2024-09-23 2550 浏览
🌶️麻辣風雲🍃最近改名叫麻辣排檔,專攻港式小炒🔥🇭🇰,而且係帶有川茶風味嘅小炒🧑‍🍳,比起傳統大排檔口味更多添一點辣!😎雖然改做麻辣排檔,馳名嘅菜式倒如諸葛亮炸饅頭⛴️,同埋荔枝樹❤️都依然有保留!⛴️🥯炸饅頭 $58難得嚟到當然要一份諸葛亮炸饅頭打一打卡!船底部放有乾冰,所以上菜時真係幾有氣勢,炸饅頭熱辣,外皮脆質感鬆軟,一家大細一人一件都未必夠喉🤣🔥🦆招牌脆皮BB鴿 $58Size 都算大隻多肉,勝在熱辣辣又多肉汁真係幾惹味!🔥🐚鑊氣豉椒炒蜆 $108惹味豉椒炒蜆,食港式小炒又點會叫佢呢!🔥🎣椒鹽九肚魚 $98避風塘風味嘅椒鹽九肚魚,比平時大排檔食到有啲分別。因為配有大量避風塘嘅炸蒜,而且帶有微微麻辣口味,而且九肚魚咬落會有脆口嘅感覺。🥬🧄蒜蓉炒萵筍 $88估唔到炒萵筍都可以咁香,大大粒蒜蓉炒起嚟真係好好味!蔬菜類之中真係可以試試佢!新餐牌:
⛴️🥯炸饅頭 $58
難得嚟到當然要一份諸葛亮炸饅頭打一打卡!
🔥🦆招牌脆皮BB鴿 $58
Size 都算大隻多肉,勝在熱辣辣又多肉汁真係幾惹味!
🔥🐚鑊氣豉椒炒蜆 $108
惹味豉椒炒蜆,食港式小炒又點會叫佢呢!
🔥🎣椒鹽九肚魚 $98
避風塘風味嘅椒鹽九肚魚,比平時大排檔食到有啲分別。
🥬🧄蒜蓉炒萵筍 $88
估唔到炒萵筍都可以咁香,大大粒蒜蓉炒起嚟真係好好味!
蔬菜類之中真係可以試試佢!
蒜蓉炒萵筍

新餐牌:
2024-09-14
蒜蓉炒萵筍
2024-09-23 2774 浏览
由麻辣風雲, 一間四川菜餐廳, 搖身一變轉型升級變做大排檔, 裝修跟以前完全一樣, 保留了部份最有特色的菜式, 例如荔枝蝦球, 炸饅頭, 酸菜魚等等, 另外加了大量特色小菜 ☺️ 招牌酸菜魚 (二人份) $178二人份量並不少, 配料非常多, 有大量酸菜, 豆卜, 菇菌, 芫荽, 蔥等等 😁 同樣用最基本的鱸魚, 肉質不粗糙, 偏軟身, 味道不會腥, 當然跟張公子用桂花魚會有分別 😬 另外加$30薯粉做底, 薯粉是闊身的, 有點厚度, 微微煙韌。父親覺得湯底偏咸, 我覺得尚可接受, 酸辣跟麻辣程度都可以按自己喜好選擇, 已經選了少酸少辣少麻辣, 但母親都不太能接受 🙃炸饅頭 $58同樣有隻船, 同樣的乾冰效果, 饅頭依然外脆內軟, 唯一不足就是不夠熱 🫠 上次熱騰騰, 印象太深刻, 所以今次再點, 太有期望之下就有點失望。招牌脆皮bb鴿 $58師傅將乳鴿斬半, 有滷水醃過的味道, 外皮微微脆, 有少許的油份更加滋味, 而且乳鴿非常瘦 😆 另配了淮鹽讓大家調味, 由於本身已經入味, 所以沒有額外加淮鹽。金牌炸大腸 $88看上去沒有上色的炸大腸比較少見, 觀感上差了一點, 不過非常脆口, 味

招牌酸菜魚 (二人份) $178

炸饅頭 $58

招牌脆皮bb鴿 $58

招牌脆皮bb鴿

金牌炸大腸 $88
看上去沒有上色的炸大腸比較少見, 觀感上差了一點, 不過非常脆口, 味道未有因為不上色而有太大差別, 只是中間肥膏偏多, 所以我們都弄走它才吃, 沒有肥膏就完全是另一回事 🤣

金牌炸大腸

清炒時蔬

轉型做大排檔後選擇甚多, 可謂眼花撩亂, 有選擇困難的朋友可能有點痛苦, 但同時都可以吸引更多人來吃, 始終每人口味各不同 😗 未知有沒有換了別的廚師, 如果要跟上次比較, 上次相對優勝, 至少會有熱騰騰炸饅頭。

2024-09-15
招牌脆皮bb鴿
金牌炸大腸
2024-09-21 2421 浏览
上次食過麻辣風雲覺得好岩食又吸引,原先諗住同朋友再去。點知原來已經改左名為「風雲排檔」 。 新店保留舊店的風格特色, 不過由川菜 改為香港排檔特色, 多左唔少小炒,價錢都仲抵食左 ,相當吸引🤩雖說轉左型, 但都仲保留左唔少舊店既招排菜, 包括荔枝蝦球、炸饅頭、菊花蜜等。 今次同朋友叫完野食, 好快就有, 服務超快🫶🏻🦐 荔枝蝦球($78) : 招牌打卡菜。 將蝦球整成荔枝咁掛上盆栽上,再配以乾冰製造出仙氣嘅效果,好有氣氛。 蝦球外表炸到有少少脆。蝦球口感唔錯。🦐 「 黃金蝦仁炒飯」($78): 味道唔會太咸/重味精。 蝦仁爽口,口感唔錯🦑「惹味椒鹽魷魚」($108): 魷魚鬚好大舊🤣同埋炸到好酥脆, 本身驚會好辣,但意外地唔會 食落好岩🐟「招牌酸菜魚」($148/2人份) :可以簡辣度麻度 ,份量岩哂2個人食有多。 我地簡左小辣小麻。 湯底酸酸地唔太辣 幾開胃。 魚肉質感嫩滑無骨,仲有豆卜、 寬麵等,幾足料🤣🤣🥤 大大杯檸檬茶($38): 個size 真心大😱😱 目測比坊間賣既大杯, 2人飲仲得☺️味道方面唔錯🥤大大杯水蜜桃雜果茶($38) : 除左依款大大杯size ,仲見到另外一款壺

今次同朋友叫完野食, 好快就有, 服務超快🫶🏻

黃金蝦仁炒飯

惹味椒鹽魷魚

招牌酸菜魚

🥤大大杯水蜜桃雜果茶($38) : 除左依款大大杯size ,仲見到另外一款壺裝 , 賣相更漂亮🤩 睇到係滿滿既雜果。 唔會太甜,水蜜桃味幾香。
大十杯檸檬茶+大大杯水蜜桃茶
黃金蝦仁炒飯
惹味椒鹽魷魚
招牌酸菜魚
大十杯檸檬茶+大大杯水蜜桃茶
  • 大大杯水蜜桃茶
2024-09-01 2775 浏览
「麻辣風雲」最近改頭換面,名字改為「風雲排檔」就是大排檔的意思,主打各式各樣的港式小炒,更保留「麻辣風雲」的經典菜式,酸菜魚、水煮魚、霸氣出場的炸饅頭和荔枝造型的蝦球等等…▪️招牌脆皮BB鴿 $ 58乳鴿一點都唔BB,都算大隻多肉,外皮酥香香脆,肉嫩多汁,連骨都入哂味,就咁食已經好夠味,沾上椒鹽更加鹹香▪️菠蘿咕嚕肉 $ 88必點咕嚕肉,呢度亦做得相當唔錯,用上豬梅頭肉,外層仍然保持香脆,肉質半肥瘦鬆軟有咬口,咕嚕汁酸甜味剛好,配上菠蘿、青椒、紅椒、洋蔥,送飯一流▪️招牌水煮魚(2人份) $ 148水煮魚絕對有驚喜,麻辣鮮香集於一身,麻辣味香濃,魚肉鮮嫩,口味全對,夠麻夠辣又香,魚嘅質素一向保持水準夠滑溜,而且二人份量超多,除咗魚之外好鍾意食佢哋嘅配菜,有蓮藕、豆腐卜、香菇、萵筍、薯粉👍🏻👍🏻▪️金銀蛋菜心 $ 88食小炒點少得要食菜,個人很喜歡金銀蛋配任何菜,皮蛋鹹蛋配上清新嘅菜心,浸在濃湯內,清潤又美味▪️大大杯檸檬茶 $ 38招牌巨型檸檬茶,份量清甜,足夠兩個人享用

▪️招牌脆皮BB鴿 $ 58

▪️菠蘿咕嚕肉 $ 88

▪️招牌水煮魚(2人份) $ 148

▪️金銀蛋菜心 $ 88

▪️大大杯檸檬茶 $ 38
招牌巨型檸檬茶,份量清甜,足夠兩個人享用

• 招牌水煮魚
  • 菠蘿咕嚕肉
「麻辣風雲」最近改名做「風雲排檔」 轉攻港式小炒 當然都會有川茶風味小炒 記得2年多前剛開業不久來食過 餐廳裝潢依舊沒改變 以木系為主 座位寬敞舒適 門口有個古色古香的風雲亭 加上新菜式外 還是保留了原有的特色菜餚 例如:酸菜魚、荔枝蝦球、炸饅頭等·🐑古法支竹羊腩煲踏入冬季季節 (哈哈 雖然🇭🇰還是熱到每天還有29-30 °C🔥但始終節氣是已經立冬了啦)又係時候要食我最愛的羊腩煲 YAY 這個羊腩煲都算是市面上夠為便宜的一間 $230+就可以食到 平時外面無$300幾都食唔到😭沒想到這個鍋份量都幾多 羊腩煲湯底濃郁 羊肉非常軟腍 沒有臊味 容易入口 配料有枝竹、馬蹄、香菇、生菜等 不要忘記將配料點腐乳一起吃喲 更濃味·🐟招牌酸菜魚(2人份)這個應該是必食啦~基乎每枱都能看到雖然是二人份 但並不少 配料都非常多 有大量酸菜、豆卜、菇菌、芫荽、蔥等 用上鱸魚 肉質不粗糙 偏軟嫩 味道也不會腥選了小酸、小麻、小辣 必加薯粉底 Q彈粗薯粉 配上濃郁的酸菜魚湯底 如果可以食辣的 還是建議大家可以點麻辣一點啦~·🦑避風塘鮮魷港式風味小炒 柔軟魷魚🦑埋沒在超多的炸蒜中 惹味無窮👍🏻·🍋大大杯檸檬茶可
🐑古法支竹羊腩煲

🐟招牌酸菜魚(2人份)

這個應該是必食啦~基乎每枱都能看到
如果可以食辣的 還是建議大家可以點麻辣一點啦~
🦑避風塘鮮魷

港式風味小炒 柔軟魷魚🦑埋沒在超多的炸蒜中 惹味無窮👍🏻
🍋大大杯檸檬茶

可以選擇甜度 選了少甜 個人覺得ok
大大杯 解辣解膩 適合食火鍋/吃辣時飲
2024-11-13 0 浏览
依家連麻辣風雲都改頭換面轉咗大排檔形式,連名都改成為風雲排檔,原先嘅菜式保留不變,不過額外仲多咗好多中式大排檔小炒所以今次叫咗幾款小炒試下,薑蔥魚腩煲係最好食嘅一款,用鯇魚嚟整,無咩泥味,加上用咗好多薑爆香,唔會有腥臭味椒鹽九肚魚同風沙椒鹽蝦,比起出面好唔同,可能配合返四川菜式,面層照樣鋪滿好多辣椒同炸蒜,而且最估唔到竟然係九肚魚第一碟上枱,速度快到不得了暫時呢度嘅至愛排名❤️/炸饅頭/酸菜魚/荔枝蝦肉

暫時呢度嘅至愛排名❤️
/炸饅頭
/酸菜魚
/荔枝蝦肉
2024-11-07 0 浏览
食荔枝去邊度?同朋友一講起,第一時間就唸到呢間風雲排擋,因為唔知多唔多人,所以提前book左檯,今次要食飽少少😜荔枝蝦球 $78難得今次黎到有特價,真係好好彩,打卡專用菜式😆荔枝蝦球樣式夠特別,入口非常鬆脆😃必須比個Like👍🏻枝竹羊腩煲 $238未到冬天,先食羊腩,超級足料羊腩,除左有枝竹之外,仲有5大大件羊腩,足夠2-3人食,本身可以加+70多一份臘味炒飯,不過見有D飽,都係唔加lu~雜果茶 $88大大壺好可愛,飲左十幾杯,真係唔多夠喉lol😍

荔枝蝦球 $78

枝竹羊腩煲 $238

雜果茶 $88
大大壺好可愛,飲左十幾杯,真係唔多夠喉lol😍

2024-11-05
  • 荔枝蝦球
2024-11-07 0 浏览
轉型後第一次到訪!平日晚上都坐滿咗七成~ 網上預約後即時安排入座!雖然轉咗做大排檔,但好開心仲有得食荔枝蝦球hehe以前最出名嘅炸饅頭都仲有得賣添~~ 不過好似冇咗乾冰😹菜式價錢比以前麻辣風雲實惠咗!人均$200左右~ 同一大班朋友食就啱晒!而且多數大排檔環境比較污糟,呢度環境舒適又有冷氣!幾鍾意個炸蠔餅!椒鹽鮮魷好多蒜同辣椒😹😹食到尾係咁搵啲魷魚喺邊😹荔枝蝦球味道同之前一樣咁好食!津白就正正常常吧~ 味道唔錯~
轉型後第一次到訪!平日晚上都坐滿咗七成~
網上預約後即時安排入座!

不過好似冇咗乾冰😹

2024-11-06 131 浏览
麻辣風雲轉型啦!\ 風雲排檔 / 🌶️天氣涼涼地就會想食羊腩煲🐏發現風雲排檔出左期間限定羊腩煲原來佢係以前既麻辣風雲轉型做大排檔即管試試佢先!環境夠大夠闊,仲有卡位坐,大排檔風格得嚟又可以舒舒服服坐卡位😌門口仲有一個叫風雲亭既卡座,夠哂有feel😎古法支竹羊腩煲 (期間限定) $238羊腩啖啖肉,個汁好濃郁,支竹同生菜索哂啲汁好夠味😋一直有個爐熱住,保證熱辣辣😋招牌水煮魚(2人份) $148呢個價錢簡直性價比超高,好大碗!入面仲好多魚,食極都有!啲魚好滑,完全無骨👍🏻仲有好多配料,有埋薯粉,啲薯粉索晒啲湯勁入味😍辣度我揀左小辣,岩岩好👍🏻金沙黃金蝦 $128啖啖黃金,好夠蛋黃味😋蝦肉都唔會話整到好鞋👍🏻
麻辣風雲轉型啦!\ 風雲排檔 / 🌶️

天氣涼涼地就會想食羊腩煲🐏
發現風雲排檔出左期間限定羊腩煲
原來佢係以前既麻辣風雲轉型做大排檔
即管試試佢先!

門口仲有一個叫風雲亭既卡座,夠哂有feel😎

古法支竹羊腩煲 (期間限定) $238

招牌水煮魚(2人份) $148

金沙黃金蝦 $128
啖啖黃金,好夠蛋黃味😋蝦肉都唔會話整到好鞋👍🏻

2024-11-04 138 浏览
收工即興約朋友出嚟旺角食飯,突然諗起好耐冇食大排檔,見到瓊華咁大個招牌,所以就揀咗試風雲排檔😝😝🩵主食:荔枝蝦球$78用咗荔枝盆景造型&煙霧效果,蝦球脆卜卜,肉質彈牙爽口,睇得又食得💕🩵主食:招牌脆皮BB鴿$58BB鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,就咁食都已經好入味 👍🏻🩵主食:野味椒鹽魷魚鬚$108魷魚鬚炸到酥脆,食落有咬口,炸蒜粒遇上辣椒,非常惹味😌🩵主食:黃金酥炸脆蠔餅$98紫蘇葉連蠔一齊炸,咬落脆口,仲要係大大碟😝🩵主食:瑤柱蛋白菜粒炒飯$88炒飯夠乾身,飯粒粒粒分明,配料有瑤柱絲、蛋白、菜粒、蔥粒炒,好有鑊氣🤩🩵飲品:大大杯水蜜桃雜果茶$38真係大大杯冰茶,兩個人share都冇問題🍑

🩵主食:荔枝蝦球$78

🩵主食:招牌脆皮BB鴿$58
BB鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,就咁食都已經好入味 👍🏻

🩵主食:野味椒鹽魷魚鬚$108
魷魚鬚炸到酥脆,食落有咬口,炸蒜粒遇上辣椒,非常惹味😌

🩵主食:黃金酥炸脆蠔餅$98
紫蘇葉連蠔一齊炸,咬落脆口,仲要係大大碟😝

🩵主食:瑤柱蛋白菜粒炒飯$88

🩵飲品:大大杯水蜜桃雜果茶$38
真係大大杯冰茶,兩個人share都冇問題🍑
2024-11-03 125 浏览
🦐荔枝蝦球呢度嘅荔枝蝦球係必點菜式嚟㗎,上枱嗰陣仙氣飄飄,影相打卡絕對係一流呀,而掛係樹上嘅荔枝蝦球亦係非常逼真,一上枱,👧🏻👧🏻已經急不及待要即刻拎返粒嚟食👍🏻值得一讚嘅係,真係每一粒蝦球出邊都係脆卜卜㗎,而入邊就係鮮嫩彈牙嘅🦐蝦肉,口感真係好豐富,再蘸埋佢哋嘅甜酸醬,夠晒開胃呀🐦招牌脆皮BB鴿每次食飯最鍾意就係食BB鴿,皮色金黃均勻嘅BB鴿,肉質嫩滑,皮薄甘香,外脆內嫩,無論大人定小朋友,都非常啱食呀🐟招牌酸菜魚 酸中帶辣嘅酸菜魚,酸味同辣味配合得岩岩好,酸辣爽口嘅味道令人非常開胃,而且鮮嫩嘅魚肉加埋酸酸辣辣嘅酸菜,再配搭埋煙靭彈牙嘅寬粉,真係會忍唔住一啖接一啖㗎🍽鑊氣豉椒炒蜆 呢個豉椒炒蜆認真夠晒鑊氣又惹味,清甜無沙嘅蜆爽哂鼓椒醬汁嘅味道,完全食到停唔到口呀🍑水蜜桃雜果茶大大壺嘅雜果茶,甜而不膩,口感豐富🌼菊花蜜用酒埕裝住嘅菊花蜜,倒落細碗仔度飲,有種回到古代嘅感覺,而且菊花蜜飲落清清甜甜,解膩一流

🦐荔枝蝦球

🐦招牌脆皮BB鴿

🐟招牌酸菜魚

🍽鑊氣豉椒炒蜆

🍑水蜜桃雜果茶
大大壺嘅雜果茶,甜而不膩,口感豐富

🌼菊花蜜
2024-11-02 114 浏览
🌟 打卡必去惹味大排檔🌟 今日同朋友去咗 🍽️ 旺角【風雲排檔】,最近麻辣風雲轉型成大排檔,好想去試下✨店內環境寬敞,極具雅緻中國風,感受到濃厚文化氛圍🍃🎎 食物抵食,份量超大份,🍛🍗🍜招牌酸菜魚 🐟新鮮魚片同酸菜搭配,湯底酸辣, 裏面有豆卜、蓮藕片同薯粉,味道鮮美開胃🌶️椒鹽九肚魚 🐠經過椒鹽炸製,外酥內嫩,搭配香辣調味,口感獨特🍶招牌三杯雞煲 🍗一道經典台灣菜,用醬油、米酒同香油三種主要調料烹製雞肉,味道濃郁🧄蒜蓉炒時蔬 🥦新鮮時令蔬菜搭配蒜蓉快炒,保留蔬菜鮮嫩口感,健康又美味@fengwanrestaurant風雲排檔📍旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
🌟 打卡必去惹味大排檔🌟

🍜招牌酸菜魚 🐟

🌶️椒鹽九肚魚 🐠
經過椒鹽炸製,外酥內嫩,搭配香辣調味,口感獨特

🍶招牌三杯雞煲 🍗

🧄蒜蓉炒時蔬 🥦
新鮮時令蔬菜搭配蒜蓉快炒,保留蔬菜鮮嫩口感,健康又美味

@fengwanrestaurant

風雲排檔
📍旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
2024-11-01 145 浏览
最近聽講麻辣風雲改咗名做麻辣排檔,嘢食多咗選擇之餘環境又好闊落,於是趁有時間一家大細去試吓啦!雖然叫麻辣排檔,但係其實都有好多嘢食啱小朋友,今次我哋食咗幾款唔辣嘅嘢食,全部都幾好荔枝蝦球 打卡必備!外表勁靚,忍唔住影多幾張相荔枝蝦球大大粒,炸得好香脆之餘內裡蝦肉鮮甜彈牙,係小朋友至愛!薑蔥蠔本來冇乜期望,但係一上菜見到好多蠔,感覺好抵!唔會好油膩啱晒一家大細食!霸王別姬雞佢哋嘅雞好大碟好滑,不過佢係凍食嘅,食慣熱食嘅可能有啲唔慣招牌脆皮BB鴿好耐冇食過乳鴿,所以想試吓,個皮真係幾脆,加上乳鴿好多肉汁,好快就清晒奶油津白食咗咁多肉都想食少少菜,奶油津白就好啱啦!唔辣之餘仲好香奶油味,送飯一流大大杯水蜜桃雜果茶杯水果茶份量好足, $38足夠兩個人飲,仲有好多唔同水果,一個真係飲極都飲唔完

薑蔥蠔

霸王別姬雞
佢哋嘅雞好大碟好滑,不過佢係凍食嘅,食慣熱食嘅可能有啲唔慣

奶油津白

大大杯水蜜桃雜果茶
  • 荔枝蝦球
話咁快又到食羊腩煲既季節,今日同為食仔行旺角,見到呢間前身係麻辣風雲既風雲排檔,見價錢唔係好貴,就入去試下#雙冬枝竹羊腩煲-雙冬即係冬菇同冬筍,佢做得幾正宗,有晒冬菇、冬筍、枝竹、馬蹄、同埋主角羊腩,羊腩部位唔錯,大部份都係連皮帶骨,調味適中,配自家製腐乳醬,嚟緊冬天食就非常好#黃金酥炸脆蠔餅-蠔份量都算幾多,基本上每一啖都會食到蠔,即叫即炸,搞到為食仔差d焫親,點少少蜆蚧汁,酥脆鮮甜,要黎送啤酒一流#京都豬扒-甜甜酸酸既汁,剛剛好中和返羊腩煲同蠔餅既鹹香,豬扒係連骨部位,我最鍾意有骨既豬扒,配埋索晒汁既洋蔥,值得一試

• 羊腩煲
2024-10-31 162 浏览
📌旺角之前已經聽過麻辣風雲,可惜我食吾到辣,而今次得悉佢改名轉形做大排檔,就黎到旺角試下佢 一 風雲排檔 @fengwanrestaurant🐏古法枝竹羊腩煲 $238羊腩啖啖肉,有羊肉香味,配料枝竹、冬茹都燘得好入味,仲有爽脆既馬蹄😋👍🏻👍🏻🌟臘味炒飯 $70炒飯炒得夠乾身,食得出臘味香😋👍🏻👍🏻🍞炸饅頭 $38造型打卡一流,饅頭炸到金黃,外脆內軟,點埋煉奶食 正丫😋👍🏻👍🏻🌟荔枝蝦球 $78造型好特別,非常適合打卡,外皮炸得酥脆,口感彈牙,食得出蝦肉鮮味😋👍🏻👍🏻📍風雲排檔地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓#旺角 #風雲排檔 #羊腩煲 #炸饅頭 #撐小店 #旺角揾食 #平民食堂 #平民美食 #臘味炒飯 #荔枝蝦球 #枝竹羊腩煲 #星星帶你食 #古法枝竹羊腩煲 #其實有好多小店需要大家支持🙌🏻
📌旺角

🐏古法枝竹羊腩煲 $238

🌟臘味炒飯 $70
炒飯炒得夠乾身,食得出臘味香😋👍🏻👍🏻

🍞炸饅頭 $38

🌟荔枝蝦球 $78