2020-06-20 946 浏览
突然之間想食韓國菜於是去尖沙咀韓國街睇吓有邊間餐廳可以試吓見到有一間餐廳差唔多坐爆哂諗住應該好好食啦 點知就中伏啦首先嚟咗個前菜薯仔 泡菜 同芽菜薯仔泡菜都正正常常 芽菜太鹹了之後決定叫個紫菜包飯試吓$68 幾抵 睇張圖片都幾靚點知嚟到係圖文不符😢😢呢碟紫菜包飯講真我覺得自己仲包得好過佢😖😣唔知道餐廳係講時間定係點樣啲飯同埋紫菜係超級散 一夾就爛晒飯只係好似屋企食緊嘅普通米飯呢個真係可一不可再最後個人蔘雞湯叫做中規中矩 $140雞湯味道濃郁 人蔘味就比較淡但都有差唔多成隻雞超級足料份量都好多其實餐廳似係韓國地道人開?因為侍應都係我講韓文其實餐廳都環境不太舒服 太細我本身以為係好地道嘅特色韓國菜結果反而大失所望加上佢本身價錢唔算話特別平希望佢嘅質素有所改善啦
突然之間想食韓國菜

最後個人蔘雞湯叫做中規中矩 $140
雞湯味道濃郁 人蔘味就比較淡
但都有差唔多成隻雞超級足料
份量都好多

其實餐廳似係韓國地道人開?
因為侍應都係我講韓文
其實餐廳都環境不太舒服 太細
我本身以為係好地道嘅特色韓國菜
結果反而大失所望

加上佢本身價錢唔算話特別平
希望佢嘅質素有所改善啦

2020-06-12 359 浏览
我地夜晚去左韓國街食野,呢間價錢比較合理,店主係一個韓國阿珠媽,入到去好有去韓國小店的感覺。我地最後點左牛肋骨湯、水冷麵同海鮮煎餅。(1)牛肋骨湯 (即係韓國的雪濃湯)呢碗湯入面係有幾舊不同厚度的牛肋骨,牛肋骨連住D牛肉,牛肉爽口,有濃濃的肉味。最重要係湯底好有牛肉味,加上用左韓國米,米的黏度好夠,所以當一啖湯一啖飯再配上牛肉的時候,即刻好似去左韓國小店咁。(2)水冷麵炎炎夏日,好想食凍野,呢個水冷麵,我覺得唔夠凍,係普通室溫溫度,冇左可以即時消暑的感覺。不過overall冷麵都算彈牙,而且份量都多。(3) 海鮮煎餅海鮮煎餅煎得好脆,好香口,有好多海鮮係入面,不過海鮮的size唔算好大,係一款過口癮的小食!

(1)牛肋骨湯 (即係韓國的雪濃湯)

(2)水冷麵

(3) 海鮮煎餅
2020-05-17 330 浏览
今天經過韓國餐廳街, 經過其中一間, 門口的阿珠媽好熱情咁介紹食物,有種好親切的感覺,好似之前去東大門介紹的阿珠媽, 所以決定入去一試。我叫了1個好鐘意食牛小腸牛肚鍋, 好多本地韓式餐廳都無, 加上價格合理👍神還原韓國牛湯味道, 有近80%相似,估唔到香港食到地道的韓國鍋物。 湯有好多香料味濃,牛小腸好夠味,牛肚就似中式, 整體都好好食😛表面睇好似好少, 但食極都仲有, 鍋裡面有粉絲和年糕, 2人食叫一個飯就夠😛韓國阿珠媽好好客, 成日幫手調火種, 鍋無湯想加水, 她加牛湯入去。 不過餐廳其他職員(非韓國人)有d黑面和灰氣😌下次再試其他野食👍

下次再試其他野食👍
2020-05-17
  • 辣牛小腸牛肚鍋
2020-04-20 315 浏览
Came here the other day while working at workcave. It’s got a bunch of lunch options, so this place is really designed for that function.I ordered the spicy pork, which was about $60. It came with some nice banchan, so that was a plus. However, the pork here was fairly disappointing. It was mostly made out of fat. I get that the price was pretty low here, but I think I would have been happier if the price was higher but it was a decent piece of meat. This street overall is such a great spot to f

This street overall is such a great spot to find Korean products. As someone who didn’t even know it existed before, I’m excited to learn more about it
Spicy  pork
2020-03-18 357 浏览
成條街都係韓國特色餐廳,梗係要逐間試吓!⚠️食物:⭕️辣泡菜豬肉飯 $58一如既往,會隨機提供幾份配菜今日有泡菜、芽菜同蘿蔔,一上菜,會附送白飯~豬肉份量多到爆,細食既女仔應該可以食兩餐⚠️環境:位置都唔算太密,唔洗對住面對面始終宜家都想隔開少少⚠️價錢:$58 免加一下次想再黎試其他菜
成條街都係韓國特色餐廳,梗係要逐間試吓!

⚠️食物:
⭕️辣泡菜豬肉飯 $58

一如既往,會隨機提供幾份配菜
今日有泡菜、芽菜同蘿蔔,一上菜,會附送白飯~
豬肉份量多到爆,細食既女仔應該可以食兩餐

⚠️環境:
位置都唔算太密,唔洗對住面對面
始終宜家都想隔開少少

⚠️價錢:
$58 免加一
下次想再黎試其他菜
天氣凍嘅時候特別想食一啲熱辣辣嘅鍋類食品 咁啱又喺韓國街附近 所以就決定喺度隨機搵一間黎試吓☃️-✏️泡菜餃子鍋 ($180)餃子鍋嘅餡料都幾豐富 而且份量好大 包括有泡菜餃子泡菜 粉絲 金菇 豆腐 年糕等等 不過整體質素嚟講只係一般 而且好大嘅扣分位係佢嘅主角餃子😗餃子夾都未夾落碗就散開爛晒 食落一啲口感都冇變左一pat嘢咁🤧不過都有可能我都煮耐左少少 但真係散得太誇張同淋得太勁😂建議佢上枱之前食材可以唔使加熱得咁多 因為佢上枱後都已經會開大火繼續煮🤔/個年糕就相對我覺得幾好食 淋得嚟又不失嗰種q彈感呢 底下仲有勁多粉絲 索曬湯汁都唔錯嘅 但係我覺得成個鍋辣度唔夠 可以再提高🌶🌶🌶〰️✏️韓式粉絲 ($75)反而呢度嘅炒粉絲就幾有驚喜!🤩佢嘅粉絲聞落已經好香 調味都好好 好惹味 而且感覺好有鑊氣 重點係佢嘅粉絲食落一啲都唔油膩 但係同時間又可以炒到一條條分開唔會變咗痴埋一Pat咁 講緊係放到凍左都唔會!粉絲真心高質 可以一試👩🏻‍🍳
✏️泡菜餃子鍋 ($180)

〰️
✏️韓式粉絲 ($75)

• 韓式粉絲
尖沙咀金巴利街,早在韓風泛濫之前,這條隱匿於遊客區的橫街,就已經有小韓國之稱。整條長巷,十居其九,都是韓式餐館,還有香港最早的韓國物產士多,及現製現賣的韓式漬物,韓式壽司小食店舖。自大長金掀起的韓風,韓式餐館由金巴利街,擴散到金巴利道、柯士甸路,以至山林道、金馬倫道,都有韓式餐館的蹤跡。而金巴利街的韓式士多,發展成韓國物產超市,還開了分店。而漬物小食店,也開枝散葉。金巴利街的韓式餐館,也經過多輪的物換星移,老字號幾無所剩。新晉的,面對嚴竣的汰弱留強,濫竽充數的,都瞞不過精明的食客。餐前的漬物小食,就是韓式餐館的試金石。連漬物都做不好的韓式餐館,主菜就不用有甚麼期待。韓Cook,店名簡約,內部裝修擺設,也是一樣簡約韓風。可以在這金巴利街立足多年,道地的韓國祖家味道,當然是原因之一。 每次到來,不論午飯,晚餐,都有幾桌食客,以韓語交談。而廚房內的阿朱媽,也是也是"今餐咪打" 說東話西。一入店內,如置身明洞的餐館。牛肋骨湯,是驗証韓式餐館的是否合格的菜式。首先,薄切牛肋骨,是將貨就價的劣行。薄片牛肋骨熬煮過後,牛肉煮成肉渣,入口如柴皮,毫無肉味。這種欺客的韓店,每見於裝修堂皇的港式韓店。韓C

連漬物都做不好的韓式餐館,主菜就不用有甚麼期待。

牛肋骨湯,是驗証韓式餐館的是否合格的菜式。

韓Cook的厚切牛肋骨,每塊厚逾10mm,附上的肉塊,亦有相當份量,不論視覺與口感,都得到相當滿足。

雖然骨肉相連,但輕輕一咬,即骨肉分離。爽口的連骨肉條,與濃香的湯汁在口腔內混成一體,這才是牛肋骨湯的至高境界。

切粒的大蒜,與滑溜的薯粉,是牛肋骨少的湯不可缺少配角。大蒜帶來辛香,調和了牛肉先天羶燥。索滿湯汁的薯粉,毌須咀嚼就帶著濃濃肉香,滑進食道而直達胃部。口腹之慾,此之謂也。

依店家的指示,白飯要沾上湯汁,才好送進口內。正宗的韓人用餐,是整碗白飯,倒進湯內,與牛肋骨,大蒜粒,洋蔥,薯粉等混成一起,一匙一匙地往口腔送去。

當然,間中一兩口自家制的漬物,讓味蕾從肉汁解放一下。
餐前三款漬物 :  油香大豆芽,鮮辣的大白菜與爽脆的青瓜,道地的韓風,水準與毗鄰的韓式漬物店,絕不遜色。

牛肋骨湯做得好的韓店,並不多見,韓Cook 做到了。

• 牛肋骨湯
2019-11-10 293 浏览
抱著很想吃韓國菜的心情,看到這間鋪看似平民地道韓國菜故一試打開菜單,仍然懷著期待的心情點了鐵板雜錦炒肉(雞、牛、豬),炒年糕,炸醬麵和韓式包飯。所有都是韓國菜最基本要吃的東西。之後上了前菜,泡菜好吃,大豆芽還好,另外還有涼拌的西蘭花?當時已覺得奇怪為什麼是西蘭花,不過都照樣吃了。首先是鐵板炒雜錦肉,看起來外表已不討好,味道淡而無味,嚴重程度是豬和雞是吃不出分別其後是炸醬麵,基本上未吃過難吃的炸醬麵,因為一般怎難吃也能放入口,但是,吃了兩口我不再吃了還有炒年糕,沒有辣味,沒有甜味,完全失敗。最後是包飯,飯淋到看不見米粒,用料不正統,沒有味道用那麼多時間打這麼大篇食評,不是我時間多,是難吃得令我感到憤怒和不解為何這樣質素還能開餐廳!最後付了300多元吃了一頓難吃又令人心情不佳的晚飯。
抱著很想吃韓國菜的心情,看到這間鋪看似平民地道韓國菜故一試
還有炒年糕,沒有辣味,沒有甜味,完全失敗。
最後是包飯,飯淋到看不見米粒,用料不正統,沒有味道
2019-09-05 333 浏览
星期六去睇表演之前有啲時間見依間韓國野最多人食就去試試佢兩個人唔太餓就叫左兩樣野share 食但係見到前菜就知伏個脆肉瓜唔知咩事第一次見有咁既前菜再黎泡菜難食又咸求其係街買都好食過佢芽菜都係普通啦依個芝士飯啲芝士仲結成一舊既果陣奶蘇味,好臭平時中意食芝士,但從來都無食過咁難食既芝士要揾果啲勁咸既泡菜先送得到飯烤肉個樣都唔討好完全無烤既味好似就咁炒咁份量都唔係多總括黎講依間都真係唔推薦我自己都唔會再去
星期六去睇表演之前有啲時間

芽菜都係普通啦
依個芝士飯
啲芝士仲結成一舊既
果陣奶蘇味,好臭
平時中意食芝士,但從來都無食過咁難食既芝士
要揾果啲勁咸既泡菜先送得到飯
烤肉個樣都唔討好
完全無烤既味
好似就咁炒咁
份量都唔係多

總括黎講依間都真係唔推薦
我自己都唔會再去
2019-08-11 292 浏览
禮拜五晚想食韓國野。唔算肚餓,又唔想熱氣,又唔想排隊,見到呢間剛好有位就決定一試。坐落唔算闊落,一張六人檯,隔離三個,我地兩個,中間無隔開。我地叫左一個烤雜肉,一個炸醬麵,同一個泡菜豚肉飯。好快就上左3小碟:泡菜,茄子,大豆芽。不過見到隔離檯有薯仔粒又想食薯仔粒...烤雜肉都好香,好惹味,有d洋蔥係底所以唔會好油。炸醬麵一上檯時賣相就一般,同埋好似好細碗咁,不過食落又剛好。泡菜豚肉飯就一般般,稍微有少少咸。最後埋單300蚊有找,臨走時見到韓式豬手賣相唔錯,下次會試下。
坐落唔算闊落,一張六人檯,隔離三個,我地兩個,中間無隔開。

2019-08-01 206 浏览
呢個係朋友介紹,但一定唔係首選。Menu選擇算多,價格全部幾十蚊,圖片靚,可惜全餐無一樣特別惹味,整體係合格正常,唔伏,有好多進步空間。紫菜包飯$60,呢個可以放心叫。可能其他叫既都麻麻地,呢個係咁多樣野入面最出色。有牛肉同泡菜選擇,叫左牛肉幾香,估唔到。韓式粉絲$75,加番肉先合理。食物同menu圖片果然一樣呀,顏色唔錯呢,份量係細架,材料係少架,而且一塊肉都無。😂😂勁似屋企無買餸,求奇兜兩兜咁,食落好淡,唔香口。炸醬麵$80,調味可以再好d。頹食甜麵,我唔識欣賞,港式炸醫麵、台式肉燥麵都香過佢。香辣燴年糕,食唔到個重點。汁唔夠香同辣,年糕都唔吸汁。食到覺得為食飽而食。辣嫩滑豆腐海鮮湯$80,好多豆腐,仲有碗飯送。都好既,豆腐唔係酸,岩晒中意食豆腐既人,不過比較淡口,唔算豐富。

有牛肉同泡菜選擇,叫左牛肉幾香,估唔到。

韓式粉絲$75,加番肉先合理。

辣嫩滑豆腐海鮮湯$80,好多豆腐,仲有碗飯送。
1K
2019-07-30 131 浏览
有睇開我 post 既都知, 我公司有個韓文小妹妹, 三日唔埋就話要食韓國菜! 我哋決心試晒尖沙咀有名的韓國街內每一間韓國菜館! 其實唔真係有好多間, 呢間係最後三間之一喇!為左減肥, 我唔食炆牛肋骨, 食炒牛肉! 估唔到又幾好 wor…飯軟熟有米香, 牛肉唔會炒得過老, 菜又唔會油淋淋, 係個前菜泡菜太酸! 公司小妹妹食泡菜豬肉炒飯, 佢話豬肉好肥, 泡菜好酸, 所以夾埋一齊啱啱好, 只係有點太咸! 條友仔話好肚餓, 再加多個壽司 (年輕人真有戰鬥力), 餡料正常, 飯包得唔夠實, 有待改善!
! 我哋決心試晒尖沙咀有名的韓國街內每一間韓國菜館
! 其實唔真係有好多間, 呢間係最後三間之一喇!
2019-07-21 169 浏览
餐廳位於韓國街,座位唔算多,是典型的韓式小店。兩個人叫咗三樣嘢,呢個石頭返去見到喺牆上面推介所以叫嘅,芝士泡菜石頭鍋飯。我個人覺得幾好喎雖然好似只係兩片芝士但係芝士味好濃郁。有雞蛋係底,趁佢未熟之前快啲撈勻佢,令到啲飯更加嘢味,呢個係全餐飯我覺得最好食嘅。另外叫咗辣炒豬肉,穩穩陣陣,如果可以落多少少就更加好啦。另一穩陣之選,辣豆腐海鮮湯,正正常常,又係嗰句如果可以再落多少少就好,稍為好似唔夠其他韓式小店咁好食。不過價錢就真係好抵,叫晒三樣嘢兩個人都只係$234,作為一個晚餐我覺得抵食。
餐廳位於韓國街,座位唔算多,是典型的韓式小店。
泡菜芝士石頭飯

辣炒豬肉

另外叫咗辣炒豬肉,穩穩陣陣,如果可以落多少少就更加好啦。

辣海鮮豆腐湯

泡菜芝士石頭飯
2019-03-09 566 浏览
尖沙咀出哂名有條韓國街,大把韓國嘢食,今晚食呢間係平民價啲,服務友善嘅一間食店。兩個人食叫咗3個主食都已經好飽。先黎個三色前菜,有我最鐘意嘅薯仔,泡菜同出面好唔同,係易入口啲。之後我叫咗個牛肋骨湯,湯好清甜,不禁飲多幾啖,牛肋骨就好重奶味,肉味夠!仲有蛋花架!之後就係豬手!皮位置夠多膠質,但肉質就硬咗啲,側邊啲醬汁好似唔係太夾。最後係呢個二食拉麵!有海鮮湯同炸醬兩款。海洋個湯夠哂鮮味,但海鮮好似唔太新鮮。而炸醬麵嘅醬汁偏甜。
2019-03-09
  • 前菜
  • 韓式豬手
2019-03-09 252 浏览
哈哈 情人節同朋友黎到尖沙咀「韓國街」搵韓國野食~見依間唔洗排隊,價錢又好似幾抵 就入左黎食~舖頭細細~都坐得幾迫…中間仲有部冷氣機滴緊水………any肥…嗌左個牛肉石鍋飯同香辣燴年糕~~黎之前仲有碟前菜:泡業同芽菜牛肉石鍋飯(食左先記得影sorry哈哈)石鍋好夠熱 整到好多飯蕉 好正!材料都夠 不過到後期飯蕉有少少燶得滯添…炒年糕就普普通通啦 少少辣 年糕都煙韌~ 多啲料會更好啦埋單2個人每人80蚊 都算抵食既~
哈哈 情人節同朋友黎到尖沙咀「韓國街」搵韓國野食~
見依間唔洗排隊,價錢又好似幾抵 就入左黎食~
舖頭細細~都坐得幾迫…
中間仲有部冷氣機滴緊水………
any肥…嗌左個牛肉石鍋飯同香辣燴年糕~~
黎之前仲有碟前菜:泡業同芽菜
牛肉石鍋飯(食左先記得影sorry哈哈)
石鍋好夠熱 整到好多飯蕉 好正!
材料都夠 不過到後期飯蕉有少少燶得滯添…
炒年糕就普普通通啦 少少辣 年糕都煙韌~
多啲料會更好啦
埋單2個人每人80蚊 都算抵食既~
2019-02-14