2023-11-17 558 浏览
放假經開銅鑼灣,就去左呢間試下佢嘅泰國菜~整體黎講出品都幾好~細細碟兩個人都可以試到好多樣嘢~生菜包🥬味道偏重口味,生菜偏少~豬肉青咖哩🍛青咖喱跟埋飯,咖喱好香椰漿味,辣味都夠~燒豬頸肉🐷燒豬頸肉有焦香,配埋個醬好惹味~芒果糯米飯🥭呢個係今晚最impress到我嘅,芒果好甜好香冇根,糯米飯有口感!

生菜包🥬
味道偏重口味,生菜偏少~

豬肉青咖哩🍛
青咖喱跟埋飯,咖喱好香椰漿味,辣味都夠~

燒豬頸肉🐷
燒豬頸肉有焦香,配埋個醬好惹味~

芒果糯米飯🥭
2023-11-04 490 浏览
之前見人講 KINKAO食飯 性價比高過Samsen前排就同朋友仔去左試試佢咩料🤓-星期五晚上7點都仲未需要排隊去到7點半條人龍長到…😂建議大家係食就早少少🤏🏻-我地四位嗌左八樣野 人均$150 無加一有主菜🍴有野飲🍹有甜品🥭老老實實 同Samsen真係無得比雖然 KINKAO食飯 或許性價比會高啲但係食完成餐飯我無對任何一款食物有好impressive嘅感覺個人認為全部野食都係普普通通不過不失雖然普通 但至少唔會難食 唔會中伏😌都會再食下一次嘅下次試下其他野唔知會唔會好啲呢😙-KINKAO食飯 係灣仔同銅鑼灣都有分店我地去嘅係銅鑼灣登龍街店🥡🥢餐廳擺左個牌仔話Cash Only不過佢地都有卡機 我地最後都係碌卡大家黎食飯食飯記得預備定Cash🤣💵
之前見人講 KINKAO食飯 性價比高過Samsen
餐廳擺左個牌仔話Cash Only
不過佢地都有卡機 我地最後都係碌卡
大家黎食飯食飯記得預備定Cash🤣💵

2023-11-04 302 浏览
銅鑼灣登龍街又開咗啲新餐廳,揾銅鑼灣有咩特別野嘅時候,見到呢間泰國菜,有人話係平民版嘅samsen,即刻想去試下。入到餐廳都有啲街頭熟食中心茶記嘅感覺。全部木枱木櫈,冷氣亦唔大,有啲越食越熱嘅感覺,就好似去咗泰國咁。Set lunch 一律$80,有麵有飯,跟冷熱奶茶/檸茶/龍眼汁。我地叫咗一個豬手飯,一個冬陰功湯麵。豬手飯豬手好淋好入味,加埋個酸酸辣辣嘅醬汁撈飯食好開胃。冬陰功湯麵冬陰功湯麵個湯好夠酸,好鍾意。面頭有3隻蝦,麵都幾有咬口幾掛汁,但份量真係比較小,男士食一碗飲埋湯都未必夠飽。

豬手飯
豬手好淋好入味,加埋個酸酸辣辣嘅醬汁撈飯食好開胃。

冬陰功湯麵
冬陰功湯麵個湯好夠酸,好鍾意。

2023-10-30
2023-10-17 353 浏览
泰北 (雞肉) 咖喱湯麵 Khao Soi (Chaing Mhai Curry Soup with Egg Noodle & Stewed Chicken午餐時段12:00-16:30 $80 (包指定飲品)🍜麵底係粗麵,彈牙嘅!份量偏小。🍜個湯係濃濃嘅咖哩湯,好夠味,有椰香,唔辣,唔似有 d 加左湯就變得淡晒。🍜配料:上面有啲脆嘅麵條,以及一大舊無骨雞髀肉,舊雞夠淋夠味夠大!🤔 午餐嚟講,麵嘅份量偏少,幾啖食晒,一定唔夠飽!雖然味度不錯,好香濃,但食完飲晒成杯凍龍眼汁仍然覺得好口渴。🥵

泰北 (雞肉) 咖喱湯麵

午餐時段12:00-16:30
$80 (包指定飲品)

🍜麵底係粗麵,彈牙嘅!份量偏小。

🤔 午餐嚟講,麵嘅份量偏少,幾啖食晒,一定唔夠飽!
泰北 (雞肉) 咖喱湯麵
2023-10-16
其實喺銅鑼灣搵間好食又抵食嘅泰國菜唔容易,「食飯」出品幾好,不過追求環境舒適闊落嘅朋友就未必滿足到。🤣anyways,呢間餐廳睇落都係sell街頭風味,只要夠乾淨企理,都唔會太扣分。同埋佢地上菜超神速⚡️⚡️想快食嘅朋友無問題!短時間內我已經食咗兩次,menu上嘅菜基本上係最大路香港人會食嘅嘢,唔會好出奇,但係又會令人樣樣都試下咁。🌝今次最驚喜係炸豬腩肉飯。🌟上到嚟個炸豬腩肉仲係熱氣騰騰,應該係啱啱即刻炸起就上碟,豬皮非常脆口,個醬汁辣中帶酸,解膩唔錯。好邪惡,但好好食。😈金邊粉係average地好食,即係唔會太鹹,唔會太酸,炒得夠乾身。👍🏻炒椰菜苗幾好,夠鑊氣,輕輕帶點辣(嗌返杯龍眼冰先LOL)。蝦餅正常,份量好夠,不過唔算特別彈牙,中中挺挺咁囉,食得多就開始feel到熱氣喇LOL另外第一次食咗炒河都係水準之作,有機會可以試試。🫡

今次最驚喜係炸豬腩肉飯。🌟
炸豬腩肉飯

炒椰菜苗幾好,夠鑊氣,輕輕帶點辣(嗌返杯龍眼冰先LOL)。

另外第一次食咗炒河都係水準之作,有機會可以試試。🫡
炸豬腩肉飯
2023-09-09 365 浏览
去開銅鑼灣想食平靚正泰國菜!? 呢間你一定滿意😆所有野食即叫即炒,好有鑊氣🔥蝦炒河 $80河粉非常煙靭,超有咬口,配料亦非常多,大蝦都有好多隻,好好味!炒通菜 $80有得揀腐乳通菜(唔辣)或蝦醬炒通菜(辣),當然辣辣哋先叫惹味好食🌶️ 份量都大,夠晒2個人share 🤭冬陰功炒飯 $88呢個就相對遜色d,對比其他食物,呢碟飯係冇咁好食,比較濕身嘅炒飯,下次都係正正經經飲冬陰功比較好🤫小編仲食過佢嘅船麵/其他款式,大部分都係高質素,平靚正之選💫📍Kin Kao食飯 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街36號地舖

蝦炒河 $80

炒通菜 $80

冬陰功炒飯 $88

📍Kin Kao食飯 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街36號地舖

蝦炒河
冬陰功炒飯
炒通菜
蝦炒河
炒通菜
2023-08-31 256 浏览
○ 𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐞𝐞𝐟 泰 國 牛 肉 船 河 // $88識食第一啖一定係試湯,點知飲完一啖接一啖停唔到,湯底有多種香料,超濃郁超甜,食完唔口渴 。麵可以揀河粉 / 金邊粉 / 米粉 / 蛋麵,我揀咗金邊粉,煙韌彈牙又掛湯。配菜都好多,牛肉鮮嫩入味 ○ 𝐒𝐨𝐦 𝐓𝐮𝐦 𝐓𝐡𝐚𝐢 泰 式 鹹 蟹 青 木 瓜 沙 律 // $68又係試伏嘅精神,揀咗個加鹹蟹a.k.a. 用鹽+魚露醃嘅生蟹,然後發現蟹冇乜肉應該唔係食??純粹令沙律更鹹鮮 (´・ω・`)醬汁酸甜好開胃,做到酸辣鹹甜的完美平衡,食唔到辣建議叫店員減一半辣椒,唔 ok 草青味嘅唔好點啦 ~○ 𝐊𝐡𝐚𝐨 𝐒𝐨𝐢 泰 北 咖 理 湯 麵 // $80湯底超重口,微辣+重椰香味,因為湯底濃稠,聽店員推介配粗身蛋麵會比較清爽,麵質爽彈有咬口,亦好掛湯,仲有大大舊雞髀,筷子一夾就散開,嫩滑入味 ˘͈ᵕ˘͈○ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 泰 式 奶 茶 // $30唔係死甜,有泰茶特有嘅濃烈香料味,而且夠厚身。○ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 泰 式 綠 奶 茶 // $30其實即係茉莉綠茶,比起紅茶冇咁甜膩
識食第一啖一定係試湯,點知飲完一啖接一啖停唔到,
湯底有多種香料,超濃郁超甜,食完唔口渴 。
麵可以揀河粉 / 金邊粉 / 米粉 / 蛋麵,
我揀咗金邊粉,煙韌彈牙又掛湯。
配菜都好多,牛肉鮮嫩入味

又係試伏嘅精神,揀咗個加鹹蟹
a.k.a. 用鹽+魚露醃嘅生蟹,
然後發現蟹冇乜肉應該唔係食??
純粹令沙律更鹹鮮 (´・ω・`)
醬汁酸甜好開胃,做到酸辣鹹甜的完美平衡,
食唔到辣建議叫店員減一半辣椒,
唔 ok 草青味嘅唔好點啦 ~

○ 𝐊𝐡𝐚𝐨 𝐒𝐨𝐢 泰 北 咖 理 湯 麵 // $80
湯底超重口,微辣+重椰香味,
因為湯底濃稠,聽店員推介配粗身蛋麵會比較清爽,
麵質爽彈有咬口,亦好掛湯,
仲有大大舊雞髀,筷子一夾就散開,嫩滑入味 ˘͈ᵕ˘͈

唔係死甜,有泰茶特有嘅濃烈香料味,而且夠厚身。

其實即係茉莉綠茶,比起紅茶冇咁甜膩。

店員都係泰國人,感覺特別正宗。
一開始最想試椰子雪糕+芒果糯米飯,最後真係太飽了冇試到。
唯有下次嚟再試,另外我覺得麵甚至比 ꜱᴀᴍꜱᴇɴ 好食,
仲要唔使排隊,encore 絕對很可以 ~

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE .

2023-08-15 233 浏览
真心好食!睡眠味道非常地道,雖然沒有炸豬皮,這不是問題。湯底非常好,即是我把所有湯喝得一乾二淨也不覺得口渴!很喜歡他們的湯裏面加入morning glory! 🥬🥬我點了牛肉船河,河粉質地非常地道,充分吸取湯底精華!下次我一定要吃他們的豬肉河粉😜😜另外不可錯過的,是他們的芒果沙冰!記得要求走糖水!味道真的是純正芒果!完全沒有色素及食物香精感覺用餐的時候,發現店內的職員也給我一種泰國的感覺。他們彬彬有禮。離開時,我多口問店員,你們是不是來自泰國?他說,店內所有職員都是泰國人。No wonder, the shop is full of Thai vibes! 🤪 其實近年睇食評,我會skip those written by 3-4 stars. They seem like professional writer. 好開心,這間店有三間分店。如果我喺灣仔嘅話,我一定唔會去米芝蓮船麵店….. 我一定會拜候此店!😊😊 希望你哋的水準可以維持!keep up your good work! Reasonably priced and yummy authentic boat noodles

好開心,這間店有三間分店。如果我喺灣仔嘅話,我一定唔會去米芝蓮船麵店….. 我一定會拜候此店!😊😊 希望你哋的水準可以維持!keep up your good work! Reasonably priced and yummy authentic boat noodles with happy cheerful polite staff!
2023-08-13
  • 船麵
  • 芒果沙冰走糖水
2023-07-25 287 浏览
銅鑼灣lunch想食泰國嘢,其中一個選擇係Kin Kao。呢度有6款set lunch,而每個lunch都包一款飲品(凍/熱 奶茶/檸檬茶/龍眼冰)。❈ 豬肉船麵Set Lunch HK$80豬肉船麵,顧名思義一定有豬肉啦,不過呢個豬肉就唔係走嫩滑路線。除左豬肉,仲有D細細粒既豬肉丸同香菜。金邊粉非常入味彈牙,如果份量多D就好喇。❈ 泰式炒金邊粉(蝦) HK$80平時都鍾意食泰式炒金邊粉就係鍾意佢酸酸甜甜。另外,伴碟既花生碎更加增加金邊粉既口感。

❈ 豬肉船麵Set Lunch HK$80

❈ 泰式炒金邊粉(蝦) HK$80
泰式炒金邊粉(蝦)

2023-05-08
2023-06-11 518 浏览
今日有同事即慶約出街食晏,我哋一行四人揀咗呢間食泰國🇹🇭菜,我哋決定share一齊食,要一個小食,一款飯,一款炒麵同一款肉落單嘅店主同我哋講廣東話嘅,同事見佢寫單係寫泰文,佢同廚房同事都係講泰文溝通,好地道咁。上菜速度都好快(可以影大合照)青木瓜沙律🥗好好味呀!酸甜適中第一次見到配有生嘅豆角,原來都好食㗎喎炒金邊粉(豬)佢有(蝦/雞/豬/齋)比你選擇,炒得好乾身黃咖喱(雞)可以+$20配白飯或泰國米線又係可以四選一,所以今次揀雞配咖喱,好送飯炸豬腩肉好香口配埋呢個汁一齊食蜜糖青檸梳打$38泰式奶茶沙冰(紅/綠)我哋問店員紅同綠有咩分別,佢話紅係泰國紅茶,綠係日本綠茶,聽完之後三杯紅茶呀唔該唔甜有茶味咁熱嘅天氣簡直爽呀

上菜速度都好快(可以影大合照

青木瓜沙律

青木瓜沙律🥗
好好味呀!酸甜適中第一次見到配有生嘅豆角,原來都好食㗎喎

炒飯金邊粉(豬)
炒金邊粉(豬)
佢有(蝦/雞/豬/齋)比你選擇,炒得好乾身
黃咖喱(雞)+飯

黃咖喱(雞)可以+$20配白飯或泰國米線
又係可以四選一,所以今次揀雞配咖喱,好送飯

好香口配埋呢個汁一齊食
蜜糖青檸梳打

蜜糖青檸梳打$38
泰式奶茶沙冰

泰式奶茶沙冰(紅/綠)

唔甜有茶味咁熱嘅天氣簡直爽呀
2023-06-11
青木瓜沙律
炒飯金邊粉(豬)
黃咖喱(雞)+飯
泰式奶茶沙冰
  • 炒金邊粉(豬)
2023-06-11 303 浏览
Kin Kao 係灣仔起家已經好長時間,想食泰國野我都會諗起佢😋價錢合理,食物夠哂泰式風味,最近佢地係登龍街開店,水準依舊,係銅鑼灣都食到高質泰菜😍—— 泰式牛肉船麵 $88Kin Kao嘅船麵完全冇擔心過😎湯底一定超濃郁,散發陣陣香料味,金邊粉索哂湯超正‼️牛肉肥瘦均勻好嫩口,肉味重👍🏻—— 蟹肉炒飯 $88依個有驚喜!!!炒得分明,收汁啱啱好唔會太乾或者太濕,仲肉眼都見到成舊蟹肉,好鮮味 👍🏻份量好大碟😂—— 燒豬頸肉 $88平時好怕豬頸肉好肥膩嘅我,都覺得依個好好食🤩燒得靚仔迫左大部份油脂出黎,醃料醬汁都好惹味,同辣油一齊食真係絕配😋—— Lime Soda $38🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍食飯 (#銅鑼灣)銅鑼灣登龍街36號地舖

—— 泰式牛肉船麵 $88

—— 蟹肉炒飯 $88

—— 燒豬頸肉 $88
燒豬頸肉

—— Lime Soda $38

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍食飯 (#銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街36號地舖
燒豬頸肉
店內嘅裝修充滿左泰國🇹🇭地道風味,嘢食全部都好地道。連啲staff 都係講泰文讓你一秒置身左係泰國市集到,冬陰功湯麵(配金邊粉)佢個冬陰公酸酸辣辣,啱晒夏天食,非常開胃。唔好睇佢好似好細碗,但其實食囉都好飽。牛肉船麵飲第一啖湯底,就好有泰國風味,非常之濃郁,飲落甜甜地,好有牛肉味最衰今次食完好飽,但其實佢其他小炒都好似幾好,聞到隔離檯好香,同果兩個甜品都好似好吸引:芒果糯米飯、椰子🥥雪糕。一定會再擇日重賽。🥰

冬陰功湯麵(配金邊粉)

牛肉船麵

2023-04-17 566 浏览
銅鑼灣登龍街無敵多選擇,KINKAO夠膽喺到開分店,應該都有返啲實力~**豬肉船麵**豬肉船麵的湯底甜而不膩,順口舒服,豬肉片的量多但好鞋,金邊粉的質地好正,彈而有咬口,唔會淋哂。豬肉丸係細細粒路線,但冇咩豬肉味,港式豬肉丸好食啲。**雞肉金邊粉**呢個質素就普通,成碟重茄汁味,好濕,上面仲無啦啦整啲醬,整體好甜。雞肉係鞋而且重雪味。所有食物唔算好差,但唔會好驚艷。凍檸茶係泰茶做茶底,視乎個人口味。
**豬肉船麵**

豬肉丸係細細粒路線,但冇咩豬肉味,港式豬肉丸好食啲。

雞肉金邊粉
**雞肉金邊粉**
雞肉係鞋而且重雪味。
所有食物唔算好差,但唔會好驚艷。
凍檸茶係泰茶做茶底,視乎個人口味。
2023-04-14
豬肉船麵
平時最鍾意食既泰國菜係銅鑼灣開左間分店🥹 係正登龍街位置好方便添🤣 店員都係泰國人所以覺得泰式口味幾正宗🇹🇭雖然價錢比起泰國嚟講真係有啲唔親民🥲 但係夠地道既口味成功吸引我每一次返黎😛⭐️ 海南雞飯 🐔雞肉肥瘦適中💛 雞味唔算太濃但係調味少少偏鹹 辣醬既調味口味好地道🌶️值得一讚係油飯既雞油香既重🍚⭐️ 蟹肉奄列 🦀先用油半煎炸既蛋好香口🍳 蟹肉唔算最新鮮但係份量都好豐富 整體鑊氣好有街頭風味🌇 ⭐️ 冬蔭功 🥘香料味濃烈而豐富香茅味突出🥬 辣度相信為了香港口味Adjust左❤️‍🔥 蝦肉夠新鮮彈牙
海南雞飯

⭐️ 海南雞飯 🐔