2024-11-15 0 浏览
今次質素唔錯喎!因為好肚餓,所以嗌咗好多嘢食 我大胃王唔係浪得虛名🤣🤣😂芥蘭好好味!紅油水餃🥟走紅油🤣因為其實我淨係想食水餃三隻 又唔想嗌成份湯餃有蝦有木耳,有筍唔錯👍🏻牛筋腩普通 試咗朋友一啖 牛腩麻麻比姐,但係佢個麵同埋個湯好正好彈牙嘅面 又青又濃郁嘅湯底好正我當然要啦及第粥,不過我碗粥嗰啲海鮮唔係咁新鮮今次尤其是係豬嘅腎,即係豬腰唔知咬落去一pat pat揼咗 如果唔係趕時間嘅話會彈回頭豬潤就覺得可以熟少少 🤏乳鴿好味呀好鍾意食 呢度嗰啲好嫩肉,而且唔係炸好啱我 不過乳鴿就係細細隻太少肉食我唔飽唔記得講,呢度嘅腸粉到好正,而且所有醬汁都唔錯
有蝦有木耳,有筍唔錯👍🏻
好彈牙嘅面 又青又濃郁嘅湯底好正
我當然要啦及第粥,不過我碗粥嗰啲海鮮唔係咁新鮮今次
尤其是係豬嘅腎,即係豬腰
唔知咬落去一pat pat揼咗 如果唔係趕時間嘅話會彈回頭
豬潤就覺得可以熟少少 🤏

唔記得講,呢度嘅腸粉到好正,而且所有醬汁都唔錯
午餐
2024-10-14 162 浏览
今日到沙田辦些事,之後一個人響商場到處逛,突然想食碗雲吞麵,就想起近火車站連城商場2樓有間靠得住粥麵,除咗雲吞麵出名之外,都有好多嘢食,例如粥類飯類都有好多選擇!坐低叫咗碗雲吞麵和炸雲吞,麵條爽滑彈牙,湯底味道好好,勁香蝦子味!仲有五粒雲吞,每粒充滿蝦肉,好鮮味爽口,炸雲吞同普通雲吞差不多,但外皮炸得香脆,又另一番風味!到中午12時還供應甜品~ 生磨腰果露,腰果味濃郁,真材實料,唔會太甜,但我就略嫌太稠,可以稀番少少,就感覺更加好!總括嚟講,今日食嘅幾款嘢,味道都算合格,中規中矩,因為好耐冇食總算冇失望啦!

2024-03-26 620 浏览
在沙田食飯好方便,地鐵站一出去,上兩層樓就已經有一個大食坊,有中日西菜等。這一間中菜獲取了米芝連,頗值得一試。今次試了一個鹽焗雞粥及竹笙椰子雞鍋。雞粥味道咸香,而且雞塊非常大。至於雞鍋用料十足,甜甜香香,加上少量杞子及紅棗,有藥饍的意思,但味道不比椰子香。
這一間中菜獲取了米芝連,頗值得一試。
今次試了一個鹽焗雞粥及竹笙椰子雞鍋。
雞粥味道咸香,而且雞塊非常大。
2024-03-22 579 浏览
喉嚨唔舒服,所以約咗朋友就揀食靠得住 因為都好耐冇食粥不過我覺得佢個豬雜粥差咗,啲材料好好好足,每樣都有兩粒。而且唔會太太細件,不過個粥底同上次一樣好水好水 搞到肚餓又唔係太舒服嘅,我怕胃酸唔食變咗同朋友share佢個酸菜魚飯!佢個酸菜魚反而晚上同埋材料都好好有勁多芽菜木耳等配菜,酸菜都好多粿條味好好!唔會太辣唔會太鹹,亦都唔重味精嘅感覺,不過佢魚嘅份量非常少得幾片跟餐$38要咗個杏汁豬肺湯一齊share,有三四件豬肺勁正,好少機會喺條街食到,竟然仲有一件豬展同埋雞肉好有驚喜!加咗一份菜,幾亂好味唔會好硬侍應雖然唔似好忙,但係都好有禮貌
喉嚨唔舒服,所以約咗朋友就揀食靠得住 因為都好耐冇食粥
搞到肚餓又唔係太舒服嘅,我怕胃酸唔食
好有驚喜!加咗一份菜,幾亂好味唔會好硬

侍應雖然唔似好忙,但係都好有禮貌
午餐
2024-03-13 436 浏览
今日第一次在沙田靠得住食下午茶餐,點了一個雲吞麵,送上來時上湯是用鐵壺盛著,然後倒入麵裏,心裏有著一份期望,希望吃到一碗熱辣辣的雲吞麵。第一時間嘗試上湯的味道,結果令人非常失望,上湯只是暖和的,味道完全沒有驚喜,而且覺得只有鹹味,麵底亦唔夠爽口彈牙!雲吞麵最重要就是湯底,這個上湯只有鹹味,而且只是暖和,不是熱辣辣,超難吃!一個$52的雲吞麵下午茶餐,竟然如此差勁,還說什麼米芝蓮食府!比起快餐店的雲吞麵下午茶餐還要差!
2024-01-20 488 浏览
夜晚嚟到沙田連城廣場,又冇目標想食邊間餐廳,見到靠得住唔係好多人排隊,所以就試一試。排隊等咗5至10分鐘左右,就有位可以入去喇。前菜點咗咗個口水雞,口水雞用青瓜墊底,其實份量唔算好大,雖然口水雞上面有好多辣油,但係就唔算好辣。另外點咗個心肝寶貝粥,其實即係有帶子同埋豬潤,帶子其實都係得三至四片,份量唔算好多,但係都幾特別嘅,因為平時啲粥好少落帶子。另外豬潤份量ok,質素就一般正正常常,又唔算十分出色。粥底方便都尚算綿滑。

排隊等咗5至10分鐘左右,就有位可以入去喇。

2024-01-09 413 浏览
琴晚嘅朋友已經講好食靠得住,因為朋友鍾意食 而且沙田區都唔知仲有啲咩冇咁貴嘅食食開又懶得搵田嗌咗一個下午茶同埋正餐,因為及第粥即係豬什粥冇下午茶的!今次牛肉麵粥底比較好味軟綿綿的!但係及第粥就有啲水不過我都覺得靠得住嘅質素係有少少唔穩定嘅 整體味道都好味,但係如果冇咁水就會好啲配小食,有個白灼豬要豬膶,豬腰比以前好味!豬膶就唔知點解經常覺得有啲生咗少少朋友怕到唔敢食🤣🤣油炸鬼擺凍咗會唔好食,一定要趁熱BB粥食原來熱嘅凍嘅薏米水都係一樣size哈哈
食開又懶得搵田
朋友怕到唔敢食🤣🤣
油炸鬼擺凍咗會唔好食,一定要趁熱BB粥食
原來熱嘅凍嘅薏米水都係一樣size哈哈
下午茶
2023-12-21 331 浏览
荔灣艇仔粥 $48 粥底煲得幾綿滑,好香好暖胃~食落唔太味精,但料唔算俾得好足因為啲餸整到好碎,同個粥混合咗魚片碎牛粥 $48呢碗有埋花生同大量蔥魚片同碎牛嘅份量都唔算多不過味道都OK,鹹度適中
荔灣艇仔粥 $48
粥底煲得幾綿滑,好香好暖胃~
食落唔太味精,但料唔算俾得好足
因為啲餸整到好碎,同個粥混合咗

魚片碎牛粥 $48
呢碗有埋花生同大量蔥
魚片同碎牛嘅份量都唔算多
不過味道都OK,鹹度適中

2023-12-06 301 浏览
今日同屋企人諗住凍凍地去食個羊肉煲,坐低侍應介紹胡椒豬肚雞鍋,都好試吓啦。原來用新鮮雞,湯底夠濃郁胡椒味,料都足,跟埋個沙漏落咗雞煲5分鐘先食,98蚊的確值得一試。侍應都跟得好足,見到個沙漏停咗行埋嚟開個蓋話食得啦,有禮細心幾好!
胡椒豬肚雞鍋
胡椒豬肚雞鍋
2023-11-21 237 浏览
每日遲起身,喺屋企食咗個大早餐,所以冇食晏!出街行行吓同朋友肚餓就坐低食啲嘢!呢期天氣凍勁想食粥,而且好想食厚豬膶🤗🤗🥰🥰即刻諗到靠得住去食😚😚嗌咗兩個粥跟餐,一個配白灼芥蘭,一個配白灼豬腰豬膶一如以往朋友都會覺得主要醒,有時醒到連我都頂唔順,今次我又覺得OK朋友嗌咗牛肉粥,我嗌咗豬什粥,呢間嘅豬什粥做得比馬鞍山嗰間好味牛肉粥嘅粥底比較綿🥰味道主要係白米嘅味道朋友就鍾意豬什粥嘅粥底,因為有好多豬雜嘅精華比較有味道我自己就覺得各有千秋!今次呢度嘅豬腸好好味好有口感,唔似上次食嘅腍啤啤冇咩口感
即刻諗到靠得住去食😚😚
嗌咗兩個粥跟餐,一個配白灼芥蘭,一個配白灼豬腰豬膶

牛肉粥嘅粥底比較綿🥰味道主要係白米嘅味道
朋友就鍾意豬什粥嘅粥底,因為有好多豬雜嘅精華比較有味道
下午茶
  • 豬什粥
2023-09-29 358 浏览
狀元及第粥口感綿密滑潤且豐富。狀元及第粥是一道中國傳統的粥品,以糯米和各種豆類為主要材料。糯米的煮熟使其變得軟糯,與豆類的質地相互融合,形成濃稠的粥湯。粥中的豆類通常會提前經過浸泡和煮熟,保持其爽口和嫩滑的口感。在烹調過程中,粥會經過一段時間的熬煮,使糯米充分釋放出澱粉質,增加粥的濃稠度和口感的滑順度。招牌雲吞撈麵口感豐富多樣。這道招牌菜通常以彈牙的麵條和鮮美的雲吞為特色。撈麵的麵條通常選用彈性十足的蛋麵或者細蓉麵,經過煮熟後保持韌性和彈性,入口滑順。雲吞則是一種充滿鮮香的餡料團,通常包含豬肉、蝦仁等食材,餡料嫩滑多汁。

2023-08-26 352 浏览
星期日去左沙田行吓~周圍食嘢都多人到😅不過沙田的確係好多嘢食系新城市廣場食得多啦諗諗吓去到連城廣場價錢合理得多我哋都係好鐘意食粥所以諗起 「靠得住」一坐低梗係叫~及第粥~^_^裏面豬潤,粉腸,肉丸都係每樣兩件,豬潤仲要係好厚嘅添又爽~又滑👅👅👅👅非常滿足!足底仲要剛剛好唔會太鹹!食粥梗係叫隻糭啦!🤣哇~大大隻蛋黃仲要係流油👅超正⋯⋯啱晒我😆仲要裏便真材實料頂呱呱再叫多碟炸雲吞唔錯~香脆👅不過就細粒到呢👉🏻👈🏻希望有待改善喇🤣環境衛生都很好!次次都唔會失望!值得有下次😙
星期日去左沙田行吓~
周圍食嘢都多人到😅
不過沙田的確係好多嘢食
系新城市廣場食得多啦
諗諗吓去到連城廣場價錢合理得多
我哋都係好鐘意食粥所以諗起 「靠得住」
一坐低梗係叫~及第粥~^_^
裏面豬潤,粉腸,肉丸都係每樣兩件,
豬潤仲要係好厚嘅添又爽~又滑👅👅👅👅
非常滿足!足底仲要剛剛好唔會太鹹!
食粥梗係叫隻糭啦!🤣
哇~大大隻蛋黃仲要係流油👅超正⋯⋯啱晒我😆
仲要裏便真材實料頂呱呱
再叫多碟炸雲吞唔錯~香脆👅
不過就細粒到呢
👉🏻👈🏻希望有待改善喇🤣
環境衛生都很好!
次次都唔會失望!
值得有下次😙
2023-08-21
2023-08-22 338 浏览
繼上次試過這𥚃的雞粥和腸粉, 今次再來試試其他食物 😊 由於已是第二次來敝店, 環境各樣就不多加說明。咸肉糭 $34糯米煙韌軟糯, 蛋黃甘香, 質感柔軟, 容易咀嚼, 一入口已經溶化 ☺️ 豬肉半肥瘦, 加上甜鼓油, 味道一流 😋生滾牛肉粥 $55跟上次一樣粥是軟綿綿的, 一塊塊厚切牛肉, 鮮味十足 👍🏻 牛肉鮮味已與粥融為一體, 非常入味。星洲炒米 $88炒得十分乾身, 並不油膩, 算夠鑊氣, 唯一不足是咖喱粉, 多一點應該再香口一點。酥炸雲吞 $28鮮蝦新鮮彈牙, 命名酥炸並沒有錯, 有別於一般茶樓的炸雲吞 😌 不是一片片的脆口, 感覺相對幼細。蛇羹 $38眼見有新嘗試, 就點來看看, 果然這個並非餐廳強項 🙃 蛇羹比較流質, 沒有羹的口感, 味道普通。雖然這次某些食物未到最佳狀態, 但味道也在一般餐廳之上 🤭 而且餐廳好像多了年青侍應, 服務周全, 比上次好 🤓

咸肉糭 $34
生滾牛肉粥
濃香星洲炒米
酥炸雲吞
2023-05-29 513 浏览
更新以下資料:2個星期前(4月29号晚上約08:30)同太太第一次在這沙田站光顧: 一共點了數樣食品如下🔽1.油炸鬼(連埋加一$30.8),竟然可以(油冧冧)給客人吃。2.豬什粥(心肝寶貝),開始是太太吃,但差不多吃剩餘約1/4給 我吃,發現粥有少少(偏黃及異味),我沒有吃剩餘的粥。3.炸大腸,給我們我已聞到有少許異味(之後退回)4.雲吞麵及餘下等等食物,除了這碗麵可以外,其餘上述食品連一間普通食肆也不如。5.結帳時竟然沒有扣除我退回(炸大腸)的費用,隨後我叫該員工查單時,才減回多收的款項。 最後為何共予8個向下手指,(食物有問題也給人吃,3隻手指。)另服務不佳(因是收10%服務費)及結帳時(多收已退回食物的費用)給予5隻手指。 溫馨提示:各位結帳時記得查單 簡直就垃圾👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿
更新以下資料:
一共點了數樣食品如下🔽
3.炸大腸,給我們我已聞到有少許異味(之後退回)
溫馨提示:各位結帳時記得查單
簡直就垃圾👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿
2023-04-23 691 浏览
下午茶時段還未進饍, 想輕食一點就試試這間粥麵店。以粥麵店來說, 裝修比較摩登, 牆邊層架擺放著各式各樣的裝飾品點綴著, 不會太單調。 店鋪分開兩個空間, 座位與座位之間不會太緊迫, 環境舒適。下午茶有炒粉麵飯和粥品以供選擇, 聽聞這裡的星洲炒米和乾炒牛河都很出色, 不過下午茶並沒有這個選項, 所以點了粥類。生滾拆骨鮮雞粥 + 混醬腸粉 $58混醬腸粉腸粉一上枱已經放了豉油, 甜醬, 麻醬, 一應俱全, 腸粉比較彈牙有口感。 由於坊間實在太多出色的腸粉店, 滑溜的程度並未達到極致但都不俗, 也許是份量上要稍作微調, 另外再放多一點芝麻會更理想。生滾拆骨鮮雞粥有兩類粥品選擇, 分別是靚粥與生滾粥, 生滾粥則貴$10。粥的口感很軟綿綿, 雞肉嫩滑, 雞的味道完全浸透在粥內, 齒頰留香, 吞下一口粥雞肉的鮮味仍然長留口腔。由細吃到大的“大圍雞粥”可算遠近馳名, 我覺得這裡的雞粥絕對可以媲美“大圍雞粥”, 只用幾十元就可以買到這份滿足絕對超值!! 😋靠得住這個名字並非浪得虛名, 食物果然靠得住, 米芝蓮之稱也是實至名歸! 👍🏻
下午茶時段還未進饍, 想輕食一點就試試這間粥麵店。

生滾拆骨鮮雞粥 + 混醬腸粉 $58
生滾拆骨鮮雞粥 + 混醬腸粉