2018-10-01 410 浏览
深水埗近年進駐了不少有質素的小店,朋友這次帶了我來這間意大利餐廳,告訴我餐廳最有名的是手工麵和服務質素,說喜歡吃面的我絕對不能錯過。進入餐廳後,發現內在的裝潢讓人感到很舒適,有一個樓底很高的收銀處,加上燈光柔和,令人感覺放鬆,可以同朋友一邊食飯一邊談天。坐下後,店員十分主動地過來介紹今日推薦的四款菜式,我們叫了其中一款—意式羅馬茄煮鱸魚、牧羊人 pizza,和博洛尼亞豬肉醬寬麵,份量絕對足夠二人進食。很快地店員送上餐前小食—醃羅馬茄配脆餅。羅馬茄用咗意大利黑醋醃製, 甜甜酸酸的非常開胃。而脆餅是手工製造的口感,我哋將羅馬茄放上脆餅一齊食,一脆一軟,口感非常特別。吃完前菜,我期待的手工寬麵麵上枱了。 這間餐廳最有名的是手工麵,在香港比較少少機會可以食到,店員表示店內的手工麵是每日新鮮做,而且每一道菜也是即叫即製,希望客人可以食到最好品質的食物,十分值得一讚!寬麵一入口就知道並不是外面用機整的, 因為寬麵比外面的煙韌得多,十分有口感,而且每條意粉非常完整,並不像其他意粉,有時會爛掉。 原本以為豬肉醬是跟肉醬意粉差別不大,但不論是色澤跟味道都不同,豬肉醬能清楚吃到肉的味道, 而不會被番茄的味

可以同朋友一邊食飯一邊談天。

很快地店員送上餐前小食—醃羅馬茄配脆餅。

吃完前菜,我期待的手工寬麵麵上枱了。

寬麵一入口就知道並不是外面用機整的, 因為寬麵比外面的煙韌得多,十分有口感,而且每條意粉非常完整,並不像其他意粉,有時會爛掉。 原本以為豬肉醬是跟肉醬意粉差別不大,但不論是色澤跟味道都不同,豬肉醬能清楚吃到肉的味道, 而不會被番茄的味道所掩蓋,顏色也偏橙色, 明顯地不是用茄膏煮出來的醬。

牧草人Pizza 同樣一看就知道是自家製,無論是整個 pizza 形狀還是批邊都是不規則的。牧羊人意大利香腸、瑞可達芝士、紅蔥頭、豆苗、番茄醬製造,薄身餅底而批邊很脆,吃下口感與外面的很不同,外面微脆但內裡煙韌,加上滿滿的材料,使人想一食再食。

最後上菜的是鱸魚,呢度菜最令我驚訝,竟然是整條魚上,而一般餐廳都只會食到魚塊! 鱸魚煮得剛剛熟,所以入口非常嫩滑, 而且 魚本身已經新鮮,所以吃到魚的鮮甜,而且多了一種海鮮甜味。 店員細心地跟我們講,湯底是龍蝦湯, 所以滲進了魚肉中。龍蝦湯提升了魚的鮮味,而且看得出湯底也是自家的,顏色清澈,絕對不是加了多種調味和化學品的龍蝦湯。

鱸魚伴有多隻脹卜卜的珍珠蜆, 珍珠蜆吸掉了龍蝦湯,每咬一口蜆肉都是在飲湯底!推薦這道菜式!

餐飲

最值得讚賞的是,餐廳的食物是即叫即製,讓客人能夠吃到最新鮮、最直接的食物,享受高品質的美食,是每一個食家也理想的餐廳!
2018-08-30
  • 意式羅馬茄煮鱸魚
一開頭去到呢間小店都覺得有啲小驚喜,估唔到深水埗區都有間幾別緻嘅西餐廳💕。門口仲貼住佢地promote傳統carbonara嘅info,作為carbonara fans,未睇真個menu,我都下定決心要點佢地個carbonara試下,不過之後就知道大伏喇...🤢店員安排左我地坐4人枱,幾寬敞👍🏻,佢仲隨即介紹左佢地嘅廚師推介。有另一位店員放低餐具之後都有交代佢地嘅promotion,可以free每位客人一杯red/ white wine或者指定mocktail,感覺上都幾抵😆。我地點左Carbonara同埋Margherita pizza。送嘅mocktails就揀左大路嘅virgin mojito同埋berry blossom。未上主菜之前,先上好鬆軟嘅意式烤薄餅配上橄欖油同醋☺️,我就唔太鐘意嗰兩款調味料,但係齋食個烤薄餅都好ok😆,暖暖地、好鬆軟,真係高質嘅前菜👍🏻。等左唔係好耐,Margherita pizza都隨後送到。佢個形狀好得意,好似運動場咁😂,切成左8份。口感上,嗰4個角落嘅pizza就硬身啲,難咬啲🤔。不過味道上,呢個pizza都ok,番茄味幾出,正常嘅水準啦。另一個

另一個主菜,就係我地期待已久嘅carbonara。一睇落已經係隻碟好大但份量超少,更可惜嘅係,呢個carbonara一啲都唔似carbonara!唔creamy,唔夠蛋黃味!仲要橄欖油味極重,真係食到成個口都充斥住油脂咁🤢🤢🤢,差評呀👎🏿!

最後兩杯mocktails都發揮出正常水準。Virgin mojito夠薄荷,cherry blossom嘅甜味都恰到好處,叫做拎返少少分。

整體而言,本應係皇牌嘅carbonara真係好失分👎🏿,一啲都唔好食。俾返個ok都只係因為其他食物水準正常,環境服務唔錯,試一次真係夠了。
2018-09-26
放工時間到深水埗買點東西, 發現原來在喧鬧的深水埗,竟然有一間不錯的西餐廳 餐廳叫"Eatalian" 環境走簡約風,座位寬闊 在人多車多的香港,有一間座位比較寬敞已是一件難事 當晚就有不少三五好友在店用餐 點好餐,職員送上蕃茄薄餅作開胃菜 蕃茄放在醋汁調味,酸酸的,配合薄餅非常開胃 餐廳每日都有不同的Today Special ,當天其中一款是意大利式炸飯波 芝士四重手製薄餅,薄餅跟芝士是最佳拍檔 手製薄餅不會有厚實的包邊,更香脆可口,像餅乾 不怕吃薄餅邊吃到飽! 它們的意粉也是手製的,有機會再點! 炸飯波我們點了一客,炸得非常香脆 咬開內面感覺有點像是薯仔,香料味較濃 我們不知道餐廳會有開胃菜,所以也點了一個頭盤 :野菌醬蒜香意式烤面包 面包烤得很脆,但覺得餐廳的薄餅頭盤已非常好 可以點別的,多吃一點種類(๑✧∀✧๑) 男朋友是牛魔王,我們點了護心肉 香濃的牛肉,肉質有彈性 吃完很滿足
放工時間到深水埗買點東西,
發現原來在喧鬧的深水埗,竟然有一間不錯的西餐廳

餐廳叫"Eatalian"
環境走簡約風,座位寬闊
在人多車多的香港,有一間座位比較寬敞已是一件難事
當晚就有不少三五好友在店用餐
點好餐,職員送上蕃茄薄餅作開胃菜
蕃茄放在醋汁調味,酸酸的,配合薄餅非常開胃

芝士四重手製薄餅,薄餅跟芝士是最佳拍檔
手製薄餅不會有厚實的包邊,更香脆可口,像餅乾
不怕吃薄餅邊吃到飽!

它們的意粉也是手製的,有機會再點!

炸飯波我們點了一客,炸得非常香脆
咬開內面感覺有點像是薯仔,香料味較濃

面包烤得很脆,但覺得餐廳的薄餅頭盤已非常好

可以點別的,多吃一點種類(๑✧∀✧๑)

男朋友是牛魔王,我們點了護心肉
香濃的牛肉,肉質有彈性
吃完很滿足
2018-09-04
2018-09-26 25 浏览
較早前看過雜誌介紹這裡的手工麵做得不錯,店內環境光猛, 簡約的裝修, 播著輕音樂, 令人放鬆寫意。 原來這餐廳是免收加一服務費的, 但服務絕不馬虎, 當我們用手吃薄餅時, 店員主動奉上濕紙巾, 晚餐尾聲時,店員細心將牙籤放在桌面上。更有不少一對對的情侶選擇在此吃晚飯, 促膝長談, 舉杯對飲。而午餐有九折優惠, 食物都是即點即煮, 新鮮熱辣的。 店員先奉上餐前小吃和酸酸甜甜的番茄, 是一道很好的開胃小吃。意粉 ~ 辣蝦肉碎蒜蓉銀魚柳扁麵 $118 - 這碟手工麵果然沒有失望, 手工麵帶嚼勁彈牙, 非常有口感, 帶一點辣,再配以龍蝦汁,令味道提升。薄餅 ~ 意式風乾火腿火箭菜薄餅$128 –  風乾火腿鹹香惹味,而薄餅入口外脆內煙韌, 非常喜歡這種手工薄餅。主菜 ~ 美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士$148 – 吃牛肉不外乎肉眼或西冷, 很少聽見以護心肉為主菜, 要求了五成熟的護心肉, 生熟度剛好, 入口鮮嫩且肉味濃郁, 加上酸酸甜甜的黑醋汁,令牛味更突出, 還有馬臣芝士令味道更能提升。甜品 ~ 拿破崙千層酥 $68 – 賣相精緻,  酥皮表面塗了焦糖醬, 鬆脆可口,三層香脆的酥皮與

主菜 ~ 美國

甜品 ~ 拿破崙千層酥 $68 – 賣相精緻,  酥皮表面塗了焦糖醬, 鬆脆可口,三層香脆的酥皮與軟滑的吉士醬一起吃很配合,絕對有酒店水準。

甜品 ~ 香蕉核桃拖肥忌廉批 $58 –  香蕉再加上拖肥,不要以為是一道很甜的甜品,這忌廉批味道輕盈, 不會太甜, 忌廉幼滑內有核桃粒, 然後是香蕉加拖肥,最後是餅底, 多重層次享受。

2018-09-18
  • 拿破崙千層酥
  • 香蕉核桃拖肥忌廉批
  • 辣蝦肉碎蒜蓉銀魚柳扁麵
2018-09-22 56 浏览
橫掂未試過在平民區食意大利菜,就一嚐試下。咁一入店內,店員主動過來推介今天的是日精選及搵位俾我哋。而是日精選是羊奶芝士蜆扁麵及意式羅馬茄煮鱸魚。咁唔想食魚下就揀咗扁麵。之後主菜揀咗炸粗薯條配香辣醬及黑松露醬,煙三文魚露荀薄餅,美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士。至於主菜,前菜未到前,店員為帶來由麵粉搓成嘅烤餅,以及為該烤餅而設的凍蕃茄粒醬醋。沒想到凍蕃茄粒醬醋會咁夾烤餅。夾出後能在遮蓋烤餅的淡,亦能帶清新感覺。不久點的菜到了,炸粗直薯條配香辣醬及黑松露醬。配搭香辣醬及黑松露醬後,薯條更上一層樓。因香辣醬令口感清新,黑松露醬又特別且很香。不久送上是日精選-羊奶芝士蜆扁麵。很重羊奶味。蜆肉不會過火。扁麵的香,食落很滑。整件事很特別。再者送上煙三文魚露荀薄餅。露荀很鮮甜,煙三文魚很入味。薄餅烤得香脆。最後帶來美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士。因怕太生,叫了7成熟。但一樣做到入口鮮嫩濕潤,牛味濃郁。加上酸甜度適中的黑醋汁,牛味更加突出,巴馬臣芝士令整道菜更香,味道更豐富。最後覺得該為着重質素以客為本的餐廳,食物亦即叫即整;還有一樣比其意菜特別的就是全日不收加一服務費。
橫掂未試過在平民區食意大利菜,就一嚐試下。

最後帶來美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士。
2018-09-20 49 浏览
食意 Eatalian星期四,森仔和朋友食飯。就去左一間位於深水埗的餐廳:食意 Eatalian餐廳在深水埗,位置算方便昜搵 裝潢走西式簡約路線,感覺舒適,溫和格調,地方廣闊。讓人坐得舒服,亦是跟好朋友談天的好地方。講反最重要的食物質素。當天森仔叫左1個前菜2個主菜同1個小食。全部都是即叫即造,非常用心!🤓🤓 烤薄餅皮配蕃茄(免費餐前小食)比起餐前麵包,呢度比較特別既係以薄餅皮加將蕃茄莎莎放上去同食,酸酸地好開胃呀前菜1:意式焗烤千層茄子賣相好吸引服精緻,打卡一流,外型細細舊容易入口。味道很創新。吾錯吾錯👍🏼主菜2: 燴海鮮蕃茄醬墨魚麵賣相相當似肉醬意粉,味道濃烈,配上大量的海鮮絕對一流墨魚麵咬落帶有煙韌口感,份量二人剛剛好,喜歡濃味的朋友必試主菜2:蕃茄龍蝦湯鱸魚呢個係成條魚上,湯有鮮甜的龍蝦味及蕃茄疏菜條魚SIZE大到手碗位置,2個人絕對夠食小食1:美式炸薯條薯條配上香草及兩個醬,分別係(黑松露和茄汁)外表美觀👍🏼👍🏼👍🏼🤓🤓可以因應返自己口味而配上醬汁,正情一流👍🏼👍🏼👍🏼整體來說,餐廳舒適,地方廣闊。而餐點,服務員很有禮貌,食物既質素就正正常常。算係中價之選😂
食意 Eatalian
星期四,森仔和朋友食飯。
就去左一間位於深水埗的餐廳:食意 Eatalian

餐廳在深水埗,位置算方便昜搵
裝潢走西式簡約路線,感覺舒適,溫和格調,地方廣闊。
讓人坐得舒服,亦是跟好朋友談天的好地方。

講反最重要的食物質素。

烤薄餅皮配蕃茄(免費餐前小食)

前菜1:
意式焗烤千層茄子
賣相好吸引服精緻,打卡一流,外型細細舊容易入口。
味道很創新。吾錯吾錯👍🏼

主菜2:
燴海鮮蕃茄醬墨魚麵
賣相相當似肉醬意粉,味道濃烈,配上大量的海鮮絕對一流
墨魚麵咬落帶有煙韌口感,份量二人剛剛好,喜歡濃味的朋友必試

主菜2:
蕃茄龍蝦湯鱸魚
呢個係成條魚上,湯有鮮甜的龍蝦味及蕃茄疏菜
條魚SIZE大到手碗位置,2個人絕對夠食

小食1:
美式炸薯條
可以因應返自己口味而配上醬汁,正情一流👍🏼👍🏼👍🏼

整體來說,餐廳舒適,地方廣闊。
而餐點,服務員很有禮貌,食物既質素就正正常常。
算係中價之選😂
  • 意式千層茄子
2018-09-19 113 浏览
眼見今日要去長沙灣拎嘢,咁拎完之後,行返去荔枝角道搵巴士搭,經過見到呢度有間新嘢,之前未見過。原來係意大利餐廳。咁朋友又話,橫掂未嚮平民區食意大利菜,就一嚐試下。進入店內,店員很快替我倆找位,不久就有位啦。坐下來,店員主動過來推介今天的是日精選。而是日精選是羊奶芝士蜆扁麵及意式羅馬茄煮鱸魚。本身怕腥嘅我就選擇羊奶芝士蜆。之後主菜揀咗炸粗直薯條配香辣醬及黑松露醬,煙三文魚露荀薄餅,美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士。至於主菜,前菜未到前,店員為我們一些小食。只帶來由麵粉搓成嘅烤餅,以及為該烤餅而設的凍蕃茄粒醬醋。如果只吃該烤餅或凍蕃茄粒醬醋,會覺得乏味,因烤餅淡口,醬醋帶酸。但兩者同時間進食,會為口感帶點刺激,因有咬口之餘亦帶點酸味。這令胃口大開。食過小食後,就送上炸粗直薯條配香辣醬及黑松露醬。薯條不像其他快餐店咁重粉味。食得出薯味很重,而且又粗身,很香口。再配搭香辣醬及黑松露醬就更上一層樓。因香辣醬令口感清新,黑松露醬又特別且很香。再者送上是日精選-羊奶芝士蜆扁麵。很好濃嘅羊奶味。蜆肉剛熟,不會過火。開頭都擔心有羊騷味,但食落並沒有。而且扁麵保留該有的天生完美嚼勁,亦帶有羊奶的香,
再者送上是日精選-羊奶芝士蜆扁麵。很好濃嘅羊奶味。蜆肉剛熟,不會過火。開頭都擔心有羊騷味,但食落並沒有。而且扁麵保留該有的天生完美嚼勁,亦帶有羊奶的香,食落很滑。
最後帶來美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士。
職員提議我們要3成熟,不過怕太生,所以叫7成熟。但7成熟出來的效果也真的有做到入口鮮嫩濕潤,牛味濃郁。加上酸甜度適中的黑醋汁,牛味更加突出,巴馬臣芝士令整道菜更香,味道更豐富。
今餐令我覺得該是着重質素以客為本的餐廳,食物亦即叫即整;最好還有一樣優勝之處就是全日不收加一服務費。
烤餅
凍蕃茄粒醬醋
炸粗直薯條配香辣醬及黑松露醬
煙三文魚露荀薄餅
羊奶芝士蜆扁麵
美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士
  • 煙三文魚蘆筍薄餅
之前上網睇到呢間有手工意粉覺得幾吸引所以bookmark左, 今次同朋友試左晚餐3個菜,食物同服務都算滿意, 重因為餐廳剛有酒牌有得免費飲紅/白酒~有機會想再試其他菜式如果有set dinner 更好~

2018-09-18
同朋友約咗去深水埗買嘢,經過呢度睇吓有咩食,行經過見到有間裝修唔錯嘅意大利菜😻呢度環境寬敞,坐得舒適。一坐低服務員即刻送上前菜。甜餅x蕃茄汁❤️餅非常鬆脆,有牛油香。蕃茄汁酸酸甜甜,配搭。蟹肉沙律❤️配搭酸酸芝麻醬,蟹肉分量多,清新得來又有口感👍意式風乾火腿配哈蜜瓜❤️哈密瓜超甜,底部切左一刀,食粒方便。火腿唔會太鹹,中和感剛好😬美國IBP Prime西冷配火箭菜及巴馬臣芝士❤️熟度剛剛好,牛汁豐富。配搭火箭菜同芝士碎片,清新唔油膩。粉色汁莎樂美腸寬條麵❤️蕃茄汁配上脆皮莎樂美腸😋😋寬條麵有口感,好食👍

呢度環境寬敞,坐得舒適。一坐低服務員即刻送上前菜。

甜餅x蕃茄汁❤️
餅非常鬆脆,有牛油香。蕃茄汁酸酸甜甜,配搭。

蟹肉沙律❤️
配搭酸酸芝麻醬,蟹肉分量多,清新得來又有口感👍

意式風乾火腿配哈蜜瓜❤️

美國IBP Prime西冷配火箭菜及巴馬臣芝士❤️
熟度剛剛好,牛汁豐富。配搭火箭菜同芝士碎片,清新唔油膩。

粉色汁莎樂美腸寬條麵❤️
蕃茄汁配上脆皮莎樂美腸😋😋寬條麵有口感,好食👍
2018-09-13
2018-09-16 36 浏览
深水埗平靚正的美食真係好多,有次見到呢區有間專門食意粉的小店坐落,鍾意食的我當然去會一會佢啦。由港鐵站行去小店都只係8分鐘,好方便嫁一去到就見到細心咁介紹正宗的Carbonara的資料。去到當然係試佢地的意粉同薄餅啦,原來佢地仲有神秘驚喜,係咩。。。答案就係。。。佢地會每人送杯紅酒或白酒,真係好正,不過當日我地又想試下佢地的特飲,所以就叫左呢兩杯Passion Fizz同Caribbean Ale,飲落酸甜又醒胃,滿口都係果香。仲有另一個驚喜就係呢個。。。一個名叫Focaccia,香脆的薄餅再加上帶酸的風乾蕃茄黑醋汁,酸酸地兩小口的份量都可以極之開胃,係意料之外的餐前小食。即叫即做的煙三文魚籚荀薄餅,熱辣辣香脆可口。 煙三文魚焗得並不乾身,魚肉充滿油香又有入口即溶的感覺。籚荀嫩滑脆身,,加上新鮮的蕃茄醬,四種滋味同時放入口中爆炸出黎,非常好食。主角黎啦,聞名己久的Carbonara出場,未食都已經聞到香濃的芝士加上煙肉的味道,聽聞呢度意粉係手工製,果然一入口同平時到的非常唔同,入口香滑彈牙,醬汁濃郁滑喉,香脆的煙肉無論香味,口感或味道都為整碟加上一句完美的一筆。平民的價錢就可以試到高級

由港鐵站行去小店都只係8分鐘,好方便嫁

一去到就見到細心咁介紹正宗的Carbonara的資料。
仲有另一個驚喜就係呢個。。。

平民的價錢就可以試到高級的美食,好希望佢地能夠一直保持咁好的水準。

另一碟係博洛尼亞豬肉醬寬麵,充滿肉香的豬肉醬為粗身的手造寬麵帶黎更粗獷的口感。鋪面的芝士香滑,入口的香味久久不散。
因為太好味,真係用極快的速度張所有食物食清光。
2018-09-11
  • Carbonara,
  • 博洛尼亞豬肉醬寬麵
今日因工作關係去左深水埗,順便食埋晚飯,係openrice search到呢間新開既餐廳,去到門口見到餐廳乾淨而裝修幾好,就入座啦!店員安排座位後同我地介紹佢地做緊新開張優惠,讚好fb有特色飲品送我地揀左Virgin Mojito 同 Berrry Blossom 前者有清新薄荷,後者用雜莓製作、酸酸甜甜,不錯餐廳贈送餐前小食係醋製蕃茄配烤麵包,酸味令人開胃!我地叫左兩款小食、一個pizza 同一份主菜意式風乾火腿配蜜瓜份量多,赤肉蜜瓜好甜,配埋大大塊火腿一齊食....正炸粗直薯條配黑松露醬及香辣醬薯條炸得好好,好香脆,沾埋秘製醬就更一流Pizza揀左芝士四重奏芝士控既我當然唔會放過,一上菜已傳來藍芝士既香味值得一提係餐廳手工製既餅底,薄而脆,好食最後....係美國IBP Prime西冷配巴馬臣芝士呢個真係要讚首先係生熟度剛好,肉嫩味濃!其次佢有芝士係面,原來係好夾的!

前者有清新薄荷,後者用雜莓製作、酸酸甜甜,不錯

餐廳贈送餐前小食
係醋製蕃茄配烤麵包,酸味令人開胃!

我地叫左兩款小食、一個pizza 同一份主菜

意式風乾火腿配蜜瓜

份量多,赤肉蜜瓜好甜,配埋大大塊火腿一齊食....正

炸粗直薯條配黑松露醬及香辣醬
薯條炸得好好,好香脆,沾埋秘製醬就更一流

Pizza揀左芝士四重奏
芝士控既我當然唔會放過,一上菜已傳來藍芝士既香味
值得一提係餐廳手工製既餅底,薄而脆,好食

最後....係美國IBP Prime西冷配巴馬臣芝士
呢個真係要讚
2018-09-10
2018-09-14 70 浏览
係香港想食手造意粉,一般都要到港島區先較多選擇,如灣仔嘅papi, 都係我酷愛彈牙QQ 意粉嘅心水之選。而竟然在平民嘅深水埗區,搵到間頗有質素嘅手造意粉,實是九龍人嘅little surprise 小食必食: 芝士焗釀茄子賣相好正,好有心機嘅setting ,無因為深水埗區開而hea 造,都好味道少少缺點:如果個dish 可以再熱多d 就好喇意粉Carbonara 酷愛彈牙意粉嘅我,食勻地球好多地方嘅carbonara, 呢間嘅carbonara 意粉都彈牙,真心質感好過一般意粉太多。賣相: 都係靚仔味道:味道唔錯,煙肉都炒得香口。不過, 覺得未夠蛋味;而港式carbonara, 一般較重cheese, 佢嘅cheese 味都係唔夠, 個人覺得,可能磨多一d cheese , 味道可以再升華一點博洛尼亞豬肉醬寬麵呢隻意粉彈牙度無carbonara 咁彈, 味道都ok. 但我覺得carbonara 味道突出d. 如豬肉可加多d 更美味Service 幾個員工都好有禮貌環境乾淨企理,裝修無大surprise ,但同朋友食飯傾計都舒服。回頭率未至於要飛黎必試,但彈牙意粉嘅小店值得一試,亦會一

小食
必食: 芝士焗釀茄子

少少缺點:如果個dish 可以再熱多d 就好喇

意粉

賣相: 都係靚仔

博洛尼亞豬肉醬寬麵

幾個員工都好有禮貌

回頭率
未至於要飛黎必試,但彈牙意粉嘅小店值得一試,亦會一黎再黎。

推薦掃街行程:
吃飽飽,還可以到旁邊 「第一郡」食件抵食「斑蘭糕」;再行多幾步,去埋「康瑞」食芋圓糖水
Carbonara
深水埗在近年真的被發堀出不少厲害的食店,食意 Eatalian 的位置有點點遠離深水埗地鐵站,亦因此可能比較難發現。不過,食意 Eatalian就在深水埗站A2出口直行,經過深水埗的北河街街市,再走到荔枝角道之後就能看見,路程約需5分鐘。門面跟旁邊的店舖有著一點點的對比,不難找到。而店內環境舒適,座位寬敞。店員附上餐牌後,會推薦一下本周隱藏餐單,亦就是店家特別安排的精選食譜,在餐牌內是找不到的~我就點了白酒煮青口,一份有9隻,每隻都又大又鮮嫩,配合著白酒的香氣,升華了青口的滋味。另外,每枱更會有一客迎賓小食,是脆片配蕃茄碎,蕃茄有特別的調味過,酸酸甜甜,非常開胃,與脆片同吃,味道和口感配合得超棒。食意Eatalian真的是一間菜式看似普通,實質異常用心的餐廳,因為我點了其中一個主菜是美國IBP Prime西冷牛扒,給牛扒調味的不是沾鹽巴,而是巴馬臣芝士!!滋味程度真不是文字能簡單表達~!!我點的牛扒是mid-rare,煎得真的超好,看到外皮略略的焦脆,漂亮的金黃,內裡是嫩嫩的紅粉色,單是視覺上已經是一種享受。加上巴馬臣芝士在沾到牛扒內層的熱氣時,黏在上面輕輕的溶化開來,帶著芝士的香和咸
深水埗在近年真的被發堀出不少厲害的食店,
食意 Eatalian 的位置有點點遠離深水埗地鐵站,
亦因此可能比較難發現。
不過,食意 Eatalian就在深水埗站A2出口直行,
門面跟旁邊的店舖有著一點點的對比,不難找到。
而店內環境舒適,座位寬敞。
配合著白酒的香氣,升華了青口的滋味。
另外,每枱更會有一客迎賓小食,是脆片配蕃茄碎,
蕃茄有特別的調味過,酸酸甜甜,非常開胃,
與脆片同吃,味道和口感配合得超棒。
食意Eatalian真的是一間菜式看似普通,
實質異常用心的餐廳,
因為我點了其中一個主菜是美國IBP Prime西冷牛扒,
給牛扒調味的不是沾鹽巴,而是巴馬臣芝士!!
滋味程度真不是文字能簡單表達~!!
漂亮的金黃,內裡是嫩嫩的紅粉色,單是視覺上已經是一種享受。
加上巴馬臣芝士在沾到牛扒內層的熱氣時,
黏在上面輕輕的溶化開來,帶著芝士的香和咸味,
煙煙靭靭的,令牛扒口感層次更多。
牛扒上的火箭菜正巧可以中和肉的油膩感,
不會因為吃太多而感到飽滯,甚至帶來清新感。
另一個主菜是伊比利亞豬鞍扒配柚子醬,
豬的獨有香味非常濃郁,厚厚的,咬口非常有彈性,令人滿足,
柚子醬酸甜之中混合著果香,是開胃的醬汁,
跟豬扒非常搭配。拌碟的蔬菜吸收了肉香,滋味無窮。
食肉喝可樂,真心不錯XD

最後,食意Eatalian的食物都是點選後即時製作,要耐心等候~
全日無收加一服務費,午餐更有九折優惠~~
推薦大家去試試~
2018-09-12 760 浏览
路經深水埗,突然想食意大利菜,就來到這家餐廳,在繁華的街道內蘊藏著一間充滿意式風情的西餐廳,店內燈光鮮明,裝潢走西式簡約路線,以白色牆身為主,加入佻皮的食物形狀符號,十分吸引。店員還會主動過來推介今天的是日精選。香燒南瓜蟹肉湯 $ 68(pumpkin crab soup)點了一客南瓜湯,外層鋪滿了一層淡鮮奶忌廉,中間放置蟹肉,而底層卻是南瓜湯。味道卻不是一般的南瓜甜味,湯底除了用上南瓜外,還用了黃糖和牛油配搭,所以會帶有一種酸甜的感覺,配合南瓜蓉,味道清新而且帶點開胃的感覺。雜菜湯(minestrone) $58 店員還特別推介這道雜菜湯,因烹調的手法與市面上不同,湯底並不是用上番茄為主調而是清湯,加入雜菜,令湯更加鮮甜,更能品嚐到雜菜的原味道。Forcaccia 店員還特地送了一客小食給我們,名叫forcaccia,相信是意式烤薄餅配上冷風乾番茄粒醬汁,冷熱交融,令人食指大動,值得一讃的是番茄粒清甜多汁,十分開胃。是日精選 - 羊奶芝士蜆扁面(scialatielli clam) $138聽到名字覺得很獨特所以就馬上點了。上層鋪滿了又大又肥美的蜆肉,底層卻是自家制闊扁麵。蜆肉相信是

店員還會主動過來推介今天的是日精選。

香燒南瓜蟹肉湯 $ 68

(pumpkin crab soup)

雜菜湯(minestrone) $58

Forcaccia

聽到名字覺得很獨特所以就馬上點了。上層鋪滿了又大又肥美的蜆肉,底層卻是自家制闊扁麵。蜆肉相信是經過長期浸在白酒中,每一粒都爆汁而且非常新鮮,滿滿都是白酒味道。配合自家制扁麵條,闊扁麵的質感很彈牙,和羊奶芝士醬汁,令菜式更加昇華,極力推薦。

三文魚盧旬薄餅(smoked salmone asparagus) $138

薄餅選用薄批,面頭放上三文魚,盧旬,配合芝士和番茄醬汁烤焗,非常惹味。三文魚微微的咸香味配合薄餅十分配搭,而加入芝士品嚐到濃烈的芝士味道,帶有微微的流心效果,令人一試難忘。

伯爵茶(熱) (earl grey tea) $42
飲品方面點了一壺伯爵茶,茶香濃厚,幫助消化和解膩,而且一壺剛好足夠2-3人飲用。
2018-09-11
2018-09-09 425 浏览
又一個在深水埗覓食的晚上,在Openrice 看到附近這間 Eatalian 食意,評價不錯,決定試試。餐廳的燈光明亮,座位間的空間充足,感覺整潔舒適。點好餐便先送上餐前小吃。加了醋汁的番茄味道酸酸甜甜,配上鬆脆薄餅,醒神開胃。烤風乾豬面頰肉包帶子 $88帶子大大粒,沒有煎得過火,保持鮮甜彈牙,風乾豬面頰肉烤到很香,但不會太乾硬,豬肉味十足而不過鹹,沒有搶去帶子的鮮味,更令其味道有所提升。辣蝦肉碎蒜蓉銀魚柳扁麵 $118近看可以見到蝦和銀魚柳混合蒜蓉碎上,很重蒜蓉香和魚蝦的鮮味,入口微辣不嗆,不過略嫌牛油下得較重手,口感有點油膩。扁麵是手工製作,新鮮麵條就是不一樣的感覺,麵條雖然會較厚身,但口感柔韌有彈性,掛汁度高,醬汁可均勻地黏附在麵條上。美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士 $148職員提議我們要3成熟,出來的效果也真的有做到,事實證明3成熟的口感真的很好,入口鮮嫩濕潤,牛味濃郁。加上酸甜度剛好的黑醋汁,牛味更加突出,巴馬臣芝士令整道菜更香,味道更豐富。咖啡焦糖燉蛋配雪糕 $58欖狀的雪糕球頗特別,焦糖面做得夠薄脆,味甜而不膩,而香滑的雲尼拿雪糕碰上咖啡味濃的燉蛋,產生了互惠互利

餐廳的燈光明亮,座位間的空間充足,感覺整潔舒適。

點好餐便先送上餐前小吃。

加了醋汁的番茄味道酸酸甜甜,配上鬆脆薄餅,醒神開胃。

烤風乾豬面頰肉包帶子 $88

辣蝦肉碎蒜蓉銀魚柳扁麵 $118

美國黑安格斯護心肉配黑醋醬及巴馬臣芝士 $148

咖啡焦糖燉蛋配雪糕 $58
欖狀的雪糕球頗特別,焦糖面做得夠薄脆,味甜而不膩,而香滑的雲尼拿雪糕碰上咖啡味濃的燉蛋,產生了互惠互利的作用,令味道更易入口,甜度亦不會過火。燉蛋亦做得很軟滑,吞下時順喉不黏。

朱古力心太軟配雪糕 $78
這次雪糕球回復平常的形狀,近乎和蛋糕一樣大,不過單看盤子已知道心太軟出了點意外,看來是穿底了,讓人有點失望。

不過味道是不錯的,蛋糕口感尚算鬆軟,朱古力軟心亦真的是流動的,朱古力醬口感滑溜,味道香濃,但不會太甜或苦澀。

整體食物質素不錯,全部下單即弄,夠新鮮熱騰騰,但上菜速度又不會很慢。

完餐後負責人有問及對於是晚食物的意見,並承諾會更注意細節位,可見這是着重質素、以客為本的餐廳。
全日免收加一服務費,而午市更有九折,但其實服務不錯的呢。