2024-03-05 177 浏览
原本我想景霖食粉線,內部裝修,可能執了去榮發食豬手米,無開。我記得每星期一休息有想過去三河屋食天婦羅,但烏冬湯底比十幾年前咸好多我有時去青松韓食買飯卷,但我未試過堂食堂食超窄本想叫炸醬麵,試下是否同附近的韓國店咁好味點知麵賣晒,我無興趣食公仔麵我叫了牛肉便當。前菜比主食更好味!

原本我想景霖食粉線,內部裝修,可能執了

去榮發食豬手米,無開。我記得每星期一休息

有想過去三河屋食天婦羅,但烏冬湯底比十幾年前咸好多

我有時去青松韓食買飯卷,但我未試過堂食

堂食超窄

本想叫炸醬麵,試下是否同附近的韓國店咁好味

點知麵賣晒,我無興趣食公仔麵

我叫了牛肉便當。

前菜比主食更好味!
牛肉便當
2024-03-05
牛肉便當
2023-09-30 315 浏览
中秋節反傳統去食韓國嘢,選了韓式炸雞,紫菜壽司卷,炒粉絲和kimchi。外賣回家後韓式炸雞雖然多汁仍香脆,啲汁係甜辣汁,但辣度唔係好多,所以好容易入口,炸雞全部都係雞槌,唔會炸得太乾,真係好好味紫菜壽司卷: 紫菜少少林,但仍然都好好味酸蘿蔔在中間好夾最後炒粉絲和kimchi就正正常常,都係處理得好好
紫菜壽司卷: 紫菜少少林,但仍然都好好味酸蘿蔔在中間好夾
最後炒粉絲和kimchi就正正常常,都係處理得好好
2023-05-15 518 浏览
約女性朋友一齊去寶石戲院附近的食店,選了這家青松韓食,食過店門口賣的前菜,都非常可口、有水準。先影一下菜單:時間是平日晚上七點,店裡有一個準備食物,一個遞送,水自己斟,自己拿杯,比較家庭式的感覺。店員送上四碟前菜,沒有想過有前菜,叫了碟波菜 後來店員又收走碟波菜,話俾錯,原來換碟大的。$40 的菠菜,唔知大家覺得值唔值?個人覺得比我想像中細。$25 芝士煎蛋卷 熱騰騰上枱,感覺很不錯,芝士無特別,未有拉絲的效果,芝麻另加添風味,蛋比較實,即真材實料。平常都是用蛋漿,有軟綿綿的效果,但這間是不同的。如喜歡挺身的、香香蛋味的蛋卷,有蔬菜蛋卷和紫菜蛋卷也可選擇。$50 辣炒豬腩魷魚飯 醬汁令碟飯好惹味,豬肉吸收了醬汁會食不停口,魷魚水味好重,醬汁濃而顯得魷魚淡味。這一濃一淡都挺有趣。$70+$10 七件炸雞加甜辣醬(可選其他醬)。這個炸雞的糊皮脆口,加上甜辣醬、香嫰剛熟的雞肉,超級美味!!最推介這道菜,醬汁是必不可少的,否則將會大打折扣。必叫這道菜~

後來店員又收走碟波菜,話俾錯,原來換碟大的。
送四碟前菜
$40 的菠菜,唔知大家覺得值唔值?個人覺得比我想像中細。
前菜-菠菜
芝士蛋卷
辣炒豬腩魷魚飯
韓式炸雞加甜辣汁
2023-05-10
$106.5 (晚餐)
送四碟前菜
前菜-菠菜
韓式炸雞加甜辣汁
2023-05-08 324 浏览
行過韓式小店,見幾特別就同朋友入去試吓芝士蛋卷份量頗多,芝士味濃厚,啱晒鍾意芝士嘅人牛肉紫菜飯卷足料,牛肉調味香濃,正常發揮甜辣醬炸雞調味落略嫌過重,但雞非常嫩滑多汁泡菜煎餅大大塊煎餅,好飽肚,泡菜配料都幾多
行過韓式小店,見幾特別就同朋友入去試吓

芝士蛋卷
份量頗多,芝士味濃厚,啱晒鍾意芝士嘅人

牛肉紫菜飯卷
足料,牛肉調味香濃,正常發揮

甜辣醬炸雞
調味落略嫌過重,但雞非常嫩滑多汁

泡菜煎餅
大大塊煎餅,好飽肚,泡菜配料都幾多
2023-03-31 335 浏览
店面小小的韓食家庭式餐廳,食物實而不華。泡菜香口好食,蛋卷配上芥末醬很搭擋,十分開胃。很欣賞辣炒豬肉飯,薄薄的五花肉片炒得很香濃惹味,雖然有點多油,但酸辣泡菜却又中和了油膩感,十分好味!!
店面小小的韓食家庭式餐廳,食物實而不華。
泡菜香口好食,蛋卷配上芥末醬很搭擋,十分開胃。
2022-10-31 558 浏览
下午同老公試下韓國小菜小店又平份量好好夠食 叫左餃子🥟送飲品 老公叫左泡菜炒豬肉飯 好好食😋我叫左紫菜飯卷原味 又好好食😋店內會俾伴菜四碟 甜番薯我最鍾意食下次會再食
2022-10-10 406 浏览
韓式牛肉便當$60好有住家飯的味道,雖然前菜和粉絲牛肉,都是韓國一般慣常的菜式,但每個人煮出嚟的味道係會有啲唔同的,呢間都唔錯和價錢合理,有我最愛的泡菜、大豆芽、菠菜和燉薯仔☺️
韓式牛肉便當$60
用餐时段
2022-08-17 421 浏览
放工去睇戲,就去附近揾嘢食,上 open rice 揾咗間韓食小店,買咗飛就坐定定食飽等開場 😬泡菜飯卷好味,有點驚喜,食到香香吞拿魚,飯唔算太厚,口感正。泡菜煎餅有點失望,軟軟糯糯咁,食唔到香脆口味。泡菜炒豬肉飯,原本以為係炒飯,點知係炒完個餸放白飯面,食落好香口,豬肉見到有點肥,但食落唔膩,不過係細碟咗啲。送上 4 小碟伴菜,味道都好好味。題外話:店內兩位女仕傾談係用普通話,我仲以前店鋪是韓國人開添 😅😅

泡菜煎餅有點失望,軟軟糯糯咁,食唔到香脆口味。

送上 4 小碟伴菜,味道都好好味。

紫菜飯卷原味
伴菜
泡菜煎餅
泡菜炒豬肉飯
紫菜飯卷原味
伴菜
泡菜炒豬肉飯
2022-03-25 662 浏览
位於紅磡嘅一間韓式外賣店 轉賣醃製小食 另外有飯麵 蛋卷 飯團 飯卷等 ▶️ 魷魚紫菜飯卷 ($40)一盒有10件 一開始見到有啲覺得佢貴 因為望落去好似好細件 做lunch一定唔夠飽 但係呢個價錢可以食到一個飯🍱不過都要睇吓味道先知 咁就返屋企試吓擺上碟上面又感覺上冇咁少😂視覺效果佢包得幾好 唔會一夾就散材料豐富 有辣魷魚 醃蘿蔔 日式魚蛋 蛋絲 魚糕 火腿 紅蘿蔔 青瓜 荀真係估唔到細細件可以有咁多材料 十分精緻😍- 🐷火腿有少少煙燻味- 辣魷魚幾多🦑咬落好淋好鬆 口感一條條咁 仲好出魷魚味 食落辣辣地 好惹味- 青瓜🥒 荀 咬落超清脆爽口 - 醃蘿蔔味道同口感上係最出嗰個 唯獨佢係酸嘅 我自己就好鍾意❤️- 蛋絲煎到變成蛋皮 咬落有啲空氣感🥚好泡泡- 魚糕少少似魚蛋味 不過薄薄地同埋食落黏啲- 日式魚蛋🍥同紅蘿蔔🥕味道較淡所以唔出🍚佢啲米飯唔錯 粒粒分明 仲幾香米味 質感飽滿 好嘅係佢個飯唔會好厚一層 反而主要材料多👍🏻即使冇特別落醬 味道已經好足 食落又酸又鹹又辣咁😋跟住咬落又超有層次感 又脆又淋雖然價錢上貴咗少少 因為份量唔大 做lunch都要另外再買野食 只係佢味道好 材料足🤤

▶️ 魷魚紫菜飯卷 ($40)

不過都要睇吓味道先知 咁就返屋企試吓

🍚佢啲米飯唔錯 粒粒分明 仲幾香米味 質感飽滿
好嘅係佢個飯唔會好厚一層 反而主要材料多👍🏻
即使冇特別落醬 味道已經好足 食落又酸又鹹又辣咁😋
跟住咬落又超有層次感 又脆又淋

只係佢味道好 材料足🤤所以都推介大家試嘅~
唯一係服務態度差少少 個姐姐語氣唔太好
魷魚紫菜飯卷
2022-02-22 390 浏览
紅磡有好多小店,其中青松韓式係我最鍾意嘅一間小店,因為老闆娘好好人,我見到佢同好多大學生嘅互動就覺得呢間舖頭充滿人情味,所以每逢冬天我都會不斷嚟食吓人蔘雞,暖下身子。人蔘雞湯,包一個白飯同埋三個小菜(注意堂食先會送小菜)另外叫多杯桃汁。佢個人蔘雞湯好夠火喉,一般喺出邊食到嘅人蔘雞可能都會連住骨,佢呢度每一次都係滾到骨肉分離。P.S. 佢個自家製泡菜真係好好食!!!我哋差唔多每次都會買盒泡菜外賣拎返屋企

• 人蔘雞湯
2021-02-22 1107 浏览
幾個月前朋友一直介紹我去食呢間餐廳,但我放工佢地只可以做外賣,我住太遠無得試。終於開返個晚市堂食,我可以去試呢間韓國菜啦。平時去尖沙咀都唔鍾意食太重味嘅韓國菜,今次黎到呢度可以試啲輕食啲嘅菜式。所以揀左餃子配粉絲,本身都驚會好油,但食落岩岩好。粉絲餃子又唔會太膩。另外配埋個甜薯仔就完美啦!近期睇驅魔面館睇到上哂腦,食食下仲會諗佢地放左工係咪會去驅魔🤣🤣點解間咁好食嘅餐廳得咁少人讚?#廿#一#田#金
幾個月前朋友一直介紹我去食呢間餐廳,
但我放工佢地只可以做外賣,
我住太遠無得試。
終於開返個晚市堂食,
我可以去試呢間韓國菜啦。
平時去尖沙咀都唔鍾意食太重味嘅韓國菜,
今次黎到呢度可以試啲輕食啲嘅菜式。
所以揀左餃子配粉絲,
本身都驚會好油,
但食落岩岩好。
粉絲餃子又唔會太膩。
另外配埋個甜薯仔就完美啦!

近期睇驅魔面館睇到上哂腦,
食食下仲會諗佢地放左工係咪會去驅魔🤣🤣

點解間咁好食嘅餐廳得咁少人讚?
#廿#一#田#金
2021-02-22
  • 煎餃子配粉絲
  • 炒魚片
  • 甜薯仔
2020-10-09 986 浏览
點左炒牛肉飯,泡菜豬肉飯,生淹八爪魚。前菜有4款,同一般韓國餐廳有前菜的都差唔多,但有送一碗湯,都好飲,但唔似牛骨湯。炒牛肉飯 50分呢間飯份量比較多,睇落去餸就較少,牛肉有d乾,唔夠汁亦唔太夠味道,略失色。泡菜豬肉飯 65分呢個味道唔錯,辣辣地,味道同一般有少許唔同,可能係辣醬的唔同,有特色同驚喜。生奄八爪魚(60蚊) 70分呢個有大蒜,八爪魚腳,用辣醬奄成,其實除左八爪魚腳有少少硬,整體都好味,個大蒜提升左味道,但如果唔喜歡蒜就唔好點,因為都幾多蒜頭。
點左炒牛肉飯,泡菜豬肉飯,生淹八爪魚。
炒牛肉飯 50分

泡菜豬肉飯 65分

生奄八爪魚(60蚊) 70分
2020-05-24 922 浏览
今日同朋友home gathering, 因為唔想又叫串燒,所以其中就叫咗屋企附近青松韓食外賣回家。我地叫左韓式牛肉定食, 賣相非常吸引, 價錢便宜,定食外賣仲有折, 定食包含四前菜,有醃薯仔、 青菜配芽菜、甜蝦乾同泡菜, 特別喜歡甜蝦乾, 令我食完想再食,主菜係牛肉配上紅蘿蔔及粉絲等,牛肉唔靭,味道不錯,韓式白飯份量足夠,非常有口感。另外仲叫咗泡菜、紫菜蛋捲及魷魚紫菜飯卷,全部都美味, 醃菜類仲有好多款選擇, 下次人多要叫多幾款嚟食呀。

2020-01-08 933 浏览
韓式牛肉便當,樣樣都有些,可以試多幾種食品。試咗5種冷菜,各款配菜都做得很出色。芽菜、菠菜:無太多的調味添加,雖如白灼但能嘗到原味,而混有芝麻既健康又可增味。炒小蝦:甜甜地,又有咬口的,如蝦乾般但鮮味十足。韓式魚蛋:軟中帶韌又有甜味。泡菜:混有很多的辣椒碎,看見以為好辣,食落原來其實唔辣,只有辣椒的口感,爽脆好味,最重要係唔鹹。韓式炒牛肉,有椰菜絲、韓式粉絲,囗感豐富又爽口彈牙。蘿白湯,家常煑法,清清哋。
韓式牛肉便當,樣樣都有些,可以試多幾種食品。

試咗5種冷菜,各款配菜都做得很出色。

炒小蝦:甜甜地,又有咬口的,如蝦乾般但鮮味十足。

韓式魚蛋:軟中帶韌又有甜味。

韓式炒牛肉,有椰菜絲、韓式粉絲,囗感豐富又爽口彈牙。

蘿白湯,家常煑法,清清哋。
  • 韓式牛肉便當