喺中環街市,朋友👧🏻同我都想簡簡單單食啲嘢就番歸,見到呢間,曾經食過,咁我問朋友👧🏻話不如就呢度啦,朋友👧🏻OK,咁就嗱嗱聲開餐🤣$88「蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬」:真係見到有啲蟹膏同蟹肉喺檬粉上邊🤩;仲有2粒蝦丸同埋2片扎肉😋;湯底幾濃郁🤣$52「越式香茅雞翼」:雞翼炸得好香口🤩;炸雞翼,我鍾意食😋$78「順化香茅豬扒」:首先,份量都幾多🤩;跟住,去過越南🇻🇳多次不過未去過Huế順化,呢度嘅Huế香茅豬扒煎炸得幾香,又有啲啲香茅香味,仲帶少少甜味,食得開心🤩

餐廳:順。越南牛肉粉地點:中環街市菜式:越南菜餐牌:下午茶餐牌簡單,有湯粉(河/檬),撈檬同小食。下午茶主食會比午餐平,小食好似價錢一樣。去counter落order比錢之後等食物出。會安雞絲扎肉撈檬 $58會安雞絲扎肉撈檬下午茶同午餐份量一樣大大碗,不過價錢就平十幾蚊,抵食。扎肉有四片,口感彈牙味道鹹鹹地;雞肉條唔少,好健康無脂肪,口感好淋。面頭灑上脆碎同花生碎加添口感。伴有酸甜紅白蘿蔔絲,青瓜絲同生菜碎。仲有薄荷葉一片,青檸半隻同少少辣椒。魚露用膠兜另上,酸酸甜甜好開胃。檬粉係幼身,都好清爽,份量好多。亞答慢煮豬手原隻 $148亞答慢煮豬手切到細細件好易入口。豬手塊皮超彈牙又滑溜,骨膠原重,脂肪唔算多,肉質嫩口,而且味道入味,好多肉食。配有兩細兜酸辣汁。豬手仲伴有糖心蛋一開二同鹹菜。自家芋泥鮮奶 $32久久自家芋泥鮮奶用外賣膠杯上,冰下底就係芋泥。鮮奶好滑,味道唔甜,配甜甜哋嘅芋泥係啱啱好,而芋泥有少少咬口。速食午餐之後繼續返工。
餐廳:順。越南牛肉粉
地點:中環街市
菜式:越南菜

會安雞絲扎肉撈檬 $58
會安雞絲扎肉撈檬

會安雞絲扎肉撈檬

亞答慢煮豬手原隻 $148

自家芋泥鮮奶 $32

自家芋泥鮮奶

速食午餐之後繼續返工。
2023-11-01
2023-10-25 134 浏览
Shun Vietnamese Beef Noodle is located in Central Market. The restaurant offers delicious food at an affordable price, making it a popular choice for lunch among office workers in Central. I have visited three times already, and each time I left with a satisfied and full stomach.🌟Shun's Fresh Beef Soup Noodles - $72 The surface of the fresh beef is pink, and the texture is very tender and smooth. The portion of rice noodles is generous, and they have a silky texture. With the addition of lime ju

The surface of the fresh beef is pink, and the texture is very tender and smooth. The portion of rice noodles is generous, and they have a silky texture. With the addition of lime juice and chili, the soup has a slightly sour and spicy flavor, which is very appetizing.

🌟Shun's Fresh Beef Beef Ball Soup Noodles - $78
The beef is tender and there is a generous amount of it. The beef balls are juicy, large, and chewy, providing a rich texture. The rice noodles are plentiful and have a smooth texture. With the addition of a large piece of radish, it is a satisfying dish.
2023-10-22 122 浏览
中環lunchtime 一向都多人,今日黎到中環街市food court人唔係太多。今日就試一試越南牛肉檬粉。傳統順化湯檬$68粉麵最怕湯底唔熱,佢夠熱亦都湯底正宗骨湯較清,鮮,配料有生牛肉、牛丸、扎肉,仲有好特別扎蹄,加入黑胡椒,令到個肉又辛辣感。越南炸春卷 (4件)$48春卷熱辣辣,外皮炸得酥脆,仲配生菜同九層塔夾埋一齊食,味道方面提升不少。蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬$72湯底蕃茄味濃郁,味道清新。除左有蟹膏、蟹肉外,配料仲有蕃茄、蝦丸、扎肉,相當豐富。蟹肉同蟹膏都相當足料,真係可以一啖蟹肉一啖檬粉。蓮藕蝦餅(4件)$48蓮藕蝦餅非常香口,口感非常彈牙,蓮藕粒爽口。

傳統順化湯檬$68

越南炸春卷 (4件)$48

蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬$72
湯底蕃茄味濃郁,味道清新。
除左有蟹膏、蟹肉外,配料仲有蕃茄、蝦丸、扎肉,相當豐富。
蟹肉同蟹膏都相當足料,真係可以一啖蟹肉一啖檬粉。

蓮藕蝦餅(4件)$48
蓮藕蝦餅非常香口,口感非常彈牙,蓮藕粒爽口。

2023-10-19
  • 傳統順化湯檬
2023-10-17 134 浏览
💰193(堂食)這家餐廳位於中環街市地面的美食廣場,是上班一族午餐的熱門地點。廣場裏有很多餐廳,座位充足,環境寬敞舒適,更有露天的位置可以讓食客一邊享受美食,一邊享受陽光的沐浴🥹這次我們選擇了這家越南餐廳☺️餐廳的午市主要分為主食和小食兩大類,食客可先到收銀的位置下單,也可以掃描座位上的二維碼點餐,十分方便👍🏼順·生牛肉湯粉 $72河粉口感偏軟,很滑很爽口🤤清清的牛肉湯十分香濃,味道清醇😋半熟牛肉份量很多,肉質滑嫩😍蘿蔔清甜爽口,建議在湯中放一會兒再吃,會更軟身更入味😋另外餐廳也很貼心,配備了辣椒粒和青檸汁,讓食客可以自行調節適合自己的口味👍🏼會安雞絲札肉撈檬 $73檬粉爽口彈牙,材料充足😍上面鋪滿生菜和蘿蔔絲,充滿越南風味👍🏼雞絲鮮嫩,札肉彈牙可口,魚露酸酸甜甜的,加上有一點微辣,味道十分豐富🤤整個檬粉口感清新,十分適合炎熱的夏天🥹越南炸春卷 $48熱呼呼的炸春卷即叫即炸,外表飽滿,炸的十分香脆🤤裡面餡料十分豐富,配上生菜一起吃,既可以中和油膩感,又可以令這道菜口感更豐富😋

💰193(堂食)

順·生牛肉湯粉 $72

會安雞絲札肉撈檬 $73

越南炸春卷 $48
呢間餐廳位於中環街市底層, 行到中段就會見到呢間店鋪。呢間餐廳主打越南美食,湯河,撈檬及特色小食。放工黎到呢到醫肚,點左以下菜色。1. 順•生牛肉湯河 $72 🥩 -薄薄的生牛肉被滾湯煮到半生熟-肉質尚算嫩滑-河粉幼滑-加入青檸汁和辣椒,令湯底有更開胃。2. 會安扎肉雞絲湯河 $73 🐔 -雞絲份量不少,內質似雞胸肉-扎肉咬落有口感帶有少少黑椒味-河粉幼滑3. 越式香茅雞翼$52 🍗 -四隻雞翼烤得金黃酥脆-上面灑了一點炸蒜,令雞翼更野味4. 蓮藕蝦餅$48 🦐 -四件蓮藕蝦餅-蓮藕的份量比蝦多,口感爽脆-味道有些少蝦的鮮味環境:中環街市的food court自由座位,而餐廳前都有唔少位。當日仲有live band表演,氣氛不錯。

1. 順•生牛肉湯河 $72 🥩
-薄薄的生牛肉被滾湯煮到半生熟
-肉質尚算嫩滑
-河粉幼滑
-加入青檸汁和辣椒,令湯底有更開胃。

2. 會安扎肉雞絲湯河 $73 🐔
-雞絲份量不少,內質似雞胸肉
-扎肉咬落有口感帶有少少黑椒味
-河粉幼滑

3. 越式香茅雞翼$52 🍗
-四隻雞翼烤得金黃酥脆
-上面灑了一點炸蒜,令雞翼更野味

4. 蓮藕蝦餅$48 🦐
-四件蓮藕蝦餅
-蓮藕的份量比蝦多,口感爽脆
-味道有些少蝦的鮮味

2023-10-12
2023-10-14 94 浏览
係中環番工既朋友,lunch時間一定有機會尼中環街市覓食,事關入面真係有好多選擇‼️今日就揀咗哩間pho 試吓😋😋😋🥢傳統順化湯檬我揀咗哩個傳統順化湯檬,入邊有牛肉、牛丸、扎肉、扎蹄,相當豐富😻😻😻味道都唔錯‼️下次再嚟試下其他先😸🥢蓮藕蝦餅(4件)另外仲加左個蓮藕蝦餅,驚唔夠飽既朋友仔可以再加個小食😆😆😆,除咗蓮藕蝦餅仲有越式香茅雞翼、越式炸春卷、順化香茅豬扒等等☝🏻🥢🥢食飽個肚又開工lu 😋

🥢傳統順化湯檬

🥢蓮藕蝦餅(4件)

2023-10-11 84 浏览
越。順牛肉粉中環街市活化咗一段時間,今日放假去港島四圍行下✨傳統順化湯檬 $ 82傳統順化湯檬配料有生牛肉、牛丸、扎肉!牛丸,肉質緊緻細膩,入口時鮮甜肉汁更大爆發!湯粉味道正宗湯底較清,滾熱的牛湯,佐以金不換、蔥白、豆芽等香料,再配以青檸出去牛肉的羶味,非常清香!蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $ 88整碗檬粉湯底濃郁,滿滿的蟹肉味和番茄味,非常鮮甜!材料亦非常豐富,有番茄、蝦丸、扎肉等,全部吸汁力強!蓮藕蝦餅$48蝦味濃郁,又夠爽口📍順。越南牛肉粉Pho Nho中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖
越。順牛肉粉

中環街市活化咗一段時間,今日放假去港島四圍行下✨

傳統順化湯檬 $ 82

蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $ 88

蓮藕蝦餅$48
蝦味濃郁,又夠爽口

📍順。越南牛肉粉Pho Nho
中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖
2023-09-23 103 浏览
順越南牛肉粉位於中環街市,是中環打工仔午餐的熱門選擇,在這區上班的小編已經到訪過超過5次,每次都吃到抱住肚子走。💁🏻‍♀️順·生牛肉湯河 $72生牛肉表面呈粉紅色,質地非常嫩滑。河粉的份量很多,口感亦很滑。加入青檸汁和辣椒仔,讓湯底有少少酸辣味,吃下去很開胃。💁🏻‍♀️順·生牛肉牛肉丸湯河 $78牛肉口感嫩滑,份量多;牛肉丸裡面爆多汁,又大粒又彈牙,口感很豐富。河粉的份量很多,質感很滑,加上一大塊蘿蔔,吃完很滿足。💁🏻‍♀️越式香茅雞翼$52雞翼烤得金黃酥脆,外層的香草味香氣四溢,裡面肉汁爆滿,每口都很juicy,好吃!

💁🏻‍♀️順·生牛肉湯河 $72

💁🏻‍♀️順·生牛肉牛肉丸湯河 $78

💁🏻‍♀️越式香茅雞翼$52
2023-09-19 109 浏览
呢日又去左中環街市食飯,試左間越南菜,叫左個Pho黎試下😀《順·生牛肉湯河 $72》上枱既時候啲牛肉大部分都熟晒,得好少粉紅色,可能因為叫左小食,但個小食又未整好,啲牛就慢慢變熟左,不過啲牛肉食落幾淋身,好軟熟,怕生既朋友都唔洗太過擔心,牛肉份量都算多,唔係得幾片個啲,河粉就正正常常,份量都幾多,而個湯底都幾清,唔錯!《越式香茅雞翼 $52》香茅雞翼就幾好食,脆脆地,好似加左少少炸蒜,伴碟仲有啲醃蘿蔔中和返油膩感👍🏻順。越南牛肉粉中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️
呢日又去左中環街市食飯,試左間越南菜,叫左個Pho黎試下😀

《順·生牛肉湯河 $72》

價錢⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️
2023-09-18
2023-09-16 64 浏览
難得碌到去中環街市,近近地平平地喺food court食個靚晚😌(中環咩都貴🥲)叫左個生牛肉牛丸湯粉,湯濃而不膩,唔會過鹹,湯夠晒熱,牛肉熟度剛剛好,唔太生唔太老👍🏻仲配埋辣椒粒同青檸,令湯底更有層次番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬,湯好濃蟹味‼️蟹膏好香🤤仲有幾完整嘅蟹肉👍🏻蝦丸都夠彈牙,加埋扎肉,整體來講好足料,湯底味道有驚喜😋越式春卷,夠香脆,餡料好豐富,可以配埋生菜、香葉同魚露,又另一番味道😋

2023-09-14
  • 越式春卷
  • 番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬
第一次嚟新裝修後嘅中環街市,原來有咁多餐廳🤩 收工後同朋友嚟搵野食,揀咗呢間越南pho。✿ 蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 ($88)呢個蕃茄湯好好味,茄味濃之餘仲飲到好香嘅蝦湯味道。蟹膏蟹肉雖然唔係好多但足夠添加鮮味~ 檬粉切得比較碎,但夾埋湯食又另一番滋味😝✿ 順 生牛肉 牛肉丸湯檬 ($78)呢一碗用清湯底,清甜唔油膩。牛肉有成3-4片,食落牛肉味幾濃。牛丸彈牙,整體都唔錯~✿ 順化香茅豬扒 ($78)兩大塊豬扒切條,食落香口唔會好乾☺️ 調味帶啲甜味不過香茅味再濃啲就好啦~

✿ 蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 ($88)

✿ 順 生牛肉 牛肉丸湯檬 ($78)

✿ 順化香茅豬扒 ($78)
【中環街市Food Court🇻🇳湯底天然越南湯粉】推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #中環 - 順·越南牛肉粉 𝗣𝗵𝗼 𝗡𝗵𝗼中環街市翻新之後,陸陸續續都有唔少餐廳進駐 🥢 當中包括 Pho Nho,主打越式湯粉、撈檬。個人覺得小食有驚喜,「越南炸春卷」值得試!-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 順·生牛肉湯粉 $72 |7/10湯底比較清甜,唔算好濃口味,可選河粉/檬粉,另外配有辣椒粒 / 青檸檬,可以自己調節口味。本人唔食牛,但朋友覺得整體不過不失◐ 番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $88|6/10偏清爽淡味嘅番茄湯,個人偏好更濃茄味🍅 材料望落豐富,但食落又唔會話好多…正常份量。蟹膏一大pat都有鮮味唔腥,但唔太見到蟹肉🦀️ ◐ 越南炸春卷 $48 |8/10 🌟 推薦4件炸春卷,食得出即炸🔥超級燙嘴 🫨 外脆入面多餡,出乎意料驚喜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*𝗣𝗵𝗼 𝗡𝗵𝗼🥢 @phonhohk🚶 香港站C出口,步行約
【中環街市Food Court🇻🇳湯底天然越南湯粉】

📍 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖

🏷️
地區:#laymao_中環
分類:#laymao_越式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2023-08-28 57 浏览
放工想近近地食晚餐,但係而家天氣咁熱,我好怕去啲餐廳冷氣唔足夠,尤其是食越南湯河,一唔夠冷氣就會食到成身汗,所以決定嚟中環街市食,呢度環境舒服,冷氣足夠,仲可以有排坐。呢間越南餐廳都幫襯過幾次,鍾意佢份量夠大,都有品質保證。其實基本上每一次來都係叫嗰幾樣嘢:順。生牛肉湯河 $72,番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $88,順化香茅豬扒$78。我覺得呢度嘅香茅豬扒係必叫,炸得好香脆,加埋好濃嘅香茅味,真係會食上癮。另外湯粉d湯底都好好味,算多料,呢個價錢喺中環來講好抵食

2023-08-18 97 浏览
今日經過中環食lunch, 唸左好耐食咩好😋結果走左去中環街市。入面有好多唔同既餐廳。Food Court黎講,我唸算係高級版food court。lunch時間非常多人,如不是附近翻工。建議1:30後會較容易穩位。我行左一圈,見到有馬來西亞嘢食、台灣嘢、西餐廳、仲有越南嘢等等。最後選擇左呢間Pho Nho, 叫左一個生牛肉牛丸湯河 $78。我見周圍都好多人食,一於試一試。雖然好多人,但都只係等左6-7分鐘,效率非常快。因爲我唔食生,叫左全熟,但都唔會好鞋口,都有牛味。牛丸就有3粒,比較細粒,牛味不太重。湯是熱騰騰的,都唔錯。可惜沒有跟餐飲品,如果有一杯龍眼冰就好啦🤪可選擇的款式不算多,不過food court就一般都咁上下。不過如果男士食就略為唔為飽,份量不是很多。如經過街市也可一試。價錢還算OK,畢竟中環周圍都好貴。

2023-08-17