2016-04-03 1155 浏览
經過韓cook好幾次,過左高峰時間就冇乜客,所以之前一路都唔敢試今晚見到都ok多人食,望下menu,d二人餐又真係好抵食,死就死啦本來被安排坐o係雪櫃前面張枱,後尾有個阿姐好細心咁調左我地去第度,話費事成日開雪櫃整到我地二人餐有2款,我地揀左個簡單d o既3樣肉+前菜+飯+汽水前菜一般,可以refill,我都係最鐘意個薯仔唔食牛o既朋友可以要求佢換第二樣肉俾你其中個豬肉係腩黎o既,阿姐就提我地燒左個腩肉先,等塊板有d油唔洗一陣咁易燶(其實燒落冇咩分別咁)牛好似係牛肋肉,都有少肥雞肉相比之下瘦好多,畢竟冇皮腌得唔算好入味,都不至於唔好食汽水方面除左可樂呢D一般野之外,仲可以揀芒果汁,韓國檸七同milkis埋單驚喜先知道唔收加一,當堂加分,食韓燒都可以咁平~

二人餐有2款,我地揀左個簡單d o既
3樣肉+前菜+飯+汽水
前菜一般,可以refill,我都係最鐘意個薯仔

唔食牛o既朋友可以要求佢換第二樣肉俾你
牛好似係牛肋肉,都有少肥
雞肉相比之下瘦好多,畢竟冇皮
腌得唔算好入味,都不至於唔好食

埋單驚喜先知道唔收加一,當堂加分,食韓燒都可以咁平~
2016-04-02
2016-02-26 517 浏览
無準備下靠openrice臨時去左呢度食晚飯一心為部隊鍋而黎 點知令人失望無料到既?連茄汁豆都無既部隊鍋只有少少菜 芝士 豆腐 腸同午餐肉更加唔好諗住有年糕唯一好既係有埋麵比你然後芝士泡菜炒飯圍邊既唔係芝士 只係薄薄既蛋邊比張相呃左tim睇賣相好似幾好 情人節整個心形食落就...無咩味...而且泡菜都無條唔怪得之情人節都唔洗等位全部侍應都係大嬸佢地係幾勤力態度幾好既不過大大聲用鄉下話溝通就好似嘈交咁無晒食韓國野既氣氛就算裝修似都無用唔知點解有九折 當免左加一~
無準備下靠openrice臨時去左呢度食晚飯

然後芝士泡菜炒飯
圍邊既唔係芝士 只係薄薄既蛋邊
比張相呃左tim
睇賣相好似幾好 情人節整個心形
食落就...無咩味...
而且泡菜都無條

唔怪得之情人節都唔洗等位

全部侍應都係大嬸
佢地係幾勤力態度幾好既
不過大大聲用鄉下話溝通就好似嘈交咁
無晒食韓國野既氣氛
就算裝修似都無用

唔知點解有九折 當免左加一~
2016-02-14
庆祝纪念
情人节
首先嘗試的必須是朝思夢想的韓式生醃醬蟹,蟹很甜美,個頭夠大,有膏有肉又新鮮,性價比超過聲名在外的「醬缸」好多,絕對是下次再來的首選保留菜目!接著是先生點的炸雞,粉比肉多,咬落去口感一般,遠不如「李家」的招牌炸雞好味,因此不推薦大家嘗試了。之後試了他們的烤肉,我們點的是招牌醃製牛肉,肉質很好,甜美不膩,醬汁到位,唯獨是沒有配上生菜,需要另外單點,不是那麼習慣。最後,點了個辣辣部隊鍋做主食,燙頭很地道,風味十足,鍋內用料也充足,但如果不能食辣的朋友(如我家先生)就不建議嘗試了。食好后叫埋單,店主就送上特色甜品:自製豆粉配紅豆抹茶冰沙,真的超級驚喜,豆粉味道很濃郁很有住家feel, 紅豆又軟又棉加上不會過甜,配上脆脆抹茶冰沙,十分有趣,絕對是良心店家誠意之作!總體上,是一家離家近的高性價比、味道正宗的韓食點,值得再來!
超級推薦的醬蟹
辣辣部隊鍋
烤招牌醃製牛肉
  • 醬蟹
2015-01-18 820 浏览
在舊區的一帶覓食,常常都會帶來驚喜。而身為舊區一員,紅磡絕不遜色。以往在紅磡都只懂得在土瓜灣道或是火車站的附近尋找美味,今次在偶然之下,開發了新的飲食板圖。這次沿著蕪湖街朝黃埔方向走,偶然發現了這個德民街的小巷裡,日韓食肆是何其集中。短短的數百米,已有三間米芝蓮車胎人推薦的食店。有著日式居酒屋,麵,韓國快餐,串燒⋯當然,小弟並不那麼喜愛湊熱鬧和隨波逐流,要試當然吃點自己想吃的吧~與同街的兩間韓國食店一樣,店子面積細細。一走進店內,一目了然的十張燒烤檯,圓圓的椅子,很有著韓國燒肉店的特色陳設。椅子與在韓國食的一樣,拿起椅墊,可以用作儲存隨行的物件。唯一美中不足的是,就是店內缺乏了強勁的抽風系統,吃的時候未免會令衣服沾滿油煙味。近來正在熱播的流行首爾,杜如風在韓國的足跡,更品嚐了生牛肉刺身。這天來到這食店,也有這款菜式,可是在香港不太敢說,生害怕是來自大陸的死牛,害怕沒有保證的說。菜牌上有著各式各樣的選擇,看見燒肉的選擇,種類十分多,有著兩大版約30款的選擇,令人目不暇給。而其他非燒烤類別的亦選擇不少,果真不錯。而燒肉的價錢亦算經濟,平均100-180左右就有交易。這次來的是一個全牛燒盛宴

這次來的是一個全牛燒盛宴,燒的分別是牛肋骨牛腩,另外叫了辣芝士海鮮年糕,和(咸興)冷麵。韓國的燒肉都會以生菜伴佐進食的,記得在韓國時菜前小碟和生菜都是無限的供應,亦會為顧客燒好放到碟上。而在香港往往都是逐碟算錢,而且是自助形式,是真的有差別的。而這裡一碟的伴佐生菜是48元。
在等待食物送來的時候觀察四周,發現爐具都是由韓國進口,值得一讚。而餐具都用上扁筷子,有地道風味。
餐前小碟(泡菜/菠菜/芽菜/蘿蔔)
餐前小碟有著4款,分別是泡菜,菠菜,芽菜和蘿蔔。泡菜偏甜,沒多點辣的成份,很特別的味道。菠菜和芽菜很新鮮爽口,連不喜歡芽菜的小弟也十分享受。而蘿蔔就比泡菜更辣一點,十分入味,而爽脆,咬落卜卜聲此起彼落,確實為這頓晚餐來了個美好的序幕。
而隨後送來的是兩碟燒肉。

牛腩肉(90元)
牛肋骨(130元)
牛腩肉(90元)-一整塊的上,脂肪均勻,燒畢亦不會整口滿是肥膏,而是口感十足。值得留意的是,豬腩和牛腩的價錢都是一樣,精明又愛牛的小弟當然會選牛吧~

牛肋骨(130元)-份量充足,牛肋骨分佈在骨邊的脂肪是小弟至愛,而其肉汁十分多,入口鬆化,再啜一啜骨頭旁邊的脂肪,彷彿是在飲蜜糖般的甜蜜,又帶著牛獨特的香味,質感與蜜味的交雜令人難忘。
燒牛肋骨
這店的肉類選材值得一讚,果真新鮮,沒有一點雪藏的味道呢!
韓式辣醬
隨燒肉送來的還有韓式的辣醬,是豆瓣醬似的,這店子的醬料好像輕口味一點,不是很咸的!
伴佐生菜(48元)
伴佐生菜(48元)-份量充足,即使叫了兩碟燒肉仍是應付有如,足夠一肉一菜伴佐。而菜有著生菜為主,亦有青瓜,紅蘿蔔和一點香葉增添美味。
至於熟食類的主菜又如何呢?
芝士海鮮年糕(80元)
芝士海鮮年糕(80元)-芝士粒充斥於整碟年糕的表面,而碟內有著魷魚和高麗菜,將年糕點滿汁和夾以菜和海鮮,放進口內便是味蕾的享受,軟身的年糕,再有著海鮮和菜的爽口,再有濃郁而帶微辣的汁料擠滿口的每一寸空間,可口非常!
最後送上的是冷麵。韓國的冷麵有很多種,不同地區的冷麵都有著不同的特色,有如平壤冷麵較多湯,咸興冷麵會加辣醬,較為少湯吧~我想以有限的認知而言,這應該是咸興冷麵吧!
咸興冷麵(60元)
咸興冷麵(60元)-記得吃冷麵要先吃蛋,好像韓國的傳統說是平衡中和一下,冷麵撈過後,辣醬真的比較辣,而冷麵的質地比較爽口而乾身,與各種配料搭配得味道也是不錯。
這間韓cook BBQ無論在陳設,食品質素,都令小弟感到滿意。除了沒有了韓國的免費無限refill伴菜和替客人燒肉外,在店內誠然真的有點置身韓國的感覺,而且價格亦較尖沙咀一帶的同類食店來得經濟實惠,二人同行,結帳是大約是平均每位240元左右,就能捧著肚皮帶著享受離開,值得推介!
(還有一個小提示,如果想再便宜一點淺嘗試試這店的素質,可以在午市時段來,因為午市的燒肉拼盤價位更加經濟,在90元左右,不過可能份量就少一點吧)
2015-01-10
餐前小碟(泡菜/菠菜/芽菜/蘿蔔)
牛腩肉(90元)
牛肋骨(130元)
燒牛肋骨
伴佐生菜(48元)
芝士海鮮年糕(80元)
咸興冷麵(60元)
2014-10-30 804 浏览
從巷的另一頭入, 終於見到行過可能好多次都睇唔到的韓燒(由大街方向入多數行到一半揀唔0岩就掉頭走左).唔好睇佢舖仔細細, 入面都放左9張4人枱加1張坐到7-8人枱(可能拼左枱).同韓劇的地道韓燒裝修一樣, "阿豬媽"服務員, 一坐低都會响冰箱俾一樽水, 杯/碗等食具給客人, 讚.午餐時間, 13.00還是吉枱處處, 真係一放飯, 13.10就已經9成客滿.午餐個餐牌冇"自己"烤的, 都是SET LUNCH, $60-75蚊, 不設加一. 選擇都幾多.  第一次幫襯, 就先試下雜錦燒肉.前菜有KIMCHI, 同其餘三種菜.  平時其實唔食KIMCHI, 不過近期接受到辣, 都試下.可能唔係醃左好耐, 辣佢唔係放好多, 不過唔太酸. 我知家家KIMCHI 都有自己STYLE, 呢個, 可能初食者適合.雜錦燒肉有雞同牛, 調味唔係好重手, 所以唔會太甜, 太咸, 只係烤耐左, 肉有D過熟.成個餐份量唔細, 非常夠食, 所以都見唔少男士幫襯.自己燒可能好D, 要夜晚再去感受下

選擇都幾多.  第一次幫襯, 就先試下雜錦燒肉.

成個餐份量唔細, 非常夠食, 所以都見唔少男士幫襯.

自己燒可能好D, 要夜晚再去感受下

雜錦烤肉
2014-10-30
2014-09-08 868 浏览
話說這條街好多韓式想吃燒肉就挑了這家小菜是免費的牛肉是$108老闆幫我們烤了在端上就不用自己烤還有油煙生菜是一定要包肉的$45覺得好貴石鍋飯$80還不錯吃很多脆鍋巴把小菜附的泡菜加進去拌更有味道起司年糕好好吃$90整體來說都還不錯只是肉點錯了有骨頭不好包菜直接吃囉
話說這條街好多韓式
2014-09-07
庆祝纪念
纪念日
2014-08-12 1163 浏览
返到黎我地元, 就去食街搵下食先. 所指既食泰就係民泰街個兩條巷仔.果度有近期好出名既蜂巢雪糕啦, 拉麵店, 韓國餐廳小食店, 仲有日本料理, 西餐廳等等.實在花多眼亂. 好多野都想食.最後我同男朋友兩個人經濟D去左呢間韓燒主打的店. 其實呢間舖對面都有一間韓國人開既小店,不過想過得舒服D入左呢間,一打開門店舖既格局有D似7080, 都係鐵既圓枱, 鐵筒櫈,我想燒烤架, 不過男朋友唔想所以就叫韓國小食.留返下次先燒.我地叫左海鮮炒年糕及部隊鍋, 因為部隊鍋既價錢比出面平3分之1, 所以試下囉.一坐低就遞上了冰凍水及前菜, 有5款.味道都唔錯, 特別係左邊既薯仔, 甜甜地.主角終於出場, 部隊鍋($150)同我想像中有出入耶, 果然一分錢一分貨, 器具比出面的少, 份量自然也比較少.有午餐肉, 腸仔, 大白菜, 有少許腩肉以及韓國公仔麵只有一人份量, 在鍋上舖上一片芝士令到辣辣的湯加上一份濃郁, 伴飯好好味另外一碟海鮮炒年糕, 配料很多, 有韓式魚蛋, 大蝦, 青口魷魚.辣味好足, 不過年糕的辣跟部隊鍋的很不同, 這個會比較杰身, 而且會帶上一點點甜品,整個醬都能掛滿整舊年糕, 不錯吃.
實在花多眼亂. 好多野都想食.

我想燒烤架, 不過男朋友唔想所以就叫韓國小食.
留返下次先燒.
一坐低就遞上了冰凍水及前菜, 有5款.
前菜5款
味道都唔錯, 特別係左邊既薯仔, 甜甜地.
部隊鍋
海鮮炒年糕

值得一試, 下次一定會再去試一試燒烤

题外话/补充资料: PS. 會收取加一服務費, 店舖暫時沒有酒牌, 所以沒有賣酒, 要留意啊
2014-08-10
前菜5款