2020-09-12 1617 浏览
又再次試多次 vegan ,真係要鼓起勇氣,因為次次都伏伏地💔,估唔到呢度比到驚喜我呀!🤩🔸全鹹熱香餅 配素芝士 本地有機蘑茹及素肉鬆 𝐬𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐯𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞, 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐦𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐚𝐧𝐝 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐨𝐲 𝐟𝐢𝐛𝐫𝐨𝐮𝐬 𝐬𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 $𝟏𝟔𝟖 (𝟒/𝟓)pancake 🥞有四層咁高,熱辣辣,怖滿素肉鬆同蘑菇忌廉汁,肉鬆脆口,入口同pancake 成強烈對比,一軟一硬,加埋勁多蘑菇粒粒,口感豐富,真係唔錯,而且仲幾好食添😋如果嚟到呢度,我就覺得應該食呢個咸嘅pancake ,試吓新口味😊個pancake 份量都幾大,同朋友一齊分享就最好啦!同埋個pancake 製作時間都比較耐😰,所以要耐心等候啦!🔸素奶咖啡 𝐨𝐚𝐭 𝐦𝐢𝐥𝐤 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖 (𝟒/𝟓)另外又叫咗杯ice latte ,好 surprise 同窩心呀!佢其中一粒冰係北極熊型狀,寓意地球暖化嘅問題,提醒我哋要保護地球,真係好有心呀🥰🥰

🔸全鹹熱香餅 配素芝士 本地有機蘑茹及素肉鬆

2020-08-28 1359 浏览
網購咗月餅去呢度攞,雖然位置鄰近主要道路,都係第一次到。以前門口有個公仔容易吸引人,但被某些人投訴,而家搬咗去旁邊變相冇咁多人留意呢度!今日剛巧得一個女仔看舖,比平時遲了開工,好彩噚日有whatapps溝通過,個女仔一早就通知我今日會遲,唔使白等。攞咗月餅,順便飲杯冰凍Latte休息一下,店員好親切又好傾,同之前網上評論完全不同,可能係第二個人啦。
用渠蓋杯墊的冰凍Latte
用渠蓋杯墊的冰凍Latte
Totally agree with the comments below. Service, or the lack of it, was very apparent. Product knowledge of the staff was lacking as well. To give an example, when we asked if there were any milk tea options (bearing in mind that this is a cafe/ tea house) we were told to go next door to a local cha chaan teng instead as they don’t serve any ‘milk tea’. However, there was clearly tea with milk served there as they have a variety of teas and different milk options such as soy, oat and cashew It wa

It was a real shame as we really liked the setting and the food selection looked lovely.
2020-07-17 984 浏览
一心來到諗住享受一個下午....見佢係素食,幾唔就腳都想去試吓。入到去,冇人(都正常,因為喺下午230...)服務員嗰種冇嚟welcome嘅感覺已經好強烈😐。睇咗menu一陣,我好禮貌地向服務員order咗一個cheddar cheese bagel, 一杯hazelnut coffee 同一個香蕉朱古力pancake, 盛惠$248. 服務員的態度真係😶😶😶!!極不友善到一個點... 簡直ruin我一個本來可以好美好嘅下午。食物是可以的,但收得咁嘅價錢,大把選擇....一定唔會有下次❌
一心來到諗住享受一個下午....
見佢係素食,幾唔就腳都想去試吓。
食物是可以的,但收得咁嘅價錢,大把選擇....

一定唔會有下次❌

2020-07-17
2020-07-05 612 浏览
感覺上純素嘅餐廳通常都貴啲,但感覺上健康啲,間唔中食下都好丫🤪其實本身係睇中 @ohms_hk_2017 個咸pancake嘅,但當日同 @happytreats.hk 食飽飯先去,所以都係叫咗兩款甜品食👅呢度環境唔錯,特別欣賞佢有一陣香味,坐得特別舒服~雖然佢有time limit,但當日好好彩冇咩人,所以我哋啲坐左成個下晝😇.had my very first proper vegan pancakes experience at OHMS! usually vegan food seems more expensive but also seems healthier as well 😆 originally wanted to try the salty pancake from @ohms_hk_2017 but we went with 2 sweet ones instead 🥞 overall, food quality is pretty good! particularly loved the bagels 🥯 also, portion sizes are qui
had my very first proper vegan pancakes experience at OHMS! usually vegan food seems more expensive but also seems healthier as well 😆 originally wanted to try the salty pancake from @ohms_hk_2017 but we went with 2 sweet ones instead 🥞 overall, food quality is pretty good! particularly loved the bagels 🥯 also, portion sizes are quite big so you might want to share with a friend!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.3/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 6.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10 (想試咸pancakes!)
🌟每人最低消費$45 · 價錢偏貴 · 食物質素唔錯✨

《有機香蕉朱古力熱香餅配梛子忌廉》$135🌟7.2/10🌟
𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑎𝑛𝑑 𝐹𝑎𝑖𝑟𝑡𝑟𝑎𝑑𝑒 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒
即叫即整,等咗大概25分鐘~
pancake紮實,似american style,口感有少少煙韌,就咁食可能會比較乾身,加埋醬汁就唔錯嘅~但唔太食得出椰子忌廉嘅椰子味,似普通口感清爽嘅cream,唔會話太膩。略嫌朱古力味唔太夠🙊
而份量都合理,有大概五磈熱香餅size同厚度嘅pancake,兩個人share食啱啱好!整體價錢都係偏貴。

《海鹽杏仁醬配素鮮油快樂貝果包》$68🌟7.5/10🌟
𝑉𝑒𝑔𝑎𝑛 𝐵𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟, 𝑆𝑒𝑎 𝑆𝑎𝑙𝑡 𝐴𝑙𝑚𝑜𝑛𝑑 𝐵𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟 𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐵𝑎𝑔𝑒𝑙
反而覺得呢個bagel更加有驚喜😳驚喜在於佢個海鹽杏仁醬,好啱我口味!食落有少少似花生醬,但亦都會食到少少鹽粒咁。份量唔太足夠搽晒成個bagel,店員亦都好好再俾多啲我哋😇
bagel口感煙韌,夠dense,似 new york style,外硬內有咬口。
𝑜ℎ𝑚𝑠 𝑐𝑎𝑓𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑎𝑟 順逆珈琲洒館 @ohms_hk_2017
📍#BELLYwongs_sheungwan #BELLYwongs_central
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_pancakes #BELLYwongs_western
海鹽杏仁醬配素鮮油快樂貝果包
西環角落的黃店💛恬靜慢活的下午 ====================識我都知我好享受發掘唔同既cafe,特別係啲隱藏又無乜人又有格調既cafe☕️人生太累,生活好忙,我想,每個人都要喝一點甚麼的提神。.雖然話係黃店,不過真說話仍然要講。服務態度方面真係唔得,如果係忙到踢哂腳既我明,但當成間舖淨係得我地一枱客,有需要擺出一副黑面嗎?可能店員自己有唔開心既,但專業還專業,唔應該由個客去承受你既怨氣。// 衛生方面都係負皮,啲杯幾乎係隻隻都有漬,有啲仲要有上手啲食物?定唔知口水喺個杯入面,同女店員反映完佢亦咩聲都冇出,淨係好不洩咁望一望個杯收走咗就繼續做自己野。《黑松露素芝士醬牛油果貝果包 $65》呢個絕對係繼上次喺佐敦食完梔子後第二難食既bagel🥴!首先佢over-baked個bagel,搞到個bagel又乾又硬到岩石既,嗰刻我諗「如果係阿婆嚟食應該會崩牙🌚」最趣致係佢焗過火之餘,上到枱又唔熱唔暖🤯於是我最後係食剩咗半邊bagel......其次係芝士醬少到我幾乎taste唔到佢有落,牛油果本身已經冇乜味,個bagel又係冇味,所以食落成舊野就係 冇味+冇味+冇味 = 三重冇味😟成70
黑松露素芝士醬牛油果貝果包

《黑松露素芝士醬牛油果貝果包 $65》
呢個絕對係繼上次喺佐敦食完梔子後第二難食既bagel🥴!首先佢over-baked個bagel,搞到個bagel又乾又硬到岩石既,嗰刻我諗「如果係阿婆嚟食應該會崩牙🌚」最趣致係佢焗過火之餘,上到枱又唔熱唔暖🤯於是我最後係食剩咗半邊bagel......其次係芝士醬少到我幾乎taste唔到佢有落,牛油果本身已經冇乜味,個bagel又係冇味,所以食落成舊野就係 冇味+冇味+冇味 = 三重冇味😟成70蚊我真係唔expect佢係咁既水準,再者,佢有版menu成版都係有甜pancakes,但當日去到女店員竟然話冇cream,一心諗住食甜pancake既友人就只好失望地揀個意粉。
本身仲諗住嗌野飲,但眼見衞生情況實在不堪、食物水準參差、加上唔想再受女店員脾氣,所以都係不了。希望小店可以喺食物、衞生、服務態度方面有所改善,為之後嚟既手足同同路人提供應有既cafe標準🙌🏻。
#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_cafe=========📍驚喜純素順逆珈琲酒館☕話說bookmark咗呢間cafe有一段時間,上星期就同咗@majorinfood去試下😆呢間小店使用有機材同埋公平貿易嘅純素食材,而且仲係黃店嚟,值得支持下💛---------⭐鹹熱香餅 配 素芝士。有機蘑菇。素肉鬆($168)熱香餅係即叫即整,所以要等15-20分鐘🙊一上檯就聞到一陣陣嘅鹹香味🙊熱香餅有成六塊咁多,最好兩個人share食,咁就無咁飽🙊熱香餅食落香軟濕潤💕小編最中意係佢嘅磨菇醬汁,調味十分出色😍將醬汁沾埋pancake同埋上面嘅素芝士同素肉鬆一齊食,鹹香味湧晒出黎🙈令人忍唔住一啖接一啖😍呢個pancake雖然定價略高,但小編食完感覺幾驚喜,都值得一試!💕-----------⭐純素黑松露醬有機黑豆意粉($148)一上檯見到個汁好稀,好似湯麵咁,就諗會唔會好淡味呢😂之後發現原來意粉入面係充滿濃濃嘅醬汁,撈勻晒之後食,口感係好creamy💕😍好驚喜!而且每一啖都有好濃嘅黑松露味,身為黑松露控嘅小編忍唔住一啖接一啖😆另外黑豆意粉幾特別,我同@majorinfood都

#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_cafe
=========
📍驚喜純素順逆珈琲酒館☕
同埋公平貿易嘅純素食材,而且仲係黃店嚟,值得支持下💛
---------
⭐鹹熱香餅 配 素芝士。有機蘑菇。素肉鬆($168)
-----------
⭐純素黑松露醬有機黑豆意粉($148)
一上檯見到個汁好稀,好似湯麵咁,就諗會唔會好淡味呢😂之後發現原來意粉入面係充滿濃濃嘅醬汁,撈勻晒之後食,口感係好creamy💕😍好驚喜!而且每一啖都有好濃嘅黑松露味,身為黑松露控嘅小編忍唔住一啖接一啖😆另外黑豆意粉幾特別,我同@majorinfood都覺得佢嘅口感好似蕎麥麵哈哈,不過小編覺得煮得有啲腍,如果煙韌返少少會更好👍但整體黎講非常可以的了😍
------------
⭐抹茶豆奶($58)
飲落豆味濃郁,味道甜甜地,但抹茶味唔算好突出,亦都無乜回甘,如果係濃茶控嘅朋友應該會覺得太淡😂
-----------

地址:上環荷里活道92號地舖
前往方法:上環站A2出口
2020-04-23
2020-05-02 670 浏览
上環有好多又靚又文青嘅Cafe,不過位置就偏遠同埋都幾難去難得放假long weekend,特登搵咗一間位於荷李活道嘅Cafe,諗住同女朋友過個慢活假日話說去到舖頭嘅時候發現原來普德好細得幾個位,不過都順利入座,講真坐落真係有啲迫夾,唔算太舒服餐牌唔算好多選擇,大概叫一個set百零蚊左右,不過唔包野飲<純素全日早餐$158>叫咗一個全日早餐,材料都幾特別,有腐皮、bagel、茄汁豆、蘿蔔講真個黑松露芝士醬真係幾特別,又香又重芝士味仲要唔會太漏,但系bagel 得半個真係唔夠飽腐皮好重黃豆未,食辣有啲似炒滑蛋嘅口感,都幾得意其他嘅伴碟就有啲普通<純海鹽醬杏仁熱香餅$158>女朋友叫咗個熱香餅,不過同想像中落差好大熱香餅同麥當勞早餐係咪真係冇乜分別,海鹽味有冇杏仁味有冇,pat cream 孜好稀,真係完全唔推介

上環有好多又靚又文青嘅Cafe,不過位置就偏遠同埋都幾難去

餐牌唔算好多選擇,大概叫一個set百零蚊左右,不過唔包野飲

<純素全日早餐$158>

腐皮好重黃豆未,食辣有啲似炒滑蛋嘅口感,都幾得意

其他嘅伴碟就有啲普通

<純海鹽醬杏仁熱香餅$158>
女朋友叫咗個熱香餅,不過同想像中落差好大

2020-04-30 459 浏览
一入到去隔住口罩都feel到店員陣西氣大家唔好期待有服務 店員同你講多句都嫌多作為一間咖啡店咖啡豆的確好多國家既選擇但唔好期望店員會好有耐心咁同你講解即使你問 佢都唔會答你所以送到你面前你都唔知自己飲緊乜食物方面 已經無乜選擇落單果時就係麥兜真人show要乜無乜嗌左冬陰功醬闊條麵嚟到以為佢免費送碟菜心比你做前菜點知原來佢就係所謂既冬陰功闊條麵闊條麵喎 你唔闊點解叫闊條面你話嗰碟叫乾燒伊麵我都信另外嗰碟果條黑松露意粉就叫正常起碼有黑松露味總結咖啡係唔錯 但食物貴夾唔扺 毫無性價比可言其實香港仲有其他高質黃店選擇希望貴公司可以正視下基本既服務問題
一入到去隔住口罩都feel到店員陣西氣

但唔好期望店員會好有耐心咁同你講解
即使你問 佢都唔會答你
所以送到你面前你都唔知自己飲緊乜

食物方面 已經無乜選擇
落單果時就係麥兜真人show
要乜無乜

其實香港仲有其他高質黃店選擇
希望貴公司可以正視下基本既服務問題

2020-04-04
2020-04-26 475 浏览
順逆珈琲酒館 #上環 #黃店 💛💛💛❗️有驚喜素食告急黃店❗️一間支持公平貿易、有機食品、素食嘅黃店💛成間Cafe概念非常值得支持,食品獨特,內裏仲有啲小擺設售賣!本身對素食冇特別興趣嘅我,出乎意料地覺得呢一間好味🤩佢哋而家仲告急,大家真心要試👍🏻!純素黑松露醬有機黑豆意粉🍝$148望落去好似係個湯麵,但其實非常creamy🤩自家製嘅素黑松露味非常香,有別於平時食開只係面頭有一pat黑松露醬,佢係成個醬汁都洋溢着好重嘅黑松露菇味😋不過有機黑豆意粉同一般食開嘅意粉唔同,比較扁、硬同埋鞋身,似扁身嘅蕎麥面多啲🙈!上網見過其他圖片,冇呢一碟咁多醬汁,評價參差,相信佢哋而家應該改良咗!鹹熱香餅配素芝士•有機蘑菇•素肉鬆🥞$168有成六層嘅熱香餅🤩口感實在少少黏口。以蘑菇醬為主,加上素芝士同埋素肉鬆,好有驚喜原來鹹嘅熱香餅都可以咁好味🥰🥰🥰!抹茶豆奶🍵$58因為係素食嘅緣故所以唔採用牛奶,有得選擇豆奶或者燕麥奶🥛今次選取左豆奶,抹茶多咗浸豆香,甜甜地都幾易入口👍🏻不過唔算好回甘,超級抹茶控可能我覺得唔夠喉🙈。整體來講呢間素食Cafe食物的確有驚喜😍本身覺得素食唔會太特別,點知佢啲醬汁真係好濃郁,同一
順逆珈琲酒館 #上環 #黃店 💛💛💛
❗️有驚喜素食告急黃店❗️

純素黑松露醬有機黑豆意粉🍝$148

鹹熱香餅配素芝士•有機蘑菇•素肉鬆🥞$168

抹茶豆奶🍵$58

整體來講呢間素食Cafe食物的確有驚喜😍本身覺得素食唔會太特別,點知佢啲醬汁真係好濃郁,同一般嘅唔同,的確值得一試啊🤩不過當日店員服務態度就一般,可能始終店舖人手唔多比較辛苦,如果可以戴上笑容相信食客會更開心🙈!
抹茶豆奶
抹茶豆奶
2019-11-25 1952 浏览
網上看到Cafe的名字,感覺是一間很有意思的Cafe,喜歡尋寶的我便特意在下午茶時段去看看。進來看到店舖支持fair trade, 很有心,令人大大加分。加上是全素cafe,因為有soy milk 提供,很合我心意。個人很喜歡支持小店,既然是差不多的價錢,何不支持小店?小店總會給人驚喜,不但有心,而且品質比連鎖店高很多。這間店給人的感覺是一間很有生活態度的店舖,店主十分有個性,與店舖名字很合襯,甚至乎會給人一種趕客的感覺。雖然店內食物選擇不多,店主亦建議提早order,但咖啡卻有好幾款最後選擇了hazelnut latte,他們的咖啡確是不錯,咖啡香濃幼滑,不會有苦澀味。大概是店舖位置的關係,人流並不多,希望這樣子的小店能繼續生存下去給我們驚喜。

網上看到Cafe的名字[順逆咖啡酒館],感覺是一間很有意思的Cafe,喜歡尋寶的我便特意在下午茶時段去看看。

甚至乎會給人一種趕客的感覺。

• Hazelnut  latte
2019-10-12 1410 浏览
服務不是太好噶一間店,裝修還是比較ok噶,起碼入到去比人感覺好舒服,不過就系衰系滴服務咯,不過飲品還是ok噶,隨便點左杯黑糖薑朱古力素奶,感覺還可以,黑糖味同埋薑味都幾濃下,滴泡泡好多哦,所以飲落肚噶口感都幾有層次感。
2019-10-05 1174 浏览
嘩嘩嘩嘩嘩 終於搵到間正既小店 啲野食好好味 黑松露貝果包香噴噴!!熱香餅配椰子忌廉正! 飲品又好🥰 最緊要喺啲食物全素的!當亞馬遜森林燒到hum hum聲時一星期食一日素都係好事。:)(當然最好日日食素 ) 環境優美 仲有fair trade product 買~有耳環有香我soap blablabla 店員招呼好 辛苦佢 一個人都甘辛苦都甘好禮貌! 有傾有講🥰🥰絕對系一個weekends relax ge 好地方!~ 大家不妨試試 支持下小店!
2019-10-05
2019-09-01 1292 浏览
個日去食得1個人招呼,但明白小店係甘。甘個一個價錢(大約50)飲佢地既一杯凍滴漏咖啡,細杯而酸,完全唔掂。食物方面等得耐算,但連小店應有既friendly都無。個日係weekends, 唔明點解得1個人,最想試既野話要等最少30mins. 最慘油煙味勁重,我等到朋友黎食埋野係要轉場去另一間食。其實我很支持小店,因為本身喺上環做飲食就係難,但可惜呢d服務同食品唔會吸引到人再去。而且附近有好多好好既cafe, 呢一間真係完全比下去之餘,我唔覺得你地去第2到有競爭力。係做既就加番多1,2個人,連供應食物都無,想食個樣無個樣,一間餐廳甘樣東好難番轉頭幫襯

2019-08-20 1036 浏览
平時每日習慣喝一杯咖啡。下午茶時間特地google去,店內人不多。點了一杯Mocha咖啡,$55,轉了腰果奶,結果味道是酸的,店員表示因為可可是酸的,態度不友善,暗示受不到可可酸味可以喝Latte。如果可可會令你的咖啡酸,建議在menu上寫清楚,因為主流客人不會知道是什麼原因令咖啡酸。另外吃了一個甜點,味道一般。環境安靜,裝潢算有心思,小店。但中上環的選擇來說,覺得可以試一下其他咖啡店,不用特地去這一間。

環境安靜,裝潢算有心思,小店。

2019-08-20