2024-01-17 482 浏览
無色無味要求加茶 水吧同事將冰倒左佢 仲好多晦氣說話 唔知道有冇人在這里飲過佢哋的凍檸茶 請大家分享下呢間本身係我好鐘意的餐廳 經過今次的經歷我諗我以後都唔會再幫襯 真的令人好失望

凍檸茶
今日黎到青衣城見呢間越南野 就諗都唔諗想試 因為本人都幾鐘意食越南野但係企左係門口一陣又無人招呼 入面同事企埋一齊吹水定唔知真係好忙 望到我企係度但都係無人理我 咁好啦 咁多位 咪自己行入去坐囉 坐左一陣見到無人俾餐牌我 咁唯有舉手叫 點知一位四眼鬍鬚男服務員走埋黎串我 話我係自己行入黎無餐牌係正常 因為呢度係門口等帶位其實都幾好笑 頭先我企門口果陣係無人理 ⋯依家同我講呢啲😏態度真係好差叫左個濕炒豬頸肉河炒因為太多選擇想試吓d平時少食既野試下 等左大概20分鐘先有食物 點知碟野出到黎 肉又少河粉又少⋯份量真係似足兒童餐 同左位女服務員講 佢只係講左句 份量係正常(無語) 咁好啦 最多中一次伏以後唔再去囉 叫埋單 原來又規定要行出去埋單但又要收加一服務費既? 行到去埋單果時睇到眼都突埋果碗野入面咁多屍體既?仲要放係d餐具旁邊⋯真心好嘔突 好唔衛生 真心唔推介呢間野⋯態度差 食物份量又少 仲要衛生都咁差
濕炒豬頸肉河粉

行到去埋單果時睇到眼都突埋

果碗野入面咁多屍體既?仲要放係d餐具旁邊⋯
真心好嘔突 好唔衛生

真心唔推介呢間野⋯
態度差 食物份量又少 仲要衛生都咁差

Intro: 青衣城呢幾年多左餐廳,喺一期二樓(近海旁)有一間主打越式嘅料理,平日午市嘅價錢會平少少,大約80蚊埋單,須加一,而配指定熱飲例如熱蜂蜜檸檬;___________________🍽 鳳梨豬肉炒飯💰 69(須加一,配指定熱飲) ⭐️8/10✍🏻 豬肉嘅份量唔多,但配料有鳳梨粒、腰果、肉鬆、蛋、粟米等等;✍🏻 炒飯炒得偏濕左少少,但個人覺得呢個濕度好夾配料,比乾炒會更好;✍🏻 鳳梨粒又香又甜,令呢款炒飯嘅味道配搭更好;🍽 越式海鮮炒金邊粉💰 69(須加一,配指定熱飲)⭐️7.5/10✍🏻 呢款炒金邊粉唔係茄汁咁炒,算係比較原味,口感似更幼嘅河炒河;✍🏻 海鮮配搭單一,真係偏少,有時會食到蛋碎同帶子粒,但帶子粒真係好細粒,但絕對唔少食到雪味;✍🏻 金邊粉嘅油膩度低,炒得唔會痴埋一舊,算係有穫氣。🍽 越式濕炒豬頸肉河💰 69(須加一,配指定熱飲) ⭐️6/10✍🏻 呢款河粉都比正常嘅河粉幼少,比金邊粉粗少少;✍🏻 但濕炒就令到河粉無乜味,平平無奇;✍🏻 豬頸肉有六塊,唔算好厚,唔夾濕炒河,好似無埋一齊炒嘅感覺。___________________🏠 青悅Lime Garden📍 青
Intro:
🍽 鳳梨豬肉炒飯
💰 69(須加一,配指定熱飲) ⭐️8/10
✍🏻 鳳梨粒又香又甜,令呢款炒飯嘅味道配搭更好;

🍽 越式海鮮炒金邊粉
💰 69(須加一,配指定熱飲)⭐️7.5/10
✍🏻 金邊粉嘅油膩度低,炒得唔會痴埋一舊,算係有穫氣。

🍽 越式濕炒豬頸肉河
💰 69(須加一,配指定熱飲) ⭐️6/10
✍🏻 呢款河粉都比正常嘅河粉幼少,比金邊粉粗少少;
✍🏻 但濕炒就令到河粉無乜味,平平無奇;
🏠 青悅Lime Garden
📍 青衣青敬路31-33號青衣城1 2樓211號舖
⭐️ 7/10
2023-11-28 351 浏览
食晚餐洛左單半個鐘,隔離坐低洛單好快有,問一問話幫我追一追😒先俾單我,原來漏單。野食還可以,冇特別,嘢食偏偏甜,炭燒豬扒以前食過幾好食依家差咗,撈檬汁都偏甜。
去完迪士尼又來到要找吃的時間,這次去了青衣城。青悅 是一間提供越式及泰式河粉及飯麵類為主的餐廳。星期六下午3點多也有下午茶套餐喔,而且不用等位。餐廳以湖水綠色作為主色調,座位都幾舒服。🍜火車頭湯河粉 湯底不會太濃或者太淡,有生牛肉、牛腩、牛柏葉等。喜歡吃牛的話可選這個吧。🍜海鮮喇沙味道偏甜,喜歡椰味較重的喇沙﹐有點微辣就更惹味。不過海鮮料不算很多,這有點美中不足呢。下午茶套餐有包飲品,但如果飲泰式奶茶之類就要加錢。
去完迪士尼又來到要找吃的時間,這次去了青衣城。
青悅 是一間提供越式及泰式河粉及飯麵類為主的餐廳。
星期六下午3點多也有下午茶套餐喔,而且不用等位。
餐廳以湖水綠色作為主色調,座位都幾舒服。

🍜火車頭湯河粉
湯底不會太濃或者太淡,有生牛肉、牛腩、牛柏葉等。
喜歡吃牛的話可選這個吧。
火車頭湯河粉

🍜海鮮喇沙
味道偏甜,喜歡椰味較重的喇沙﹐有點微辣就更惹味。
不過海鮮料不算很多,這有點美中不足呢。
海鮮喇沙

下午茶套餐有包飲品,但如果飲泰式奶茶之類就要加錢。
2023-11-12
下午茶
2023-09-26 465 浏览
呢間舖頭喺青衣城都屹立咗好多年啊,每次食晏嘅時候呢都好多人,我食咗幾年,發現佢都保持到水準嘅!所以就要推薦下啦!我都係鍾意食個法式牛柳粒配紅飯,特別鍾意依個蕃茄汁,因為做得好好食!如果牛肉份量多啲就好啦🤣🤣🤣我個同事叫咗炭燒豬頸肉同埋香茅豬扒嘅雙拼飯。炭燒豬頸肉呢好多炭香味,香茅豬扒呢就有陣清香味。仲點咗個飛天通菜,一樣係炒得夠晒鑊氣!I have been in this mall for a long time, this restaurant is one of my recommendations 👍
仲點咗個飛天通菜,一樣係炒得夠晒鑊氣!

2023-09-06
2023-09-26 245 浏览
假日到大澳半日游💦,之後經東涌到了青衣食晚飯😌,選擇了泰國菜🇹🇭和越南菜🇻🇳都有的青悅Lime Garden蛋包海鮮金邊粉&馬拉盞炒翡翠苗🔺金邊粉好好味😋但所謂海鮮只有兩隻蝦和三隻帶子🤣火車頭河粉🔺味道正常😅
都有的青悅Lime Garden

蛋包海鮮金邊粉&馬拉盞炒翡翠苗
🔺金邊粉好好味😋但所謂海鮮只有兩隻蝦和三隻帶子🤣
火車頭河粉
🔺味道正常😅
2023-09-24
突然想感受泰國風味😋每一樣都好味🤤每次去完迪士尼,就算幾攰都好都要食飯🤭1️⃣炭燒香草豬頸肉冇燒到乾柴,好味~2️⃣大頭蝦冬蔭功湯蝦頭有蝦膏,所以個湯鮮味十足3️⃣泰式魷魚粒炸蝦餅必點🌟有魷魚粒增加口感4️⃣牛油果芒果軟殼蟹米紙卷有水果解油膩都唔錯5️⃣金不換香辣牛肉炒河正常發揮6️⃣馬拉盞炒翡翠苗好惹味,好味
突然想感受泰國風味😋每一樣都好味🤤
每次去完迪士尼,就算幾攰都好都要食飯🤭

1️⃣炭燒香草豬頸肉
冇燒到乾柴,好味~

2️⃣大頭蝦冬蔭功湯
蝦頭有蝦膏,所以個湯鮮味十足

3️⃣泰式魷魚粒炸蝦餅

正常發揮

6️⃣馬拉盞炒翡翠苗
好惹味,好味
2023-08-17 370 浏览
入黎之前都有望下啲食評,最後都決定試下!!可能系下午茶時間,里面吾多客,枱凳都幾整齊,之後就被安排去到梳化位,不過美中不足就系梳化啲皮爆曬,睇上去吾系咁好,不過好在,我坐既位置冇呢個情況,同埋服務員態度都幾好,誠懇且專業,未見到其他食評上出現既野。講到食物,呢間記然系越式野食,一定要試下越式檬粉,跟住我叫左個"越式海南雞絲扎肉湯河",因為餐牌上邊冇寫可以轉檬粉,之後我問左一下服務員,之後佢話有,實在太好啦,希望餐牌可以清晰d,最後就配多杯凍檸檬茶。等左大概10分鐘左右,粉+茶都齊上,仲要配多一支佢地自家制魚露(勸大家食得下酸先好叫),魚露加左湯粉上邊,湯既味湯岩岩好,特別加埋魚露,好開胃,特別依家呢個天氣,岩岩好,湯粉餸和配菜都足料既,可以一試,最後杯凍檸檬茶,不過不失啦,同出邊茶記差吾多。好彩今次就冇伏到,體驗都吾錯既,並冇其他評論講到咁誇張,今次埋單就差吾多60蚊,可能我冇點其他野食,下次再黎試下其他吧!!以上系今次個人體驗既觀點!!
入黎之前都有望下啲食評,最後都決定試下!!

以上系今次個人體驗既觀點!!
越式海南雞絲扎肉湯河粉

2023-08-15
下午茶
越式海南雞絲扎肉湯河粉
一直都知道青衣是個美食荒漠,所以每次嚟青衣城食嘢都只係為咗隨便食啲嘢食完就算,大概是冇期望就冇失望,所以覺得依間越南野味道都正常,不過服務的確失佳法式牛柳粒炒紅飯 $62 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟一上枱我都呆左,啲飯多到夠兩個人分享,唔係我講笑,個磚飯壓實晒,絕對有兩碗嘅份量,一個人食根本食唔晒,不過牛柳粒的份量就沒有這麼多,所以食到一半的時候已經冇晒牛柳粒,同埋醬汁味道偏濃,但本身炒飯已經用咗蕃茄醬去炒,味道不太配酸辣鳳瓜 跟餐價$20 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟因為突然間好想食酸辣鳳瓜 ,就跟餐叫了一份,味道偏酸,冇咩辣味,而且看似很多,但實則上鳳爪得幾舊,其他全部都係蘿蔔絲同扎肉火車頭湯河 $64 推薦指數🗯️:🌟🌟整碗粉除咗河粉和牛丸比較好吃,其他真係好一般,生牛肉食落一啲都唔嫩好老,而且他們的牛筋竟然係粉紅色🫢問過職員職員話係正常,但係真心第一次見有粉紅色的牛筋,最後職員都話有機會係貨源問題先咁粉,換咗一碗生牛肉河俾我哋⋯⋯咁一開始就話係貨源問題唔係好啲咩?😮‍💨仲要話係正常泰式奶茶 + 龍眼水味道正常,而且泰式奶茶真係用泰式那種花奶,依一點幾值得稱讚以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同

法式牛柳粒炒紅飯 $62 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

酸辣鳳瓜 跟餐價$20 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

火車頭湯河 $64 推薦指數🗯️:🌟🌟

泰式奶茶 + 龍眼水

味道正常,而且泰式奶茶真係用泰式那種花奶,依一點幾值得稱讚

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

幾年前來過食,印象中青咖喱荔枝豬頸肉煲好味~ 今次剛好路經再試,個青咖喱keep到水準,辣辣地好惹味,再叫咗個蒜蓉包配汁,可惜蒜蓉包完全唔熱又唔算脆。另外,個蒸粉包都好出色,內有肉碎仲加了黑椒,少少辣,感覺好特別,唔會好濟。雞肉喇沙麵就一般,不是特別推介。但服務態度真係不敢恭維,坐低好耐都沒有送上一杯水,連隔離枱的客人也忍不住講「水都無杯」;然後有侍應見到我舉手示意點餐,我地四目相對,佢都無動於衷,扮睇唔到。服務質素與餐廳價格定位完全不符。P.s. 食咗一半先記得影相,蒸粉包有四件
幾年前來過食,印象中青咖喱荔枝豬頸肉煲好味~
雞肉喇沙麵就一般,不是特別推介。

P.s. 食咗一半先記得影相,蒸粉包有四件
2023-07-17
  • 青咖喱荔枝豬頸肉煲
2023-07-09 262 浏览
我很失望地發現,這家餐廳的服務生態度非常差,缺乏禮貌和熱情。- 客人在這家餐廳很難獲得良好的服務體驗,因為服務生的態度很不好。- 雖然這家餐廳的食物質量不錯,但是他們的服務生卻缺乏對客人的關注和關心,這讓整個用餐體驗大打折扣。- 我不得不說,這家餐廳的服務生態度真的很差,他們的冷淡和不耐煩讓客人感到很不受歡迎。
下午茶原來冇得外賣,店外餐牌冇寫俾錢時先講用午餐價錢打折,貴過下午茶叫我可堂食,冇禮貌、可做可唔做嘅態度到入去攞外賣時,成個area冇客,已經見到個樓面包緊我個餐,都仲要俾人叫返出去門口等,前後只相差幾秒一男一女後生樓面冇服務態度可言,不知所謂返嚟打開個餐賣相仲差過自己喺屋企整公仔面嘅垃圾
下午茶原來冇得外賣,店外餐牌冇寫
俾錢時先講用午餐價錢打折,貴過下午茶
叫我可堂食,冇禮貌、可做可唔做嘅態度
一男一女後生樓面冇服務態度可言,不知所謂
返嚟打開個餐賣相仲差過自己喺屋企整公仔面嘅垃圾
2023-07-07
20 分钟 (外卖自取)
2023-07-05 170 浏览
前幾日去呢間餐廳同屋企人食嘢,去到門口見到未有人叫入去坐就諗住等下,等咗15分鐘仲未見到有人招呼但明明入面冇咩客,D侍應同個女經理就企係入面唔理我哋。咁算啦我哋就自己入去坐,坐低之後又冇餐牌,咁我哋咪問個女經理攞餐牌,之後我哋照叫野食,我哋叫咗個豬排撈檬同生牛河,個牛河都叫正常,個豬排就粉粉地色好似未熟,於是我就同個女經理講啦,點知佢望完兩眼就話D豬排係咁架啦,完全冇諗住幫我換過份。我哋嬲到走人冇食……我諗體驗完今次嘅服務之後 應該唔會再幫襯呢間野

兩日前我同同事去呢間餐廳食飯 嗰陣係lunch時間好多人排隊,於是我哋就禁飛等安排,點知企係reception 嗰女侍應?定唔知經理係唔跟Number安排人入去,見到有位就隨便帶人入,我見到有啲似過我來嘅人都入咗去,於是我就同嗰個女經理定唔知經理講 佢先俾我哋入我哋驚咁多人就嗱嗱聲嗌嘢食 等咗五個字先有嘢食到,我都明lunch hour咁忙一定要等所以都冇所謂,但係我哋食咗半個鐘左右,D侍應就不停行黎想收野,我哋話未食完先至冇收走,冇幾耐我見到個女經理?走黎收咗隔離枱D野食,個枱嘅客人呆咗,我都呆咗。畀錢我同個女經理講可以試下唔洗咁急收人D野食,但佢並沒有俾反應。希望可以改善一下服務態度。