2018-10-17 105 浏览
本來滿心歡喜來吃這家附近的義大利餐廳,看評論之前真的期望很高,但是當天沒有lunch套餐,只有brunch可以選擇,叫了一個柚子皮豬鞍扒和一份肉醬意粉,豬扒普普,汁水不錯,但入味不足,配菜有花心思點綴,肉醬意粉有韌度,有嚼勁,應該是手工製作,配的番茄汁剛好提升了意粉的味道,十分濃郁,但是不足之處就是,真的太太太太多油了食了兩啖之後真的再難以吞落去,希望廚師能夠注意一下。
食了兩啖之後真的再難以吞落去,希望廚師能夠注意一下。
2018-10-16 71 浏览
伴隨老公到深水埗逛了一整天電線,納悶得很;得到回報是自選餐廳撐枱腳,當然老實不客氣,隨順選了荔枝角道的「食意」,來個意式大餐。 「食意」裝修以輕淺色系配襯簡約傢俱為主調;加上活潑的美術字體及圖案,輕鬆自在;座位亦算寬趟舒適。 餐前送上一份意式focaccia麵包,配橄欖油及黑醋汁,典型頭盤。經典卡邦尼扁麵 $88熟悉的卡邦尼,香草芝士的獨特味道,加上煙肉的咸香及醬汁黏口感,配搭合宜。主角扁麵較食慣的彈牙煙韌,制作用心。黑松露軟芝士薄餅 $168老公喜歡芝士,自己偏愛松露;這個披薩同時滿足我倆,怎能放過。原片的松露、濃郁的芝士及新鮮的火箭菜,放在烤得香脆的薄餅底上,份外吸引。值得一讚是原片的松露,而不是用松露醬,用料認真。意式羅馬茄焗鱸魚 $200原條鱸魚泡湯連鍋上,有驚喜。湯底主角有鱸魚,配上蕃茄、蜆仔、及大量香草。味道清淡郤透著濃濃的香料味道。魚肉剛剛熟,一梳梳的,雪白嫩滑。自家小店,自家制作,不論選材或烹調都帶著一份認真的執著,擺脫工廠倒模式的輸出,有性格。

經典卡邦尼扁麵 $88

黑松露軟芝士薄餅 $168

意式羅馬茄焗鱸魚 $200

2018-10-15 49 浏览
深水埗區是另一個美食之區,沒有很多大連鎖食店,卻開了很多新餐廳這家餐廳有點近南昌那邊,不過由深水埗站走過去的路程也不算太遠早前獲雜誌介紹才有機會認識這間店,餐廳特色為手工製作的麵餐廳設計走簡約風,Logo線條看似簡單但不平凡,跟這裡的菜式一樣前菜Soup fish $250意式羅馬茄煮多寶魚製作需時,如要點可預先點餐我對魚的認識不算多,多寶魚都是我第一遍食的,魚味十分濃湯:小番茄、蜆肉煮出來的湯帶點甜,甜得來又不會蓋過魚味吃完這道菜,口裡仍充滿魚味Eggplant Parmansen $56意式焗烤千層茄子🍆茄子好像比較少出現在西餐裡,千層麵一直都是我所愛的,想不到兩種食材的融合我是這麼喜愛,茄子超薄切,再放上茄醬、芝士等,每件剛好一口份量,咬下去茄醬芝士爆出來,十分滋味Strozzapreti with Prosciutto $168黑松露野菌忌廉汁手扭麵大推!!食過最有黑松露味嘅料理,平時好多餐廳經常都聲稱自己加了黑松露,雖然望到有一小點黑醬,但又不太食到黑松露味。不過這裡的手工麵真的是真材實料,超濃黑松露味之外,手扭麵我第一次見的麵Passion Fizz $48

早前獲雜誌介紹才有機會認識這間店,餐廳特色為手工製作的麵

前菜

Soup fish $250
意式羅馬茄煮多寶魚
製作需時,如要點可預先點餐
我對魚的認識不算多,多寶魚都是我第一遍食的,魚味十分濃
湯:小番茄、蜆肉煮出來的湯帶點甜,甜得來又不會蓋過魚味
吃完這道菜,口裡仍充滿魚味

Eggplant Parmansen $56
意式焗烤千層茄子🍆
茄子好像比較少出現在西餐裡,
千層麵一直都是我所愛的,
想不到兩種食材的融合我是這麼喜愛,
茄子超薄切,再放上茄醬、芝士等,
每件剛好一口份量,咬下去茄醬芝士爆出來,十分滋味

黑松露野菌忌廉汁手扭麵
大推!!
食過最有黑松露味嘅料理,

Passion Fizz $48
2018-10-14 72 浏览
餐具擺設,給人小清新的感覺。烤風乾豬面頰肉包帶子,賣相精緻,而包的外圍用煙肉包圍,讓人忍不住對它垂涎欲滴。吃下第一口後,深深明白為何這道前菜是值這價錢,份量只得兩個,我和朋友各自一人一個,但已經很滿足,整個包真的很JUICY。意式燒烤千層茄子,賣相吸睛,看似意大利千層麵,但比我預期的份量較小,只有四塊正方形的千層茄子,原先以為是一整塊長方形呈現。口感真的很像千層麵,層與層之間夾雜著肉醬般,美味可口,讓我的胃口頓時大開。美國IBP Prime西冷配火箭菜及巴馬臣芝士,餐廳有為顧客著想,把整塊西冷牛扒切好,繼而送上餐桌,使到身為客人的我能夠省卻麻煩。西冷點了七成熟,煎得剛剛好,肉鮮嫩及帶有肉汁,回味無窮。黑松露野菌忌廉汁手扭麵,「手扭麵」令我對它產生好奇,經詢問餐廳員工後,得悉麵條由自家廚房採用機器而製造,感覺很有趣,決定一試。果然沒有失望,每一條麵條都能沾上醫汁,不會太乾,而麵條的口感煙靭,相信每一位像我第一次光顧,皆留下深刻印象。所有食物都是即叫即做,而且不收加一服裝費。店員說午餐還有九折優惠。最後店員很友善勤奮,值得一讚。
餐具擺設,給人小清新的感覺。

最後店員很友善勤奮,值得一讚。
點菜後,隨即送上薄餅和黑醋,黑醋甜甜酸酸,作為開胃小菜一流!意式風乾火腿配蜜瓜 $78頭盤點了意式風乾火腿配蜜瓜,蜜瓜清甜,配上鹹香的風乾火腿,味道很夾,而且火腿質地柔軟,絕對不像急凍的,硬綁綁,旁邊亦有一朵用火腿卷成的花。另外,除了火腿和蜜瓜外,餐廳亦很有心思,在碟上有一粒粒蜜瓜汁的分子料理。經典卡邦尼扁麵 $88麵質柔軟,人手製作,扁麵伴蛋黃汁,不油膩。配料有洋蔥蒜粒,當然不少得半肥瘦火腿,配料和調味都有別於普通餐廳,普通菜式都有驚喜!廚師推介 意式羅馬茄煮鱸魚 $200鱸魚菜式有兩款,一款是鹽焗鱸魚,另一款是湯煮鱸魚,選擇後者,因為有海鮮,亦有蕃茄湯,可以試更多!鱸魚雖然焗過,但肉質依然嫩滑,本身肉多不多骨,鱸魚、蜆、羅馬蕃茄、青橄欖配上龍蝦湯底,將所有材料放入焗爐生焗,湯頭襯出淡淡然的魚肉味,整個菜式都吃出食材本身的鮮味。Berry Blossom $48無酒精的mocktails,有藍莓、紅桑子等莓果,好飲,味道不會過酸過甜。香蕉核桃拖肥忌廉批 $58外觀吸引,有士多啤梨、紅桑子等莓果,以及食用花作裝飾。雖然有拖肥,但忌廉批整體上不太甜,不覺得甜膩。核桃的味道不明顯,配上香蕉

意式風乾火腿配蜜瓜 $78

經典卡邦尼扁麵 $88

廚師推介 意式羅馬茄煮鱸魚 $200

Berry Blossom $48

香蕉核桃拖肥忌廉批 $58
外觀吸引,有士多啤梨、紅桑子等莓果,以及食用花作裝飾。雖然有拖肥,但忌廉批整體上不太甜,不覺得甜膩。核桃的味道不明顯,配上香蕉的自然甜味,恰到好處。

值得一提,餐廳等員工服務親切有禮,送菜時的擺位講究,感覺專業,然而卻不收取加一服務費,值得讚許!
2018-10-13 52 浏览
有位很好的同事last day,所以同她食頓好的!一同來到這間有情調的餐廳,靜靜地食飯,一同懷湎過去。餐廳除了堂食外,還有其他焙焙產品賣,都是自家製的!午餐餐牌免加一,有前菜、主食、飲品,仲有甜品送!南瓜湯湯很幼滑,南瓜味濃,真材實料!暖暖的多士沙律菜新鮮忌廉煙三文魚直紋窄通粉忌廉汁唔會太多、太膩,剛好。三文魚一片片的,融入了通粉內,好香煙三文魚味。長通粉的忌廉汁均勻,軟硬度適中,好味!美國肉眼扒配柚子醬肉眼扒很大塊,有少少肥肉痴住,唔韌。肉質好稔,咬落有肉汁,好鮮嫩。最特別係佢個汁!佢唔係平時食開既燒汁,而係柚子汁。好香柚子既味道,好清新,柚子配肉食好夾!好岩胃口,好食!配菜係西蘭花同蕃薯。蕃薯煎炸過,唔會爛晒,好香口!粉紅色既肉,好吸引!餐飲甜品!送的,係自家製奶凍!見到有一點點黑色既雲尼拿籽,真材實料,好香雲尼拿味!yummy!奶凍好滑,重奶味,又有香濃的雲尼拿味,好唔錯的甜品!好喜歡!我覺得這是一間着重質素及以客為本的餐廳,食物即叫即整; 唔收加一服務費 , lunch有九折呢!正!會要黎!

餐廳除了堂食外,還有其他焙焙產品賣,都是自家製的!

午餐餐牌
免加一,有前菜、主食、飲品,仲有甜品送!

南瓜湯
湯很幼滑,南瓜味濃,真材實料!

暖暖的多士

沙律菜新鮮

忌廉煙三文魚直紋窄通粉

Rigatoni  with  smoked  salmon

美國肉眼扒配柚子醬
肉眼扒很大塊,有少少肥肉痴住,唔韌。
肉質好稔,咬落有肉汁,好鮮嫩。

Rib  eye  with  yuzu  sauce

配菜係西蘭花同蕃薯。蕃薯煎炸過,唔會爛晒,好香口!

粉紅色既肉,好吸引!

餐飲

甜品

送的,係自家製奶凍!

正!會要黎!

Rib  eye  with  yuzu  sauce
2018-10-12 48 浏览
之前去康瑞食芋圓,無意中發現這間玩食字的意大利餐廳,其實都幾難想像喺深水埗這個平民區都會有一間專做意菜的餐廳,所以都想試下佢地嘅質素。今日特別推介就是這四款。坐低後,店員都好詳細介紹他們的精選,所以我哋都選擇今日兩款推介,分別是多寶魚及風乾牛肉薄餅。首先,我們選擇了這個蝦肉蟹肉沙律芝麻醬汁,平時食沙律,最怕沙律醬超濃味蓋過其他食材的味道。但這個沙律很清新,芝麻醬汁淡淡的,反而可吃出新鮮火箭菜的味道,配上一疏疏的蟹肉,口感豐富。Pizza Valtellina ,平時出邊食得多嘅係Parma ham, 而今次係Parma beef, 果然有一種淡淡的牛香,就咁食Parma beef比較鹹,配上火箭菜,剛剛能中和鹹味,還有一些巴馬臣芝士一起食,層次分明。另外餅底弄得很薄很脆口。這個是羅馬茄煮多寶魚,店員說個湯底係用龍蝦熬出來。一上枱,就知道很足料,多寶魚大大條,還有新鮮的蜆,而湯底並唔係落左好多茄膏或味精,似係靠食材慢慢熬出來,最怕在外邊飲湯,飲完之後喉嚨很乾。雖然龍蝦味唔算很出,但由於有海鮮,所以湯底係鮮甜,再配上啖啖肉嘅多寶魚,喜歡食魚的朋友,你應該會覺得這個菜式不錯。由於得兩個人的關
今日特別推介就是這四款。

另外餅底弄得很薄很脆口。

由於得兩個人的關係,所以我哋冇機會試他們的意粉,聽講他們的意粉是手造的,下次我哋會再嚟試試。
2018-10-10 47 浏览
深水埗,屬十八區中最平民的區分。平日到深水埗用膳多數不能要求可以坐得舒服。小店面積不大,坐得有點背貼背,衛生環境亦多數一般。雖然價錢平宜,不能有再多要求,但總希望能夠舒舒服服享用一餐飯。食意位處荔枝角道,稍為遠離深水埗心臟地帶,可能亦因為如此,餐廳擺設比較闊落。食意裝修上略見心思,光猛簡約,第一感覺良好。意大利菜本來亦不算是高級菜,意粉薄餅多數份量大,供一大班朋友分享。食意餐牌上有前菜、意粉、薄餅、主菜及甜品,另有飲品餐牌,選擇很多,亦不設加一。下單後侍應先送上薄餅小食,薄餅微暖,入口既煙韌亦鬆化,點上黑醋作為開胃菜很不錯。意式焗烤千層茄子此前菜入口感覺很像迷你千層麵,但將肉醬改為茄子片,鮮茄酸甜濃郁味道不減,素菜更能減低菜式飽滯感。煙三文魚蘆荀薄餅薄餅中間薄脆而外圍鬆化,麵粉味道很香,很有即燒薄餅的味道。煙三文魚油潤而蘆筍鮮甜,放在薄餅上味道不會過鹹。經典卡邦尼扁麵卡邦尼扁麵醬汁沒有用上忌廉,而只用雞蛋芝士,加上有不少洋蔥碎及香脆醃肉條,入口比一般的清新,就算兩人同享一碟,亦不會有飽滯感。扁麵屬手工麵,比機製的柔軟而富有彈性。美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士護心肉產量少,被視為

意式焗烤千層茄子

煙三文魚蘆荀薄餅

經典卡邦尼扁麵

美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士
護心肉產量少,被視為珍貴肉類。安格斯護心肉燒至七成熟,顏色保持粉嫩,肉汁豐富又軟腍。黑醋醬比一般黑醋汁杰身,滴到碟上依然保持著水滴狀狀態,味道酸甜有致,護心肉點上黑醋醬更能提升味道。

香蕉核桃拖肥忌廉批
此拖肥忌廉批有全個或六份一件,香蕉所佔份量頗多,香軟甜滑,拖肥忌廉味道意外地輕盈,加上粒粒核桃碎,味道既清新亦軟滑。拖肥忌廉批上面有點點花瓣碎、朱古力碎及新鮮生果裝飾,賣相美絕。
2018-10-09
2018-10-09 41 浏览
朋友推介我來到Eatalian食晨順便聚一聚因有午餐有九折食物即叫即整朋友食過叫我再一起encore 所以我應約一齊開心午餐深水埗A2 出口北河街一路直行轉右就找到二人各叫了兩個set lunch揀了美國肉眼扒配柚子醬七成熟的肉眼🥩烹煮剛好鎖住肉汁肉的質感非常之柔嫩多汁配搭柚子醬微酸好醒胃仲有配菜,平衡番塊肉眼好有質素的肉眼🥩另外很值得一提是上每菜時都會解釋食物內容好用心的態度眼見應該是老闆吧他都很用心關每位客人口味就連他的員工都一樣從未試過有一間餐廳是那麼互動的去了解每位客人的食感🍵是日餐湯洋蔥湯湯料十足洋蔥鮮甜🥗餐前沙律是凱撒沙律雖然是即叫即整但不會令人感到需時很久才出餐非常有效率值得一讚🐟鱸魚扒分了三大塊方便進食完全沒有腥味非常新鮮魚肉好滑二人都分別叫了花茶苿莉花茶甘菊花茶待應超細心提我地焗一焗先倒出來飲照顧周到餐前脆多士最後仲有香蕉蛋糕送👏🏻🍰甜度適中香蕉味唔會過濃非常鬆軟朋友唔喜歡香蕉味都掃清餐廳的認真對待態度服務周到是以客為本的餐廳更難得的是免收加一服務費讓我們有一個愉快和很有食意的午餐

朋友推介我來到Eatalian食晨

🥩
烹煮剛好鎖住肉汁
肉的質感非常之柔嫩多汁
配搭柚子醬微酸好醒胃
仲有配菜,平衡番塊肉眼
好有質素的肉眼

服務周到是以客為本的餐廳
更難得的是免收加一服務費
讓我們有一個愉快和很有食意的午餐
2018-10-06 49 浏览
同朋友經過深水埗, 見e間意式餐廳裝修好新正, 感覺幾舒服, 就入去食dinner!👭😊 入到去, 燈光柔和, 坐位寬闊, 周圍佈置幾靚!👍🏻待應好好, 一坐低就遞水同menu, 之後介紹下今晚特別推介--鱸魚菜式。我同朋友都鐘意食魚, 決定點鱸魚同豬胺扒。😎😁 等過陣, 有d餐前小食提供👍🏻👍🏻e個薄餅好香脆, 點埋d橄欖油同黑醋好好味!😋配埋壼茉莉綠茶, 慢活! 食完小食無耐, 主菜豬胺扒上枱, 估唔到都好厚肉👍🏻😁, 賣相吸引!鋪面一片片過d係柚子, 香香甜甜, 幾好味!😋切開豬胺, 見入面仲有d粉紅肉, 剛熟!👍🏻😎食落好厚肉, 多肉汁, 味道鮮甜!旁邊d雜菜都好爽脆, 好食!😊 食完豬胺扒, 再上e道茄煮爐魚, 聽待應講係廚師將d新鮮材料同原條爐魚慢烤的。好大一盆, 原來入面放左橄欖、蜆、好多羅馬茄等等。我每樣都好鐘意, 特別係d橄欖同茄仔, 好fresh好好味!👍🏻😋e款可以當魚湯感飲。爐魚魚肉多又唔鞋口, 魚味濃!湯底應該都加左dd酒, 夾埋配料, 清香感覺, 可以邊飲湯邊食海鮮! 最後可以慢慢嘆埋壼茉莉綠茶, 同甜品拿破崙。拿破崙皮都鬆脆, 入面隔層鋪左d

入到去, 燈光柔和, 坐位寬闊, 周圍佈置幾靚!👍🏻

伊比亞豬胺扒配柚子醬

意式羅馬茄煮爐魚

拿破崙千層酥

最後可以慢慢嘆埋壼茉莉綠茶, 同甜品拿破崙。拿破崙皮都鬆脆, 入面隔層鋪左d吉士。👍🏻😊花茶飲完, 待應再幫我地加返熱水, 又飲過!😊

伊比亞豬胺扒配柚子醬
意式羅馬茄煮爐魚
拿破崙千層酥
2018-10-06 28 浏览
今晚我和朋友來了深水埗這間意大利餐廳吃晚餐。看著餐牌那麼多美食,真有點無從入手,最後我們點選了店員特別推介的意式羅馬茄煮多寶魚,以及自選的野菌牛肝菌寛條麵。這間店首先送了一客小食給我們,叫Forcaccia, 可以點香醋或橄欖油來吃,這種配搭挺清新的,作為前菜挺合適。前菜我們還另外點了烤風乾豬面頰肉包帶子,就如菜式名稱,這道菜是用烤過的豬面頰肉包著兩粒帶子。烤豬面頰肉鹹鹹的很香口,放在上面的蒜蓉也很香,跟鮮甜的帶子味道非常夾。兩粒帶子都大大粒,很彈牙,非常好吃。意式羅馬茄煮多寶魚:番茄湯裡除了有多寶魚外,還有橄欖,蜆肉,酸酸甜甜又帶有魚的鮮味,非常好喝,又不會覺得太鹹。多寶魚的肉質很鮮嫩,很滑,完全不會覺得煮得老或韌,而且這條魚本身不算多骨,吃起上來也方便。野菌牛肝菌寛帶麵:知道這間餐廳的手工麵挺出名,而且都是即叫即製,所以我們特地點了這道菜。醬汁很惹味,鹹鹹的挺好吃,寛帶麵很煙韌,而且還很入味,口感不錯。餐廳的環境裝修挺不錯,另外值得一提的是,店員都很主動來加水,收拾碗碟,服務態度好。可看出這間餐廳不只用心烹調食物,還著重服務質素,以客為本。結帳沒收取加一,另外lunch還有9折呢,
今晚我和朋友來了深水埗這間意大利餐廳吃晚餐。

結帳沒收取加一,另外lunch還有9折呢,價錢經濟!
2018-09-27
2018-10-06 59 浏览
我唔到深水埗入面都有一間咁靚嘅意大利餐廳,由地鐵站行入去三條街,都唔算偏僻嘅地方就已經有一間又平又好食嘅意大利菜。餐廳的set lunch由60幾到120幾不等,睇下你嗰日個心情添,就可以揀返自己想食嘅lunch set。朋友同我就揀咗鱸魚同埋美國肉眼扒,跟個沙拉同蘑菇湯。忌廉蘑菇湯有好重嘅忌廉牛奶味,蘑菇味雖然唔係好出,但香味俱全,沙拉就正常咁。個主菜好驚艷,首先美國肉眼扒係用柚子汁煮成,嗅落去本身以為怪怪的,加埋少少柚子皮食,冇左牛排的油膩感,因為本身塊扒都有相當的油脂,雖然超香口, 但食耐左都會有膩的感覺,但加左少少柚子皮一齊入口,就好似全新的一道菜咁,真係勁有趣!鱸魚就相對係清新的口味,有少少杏仁片同沙拉菜係上面,脆脆的魚皮加魚肉。因為我係同朋友share食,所以呢兩道菜係完全balance左我地嘅味覺!最後個甜品都加曬分,雲呢拿籽、奶味重,唔洗講都知有幾好食lolanyway下次去深水埗都會去幫襯 hahahaha

anyway下次去深水埗都會去幫襯 hahahaha
朋友生日,佢係深水埗返工,上網搵一搵見到呢間環境唔差嘅意大利餐廳,就一於即刻打電話book位。嚟到呢度環境好光猛,坐位有空間,坐得舒適。前菜-意大利薄餅,香脆可香。配搭埋秘制茄蓉醬,既酸又清新😍意式風乾火腿配哈蜜瓜,火腿咸香味濃,食完唔會太咸同埋口渴。哈蜜瓜清甜,成件事好配合👍美國IBP Prime西冷配火箭菜及巴馬臣芝士,即使無任何醬汁都唔會dry,牛肉質嫩滑,肉汁豐富,只係加左海鹽同黑椒,原汁原味,熟度同煮法都完美演譯Prime西冷😋粉色汁莎樂美腸寬條麵,粉色汁即係蕃茄汁,酸酸甜甜,寬條麵煙韌有口感,加埋莎樂美腸嘅香脆,好有驚喜。飲品份量多,梳打同coke zero 好冷涼,爽哂😍😍總括而已,餐廳比我嘅感覺好好,友人亦好滿意呢餐慶生安排,由其呢度service 非常好,服務員每道菜都會細心介紹,以客為本,食物亦都係即叫即整,食物質素同新鮮度都有保證。最重要嘅係全日都無加一服務費,lunch仲有9折添👍👍香港罕有的良心企業,支持支持🤗

嚟到呢度環境好光猛,坐位有空間,坐得舒適。

前菜-意大利薄餅,香脆可香。配搭埋秘制茄蓉醬,既酸又清新😍

飲品份量多,梳打同coke zero 好冷涼,爽哂😍😍

2018-10-04 37 浏览
即興同朋友食個lunch,朋友揀左呢間新開嘅店。我諗佢同隔離嘅酒店同一公司,仲心諗佢應該都做多啲酒店客生意,點知入去又不盡是。每個餐由$68到$128不等,有前菜 (沙律/湯),主食及飲品 (咖啡/檸檬茶唔使加錢)。深水埗區黎講係偏貴,不過坐得舒服都可以嘅。 (埋單先知午餐有九折)我同朋友揀左兩個麵波隆那豬肉醬寛麵,$68)寛麵都係我地鍾意嘅煙“un”口感,豬肉略少,但有茄膏醬搭夠。都有蒜香味。芝士鮮茄牛肉醬千層麵 ($73)味道較上一碟淡味,但都好夠味。一食就感受到鮮茄🤣🤣 (食到蕃茄味,但都食得出有落唔少茄膏),有六至七層千層麵,同大廚都落左唔少芝士,好正 😋😋😋 兩個餐我都推介,但最最最好食係送嘅牛奶布丁細細杯太唔夠喉,滑滑的,唔太甜,有奶香味,為呢一餐有完美句號。 睇其他人都推介手打pizza. 下次食下先。

我同朋友揀左兩個麵:

(波隆那豬肉醬寛麵,$68)

芝士鮮茄牛肉醬千層麵 ($73)

兩個餐我都推介,但最最最好食係送嘅牛奶布丁

睇其他人都推介手打pizza. 下次食下先。
2018-10-03
住在深水㻉的同學強烈推介附近的小清新西餐廳,一進店內,員工笑容😊可嘉,給人被受歡迎的良好感覺。率先奉上兩杯檸味清水後,我們細看餐牌後,還是拿不定主意,最後採納了廚師推介。前菜有橄欖油跟香醋脆面包,沾上慢慢嘴嚼,吃那簡單的麥香,慢慢等食物來,也很寫意喔!意式風乾火腿配蜜瓜78上碟用心,放得美觀,真材實料,份量多,蜜瓜清甜爽口,配帶有咸香的風乾火腿同吃,每塊也怡人。風乾牛肉薄餅188這個就是店員推薦的是日薄餅,這個先焗好芝士餅底十分驚喜,薄餅薄脆,涵料蠻豐富,牛肉質地結實帶咸味,肉味甚濃,和火箭菜芝士餅底同吃相當夾,少苦中和了當中的重口味。經典卡邦尼扁面88 醬汁能充分令每根具彈性的手製面條都掛上,濃密口感,令人欲罷不能,和煙肉蒜蓉香草等互相交融,味道不濃郁,卻含有不少芝士香呢!朱古力心太軟78 樣子挺精緻,刺破不油膩的朱古力旦糕外層後,涵心很少,朱醬是尚算輕盈的甜度,不足之處是較熟,但配奶感強的雲呢拿雪糕齊吃,牛奶味香,冷熱交替,也不錯。盒破崙千層酥68😯擺碟層層疊,吉士醬打得很細滑,口味挺香,水果很新鮮,酸甜平衡,酥皮做得鬆化,一口咬下,又軟又硬,十分有層次,甜甜的相當可口。食後感:沒

意式風乾火腿配蜜瓜78

風乾牛肉薄餅188

經典卡邦尼扁面88

朱古力心太軟78

盒破崙千層酥68

食後感:沒有加一的滋味意大利晚餐,職員卻是照顧周到,上菜有效率外,也殷勤添水,萬萬想不到原來還不用額外的服務費呢!

• 意式風乾火腿配蜜瓜