2010-08-23 12 浏览
有個朋友到了我這區,突然call了我出來陪他吃飯他約了我到這間店!!間店在附近都幾出名連小巴都有佢的廣告入了去燈火都幾光明枱凳就多了點,但不算狹窄有一部電視比你睇我叫了一個咖哩牛腩飯牛同飯分開上好多咖哩汁...撈埋飯,真係幾辣飯的份量少左d牛腩大約有5件睇起來就少左d但岩岩好可以食完碗飯個比例都唔錯咖喱汁雖然好紅,但相對辣來講,香味比較突出而且招呼都幾好
有個朋友到了我這區,突然call了我出來陪他吃飯
他約了我到這間店!!
間店在附近都幾出名

連小巴都有佢的廣告
入了去燈火都幾光明

枱凳就多了點,但不算狹窄
有一部電視比你睇

我叫了一個咖哩牛腩飯
牛同飯分開上
好多咖哩汁...撈埋飯,真係幾辣

飯的份量少左d
牛腩大約有5件
睇起來就少左d

但岩岩好可以食完碗飯
個比例都唔錯
咖喱汁雖然好紅,但相對辣來講,香味比較突出
而且招呼都幾好
2010-08-18
2010-07-26 9 浏览
去開油麻地,就來朋友介紹的澳門九記想試一試他的牛腩,不過後來就聽店員的介紹要了一個海南雞飯,他說他們的海南雞都很好吃頂呱呱的,不過吃落就一般沒有想像中那麼有雞味不過肌肉就幾滑,都算食得過還有一碗湯送,都幾好味的可以喝一喝!
去開油麻地,就來朋友介紹的澳門九記

想試一試他的牛腩,
不過後來就聽店員的介紹
要了一個海南雞飯,他說他們的海南雞都很好吃
頂呱呱的,不過吃落就一般
沒有想像中那麼有雞味
不過肌肉就幾滑,都算食得過
還有一碗湯送,都幾好味的

可以喝一喝!
海南雞飯
2010-07-02 94 浏览
接受清湯腩也是近年的事,因多年前第一次去接觸的是一間不知所謂的"名店",這店近年被某聲大夾無準兼扮識煮餸的推介過!自此不快經歷後差不多這十年期間也是只吃炆牛腩.直至近年試過九記的湯及華姐的爽腩後才開始慢慢對這食物改觀.留意到在OR裡好評多的店,也會有興趣去一試,這天來到的店是自稱為"清湯腩王".清湯腩麵----本來是要貴七蚊的爽腩,但店員說沒有只得普通的清湯腩.麵條不太有彈性,鹼水味不重.湯底味道較薄,隨麵付送的蘿蔔軟淋但無味,牛腩是肥膏比肉多!比例大慨是六比四,假如叫肥腩的話豈不是九分膏一分肉?剩魚皮餃----是我不好!驚醒了沉睡在雪櫃內已不知多久的魚皮餃!此潔白顏色的餃全無魚皮餃應有的質感及味道,只得一陣陣雪藏味,棄不可惜!凍檸檬茶----出乎意料地是一杯做得比很多地方好的凍檸檬茶!不苦不澀甜度適中.看見店中有越式小食供應本是平常事,但發現牆上貼滿的藝人照片中的背景,原來是隔幾條街的澳門X記及旁邊的越XXX!(此店用吃素的志雲大師去推介越式大頭蝦!)利用名人效應賣廣告不是壞事,但要做得聰明一點,否則只落得貽笑大方下場.腦海中"叮"一聲,這店原來是那兩家店衍生出來的合成獸.

腦海中"叮"一聲,這店原來是那兩家店衍生出來的合成獸.
越式小食
腩定膏?
真會放入口?
剩魚皮餃
棄不可惜
凍檸檬茶
  • 凍檸檬茶
2010-06-22 13 浏览
雖然店舖叫清湯腩王,但係我覺得其實最好食ge係d蘿蔔,但係蘿蔔佢只會俾一小舊,因為蘿蔔吸收晒d牛腩ge味,係極之好食ge.佢雖然有清湯腩叫,不過d腩真係幾難食ge,所以最好唔好叫,係sin錢ge~
,所以最好唔好叫,係sin錢ge~
2010-06-13
  • 蘿蔔
2010-04-19 19 浏览
食 lunch 成日會0黎0既地方。牛腩好林,一0的都唔韌,又唔攝牙罅湯又請又甜,不過就唔知多唔多味精河粉彈牙蘿蔔好林又好甜我就覺得咖哩腩有0的談,但係我同事就覺得 OK (不過我一向都麻麻港式咖哩)。Service 一般,麵舖0黎講算唔錯。

食 lunch 成日會0黎0既地方。

牛腩好林,一0的都唔韌,又唔攝牙罅
湯又請又甜,不過就唔知多唔多味精
河粉彈牙
蘿蔔好林又好甜

Service 一般,麵舖0黎講算唔錯。
(非会员)
2010-04-09 13 浏览
今日食清湯牛腩,都OK香軟,肉同脂肪平衡,唔覺油淋淋。但係份量少D。湯就一般,加D牛腩汁會更好食。
今日食清湯牛腩,都OK香軟,肉同脂肪平衡,唔覺油淋淋。
但係份量少D。湯就一般,加D牛腩汁會更好食。
2010-04-09
  • 清湯牛腩
2010-04-08 16 浏览
昨天晚上,獨個兒來吃了一碗清湯腩麪。湯是很熱的,很清的。 味道對我來說是濃的,但不像有味精。 麪很彈牙但有鹼水味。 牛腩很軟,但有嚼頭; 有少少肥,對我來說還是可以的。對服務沒有任何期望,不過不失。價錢已忘記,應是二十多塊。
昨天晚上,獨個兒來吃了一碗清湯腩麪。

對服務沒有任何期望,不過不失。

價錢已忘記,應是二十多塊。
2010-04-07
2009-12-29 46 浏览
上次試完隔離的明記雞雜粥, 第二天便試這間清湯腩麵$23友人之雲吞撈麵$28清湯腩麵: 湯很清, 一試, 感覺不到鹼水味, 食到是蘿蔔豬骨煲的清湯 牛腩肥廋分明, 不知是甚麼部位, 很林, 不痴牙 麵挺彈牙和爽口 辣椒油ok辣和香(只試了少訐, 不想破壞清湯) 碗麵略小, 但飲埋湯就ok飽(我成碗飲晒, 好味) 果然是清湯腩王!雲吞撈麵: 只試了友人之雲吞, 挺鮮甜的, 正常
上次試完隔離的明記雞雜粥, 第二天便試這間
清湯腩麵$23
友人之雲吞撈麵$28

牛腩肥廋分明, 不知是甚麼部位, 很林, 不痴牙

麵挺彈牙和爽口

辣椒油ok辣和香(只試了少訐, 不想破壞清湯)
碗麵略小
, 但飲埋湯就ok飽(我成碗飲晒, 好味
果然是清湯腩王!

雲吞撈麵: 只試了友人之雲吞, 挺鮮甜的, 正常
肥廋分明的牛腩
蘿蔔
雲吞撈麵
雲吞撈麵
2009-12-27
肥廋分明的牛腩
蘿蔔
2009-11-15 19 浏览
坐低,舒服度係好過普通1x$碗既粉麵檔多0.5分既..叫左魚角牛腩河,,,等左5mins度..湯底ok,,幾特別,,碗野黎係d蔥放係根上面,除客人攪唔攪暈佢,,或唔要就張隻根上蔥掉走就幾方便,,廢話唔多講,,腩方面係瘦瘦長長,,口感好好,,但味道有d鬚鬚地,,個人feel到..可能愛好者係貪佢有呢陣味掛..我就只覺OK..魚角就幾彈口,,好味,,但好難唔口味又係個句la...= =
坐低,舒服度係好過普通1x$碗既粉麵檔多0.5分既..
叫左魚角牛腩河,,,
2009-10-12 24 浏览
晚上沒有節目,想吃清湯腩,就特登跑去佬廟吃,記得以前來這間店,發覺這間清湯腩做得不錯,今晚就再試吓啦!以前來都是吃清湯腩河,今次淨吃清湯腩,四十五元一碗都算貴,不過一分錢,一分貨,來到的時候這碗淨清湯腩都有七八件加兩件蘿白, 本人喜歡牛坑腩,因為肉質比較爽,吃起來有牛腩味,而肉質唔會好似普通牛腩咁鞋同咁廋,須然牛坑腩會肥少少,但本人總是覺得有少少肥才會好吃.還有他們的籮白都做得幾好,而清湯都好鮮甜,最後我連全部湯都喝完才走.........
而清湯都好鮮甜,最後我連全部湯都喝完才走.........
2009-10-11
$45.00 (晚餐)
  • 清湯牛坑腩
2009-09-17 23 浏览
在麥文記吃了一碗份量少, 味道不甚佳的水餃麵之後, 要找一些補償, 不久前到過這間甚多笑臉的店, 覺得未如理想之後, 那天看見它亦有供應咖哩腩等, 想試試.差不多四點, 只有我一個客, 叫了咖哩牛腩麵.兩分鐘有得食, 用大碗盛清湯和麵, 小碗盛著主角的咖哩牛腩.湯很多, 麵很少, 先試湯, 很淡, 有我不喜歡的藥材味, 和上次一樣, 心想: 這不應叫清湯腩, 要叫淡湯腩.才切題.小碗的牛腩極多油, 足有半寸厚, 牛腩切成手指般粗, 有五條, 其中兩條是肥膏, 不能吃, 之外是一件半薯仔, 味道嘛, 算是好的, 不辣.把麵浸在咖哩汁內才吃, 不健康, 但也沒法, 咖哩多油, 似乎很多店也一樣, 有沒有人想到健康這話題呢?味道其實也可以給 ok 的 , 但基於以上其他因素, 我根本不會再回頭幫襯, 要給喊面.
在麥文記吃了一碗份量少, 味道不甚佳的水餃麵之後
差不多四點, 只有我一個客, 叫了咖哩牛腩麵.
小碗的牛腩極多油
把麵浸在咖哩汁內才吃, 不健康
, 但也沒法, 咖哩多油
, 似乎很多店也一樣, 有沒有人想到健康這話題呢
?
2009-09-16
  • 沒有
2009-08-20 5 浏览
從openrice見到這間麵店的牛腩麵好像很不錯, 於是上星期六去了一試. 位於廟街的店子很細少, 中午時候也頗多食客, 有大半滿. 想試爽腩, 但店員卻說已經賣完! 於是點了清湯牛腩米線. 不出幾分鐘, 牛腩米線已經送上. 碗子大, 牛腩鋪滿了碗子, 約有八塊, 另外還白蘿蔔一大塊. 牛腩的味道一般, 牛味不重, 大概是雪藏貨, 牛腩不痩但又不太肥, 不黏牙又不o鞋, 算是不俗; 白蘿蔔的味道不錯, 清甜之餘還沒有渣滓! 至於湯方面, 帶有些甜味, 還看到一粒粒白色的小粒, 像是貝柱的東西, 一問之下, 原來廚師說是瑤柱, 用來加強湯的甜味! 米線也是滑滑的, 不過份量較少, 男生應該不夠吃.價錢方面比較貴, $23的價格, 不算是街坊價, 不過眼見熟客也不少. 侍應的服務態度也ok有禮貌, 有問必答. 雖然牛腩味道不俗, 但要稱得上清湯腩王, 還有一段距離, 但總的來說, 也是一間頗有誠意的小店.

清湯牛腩米線
2009-08-15
清湯牛腩米線
2009-08-18 9 浏览
看見這麼多好評, 一定要試試它是不是有料到.中午十二點半, 小小的店內只有一個客, 環顧只有四張枱和圓木凳.肥哥哥待應很客氣的招呼坐下. 看一看餐牌, 是普通的牛腩魚旦類的食品.本來想試爽腩撈麵, 不過要40大元, 不值得冒險, 要了普通版牛腩撈麵, $35.五分鐘有得食, 是用碗上的, 碗大份量少, 麵少牛腩也少, 是爽腩上一層最差的部份, 湯很清, 很多葱花, 不吃葱的人要預先吩咐, 否則功夫多多了; 特別的是一點油花也沒有.味道嘛, 有牛味, 沒有牛骨香味, 很淡, 敗筆是有藥材味, 是我最討厭的.牛腩的味道不算差, 但質感欠佳.麵的份量少, 比起湯麵多不了幾多, 很奇怪的是並不是用腩汁來撈的, 也不是用蚝油, 是用豉油加豬油. 味道其實不錯, 有長發的影子, 另外的是這裡不像他店, 附上一兩條菜伴碟, 而是兩件淡而無味的蘿蔔. 腍是很腍, 只是不甜也無牛味.假如不是牙擦擦要稱王, 味道也可接受, 還要價錢方面要向下調整三十巴仙. 即湯麵要賣廿元左右, 撈麵賣廿五元左右. 所以今次要給喊面.
看見這麼多好評, 一定要試試它是不是有料到
牛腩的味道不算差, 但質感欠佳
所以今次要給喊面
2009-08-18
2009-08-07 5 浏览
見上網d食評咁好... 特意去試下加上已經11點...呢度仲未close..好易搵...望落去好搶眼.....我企係門口...service d人已經出lei 推介...非常好之後就buy左個 清湯腩幼面 23$ (外賣)only問已經好香...唯一要扣分就係整個個人..隻手law住枝煙不個算na...好多個牛腩呀....但要個個都好淋..chi住小小肥高湯低好清甜真係...d面都出奇地好食絕對值得再食呀!! 等我今晚又去先.....
見上網d食評咁好... 特意去試下
加上已經11點...呢度仲未close..
好易搵...望落去好搶眼.....

之後就buy左個 清湯腩幼面 23$ (外賣)
不個算na...

好多個牛腩呀....但要個個都好淋..chi住小小肥高
湯低好清甜真係...d面都出奇地好食
絕對值得再食呀!! 等我今晚又去先.....
2009-08-06
  • 清湯牛腩
2009-07-27 20 浏览
之前其實都係我婆婆介紹嚟見個鋪面咁細,以為冇乜特別當叫左清湯腩魚旦頭面+魚皮(冇相= =)食完,,,好味到喊,清湯腩個味係岩岩好,唔太咸,唔太淡,肥瘦適中魚旦頭可以做乒乓球,夠彈牙D魚皮好脆下次一定再嚟
之前其實都係我婆婆介紹嚟
見個鋪面咁細,以為冇乜特別
當叫左清湯腩魚旦頭面+魚皮(冇相= =)
食完,,,好味到喊,
清湯腩個味係岩岩好,唔太咸,唔太淡,肥瘦適中
魚旦頭可以做乒乓球,夠彈牙
D魚皮好脆
下次一定再嚟