2022-05-13 463 浏览
📍「食口福茶餐廳」- 元朗今次食食食之旅嚟到元朗😌👦🏻同我講呢間手撕雞好好食,所以帶👧🏻嚟食🤣點知呢間真係好有驚喜‼️‼️‼️🤩📷餐廳店面偏暗,係典型茶餐廳嘅裝修,不過座位都幾闊落,而且上菜速度都算快👍🏻🍴麻辣手撕雞雙蛋飯💰HK$49✨推薦指數:9/10麻辣手撕雞份量好足,兩隻太陽蛋都煎得好靚,岩岩好🤩麻辣手撕雞食落唔會好辣,肉質好嫩滑,送飯一流💯👧🏻整穿咗太陽蛋嘅蛋黃再撈埋飯食,超正🤤佢嘅飯仲有豉油同蔥油,成個撈埋一齊真係好開胃好好食,不知不覺就食哂成碗飯🤣🤣🤣🍴醉雞拼鹽酥雞蔥油飯💰HK$57✨推薦指數:9/10呢度嘅雙拼飯份量好足‼️醉雞顏色勁靚,雞皮好滑,雞肉好鮮嫩入味,整體酒味重但唔會太苦,送飯一流💯仲有幾塊雞腎送,正👍🏻✨鹽酥雞新鮮炸起,炸粉唔會太厚,入面肉質好滑好juicy,份量亦都有好多😋蔥油加甜豉油撈飯無得輸,超開胃🤣🤩
📍「食口福茶餐廳」- 元朗

今次食食食之旅嚟到元朗😌

🍴麻辣手撕雞雙蛋飯
💰HK$49
✨推薦指數:9/10
麻辣手撕雞份量好足,兩隻太陽蛋都煎得好靚,岩岩好🤩
麻辣手撕雞食落唔會好辣,肉質好嫩滑,送飯一流💯
👧🏻整穿咗太陽蛋嘅蛋黃再撈埋飯食,超正🤤

🍴醉雞拼鹽酥雞蔥油飯
💰HK$57
✨推薦指數:9/10
呢度嘅雙拼飯份量好足‼️
仲有幾塊雞腎送,正👍🏻✨
蔥油加甜豉油撈飯無得輸,超開胃🤣🤩
午餐
  • 麻辣手撕雞雙蛋飯
2022-05-05 188 浏览
今朝鬧鐘響之前半粒鐘就醒左🙈 決定早啲起身係元朗食個早餐先返工😅上次黎食lunch記得呢度早餐有麻醉手撕雞覺得幾特別,拖左成年終於黎試🤣⭐️早餐麻辣手撕雞時菜米粉(扣底),火腿熟蛋牛油方包,熱鴛鴦少奶 💰3️⃣5️⃣手撕雞幾滑,份量足👏🏻但就一啲都唔麻,亦唔太辣,似係豆瓣醬手撕雞😂不過早餐有呢個選擇,雞既口感亦唔錯,值得一試👍米粉係比較幼身唔係偏透明超級彈牙果種,呢款米粉含米量應該較高比較易消化,唔多茶餐廳會用呢款💯BTW極極極少茶記早餐會搭兩條菜,好難得!!對於我呢啲外食一族有菜食太感動🥲(雖然條菜心煮得太淋🤣)火腿煎香過黎,唔會太油,雞蛋幾大隻😛方包搽左微量牛油,同一般茶餐廳無異~(加$1可轉多士)鴛鴦比例適中,但略嫌唔夠香~間唔中食一次手撕雞呢個特別選擇既早餐都唔錯既👍

早餐麻辣手撕雞米粉,火腿煎熟蛋,牛油方包

麻辣手撕雞
手撕雞幾滑,份量足👏🏻
但就一啲都唔麻,亦唔太辣,似係豆瓣醬手撕雞😂
不過早餐有呢個選擇,雞既口感亦唔錯,值得一試👍

(雖然條菜心煮得太淋🤣)

火腿煎香過黎,唔會太油,雞蛋幾大隻😛
方包搽左微量牛油,同一般茶餐廳無異~
(加$1可轉多士)

鴛鴦比例適中,但略嫌唔夠香~

間唔中食一次手撕雞呢個特別選擇既早餐都唔錯既👍
2022-05-03
$35 (早餐)
早餐麻辣手撕雞米粉,火腿煎熟蛋,牛油方包
元朗同朗屏都係美食天堂呀,但唔係下下入去大西北都有時間慢慢搵好西,呢間係間唔中都會食嘅平民飯堂😚離朗屏站大約行10分鐘,都諗得過。🔸家鄉煎豆腐 ($32)👑煎豆腐係必試嘅Item,應該好多餐廳可以煎到呢種外脆內軟嘅豆腐。但上碟一陣,豆腐仍然保持到少少脆皮,主要係少少七味粉加熱蔥花醬油淋係面,味道係剛剛好🤤一共有六舊。以前佢地會用超滑嘅蒸豆腐,而家轉番用硬豆腐,味道都keep到👍🏼不過係唔比外賣煎豆腐,話驚淋😂👌🏻🔸四川麻香雞配蔥油飯 ($56)雖然係平民飯堂,分量適中,但雞非常滑,賣相不俗。飯同雞會分開上,程度屬小麻香,岩哂我地只食到小辣嘅人😬佢醬汁係偏濃味,但唔會蓋過雞味,喜歡雞嘅你都可以一試。🔸麻辣手撕雞粉皮 ($42)見網上有幾個人讚呢個粉皮,專登試下…但覺得都幾難食🤢手撕雞調味係正常,算是野味,下面就係粉皮,咁就撈撈佢。撈完個粉皮完全掛唔到d醬汁,於是就好似皮還皮雞還雞嘅感覺,個粉皮就變得好無味。🔸今次無食炸魷魚穌,佢地炸物都ok,唔辜寒嘅份量都抵食。

🔸家鄉煎豆腐 ($32)👑

🔸四川麻香雞配蔥油飯 ($56)

🔸麻辣手撕雞粉皮 ($42)

🔸今次無食炸魷魚穌,佢地炸物都ok,唔辜寒嘅份量都抵食。
2021-06-16 614 浏览
食口福茶餐廳 (元朗)很懷念這間餐廳的麻辣手撕雞🐣仍記得第一次光顧時試了麻辣手撕雞煎雙蛋🍳飯,今次試試這個包羅萬有的套餐$49:今次麻辣手撕雞配米線🍜,味道很夾,手撕雞不是太辣,雞肉肉質嫩滑😋 如不想配米線,可選擇米粉、河粉、公仔麵等~另外套餐包了一件烘底奶油多及2款餸,奶油多烘得夠脆,煉奶份量適中👍🏻 火腿不只是烚熟,而是煎香了,香口😋 煎蛋🍳蛋黃流心不會太油或老火。套餐更包了一杯熱飲☕️,或可以加$8 要特飲(如紅豆冰),真心超抵食~地址:元朗元朗安寧路67號地下
食口福茶餐廳 (元朗)

地址:元朗元朗安寧路67號地下
2021-06-12
下午茶
  • 麻辣手撕雞
2021-03-07 900 浏览
前排搵屋企附近好早開門既早餐果陣發現左呢間食口福, bookmark左一排見到原來呢度既圍村鴨蔥油飯都幾出名,今日就同男友黎試下~我地禮拜日下午一點半黎到唔駛等位~我當然係點左圍村鴨蔥油飯啦!男友就試呢度既祖傳咖哩飯配厚切豚肉~呢度既外賣單無停過,我個飯等左十五分鐘,茶餐廳黎講都幾慢~圍村鴨食落除左好重南乳味我好似都唔太食到其他味😅  鴨肉都幾鞋同"UN",皮煎得比較燶上菜果陣D鴨肉完全唔熱,其實我唔係好明點解要等咁耐😅  (我覺得如果熱既話食落會香D)個人認為呢隻鴨水準非常普通,而由於男友本身唔中意南乳味所以佢直頭覺得唔好食🙈至於個咖哩聲稱係用好多香料包括八角等等去煮既,但我同男友都覺得個咖哩一D都香,只係似比較辣既日式咖哩厚切豚肉唔錯,食落唔會覺得太肥膩但唔"UN",我覺得有啲似豬頸肉~可能我對呢度期望太高,不過呢度既早餐有麻辣手撕雞揀,比較少見,應該會黎食多次早餐,如果都一般睇黎就可以唔駛再黎😅
我地禮拜日下午一點半黎到唔駛等位~
呢度既外賣單無停過,我個飯等左十五分鐘,茶餐廳黎講都幾慢~

2021-03-07
2021-02-19 541 浏览
睇完《飲食男女》嘅介紹,對這裏的圍村鴨充滿期望小食:麻辣黑醋皮蛋拌青瓜個人比較鍾意不太濃稠的皮蛋,這裏的琥珀皮蛋不錯,有咬口。而黑醋汁很醒胃,如果可以更麻就好了,沾汁配上青瓜,青爽自然團村鴨伴蔥油飯訪問中,看到先烚切件再醃過夜,出菜前煎香。等待需時,令我更添期待。我本身不太吃鴨,吃了一口就停不下來。肉質軟糯,醃得入味卻又不會蓋過鴨香,肉汁也不少有些部位的外皮煎香,又脆又嫩又酥香,貼近骨位極滋味!別小看墊底的芽菜,吸引了鴨汁的精華,太下飯了,那大大碗蔥油飯我一粒不剩,好放下減肥的念頭。今天想起,還是回味無窮。
睇完《飲食男女》嘅介紹,對這裏的圍村鴨充滿期望

小食:麻辣黑醋皮蛋拌青瓜

團村鴨伴蔥油飯
有些部位的外皮煎香,又脆又嫩又酥香,貼近骨位極滋味!

今天想起,還是回味無窮。
家鄉圍村鴨
蔥油飯
2021-02-18
家鄉圍村鴨
蔥油飯
  • 家鄉團村鴨蔥油飯
2020-06-24 1903 浏览
係教育路最多人幫襯既餐廳非食口福莫屬,佢既食物多元化,你可選擇食面又得,飯又得,飯有雞飯,咖哩飯同湯飯,好多野簡架。不過,我次次就選擇吃米線,事關我中意佢既辣辣米線,有很多碎肉粒,芫茜同䓤,好正架Order左一個麻辣手撕雞配豬大腸米線🍜,加一杯凍檸茶$43碗面+凍飲$5=一共$48呢間野係餐衰在服務差點,店員比較惡,通常都三五成群企埋一邊吹水,要客等一等先肯落單。座位又比較迫,希望佢地疫情間可以分散少少d客人坐。

麻辣手撕雞配豬大腸米線
Order左一個麻辣手撕雞配豬大腸米線🍜,加一杯凍檸茶

$43碗面+凍飲$5=一共$48

座位又比較迫,希望佢地疫情間可以分散少少d客人坐。
麻辣手撕雞配豬大腸米線
2019-12-09 1798 浏览
舖面不出眾,在外面望入餐廳比較昏暗,好像有點污糟的感覺,但出乎意料之外,食物味道好好味「家鄉圍村鴨」極力推介,失傳了的味道,用南乳炸完再炆,好入味,鴨肉也很鬆軟「客家豆腐」味道不錯,但多油了點「咖哩豬扒飯」咖哩比較甜了,似日式咖哩

「客家豆腐」味道不錯,但多油了點

「咖哩豬扒飯」咖哩比較甜了,似日式咖哩
2019-09-16 1561 浏览
食口福 餐廳好近朗屏西鐵站, 出站後行 5分鐘左右就到, 不過星期六日15:00 前都好多人, 又要到齊人先可以入餐廳, 仲唔可以係鋪頭入面等 大熱天時都幾辛苦, 所以通常都係 黃昏6點去食, 比較少人同埋可以坐得自在啲, 今次黎叫左 3樣野 香蔥霸皇雞飯配蔥油飯 賣相好好, 黃色紅色綠色都有, 睇相都睇到有雞脾, 雞翼同雞胸, 雖然唔係每次都係咁平均, 但好少會成碟都係胸肉, 雞肉幾滑, 加上佢調出黎嘅醬汁唔會濃到蓋左啲雞味 鍾意食雞嘅朋友絕對可以一試, 蔥油味咸度適中份量亦控制得好好, 食到尾都仲有蔥油撈飯, 好香口.補多張連埋飯嘅相 椒盬魷魚鬚 魷魚鬚黎講, 即叫即炸, 每次黎食都係好夠熱, 口感好脆, 再加埋個甜酸醬真係一流. 唯一可惜嘅係, 個醬蘸完就唔可以再添, 要慳住咁蘸. 小鍋米線 - 清湯 墨魚柳片 手撕雞(另上)手撕雞點解要叫佢另上? 因為咁樣做就唔驚佢浸到冇晒味, 其實如果食得辣嘅, 可以試下小辣甚至中辣, 都好香口, 湯底層次更豐富. 不過清湯嘅味道都唔錯, 因為其實佢有調味料, 張相入面其實已經撈均左, 米線口感不俗, 間中會食到有啲綿嘅口感, 都要睇師父手勢

香蔥霸皇雞飯配蔥油飯

補多張連埋飯嘅相

椒盬魷魚鬚

小鍋米線 - 清湯 墨魚柳片 手撕雞(另上)
小鍋米線

總括黎講, 係鋪頭唔繁忙嘅時段幫襯, 絕對值得一試
2019-06-23
  • 香蔥霸皇雞飯配蔥油飯
  • 椒盬魷魚鬚
  • 小鍋米線
2019-09-05 975 浏览
元朗是一個眾所周知多野食的地區, 但係,當我想食一個早餐時, 反而令我傷透腦筋, 而食口福就總是排第一位的。店內的職員多是女士, 身穿黑色黃字的製服。店內燈光較為陰暗。早餐的餐牌亦很簡單。照舊食皇牌的"麻辣雞C"公仔麵, 餐腸, 凍飲。凍飲都大杯的, 好合理, 味道唔錯的。至於餐腸只有各一, 配以油包。重點當然是那公仔麵, 來這裡吃的原因之二,是其公仔麵底極之像"福麵", 有9成似的, 由於我是福麵控, 所以公仔麵是不二之選, 再配以麻辣雞C, 麵中亦有幾條菜心點綴, 就成了我今天假期的豐富早餐了。
早餐
早餐A
2019-09-05
$34 (早餐)
早餐
早餐A
  • 招牌麻辣手撕雞
2019-07-09 840 浏览
元朗朗屏站附近餐廳感覺廖廖可數, 唔想行岀雞地嗰頭就試下依間食口福, 朋友食過話不錯, 星期一午餐時間都滿座, 2人要坐一邊卡位餐廳感覺昏暗, 見有泡飯 各式切雞飯 配料米線同飯類, 都算應有盡有 價錢公道 !朋友點左個豬紅米線$39+$5涷飲, 見佢同搭枱都食得津津有味應該味道不錯我就點了鹽酥豬扒飯$46+$3熱飲, 豬扒炸得脆口乾身咬落唔會成口油, 唔會太重椒鹽味非常好送飯, 白飯亦淋上豉油及有一堆薑葱, 唔會dry味道有質素 !下次諗唔到食乜應該會再幫櫬

2019-06-24 555 浏览
2019年6月23日星期日下午1:00左右,我到食口福食麵,臨食完之際,有一位女侍應執枱,將別人食剩碗麵倒在我身上,下半身至腳都濕哂,該位女侍應第一反應係發悔氣話有筷子絆倒她,我勁嬲等佢道歉,佢之後雖然有係咁意道歉同安排調位,叫我自己自行去廁所處理。最過分,整個餐廳的侍應,上至負責人在事後沒有任何反應,仲好意思收我錢,真係嬲到震,好過分雖然食物吾錯,但服務態度差,D人的質素差到咁,吾會再幫襯,太過分,咁樣處理難以接受

2019-06-23
2019-05-22 462 浏览
呢間街坊茶餐廳既招牌係麻辣手撕雞 早餐都有得食 而且早餐時段去到成11:30 所以訓晏左就會諗起佢😜😜 今日就叫左手撕雞米線腸仔炒蛋多士早餐 米線同雞既份量唔少 所以食完呢份真係好飽 雞肉唔鞋而且麻辣汁好惹味 野飲好大杯但味道比較淡 連埋凍飲35蚊 重點響碗米線度所以覺得價錢合理 另外一提 呢度咖哩都好食 可以一試

2019-05-22
2018-12-07 1041 浏览
元朗出名多美食,中午在元朗工作,緊係順度美食一吓⋯⋯在大橋街市附近,原先想行去永年吃車仔麵,可惜開始微微細雨,還有點涼,決定隨意食。路過有間名為 食口福,還有秘製湯底,一於入去試試。打開餐牌,相信此店招牌是雞、鴨、豬扒,由於飯市相當多人,只拍攝了兩張餐牌。午餐唔想食飯,決定吃粉麵餐,原先想吃麻辣手撕雞,但咳嗽初癒,都是改吃豬扒,轉豬扒或雞扒要加$5, 成本貴,也合理。炒蛋火腿多士:蛋炒得Juicy 夠滑漏,而那塊多士塗上牛油外,還帶有少少甜味,難道落了少許沙糖。將炒蛋、火腿夾在多士多,一邊吃,一邊漏出蛋汁,總之覺得有驚喜。醃製豬扒很入味,炸得剛好,相當惹味,估不到在誤打誤撞,來到這食店,實熟和食店名字一樣 “食口福” 。而且很喜歡意粉和豬扒是分開上,值得一讚。意粉還有兩條菜芯,午餐以$50 包熱檸水,豐富味美超值,下次有機會再試他們的圍村鴨和沙薑雞。

元朗出名多美食,中午在元朗工作,緊係順度美食一吓⋯⋯

路過有間名為 食口福,還有秘製湯底,一於入去試試。

午餐唔想食飯,決定吃粉麵餐,

炒蛋火腿多士:

而且很喜歡意粉和豬扒是分開上,值得一讚。

2018-12-07
  • 豬扒
2018-11-02 639 浏览
食口福餐廳 (元朗)元朗元朗安寧路67號地下味道:3 / 5今次叫左個咖哩滑牛肉飯 首先講個汁先 好濃既咖哩味 而且幾辣 不過要黎撈飯一流牛肉真係好滑 而且好爽口 勁多牛肉再黎個四川麻香雞飯 今次比左下脾我D雞肉好正 好滑 配埋蔥油飯 勁開胃最後叫多個豆腐小食 反而無最好味豆腐皮煎到好脆 配埋蔥油 岀奇地夾位置:3 / 5餐廳位於元朗臭渠果頭西鐵朗屏站D出口 沿着臭渠行到尾見到燈位就會見到間餐廳環境:4 / 5鋪頭環境四四正正 普通茶餐廳咁價錢:3.5 / 5咖哩滑牛飯$49四川麻香雞飯$48家鄉煎豆腐$28
食口福餐廳 (元朗)
元朗元朗安寧路67號地下

味道:3 / 5