2019-02-01 162 浏览
所今日有朋友仔生日聚會一班女仔一定係鐘意啲靚嘢加上朋友仔本身好鐘意飲Earl grey ☕️所以訂左個雲石伯爵茶流心蛋糕😻仲要隻伯爵茶係Twinnings 嘅伯爵茶不過流心其實有幾隻味,所以訂之前要問下😸舖入面有個好靚好靚嘅backdrop 😻😻😻但可惜個蛋糕有啲霧氣,所以無再影到😿登登登櫈!💕一拎出嚟大家即刻嘩聲四起😹個個都話好靚!!!!!😻😻😻k房入面有啲黑,但大家集體影左十萬張相之後,終於捨得切啦😹😹😹一切開個流心,已經有陣earl grey 嘅香味😌蛋糕唔會話死甜!估佢唔到😍朋友仔話清清地,食落好香茶味,好滿意!👍🏼仲有仲有!店主話最好2−3個鐘內食,唔係會流心會差啲!大家記得啦😽
所今日有朋友仔生日聚會
一班女仔一定係鐘意啲靚嘢
加上朋友仔本身好鐘意飲Earl grey ☕️
所以訂左個雲石伯爵茶流心蛋糕😻
仲要隻伯爵茶係Twinnings 嘅伯爵茶
不過流心其實有幾隻味,所以訂之前要問下😸

2019-01-30 150 浏览
聖誕節  肥鴿同朋友買左個蛋糕慶祝朋友生日+訂婚   最初知道呢間鋪係因為IG既介紹  見到每款蛋糕都好靚,於是同朋友商量過之後訂左4吋既夢幻雲石鏡面芝士凍餅 (伯爵茶味既餅底),加左名牌同新鮮玫瑰花 ($375)。除左呢兩款,佢地仲有好多唔同既配件選擇,亦都可以免費寫朱古力字。個蛋糕一拎出黎就精美到嘩左聲   因為我地係入黑之後先食蛋糕,所以放上窗台影相個陣個背景有點點燈光點綴,顯得特別浪漫  亦令人會更加期待個蛋糕會有幾好食。面頭既雲石紋係由朱古力做成,甜度適中。中間個層既芝士餅夾層結實足料,有豐富既芝士香氣。最驚艷既係底層既伯爵茶蛋糕,雖然只有薄薄既一層,但未食就已經聞到濃厚既伯爵茶香味,一啖咬落去既時候覺得蛋糕好鬆軟,調味亦都係剛剛好,唔會太甜或者太淡   我地四個女仔都食到讚不絕口。而家房間好食既甜品選擇有好多,除左傳統餅店既甜品之外,亦有好多好似呢間咁係社交媒體上面做宣傳既小店。佢地既款式比較新穎有創意,間中試下既話話唔定會有新既驚喜!
聖誕節
 肥鴿同朋友買左個蛋糕慶祝朋友生日+訂婚

最初知道呢間鋪係因為IG既介紹

個蛋糕一拎出黎就精美到嘩左聲
 亦令人會更加期待個蛋糕會有幾好食。
夢幻雲石鏡面芝士凍餅

我地四個女仔都食到讚不絕口。

题外话/补充资料: 在幫襯網上食店之前,記得要留意下佢地有無拎相關既食品牌照呀!
2018-12-25
10 分钟 (外卖自取)
$375 (其他)
圣诞节
2019-01-29 724 浏览
一直都想試下流心蛋糕🎂🎂山林道有間充滿少女味的鋪頭,呢間鋪頭既cake 係全人手製造的!我買左一個黑糖珍珠雪崩生日蛋糕比fd🎂蛋糕外表精美,店主仲好細心添呀,提供左一張卡比我,係雲石圖案,幾好wo 又!鬆軟既蛋糕配上流心吉士醬,呢個配搭幾新鮮特別☺️吉士醬係液體⚠️步驟一:淋上黑糖珍珠......步驟二:最期待的moment 要到啦,拉開張保裝紙,d 醬激流出黎,個蛋糕好靚呀!!!影相要快啦😝黑糖珍珠奶茶蛋糕出世啦👶🏻呢個蛋糕好好玩😂一切d 醬就咁係咁流d 野出來,第一次食咁得意既蛋糕,不過真係流得好快!建議大家放係碟度切,唔好直接係個盒度切!因為有機會會整瀉,咁就唔好啦😝😝呢個蛋糕贏就贏在佢夠gimmick✅睇得出店主真係好用心製作💕。蛋糕既奶茶味好夠,加埋珍珠,真係有dd 似飲緊珍珠奶茶🤣但有少少漏😝整體黎講都好值得"玩"下,食下呢個流心cake
一直都想試下流心蛋糕🎂🎂
山林道有間充滿少女味的鋪頭,
呢間鋪頭既cake 係全人手製造的!

我買左一個黑糖珍珠雪崩生日蛋糕比fd🎂

步驟一:淋上黑糖珍珠......

黑糖珍珠奶茶蛋糕出世啦👶🏻

2019-01-28
生日
2019-01-28 130 浏览
因為家姐生日,就買咗一個佢想試好耐嘅雲石蛋糕同佢慶祝💓💓流心餡同蛋糕嘅味道有幾款選擇,不過我就揀咗家姐鍾意食嘅伯爵茶味^o^蛋糕亦需要預先訂既~拎蛋糕時都有講到明最好就即日三個鐘之內食到,如果唔係流心效果就唔明顯😋😋雲石流心紋真係好靚!出面係用棉花糖整成既雲石紋,所以無論係出面定入面都食得🥰🥰雖然放咗三個鐘,但係輕輕一切開就有伯爵茶流心,蛋糕都係伯爵茶味💓💓但多啲人分享會更好因為我覺得好甜同好膩😂😂如果入面有啲配料會更好☺️
因為家姐生日,就買咗一個佢想試好耐嘅雲石蛋糕同佢慶祝💓💓

雲石流心紋真係好靚!

出面係用棉花糖整成既雲石紋,所以無論係出面定入面都食得🥰🥰

雖然放咗三個鐘,但係輕輕一切開就有伯爵茶流心,
蛋糕都係伯爵茶味💓💓
但多啲人分享會更好
因為我覺得好甜同好膩😂😂
如果入面有啲配料會更好☺️

阿女早一排係我Facebook見到我朋友訂左個黑糖珍珠雪崩蛋糕,佢扭話想食,正好係我農曆生日就訂一個4吋既蛋糕慶祝一下。訂好左7:30pm 放工後去拎蛋糕,服務員已經將蛋糕用透明既盒再加絲帶包裝得好實好靚比我拎走,而黑糖珍珠係另外用一個小盒放好,再附上說明書和心意卡吖!店內竟然有一個角落放左一張枱再加一個好精緻有花花既背景比客人影相,立刻影返張先!回到家,阿女好開心咁自己將d黑糖珍珠放在蛋糕上面(佢放得唔係正中心添)。再拿走膠片,奶茶醬慢慢流下來!阿女馬上試味又影相,唔知以為佢生日添!再切開蛋糕,𥚃面外面都有好多醬流出來,終於明白點解係雪崩蛋糕。第一啖食落去好香好濃既黑糖奶茶味,蛋糕係超軟綿綿,吸埋d奶茶醬後,食落好特別,好似係黑糖奶茶味既綿花糖咁,而d珍珠係好彈牙!蛋糕加埋個醬既甜度係剛剛好,唔會太甜。阿女食左一啖就話好好味,佢自己食左半個蛋糕另外半個蛋糕,我同工人姐姐share 左!下次阿女生日可以再訂其他款!我家小狗毛毛都係一月生日架!未開個盒就同佢影左張相慶祝,可惜毛毛有得睇無得食!

再拿走膠片,奶茶醬慢慢流下來!

阿女馬上試味又影相,唔知以為佢生日添!

2019-01-25
其他
生日
2019-01-22 133 浏览
今朝流行黑糖珍珠奶茶,連蛋糕都要黑糖珍珠奶茶味珍珠奶茶雪崩蛋糕($380)外賣的話,店員提醒要盡快食用,才有留心的效果。黑糖珍珠是分開一個小盒的。食之前把黑糖加熱,倒在蛋糕上就可以。這個蛋糕之所以叫雪崩蛋糕,是因為一拎起外面圍住蛋糕的膠片,蛋糕最頂層的伯爵茶奶茶醬就會但原來最崩塌的一刻在後頭! 一切開個蛋糕,裡面全都是流心奶茶醬,奶茶醬在完全不能控制的狀態下刻即噴哂出來。蛋糕是低糖戚風蛋糕,質感鬆軟。如果珍珠口感可以再彈牙點就好,有可能外賣回家食,影響了珍珠口感吧。整體而言,味道不會太甜。4吋迷你版兩三個人食剛剛好。定價係比較高,但每個都係即日新鮮造。如果有好朋友生日,而約會又不多人,這個蛋糕絕對適合鍾意打卡的你們。
今朝流行黑糖珍珠奶茶,連蛋糕都要黑糖珍珠奶茶味
珍珠奶茶雪崩蛋糕($380)

整體而言,味道不會太甜。
雲石小姐一向喺IG幾有名氣,成日都見到好多人打卡,今次終於食到!除左雲石蛋糕,見佢個珍奶流心蛋糕都好吸晴,就試下佢🤪最開心係佢d size有迷你款揀,就算得兩三個人都買到黎食~先講蛋糕外表,透明盒加絲帶綁住,睇個樣都好靚🥰包裝好有誠意抵讚珍珠份量都夠,口味偏軟身,蛋糕上面既奶茶醬超濃茶味!加埋d珍珠真係同出面飲既珍奶無分別🤗本來覺得舖面既珍珠同奶茶加埋個海綿蛋糕已經夠好味,點知驚喜在後頭!一切開個蛋糕,裡面既奶茶已經噴哂出黎,而成個蛋糕仲即刻崩塌落黎,蛋糕每個部分隨即比內外既奶茶包圍!成個畫面都好震撼🤩一句講哂,樣靚打卡一流,流心效果震撼,味道香濃!支持🤘🏻

一句講哂,樣靚打卡一流,流心效果震撼,味道香濃!支持🤘🏻
媽咪六十大壽,想買個特別啲又靚啲既蛋糕同佢慶祝,上網見到啲人post呢間店既雲石蛋糕,一睇就愛上,決定要慕名而來。訂了媽咪最鐘意食既紫薯牛奶🥛雲石流心蛋糕系列 ,而雲石既顏色仲可以選擇添。我就揀左迷人紫色雲石襯番紫薯喇。蛋糕圓筒形高身,加上靚靚既花襯托埋,望落好高貴!以紫色既絲帶🎀一個透明玻璃盒盛住,睇見都覺得好靚,似一個藝術品咁。另外可加錢買好多唔同款既生日牌,插埋落蛋糕上面真係完美😄講番個蛋糕先,由於蛋糕係用純紫薯整,所以店員再三提醒我盡量唔好放超過2-3小時,就會無左流心效果,建議我愈快食愈好。蛋糕一切開,超級流心,係咁流,好誇張!好濃既紫薯味,牛奶🥛味亦好香。食落唔會話好甜,清清地,幾好味。食完唔會好膩。而且3-4人食呢個4‘尺吋覺得岩岩好,點到即止既感覺。唔錯😺

蛋糕圓筒形高身,加上靚靚既花襯托埋,望落好高貴!

另外可加錢買好多唔同款既生日牌,插埋落蛋糕上面真係完美😄

蛋糕一切開,超級流心,係咁流,好誇張!
食完唔會好膩。
2019-01-13 170 浏览
朋友仔生日,去山林道食嘢,知道雲石小姐好出名做溜心蛋糕,提前訂咗,去到就可以即時有得攞。店員包裝得好好,細心提醒要盡快食用,才有留心的效果。我地發現仲未夠鐘去餐廳就先急不及待起蛋糕店食蛋糕啦!要先將黑糖珍珠搞拌好,才可以到落去個蛋糕度。蛋糕面上的奶茶cream 及黑糖珍珠在打開蛋糕包裝一刻如瀑布瀉下,而蛋糕中間亦有奶茶cream ,整個味道偏淡微甜,4吋蛋糕兩三個人食剛好,叫做有得玩有得食,但有DD貴。

店員包裝得好好,細心提醒要盡快食用,才有留心的效果。
我地發現仲未夠鐘去餐廳就先急不及待起蛋糕店食蛋糕啦!

要先將黑糖珍珠搞拌好,才可以到落去個蛋糕度。

2019-01-13 137 浏览
趁住姨甥仔生日打算訂個睇得又食得嘅蛋糕氹佢開心上網搵到間好評如潮人手製造蛋糕店知道個為食貓最近鐘意食黑糖珍珠 今次就買個4吋迷你黑糖珍珠雪崩蛋糕比佢去到實體鋪已經好有驚喜門口有靚靚花牆 忍唔住坐底自拍兩張終於見到蛋糕實物啦透明蛋糕盒綁上紫色絲帶 好搶眼蛋糕被透明膠片圍封 以藍絲帶作結蛋糕上層係滿滿嘅奶茶下層係肥嘟嘟嘅戚風蛋糕另外黑糖珍珠分開一個小盒上 方便食用前加上 店主仲好貼心咁再三提醒盡量將蛋糕保持平放到吹蠟燭時候 先於蛋糕面加上黑糖珍珠將膠片向上提起 奶茶傾盤而出 輕輕係蛋糕上一砌就有澎湃流心效果 打卡指數五粒數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小朋友叫到嘩嘩聲 大朋友即刻拍片呃like黑糖珍珠夠香夠彈牙 而且珍珠份量充足唔使擔心唔夠食 戚風蛋糕口感鬆軟 無一般海綿蛋糕嘅死實奶茶選用茶味濃厚嘅Twinnings茶葉 就算食晒成個都唔會覺得太甜大家都認為蛋糕甜度適中 大人細路都啱食而且有得揀4吋迷你版 對小家庭而言絕對係福音下次再要訂生日蛋糕一定會試埋佢地嘅海鹽芝士
趁住姨甥仔生日
而且有得揀4吋迷你版 對小家庭而言絕對係福音
下次再要訂生日蛋糕一定會試埋佢地嘅海鹽芝士
2019-01-12
2019-01-11 142 浏览
知道朋友是個黑糖珍珠飲品控,今晚跟她慶祝生日,特意走到蛋糕店拿,上星期訂的黑糖珍珠雪崩蛋糕。黑糖蛋糕分隔上下兩層,上層是伯爵茶流心醬,下層是低糖戚風蛋糕,而黑糖珍珠分開另上。朋友見到黑糖珍珠蛋糕,非常驚喜。食法亦有點講究,首先倒入珍珠,然後解開縛住餅身的蝴蝶結,流心醬連珍珠即時流下,做成好像雪崩下塌效果。朋友當然相當滿意,伯爵流心醬流下,令蛋糕吸取伯爵茶香。低筋麵粉戚風蛋糕口感鬆軟,不過珍珠口感則不夠彈牙。不過一分錢一分貨,以四寸蛋糕而言,我覺得性價比較低。

2019-01-10 122 浏览
呢間店由佢係葵涌廣場間舖,我已經留意佢😍一開始佢最吸晴既產品係雲石蛋糕🍰直到依家佢開左實體店,我地可以坐係入面食👍🏻-🔹珍珠奶茶雪崩蛋糕($380)呢個係最近見到最多人post既款式,緊係揀呢個😋首先將黑糖珍珠倒上蛋糕頂然後拉起包圍蛋糕塊膠蛋糕上既奶茶醬就會好似雪崩咁倒塌落黎😱最後成品都幾靚、好吸引😍食落味道都唔錯,奶茶味都OK!唔會有苦澀味,又唔算好甜🍬珍珠彈牙,仲有啲黑糖味👅▫️蛋糕係中空,藏左好多醬係入面,所以一切會有超澎湃流心,要小心😆-🔺店內有兩幅花牆,好岩影相😚
🔹珍珠奶茶雪崩蛋糕($380)
呢個係最近見到最多人post既款式,緊係揀呢個😋
首先將黑糖珍珠倒上蛋糕頂
然後拉起包圍蛋糕塊膠
蛋糕上既奶茶醬就會好似雪崩咁倒塌落黎😱
🔺店內有兩幅花牆,好岩影相😚
2019-01-07 127 浏览
之前朋友生日食過呢間好有人氣既雲石蛋糕🎂,已經覺得好滿意好靚。今次輪到我屋企人生日,本身都打算買雲石蛋糕,上網睇到原來雲石小姐仲有好多款唔同既蛋糕😍最後我訂了這個:最近推出既黑糖珍珠雪崩蛋糕🍰同樣都好受歡迎既款式。可以先電話預訂好蛋糕,店長仲好好人,會事先同我講 最好3小時內食用,keep到最流心效果。同佢地會預番我拎蛋糕時間去整蛋糕🧁所以可以放心食用。蛋糕舖就係山林道,好似搵到。見到好靚靚粉紅色,放滿了花既舖頭就是了😍拎完蛋糕放係度影相,個背景好靚!個蛋糕好靚,用個透明高身盒盛住,加條好靚靚即絲帶🎀,吸引好多人既目光。由於分左兩層,上層是就流質狀,所以要小心咁拎回去。先把一杯的黑糖珍珠 撈匀,然後加上係面。再將蝴蝶結解開,上面的Twinings伯爵茶就會流到整個蛋糕都係,好澎湃呀😝再一切開個蛋糕,雪崩流心效果更加厲害🤭誇張!戚風蛋糕用左日本低筋麵粉,所以食落口感鬆軟,唔會好甜,好香蛋味。加上伯爵茶同黑糖珍珠,甜度就剛剛好了!好濃郁既茶香味,鐘意飲奶茶岩哂。黑糖珍珠煙韌彈牙,口感非常豐富😄另外可以加錢買好靚靚既閃閃燈生日牌同心形牌,加落蛋糕到影相 好靚呀!!影左好多張相,先捨得食🤤

同佢地會預番我拎蛋糕時間去整蛋糕🧁所以可以放心食用。

拎完蛋糕放係度影相,個背景好靚!

由於分左兩層,上層是就流質狀,所以要小心咁拎回去。

先把一杯的黑糖珍珠 撈匀,然後加上係面。

再一切開個蛋糕,雪崩流心效果更加厲害🤭誇張!

加上伯爵茶同黑糖珍珠,甜度就剛剛好了!
好濃郁既茶香味,鐘意飲奶茶岩哂。
黑糖珍珠煙韌彈牙,口感非常豐富😄

影左好多張相,先捨得食🤤
2019-01-07 122 浏览
一直都有ғᴏʟʟᴏᴡᴇ 開𝓶𝓲𝓼𝓼 𝓶𝓪𝓻𝓫𝓵𝓮既ɪɢ,成日都好想食,家姐生日梗係要買靚靚的蛋糕🎂,就即刻諗到要買流心蛋糕給她❗️舖頭位於尖沙咀既山林道,好容易就搵到....店內有個花花牆🌸好岩一陣拎完蛋糕幫蛋糕影下相蛋糕用了透明盒裝住,再有條紫色既絲帶🎀拎住既時候都幾吸引到人既目光😂😂藤園抹茶牛奶 4吋 $420身為雲石控的我,呢個外觀我太喜歡啦💕這個是黑白雲石紋,雲石紋既效果太美,係用棉花糖+牛奶+竹炭粉,咬落去好彈口又唔會好痴立立既感覺。蛋糕整體既感覺不會太甜,而且海棉蛋糕既味好重又鬆軟~抹茶流心味道濃郁🔪一切落去即刻入面既抹茶流曬出黎,好澎湃呀⛲️切前一定要會好心理準備,因為流出黎既時會真係係嚇左一嚇😂

舖頭位於尖沙咀既山林道,好容易就搵到....
店內有個花花牆🌸好岩一陣拎完蛋糕幫蛋糕影下相

藤園抹茶牛奶 4吋 $420
2019-01-07 80 浏览
先前在網絡上看到了這個傳說中是火紅的蛋糕, 便一直都想試一試。買了一個帶回家和家人分享。黑糖珍珠雪崩蛋糕🍰 - 是一個相機食先的蛋糕!黑糖珍珠會另外附上的, 它會放進一個小盒子裡面, 吃之前把黑糖珍珠倒上蛋糕上面, 一拿起膠片, 便會有雪崩效果, 賣相相當吸睛的呢! 黑糖珍珠雪崩蛋糕是視覺和味覺雙重的感受。一切下去, 伯爵茶醬就流出來, 伯爵茶流心醬有濃郁的茶香味,甜度適中。蛋糕口感鬆軟, 黑糖珍珠奶茶粉絲應該會喜歡的。

黑糖珍珠雪崩蛋糕🍰 - 是一個相機食先的蛋糕!

蛋糕口感鬆軟, 黑糖珍珠奶茶粉絲應該會喜歡的。
2019-01-06