2022-07-31 51 浏览
Sushi Kami 真的值得食Kami san果然有功加本人在日本住了十年好小覺得香港Omakase好味海膽做法真的好好食食咁多間 呢間真係算幾出色是日本高級寿司店的質素慶祝生日 也好周到
2022-07-31 56 浏览
呢間喺中環嘅日式餐廳性價比都幾高,佢有廚師發板同埋唔同嘅拼盤可以選擇。廚師發板有三個級數,價錢分別由$380至$780。今次點咗中價位嘅雲omakase,只要$580,有四款刺身、八件壽司、手卷一條同埋麵豉湯,好豐富。最鍾意佢嘅海膽同埋拖羅,超高質。拖羅上面有好靚嘅油脂紋。海膽新鮮又肥美。另外仲點咗特上壽司拼盤,有十件壽司咁多。呢度嘅刺身同壽司都好新鮮。10款唔同嘅壽勁吸引,炙燒左口魚入口即化,仲有大大粒既帶子,正。
廚師發板有三個級數,價錢分別由$380至$780。
最鍾意佢嘅海膽同埋拖羅,超高質。拖羅上面有好靚嘅油脂紋。

海膽新鮮又肥美。
另外仲點咗特上壽司拼盤,有十件壽司咁多。呢度嘅刺身壽司都好新鮮。10款唔同嘅壽勁吸引,炙燒左口魚入口即化,仲有大大粒既帶子,正。
  • 海膽壽司
  • 特上壽司拼盤
2022-07-31 47 浏览
係蘭桂芳呢間壽司鋪朋友介紹的,同朋友一齊去食,叫左兩個壽司set ,確實抵食又好食!一個set $268,特上壽司拼盤,有齊好多種吾同壽司,包括吞拿魚腩,深海池魚,牡丹蝦,赤貝,海膽,三文魚籽,左口魚邊,蔥吞拿魚腩壽司等等,食材好新鮮,尤其吞拿魚腩,入口即融,好鮮甜!海膽都份量好大,好新鮮!另外帶子同魚籽都好甜呢!另外一set $198壽司拼盤,包括油甘魚,三文魚,甜蝦,帆立貝,池魚,北寄貝,辣味三文魚等,辣味三文魚好特別!食完個set都好飽,飲下茶,傾下計,好滿足的一個晚上呢!
食完個set都好飽,飲下茶,傾下計,好滿足的一個晚上呢!

2022-07-29 56 浏览
近蘭桂坊的高質壽司店 有一段時間冇出中環 今晚放 心血來潮 想去蘭桂坊行吓🍻 於是 就約咗同事出咗中環 放工後 喺蘭桂坊附近啲酒吧陸續有客人喺度飲嘢 都幾熱鬧 經過呢間壽司店 睇到佢有Omakase 又有單點壽司🍣 價錢都ok 一於去試吓佢😎 餐廳主要係吧枱為主 可以睇住師傅整 🍣🍣 我哋揀咗兩個盛合 兩個女仔share食 都幾滿足😋😋大食嘅朋友就唔係好夠啦😉 就要再加其他嘢🤣 特上壽司拼盤$268有10款壽司🍣(吞拿魚腩 深海池魚 牡丹蝦 海膽 三文魚子 火炙左口魚邊 鯖魚 魴鮄 帆立貝 蔥吞拿魚腩壽司 )吞拿魚腩非常厚肉 油脂分布均勻 入口即溶 海膽都好多 非常濃郁 帆立貝棉滑鮮甜 三文魚子軍艦鮮甜彈牙 紫菜仲係脆 飯團軟硬度適中 佢哋全部都係即叫即整 上餐速度超快👍 壽司拼盤@198都係有10件壽司🍣(油甘魚 三文魚 甜蝦 真鯛 中拖羅 帆立貝 北寄貝 辣味三文魚 三文魚子 池魚 )佢啲材料 都好新鮮 每樣都好鮮甜 印象最深刻嘅就係甜蝦同油甘魚 非常鮮甜😋回味無窮😉😉 食完呢餐 時間尚早 我哋可以轉場 搵間酒吧坐低飲杯嘢 慢慢傾🍻 完美的一天😎😎 🎈雲壽司 (德和

近蘭桂坊的高質壽司

餐廳主要係吧枱為主 可以睇住師傅整 🍣🍣

我哋揀咗兩個盛合 兩個女仔share食 都幾滿足😋😋
大食嘅朋友就唔係好夠啦😉 就要再加其他嘢🤣

特上壽司拼盤$268
有10款壽司🍣

壽司拼盤@198
都係有10件壽司🍣

🎈雲壽司 (德和大廈) (中環)
中環德己立街17-19號地舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
2022-07-28 52 浏览
天氣熱,冇乜胃口,食壽司最舒服。北海丼吞拿魚腩富油脂香、油甘魚魚肉鮮味、赤背鮮甜、牡丹蝦鮮甜爽彈、海膽厚身無異味、三文魚味美、三文魚籽漲卜卜鹹香爆脆,用料豐富。壽司拼盤油甘魚、三文魚、真鯛、甜蝦、帆立貝、三文魚籽、池魚、吞拿魚腩、北寄貝、辣味三文魚,醋米飯質感和味道襯托了魚肉的鮮美,相得益彰。食材新鮮好味,有質素,性價比高。好似去咗築地市場嘅感覺咁,好掛住啊!唔知幾時可以飛,喺呢度食住等,可以舒緩一下鬱悶的心情!
天氣熱,冇乜胃口,食壽司最舒服。

北海丼
用料豐富。

壽司拼盤

唔知幾時可以飛,喺呢度食住等,可以舒緩一下鬱悶的心情!
2022-07-28 34 浏览
係中環地鐵站出口行兩至三分鐘就到,都幾方便!座位不算多,但唔會坐得好逼,有壽司吧枱同卡位揀!主打壽司和刺身,仲有性價比高嘅omakase,所以熟食/熱食不多,只有兩款!👉🏻特上壽司拼盤 $268共十款精選壽司,每件份量都唔算少!👉🏻吞拿魚腩滿滿的油脂感,厚身嫩滑,有入口融化的感覺,好好味!👉🏻深海池魚肉質爽口,魚油甘香!👉🏻牡丹蝦好彈牙爽口,有口感!👉🏻鮮帶子因為赤貝冇貨,所以換左鮮帶子,好厚用又鮮味!👉🏻海膽好creamy好甜,一d都唔腥!!👉🏻三文魚籽粒粒都晶瑩通透,口內爆發的鮮甜!👉🏻火炙左口魚邊肉質淋身,炙燒後好香口,油香重!👉🏻鯖魚有種清甜咁,都幾嫩滑!👉🏻魴鮄第一次見,個名好得意!口感幾結實!👉🏻蔥吞拿魚腩壽司吞拿魚蓉好豐富,紫菜亦香脆!下次揾機會帶埋朋友黎食二人餐!

係中環地鐵站出口行兩至三分鐘就到,都幾方便!

座位不算多,但唔會坐得好逼,有壽司吧枱同卡位揀!

主打壽司刺身,仲有性價比高嘅omakase,所以熟食/熱食不多,只有兩款!

👉🏻特上壽司拼盤 $268
共十款精選壽司,每件份量都唔算少!

👉🏻吞拿魚腩
滿滿的油脂感,厚身嫩滑,有入口融化的感覺,好好味!

👉🏻深海池魚
肉質爽口,魚油甘香!

👉🏻牡丹蝦
好彈牙爽口,有口感!

👉🏻鮮帶子
因為赤貝冇貨,所以換左鮮帶子,好厚用又鮮味!

👉🏻海膽
好creamy好甜,一d都唔腥!!

👉🏻三文魚籽
粒粒都晶瑩通透,口內爆發的鮮甜!

👉🏻火炙左口魚邊
肉質淋身,炙燒後好香口,油香重!

👉🏻鯖魚
有種清甜咁,都幾嫩滑!

👉🏻魴鮄
第一次見,個名好得意!口感幾結實!

👉🏻蔥吞拿魚腩壽司
吞拿魚蓉好豐富,紫菜亦香脆!

下次揾機會帶埋朋友黎食二人餐!
1K
2022-07-25 38 浏览
# #中環 @sushikumo_hk👯‍♀️同最愛日本菜的閨蜜來個晚餐, 位於蘭桂坊斜路上, 好易搵! 朋友推介, 價廉物美味, 啱晒我倆! 👨‍🍳來一客 Omakase 廚師發辦 “雲”, 包括刺身4點、壽司8件、手卷1條、麵豉湯 $580! 中環地段呢個價位, 真心抵! 師傅問有不喜愛的魚種類, 對於不偏食的我, 當然無問題啦! 🐟Omakase 刺身包括: 飛魚、深海池魚、大拖羅、鮫鰈包魚貝🍣壽司包括: 白蝦、金目鯛、海膽、吞拿魚面肉、吞拿魚、蔥薑沙丁魚、鮑魚! 🤔吞拿魚露天 ~ 原來即係頭頂肉! 味道好特別, 油脂滿滿的! 以火炙處理過, 更添風味! 😌蔥拖羅蓉手卷 ~ 勁大條! 魚蓉好滑,完美! 🤗再來個特上壽司拼盤 $268 ~ 蔥吞拿魚腩、海膽、吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、火炙左口魚邊、三文魚籽、魴鮄、鯖魚! 🍣壽司飯本身有調味, 唔鬆散唔會過酸, 味道好平衡! 魚肉鮮甜味美, 油脂豐富, 口感幼滑, 最愛當然係海膽, 入口即溶, 激讚!
# #中環 @sushikumo_hk

😌蔥拖羅蓉手卷 ~ 勁大條! 魚蓉好滑,完美!

2022-07-25 39 浏览
2022.07.24朝早敗走完個比賽🥲要食番餐好嘅安慰下自己🤗今日黎到中環蘭桂芳附近搵壽司🍣 lunch 🥢特上壽司拼盤 $268有10件唔同既壽司🍣岩曬選擇困難症既我✌🏻❤️吞拿魚腩 - 肥美,入口即溶❤️深海池魚 - 爽口,鮮甜帶油香❤️牡丹蝦 - 彈牙,鮮美❤️赤貝 - 嫩滑鮮甜,海水味濃郁❤️海膽 - 口感細滑❤️三文魚籽 - 份量多,咬落口感極豐富❤️火灸左口魚邊 - 油脂滲透壽司飯❤️鯖魚 - 魚油甘金,加上薑絲與蔥絲完全蓋過腥味❤️魴鮄 - 肉質紮實,味道清甜❤️蔥吞拿魚腩壽司 - 口感綿滑另外隨餐附送沙律菜🥗麵豉湯🥣
2022.07.24

朝早敗走完個比賽🥲
要食番餐好嘅安慰下自己🤗
今日黎到中環蘭桂芳附近搵壽司🍣 lunch 🥢

特上壽司拼盤 $268
有10件唔同既壽司🍣岩曬選擇困難症既我✌🏻
❤️吞拿魚腩 - 肥美,入口即溶
❤️深海池魚 - 爽口,鮮甜帶油香
❤️牡丹蝦 - 彈牙,鮮美
❤️赤貝 - 嫩滑鮮甜,海水味濃郁
❤️海膽 - 口感細滑
❤️三文魚籽 - 份量多,咬落口感極豐富
❤️火灸左口魚邊 - 油脂滲透壽司
❤️鯖魚 - 魚油甘金,加上薑絲與蔥絲完全蓋過腥味
❤️魴鮄 - 肉質紮實,味道清甜
❤️蔥吞拿魚腩壽司 - 口感綿滑

另外隨餐附送沙律菜🥗麵豉湯🥣
2022-07-25 142 浏览
大暑的那天, 我遇上了「雲」-又是一個要上班的星期六....在中環吃高質的壽司,獎勵自己-店舖麻雀雖小,但五臟俱全。反而令我仿佛身在築地的感覺。-午市餐牌~盛盒HK$268特上壽司拼盤:沙律~酸微的車厘茄配上爽脆的羅馬生菜及清甜的粟米,為炎熱的夏天,打開了胃口;味噌湯~這碗小小的味噌湯有著濃郁的海帶味,回味鮮咸,油炸豆皮吸收了海帶的精華,只有一碗真的是不太夠喉;吞拿魚腩~細緻的雲石紋,自帶肥美的感覺;牡丹蝦~肉身極富彈性,甘甜無比;蔥花吞拿魚腩壽司~入口綿滑的吞拿魚腩蓉,配上獨一無二的蔥花香味,是我最愛.....深海池魚~深海池魚油份高,滑得嚟又爽口-火焰左口魚邊~用火燒過的左口魚邊,很香的火焰味道,入口即化!海膽~放進嘴裡,瞬間化開,海膽的鮮甜和紫菜濃濃的海洋氣息在口腔中互相輝映;-鯖魚 ~油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香;魴紼 ~粉紅與白色的魚身,與其他魚相比,肉質較紮實,味道清甜;帶子~師傅在肉厚肥嫩的帶子上刀工雕琢,令口感更加鮮明;三文魚籽~圓潤又晶瑩剔透的三文魚籽,一咬,魚油在口腔中爆發出來-整個午餐最深刻印象是海膽壽司,吃後還念念不忘。不過,如果這個價錢有甜品供應
大暑的那天, 我遇上了「雲」
又是一個要上班的星期六....
在中環吃高質的壽司,獎勵自己
店舖麻雀雖小,但五臟俱全。
反而令我仿佛身在築地的感覺。
午市餐牌~盛盒
HK$268特上壽司拼盤:

味噌湯~這碗小小的味噌湯有著濃郁的海帶味,

吞拿魚腩~細緻的雲石紋,自帶肥美的感覺;

牡丹蝦~肉身極富彈性,甘甜無比;

深海池魚~深海池魚油份高,滑得嚟又爽口

鯖魚 ~油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香;

帶子~師傅在肉厚肥嫩的帶子上刀工雕琢,令口感更加鮮明;

整個午餐最深刻印象是海膽壽司,吃後還念念不忘。不過,如果這個價錢有甜品供應,就更加完整😜

我被安排坐在壽司吧檯一角,沒有打擾別人。自己樂在其中,好好享受原地旅遊.......

2022-07-23
2022-07-24 28 浏览
有質素親民價的壽司店✨🦥還記得以前會特登去黃埔吃「翔太壽司」,米芝連師傅坐陣的壽司店,質素有保證!現在轉了名「雲壽司」,還開了幾間分店呢!當然要繼續支持!這間分店位於中環蘭桂芳街頭,店內除了日式吧枱外,更有二人卡位,比銅鑼灣分店大。除了廚師發板很抵吃外,盛盒套餐也高質而抵食!「特上壽司拼盤」$268有十件高質的壽司,包括:吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚子、火炙左口魚邊、鯖魚、魴鮄、蔥吞拿魚腩壽司。每一件都是新鮮的食材,能吃到鮮味!特別是海膽,的確是鮮甜美味的,海膽味濃!此外,特別愛吃魴鮄,鮮魚味香!👏🏻拖羅更不用多說,十分好吃!另有前菜沙律和麵豉湯。餐牌上有個二人套餐也很抵吃!刺身、壽司和丼飯也有!總結:親民價的高質壽司!
有質素親民價的壽司店✨🦥

現在轉了名「雲壽司」,還開了幾間分店呢!當然要繼續支持!

除了廚師發板很抵吃外,盛盒套餐也高質而抵食!

「特上壽司拼盤」$268

另有前菜沙律和麵豉湯。

餐牌上有個二人套餐也很抵吃!刺身壽司和丼飯也有!

總結:親民價的高質壽司

2022-07-22 37 浏览
跟住家姐👧🏻就有好野食 行街行到好累 見差唔多食晚餐時間 經過見到雲壽司 身為壽司控嘅我地就即刻衝左入去😂我地見到餐牌有個二人餐-特選二人餐🍣 $680價錢唔貴之餘 仲要所有野食都係好岩我地口味所以即刻叫咗❤️壽司師傅好快手就整好 我地都好快手食哂😂因為全部刺身壽司都好新鮮 真係好好味🥰好滿足前菜有蕃茄沙律🥗 同埋麵豉湯✨刺身有3款磯煮鮑魚係3款之中最有驚喜 鮑魚鮮甜 煮得好入味😋 口感鮮嫩彈牙👍🏻牡丹蝦🦐 ·大大隻味道鮮甜爽口深海池魚🐟·魚味濃郁 肉質緊實爽口 味道鮮甜✨壽司有6款🍣北海道海膽 ·味道鮮甜濃郁 口感好creamy🍣拖羅·油脂分佈平均 魚味濃郁 入口即溶 🍣火炙左口魚邊·經過炙燒嘅左口魚 魚油滲出 充滿油香 入口即溶🍣赤蝦·大大隻 味道爽甜 食落有黏黏口感🍣油甘魚·肉質軟腍 入口清爽甘香🍣辣味帶子軍艦·帶子肉厚爽脆 味道辣辣地 好惹味仲有2款丼飯🐟迷你蔥吞拿魚腩 ·蔥花吞拿魚茸份量好多魚味濃郁 🐟迷你鰻魚 ·鰻魚燒得好香脆 好有油香️

前菜有蕃茄沙律🥗 同埋麵豉湯

🐟迷你蔥吞拿魚腩 ·蔥花吞拿魚茸份量好多
魚味濃郁
🐟迷你鰻魚 ·鰻魚燒得好香脆 好有油香

2022-07-22 31 浏览
同妹妹喺中環行完街☺️ 見差唔多到晚飯時間😋 見到雲壽司就忍唔住衝左入去😆佢有揀坐吧枱同埋order枱, 我哋就揀咗坐order枱😊 特選二人餐🍣 ($680)見到佢哋有個二人餐, 有勁多好嘢食😋 仲要價錢唔貴👍🏻 所以即刻叫咗😎 所有刺身壽司都超新鮮❤️ 好好食😋3款刺身🐟1️⃣鮑魚- 汁煮過嘅鮑魚, 好入味😋 口感好彈牙👍🏻2️⃣牡丹蝦🦐 - 味道鮮甜😋 質地好膠身3️⃣深海池魚🐟- 口感好爽脆😊6款壽司🍣1️⃣北海道海膽 - 色澤新鮮👍🏻 口感creamy❤️ 完全冇腥味🥰2️⃣拖羅🐟 - 顏色粉嫩🥰 入口即溶👍🏻 完全冇筋3️⃣火炙左口魚邊🐟 - 炙燒過嘅左口魚, 油脂更豐富,勁有油香👍🏻4️⃣赤蝦🦐 - 好大隻🥰 質地好膠身👍🏻5️⃣油甘魚🐟 - 質地好軟熟👍🏻 仲帶少少檸檬嘅清香味🥰6️⃣辣味帶子 - 辣辣地好惹味😋2款丼飯1️⃣迷你蔥吞拿魚腩 - 吞拿魚茸迷上面加咗啲蔥, 令吞拿魚茸的味道更香👍🏻2️⃣迷你鰻魚 - 燒過嘅鰻魚好有油香❤️嗰餐仲包左蕃茄沙律🥗 同埋麵豉湯, 真係超級豐富❤️

佢有揀坐吧枱同埋order枱, 我哋就揀咗坐order枱😊

特選二人餐🍣 ($680)

3款刺身🐟

5️⃣油甘魚🐟 - 質地好軟熟👍🏻 仲帶少少檸檬嘅清香味🥰
6️⃣辣味帶子 - 辣辣地好惹味😋

2款丼飯
2️⃣迷你鰻魚 - 燒過嘅鰻魚好有油香❤️

嗰餐仲包左蕃茄沙律🥗 同埋麵豉湯, 真係超級豐富❤️

2022-07-20
超人氣壽司店!係太子、中環都有分店~今次帶屋企人試下,當天很多人到訪,店仔細細, 超多人捧場!座無虛席!而壽司性價比都係超高!兩個人食到超飽,人均都係兩百幾,超值。△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ◉北海丼$188 ◉個人覺得係必點!$188呢個價錢食到用料上乘、飽肚的魚生丼,實在係超值!入面有拖羅、三文魚、三文魚子、海膽、牡丹蝦、油甘魚⋯⋯太滿足了。拖羅口感滑溜入口即溶,油脂感重;三文魚好正,勁厚,油脂分佈不錯,食得出既新鮮;三文魚籽鮮香,微鹹爆汁,拌飯一流。海膽十分creamy,份量多,味道濃郁,甚至令人不想太快吃光😍◉自選12件壽司$198 ◉如果唔夠喉 ,仲可以叫12件自選壽司,款式多多,睇到眼花瞭亂。貪心既我,我叫左超多款式!食完之後發覺其實款款都好味!不過推介以下幾款:左口魚邊:口感既肥美又爽口,炙燒後甘甜魚油滲出!濃郁甘香,入口即溶!飛魚子:雖然款式好似冇乜特別咁樣!但味道絕對有驚喜!重魚油味,好新鮮!吞拿魚腩茸:十分綿滑,夠新鮮,沒有因為是打作魚茸而將價就貨,不錯。火炙三文魚壽司:呢個我同屋企人都大讚!三文魚紋清晰,入口居然有層次

◉北海丼$188 ◉

◉自選12件壽司$198 ◉

火炙三文魚壽司:呢個我同屋企人都大讚!三文魚紋清晰,入口居然有層次感,驚喜!o(^_^)o

2022-07-21 19 浏览
今次去咗中環雲壽司食,聽人講呢度有入門版嘅omakase ,作為一名專業foodie,梗係要試下啦!呢次我哋叫咗特選2人餐$680迷你蔥吞拿魚腩丼、迷你鰻魚飯吞拿魚腩打成魚蓉,點上少許豉油同埋wasabi,完美帶出咗吞拿魚嘅鮮味鰻魚飯好食!我最欣賞佢嘅鰻魚汁唔會死咸,仲食到鰻魚嘢原味😃北海道海膽壽司、拖羅壽司、辣味帶子軍艦、油甘魚壽司、赤蝦壽司🦐CLS!出邊嘅連鎖壽司店冇得比,建議唔好出嚟獻醜😂佢地海膽好多!食過真係返唔到轉頭,最❤佢嘅拖羅壽司,以呢個價錢嚟講件拖羅好月巴美!!!牡丹蝦、深海池魚-磯煮鮑魚鮑魚爽口彈牙,食到醬油磯煮嘅味道牡丹蝦好鮮甜❤朋友好鍾意夠大隻—————— 為食分界線——————📍 雲壽司 (德和大廈) (中環)中環德己立街17-19號地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $300#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #雲壽司
呢次我哋叫咗特選2人餐$680

迷你蔥吞拿魚腩丼、迷你鰻魚飯
鰻魚飯好食!我最欣賞佢嘅鰻魚汁唔會死咸,仲食到鰻魚嘢原味😃

牡丹蝦、深海池魚-磯煮鮑魚
鮑魚爽口彈牙,食到醬油磯煮嘅味道
牡丹蝦好鮮甜❤朋友好鍾意夠大隻

—————— 為食分界線——————
📍 雲壽司 (德和大廈) (中環)
中環德己立街17-19號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $300
2022-07-21 25 浏览
特上壽司拼盤 一次過滿足多個願望😋啱晒我呢個貪心嘅為食人。吞拿魚、三文魚肉質厚實,色澤靚。飯嘅份量對我來講啱啱好,唔使擔心浪費食唔晒。配上味增湯,食完啱啱好。味增湯都好吸引,用成隻蝦頭煲,所以比較濃味🥣🦐北海丼 刺身好豐富,有吞拿魚腩、油甘魚、帶子、牡丹蝦、海膽、三文魚、三文魚籽,款式多😊😊😊 吞拿魚腩幾厚身油份重。三文魚籽份量剛好鋪滿飯,非常新鮮,粒粒鮮味。加埋沙律味增湯,飽曬。
特上壽司拼盤

北海丼