2015-06-18
今天是母親大人生日正日, 本來提前致電去金滿庭訂位,電話中, 金滿庭的女職員說: 呢度無得訂枱, 只係WALK IN.於是我7:30PM去拎位!點知門口接待職員話今晚有人訂左枱, 要我地8:15PM交枱. 真係火都來埋!馬上改去POPCORN其他餐廳!看見翡翠小籠包好多人等位, 唯有放棄!後來上網見到將軍澳中心有這家上海餐館, 不如去試下吧!到達時, 職員表示可以入座, 及無限時交枱.^^ 有這一句真是很開心!這才算是正常餐廳的服務態度!家人都開心地點了几款菜.鮮肉小籠包4件HKD34網上食評, 所言非虛, 真係好細粒,皮比較薄, 內裡亦充滿湯汁.入口的鮮味, 是好過翡翠小籠包果間好難用小籠包公式來形容鮮味!@某位在上海居住10年的美國食家(男), @自創小籠包公式 :@(湯汁重量+餡料重量)÷外皮厚度=總分@註: 只能檢測小籠包形狀大小重量等數據, @但未能用作檢測湯汁的化學物質(鮮味的來源)含量蔥油拌麵HKD 46只係普通的麵(上海麵?) 撈左特別的醬汁,再配上一碗雲吞雞/醃篤鮮白白地色的湯底.當作係今晚的澱粉質吧!口水雞HKD 68雞骨見紅, 雞肉嫩滑, 還看到調
本來提前致電去金滿庭訂位,
於是我7:30PM去拎位!
真係火都來埋!
馬上改去POPCORN其他餐廳!
看見翡翠小籠包好多人等位, 唯有放棄!
後來上網見到將軍澳中心有這家上海餐館, 不如去試下吧!
到達時, 職員表示可以入座, 及無限時交枱.
^^ 有這一句真是很開心!
這才算是正常餐廳的服務態度!
家人都開心地點了几款菜. 鮮肉小籠包4件HKD34
網上食評, 所言非虛, 真係好細粒,
皮比較薄, 內裡亦充滿湯汁.
入口的鮮味, 是好過翡翠小籠包果間
好難用小籠包公式來形容鮮味!
@某位在上海居住10年的美國食家(男),
@自創小籠包公式 :
@(湯汁重量+餡料重量)÷外皮厚度=總分
@註: 只能檢測小籠包形狀大小重量等數據,
@但未能用作檢測湯汁的化學物質(鮮味的來源)含量 蔥油拌麵HKD 46
只係普通的麵(上海麵?) 撈左特別的醬汁,
再配上一碗雲吞雞/醃篤鮮白白地色的湯底.
當作係今晚的澱粉質吧! 口水雞HKD 68
雞骨見紅, 雞肉嫩滑, 還看到調味配料很豐富.
不是單純的辣, 仲有超重花椒味, 夠麻夠辣夠勁夠霸道!
最好在品嚐清淡食物後, 才吃這個口水雞. 脆香黑醋骨HKD 56
排骨外皮炸得很脆, 配上陳醋調制的醬汁,
特別在伴上醬汁後, 黑醋骨的炸皮仍然保持脆口,
這個考功夫了! 醃篤鮮HKD 98
有五花咸肉, 筍, 冬菇, 百頁及綠色的蔬菜.
湯底白白地色, 面浮一層油,
整體味道比較清, 主要靠咸肉來吊味. 川式酸菜魚HKD 98
主要是雪藏魚柳,
還有酸青辣椒, 紅紅的泡椒, 芫茜, 咸酸菜, 豆芽等配料.
可能是口水雞的關係吧! 主要感到酸重, 而辣較弱.
茶位7元
4位, 即係28元.
算吧啦!
母親大人生日, 取個好意頭, 易發易發!