2014-08-17 10252 浏览
一去到坐底,店員送上來免費鵝肝多士,驚喜。之後我地兩個就瘋狂落單,先寫一大盆嘅刺身先,唔好等啦,其實基本上每樣刺身都有order,每款十至二十件,張單俾左侍應唔洗兩分鐘就出現係我地面前,非常高效率,全部刺身嘅顏色都十分鮮色閃耀,最先覺得帶子似乎過份細粒咖,不過食落又幾甜喎,食完一粒又一粒,夏天食刺身真係好正,成盆刺身最欣賞就係帶子,油甘魚同三文魚。油甘魚同三文魚十分新鮮,肥美,厚切,超正。食完呢盆其實都已經七成飽啦。最後仲有一樣,就係呢度有燒菠蘿食,菠蘿燒都外面熱熱嘅,裡面就林哂,小小暖咁,好正呀!!
2014-08-10 8873 浏览
老爸生日,我一直想到哪裏慶祝好。媽子於是提議再到雲鶴食放題!我想平平哋又多熟食又好味的,這間都不錯!就讓老爸訂檯了。今次係即日訂檯,8點至有位呢。一落單,送的每人一件鵝肝多士先來,爽!我一向喜歡食刺生,面前這些夠好看了,味道也甜。但與一些貴價點的放題比較,這裏的魚生是一般的。到熟食,燒羊脾、雪花肥牛鍋、蟹粥都真的好味,值得推介。相機食得不多,最後是同樣美味的鳗魚夀司,同香甜的燒菠蘿做總結。

一落單,送的每人一件鵝肝多士先來,爽!
鵝肝多士
刺生
到熟食,燒羊脾、雪花肥牛鍋、蟹粥都真的好味,值得推介。
燒羊脾
燒羊脾
雪花肥牛鍋
蟹粥
2014-08-03 7967 浏览
不知何時開始工厦裡竟然隱藏了各式各樣的食店,朋友跟我説到荔枝角吃放題時,抱著半信半疑的心態,工厦還不是茶餐廳那種嘛…到埗時因時候還早,我們只能在外邊等下囉,店外是沒有空調的…ORZ我快被熱死了 ...心想這次必然是敗北啦…回去給5個劣評從裝修和地點信心是打折了,所以是次點菜我交給朋友負責,店員首先送上來的是---鵝肝多士(送的耶) 味道很贊! 之後我們再點了黑松露蟹肉多士 刺身很新鮮,我最愛是油甘魚刺身 壽司種類也不少  ,只是壽司飯略嫌酸了點囉…味道尚可以的。薄燒牛肉及鹽燒牛舌相當有水噢!天婦羅焗釀蟹蓋,我吃 了兩回啦… 和菓子不能多吃太甜了,紅豆明月冰卷外皮很軟,很特别呢。上菜速度約十多分鐘,店員亦會快速替食客收拾桌上已吃完的盤子,食物質素亦很平均!不能單靠外觀作評論啦 (是我告訴自己的) 是次有88折優惠券啦,人均才一百多。以這價錢能吃到的算是超值耶 *之後店員亦給了我們88折優惠券
...心想這次必然是敗北啦…回去給5個劣評
味道很贊! 之後我們再點了黑松露蟹肉多士
刺身很新鮮,我最愛是油甘魚刺身
壽司種類也不少
,只是壽司飯略嫌酸了點囉…味道尚可以的。
薄燒牛肉及鹽燒牛舌相當有水噢!
天婦羅焗釀蟹蓋,我吃
了兩回啦…
和菓子不能多吃太甜了,紅豆明月冰卷外皮很軟,很特别呢。
(是我告訴自己的)
是次有88折優惠券啦,人均才一百多。

以這價錢能吃到的算是超值耶

*之後店員亦給了我們88折優惠券

题外话/补充资料: 建議準時到達,因為在店外等真的會悶暈呢,大伙兒較適合
2014-08-02
用餐优惠
優惠券
  • 焗釀蟹蓋
  • 牛肉薄燒
  • 油甘魚刺身
  • 鹽燒牛舌
2014-07-27 7331 浏览
日式放題食得多,但食來食去都係三文魚、吞拿魚,最正最正ge都只係有長腳蟹,但食過幾間,都係雲味多過蟹味,真係火都黎埋。所以,近期去親都係買購團,仲要任飲清酒那隻,貪佢平平地,又可以同班Friend吹下水,飲下酒,Gathering為主,都唔係好理D野食。誰不知,星期五那餐,將我所有對日式放題ge印象、概念完全打破!!!!事源,岩岩上兩個星期公司班手足收左Promotion Letter,個個靚仔靚女唔係升職、就人工加個dou,所以有份升職ge老闆同手足就提意去荔枝角食日本放題賀下佢,口賤ge我都即時彈左句:『唔係呀,賀下佢都只係日式放題,仲去到荔枝角咁遠,唔好玩啦,工廠區來架,老闆!!』老闆即時回我:『唔好唔正,我都唔食啦,衰仔。』當時心諗:我就睇你有幾正。點解最後完全拜服ge竟然係我。講多無謂,有圖有真相,睇相先!!一坐底見到里條眼仔轆轆ge金木鯛,再望望已經左邊嘴角上揚ge老闆,我知今晚要用半支『男山』來負荊請罪。講返條金木鯛,直係正到無譜,作為白身魚,佢ge鮮味,絕對比得上任何一和紅身魚。加上白身魚獨有ge彈性十足口感,真係好好味,但由於成廿幾人食兩條魚,我搏埋條命都只係搶得兩片
日式放題食得多,但食來食去都係三文魚、吞拿魚,
最正最正ge都只係有長腳蟹,
但食過幾間,都係雲味多過蟹味,真係火都黎埋。

所以,近期去親都係買購團,仲要任飲清酒那隻,
貪佢平平地,又可以同班Friend吹下水,飲下酒,
Gathering為主,都唔係好理D野食。

個個靚仔靚女唔係升職、就人工加個dou,

所以有份升職ge老闆同手足就提意去荔枝角食日本放題賀下佢,
老闆即時回我:『唔好唔正,我都唔食啦,衰仔。』
當時心諗:我就睇你有幾正。
點解最後完全拜服ge竟然係我。
講多無謂,有圖有真相,睇相先!!
金木鯛魚剌身
我知今晚要用半支『男山』來負荊請罪。
加上白身魚獨有ge彈性十足口感,真係好好味,
但由於成廿幾人食兩條魚,我搏埋條命都只係搶得兩片,好彩師傅刀工大方,都總算過足口癮。
飛魚、(方魚)弗魚、池魚刺生
第二盤出場時間,成班兄弟ge反應係.................呆左加句咩來架,
里個時問就緊係『份契弟、搵老細』啦
經闆點化後先知,原來分別係飛魚、池魚、(方魚)弗魚刺身
都係那句:由於餓鬼當道,我只係食到飛魚,
佢ge魚味好特殊,有小小腥,但偏偏幾岩我口味,清清地甜甜地,唔太濃味。
可能佢生前日日真係飛來飛去啦,口感仲勁過條金木鯛。
活(立魚)魚刺生
上圖哩條(立魚)條魚好食,好好食,但我食ge時候係用一種充滿敬意加內疚感去食的,
並奉勸所有膽小者、攜同16歲以下兒童光顧人士切勿點選,
因為條魚.................上到臺都仲郁緊,OMG
貝類、蝦刺身
根據老闆所講哩道係最後一道生ge菜式,
但經過那條仲曉郁ge(立魚)魚後,我ge味覺同腦袋已經只係話到俾我聽,
蝦係大隻ge鮮甜ge,貝類係爽口ge具野生貝類那種惹味ge,
完全出現味覺疲勞ge跡像。
還望其他openrice ge同路人,食過後我幫補足一下。
壽喜燒
來到哩一刻終於有熟食,
哩條壽喜燒真係無得輸,除左觀塘間囍菜條盲糟外,
係香港我未食過燒完都仲咁滑ge魚,泊得住大酒樓d蒸魚,
一夾落去見到d魚油仲係keep到juice juice,
食落口d油香好味到不得了,但女生們食就真係跑足10k先幫到你羅(XP)
明炎開邊龍蝦
依家睇返相,心諗好彩哩餐唔係同我慶祝生日jer,
如果唔係,老闆叫我玩『吹蠟蠋』都似,諗起都一額汗。
當時見到Waiter捧住盤著晒火ge龍蝦放落我地張臺度,
成班友即時V嘩鬼叫,嘈到成個場以為我地見到鬼。
盤龍蝦落到臺都仲燒左成30幾秒,加上由龍蝦膏同芝士混合而成ge焗汁,
真係正到無輪,有半醉ge男同事係食晒d肉後,仲論殼論左成分鐘,現場各人為之則目。
燒沙白
緊接ge就係海鹽燒沙白,
中指咁長ge沙白,7成左右熟,
個殼仲裝住d唔知係湯定沙白汁,
一啖過連汁帶肉一齊食,
真係黃子華金句:Mavelous!!
燒吞拿魚絞
哩舊成個樣成個回力標咁ge野呢,
waiter講係燒吞拿魚絞,小弟真係無緣一嘗,
因為當個waiter講完“豐富骨膠原”五個大字,如狼似虎ge女同事們已經張佢肢解左,
可憐ge魚絞,係我尚未提箸之前...................已經唔存在lu。
五成熟和牛
金枝辱葉話過,「要猜到主子的心思並唔係有咩本事。」
Totally Agree~~~~
因為我今次真係唔知我老闆咩葫蘆賣咩藥,
竟然係尾段都仲有和牛做壓軸,
雖然唔肯定係邊一種和牛,但濃郁ge牛味、有咬口ge質感,
都已經食到成已經好飽ge嘩鬼都話要encore。
夕張蜜瓜
作為成餐飯ge尾聲,
以夕張蜜瓜加配雲呢拿雪糕,真係wonderful~~
對老闆ge安排真係服到五體投地,
仲要D菜道道新奇,道道驚喜,
哩900ml ge男山,抵我ge~~

PS: 據有份夾錢手足講,原來間放題原本只係百零二百蚊一位,但老闆俾我辣一辣,打去叫餐廳那邊開左張每人500~600ge菜單出來,仲要講到明一行23人要夠飽夠食,嚇到要夾錢那班死。好彩last moment,都闆叫佢地只係夾原價,其他佢包底,否則打鑊我。原來有時要食好野,辣一竦老闆,話唔定有意外收獲。

2014-07-25
燒沙白
五成熟和牛
夕張蜜瓜
2014-07-06 6455 浏览
最近間唔中都有同家人出外吃放題,但新鮮感真的不大,7月1日跟一行親友共12人到這裡吃DINNER,謝謝親友介紹& book位,應該是6月頭才開市的~真的沒有令我們失望,其實就在mtr站隔黎,不過要向後行20步左右,再見到門口寫著 西陣 的牌,一上樓梯便是,因不是處於旺市,所以即使唔book位,相信也不會等很久也會有位是次5:30PM入座, $168再加1~吃2.5小時,真的好抵呀!可以慢慢食,唔駛急環境闊落,又乾淨,不嘈吵的環境,最驚喜的是,款款料理菜式也是份量十足,味道也很不錯天婦羅只有幾款,燒物,小食也有很多選擇,小食方面特別的有磨菇庵列,很大份呢~香濃牛油味燒菠蘿很大件,而且鮮甜雞脾菇串燒 同樣份量十足,1串共2大件菇,很jusciy不油膩!!小番薯 吃1,2件也是不錯蟹籽沙律 很大碗,很多不同種類的沙律菜,蟹籽很爽口美食真的不能盡錄~ 飲品全是汽水,但我PREFER放題飲茶比較無咁快飽,所以另叫職員上幾杯茶,而且勤加水,good最開心的見到有10款甜品左右,但香蕉巴夫,可可冬甩當天沒有供應,真可惜,幸好職員特地走過來跟我們說,而不是漏了單食到差唔多2.5個鐘,都無人催埋單,而且
最近間唔中都有同家人出外吃放題,但新鮮感真的不大,
應該是6月頭才開市的~
真的沒有令我們失望,
是次5:30PM入座, $168再加1~吃2.5小時,

真的好抵呀!
可以慢慢食,唔駛急
環境闊落,又乾淨,不嘈吵的環境,

最驚喜的是,款款料理菜式也是份量十足,味道也很不錯
刺身
八爪魚,三文魚,吞拿魚,甜蝦,螺,蟹棒等等
天婦羅只有幾款,燒物,小食也有很多選擇,
壽司,卷物
小食方面特別的有磨菇庵列,很大份呢~香濃牛油味
燒菠蘿很大件,而且鮮甜
小番薯 吃1,2件也是不錯
蟹籽沙律 很大碗,很多不同種類的沙律菜,蟹籽很爽口
美食真的不能盡錄~

飲品全是汽水,但我PREFER放題飲茶比較無咁快飽,
所以另叫職員上幾杯茶,而且勤加水,good

最開心的見到有10款甜品左右,但香蕉巴夫,
可可冬甩當天沒有供應,真可惜,
幸好職員特地走過來跟我們說,而不是漏了單
和果子 , 紅豆月明卷
精緻甜點
食到差唔多2.5個鐘,都無人催埋單,
而且結賬時有88折coupon可以下次使用

题外话/补充资料: 員工勤換客人的碟子,仲快過酒樓, 但有時碟上不是很多殘物,不需要經常性地更換呢 nice service!
2014-07-01
刺身
和果子 , 紅豆月明卷
  • 燒菠蘿
  • 和果子 紅豆月明卷
2014-06-19 5103 浏览
大人生日,選咗食日式放題,平日路經此新店,就選呢間試下,港鐵站出口兩分鐘,方便指數十分,工廠大廈二樓,格局裝修普通,但要讚,坐得舒服,絕唔會好迫,食物種類都齊,味道OK, 但又唔可以講好好味,每人二百元左右,算係咁。
2014-06-19
庆祝纪念