2024-11-26 558 浏览
喂!各位鍾意韓國菜嘅朋友留意啦~今日去咗尖沙咀帝國中心嘅「韓脈」試咗一場韓國味道嘅盛宴🇰🇷🔥💎首先要介紹嘅係「韓式醬油蟹」,真係不得了!蟹膏滿滿,閃亮嘅金橙色蟹油睇到已經好吸引,仲散發住陣陣醬油嘅香氣。蟹肉入口即溶,鮮甜中帶點鹹香,嗰種濃郁嘅味道真係一試就上癮,配白飯簡直係絕配!🍚🦀🔥然後就係重頭戲——韓式燒烤!呢度嘅菜式選擇真係多到你唔知由邊樣開始,首先試咗「雪花牛肉」,紋理分明,燒到恰到好處,入口即化,肉香直衝味蕾。而「牛舌」薄切得嚟充滿嚼勁,再加埋少少鹽,簡直係人間極品!🥩🐚「鮑魚」清甜爽口,燒咗之後仲帶住陣陣海洋嘅鮮味,鮮嫩多汁嘅「大蝦」亦都係燒烤必點,食完仲忍唔住想再叫多幾隻!🍤🐓另外,「護心肉」同「醬油雞肉」亦係表現出色,護心肉煙韌得嚟肉汁豐富,而雞肉則帶有陣陣甜香,入口好嫩滑,配埋韓式蘸醬真係正到冇朋友!🥓整體嚟講,無論係賣相、香氣、味道定係氣氛都係一流,絕對值得去試!約埋朋友一齊去燒肉大快朵頤啦~🔥#香港美食 #韓式料理 #韓式醬油蟹 #韓式燒烤 #雪花牛肉 #鮑魚大蝦 #牛舌護心肉 #韓國美食 #尖沙咀美食 #FoodieHK

2024-10-26 2274 浏览
今日去咗朋友返工附近接佢收工,佢帶我去咗呢間韓國餐廳食晚餐☺️餐廳環境舒適,雖然比較多外籍人士,但係服務好好,俾人一種溫馨嘅感覺☺️餐廳仲為每台客人送上芝士焗蛋😋超級加分👍醬油蟹配紫菜蛋飯醬油蟹係我每次食韓國餐廳必點食物之一,新鮮嘅蟹搭配醬油的鮮香,同紫菜蛋飯一齊享用,真係超級推薦😍蟹肉鮮甜多汁,仲勁多蟹膏,撈飯食一流😋葛根水冷麵水冷麵加上葛根、雪梨🍐,清甜可口,麵條順滑,湯底加上酸汁,特別適合夏天食☺️燒肉分別點左醬油雞及特級牛肋骨醬油雞肉質鮮嫩特級牛肋骨則肉質厚實,口感滑順,而且牛味濃郁,兩者令人感受到不同的肉類風味🤤特級牛肋骨的濃郁風味更是讓人垂涎欲滴,十分適合搭配生菜包裹享用😋發現餐廳有個生日文化牆📍 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖#人氣推薦 #尖沙咀美食 #帝國中心美食 #韓國料理 #韓國餐廳 #美食推介 #醬油蟹 #香港美食 #koreanfood #yummy #bbq #tst

醬油蟹配紫菜蛋飯
蟹肉鮮甜多汁,仲勁多蟹膏,撈飯食一流😋

葛根水冷麵

燒肉
分別點左醬油雞及特級牛肋骨
醬油雞肉質鮮嫩

發現餐廳有個生日文化牆

📍 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

2024-10-24
  • 特級牛肋骨
  • 醬油雞
2024-09-22 2905 浏览
-韓脈🍽️-醬油蟹食韓國野除左燒肉/鍋物另一個必食就係醬油蟹🦀呢度醬油蟹雖然唔係特別平但勝在夠安全🤣質素有反咁上下隻隻都有膏同都多肉😌撈埋個紫菜飯食真係perfect!😍-特級牛肋骨食完生野當然要食反d燒肉先叫完美!牛肋骨勁大條而且肥瘦分佈得好好燒到半焦咁包菜食🙂‍↔️-蜂窩五花肉另一個至愛係五花肉必食!佢肥膏個層燒到焦焦地咁勁香😌-餐廳每枱都會送個煎蛋🍳唔好睇佢好普通咁佢用個鐵Pan熱住加埋泡菜食好正👍連小食都係可以refill竟然有鵪鶉蛋😍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_韓國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀 #韓國菜 #韓式燒肉 #醬油蟹 #韓式烤肉 #韓脈
韓脈🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_韓國菜
【尖沙咀•韓脈】@ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀大韓派對 燒肉即燒即食醱酵人參雞湯醬油蟹牛油飯鍋蓋五花肉醱酵人參雞湯是一道極具滋補效果的傳統湯品,香氣撲鼻,讓人感受到濃厚的中藥味。湯底清澈,雞肉鮮嫩,搭配的醱酵人參使湯品更加香醇,略帶一絲微酸,平衡了雞肉的油膩感。這道湯不僅滋味豐富,還帶有養生的功效,適合在秋冬季節飲用。醬油蟹牛油飯醬油蟹牛油飯是一道色香味俱全的美食,蟹肉鮮甜,浸透了濃郁的醬油和香滑的牛油,讓人垂涎欲滴。飯粒吸收了蟹汁和牛油的精華,口感滑嫩,讓人欲罷不能。搭配一些香蔥和辣椒,增添了層次感,讓整道菜品更加立體。鍋蓋五花肉鍋蓋五花肉是一道經典的家常菜,五花肉的油脂與肉質的結合讓這道菜品既香醇又不膩口。經過慢火燉煮,肉質軟嫩,醬料滲透得非常入味,讓人每一口都能感受到濃厚的味道。鍋蓋的使用更是提升了火候的均勻性,使得肉品在烹調過程中保持了最佳的水分和風味。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 800✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #韓脈 #web3尖沙咀韓脈 (帝國中心)尖沙咀麼地
【尖沙咀•韓脈】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 800
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #韓脈 #web3尖沙咀
韓脈 (帝國中心)
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
2024-08-20 3241 浏览
每逢看韓國電視劇或其他節目,都會見到去吃烤肉的場景,呢度其中主打嘅就係韓牛🐂餐牌上介紹” 牛肉的鮮味是由不飽和脂肪入面的油酸來決定的。相比西方牛,韓牛擁有更高層次的口感同肉質鮮嫩我哋點好餐店員就送上六碟前菜分別有沙律、泡菜、蘿蔔、芽菜、雲耳、鵪鶉蛋,仲好nice咁示意如果唔夠食可以免費refill ✨(要留意每日提供嘅有少許分別~)韓式烤肉裏最出名就有燒牛肋骨🦴 $275啖啖肉又夠味其次點了牛舌 $190充分發揮牛嘅油脂香氣,一口咬落牛脷又嫩又爽同時店員會幫手控制火候烤肉,亦確保油煙唔會整到我哋,細節加分位,每燒一款肉都會換一次鐵板,重新抹一次牛油防痴底🦀醬油蟹 1隻 $250醬油蟹享「米飯盜賊」之稱,韓國人只要有醬油蟹,食多幾碗飯都 문제가 없어요.👲🏻果然係撈飯一流嘅美食!牛油飯唔知係咪非繁忙時段嚟嘅關係,定係點了燒肉,鋪頭請左一客蛋餅😂(見隔離枱都有,之後入座嘅客人冇)明顯蛋嘅比例多,邊邊位夠乾身有少許脆口,內裡夠濕潤,調味適中(我超怕過咸過甜嘅嘢🙂‍↔️)如果下次嚟會問下有冇on menu💛🇰🇷韓脈 Han-Mat🥢尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖#韓國菜 #香港探

我哋點好餐店員就送上六碟前菜

韓式烤肉裏最出名就有燒牛肋骨🦴 $275

啖啖肉又夠味

其次點了牛舌 $190

充分發揮牛嘅油脂香氣,一口咬落牛脷又嫩又爽

🦀醬油蟹 1隻 $250

果然係撈飯一流嘅美食!牛油飯

🇰🇷韓脈 Han-Mat
🥢尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

#韓國菜 #香港探店
#香港美食 #醬油蟹 #韓燒 #韓脈
  • 前菜
  • 特級牛肋骨
年底約上朋友來這間韓國餐廳相聚,一進門口便是溫馨的生日牆,看來很多人在這裡慶祝生日。由於很熱鬧,加上裝修很韓式,整個用餐氣氛都很不錯。看到很多人在烤肉,感覺很吸引,不過由於韓燒需要最少點兩樣韓燒的食材才可以燒,我們人又不多,所以還是沒有order韓燒,轉而order了一些不用燒的食物,水準一樣很到位。-馬鈴薯排骨湯薯仔口感粉綿粉綿的,而且好吸湯。排骨份量多且煮得軟爛中不失彈性,加上清熱解膩的菜乾,整個調味很惹味,建議最後再加點一個公仔面加落湯,才不會浪費了濃郁的湯汁。-醬油蟹及牛油飯醬油蟹非常新鮮,滿滿橙黃色的蟹膏,貌相誘人,加上滿滿紫菜的生蛋黃拌飯,入口滑溜鮮甜。-人蔘雞湯天氣凍凍的,很適合飲人蔘雞湯。雞肉非常嫩口,加上中央的飽肚糯米、紅棗及人蔘等,熱辣辣的一口一口,非常暖身和滋補。另外值得一提的是,餐廳的韓式小菜款式很多,味道也很不錯,個人最愛是鹵水鵪鶉蛋及脆肉瓜,前者緊實彈牙,鹵水汁香甜香甜的,後者則好清新,帶少許麻油香氣,保留邊緣少少脆口,口感調味都很合我胃口。

-馬鈴薯排骨湯

-醬油蟹及牛油飯

-人蔘雞湯

5天前 0 浏览
最近去咗尖東一間韓國餐廳,呢度嘅環境真係好有韓國特色。餐廳內部裝修用咗好多韓國傳統嘅元素,l*Kiwi Ade*:呢杯飲品真係清新爽口,奇異果嘅酸甜味道非常平衡,每一口都係清涼解渴嘅享受。🥝🍹*午市套餐*:叫咗個$288嘅午市套餐,其中最吸引嘅係用一個rotating pot來煮豬腩肉。可以親手自己燒豬腩肉,放入豬腩肉同其他配料再加飯一齊煮,香味四溢,肉質鮮嫩多汁,每一口都令人回味無窮。🐷🔥*牛肉大醬湯*:套餐仲包咗個牛肉大醬湯,湯底濃郁,牛肉鮮嫩,味道非常豐富,非常暖胃。🍲🥩*醬油蟹*:醬油蟹味道鮮美,蟹肉嫩滑多汁,醬油嘅鹹香味道完全滲透咗每一口蟹肉,入口即化。🦀🍶*Beef Bulgogi (單點)*:牛肉烤得啱啱好,味道濃郁,肉質柔軟,🥩🔥

2025-01-03 0 浏览
尖沙咀呢間正宗嘅韓國料理真係由韓國人🇰🇷打理~啲燒肉好高質🤤醬油蟹朋友話啲膏多過佢係韓國食😎🔸牛五花肉💰170牛五花肉十分新鮮,油花分布均勻,店員幫我地烤至外焦內嫩,肉質鮮美!搭配呢度嘅特製醬汁,好好味🤤高質!🔸蜂窝五花腩💰150店員幫我地烤到外皮酥脆,內裡則保持佐豐富嘅肉汁,口感層次分明。包住生菜食超好味😋🔸醬油蟹 💰250@1朋友話呢間醬油蟹🦀啲膏仲多過佢係韓國食呀大癲!蟹肉鮮甜,搭配濃郁嘅醬油調味,蟹膏撈埋紫菜飯度,十分美味真係要Encore😎 🔸葛根拌冷麵 ($98)冷麵清爽可口,勁大兜一定要share先得!口感滑順,可以自行加配醋或者芥辣~飲品方面,呢度好多款啤酒或者清酒提供,同朋友飲佐Asahi 同Hoegaarden $45。呢度慶祝生日店員仲會幫你地影返張即影即有~太有誠意了❤️

🔸牛五花肉💰170

🔸蜂窝五花腩💰150

🔸醬油蟹 💰250@1

🔸葛根拌冷麵 ($98)

• 蜂窩五花腩
  • 牛五花
2025-01-01 0 浏览
餐廳質素依然維持高水平!一入到去就會有大量餐前菜,未開爐之前,儀式感十足,擺滿滿✨職員會幫你燒,服務真係好周到🫧蛋餅呢間餐廳嘅蛋餅真係好味,點選燒烤類主食就會送一份鐵板燒蛋餅,每次都令人感動,滿足感爆棚。醬油蟹配紫菜飯唔係每間餐廳嘅醬油蟹都做得好,要求新鮮又無腥味,仲可以配飯,呢間真係值得試吓。醬油係醬油蟹嘅精華所在,蟹膏爆多,半透明嘅蟹肉,加埋浸過香氣四溢嘅醬油汁,再配上紫菜飯,絕對係最佳配搭。五花肉韓燒必點五花肉,半肥半瘦,燒得焦脆,加埋生菜、蒜、泡菜,食落去又唔會覺得膩,清爽得來又好味。醱酵鮑魚人蔘雞湯呢個人蔘雞湯我第一次試!原隻雞包住軟糯米,再加上發酵鮑魚,養生又補健,食完真係充滿正能量。拼盤有店員幫手燒得肉質岩岩好,牛肉質素高,味道調得剛好個人鍾意配埋白飯,仲可以加一口泡菜,真係極佳享受。

蛋餅

醬油蟹配紫菜飯
唔係每間餐廳嘅醬油蟹都做得好,
要求新鮮又無腥味,仲可以配飯,呢間真係值得試吓。

醬油係醬油蟹嘅精華所在,蟹膏爆多,半透明嘅蟹肉,
加埋浸過香氣四溢嘅醬油汁,再配上紫菜飯,絕對係最佳配搭。

五花肉
韓燒必點五花肉,半肥半瘦,

醱酵鮑魚人蔘雞湯
呢個人蔘雞湯我第一次試!

拼盤
有店員幫手燒得肉質岩岩好,牛肉質素高,味道調得剛好
個人鍾意配埋白飯,仲可以加一口泡菜,真係極佳享受。

• 八色珍味拼盤
  • 醱酵鮑魚人蔘雞湯
2024-12-31 0 浏览
除夕夜同朋友即興入咗呢間韓國燒烤餐廳,一坐低韓國onni店員就送咗個蛋餅俾我地、熱辣辣(雖然入面只有洋蔥)但都好味😋然後我地叫左個2人set(含海鮮)$658有牛舌、牛肉、豬肉、雞肉、大蝦同鮑魚😍😍仲有onni幫我哋燒埋,大滿足!而且佢地啲前菜都好好味,我地添咗泡菜😜 另一款前菜係有鯷魚嘅泡菜😋😋😋之前食咗多間都未見過嘅,好味又有新鮮感👍🏻佢地雖然好忙,但都照顧到每一枱!又非常友善!回頭率100%
然後我地叫左個2人set(含海鮮)$658
有牛舌、牛肉、豬肉、雞肉、大蝦同鮑魚😍😍
回頭率100%
2024-12-26 112 浏览
好耐冇食醬油蟹啦,朋友又想食,見到呢間好似唔錯,餐牌選擇都算多,韓式料理、燒肉都有~ 先送上六款前菜,沙律、翠玉瓜、魚片、蘿蔔絲、泡菜、豆芽,味道唔錯,最愛魚片⚇醬油蟹 蟹肉軟糯鮮甜,滿滿的蟹膏,配上紫菜飯,真係好好食,完美的配合,好新鮮!⚇醱酵人參雞湯雞腹中釀入多種食材,例如糯米、人蔘…燉煮後,湯頭濃郁,散發出香味,雞肉軟腍嫩滑,好適合冬天補下身!⚇宮廷燉牛肋骨好大份,有個火熱住,可以慢慢食,牛肋骨炆到好腍好入味,甜甜地,有牛香味,幾好食!底下仲紅、白蘿蔔,吸曬啲汁,最啱送飯食。

⚇醬油蟹

⚇醱酵人參雞湯

⚇宮廷燉牛肋骨

今次我地過左黎尖東呢邊睇下燈飾,順便食飯,感受下聖誕氣氛,我地都韓國菜就食得多,今次就揀左呢間有埋韓燒既食餐好既😍餐廳門口有好多相,裡面佈置曬聖誕裝飾,坐位夠闊,我地點餐後店員隨即送上前菜,而所有前菜都可以無限添食,正呀😆2人豬牛韓燒套餐($680)呢個2人餐相當豐富,首先沙律可以揀南瓜沙律或者牛油果+生果沙律,我鐘意食牛油果多d,就揀左牛油果,主要生果係提子,甜甜地咁幾好味🥗湯類亦都有2款揀,有牛胸肉大醬湯或者泡菜豬肉湯,我鐘意泡菜就揀左泡菜泡,熱辣辣滾住上,個湯一定要趁熱飲,依家冬天飲暖笠笠,配料好足,豬肉同豆腐又多又好味🫕煎pan蛋呢個蛋佢係逢食韓燒就送既,就好似平時爐邊蛋咁,不過佢係成碟上,冇爐邊蛋果種滑,但係就有炒蛋既香🍳蜂窩五花肉個餐有2條五花肉,相當肥美,用黎夾生菜食真係一流,個餐包左一份生菜,想添就要再加$10一份🐷豬肩肉呢個大大塊豬扒,想對就冇咁肥,肉質唔韌,好有咬口,同樣用黎夾生菜食係最好食😋調味特級牛肋骨牛肋骨既肉相當靚,塊肉醃得好入味,而且肉質嫩口,雖然韓燒一般都係豬係重點,但呢塊牛,絕對係正🐮最後個餐有雪糕或飲品,飲品係柚子蜜,雪糕就係雲呢拿雪糕,我地每樣揀左

2人豬牛韓燒套餐($680)

煎pan蛋

蜂窩五花肉

豬肩肉

調味特級牛肋骨

最後個餐有雪糕或飲品,飲品係柚子蜜,雪糕就係雲呢拿雪糕,我地每樣揀左一份,個人覺得揀雪糕好,因為杯柚子蜜係細杯裝,雪糕好似正d😆

醬油蟹+牛油飯($250)
呢度除左韓燒仲有醬油蟹食,醬油蟹大大隻,又多肉,個蟹膏又多又甜,撈埋飯食勁正🦀

叫間餐廳d野食都好高質,食到呢個質素既野食,價錢係可以,呢度都算多人黎食,book左位就穩陣d,我食完見門口都有人排緊隊,所以最好book定先黎😉
2024-12-16
2024-12-17 245 浏览
講唔知原來尖東帝國中心有間正宗韓國燒烤餐廳叫韓脈。除咗韓燒亦可以食到韓國料理。店員好客有禮,入座後即刻送上韓式前菜小碟。我同朋友俾佢嘅醬油蟹吸引住,一於叫返一隻分享。蟹嘅體型都算大隻,怕太生冷嘅朋友,叫一隻兩份都夠食。味道又夠鮮甜,蟹刺身質素真係好重要。將一部分蟹膏再配埋紫菜拌飯,真係一試難忘。海鮮純豆腐辣湯海鮮極濃嘅韓式豆腐湯,石頭鍋上檯,保持翻滾夠哂熱,真係一飲暖哂。辣度真係唔算太辣比較貼地嘅口味,真材實料夠哂多料,唔食個白飯都飽哂可以,海鮮煎蔥餅經典必叫嘅韓式煎餅,料頭夠多所以食落味道層次豐富。又厚可以做到軟淋嘅口感,但外面又有煎到脆口。真係好食。鮑魚雪濃湯各一風格嘅湯,見係餐廳嘅特別menu所以叫嚟試下,味道係比較清甜,主要係品嘗鮑魚味,附上鹽自己落,可以按喜好調整夠貼心。韓式炒粉絲粉絲炒得濕度適中,油量足夠條條分明但唔會過份油膩,但以雖然份量大,但唔會太滯。

海鮮純豆腐辣湯

海鮮煎蔥餅

鮑魚雪濃湯

韓式炒粉絲
2024-12-16 222 浏览
作為醬油蟹fans🦀 喺香港周圍尋覓好食嘅醬油蟹,呢間韓脈系食完好有印象,非常值得黎!一坐低就有多款韓式小食,座位亦都坐得幾舒服,餐廳仲播住K-Pop音樂,好似置身於韓國咁🇰🇷醬油蟹好鮮甜😍蟹膏呈橙黃色,好creamy, 今次仲同朋友一人一隻,超滿足,仲會配埋個紫菜飯,撈埋D蟹膏一齊食,好正😋記得要bookmark 啊!另外仲嗌咗個海鮮煎餅,一份超大份,入而落足唔同嘅海鮮材料,非常韓國風味!我地嗌咗杯酒精特飲,檸檬味同西柚味嘅soju特飲,超大杯🍹飲落都幾易入口!

2024-12-05 407 浏览
耐唔耐就會想食番餐正宗韓國菜,預先book了在帝國中心的韓脈,最掛住就係佢哋嘅醬油蟹,唸起都流口水🤤啊!餐前小食呢間真心正,健康小食有鵪鶉雞、泡菜、酸白蘿蔔、醃製蘿蔔、雲耳、千島醬沙律,碟碟都開胃美味。期待己久嘅醬油蟹出場啦,蟹🦀醬油醃製入味,蟹膏甘香鮮甜,蟹肉質滑嫩,配埋紫菜飯就是完美啦。牛肉炒粉絲,材料有主要的牛肉外,還配有紅蘿蔔🥕、洋蔥🧅同冬菇、紅、綠青椒,粉絲炒得濕潤而不乾身,煙韌滑滑的,很不錯啊😊。宮廷燉牛肋骨,牛肋肉炆煮得淨身,帶些筋位同肥肉,充滿牛脂油香味,內有己入晒味的紅、白蘿蔔。飲番杯冰凍啤酒🍻,開心愉快又一晚囉。
耐唔耐就會想食番餐正宗韓國菜,
預先book了在帝國中心的韓脈,
最掛住就係佢哋嘅醬油蟹,唸起都流口水🤤啊!

飲番杯冰凍啤酒🍻,開心愉快又一晚囉。