這家酸辣粉非常受街坊和學生歡迎,經常滿座,這晚帶朋友來試試涼拌、鹵水小吃和湯粉。最近轉了的新餐牌,多了些新的餸菜配搭米線或薯粉。選了主菜可加$15配套餐,多了涼拌或炸小食和飲品,非常划算!沙爹魚寶麵$57,選擇細薯粉,本身已配搭豆卜、魚片頭、魚肉卷。先讚沙嗲湯非常好味,有濃郁花生沙嗲香,不辣,煮成濃湯配薯粉和豆卜吸收湯味吃,超開胃。魚肉卷煙韌有口感,魚片頭又爽口,這個用魚做主題的湯粉麵,配搭得非常好,朋友第一次來大讚這碗沙爹魚寶麵。胡椒蘿蔔豬潤粉$53,轉米線,超喜歡胡椒豬骨湯底,胡椒揮發的辣味讓你出汗去濕,吃完喉嚨很舒服,配搭豬潤真是人間美味,豬潤新鮮爽滑,沒有腥味,越吃越香;蘿蔔鮮嫩冇渣,煮得又淋又多汁,甜甜的,整碗粉吃得清新舒服。跟餐的迷你涼菜,混合了萵筍木耳等,超好吃!喜歡麻辣味道適中,小辣小酸,但醬汁入味。另一個跟餐的炸素食,是即叫即炸的,原來是炸蓮藕,熱辣辣小心燙口。咬下外層炸醬有調味過,微微鹹香炸得脆,加上蓮藕片本身爽口,味道非常夾,是有意外驚喜的小食。跟餐飲品選了凍咖啡和凍奶茶,都是正常茶餐廳質素,配麻辣涼拌食物,有咖啡奶茶,幫助去辣、解渴,是非常好 的配搭。泰式鳳爪$

泰式鳳爪$39,味道偏酸甜,微辣,更易入口,調節成適合香港人口味,不是四川那種麻辣般刺激。

紅油豬耳$39,這個鹵水味鹹香足夠,加上紅油微辣更惹味。咬下軟骨爽口,與朋友邊吃邊談天,不經不覺就吃完了。

二人晚餐吃得超豐富,有湯粉、有小吃、又有飲品,沒有加一,埋單$218,非常經濟實惠,怪不得虹橋的街坊和附近的學生長期支持!絕對值得再光顧。
2024-09-01
2024-09-19 0 浏览
發現到一間都幾抵食既酸辣粉!除左酸辣粉、米線之外,仲有飯、小食同各款涼菜!選擇都真係幾多!今次試左個招牌酸辣粉,另外加左豬紅同埋四川辣腩肉!我揀左小辣,酸度都岩岩好,個湯底都幾正!滷水亦都係佢哋嘅招牌菜之一,我哋叫咗個自選三寶,叫咗牛展、豬頸肉同埋滷水蛋,大大碗份量好足,牛展唔會韌,豬頸肉好滑好嫩,滷水蛋好入味,唔經唔覺食哂成碗飯另外叫左個手撕雞,啖啖肉,辣辣地幾惹味!呢度仲有特式飲品,整體黎講性價比都好高呀!
發現到一間都幾抵食既酸辣粉!

另外叫左個手撕雞,啖啖肉,辣辣地幾惹味!

呢度仲有特式飲品,整體黎講性價比都好高呀!
2024-09-17 0 浏览
順酸辣粉 (屯門)屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖今次我哋去咗順酸辣粉食晚餐,真係一個唔錯嘅選擇!一入到餐廳,仲未坐定,已經聞到一陣濃郁嘅香味,令人食指大動。今次我哋點咗幾樣特色小食,等我逐樣同大家分享下!首先上嘅係泰式鳳爪,啲鳳爪煮得剛剛好,咬下去啖啖入味,酸酸辣辣嘅調味令人一試成主顧。冇咁油膩,仲有啲香菜提味,真係好開胃!接住就係佢哋嘅招牌白菜水餃,皮薄餡靚,啲白菜同豬肉嘅比例恰到好處,每一口都充滿鮮味。水餃煮得非常成熟,唔會太韌,搭配佢哋自家製嘅醬油,味道更加出色!再嚟就係麻辣豬頸肉,肉質嫩滑,麻辣味十足,吃下去有一種微微嘅麻感,但又唔會太辛辣,真係好啱我哋啲重口味食客!配埋啲小菜,簡直無敵。米線方面,麻辣豬潤米線就更加吸引,米線煮得剛好,滑溜入味,配上豬潤,亦都係一樣唔油膩,加埋麻辣湯底,真係一碗好嘅米線,簡直令人停唔到口!最後,夫妻肺片就係一個唔可以錯過嘅經典小食,啲牛肉切得薄薄,配上辣椒油同香菜,味道好香,口感爽脆,真係好搭配啲米飯或者啤酒!順酸辣粉嘅食物質素高,味道多樣,服務亦都相當周到。呢度真係一個好適合朋友聚會或者家庭晚餐嘅地方!下次再來試下其他菜式!
順酸辣粉 (屯門)
屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖

2024-09-16 0 浏览
香港人真係咩米線都喜歡食,我朋友仔都唔例外,今次係虹橋呢間米線,絕對有驚喜。好,坐低睇下有咩好食先。麻辣牛魔王米線,牛𦟌半筋半肉好有彈性,五香牛肚,好腍好入味,份量都好多,非常抵食。胡椒豬骨湯米線,叫左魚腐、辣腩肉,腩肉半肥瘦超正。胡椒豬肚骨湯,個味好胡椒,連米線都索到胡椒味,直頭覺得個湯可以就咁飲,配料仲有蔥、香菜和芝麻,味道更多層次。炸素食雙拼,炸物熱辣辣即炸。凍雪咖啡,咖啡滑啲,有奶香,我唔咖啡都偷飲左一啖。檸檬桂花蜂蜜,飲到檸檬味又飲到桂花味,層次好分明。

好,坐低睇下有咩好食先。

胡椒豬骨湯米線,叫左魚腐、辣腩肉,腩肉半肥瘦超正。

炸素食雙拼,炸物熱辣辣即炸。

凍雪咖啡,咖啡滑啲,有奶香,我唔咖啡都偷飲左一啖。

檸檬桂花蜂蜜,飲到檸檬味又飲到桂花味,層次好分明。
2024-09-06 74 浏览
係虹橋發現咗一間叫「順酸辣粉」嘅餐廳,本身以為淨係食川菜,但原來佢都有好多唔同種類嘅嘢食選擇。惹味豬頸肉(原味 / 懷舊甘梅)兩款豬頸肉都好有驚喜。原味嘅好香,肉質鮮嫩;而懷舊甘梅味就更加特別,甘梅嘅酸甜帶出豬肉嘅鮮味,非常開胃。手撕雞: 雞肉爽口,調味得宜,入口即化,非常適合夏天食用。麻辣多寶: 有魚蛋、牛柏葉、水魷魚同豬皮,每樣配料都吸足咗湯料嘅精華,辣而不燥,過癮!滷水拼盤: 滷得入味,豬耳耳、豬肚、雞腎嘅口感各有千秋,特別推介豬肚,Q彈得嚟不失嫩滑。四川涼麵: 涼麵夠勁,醬汁香辣,面條彈牙,夏天食真係正!麻辣湯薯粉: 粉條滑溜,湯頭麻辣醇厚,每一啖都令人回味無窮。嘢飲: 洛神花乳酸:酸酸甜甜,解辣又消暑,好適合配辣嘢食。金桂椰香:桂花香氣加上椰奶嘅滑潤,飲落幾特別。

惹味豬頸肉(原味 / 懷舊甘梅)

手撕雞: 雞肉爽口,調味得宜,入口即化,非常適合夏天食用。

四川涼麵: 涼麵夠勁,醬汁香辣,面條彈牙,夏天食真係正!

嘢飲:

洛神花乳酸:
酸酸甜甜,解辣又消暑,好適合配辣嘢食。

金桂椰香:
桂花香氣加上椰奶嘅滑潤,飲落幾特別。
估唔到我哋兩個,一個鍾意重口味,另一個就鍾意淡口味。所以今日就帶M佬嚟到屯門嘅順酸辣粉,沙嗲、麻辣、酸辣、鹵水,全都都係重口味嘅選擇,夠香又夠濃郁,一於調教佢個胃,享受味道嘅層次,帶味蕾登上另一境界。鹵水拼盤顧名思義,順酸辣粉主打當然係酸辣粉,但其實餐廳嘅鹵水亦係招牌菜。上枱嘅鹵水已經聞到嗰浸清香味,配料則有豬腸、豬肚同豬頸肉,全部都入晒味,夠晒香濃。燒豬頸肉另一款小食就揀咗燒豬頸肉,豬頸肉嘅外皮燒得夠香脆,仲帶有微微嘅焦香感。肉質爽口,肉汁juicy,點埋另上嘅甜酸醬,食落惹味。麻辣湯紅薯粉餐廳嘅酸辣當然係主角,但今日想試試麻辣。湯底除咗麻同辣之外,亦用上大量肉骨熬湯,所以更加香濃,而薯粉當然完美咁索晒湯汁啦!配料嘅牛柏葉口感爽脆、水魷彈牙、而豬大腸就最索味,真係辣得過癮。沙嗲濃湯米線怕辣嘅可以揀沙嗲濃湯,而順酸辣粉嘅沙嗲湯底走星馬風,有種喇沙嘅風味。配料有肥牛、滷蛋、豬膶、雞絲、腩肉、粉量十足。特別推介豬膶,新鮮粉嫩,而且完全無腥味,仲索晒湯呢!

鹵水拼盤

燒豬頸肉

麻辣湯紅薯粉

沙嗲濃湯米線

2024-07-22
2024-07-25 176 浏览
近排覺得諸事不順🥴,想轉一轉運👹,就search 到有間「順」字頭嘅鋪頭,希望食完會轉個好運😇。📌八寶湯粉 $58可以免費轉紅薯粉 +$3轉沙嗲湯底 +$7 豬面肉腩肉、豬大腸、肥牛、墨魚丸、豆腐卜、雞中翼、生菜、雞絲,超豐富🤗就係貪佢好意頭,八寶、百寶,係唔係拎埋多啦A夢嘅百寶袋🤹🏻‍♀️,變齊曬所有想食嘅嘢,有選擇困難症都唔使煩,一碗就有齊曬,滿足曬你所有嘅願望。而且一上枱,真心“嘩”😱左一聲,佢唔單止個碗好巨大,而裡面亦都深不見底😶‍🌫️,食極都仲有。📌雞扒🐓菜🌿飯 $47份量超大嘅菜飯,加埋又厚又脆嘅雞扒,男士👬👬👬都絕對夠飽,難怪現場嘅男士多數都係叫菜飯,有飯有菜又有肉,抵食📌蔥油拌麵 $30 跟餐加豬扒 $22夏天熱熱地就唔想食啲有湯嘅嘢,拌麵亦都係一個最佳嘅選擇,蔥油香口,令到食慾大增,加上有大塊又厚嘅豬扒,食肉獸至愛😍📌口水雞🐔🐔🐔例牌 $49例牌 $49🐥、半隻 $94🐔、全隻$178🐓點解例牌嘅份量好似有半隻雞,甚至一隻雞咁多,有雞胸雞髀雞腳...好似有齊曬所有部位,例牌都已經好抵食。雞肉皮爽肉嫩,沾上佢嘅麻辣口水汁,又係夏天☀️開胃之選。📌洛神花乳酸 跟餐+$14洛神花

📌八寶湯粉 $58
可以免費轉紅薯粉 +$3轉沙嗲湯底 +$7 豬面肉

📌雞扒🐓菜🌿飯 $47

📌蔥油拌麵 $30 跟餐加豬扒 $22

📌口水雞🐔🐔🐔例牌 $49
例牌 $49🐥、半隻 $94🐔、全隻$178🐓

📌洛神花乳酸 跟餐+$14
洛神花係公認嘅保健美顏食品,有植物界嘅「紅寶石」❤️💎之稱,估唔到配上乳酸酸酸甜甜,味道有幾夾

📌金桂椰香🥥 跟餐+$16
椰汁香滑配上桂花嘅香味係好夾,食完酸辣嘢或者麻辣嘢都好解難。當然又係想取其“金”字,寓意金光燦爛嘅意頭。

📌熱檸茶🍋🍵 跟餐+$4
茶味濃,配上新鮮檸檬,即刻可以消滯,畫上呢一餐完美嘅句號。

食完呢間希望Everything Will Be Alright🫡

💸$250

📍順酸辣粉
屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖
2024-07-22 195 浏览
招牌酸辣粉(牛柏菜,螺旋藻)米線入口即化,完美吸附了酸辣醬汁的鮮香滋味。湯底添加了多種香料調味,酸甜辣之間拿捏得恰到好處,讓人回味無窮。鮮嫩多汁的牛柏菜與絲滑的螺旋藻完美融合,增添了口感的層次感。豬骨濃湯頸頸肉米線湯頭濃郁香醇,飽含了豬骨精華。鹵水豬頸肉厚實鮮嫩,完美與濃湯融合。Q彈有勁的米線吸附了湯汁,每一口都能感受到肉香四溢。手拍青瓜一道清爽開胃的小菜,青瓜新鮮脆嫩,手工拍打過後散發出清脆爽口的口感。淋上調味辣汁後,酸辣適中,清香四溢。香桃冰茶洛神花乳酸
招牌酸辣粉(牛柏菜,螺旋藻)

豬骨濃湯頸頸肉米線

手拍青瓜

香桃冰茶
洛神花乳酸

2024-04-14 282 浏览
印象中食過一次,印象麻麻!今日再去幫襯多次,叫左酸辣米線,蘿蔔同腩肉另外叫凍飲,總數61蚊!首先奶茶味道係唔錯,但加上紙飲筒後!飲落好辛苦,飲筒擺耐左更加難吸!浪費左杯奶茶米線黎到,首先湯底同米線真係幾好!但蘿蔔係硬身!仲要係好大力先咬到!另外最誇張就係腩肉,既厚身又好硬.....仲話秘製腩肉...算啦!強迫自己食一舊,我咬一啖牙都痺...同隔離雲貴風同雲川真係差好遠...最後食完米線算,d所謂既餸拎去餵狗....仲要碗野比我搵到舊豬潤..小弟十分討厭內臟...61蚊呢個價錢,呢個食物質素...完全唔掂難怪附近其他米線舖永遠都爆場呢間永遠都小貓3,4隻.....永遠都唔會再黎
印象中食過一次,印象麻麻!

今日再去幫襯多次,叫左酸辣米線,蘿蔔同腩肉
另外叫凍飲,總數61蚊!

首先奶茶味道係唔錯,但加上紙飲筒後!
飲落好辛苦,飲筒擺耐左更加難吸!
浪費左杯奶茶

米線黎到,首先湯底同米線真係幾好!
但蘿蔔係硬身!仲要係好大力先咬到!

另外最誇張就係腩肉,既厚身又好硬.....
仲話秘製腩肉...算啦!

強迫自己食一舊,我咬一啖牙都痺...
同隔離雲貴風同雲川真係差好遠...

最後食完米線算,d所謂既餸拎去餵狗....
仲要碗野比我搵到舊豬潤..

小弟十分討厭內臟...

61蚊呢個價錢,呢個食物質素...完全唔掂

難怪附近其他米線舖永遠都爆場
呢間永遠都小貓3,4隻.....

永遠都唔會再黎

2023-10-13 390 浏览
今日午市時段同朋友一齊去搵野食去到青菱徑見到呢間鋪頭,二話不說即係簡佢因為我地好鐘意食辣🌶️🌶️🌶️🌶️我叫左個招牌酸辣粉(我簡撈粉)小辣🌶️因為第一次食呢間,所以唔知辣度,下次再黎我可以叫中辣了溫馨提示:午市佢好旺場,好多食客,要預時間等位
今日午市時段同朋友一齊去搵野食

去到青菱徑見到呢間鋪頭,二話不說即係簡佢

因為我地好鐘意食辣🌶️🌶️🌶️🌶️

我叫左個招牌酸辣粉(我簡撈粉)小辣🌶️

因為第一次食呢間,所以唔知辣度,下次再黎

我可以叫中辣了

溫馨提示:午市佢好旺場,好多食客,要預時間等位

• 招牌酸辣粉
2023-10-13 236 浏览
今次去左虹橋搵食🤤🤤🤤周圍都好多細舖,呢間舖頭吾算大,大約有20-30個位置,lumch hour超級多學生黎食,逼到一個點😂😂😂坐底之後,叫左3碗粉試吓,有撈紅薯粉,又有湯,任君選擇😂😂😂可以叫小辣,我吾食得辣叫左小辣😂😂😂辣既程度可以接受😂😂每碗粉既材料都好多🤤🤤🤤好足料👍🏻👍🏻👍🏻而且只係要三十幾蚊一碗,四十蚊都吾洗,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻唯一缺點係店員面黑黑,好趕咁,好似我食嘢吾俾錢咁😌😌服務就吾好提喇😂😂
  • 招牌酸辣粉
2023-09-22 205 浏览
自己本身唔食得辣,亦都好少食酸辣粉,可能因為我屋企人入醫院,想出嚟散吓心食啲可以刺激味蕾嘅食物,喺井財街經過呢一間小店,覺得價錢合理,入到舖頭首先第一下就係比呢一幅畫吸引,望住佢哋覺得好搞笑😆因為外賣,所以就揀咗一個撈麵款,加7蚊要咗一個好似魚蛋咁嘅東西老細極力推,可惜原來得一條,另外,雖然叫做肉醬撈麵,但係啲肉醬好細碎,冇乜咬口,but overall酸味都比較突出嘅,紅薯粉煮得好琳,唔會靭,如果多啲花生有咬口會好啲埋單$42 OK啦

埋單$42 OK啦

2023-08-08 657 浏览
虹橋是我經常光顧的食街,其中的「順酸辣粉」幾乎每晚都滿座,今晚就帶朋友來試試湯粉麵和小食。招牌酸辣粉$34,選了米線,小辣。這裏的酸辣湯,酸辣度適中,易入口,不會被辣油嗆到,與其他酸辣粉比較,不會死辣,還喝到湯底的鮮甜味,我是連湯都喝光了。配料的炸醬酸酸甜甜,肉碎十分多,連米粉拌勻吃很有口感。韭菜、芽菜、芫茜、酸菜份量均勻,爽爽的又能吸收酸辣湯味。加了一份螺旋藻$7,像海帶一樣,沒有味道但有海藻香味,份量也很多,與酸辣湯的濃味一起吃,絕配。胡椒豬骨湯粉$34,朋友試過這湯後,大讚好喝!有胡椒,喝得他大汗淋漓,冬天吃更加好味。濃濃的豬骨湯,配料還有豬頸肉,就像多了一個餸,而豬頸肉十分爽口,鹹味適中,很好吃!朋友把米線轉成生菜底,浸在胡椒豬骨湯裏更入味,配料還有花生、粟米,邊吃邊喝,又甜又香。蒜泥白肉$38,份量也很多,這個價錢超值!有青瓜墊底,吸收了醬汁味道,最後才吃剛好入味!這醬汁味道不是平時的鹹和辣,而是蒜香加黑醋味,有涼拌酸酸微甜的感覺,特別得來很好吃。豬肉半肥瘦,切成薄片,拌勻醬汁,很快便入味。特別讚豬皮口感煙韌,咬下豬肉又爽口,好吃得吃個碟底朝天。二人埋單不用加一,才$120,

二人埋單不用加一,才$120,吃到捧著肚子走。這個平靚正的餐廳,絕對是飯堂首選。
2023-08-01
2023-08-03 183 浏览
#隱世街坊米線小店陪老媽子入屯門探親戚 原來舊式屋苑嘅內街 有好多食肆 我哋山長水遠入到去 好應該聲援一下☺️-🍜酸辣湯米線 $34🍜沙嗲濃湯米線 $36老媽子挑戰招牌酸辣湯米線 要咗小辣🌶️ 湯底濃熱度夠 佢食得好滋味吓😙 我就偏好沙嗲湯底 碗中有粒粒炸花生🥜 麻香有嚼勁 俾多幾塊肥牛肉🥓就更perfect 米線份量唔算好多 又係嘅 $40有找 交足貨有餘啦😅-🍹凍雪咖啡 加$14🍹玫瑰玉露 加$12叫米線再追加飲品 只需俾一半價錢 飲品大大抔兼賣相靚靚 推薦凍雪咖啡‼️ 雲呢嗱雪糕上面係咖啡粉 啡香double up😍 雪糕溶喺凍咖裏面 啖啖透心涼 香醇又滑溜-📍順·酸辣粉屯門井財街6號富麗大廈地下B舖
#隱世街坊米線小店
🍜酸辣湯米線 $34
🍜沙嗲濃湯米線 $36

🍹凍雪咖啡 加$14

🍹玫瑰玉露 加$12

📍順·酸辣粉
屯門井財街6號富麗大廈地下B舖
「調教。朋友」 去到屯門食酸辣粉?🍽️ 順酸辣粉 @shun_noodles🏡 屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥟 白菜手工水餃 - 沙嗲濃湯米線🍜 ($46)今次簡左米線配上沙嗲湯底,配料上本身包括左花生、肥牛、鹵水蛋,而小編仲另外追加左白菜水餃🥟。水餃大大隻,餡料多菜少肉夠滿足🤤,沙嗲湯飲落味道濃郁,除左香料味仲夾雜着乾蔥同花生香,一d都唔口渴阿,加上米線呢個配搭真係絕配,果然真材實料!👍🏻🍜 豬骨湯紅薯細粉 - 魚肉卷、魚腐、QQ章魚餅🐙 ($55)紅薯粉滑溜溜口感Q彈,本身湯底配有炸醬及腩肉。自家製既炸醬味濃惹味,腩肉半肥瘦咬落炆得夠腍夠入味,魚腐吸哂湯汁食落就當然滋味🤤,其他都唔錯唔錯,真不確為一個性價比高既飯堂阿!🥤凍檸賓 (跟餐+$10)食住熱辣辣米線及酸辣粉就最岩配返一杯冰涼既野飲啦,叫左杯凍檸賓都係加10蚊,冰冰涼涼既感覺🧊,酸酸甜甜既口味,夠爽快。#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodga
「調教。朋友」 去到屯門食酸辣粉?

🍽️ 順酸辣粉 @shun_noodles
🏡 屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🥟 白菜手工水餃 - 沙嗲濃湯米線🍜 ($46)

🥤凍檸賓 (跟餐+$10)

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #香港美食 #香港美食指南 #打卡 #打卡餐廳 #美食推介 #香港必吃 #香港美食攻略
2023-07-22
等候时间
10 分钟 (堂食)