2015-06-18 419 浏览
今天是母親大人生日正日, 本來提前致電去金滿庭訂位,電話中, 金滿庭的女職員說: 呢度無得訂枱, 只係WALK IN.於是我7:30PM去拎位!點知門口接待職員話今晚有人訂左枱, 要我地8:15PM交枱. 真係火都來埋!馬上改去POPCORN其他餐廳!看見翡翠小籠包好多人等位, 唯有放棄!後來上網見到將軍澳中心有這家上海餐館, 不如去試下吧!到達時, 職員表示可以入座, 及無限時交枱.^^ 有這一句真是很開心!這才算是正常餐廳的服務態度!家人都開心地點了几款菜.鮮肉小籠包4件HKD34網上食評, 所言非虛, 真係好細粒,皮比較薄, 內裡亦充滿湯汁.入口的鮮味, 是好過翡翠小籠包果間好難用小籠包公式來形容鮮味!@某位在上海居住10年的美國食家(男), @自創小籠包公式 :@(湯汁重量+餡料重量)÷外皮厚度=總分@註: 只能檢測小籠包形狀大小重量等數據, @但未能用作檢測湯汁的化學物質(鮮味的來源)含量蔥油拌麵HKD 46只係普通的麵(上海麵?) 撈左特別的醬汁,再配上一碗雲吞雞/醃篤鮮白白地色的湯底.當作係今晚的澱粉質吧!口水雞HKD 68雞骨見紅, 雞肉嫩滑, 還看到調
今天是母親大人生日正日,
本來提前致電去金滿庭訂位,
於是我7:30PM去拎位!
真係火都來埋!
馬上改去POPCORN其他餐廳!
看見翡翠小籠包好多人等位, 唯有放棄!
後來上網見到將軍澳中心有這家上海餐館, 不如去試下吧!
到達時, 職員表示可以入座, 及無限時交枱.
^^ 有這一句真是很開心!
這才算是正常餐廳的服務態度!
家人都開心地點了几款菜.
鮮肉小籠包4件HKD34
網上食評, 所言非虛, 真係好細粒,
皮比較薄, 內裡亦充滿湯汁.
入口的鮮味, 是好過翡翠小籠包果間
好難用小籠包公式來形容鮮味!

@某位在上海居住10年的美國食家(男),
@自創小籠包公式 :
@(湯汁重量+餡料重量)÷外皮厚度=總分
@註: 只能檢測小籠包形狀大小重量等數據,
@但未能用作檢測湯汁的化學物質(鮮味的來源)含量
蔥油拌麵HKD 46
只係普通的麵(上海麵?) 撈左特別的醬汁,
再配上一碗雲吞雞/醃篤鮮白白地色的湯底.
當作係今晚的澱粉質吧!
口水雞HKD 68
雞骨見紅, 雞肉嫩滑, 還看到調味配料很豐富.
不是單純的辣, 仲有超重花椒味, 夠麻夠辣夠勁夠霸道!
最好在品嚐清淡食物後, 才吃這個口水雞.
脆香黑醋骨HKD 56
排骨外皮炸得很脆, 配上陳醋調制的醬汁,
特別在伴上醬汁後, 黑醋骨的炸皮仍然保持脆口,
這個考功夫了!
醃篤鮮HKD 98
有五花咸肉, 筍, 冬菇, 百頁及綠色的蔬菜.
湯底白白地色, 面浮一層油,
整體味道比較清, 主要靠咸肉來吊味.
川式酸菜魚HKD 98
主要是雪藏魚柳,
還有酸青辣椒, 紅紅的泡椒, 芫茜, 咸酸菜, 豆芽等配料.
可能是口水雞的關係吧! 主要感到酸重, 而辣較弱.

茶位7元
4位, 即係28元.
算吧啦!
母親大人生日, 取個好意頭, 易發易發!
2015-06-12
庆祝纪念
生日
2015-05-08 436 浏览
霞飛因為鋪面夠大,除非大時大節一般都好少坐滿,平日更加唔需要等位,唔想等位既時候黎就岩哂啦。今次嗌左碗擔擔麵,味道夠濃,但辣味幾乎冇乜,鐘意食辣既我就有小小失望啦,份量都唔錯,女仔自己食一碗都已經夠飽。另外嗌左兩個特價小菜,分別係黑醋骨同埋涼拌茄子,黑醋骨岩岩上檯既時候熱辣辣,份量都好多,酸酸甜甜咁。涼拌茄子真係要大讚!凍冰冰咁,上面啲汁極好食,連平日唔多鐘意茄子既哥哥都食左幾舊,十級開胃,因為係冷盤既關係,上菜速度都極快呀。最後既松子魚,賣相已經不得了,$178一條,以呢個份量同質素黎講真係唔算貴。啲汁酸酸甜甜咁,用黎送飯真係一流,不過即叫即整,就要等耐啲先有得食啦。晚飯最後仲送西米露俾我地,味道都唔錯架。

晚飯最後仲送西米露俾我地,味道都唔錯架。
2015-05-04
  • 松子魚
2015-03-16 524 浏览
-失敗到爆的葱爆羊肉!D醬汁是好的,但羊肉勁鞋而且有跟,靱到爆炸。-牛肉餅,有肉汁但無牛味又唔香口,包皮又油又膩,不夠熱。-小籠包一般。-比較好食的鳮肉煨面。有鳮肉香味,面身林且滑,可惜雞肉唔多見囉!-再黎失敗就是焦糖燉旦。明明上海菜又賣法國甜品,結果唔熱又唔凍,蛋漿鞋口睇樣就唔想食,就連伴碟的士多啤莉都乾哂水,唔新鮮! 服務差,人手唔夠,倒瀉成杯茶落地無人抹,侍應上菜竟然喺小朋友則邊上。發生意外邊個負責?仲要收$5每個人茶$
-牛肉餅,有肉汁但無牛味又唔香口,包皮又油又膩,不夠熱。

-小籠包一般。
失敗到爆的葱爆羊肉
無牛味牛肉餅
焦糖燉旦唔熱又唔凍蛋漿鞋口
2015-03-15
2014-12-22 474 浏览
冬節前想吃中菜,但所有酒家都全場滿座,終於找到此上海拉麵點心店,為此店亦提供廚師小菜。餐牌上的小炒不多,我們點了:糖醋明蝦球蝦球不算大隻,份量亦不多,糖醋汁校得不錯,味道仍頗香口。京蔥爆牛肉同樣份量不多,京蔥和牛肉爆得不錯,不過鬆肉過度,大片牛肉也吃不出牛肉味。漁香茄子用肉絲及茄子做,吃不到鹹魚香味,較像是用超市包裝醬料加獻汁炒出來的味道。宋嫂魚羹湯底濃稠度不錯,熱度及味道亦可,惟薑辣味太重,掩蓋了其他味道。擂沙湯圓麻蓉餡很香濃,皮也做得很好,有水準。整體而言,不過不失。
宋嫂魚羹
京蔥爆牛肉
糖醋明蝦球
漁香茄子
糖醋明蝦球
蝦球不算大隻,份量亦不多,糖醋汁校得不錯,味道仍頗香口。
京蔥爆牛肉
漁香茄子
宋嫂魚羹
擂沙湯圓
麻蓉餡很香濃,皮也做得很好,有水準。

整體而言,不過不失。
2014-12-20
2014-07-23 604 浏览
第一次黎霞飛用膳,首先唔好講食物質素。晚上大約6:45入座,餐廳內只有一兩檯食客,我們一家剛坐下,但覺得位置不好,想轉另一位置。但店長卻說“不設轉檯“,再次跟店長說出需要,但仍說“不設轉檯“,但我們覺得連茶都未斟,為何不可轉檯呢!! 這位沒有禮貌店長竟然沒有回答又不望着我,這時我心中無名火起,不過我亦有禮貌問她“可否回覆我呢?“,她都是沒有回答及望着我,她只是吩咐她員工轉檯。今時今日竟然有此服務態度......失望!
今時今日竟然有此服務態度......失望!
2014-07-23
2014-02-04 734 浏览
自從被調到將軍澳開工後,飲食方面對我黎講又係一個新煩惱,皆因舊時係杏花邨可選擇嘅放飯地點唔多,商場各名店又貴又唔好食,加上要乎合營養師指示嘅餐館更加少之有少 ,諗都唔駛諗,晚晚都係去同一檔就可以醫飽個肚。上兩星期到埗後曾經四處尋覓健康餐(油雞燒肉飯走汁)嘅代替品,但講真效果都唔太理想。適逢今日年初四,要我返工所已經sad到爆,仲要我搵似樣嘅燒味飯真係無乜心機。忽然想起不如叫埋呀爸呀媽黎一齊食飯丫,橫掂佢兩個今晚都係出街食。上去開飯網左搵右搵,最後揀左霞飛點心拉麵。呀爸話食小籠包都好喎。準時放meal break就一個箭步飛去搵已坐低睇緊menu嘅爸媽,我地order左餐前小食醉雞,小籠包,鱔糊炒拉麵,煎牛肉餡餅同埋上海炒年榚。由於大家非常肚餓,相都影唔切就已經開動左...唔好意思啊大家! 講到醉雞,可能問十個人會有十種唔同嘅要求或期待,口味嘅野真係好難講。霞飛嘅醉雞溫度適中,唔會雪到結冰亦唔會暖住送上(無吹水的,兩個情況都遇過)而醉雞汁有香濃花雕及唔會過甜,不過呷過一啖後都怕一陣吹波仔會超標。小食醉雞比我地印象都唔錯,之後送上嘅有鱔糊炒拉麵同小籠包。聽過有人話小籠包開蓋後要rest一陣
小食醉雞比我地印象都唔錯,之後送上嘅有鱔糊炒拉麵同小籠包。聽過有人話小籠包開蓋後要rest一陣直至無煙先好食,所以就試左膳糊炒拉麵先啦。
鱔糊炒拉麵
叫得炒麵就預左油膩,不過佢個醬油同黑醋比例混合得好好,酸甜適中消除左油膩口感,而且唔會有多餘嘅汁留係碟上。
鱔糊汆水時間掌握得ok,每一條鱔都好爽口而且唔會痴埋一舊舊。韮王未有過量,我最怕食拉炒麵時有過量嘅蔥或芽菜等...
小籠包-皮薄但無味
到小籠包啦,見佢香噴噴,自然好心急想食啦,但係經驗話比我地知,對小籠包心急嘅下場多數係好淒慘...所以要慢慢係個頂到夾起佢。我慣左唔點醋,我比較鐘意原汁原味,放上匙羹上面,小心翼翼咁咬開佢先!
老實講,呢到個小籠包我覺得一般咋,佢皮唔算話真係好薄,咬開時肉汁雖然相當多,但係肉味及調味欠奉。三個人食四個小籠包...我食一個就夠,完全無慾望想食埋淨低果個。
煎牛肉餡餅 - 又係無味
煎牛肉餡餅送到,上檯時餅皮一啲都唔覺油,而且熱辣辣看似吸引。食完小籠包後有點失望,再見到個金黃色嘅牛肉餅就即刻醒一醒,再次好小心咁去品嚐呢一類嘅爆汁美食。
真係可惜,佢同小籠包一樣無味,甚至乎我比多最後一次機會佢去嘗試聞下肉餡有無牛肉香味...結果同樣令我失望。我相信北角馬寶道德興隆賣緊四蚊一件嘅煎牛肉包會比佢做得更出色。
上海炒年榚 - al dente
最後送上嘅係上海炒年榚,加入左冬菇絲、肉絲、黃芽白同白菜。年榚軟硬適中,可以意大利文al dente黎形容,即係外軟內煙韌但唔會黏牙。食完之後碟上都無多餘油出現,都算合格啦。

括今晚晚餐,食物質素好壞參半,醉雞的確令人相當醒神,但小籠包同牛肉餅就真係比較失望。 相信以後係將軍澳返工嘅日子,若果要再食上海菜,霞飛都可以放得比較後一啲啦,因為隔離商場有間質素比較穩定嘅連鎖上海菜品牌可以選擇。
2014-02-03
2014-01-04 429 浏览
在天壐玩完就去左呢度食個dinner,先回家。小籠包 評:內有肉汁,夠薄,幾好,8/10牛肉餅 評:內有牛肉汁,不過D牛肉好重醃味,外皮煎得好脆。6/10兩麵王 評:不是兩麵王,普通肉絲炒麵,炸完都唔夠脆。4/10呢款鴨夾熱騰騰的包 評:正,肉OK,皮脆香,不蘇,加堆海鮮醬好好味,7/10 總評:呢度都OK好,坐得舒服。
在天壐玩完就去左呢度食個dinner,先回家。
小籠包 評:內有肉汁,夠薄,幾好,8/10

總評:呢度都OK好,坐得舒服。
2013-12-21
2013-10-20 368 浏览
星期天總愛睡得很晚,無他的因為工作太忙碌,根本沒有時間睡得好,唯有放假補睡一下。時間不早,唯有在附近吃個下午茶當作午飯,在將軍澳區有兩間差不多的中菜館,一間是翡翠拉麵,而另一間就是霞飛點心拉麵,今天要來的是後者。 兩間食店的分別在於價錢定位,霞飛點心拉麵定價較高,但原來下午茶的定價較大眾化得多,只是$50-$60。原來霞飛點心拉麵不經不覺已經有三間分店,當然霞飛會館亦是他們姊妹店之一。 先來的是紅油抄手,四川的點心當然以辣為主,餛飩伴著紅椒粒等弄製而成。餛飩皮薄,餡料用上鮮豬肉,而且還算鮮嫩,配上紅椒粒其實真的頗辣,但也十分惹味,是一個不錯又開胃的前菜。 再來是上海粗炒,其實上海粗炒只是個名字而已,在上海根本不會有太多地方吃到上海粗炒。單看相片大家也知道這個粗炒蠻油膩的,但筆者過往也吃過不少粗炒,其實也很少地方做得不油,相反太乾身也不會好吃。粗炒的麵線長度均等,而且挺爽滑,配上少量椰菜和瘦肉,吃起來算是很不錯的。 之後來的是四川擔擔麵,這個擔擔麵吃起來真的很辣而且還帶一點麻呢,湯底有點過稀,層次感非常一般,除了辣的就只吃到辣,味道太一般,還是粗炒比較好吃。 最後來的有春卷,春卷份量不少
最後來的有春卷,春卷份量不少合共有六節。春卷弄得不是太油,挺乾身的,內裹包著豬肉,粉絲及冬菇切片。雖然材料確實頗多的,但味道實屬平平無奇,不能令人回頭再翻點一次,吃完過後還有一點的飽滯感。
吃完過後還點了甜點擂沙湯丸,一向不吃中式甜品的筆者一直以為擂沙湯丸是糖水或薑水加上平常吃團年飯的湯丸而成,原來擂沙湯丸是有點像糯米糍,這裡的擂沙湯丸外觀非常不錯,內裏軟綿,咬開時如心太軟的朱古力般湧出來,這些好味道。
套餐還附上豆漿,豆漿味道很單薄,完全沒有豆味可言,只是可以有這炎熱的天氣裏解一點渴。霞飛跟翡翠,其實大家都是差不多,但以將軍澳這兩間餐廳的質素,當然不及南小館,但論兩者的話前者是有誠意及優勝得多。
2013-08-03 236 浏览
由開張初期每每大排長龍, 到今時今日週末都不用等位, 可想而知此食肆在這一年多退步得有多快。先不說先前的經驗, 就今天, 足夠令我們以後都不會再光顧。午巿人不多, 不用排隊, 舖內位子約一半有人。入坐後, 下午1:25點了一客小籠包、上海粗炒及豬排擔擔麵。不久小籠包及上海粗炒先後端上1) 小籠包: 有4件, 皮薄、肉嫩、汁多, 保持水準。(2) 上海粗炒: 味道剛好, 不太多油, 但敗筆的 - 粗麵碎濕濕, 像吃銀針粉多過吃粗麵。以前不是這樣, 以前每次吃, 都差不多完美。然後等等等, 小籠包吃完, 上海粗炒吃完, 一整壺茶加過水, 豬排擔擔麵還沒來。旁邊的客人遲來先上岸也有湯麵吃了, 我開始左右張望表現不耐煩, 但侍應不是在吹水就是視而不見; 終於舉手叫了人跟進一下, 又等了10分鐘, 還未有得吃; 又叫了另一人, 我說麵未弄就埋單算了, 一言不發轉身離開, 30秒後終於送上, 時為1:50: (3) 豬排擔擔麵: 豬排炸得好, 不過是冷藏豬所以有點粉紅色, 麵不太熟透, 擔擔湯很油, 花生味不夠但不知何故很麻, 卻整個湯底沒有辣味。兩個麵食一客小籠包, 埋單$161, 加差劣服務,

午巿人不多, 不用排隊, 舖內位子約一半有人。入坐後, 下午1:25點了一客小籠包、上海粗炒及豬排擔擔麵。不久小籠包及上海粗炒先後端上:

(1) 小籠包: 有4件, 皮薄、肉嫩、汁多, 保持水準。

兩個麵食一客小籠包, 埋單$161, 加差劣服務, 還會再來嗎?

题外话/补充资料: 最初差劣的只有那個紅唇知客, 沒禮貌, 分配座位手法混亂, 試過叫我如不耐煩等"不如自己入去執枱咁咪有得坐囉!"... 現在其他人同流合污, 既沒有基本服務態度, 漏了單又不跟進, 跟進如何又不告訴客人, 埋單還好意思要貼士。本來食物美味, 是硬著頭皮一再光顧的原因; 如今連食物都變得不知所謂, 香港地選擇多的是。
2013-08-03
$80.5 (午餐)
2013-06-02 179 浏览
又貴又唔係特別好食,服務態度超差的食市嗰日係星期日,大約2:35,我和朋友行過呢間野門口見到個下午茶餐menu睇左一陣(個經理都見住我地有興趣),望下裡面見都冇咩人,就入左去幫襯點知一坐底,開哂茶個waitress先話“下午茶冇喎,要等三點”,我地話“下,咁你唔好放個下午茶餐牌出黎呀”跟住佢立即同個經理咬耳仔,還回望一望我地,當冇事發生過好啦,本來我嬲到想立即走,但我朋友話算啦,開左茶。。。好樣衰好,簡左野啦,舉手三分鐘只見waitress們一群在吹水我嬲得大聲一叫“唔該”先有人理我。。。我唔係好明囉,第一,個經理見我地2:35研究佢個下午茶個牌,正常係咪應該會話比我地知係呀未有架3點先開始,但佢冇囉。第二,我已經唔係第一次幫襯呢間野而見佢地一群waitress吹水.客又唔多,下午茶都要五十幾蚊一碗麵,又唔係特別好食,以後唔會再幫襯!
又貴又唔係特別好食,服務態度超差的食市

我地話“下,咁你唔好放個下午茶餐牌出黎呀

跟住佢立即同個經理咬耳仔,還回望一望我地,當冇事發生過

好,簡左野啦,舉手三分鐘只見waitress們一群在吹水

我嬲得大聲一叫“唔該”先有人理我。。。
但佢冇囉。
2013-05-26
2013-04-10 134 浏览
最近, 病病的, 想吃一點清淡及熱的食品! 於是選了這店!由於是星期日的晚上, 都要等十張枱才到!先來一個小籠包, 送上來是熱熱的, 皮簿得很, 而且裡面有很JUICY!!! 再來煎餃, 冷冷的...而且硬硬的, 唔好食......!!最後來個雪菜肉絲粗炒......份量不少, 味度尚可!!總括而言, 送餐得快, 感覺食物是預先造定!!
最近, 病病的, 想吃一點清淡及熱的食品! 於是選了這店!

由於是星期日的晚上, 都要等十張枱才到!

最後來個雪菜肉絲粗炒......份量不少, 味度尚可!!

總括而言, 送餐得快, 感覺食物是預先造定!!
2013-04-07
2013-03-25 95 浏览
我同女朋友平時鍾意去食翡翠拉麵小籠包(就係隔離商場),但係因為未食過,就諗住試下霞飛。我地好早去,差唔多六點鐘,所以唔洗等位。一坐低就發覺佢比左廚房門口個位我地,係非一般的嘈。我問待應呢個位好嘈,可唔可以坐第二度,佢竟然提議我出翻去、囉飛重新排隊!唔可以換位唔緊要,但係唔洗叫我出去呀?一句 "唔好意思,無其它二人台" 有幾難?我地睇餐牌想叫冷盤,見到"是日冷盤",就想話問個待應即係咩野,佢竟然話係門口有叫我出門口睇,我好愕然咁 "下" 左一聲,佢就話有木耳,咁我同女友都正好鍾意食木耳,就問佢係點整法,佢答我 "涼拌囉" .... 我就話,咁涼拌都有好多種架喎,佢先話 "有d酒咁喇",我都費是同佢講,就繼續 order。之後個待應全程黑面我地仲叫左凍魚、牛肉餅同南瓜湯浸苗牙菜。個木耳係有醋、酒同些少辣椒,味道一般,唔夠酸亦唔夠味。個凍魚好好食,如果我再去會再點黎食。個牛肉餅就好一般,而且煎得好油。個菜幾好食,賣相都幾靚。食完想點個甜品,就叫左豆沙窩餅,追左兩次先到。老實講,都幾後悔叫左個窩餅,豆沙無乜,餅皮就幾層厚,所以又唔好食又油膩。印像中做得好既豆沙窩餅係好簿身,中間夾少少豆沙,而且

食完想點個甜品,就叫左豆沙窩餅,追左兩次先到。老實講,都幾後悔叫左個窩餅,豆沙無乜,餅皮就幾層厚,所以又唔好食又油膩。印像中做得好既豆沙窩餅係好簿身,中間夾少少豆沙,而且餅皮較乾身唔好多油到軟晒咁先好食。

整體黎講食物係ok,我都會有興趣去多次試埋佢其它菜式,可惜服務實在差到離晒大譜,我同女友都唔會再去,食完一肚氣,為乜?

賣單我忍唔住同個經理講佢地服務好差,我亦照實同佢講佢地食物係好食 ,但係佢所有食物都貴過翡翠拉麵小籠包,服務又要差過人地咁多,人地舖租仲要貴過佢 (酒店樓下商場 vs 屋苑商場),真係好難令到我們再翻黎食。

最後佢 free 左個豆沙窩餅比我。可能係個別員工質素差掛,但係大前提係,行過對面商場,大把好食過佢、平過佢而且服務又好過佢既餐廳,我真係諗唔到咩理由要幫襯佢。

我同女朋友而家見到霞飛兩個字都掉頭走。兩個人食二百幾就黎三百蚊,仲要睇待應對你黑面?No thanks!
题外话/补充资料: 裝修幾靚,廚房位好嘈,不過其它卡位等等應該會好好多。 一個人要食百幾蚊既餐廳,仲用膠碗膠碟..... 感覺唔好
2013-03-10
2013-03-18 110 浏览
因為將軍澳站上面餐廳選擇不算太多而本人又中意上海菜,故來過幾次。菜色選擇不算多,亦都不是個問題,因為這裡本就不是走素材好創意好的路線,中規中矩的菜色作為普通一餐可以接受。是日點了魚香茄子,紅燒元蹄,和小籠包一份。魚香茄子本人倒是常點,幾次下來這裡都算是比較辣的,本人尚接受到,各位可酌情選擇。紅燒元蹄同不遠的翡翠拉麵小籠包相比,價錢同數量都算少些,肉汁的比重比較少,肉質倒還算嫩,只是上面莫名其妙鋪了一層不美觀也不美味的綠菜,令人有些費解。食物本身不想做太多評價,我相信一個餐廳一定是以整體而論的,大家出門吃飯也不是為了找不開心。但這家服務令人不滿的幾率達到100%。本人次次去都被人有意無意地難為到。滿場都是服務員但一個也叫不過來;等位又讓人數多的不停插隊(比如當日我等了30十分鐘,而有4人兩分鐘便請了進去) ,這個問題看到之前也有朋友給過評論,令人十分不滿。整體給人的感覺還不如茶餐廳讓人舒服。我本是不喜歡給人差評的,只希望這間餐廳可以聰明一些,周全一些,不要做爛自己。

是日點了魚香茄子,紅燒元蹄,和小籠包一份。

2013-02-20 99 浏览
七時多要看電影,所以六時已去吃晚飯,一直想試霞飛點心拉麵,但每次都看到門外人山人海,令我卻步。今次早到有著數,不用等位,馬上入座。可惜食物製作需時,我以為最快出現的雞絲粉皮竟然花了近十分鐘才出現,正當我想催促之際,其他食物都陸續送上,效率一般。我們吃了~雞絲粉皮($52):比拌冷麵更貴,不算實惠,但味道的確棒!雞絲既多又不會嚡,粉皮夠滑,厚薄適中,最重要是調味有極香的花生醬味,十分醒胃。鮮肉小籠包($32):熱騰騰,皮夠薄,小心翼翼地把它送到口中,噢,那些精華一滴不漏地被我吸吮了,正!麻醬拌冷麵($38):單看賣相以為那些調味料與雞絲粉皮的是同出一轍,豈料這個麻醬竟然有芥末味,更要愈拌愈辣,我的味蕾覺得很刺激呢!霞飛招牌大排擔擔麵($66):在$56的「擔擔麵」和貴$10、多一塊豬排的「大排擔擔麵」二選一,結果選了後者。可是炸得金黃色的豬排外脆內「韌」,只是普通質素,下次還是省掉十元吧!擔擔麵沒有鹼水味,麵質不會太軟,條條分明,湯底夠濃,花生味若隱若現,只有微辣,感覺正宗,好!食量大的我們花了$218吃晚餐,卻不算很飽。霞飛點心拉麵雖然有質素,可是以價錢來說,並不經濟,我只會偶一為之喇
雞絲粉皮($52):比拌冷麵更貴,不算實惠,但味道的確棒!
食量大的我們花了$218吃晚餐,卻不算很飽。霞飛點心拉麵雖然有質素,可是以價錢來說,並不經濟,我只會偶一為之喇!
2013-02-17
  • 雞絲粉皮,鮮肉小籠包
2012-12-06 36 浏览
這家店的小籠包是好吃的, 其他點心尚可但不算便宜, 湯麵的湯底老實說真是不行, 上海粗炒勝在有鑊氣. 然而縱然食物再好, 這店在座位的安排上絕有可能令人拂袖而去. 第一次光顧是剛開張的週末,需長時間等候是已預計的情況,然而最不滿的是永遠只以人數多寡為安排入座順序.在等候的個多小時內,即使等候二人檯的人流甚多,接待的人卻只會先安排3-4位入座,即使該3-4位是遲來的一批.可以肯定的是這並非由於座位人數所限,只因眼見部份3-4位所安排的是近門口由2張二人檯合併的位置,絕對能夠將其分拆以加快疏導等候二人檯的人流.於昨天晚上7時半後光顧,眼見舖內空位甚多(入座率以目測只有6-7成),仍獲安排坐於只有數吋之差的鄰座已有顧客的二人座.稍後當我的丈夫到達,因身携大背囊一個便希望移至兩張尚未有人的卡座(只因眼見有安排其他2位的顧客坐卡座),竟獲告知所有卡座已被訂座(然而其時已達8時,而我眼見之前的2位顧客入座卡座時職員將訂座的牌移至旁邊的卡座,感覺似是為阻其他顧客要求卡座多於訂檯.若真是訂檯不是應留住固定座位的嗎?!)!更令人氣憤的是重覆說完已訂座後該職員便即時離開,而沒有打算給我們換一張大一點的桌子

於昨天晚上7時半後光顧,眼見舖內空位甚多(入座率以目測只有6-7成),仍獲安排坐於只有數吋之差的鄰座已有顧客的二人座.稍後當我的丈夫到達,因身携大背囊一個便希望移至兩張尚未有人的卡座(只因眼見有安排其他2位的顧客坐卡座),竟獲告知所有卡座已被訂座(然而其時已達8時,而我眼見之前的2位顧客入座卡座時職員將訂座的牌移至旁邊的卡座,感覺似是為阻其他顧客要求卡座多於訂檯.若真是訂檯不是應留住固定座位的嗎?!)!更令人氣憤的是重覆說完已訂座後該職員便即時離開,而沒有打算給我們換一張大一點的桌子!這是要我抱住背囊吃飯嗎?她的態度真令我有即時離開的打算,幸而另一位看似較高級的職員接著說給我們安排圓檯才算比較合理.由我入座至九時許離開的大約2個小時內,有二排合共約7-8張的二/四人檯從未有顧客,然而每一次有客戶入座,職員都只會帶人至只差幾吋旁邊已有人坐著的座位.這安排在假日或繁忙時間絕對可以理解,但在持續只有不足7成顧客的平日晚上8-9時,這樣的安排實在令人難以理解!

想說的是,即使你們店的食物出品有多好,這樣的入座安排真的不敢恭維.要知道米芝蓮的評審都尚且包含服務等因素,可見這對一間食肆的成敗有多重要.若維持這種服務態度,再光顧的機會可謂微乎其微.
2012-12-05