1K
我係朋友ig見到一個流哂心的蛋糕型造好爆好吸引,我就問朋友蛋糕就邊度訂,佢就馬上send 蛋糕店資料給我,原來呢個流晒心嘅cake係尖沙咀山林道雲山小姐裡面訂嘅,我梗係要訂番一個啦~我同屋企人都喜歡飲珍珠奶茶,雲石小姐竟然緊貼時代尖銳有黑糖珍珠奶茶口味,我就訂了呢個口味嘅蛋糕同屋企人星期六tea 一tea。先講下雲石小姐是設有地鋪,而且搵佢哋間餅店都好容易,由彌敦道入沿著山林道行約2分鐘就到,口門擺設很精美,熱帶雨林feel好靚。我就訂了4寸黑糖珍珠奶茶,包裝都很精緻,透明膠盒再加粉藍色絲帶,好貼心送你一張心意卡。蛋糕個外觀都不錯,真係好似一杯珍珠,尚未加珍珠等我拎回家再加上。蛋糕帶回家後再加上珍珠,之後再解開蛋糕上面包裝的嘅透明膠片及絲帶,黑糖珍珠奶茶立即流出嚟,很過癮,切開後蛋糕裏面都係流心㗎。味道方面,黑糖味超香,不太甜, 海綿蛋糕好鬆軟,奶茶很香滑,珍珠很煙韌彈牙,再配上一杯熱茶嘆番個Saturday tea, so relax 。

2018-12-10 71 浏览
我不否認,我是「雲石小姐」的傾慕者。由一開始在虛擬世界IG被她雲石面蛋糕驚艷,到葵廣,直至尖沙咀地鋪,也誓死追隨。而她最近的珍珠奶茶雪崩蛋糕更是讓我按捺不住,非要買一個,據「胃」己有。搬到尖沙咀的地鋪以後買蛋糕更方便了。新店的後半部份是廚房,來到的時候,年輕的師傅在正在裏面打蛋糕。 一邊的花花牆殺掉不少菲林; 右上角的掛著只有半邊的單車,更感夢幻。年輕店員叮囑我最好在二十分鐘裏食,要不然,就必須放進雪櫃。 上邊一層是水噹噹的奶茶,建議把蛋糕移到一個大一點的盤子,以防奶茶溢出四散。把珍珠倒在奶茶上, 然後把透明的圍邊拆掉, 面頭的奶茶慢慢流下, 當切開蛋糕以後,裏面的奶茶像瀑布一樣秒速傾盆而出,陣陣奶茶香味撲鼻而至,7天預訂的等待,半小時來回,就是爲了見證這個超級澎拜的畫面!蛋糕是原味,不會過甜;珍珠奶茶茶香算很濃鬱,珍珠煙韌度剛剛好。如果蛋糕也是奶茶味道的話,應該會令味道更加升華!

一邊的花花牆殺掉不少菲林;
右上角的掛著只有半邊的單車,更感夢幻。

年輕店員叮囑我最好在二十分鐘裏食,要不然,就必須放進雪櫃。
上邊一層是水噹噹的奶茶,建議把蛋糕移到一個大一點的盤子,以防奶茶溢出四散把珍珠倒在奶茶上,

然後把透明的圍邊拆掉, 面頭的奶茶慢慢流下,
珍珠奶茶雪崩蛋糕

2018-12-09
外卖自取
$300 (其他)
2018-12-10 155 浏览
我訂了黑糖珍珠流心蛋糕,首先沒有流心爆出來效果,完全被廣告宣傳欺騙。味道更加令人一試難忘,沒有奶茶味而且有一點酸酸的,味道很古怪(我們已經是提取蛋糕後一小時內食用)!海綿蛋糕完全不達水準,一點都不鬆軟而且硬身。$380/4吋的蛋糕,絕對不是特別便宜,這個價錢絕對有更多更好的選擇,生日吃了這個蛋糕亦真的很掃慶...本人絕對支持小店生意,但如果只顧著打卡呃like做生意相信都唔會有回頭客,完全欠缼誠意的蛋糕店!

海綿蛋糕完全不達水準,一點都不鬆軟而且硬身。

2018-12-10 56 浏览
用上Twinnings靚茶葉同日本低筋麵粉既鬆軟戚風蛋糕再配上伯爵茶,就等我試下你有幾好味~見佢地介紹食呢個黑糖珍珠雪崩蛋糕係有3步曲~先將黑糖珍珠淋上蛋糕,如果見d珍珠痂埋左記得先用支野撩散佢之後再向上拉走塊膠WA...好有藝術家既氣息!!!再切開見唔見到有幾澎湃有幾流心~差d流到成張枱都係~而且鬆軟既伯爵茶蛋糕配上彈牙黑糖珍珠,口感DOUBLE UP~~一d都唔甜,味道仲好清新,茶味清香,一d都唔膩..低糖烘焙,下次可以買俾媽媽試下~<3

見佢地介紹食呢個黑糖珍珠雪崩蛋糕係有3步曲~

先將黑糖珍珠淋上蛋糕,如果見d珍珠痂埋左記得先用支野撩散佢

之後再向上拉走塊膠

WA...好有藝術家既氣息!!!

再切開見唔見到有幾澎湃有幾流心~

差d流到成張枱都係~

2018-12-09 74 浏览
依款蛋糕都紅左一段時間,主要係比個蛋糕一切落去雪崩咁款嘅震撼效果吸引住💕今次🍔有朋友生日,就襯依個機會試試佢🤔-揀左最近新推出嘅黑糖珍珠雪崩蛋糕($380/4吋) 將近排大熱嘅黑糖珍珠奶茶mix埋蛋糕係幾有創意嘅😛 一攞上手,個蛋糕面上已經鋪左奶茶醬,所以要拎返屋企比夠麻煩,怕會倒瀉😂排除依樣嘢,個醬係幾香奶茶味而且幾滑嘅!珍珠都有黑糖味但略為偏硬身。戚風蛋糕口感鬆軟。成個蛋糕都甜度適中,而且個視覺效果又真係幾震撼嘅🥰-總括而言,可以支持下小店,而且雪崩效果真係呃like一流!餐廳仲好貼心咁送埋雲石pattern嘅心意卡,幾靚❤️,可以寫上對朋友嘅祝福!

2018-12-08
生日
做咗吃貨都好幾年, 我可以話畀大家聽嘅忠告係,靚嘅食物多數唔好食,又未必會話佢係好難食,但係一般嚟講正正常常嘅食物味道往往勝過華麗誇張嘅美食。但係我從來都冇講過,凡事唔會有例外😂. 呢間雲石小姐主打嘅係雲石紋蛋糕,佢由小店搬到落尖沙咀街舖,呢件事其實對一個生意人嚟講係相當鼓舞。另一方面又會擔心租金會唔會太貴影響生意,不過呢啲都唔到我哋控制🙈我哋負責嘅只需要係食,以示支持。記得之前朋友生日食過一次,欣賞佢唔單止樣靚,味道仲唔差。今日決定嚟買一個,再返屋企同媽媽慶祝生日。我揀咗嘅係✨金莎朱古力味($420) size四吋左右,足夠一家人一次食曬,唔使留過夜。 賣相大家都睇到黑白紋設計,簡約又不失時尚.講下佢味道方面,雲石紋嘅部分係棉花糖,督落去其實好q彈,但又唔黐手,一個感覺幾新奇唔知佢哋點樣整出嚟㗎呢?整體嚟講個蛋糕唔算係勁甜,入邊係朱古力味海綿蛋糕,略嫌朱古力味唔夠濃,但係入面嘅金莎朱古力流心餡係好精彩。如果你係朱古力控,你直情會想用匙羹一啖一啖咁食外面嘅cream唔會好肥膩,因為佢份量唔算好多,鬆軟嘅海綿蛋糕、濃郁嘅朱古力流心、Q彈嘅棉花糖結合一齊,呢個感覺其實好特別,而且唔係虛有其

唔知佢哋點樣整出嚟㗎呢?
外面嘅cream唔會好肥膩,因為佢份量唔算好多,鬆軟嘅海綿蛋糕、濃郁嘅朱古力流心、Q彈嘅棉花糖結合一齊,呢個感覺其實好特別,而且唔係虛有其表。
除咗呢個蛋糕,當日去到其實好多人都係上網訂完就去鋪頭攞蛋糕, 但係上網訂完之後,我又唔係好記得佢有乜嘢其他味道。如果店舖有一個可以order list咁樣畀客人去睇,個感覺會更加好。
2018-12-04
2018-12-06 527 浏览
山林道呢間miss marble小店裝修好靚超級少女心,全間舖頭以少女風粉紅色為主,非常夢幻,再加埋啲雲石就好突出😍😍😍勁鍾意哩道粉色花牆,呃like一流😂😂😂🖒夏天其實已經黎過食佢個透心涼嘅刨冰火鍋🍨🍧🍨🍧(都係賣相100分ge靚靚甜品) ,到而家都仲回味緊😋😋😋當時黎見到佢呢個雲石蛋糕已經覺得好得意 ,一直心思思想試下。🙈今次適逢朋友生日,諗起要買生日蛋糕咁就不如在嚟呢度訂啦。OMG 好靚好精緻呀!!!!!!! 今次我訂咗金莎黑朱古力榛子蛋糕。本身諗住個蛋糕四個人食都驚四吋唔夠,原來佢係高身嘅!!!! 睇落好有優雅得黎又好型格 😂😂😂😂 真係男仔女仔都啱送😝初初以為面層嘅係黑白朱古力,點知一咬落去勁Q彈 😱😱😱😱幾個朋友都諗唔到到底係用咩做,又唔似糖膠咁甜。上網search下,原來佢係d雲石紋係用竹炭粉同棉花糖調制成🙈🙈🙈而味道同個名<金莎黑朱古力榛子蛋糕>一樣好似大啖大啖咁食緊滑劣劣嘅金莎餡咁😂😂😂 朱古力蛋糕本身唔算甜,啱晒又怕甜但又中意食甜品的我😝😝😝🐖

勁鍾意哩道粉色花牆,呃like一流😂😂😂🖒

10 分钟 (外卖自取)
2018-12-06 65 浏览
朋友生日 訂左個生日蛋糕比佢雖然舖頭面積小 但花牆就好吸晴!有好多唔同味道 比利時朱古力、金莎朱古力 紫薯牛奶etc.朋友中意抹茶牛奶 我就訂左呢個啦!雲石紋流心蛋糕 抹茶牛奶  (HKD420/4吋)(另+$20 迷人紫) (+$20 圓形高身 8-9cm Tall) 雲石外層味道挺甜,質感有D似硬硬地嘅綿花糖中層海綿蛋糕抹茶香濃 OK鬆軟至於流心就好有視覺享受切開之後 流心抹茶奶蓋湧出嚟 抹茶味十足!撈埋鬆軟嘅蛋糕感覺一D都唔會膩!總之 見到都開心大家對蛋糕有咩特別要求 記得預先同店舖溝通啊!
朋友生日 訂左個生日蛋糕比佢
雖然舖頭面積小 但花牆就好吸晴!

有好多唔同味道 比利時朱古力、金莎朱古力 紫薯牛奶etc.
朋友中意抹茶牛奶 我就訂左呢個啦!

雲石紋流心蛋糕 抹茶牛奶  (HKD420/4吋)
雲石外層味道挺甜,質感有D似硬硬地嘅綿花糖
中層海綿蛋糕抹茶香濃 OK鬆軟
至於流心就好有視覺享受
切開之後 流心抹茶奶蓋湧出嚟 抹茶味十足!
撈埋鬆軟嘅蛋糕感覺一D都唔會膩!
總之 見到都開心

大家對蛋糕有咩特別要求 記得預先同店舖溝通啊!
2018-12-05
1K
2018-12-06 52 浏览
最近蛋糕越來越多搞作,不單止靚,味道還好有創意。台灣黑糖珍奶如此受歡迎,終於crossover蛋糕啦~IG人氣爆燈的黑糖珍珠雪崩蛋糕,在尖沙咀雲石小姐有得訂造,要預訂就趁早!這個是四寸蛋糕,大概是2~4人份量左右。珍珠用一個盒子盛著,吃的時候才加上去。撕開膠外殼後,上面的奶茶就流出來啦~所以我建議先換一個碟子,不要在原裝的盒子切開。切開的時候流心就更厲害了~又如瀑布一樣,要拍照的話預先要準備好啊。奶茶選用Twinnings茶葉,吃得出濃濃的earl grey香味,比喝的珍珠奶茶還要香濃!珍珠Q彈,黑糖味濃郁。下面是日本低筋麵粉做的戚風蛋糕,不甜,配上珍珠醬就剛剛好了(如果不配上醬可能會覺得淡)好味,最欣賞蛋糕沒有過度甜膩,即使是浸在奶茶之中,依然感覺輕盈,只吃到香濃的earl grey茶味,配上煙韌珍珠,口感有層次!切開後賣相不似預期好,但味道絕對是上佳。$380我是覺得有點貴,當天去拿蛋糕卻是排長龍那麼多人!的確,雲石小姐的蛋糕很適合打咭呃like,起碼,蛋糕不是「拍過照就算」的貨色,用靚料而且味道好,「睇得又食得」才是致勝之道吧!

$380 (其他)
2018-12-06 66 浏览
之前見到流心蛋糕已經😍😍 趁屋企人生日就訂左6‘’雲石流心戚風蛋糕🎂伯爵茶口味 配靚靚生日燈💡✨影相勁靚😆 伯爵茶 淡淡茶香味 又唔會太甜 剛剛好!=======================三個90後吃貨會不斷開心share美食💓*喜歡睇我地美食分享的,不妨按👍及share,讓更多人睇到我地既post🙆🏼‍♀️*📍OpenRice: 3bad_foodies(Lv4)歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_尖沙咀美食推介...=======================..

=======================
三個90後吃貨會不斷開心share美食💓
📍OpenRice: 3bad_foodies(Lv4)
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_尖沙咀美食推介...
=======================..
  • 雲石流心戚風蛋糕  伯爵茶口味
很多人都會對不同色澤、不同花紋,甚至不同物件情有獨鍾,而近期,BeautySearch 便愛上雲石紋的東東!手機殼、文具、枱墊...... 全都是雲石紋產物! 最近更發現,山林道有間《雲石小姐》,店子雖小,但店內那幅花牆的確相當吸睛,充滿少女味,相信不少女生購買蛋糕時,也不忘在這裡打打卡。 當然,雲石紋蛋糕的吸睛度更高,招牌雲石紋流心蛋糕 (HK$420/4吋),還有不同味道可供選擇,好像比利時朱古力、金莎朱古力、咖啡、抹茶牛奶同紫薯牛奶等,BeautySearch 當然要品嚐最愛的金莎朱古力味啦! 蛋糕表面的雲石紋真的非常完美,差點捨不得把它切開呢! 切開之後,金莎朱古力流心緩緩流出,雖然不算澎湃,卻已相當誘人!朱古力味不屬太膩,甜度剛剛好。下次有機會一定嚐嚐其他味道。

手機殼、文具、枱墊...... 全都是雲石紋產物!

蛋糕表面的雲石紋真的非常完美,差點捨不得把它切開呢!

用餐优惠
試食活動
2018-12-04 602 浏览
呢類流心狀況, 其實睇片會更為傳真生動大家可以參考以下 Youtube 片段長期係 Instagram 俾朋友洗版, Miss Marble 唔知大家試左未 ?我呢, 淨係朋友生日聚會都已經出現過 n 咁多次啦 , 佢最出名既招牌作就係 : "雲石流心蛋糕" 之前佢間舖頭係葵涌,一直都未有夾到時間去幫襯,最近有朋友通知,原來佢地已經係 尖沙咀山林道開左新店啦,新店位置非常易搵到,就係山林道金鳳正正對面雖然之前食過好多次 ,都係因為係朋友買既關係,大多數配搭既流心,  都係 比利時72%特濃朱古力, 當然啦人地生日負責去買我無得揀無理由攝隻腳落去多多意見架嘛 !今次自己俾錢呢, 我其實好想試下  : Twinnings 伯爵茶(Earl Grey)味正所謂 有得揀 先至係老闆 !!戚風蛋糕最大特色是口感鬆軟, 細心睇下原來入面都有茶葉碎, 加埋個流心伯爵茶(Earl Grey), WOW 紅茶味濃郁到爆炸,仲有少少佛手柑清香,食落完全唔覺得 Heavy 呀,相反仲想追住食添除左 Twinnings 伯爵茶,佢地仲有 比利時72%特濃朱古力,金莎黑朱古力, 炭燒咖啡, 抹茶牛奶, 同埋紫薯
呢類流心狀況, 其實睇片會更為傳真生動
大家可以參考以下 Youtube 片段

我呢, 淨係朋友生日聚會都已經出現過 n 咁多次啦 ,
佢最出名既招牌作就係 : "雲石流心蛋糕"

雲石流心蛋糕

之前佢間舖頭係葵涌,
一直都未有夾到時間去幫襯,
最近有朋友通知,
原來佢地已經係 尖沙咀山林道開左新店啦,
新店位置非常易搵到,
就係山林道金鳳正正對面

雖然之前食過好多次 ,
都係因為係朋友買既關係,
大多數配搭既流心,
都係 比利時72%特濃朱古力,
當然啦人地生日負責去買我無得揀
無理由攝隻腳落去多多意見架嘛 !

雲石流心蛋糕

正所謂 有得揀 先至係老闆 !!
戚風蛋糕最大特色是口感鬆軟,
細心睇下原來入面都有茶葉碎,

雲石流心蛋糕

加埋個流心伯爵茶(Earl Grey),
WOW 紅茶味濃郁到爆炸,
仲有少少佛手柑清香,
食落完全唔覺得 Heavy 呀,
相反仲想追住食添

雲石流心蛋糕

除左 Twinnings 伯爵茶,
佢地仲有 比利時72%特濃朱古力,
金莎黑朱古力, 炭燒咖啡, 抹茶牛奶, 同埋紫薯牛奶六款口味
我個人就比較喜歡特濃朱古力 + Twinnings 伯爵茶, 呢兩隻係必試鐵膽來

有機會經過就去試下啦,
不過留意返, 咁多款口味, 加埋咁多隻唔同既 Patten,
蛋糕肯定係需要提早訂制的, 最好事先打電話去問左訂制時間先啦
如果唔係就撲個空啦
2018-12-03 215 浏览
好友生日,其中一個朋友一手包辦,又下廚又準備生日蛋糕,而我....只是負責食和禮物,真係唔好意思。******************************吃完豐富的自家製生日飯後,是時候切生日蛋糕。Happy birthday to you, Happy birthday to you, Happy birthday to Cxxxx, Happy birthday to you. 嘩!大家異口同聲說「好靚!」,雖然壽星女好靚,但大家係話緊嗰蛋糕。一個「C」字型蛋糕,即是壽星女的姓氏和英文名的頭一個字,好具代表性,真有心思。兩層原味海綿蛋糕 以厚厚的忌廉 相間,面層以士多啤梨片、藍莓、糖粒、棉花糖 和甜筒糖 裝飾,再配上食用蝴蝶和鮮花,營造成花園般,很美!壽星女都讚不絕口,很喜歡!蛋糕 伴着挺身的忌廉,口感剛好,伴着酸咪咪的鮮果,再配些糖粒,味道剛好,不會太甜膩。友人還給我看看張 “Enjoy The Cake”的小提示咭,無錯!對蛋糕最好的儲存方式就是第一時間吃到肚子裡!這個「C」字形靚蛋糕一早已在我們的肚子裡,哈!------------------------------用朋
「C」字型蛋糕
兩層原味海綿蛋糕 以厚厚的忌廉 相間,面層以士多啤梨片、藍莓、糖粒、棉花糖 甜筒糖 裝飾,再配上食用蝴蝶和鮮花,營造成花園般,很美!壽星女都讚不絕口,很喜歡!
「C」字型蛋糕
用朋友姓氏頭一個字母做生日蛋糕,以它來賀生日,真具代表性,我也想要一個呀!
2018-12-01
宵夜
2018-12-03 134 浏览
之前係葵涌廣場已經想買佢個雲石蛋糕黎試,可惜地點太唔方便。而家搬咗去尖沙咀,方便好多。最近仲出咗個黑糖珍珠雪崩蛋糕,好多人買,好吸引。岩岩朋友生日,知佢好鍾意珍珠奶茶,即刻訂咗呢個蛋糕俾佢 🎂初初見到個樣唔係特別吸引,啲奶茶好似浪下浪下咁,不過加咗啲珍珠落去,即刻成個唔同哂... 雪咗陣又唔係好漏,影相岩岩好 😁不過有啲失望,本身訂咗個happy birthday 牌,點知最後無貨,仲要加$10 先有個"18" 嘅牌 😓 加咗錢仲要買唔到自己想要個個,咁我洗咩咁早訂

黑糖珍珠雪崩蛋糕
黑糖珍珠雪崩蛋糕
2018-12-02 72 浏览
妹妹生日,又要諗下去邊度買生日蛋糕,大型連鎖店嘅生日蛋糕食到有啲厭,就想試下新嘢,妹妹又係鍾意飲珍珠奶茶,上網見到尖沙咀嘅雲石小姐有珍珠奶茶蛋糕!買嚟試下先!雲石小姐其實係山林道,原來之前曾經喺葵涌廣場開過店,曾經係葵涌友的我難怪對雲石小姐更加感到親切。店舖細細但係呢度係一片花海,相信好適合女孩子打卡影相。今次訂左4吋黑糖珍珠雪崩蛋糕,細細個,可以一餐食哂, 唔需要擔心口感。表面係伯爵茶味mousse, 入面係超鬆軟戚風蛋糕, 食之前將黑糖珍珠倒上蛋糕面,然後將膠片向上一拉就會有雪崩嘅感覺。妹妹好鍾意呢個蛋糕,因為呢個蛋糕唔甜唔膩亦都好香茶味,珍珠又彈牙!下次要嚟試下雲石蛋糕先!
店舖細細但係呢度係一片花海,相信好適合女孩子打卡影相。
下次要嚟試下雲石蛋糕先!