #foodndaily #foodbloger ##hongkongfood #hongkongfoodie #foodblogger #likesforlike #eatateeaten #comment #share #subscribe #香港 #葵涌 #雲南 #雲南米線 #米線 #腩肉 #雞絲 #螺旋藻

已經唔係第一次嚟食,好鍾意呢度嘅湯底帶少少甜
香辣得來又會有返啲層次🩷🩷🩷

🐝—————————我是分隔線—————————🐝

🫵🏻
店名:雲南小鍋米線 (葵涌)
地址:葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖

2024-09-20
  • 自選小鍋米線
2024-09-06 1012 浏览
呢間一定係我top 5嘅米線 除左有d遠之外都無咩其他缺點🥰<雞絲小窩米線🐔 💲42 > 呢度嘅必食雞絲點可以唔食,雞絲好嫩滑而且份量超誇張,原來雞絲同米線嘅口感好夾,真係好好味,一啖接一啖,停唔到口。如果唔可以食得太辣揀返小辣就好 因為佢地嘅辣度真係有啲勁😂<腩肉小窩米線🐷 💲42 >呢度嘅腩肉都係一定要食!腩肉煮得好腍,肥瘦適中,同米線一齊食,真係幾正。本身腩肉都有辣度,加上米線嘅辣都真係幾刺激,但本身嘅湯底又唔會蓋過腩肉嘅鮮味,真係值得一試👍<豆漿🥛💲8呢杯豆漿好香濃,口感順滑,甜度啱啱好,配埋辣米線一齊食,真係一流。食完辣嘅米線,再飲一口豆漿,即刻清爽曬,解渴又解辣。如果你都係豆漿愛好者,一定要試試佢個豆漿😚

<雞絲小窩米線🐔 💲42 >
雞絲小窩米線

<腩肉小窩米線🐷 💲42 >
腩肉小窩米線

<豆漿🥛💲8

雞絲小窩米線
腩肉小窩米線
2024-09-04 821 浏览
今日山長水遠入黎食石蔭雲南小鍋米線,要係葵芳地鐵站坐235m入黎, 係街市附近,以為要排隊啦,點知唔洗WOR,可以直入涼冷氣,聽講哩間米線好出名的,佢最出名是腩肉,所以要叫哩個食! 仲有雪花雞絲及炸醬都口叫! 雞絲都出名的,聽講係全以全人手撕開的,弄至幼細綿密,吸滿湯汁後特別惹味。米線則煮至腍度適中,配上湯底同吃不得了,湯底雖然只得一款酸辣湯底,但香濃的茄紅色湯底配以微辣感,係OK的!!! 麵大概$50/60 碗
2024-08-31 641 浏览
食咗接近廿年,好傷心近年擴充左之後,水準每況越下,以前真係超級無敵咁好食,好自豪咁介紹哩間米線舖。好希望你哋可以有返上一代嘅水準,唔好為咗生意額,唔理質素,咁先對得住「最好食米線」之稱。
2024-08-23 646 浏览
位置極度偏僻,餐廳冷氣極之不足,碗麵又超熱,基本上成碗都食得好辛苦。// 自選米線嚟到呢度人人都嗌碗有雞絲嘅麵,但強烈建議大家唔好食雞絲,因為啲雞絲一嚟嚡,二來好散亂,三嚟佢啲雞絲真係冇味道,應該要食佢其他餸。佢嘅米線吸水發脹得好快,好快淋。食得到佢個湯底有酸菜,所以令到個湯底變咗微微酸辣,的確幾惹味,但佢個湯底偏油。個人覺得呢間店被吹噓得太誇張,認真附近有間米線店都贏佢。另外我覺得譚仔三哥完勝呢碗米線!
// 自選米線

佢嘅米線吸水發脹得好快,好快淋。

自選米線

個人覺得呢間店被吹噓得太誇張,認真附近有間米線店都贏佢。
另外我覺得譚仔三哥完勝呢碗米線!
2024-08-22
2024-07-07 1223 浏览
好耐冇食呢間米線,今次再再嚟食覺得有驚喜,因為湯底變返之前水準,而家湯底係屬於鹹香,唔會偏甜🥳1️⃣雞絲芝士腸豬大腸小窩米線BB辣誠意推介雞絲,好似雪花咁幼,浸落去湯底之後每一啖雞絲都索到湯汁,好好食😋豬大腸都值得一讚,因為係瘦嘅豬大腸,唔會好多油脂,喺其他米線舖食嘅豬大腸實在太過油膩,呢間處理得好好😘2️⃣腩肉炸醬豬肚BB辣米線加咗腩肉之後會令個湯底更加鹹香,雖然本身一碗小窩米線入面已經有炸醬,而家再加多一份炸醬每食一啖都食到滿滿嘅炸醬好滿足,重口味人士必叫!

1️⃣雞絲芝士腸豬大腸小窩米線BB辣

2️⃣腩肉炸醬豬肚BB辣米線
2024-04-25 1676 浏览
長駐米線關注組榜上人氣米線🌟幾年前食過一次 淨係記得好辣好辣🌶️ 其他味道冇咩印象 一直都好想去試多次 但由於交通唔方便 埃咗👦🏻好耐好耐 冇錯係幾年 先肯陪我再嚟食😆皇牌米線 $58今次叫咗少少辣🤏🏻 芽菜、螺旋藻嘅份量都幾多 一上枱推咗個小山丘⛰️米線彈牙👍🏻 湯底非常濃味 唔洗飲湯都夠哂味 但酸味未算突出//配料方面//✅腩肉肥瘦適中 就咁睇個樣以為冇咩味 點知食落夠入味 唔錯;豬軟骨筋位腍哂 膠質滿滿 味道稍為偏甜少少;螺旋藻 唔多米線舖有呢個配料選擇 食落爽口似海帶 令湯底充滿海帶香;雞絲吸晒啲湯汁 唔算太嚡又唔會黐牙 可以接受‍ 🙅🏻豬大腸切到好幼 食落冇晒口感 而且脂肪比例非常高;炸醬令到成個湯底好油 食落好鹹而且有啲硬😰 個人唔太推介🙈整體都唔錯 但無網上講到咁神級 如果要特登去食就未必有呢個需要 但經開附近可以試吓嘅😎

皇牌米線 $58

//配料方面//

🙅🏻

2024-03-29 1301 浏览
石蔭呢個位真係唔會特登去😂不過難得去開個頭 就要試下!下午12點半去到都等左一陣不過都好快有位 等緊個陣都落左單個姐姐好有禮貌👍🏼自選小鍋米線 ($31)揀左雞絲 ($11) 螺旋藻 ($10)辣度講左肉碎辣 平時唔係好食得辣呢個辣度岩岩好👍🏼幾惹味雞絲真係好多 索哂d湯食落又唔算好鞋 幾好食😋螺旋藻食落似海帶同紫菜 都好食另外個fd都叫左腩肉 ($11)醃得幾入味 又唔算好肥豬肉辣度佢揀左小小辣本身佢都食得辣 覺得唔算好辣整體一碗兩餸$50幾蚊正常都好大碗又飽 經過黎試下都唔錯!

石蔭呢個位真係唔會特登去😂
不過難得去開個頭 就要試下!
下午12點半去到都等左一陣
不過都好快有位 等緊個陣都落左單
個姐姐好有禮貌👍🏼

自選小鍋米線 ($31)
揀左雞絲 ($11) 螺旋藻 ($10)
辣度講左肉碎辣 平時唔係好食得辣
呢個辣度岩岩好👍🏼幾惹味
雞絲真係好多 索哂d湯
食落又唔算好鞋 幾好食😋
螺旋藻食落似海帶同紫菜 都好食

另外個fd都叫左腩肉 ($11)
醃得幾入味 又唔算好肥豬肉
辣度佢揀左小小辣
本身佢都食得辣 覺得唔算好辣

整體一碗兩餸$50幾蚊正常
都好大碗又飽 經過黎試下都唔錯!
2024-03-02 1030 浏览
喺石籬附近玩完活動,朋友話帶我食好味米線,於是就試咗呢間小鍋米線,不過我fd話舊老闆娘主理嗰陣仲好食,但依家都ok。我叫咗自選米線,配料揀咗肥牛、響鈴、豬腸、肉碎,佢另外本身會跟韭菜、芽菜同腐竹。我揀咗清湯配肉碎辣,算係最唔辣嘅一種配搭。肥牛冇乜肥,但唔韌,豬腸好入味,不過佢切到細細條,如果切件會更有咬口。小食我嗌咗麻辣豬耳,好好味,好爽口,不過都幾辣。朋友推薦食佢個招牌雞絲米線,話係人手摵幼絲配湯好好食,我試咗少少,唔乾嘅,不過我唔鍾意佢嗰種雞鬆口感。好彩我哋5:30pm入座,嗰陣仲未坐滿,啱啱有位,未夠6點已經full晒要排隊,fd話佢午市同晚市都好full,唔想排隊就要揀啱時間去。

自選配料米線

小食我嗌咗麻辣豬耳,好好味,好爽口,不過都幾辣。

麻辣豬耳

2024-02-04
自選配料米線
麻辣豬耳
呢間小鍋雲南米線,真係由細食到大😁雖然而家已經冇以前咁好食,但係呢度嘅米線湯底獨一無二,不能取代。試過無數嘅米線都冇一間係似佢😆抵佢成日排長龍。超推薦食物:雞絲、冬菇(呢兩個好似好普通,出面都食到但你試過就知道唔同🤣雞絲唔會好嚡,幾碎絲的,冬菇亦都好林好入味,咬落啖啖汁🤫
  • 雞絲小鍋米線
2024-02-23 773 浏览
之前一直睇米線關注組個個都推介石蔭有間好正嘅米線點知原來我個朋友就住係附近我就有機會試下我叫咗個皇牌米線有螺旋藻 雞絲 腩肉我覺得腩肉好味唔會好肥係雞絲好鞋同太碎感覺一般而螺旋藻個人就麻麻湯底都係好一般正常所以我唔會推薦大家一定要黎順道經過可以一試
之前一直睇米線關注組
湯底都係好一般正常
所以我唔會推薦大家一定要黎
順道經過可以一試
2024-02-17
每次經過都會見到呢間小店大排長龍(特別係lunch time),今次終於有機會朝聖呢間石蔭名物!🅵🅾🅾🅳豬頸肉+腩肉+螺旋藻 酸辣米線 $62一上菜就俾佢嘅份量嚇親,足料到單單係豬軟骨已經有四五嚿‼️螺旋藻口感爽脆,半肥瘦腩肉都好入味👍🏻而湯底偏辣同重口味,就算嗌咗小辣都辣到忍唔住嗌啲豆漿(利申平時食開中辣)整體而言,米線幾好食都好足料,唯獨是思環境有啲擠迫,同埋都規定咗要人齊先可以入得~

🅵🅾🅾🅳

豬頸肉+腩肉+螺旋藻 酸辣米線 $62

2024-01-31 682 浏览
平時睇社交平台 都見人推介得多今次終於可以試吓!見到評論啲人話好鹹,一於試吓佢係咪真係係咁鹹先😂揀咗其中幾樣餸,螺旋藻、墨魚丸同埋豬軟骨叫咗少少嘅辣一食落去覺得還好,唔算太鹹 但係再食多啖就真係好鹹 越食越鹹💦 唔食得辣嘅,千祈唔好叫太辣其實墨丸又唔算好好食 螺旋藻就正常 豬軟骨都還好總括嚟講試咗一次,下次唔會再過嚟不過好多人排隊等外賣就真嘅 嗰啲應該可能未食過或者重口味人士🫣 份量好多,食唔晒食完之後要狂飲水,真係勁頸渴其實如果冇咁鹹嘅話,會好食啲但係實在太鹹,所以唔會再返轉頭
平時睇社交平台 都見人推介得多
今次終於可以試吓!
見到評論啲人話好鹹,一於試吓佢係咪真係係咁鹹先😂

揀咗其中幾樣餸,螺旋藻、墨魚丸同埋豬軟骨叫咗少少嘅辣

一食落去覺得還好,唔算太鹹
但係再食多啖就真係好鹹 越食越鹹💦

唔食得辣嘅,千祈唔好叫太辣
其實墨丸又唔算好好食
螺旋藻就正常
豬軟骨都還好

總括嚟講試咗一次,下次唔會再過嚟
不過好多人排隊等外賣就真嘅
嗰啲應該可能未食過或者重口味人士🫣

份量好多,食唔晒
食完之後要狂飲水,真係勁頸渴

其實如果冇咁鹹嘅話,會好食啲
但係實在太鹹,所以唔會再返轉頭

2024-01-24 468 浏览
真係好少會嚟到都係要特登嚟先會地方有啲隔涉而且每次都要大排長龍環境又坐得唔係咁舒服不過米線嘅味道都還可以不過唔值得排咁耐囉雞絲米線湯都幾好食份量都幾多同埋啲雞都算滑