餐廳:順。越南牛肉粉地點:中環街市菜式:越南菜餐牌:下午茶餐牌簡單,有湯粉(河/檬),撈檬同小食。去counter落order比錢之後等食物出。蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $72蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬個湯果然係紅色,濃濃番茄味,甜甜地好好飲,呢個湯配幼身檬粉又幾夾。檬粉份量超多,食極都有,好滑溜!主角係一pat鹹香金黃色蟹膏同有唔少去殼蟹肉,好有蟹味,令成個湯好有蟹鮮味!蝦丸兩粒,呈淺橙色,都算彈牙。扎肉兩片,彈牙多汁。除左芽菜,仲有唔少新鮮番茄,面頭再加上芫荽。呢碗蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬都幾豐富,而且味道又濃蟹味又濃鮮茄味,非常出色!順。生牛肉牛肉丸湯河 $62順。生牛肉牛肉丸湯河個湯好清,唔似有落味精。生牛肉4片,唔好整太熟都算嫩。牛丸3粒,雖然較細粒,不過彈牙多汁。伴有白蘿蔔一大件,洋蔥圈,大量蔥條,芽菜,蔥花同脆脆。另上一細片青檸同辣椒粒等你自己調味。河粉係幼身,都淋。自家手工牛肉丸湯 $56牛肉丸一客10粒,同順。生牛肉牛肉丸湯河既牛肉丸一樣,伴有白蘿蔔一大塊,最後灑上蔥花。個湯都係好清,份量一大碗,飲唔晒。蓮藕蝦餅 $48蓮藕蝦餅 一客4件,呈圓扁形,煎得超級熱辣辣,皮厚
餐廳:順。越南牛肉粉
地點:中環街市
菜式:越南菜
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $72

順。生牛肉牛肉丸湯河 $62

自家手工牛肉丸湯 $56
自家手工牛肉丸湯
蓮藕蝦餅
蓮藕蝦餅 $48
蓮藕蝦餅 一客4件,呈圓扁形,煎得超級熱辣辣,皮厚厚哋不過都脆,伴有甜酸白蘿蔔絲,生菜絲可以同食減溫同減膩。
今餐最鍾意蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬,牛肉丸都唔錯。檬河下午茶價錢絕對抵食!
2024-02-19
自家手工牛肉丸湯
2024-02-15 70 浏览
收工要去醫咗個肚再去AIA嘉年華所以去咗中環街市搵食 中環街市翻新咗咁耐都未去過食嘢今次搵咗間越南餐廳食河粉 😆🔹️順•生牛肉牛肉丸湯河大大碗河粉 一定飽啲生牛肉幾嫩滑唔嚡 唔會浸到熟晒牛肉丸有四粒 同打邊爐牛丸唔同 呢款細粒啲 都有牛味 彈彈哋牙最欣賞佢嗰湯底 夠晒清 仲有蘿蔔喺底🔹️春卷蓮藕蝦餅撈檬即叫即炸蓮藕蝦餅炸得幾爽脆 惹味撈檬超大碗🔹️香茅雞翼有四隻 炸到金黃色每啖咬落去都脆卜卜面頭有蒜粒 更有口感同惹味
收工要去醫咗個肚再去AIA嘉年華

有四隻 炸到金黃色
每啖咬落去都脆卜卜
面頭有蒜粒 更有口感同惹味
2024-02-15 79 浏览
The food court in Central Market offers a selection of reasonably priced eateries. Each of us could pick the one we like, order and sit together in the shared table seats. Wanted to have something simple and less heaty after CNY, so here’s a bowl of tomato crab soup with Vietnamese pho. Toppings were crab meats, two extra thinly sliced Vietnamese sausages and two mini shrimp balls. Very fresh ingredients and delicious tomato crab soup. Could barely taste any MSG so I think it’s pretty legit. The

There were a few bean sprouts and cilantros, and quite a lot of roes (not sure if they were shrimp roes or crab roes, or maybe a mixture of both) in the soup, which is a nice flavourful touch!

最近真的又熱又濕 真係搞吾掂!!一點胃口都沒有 哭😭(越南 酸酸的 涼拌一樣的撈檬應該可以😌?順。生牛肉湯河 $56哈哈😆這湯頭是越南🇻🇳基本湯底吧!!他們的牛肉好嫩 拍完照後一定要馬上吃~~老了不要嘴人家喔😌河粉比香港🇭🇰 傳統的河粉更幼一點點 又不會過份的油~澱粉量感剛好 足而不膩!!加上新鮮青蔥青香 更解膩可以😌蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $72foodcourt 也能吃到又鮮甜又濃郁的蕃茄蟹湯底 還真的不簡單坐在對面也能聞到蕃茄海鮮🦞 味 他們家的檬粉細細 就像米粉一樣相比下又更挺身點 和湯一起進口~~開胃 默默吃完一碗 簡單~(上面真的又有蟹膏 蝦🦐丸Q這天氣下也能獨自吃完 哈哈😆春卷蓮藕蝦餅撈檬$58一次滿足三個願望 !!$58試晒兩款小食 仲要試埋佢地個檬粉春卷料足 皮脆韌 蝦餅好咬蓮藕香 他們的酸甜汁酸度洽好 不膩而且不要小看他們只有四片小吃 他們的檬量巨多 女生吃不完那種🤣😆真是中環Office 界不帶飯朋朋們的福音有時吃茶記、吃飯、吃西式 真的會悶/ 吃到膩中環街市地理位貴 方便 地方闊綽光猛 還有姐姐時不時來清理(重點是價格又不貴~~快樂🥳 若在附近工作 也真的會常
最近真的又熱又濕 真係搞吾掂!!
順。生牛肉湯河
順。生牛肉湯河 $56
哈哈😆這湯頭是越南🇻🇳基本湯底吧!!
他們的牛肉好嫩 拍完照後一定要馬上吃~~老了不要嘴人家喔😌
河粉比香港🇭🇰 傳統的河粉更幼一點點 又不會過份的油~
澱粉量感剛好 足而不膩!!加上新鮮青蔥青香 更解膩可以😌
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $72
(上面真的又有蟹膏 蝦🦐丸Q這天氣下也能獨自吃完 哈哈😆
春卷蓮藕蝦餅撈檬
春卷蓮藕蝦餅撈檬$58

真是中環Office 界不帶飯朋朋們的福音
有時吃茶記、吃飯、吃西式 真的會悶/ 吃到膩
中環街市地理位貴 方便 地方闊綽光猛 還有姐姐時不時來清理
(重點是價格又不貴~~快樂🥳 若在附近工作 也真的會常去 哈哈😆
2024-01-31
順。生牛肉湯河
春卷蓮藕蝦餅撈檬
2024-01-18 125 浏览
呢間越南嘢,已經唔係第一次食,我貪佢個Menu唔複雜,我呢啲有選擇困難症嘅就非常適合😃😃今次我哋兩個人叫咗三樣嘢……一個撈檬一個湯檬同埋一個炸豬扒豬扒價錢唔平,但即叫即炸,都要等5分鐘,仲要78蚊,但佢絕對對得住呢個價錢,而且非常大塊,最終我地都食唔晒;湯檬既生牛肉薄片配埋個惹味嘅牛骨湯底,感覺都幾正宗;而撈檬嘅春卷同蓮藕蝦餅,各有兩件,都炸得十分香脆,預佢嘅魚露,亦都調得酸甜適中,如果去食,可以問佢攞多一盒!

今次我哋兩個人叫咗三樣嘢……
一個撈檬
一個湯檬
同埋一個炸豬扒

湯檬既生牛肉薄片配埋個惹味嘅牛骨湯底,感覺都幾正宗;

• 炸豬扒
2024-01-15 122 浏览
上次已經黎食過一次,覺得幾抵食,中環黎講性價比算唔錯,今次試埋個蕃茄蟹肉蟹膏撈檬粉🙈其實本身我以為係冇湯嗰種,不過賣相都唔算差,一個人簡簡單單食個晚飯就夠😂《蕃茄蟹肉蟹膏撈檬 $88》檬粉個份量都幾多,最後我係食唔晒啲檬粉😂加咗蟹膏幾香,啲蟹膏都唔算好少,有埋扎肉同魚蛋,蕃茄湯底食落感覺幾清新,唔會話太濃味,都唔錯!整體覺得Food Court啲野食都ok,都唔會話好hea,而且上菜速度好快,趕時間都食得切🤣

《蕃茄蟹肉蟹膏撈檬 $88》

2024-01-15 111 浏览
喺中環做完嘢之後 去咗中環街市行下 順便睇吓有咩食 見到就諗起好耐冇食越南嘢🥹而且中環嚟講 呢度嘅價錢都算好親民ꕥ 順•生牛肉牛肉丸湯粉呢度嘅湯粉都好大碗 女仔有機會食唔晒 男仔食都應該會好夠飽🍜生牛肉好鮮嫩 牛肉丸有4粒 都好足料ꕥ 會安雞絲扎肉湯粉雞絲唔會好碎 依然食到實在嘅肉質口感 扎肉嘅黑椒突出又惹味🥢湯底清香 冇味精 食完都唔會有口乾感覺 而河粉屬於幼身 有質感 唔會碎濕濕👍🏻ꕥ 蓮藕蝦餅蓮藕蝦餅一份四件 食到蓮藕嘅爽脆 加上彈牙嘅蝦滑 口感同味道都有層次🦐
喺中環做完嘢之後 去咗中環街市行下 順便睇吓有咩食 見到[順]就諗起好耐冇食越南嘢🥹而且中環嚟講 呢度嘅價錢都算好親民

ꕥ 順•生牛肉牛肉丸湯粉

ꕥ 會安雞絲扎肉湯粉

ꕥ 蓮藕蝦餅
又黎中環做野,都係去中環街市food court覓食比較價格相宜啲😅蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🦀,湯底好濃番茄味同蟹味,蟹膏幾香,有蟹肉,蝦丸,加埋扎肉,幾足料,推薦👍🏻順.生牛肉湯粉,湯底幾清,熱度好夠,牛肉浸落去剛剛好熟,唔會太老,仲配埋辣椒粒同青檸,可以跟自己喜好加辣😋口痕加多份越南炸春卷同蓮藕蝦餅,越南炸春卷香脆,餡料好豐富,仲配埋生菜同魚露,清爽唔膩😋蓮藕蝦餅都好惹味,唔錯👍🏻

蓮藕蝦餅都好惹味,唔錯👍🏻
2024-01-06
  • 番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬
2023-12-22 115 浏览
今次嚟到中環街市food court試下牛肉粉, 中環街市有好幾個樓層,最低嗰層就係food court,有好多唔同種類嘅嘢食選擇,座位都有好多,有梳化位,張枱都好寬闊, 每張枱都會有QR code落單,好方便,放工過嚟chill下都好好順。生牛肉湯粉 食越南粉梗係食生牛肉湯河啦,我哋就嗌咗兩碗,一碗係河粉一碗係檬粉,試下兩款粉都好軟滑, 生牛肉係有少少生,但係啲湯都好滾,好快就可以將牛肉浸熟,牛肉軟熟,沒有根, 份量多,湯底有牛味和一啲都唔肥膩 🤩另外會跟辣椒粒和青檸,加埋落湯到更有層次更刺激 😚越南炸春卷小食炸春卷炸得剛剛好香脆,裏面嘅餡都好豐滿,配合埋酸酸甜甜魚露汁食更加好味和唔肥膩 😋蓮藕蝦餅蓮藕蝦餅, 可以食到蓮藕粒,煎得香脆,真係外脆內軟 😆

順。生牛肉湯粉
另外會跟辣椒粒和青檸,加埋落湯到更有層次更刺激 😚

越南炸春卷

蓮藕蝦餅
蓮藕蝦餅, 可以食到蓮藕粒,煎得香脆,真係外脆內軟 😆

2023-12-20 68 浏览
中環街市嘅food court乾淨企理... 我都幫襯過唔少次!呢間主打越南菜式嘅食店... 我最欣賞佢嘅〈順•生牛肉牛肉丸湯河〉... 生牛肉嚟到真係生牛肉嘅感覺👍... 出面食過好多間所謂嘅生牛肉嚟到已經係變咗熟牛肉... 而呢度嘅生牛肉上枱時肉色仲係粉嫩、唔係轉曬熟透嘅顏色!  而牛肉丸又好彈牙... 食落好滋味!  湯底清新... 仲有爽甜白蘿蔔!另外一款推介嘅係〈蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬〉... 鍾意蕃茄湯底嘅必試! 成個湯底同配料非常夾... 酸酸甜甜好開胃! 蟹膏蟹肉固然係重點之一... 蝦丸一d都唔輸蝕... 好有咬口!😋小食方面... 推介〈越式炸春卷〉! 即叫即炸... 非常香口!  而清甜爽脆嘅蓮藕粒加埋蝦膠整出嚟嘅〈蓮藕蝦餅〉外脆內軟!整體上食物質素唔錯... 出餐時間快... 店員有禮... 讚!👍

小食方面... 推介〈越式炸春卷〉!
即叫即炸... 非常香口!
而清甜爽脆嘅蓮藕粒加埋蝦膠整出嚟嘅〈蓮藕蝦餅〉外脆內軟!

2023-12-19 58 浏览
經過開中環街市又想食得清清地,就去咗試一試順越南牛肉粉💕.▫️蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🍜 $88蕃茄湯超開胃!配料亦十分之多,大量蟹肉絲鋪喺檬粉上面啖啖肉,超正!👍🏻.▫️會安雞絲扎肉湯粉 $73雞湯清甜鮮味,扎肉亦厚實彈牙,舒服又滿足!.▫️越南香茅雞翼 $52雞翼厚肉又多汁!炸至表皮香脆可口🥰.▫️蓮藕蝦餅 $48每一片蓮藕上面都放滿大量蝦肉,蝦肉彈牙鮮甜!.💬整體食物水準好👍🏻大家住附近都可以去試一試💕
經過開中環街市又想食得清清地,就去咗試一試順越南牛肉粉💕
▫️蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🍜 $88
▫️會安雞絲扎肉湯粉 $73
雞湯清甜鮮味,扎肉亦厚實彈牙,舒服又滿足!
▫️越南香茅雞翼 $52
雞翼厚肉又多汁!炸至表皮香脆可口🥰
▫️蓮藕蝦餅 $48
每一片蓮藕上面都放滿大量蝦肉,蝦肉彈牙鮮甜!
💬整體食物水準好👍🏻大家住附近都可以去試一試💕
2023-12-11 68 浏览
其實真係好感激中環街市有呢個food court,可以好方便咁樣放工就食到啲抵食嘅越南餐,講真呢度真係坐得好舒服,同埋不論係店員定係清潔姐姐佢哋嘅態度都好好,加上呢度出餐嘅時間好快,食物質素亦都好高,所以永遠都話呢度係我喺中環食越南菜嘅第一選擇!今晚叫咗幾樣嘢:番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬有好濃郁嘅蕃茄湯底,亦有海鮮嘅鮮甜味,呢個湯檬我覺得真心好出色,水準喺好多出面嘅越南餐廳都食唔到。順.生牛肉牛丸湯河啲牛肉真係有生牛肉,唔似出邊嗰啲咁樣,上到枱已經變晒熟牛肉,而且個河粉口感都好好,湯底飲咗都唔會口渴。順化香茅豬扒炸得好酥脆,入面亦都保持到好juicy,少少甜味,好正!

今晚叫咗幾樣嘢:

2023-11-21 126 浏览
Lunch唔知食咩好就去中環街市睇下,地下呢層好多食肆,行行下見幾多人食呢間,天氣又涼涼地就叫碗湯粉暖下。順生牛肉湯檬 $56牛肉肉質嫩滑,粉粉嫩嫩咁,湯底濃郁鮮甜,可以選擇河粉或者檬粉,我就中意檬粉,口感幼滑,白蘿蔔鮮甜無渣。酸辣鳳爪 $62味道酸甜帶少少辣味,鳳爪無骨啖啖肉,爽脆有口感。古法魚皮 $78魚皮大塊爽口彈牙,醬汁咸香鮮甜,加上大量葱令到香味撲鼻。蓮藕蝦餅 $48足料入面有蓮藕粒,煎到外脆內軟。

順生牛肉湯檬 $56

酸辣鳳爪 $62
味道酸甜帶少少辣味,鳳爪無骨啖啖肉,爽脆有口感。

古法魚皮 $78
魚皮大塊爽口彈牙,醬汁咸香鮮甜,加上大量葱令到香味撲鼻。

蓮藕蝦餅 $48
足料入面有蓮藕粒,煎到外脆內軟。
順。越南牛肉粉 地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖中環街市food court 水準同環境真係好過附近好多餐廳,選擇多有唔同國家菜式,來食野好方便,食完有時間仲可以行下小店$72 生牛肉河,落埋basil 辣椒,實而不華的一碗湯河,河粉滑溜溜。$88 蕃茄蟹肉蟹膏蝦丸扎肉湯濛,個湯一飲難忘,好香蕃茄味,飲悶左越式牛肉牛骨湯,可轉一轉口味。越南香茅醋扒$78 ,好多件豬扒 ,切細左方便食,豬扒淋身同埋香茅味好夠。
順。越南牛肉粉

地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖

2023-11-15 95 浏览
#搞串個pantry我哋今次繼續喺 #中環 街市搵嘢食🥄,搵返呢一間 #越南菜 🇻🇳。配合埋本身food court嘅環境🛒,有一種放假、文青嘅感覺🕶️。🐮順。生牛肉湯河($72)牛肉片用嘅肉都唔錯😋,因為食落比外面嘅牛肉,肉味濃郁好多🍖,滿滿嘅牛味喺口裏面🐮。配合埋湯底嘅味道都好濃郁,可以落埋附送嘅青檸🍋,加啲清爽嘅酸味,亦都可以落辣椒🌶️,令到味道更加惹味。🐄順。生牛肉牛肉丸湯河($78)生牛肉同樣都係有好正嘅牛味😍,而且仲可以配埋好多香蔥絲一齊食🌱,有埋香蔥濃郁嘅香味好正🤤。而牛肉丸喺東南亞🪸好特色嘅細細粒丸仔,不過牛味亦都係好出☄️,滿足咗食越南湯河嘅vibe!🪷蓮藕蝦餅($48)炸得好香😆,而且裏面亦都好足料,食到肉嘅香味😋,仲有蓮藕嘅粒粒🍴。口感好豐富,蓮藕粒夠爽口🪷,而且亦都唔會過硬、過生。#順。越南牛肉粉📍中環街市地下G16號舖📍MON-SUN 11:00-22:00
#搞串個pantry

🐮順。生牛肉湯河($72)

🐄順。生牛肉牛肉丸湯河($78)

🪷蓮藕蝦餅($48)

#順。越南牛肉粉
📍中環街市地下G16號舖