2022-04-13 431 浏览
作為屯門牛,點可以冇食過雲川燒😍 以前lunch成日都會食到🤪🤪小編既pick係酸辣米線中辣紅薯粉,加豬頸肉同螺旋藻💚 唔知大家米線既pick又係咩呢😚😚😚
2022-03-13 535 浏览
呢間米線舖系屯門非常之出名平時去開屯門我都好中意食架🤤🤤🤤個酸辣湯底好惹味 唔算好辣所以可以叫辣啲米線🍜煮到岩岩好配料我中意豬頸肉同魚腐好入味😍.📌 雲川 米線.紅薯粉 (#屯門)#屯門美食 良德街盈豐商場地下A27號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
呢間米線舖系屯門非常之出名
平時去開屯門我都好中意食架🤤🤤🤤

個酸辣湯底好惹味 唔算好辣所以可以叫辣啲
米線🍜煮到岩岩好
配料我中意豬頸肉同魚腐
好入味😍
📌 雲川 米線.紅薯粉 (#屯門)
#屯門美食 良德街盈豐商場地下A27號舖
2022-02-25 437 浏览
食左十幾年,由細店舖變成大店舖,雖然豬頸肉質素冇變,依然都係咁好食,就係裝修完後,份量少過以前好多,仲加左價,疫情下加價都正常,但係希望之後份量唔好減少,如果減少份量,加價變得冇意思
2022-01-13 860 浏览
屯門人氣米線 雲川留意番佢所有分店都係喺屯門所以係屯門名物😝😋盈豐商場呢間裝修咗一排終於開番啦🤤 裝修完闊落左仲光猛咗💡今次點咗麻辣(小辣)🥣 配有蔥、芽菜、韭菜、辣肉碎,唔要嘅可以同店員講聲走邊樣配菜,湯底麻味唔算太出,但都夠香濃,唔會太油膩香茅豬扒醃得夠晒入味 香茅味濃 豬頸肉 份量多 仲燒得好有炭燒香味 不過佢哋係切到一條條 個人認為如果切開一片片上,食落會更加有口感😝韭菜雲吞 皮薄餡多 每咬一啖都可以索埋啲湯汁三樣餸都極之推介👍🏻👍🏻豬頸肉 份量多 仲燒得好有炭燒香味 不過佢哋係切到一條條 個人認為如果切開一片片上,食落會更加有口感😝
屯門人氣米線 雲川

今次點咗
香茅豬扒醃得夠晒入味 香茅味濃
韭菜雲吞 皮薄餡多 每咬一啖都可以索埋啲湯汁
2021-09-25 1682 浏览
呢間米線經常大排長龍, 仲越開越多分店, 証明有一定實力, 趁今晚得自己一個食飯, 走去食番碗香茅豬扒酸辣薯粉酸辣湯底香濃惹味, 啱晒我口味, 配料有芽菜、酸菜、韭菜和辣肉碎; 香茅豬扒醃得入味, 香茅味濃清新; 紅薯粉, QQ彈牙,色澤透明, 每條麵條都沾滿湯底真係超正

2021-09-13 1061 浏览
佢地嘅湯底選擇唔算好多,主要係唔辣(魚湯+豬骨湯)/辣(麻辣+酸辣)同撈米三類,但係相信都滿足到各位鍾意食米線嘅朋友😋佢地嘅米線$41包左一餸,再嗌多款就每款+$10/12,上限四款餸,唔可以重覆🍜豬頸肉螺旋藻麻辣米線(小辣) $51米線好彈牙好有咬口😍雖然湯底比較稀,但係好香好夠味,夠辣但係就唔太夠麻味🌶豬頸肉表面燒得好香脆,每條都切到好幼細,啱啱好連埋米線一啖一條😍肥瘦適中,食落好香口,必嗌呀‼️👑成碗米線同啲餸都非常多,食到尾都仲可以一啖米線+一啖餸,超級滿足!🍜香茅豬扒螺旋藻豬骨米線 $51呢個湯底係唔嗜辣朋友仔可以一試,湯底夠濃郁,另外入面會有酸菜同辣肉碎,所以食落都會有啲啲辣味🌶(如果真係好唔食得辣,店員建議走較辣嘅酸菜)香茅豬扒一樣燒得好香脆,肉質夠淋,而且食到陣陣香茅味😋螺旋藻唔算常見,叫左嚟一試!軟硬煮到洽到好處,唔會太淋成pat漿咁小食嘅選擇有成20款咁多!今次都試左佢地其中一個推介嘅小食😋🍢鹽酥雞粒 $28雞扒即叫即炸,上菜時熱辣辣,夠哂香口,炸粉又唔會太厚😋點上附上嘅泰式甜酸醬食落酸酸甜甜雞肉嫩滑仲有肉汁😋而且份量勁多,一啖一粒喪食都得🤤

🍜豬頸肉螺旋藻麻辣米線(小辣) $51

🍜香茅豬扒螺旋藻豬骨米線 $51
香茅豬扒一樣燒得好香脆,肉質夠淋,而且食到陣陣香茅味😋

🍢鹽酥雞粒 $28
雞肉嫩滑仲有肉汁😋而且份量勁多,一啖一粒喪食都得🤤
2021-09-07 550 浏览
外賣自取,好快! 電話落單,行去拎,5分鐘內搞掂! ✅一打開個盒,排得好靚! 拎左20分鐘都無走樣✅無分湯,浸左20分鐘,都好好味,無太林,湯還有很多。✅大腸肥美,有咬口✅豬頸肉入味,因為外買關係,沒有如堂食般描述香脆✅豬骨湯底湯底濃郁,唔辣✅好多料,食到底仍然有很多肉碎✅食完飽足全日,直到第二日先食到早餐,斷食一流😆食完就唸下次幾時再食⋯🤤 傳說中的上隱是真的!

外賣自取,好快! 電話落單,行去拎,5分鐘內搞掂!

✅一打開個盒,排得好靚! 拎左20分鐘都無走樣
✅無分湯,浸左20分鐘,都好好味,無太林,湯還有很多。
✅大腸肥美,有咬口
✅豬頸肉入味,因為外買關係,沒有如堂食般描述香脆
✅豬骨湯底湯底濃郁,唔辣
✅好多料,食到底仍然有很多肉碎
✅食完飽足全日,直到第二日先食到早餐,斷食一流😆

食完就唸下次幾時再食⋯🤤 傳說中的上隱是真的!
豬頸肉大腸螺旋藻豬骨湯底米線
豬頸肉大腸螺旋藻豬骨湯底米線
2021-08-07 675 浏览
🍽 雲川屯門良德街盈豐商場地下A27號舖🐽雲川-可能係全香港最好食嘅米線舖🤣非常可惜嘅係佢四間分店都係屯門,唔係住大西北嘅朋友,搭車入嚟食就比較唔方便🥲🐽今次叫左兩碗米線,分別係:豬頸肉香茅豬扒小鍋米線-小酸辣 $55(🧡🧡🧡🧡)螺旋藻豬頸肉鮮魚湯米線-唔辣 $53(🧡🧡🧡🧡)酸辣湯底(重口味必食)酸辣湯底非常有層次,酸辣中帶點甜!而湯底也必定會加入炒過嘅豬肉碎,以及醃製過嘅酸菜🤩豬肉碎肥瘦適中,為整碗麵增加了多重口感!而酸菜亦是酸中帶甜,不會是死甜或死酸!米線配上呢個酸辣湯底真係超級惹味😋鮮魚湯底 (不吃辣推薦)不喜歡太重口味的人一定要嘗試鮮魚湯底!魚湯呈奶白色澤,充滿魚的鮮甜味,米線吸滿了魚湯的鮮味,啖啖滿足!而且飲完也沒有口渴嘅感覺!米線&配料配料份量適中,雲川最出名嘅就係佢嘅豬頸肉!必點嘅豬頸肉煎好後切成一條條,口感爽脆帶點焦香和燶邊,油脂味十足😋 香茅豬扒肉質爽口,煎得唔乾身,食落陣陣香茅味。螺旋藻相對上比較普通,但店家煮嘅熟度拿捏得不錯,口感帶點爽脆而不會因煮太耐而變淋。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🧡價錢:🧡🧡🧡🤍味道:🧡🧡🧡🧡抵食指數:🧡🧡🧡🧡⁣⁣​
🍽 雲川
屯門良德街盈豐商場地下A27號舖

🐽今次叫左兩碗米線,分別係:
豬頸肉香茅豬扒小鍋米線-小酸辣 $55(🧡🧡🧡🧡)
螺旋藻豬頸肉鮮魚湯米線-唔辣 $53(🧡🧡🧡🧡)

酸辣湯底(重口味必食)

鮮魚湯底 (不吃辣推薦)

米線&配料

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡🤍
味道:🧡🧡🧡🧡
抵食指數:🧡🧡🧡🧡
⁣⁣​
2021-08-02 453 浏览
喺米線關注組人氣持續高企嘅雲川 喺屯門有幾間分店 揀咗佢間元祖店嚟試 喺盈豐商場入面👍🏻🍲果然無令人失望 酸辣湯重酸 啱晒我口味不過個小辣就唔夠辣😋如果唔食辣個魚湯都唔錯 必食豬頸肉 燒得好香口 切到條狀感覺份量都唔少 肉質彈牙 蘿蔔都推介 夠淋夠入味而且係甜嘅 墨魚咀得4粒 豬扒就一般般🤔小食好抵食 大部分廿零三十蚊有得食 見到炸大腸 即刻叫 以為細細碟 點知超大份 而且炸到外面好脆 ❤️💰酸辣豬頸肉蘿蔔米線小辣加熱飲 $53 🌶鮮魚湯香茅豬扒墨魚咀紅薯粉加凍飲 $56脆皮豬大腸 $32👉🏻 地址: 屯門良德街盈豐商場地下A27號舖
果然無令人失望 酸辣湯重酸 啱晒我口味不過個小辣就唔夠辣😋

💰酸辣豬頸肉蘿蔔米線小辣加熱飲 $53 🌶
鮮魚湯香茅豬扒墨魚咀紅薯粉加凍飲 $56
脆皮豬大腸 $32

👉🏻 地址: 屯門良德街盈豐商場地下A27號舖
雲川燒所有分店只係屯門 雖然本人唔係屯門友 但為左佢都會走入屯門食 去親屯門都想食番碗😝😝簡直係屯門名物 究竟幾時會考慮下開分店係其他區呢😂🙈🙈本人已經食暈全部分店 而第一次食就係位於盈豐商場地下既尼間 幾年前朋友第一次帶我食 話過尼間分店係元老店😀今次叫得好豐富😛愛辣既我叫左麻辣大辣紅薯粉 必叫既一定有豬頸肉🐷😚仲叫左韭菜水餃同螺旋藻 都係好多人推介既😌 而男朋友就叫左酸辣米線 再加極多推薦既豬扒 豬頸肉 冬菇 腩肉 叫左甘多料 餐廳既姐姐送餐時都話”滿載而歸”😂😂😂 男朋友食完都話好多料 可想而知佢真係比得好足😋👍🏻豬扒唔乾 大大舊 啖啖肉 豬頸肉 不但肥瘦適中 仲要有濃濃既炭燒香味🔥🤤 有時啲邊邊香脆更香口 食雲川燒冇左佢唔得😝冬菇 冇諗到甘入味 既有湯底味又有充足既鮮冬菇味 厚而多汁新鮮😙腩肉 so crazy 勁肥美 男朋友食到😋😅(有圖有真相)韭菜水餃 滿滿既韭菜加豬肉內涵 好香好味!!螺旋藻不錯 份量都相當不錯 不過最正 最正 最正 都係湯底 love it💓💓💓香 濃 麻 辣 集之一身 食完令人最牽掛必定係湯底🍜😍仲有我地share左個小食 麻辣手撕雞🐔🌶OMG!!!

豬扒唔乾 大大舊 啖啖肉
韭菜水餃 滿滿既韭菜加豬肉內涵 好香好味!!
螺旋藻不錯 份量都相當不錯

不過最正 最正 最正 都係湯底 love it💓💓💓
香 濃 麻 辣 集之一身 食完令人最牽掛必定係湯底🍜😍

仲有我地share左個小食 麻辣手撕雞🐔🌶
OMG!!! So delicious🤤🤤 雞本身好滑好嫩 麻辣味好足又好香 令人一口接一口 仲有啲軟骨位 our favorite~~😆😆

• 麻辣手撕雞
2021-06-17 727 浏览
雲川燒嘅米線食過一次一定會再去第二次,去親屯門十次有九次都會去雲川燒。真係好欣賞佢哋嘅豬大腸、炸豬扒、豬頸肉酸辣米線。次次去幫襯都坐滿人,D食物真係好受歡迎!炸豬扒好野味,薄薄地好易入口,魚湯米線都好好食,不過今次叫左個酸辣湯底開吓胃。期待下一次嚟食非常之入味嘅豬大腸米線
豬扒酸辣米線
豬扒酸辣米線
  • 豬頸肉魚湯米線
2021-05-11 986 浏览
好鍾意食米線😋最近好熱衷周圍搵啲好食既米線鋪,呢間雲川燒真係好出名,我諗好多人都聽過甚至食過,今次專登入屯門食,聽人講盈豐間分店好似好食啲,所以專登揀呢間食!食完之後絕對覺得佢係我心目中好食既米線頭幾名🤩可唔可以係其他區開多幾間分店😕等我想食既時候都食得方便啲。1️⃣螺旋藻+豬頸肉麻辣湯紅薯粉(中辣)($53)好好好好食啊!第一啖飲個湯唔會好鹹或者好嗆喉,麻中帶辣啱啱好,湯底唔會好油好紅咁,但係味道完全係我鍾意既♥️另外呢度既豬頸肉絕對係必試!豬頸肉好特別係切成絲狀,好香,面頭脆脆地帶少少焦香同蜜香,超正😍而且豬頸肉既份量好多,食極都仲有😋  螺旋藻我都好鍾意,唔係好多米線舖有得食螺旋藻,算係比較少見既配料,螺旋藻一樣份量好多,鋪滿曬半碗麵😲食落好滑一滑,仲要索曬啲湯🤩  紅薯粉係波浪形既幼薯粉,食落彈牙煙韌👍不過覺得呢度既辣比較輕手,鍾意辣既人我諗可以直接揀大辣,中辣冇乜料到😂  2⃣️香茅豬扒+韭菜雲吞麻辣湯小鍋米線(微辣)($53)微辣感覺係真係好似冇辣咁,好少好少辣味,不過麻辣湯底一樣係好好味😋本身湯底入面啲豬肉碎、芽菜、韭菜、蔥令到個湯底味道更加香。  香茅豬扒又係絕對誠意推薦!豬扒份

1️⃣螺旋藻+豬頸肉麻辣湯紅薯粉(中辣)($53)

2⃣️香茅豬扒+韭菜雲吞麻辣湯小鍋米線(微辣)($53)
微辣感覺係真係好似冇辣咁,好少好少辣味,不過麻辣湯底一樣係好好味😋本身湯底入面啲豬肉碎、芽菜、韭菜、蔥令到個湯底味道更加香。  香茅豬扒又係絕對誠意推薦!豬扒份量好多,食落肉質偏淋少少,但係味道絕對有驚喜😳香茅既味道好香好出!而且肉唔會好肥或者煎得好油,好好味😋呢度既豬頸肉同豬扒暫時真係我食過既米線舖入面整得最高質既😌  韭菜雲吞都好好食,皮薄餡靚😋米線既質地唔會太淋,煮得啱啱好👍  鍾意食米線既人一定要試下呢間啊✨🤩
  • 豬頸肉,香茅豬扒
2021-03-13 1592 浏览
꧁꧂ 屯門米線之霸🤣堅定流?【 屯門人氣烤豬頸肉米線 - 雲川燒🍜】鐘意食米線既望過嚟👀🖐🏻🙌🏻 利申我係超鐘意食酸辣米線 大家鐘意酸辣定麻辣😽住大西北既朋友有口福了🤤呢間米線分左 豬骨湯 鮮魚湯 酸辣湯 麻辣湯 同埋熱拌 如果唔食辣嘅可以試吓鮮魚湯 聽聞都唔錯! 同埋有米線或者紅薯粉揀 辣度都有分微 小 中 大 不過呢間野好多人食想食嘅話可以早啲去🤤♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎〖必食既豬豬豬頸肉香菇貢丸酸辣米線〗$53我叫左中辣😍 食得辣嘅人都可以挑戰下因為中辣都唔算好辣🛎🛎注意! 呢間野一定要食豬頸肉!佢新鮮燒嘅豬頸肉 面層燒到焦脆 份量好多 切成條狀 而且咬落去仲係脆嘅 又好香口同好爽 個好彈牙!!😍😍😍加上豬頸肉半肥瘦 去呢間食米線一定一定一定一定要叫豬頸肉!如果鍾意食香菇貢丸都可以試吓! 好香香菇味而且都幾彈牙米線分量剛剛好 而且配料充足有芽菜酸菜葱韭菜同肉碎 呢間既酸辣湯底相對上偏向酸 不過我好中意食酸🤣 湯底好濃郁唔怕太鹹食到好口乾 一啖米線一啖湯好容易連啲湯都飲晒🤤🤩꧁꧁꧁꧁꧁꧁꧁꧁꧁꧁꧁#eatwithnous_屯門#eatwithnous_
꧁꧂ 屯門米線之霸🤣堅定流?
【 屯門人氣烤豬頸肉米線 - 雲川燒🍜】

#eatwithnous_米線
2021-02-07
豬頸肉貢丸酸辣米線
  • 豬頸肉酸辣米線
繼銅鑼灣金西南外,另一出色米線推介,有無朋友仔同豆腐妹一樣係米線控😆一個星期食足5日都無問題!個人認為金西南同雲川燒都好味過成日聽到既老闆娘雲南米線✨仲有太子既貴香園都正!💖❐ 酸辣湯米線中辣🍜蘿蔔豬頸肉 $54評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰ 湯底濃夠辣有肉碎有酸菜但少少偏酸似醋酸味多過酸辣湯味💥豆腐妹覺得雲桂香小鍋米線較出色⟰ 米線份量超多吾會煮到太淋算有咬口⟰ 配料份量足蘿蔔清甜又入味💦⟰ 豬頸肉明顯有燒過切到細細條可惜食落無燒味之餘仲有陣不好的豬肉味同有d膩🚫❐ 麻辣湯米線中辣🍜菜肉雲吞腩肉 $54評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯⟰ 辣得過癮湯底偏向鮮甜,略嫌吾夠麻得過癮,應該係湯底本身吾夠花椒八角🌶所以濃郁同層次度不及金西南出色,係另一款好味既麻辣湯推介!⟰ 菜肉雲吞大大隻韭菜餡不過浸左落湯d皮就淋哂味道不是特別特出⟰ 腩肉肥瘦分明醃到好入味🥇小妹覺得腩肉比個個推介既豬頸肉更好味⟰ 2款湯底食完都無口渴💦平時食開小辣既朋友建議叫🌶🌶中辣!總共叫左3碗重覆既就吾介紹💁🏻‍♀️推介麻辣湯中辣加蘿蔔腩肉❗❐ 麻辣牛柏葉 $28評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮

❐ 酸辣湯米線中辣🍜蘿蔔豬頸肉 $54
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯
⟰ 米線份量超多吾會煮到太淋算有咬口
⟰ 配料份量足蘿蔔清甜又入味💦

❐ 麻辣湯米線中辣🍜菜肉雲吞腩肉 $54
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯

❐ 麻辣牛柏葉 $28
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗
⟰ 麻辣汁夠哂開胃又吾會太辣🌶食開小辣既朋友都可以應付
⟰ 份量多牛柏葉爽口彈牙‼️吾會靭浸哂麻辣汁好入味加埋底下有青瓜絲口感味道一流✨

❐ 椒鹽雞軟骨 $28
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰ 份量正常可惜略嫌炸得吾多香脆比較淋身💦
⟰ 椒鹽調味不夠比較淡味🚫

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 麻辣牛柏葉
  • 麻辣湯米線中辣
  • 蘿蔔辣腩肉
2021-02-21 880 浏览
一間幾出名嘅酸辣米線專門店~ 入到屯門就決定嚟呢度食個午餐! 入到門口見到落單四步曲嘅攤牌,有少少誤導左以為可以叫兩個餸(・∀・)而且仲有姐姐行出黎同我哋講話可以加多個$9嘅餸,$9以上嘅就加返錢,點知埋單嘅時候先知道原來個餸係唔包套餐入面,我哋每人41蚊套餐再加左10幾蚊。。我同第二個朋友都誤會咗,雖然可能係我哋兩個嘅問題但係覺得餐廳可以寫返好少少。。不過水準唔錯,極度推薦豬頸肉!韭菜水餃同墨魚丸都好食!唯一有少少失望嘅係湯底醋味幾重,冇果種酸辣湯嘅酸味,價錢上以酸辣米線來講到唔試抵食,不過好想食米線嘅都可以一試!
不過水準唔錯,極度推薦豬頸肉!韭菜水餃同墨魚丸都好食!
2021-01-24