hoho,, 閨蜜揀了呢到同我二人世界小聚,之前睇過網上介紹,今天終於一試喇,初時覺得,48蚊真係會好食嗎O_o..除左必叫ge芝士溶岩蛋飯外,我地仲叫左小食拼盤首先上左一碗芝士同一碗蛋醬,,係一碗(((´♡‿♡`+)))。好多架,好快個鐵板飯都到喇,店員會幫你撈埋,omg,, 末食都覺得正,一食就覺得好好味,個泡菜少辣~酸味較突出,紫菜上好香既麻油,所有材料好岩key!小食拼盤都ok,,係果條好似香腸咁ge嘢怪怪的@( ̄- ̄)@ 可以回訪
除左必叫ge芝士溶岩蛋飯外,我地仲叫左小食拼盤

可以回訪
先講講我(星期四)7點多到達餐廳差不多已坐滿人😱當我準備點餐時門口已開始爆多人(所以要各位要預一下時間)<進擊巨橋🧀濃湯芝士鍋> $108 ‪#‎必試‬通常食物上枱時都預左會比餐牌失色少少😅但無諗過到真正出現眼前時會有驚喜🤗因為塊真係豬肋骨堅.成尺長😍再配薯跟住到開始切🔪只要跟隨軟骨之間切就好易切開,表面燒得剛剛好🔥內裡肉質很嫩仲有肉汁💦軟骨夠牙力都可以食埋而碗濃湯芝士鍋我就配了手作意🍜湯入面配料有(年糕、餃子、青椒)芝士碎另上,當麵掛上濃湯非常正正子👍麵質爽度合格ps:記得芝士別一次過倒太多,慢慢加👌唔係食得慢到最後會變漿糊狀-只要跟餐加$18可配一杯🍹果茶圖中2杯都好飲,果味新鮮茶香,可中和剛才的飽膩感
(所以要各位要預一下時間)
2046 浏览
2016-06-10
進擊巨橋🧀濃湯芝士鍋
濃湯芝士鍋
2016-06-07 8943 浏览
一直聽住在深水埗的朋友介紹她家附近有家總是排長龍的熱店,今天終於有機會一試啦!多得朋友早早到場佔位,不然7時還沒到已全場滿座要輪候了,其受歡迎程度可見一斑!店內掛有一些油畫,風格簡約舒適,很能讓人放鬆心情。為了朝聖,早早已進行資料搜集,原來RiceLove提供不少芝士菜色,還受不少芝迷推介,難得來一次的我們又怎能錯過呢!鐵板韓式芝士炒年糕 $50原以為只有年糕,但原來還附送韓國拉麵,不怕吃不飽,$50一客其實頗划算!餐點上桌時店員先將芝士倒至滾熱的鐵板上,再加入韓國拉麵與其他配料,待最底層的芝士融化後便將所有材料混合。每根麵條都沾滿了芝士,香濃美味,年糕口感QQ的很有嚼勁,加入辣度低的泡菜能中和飽滯感又能提味,層次豐富!特濃薄荷朱古力 $19香滑的朱古力中加入清涼的薄荷糠漿,甜甜的又涼快爽口,很適合夏天飲用。進擊巨橋。濃湯芝士鍋 $108覆蓋在芝士石鍋上的,是大份得幾乎垂到桌面的豬仔骨與薯格,陣容鼎盛。豬仔骨燒得焦香但肉質又能保持軟身,火候控制得不錯!藏在下層石鍋中的芝士手作意粉也吸滿了濃湯,芝士狂還可以將整碗芝士倒入加添芝香味與湯濃度。要是怕太膩味的話也可以不加芝士直接開動,同樣美味
店內掛有一些油畫,風格簡約舒適,很能讓人放鬆心情。
鐵板韓式芝士炒年糕 $50
特濃薄荷朱古力 $19
進擊巨橋。濃湯芝士鍋 $108
覆蓋在芝士石鍋上的,是大份得幾乎垂到桌面的豬仔骨與薯格,陣容鼎盛。豬仔骨燒得焦香但肉質又能保持軟身,火候控制得不錯!藏在下層石鍋中的芝士手作意粉也吸滿了濃湯,芝士狂還可以將整碗芝士倒入加添芝香味與湯濃度。要是怕太膩味的話也可以不加芝士直接開動,同樣美味!既有麵食又有肉類,絕對是大胃王飽肚之選。
美食能讓人保持開心愉快的心境,加上近期大熱的芝士風與性價比超高的定價,難怪經常大排長龍。信心推介的小店,期待下次再光顧!
2016-05-24
  • 進擊巨橋。濃湯芝士鍋
  • 特濃薄荷朱古力
  • 鐵板韓式芝士炒年糕
2016-05-29 667 浏览
男友是芝士迷, 無意中看到這間餐廳, 連不好芝士的我也心跳晚上九時入席, 點了招牌芝士蛋漿飯,漢堡蛋包飯和豬肋骨,可能因為滿座的關係, 侍應也很趕急. 芝士蛋漿飯一到上枱就幫我們加入芝士翻呀翻, 都來不及先拍個照, 唯有翻好後再拍一個.味道很好,芝士味很突出,泡菜給芝士一點點平衡, 很特別很好吃而且份量剛好, 一人一碗不多不少再說說蛋包飯, 是有點失望的. 漢堡頂多只像一塊肉餅, 不juicy, 飯也很硬, 有少許蕃茄味但又不夠, 只吃了半個就放棄豬肋骨很大份, 燒得也恰到好處,不會乾身也不會燶得咬不下去, 整份也吃下肚了, 很滿足和男朋友分別order 了一杯凍朱古力和一杯薄菏朱古力, 薄荷的味道是濃很多的, 推薦推薦另外一提, 侍應也很貼心, 我不知道洗手間在哪, 她就帶我去, 即使在酒店餐廳也未必有這種服務. 下次就必定要試試芝士鍋.
男友是芝士迷, 無意中看到這間餐廳, 連不好芝士的我也心跳

味道很好,芝士味很突出,
泡菜給芝士一點點平衡, 很特別很好吃
而且份量剛好, 一人一碗不多不少

下次就必定要試試芝士鍋.
住在長沙灣的我,見證著【飯意主題餐廳Rice Love】的開幕。雖到過好幾次,但每次都被不同的用心美食吸引,怪不得每日未見餐廳,先見長龍。其中一個賣點,相信是「不設加一服務費」。加上價錢合理、食物賣相吸引,所以很多食客前往來個「相機食先」。太多食客關係,餐廳設入座時限為1小時30分。今次選了兩款芝士美食跟芝士控朋友共享:-先來個【鐵板韓式芝士炒年糕 配 韓國拉麵】(HKD50)服務員先送上一碗拉麵,拉麵上放滿蛋、年糕、肉。同時亦放下兩碗碎芝士。服務員先將「馬蘇里拉芝士」放進熱辣辣的鐵板上,再加入已煮好的辣炒年粒拉麵,一并拌勻便完成。進食時,將碎芝士放進拌勻便可。食著熱辣辣幼滑芝士,歎著軟綿綿年糕,配上肉及拉麵,食後肚仔既暖又滿足呢!現在加HKD20更可配有3款小食/飲品添!靜待另一道菜時,先來飲杯!我選了青蘋果薄荷荔枝綠茶(HKD30) (跟餐+HKD18),薄荷味很濃,但不會覆蓋青蘋果的清香。另一款芝士美食到了!便是【進擊巨橋。濃湯芝士鍋】(HKD108)芝士鍋可配 珍珠米 或 米制通粉 或 手作意 或 辛辣麵。另附送普通冷熱飲品,特飲加HKD4。今次我們選了手作意。嘩!賣相好吸引呢

其中一個賣點,相信是「不設加一服務費」。

太多食客關係,餐廳設入座時限為1小時30分。
今次選了兩款芝士美食跟芝士控朋友共享:-

先來個【鐵板韓式芝士炒年糕 配 韓國拉麵】(HKD50)
進食時,將碎芝士放進拌勻便可。

現在加HKD20更可配有3款小食/飲品添!
靜待另一道菜時,先來飲杯!

另一款芝士美食到了!

便是【進擊巨橋。濃湯芝士鍋】(HKD108)
芝士鍋可配 珍珠米 或 米制通粉 或 手作意 或 辛辣麵。

另附送普通冷熱飲品,特飲加HKD4。

今次我們選了手作意。
嘩!賣相好吸引呢,超大塊豬排配香脆薯格 及 滾熱的香滑車打芝士濃湯鍋 配 碎芝士。
進食前先加入芝士,拌勻後即可享用。

湯底散發著香濃的車打芝士味,配上餃子、韓式米制年糕、馬蘇里拉芝士、青蔥及西椒。

而手作意不錯,口感界乎意粉及烏冬,幾特別。

朋友食過後,已約定我下次來的日子,相信她已愛上了…….
题外话/补充资料: 不設加一服務費 入座時限為1小時30分
2016-05-24
  • 進擊巨橋。濃湯芝士鍋
前幾日見到有post介紹哩間店,就自己一個行行行 行左去食(因為唔近地鐵站)。一去到有5,6個人排隊等位,心諗應該都真係幾好食。因為我一個人嘅關係唔洗排隊就有位座。點左個芝士泡菜年糕麵,加錢配沙律 蒜蓉方包加飲料 薄朱,盛惠70大元。沙律係成個餐好食啲嘅一樣野,不過我都係嫌佢太多醬。薄朱都唔錯,冇太甜。蒜蓉方包,塊包係冇經住何處理。至於個麵,佢先會比兜芝士放係枱比你,然後你要等佢上個鐵板,佢會替你撈個麵,個款好似pp lunch咁嘅形式。撈好次之後個賣相係好吸引,佢啲芝士係可以拉長,相機食果下真係好味到不得了。可惜啲芝士係得個樣,零芝士味食完第一啖即刻睇下有冇鹽可惜因為佢本身個位已經好迫,佢枱面係零調味料。。。中一次伏好了。。。

沙律係成個餐好食啲嘅一樣野,不過我都係嫌佢太多醬。
薄朱都唔錯,冇太甜。
蒜蓉方包,塊包係冇經住何處理。

食完第一啖即刻睇下有冇鹽

可惜因為佢本身個位已經好迫,佢枱面係零調味料。。。

中一次伏好了。。。
2016-05-20 624 浏览
love rice開係屋企附近,決定湊埋小朋友一試入到店,店員已安排bb椅俾小朋友,態度殷切睇menu有芝士鐵板年糕,但一支公加bb無試到,聞到好香。今次叫咗蛋包飯加漢堡扒,係一道十分適合小朋友食嘅飯,揀左茄汁蛋好滑好香,漢煲扒好稔,再加埋少量胡麻醬沙律菜,好滿足,簡直係一道兒童餐,同執左笠既rxx rice好相似,唔知係咪同一個老闆綜合水果茶跟餐要加18蚊,但超值,好多水果,入口個味似荔枝茶,有火龍果,士多啤梨,菠蘿,檸檬。杯飲品好濃郁,溝水俾小朋友飲都仲好夠味,顏色奪目,內有一個茶包。 下次會再黎食,40幾蚊一個晚餐好平,正丫!
love rice開係屋企附近,決定湊埋小朋友一試

入到店,店員已安排bb椅俾小朋友,態度殷切

睇menu有芝士鐵板年糕,但一支公加bb無試到,聞到好香。

下次會再黎食,40幾蚊一個晚餐好平,正丫!
2016-05-18
  • 綜合水果茶
2016-05-17 625 浏览
平時好少黎深水埗行,黎開元州街附近買野,同朋友餓餓地就隨心揀左呢度食晏。見出面menu幾吸引,就決定係到抖抖XD都有幾多選擇,價錢都OK合理小食叫左雞亦4隻$38味道唔錯,夠香,煎得夠香口,不過熱氣少少燒波羅牛漢堡配烤餅ard $60烤餅口感唔錯,同印度薄餅似,幾彈牙同夠味,香口漢堡連埋芝士食係幾juicey, 一咬開係juice韓式鐵板炒年糕$50一開始係倒芝士落熱啦啦既鐵板,整熱左就會落面同蛋! 超得意味道方面,年糕可再彈牙D, 我個人鐘意硬身少少既炒年糕呢但芝士味都夠,好香同好濃郁~唔算SPICY,我唔食SPICY得都入到口~炒面份量足夠,食完己夠飽叫左一杯凍朱古力同奶茶味道都係中上,甜度岩好,叫左少冰同少糖另加SALAD $20 SALAD FRESH,個芝麻醬幾香,我比較鐘意食菜同栗米,呢到salad幾岩我口味吉列魚柳蛋包飯$50飯身可再硬D, 蛋都幾幼滑,流心蛋漿幾吸引吉列魚柳係配番茄汁,酸酸地幾開胃。吉列魚柳炸得非常香脆,脆卜卜平時食開韓國野價錢都比較貴,可能呢區消費較低,呢間食韓式食物真係幾抵,下次有機會再幫親~
見出面menu幾吸引,就決定係到抖抖XD
都有幾多選擇,價錢都OK合理
小食叫左雞亦4隻$38
味道唔錯,夠香,煎得夠香口,不過熱氣少少
燒波羅牛漢堡配烤餅ard $60
烤餅口感唔錯,同印度薄餅似,幾彈牙同夠味,香口
漢堡連埋芝士食係幾juicey, 一咬開係juice
韓式鐵板炒年糕$50
一開始係倒芝士落熱啦啦既鐵板,整熱左就會落面同蛋! 超得意
味道方面,年糕可再彈牙D, 我個人鐘意硬身少少既炒年糕呢
炒面份量足夠,食完己夠飽
叫左一杯凍朱古力同奶茶
味道都係中上,甜度岩好,叫左少冰同少糖
吉列魚柳蛋包飯$50
飯身可再硬D, 蛋都幾幼滑,流心蛋漿幾吸引
吉列魚柳係配番茄汁,酸酸地幾開胃。
吉列魚柳炸得非常香脆,脆卜卜

2016-05-11
2016-05-16 513 浏览
飯意主題餐廳主打芝士韓國菜,可是其超強性價比當然能吸引無限的年青人來光顧啦,如何平? 待會看看餐牌便知道,但可能就是又平又好吃的緣故,weekday在就鳥無人煙的長沙灣工廠區,竟然還排了我十五分鐘隊,人氣十足。小食類價錢亦是非常親民,燒原條BBQ豬助骨只售$68,全店無加一的,奶油煮藍青口($28)、香草雞翼八隻($32)。看看主食才令我感到吃驚,招牌芝士熔岩蛋漿飯只是($48),平日的韓國餐廳最少貴一倍還另計加一,鐵板韓式芝士炒年糕配韓國拉麵亦只是($50),另外吉列豬扒配濃湯芝士鍋辛辣麵只是$58元,待會看看用料便知抵食指數十粒星。牛肝菌湯(跟主菜另加$8元而已): 價值$8元的牛肝菌湯味道香而濃,質感並不稀,牛肝菌的甘香盡帶出來,可是多喝有點苦苦澀澀,建議二人飲一碗便剛剛好。主題小食拼盤($42): 小食拼盤包括肉腸、水牛城雞翼、芝士焗原隻蘑菇、炸魷魚、炸薯格。水牛城雞翼甜甜辣辣,有點像微辛版BBQ醬,還不錯; 芝士焗原隻蘑菇的芝士中和了蘑菇的苦澀味,令整體多了點鹹香。炸物除了不夠熱外,沒什麼挑剔。兩款主食也各自放了一碗「芝士」,用料絕無馬虎,真的芝味大爆發!韓式芝士炒年糕配韓國
韓式芝士炒年糕配韓國拉麵($50): 除了勁量芝士的香味,我真的喜歡它有少許韓式辛辣味道,超級惹味。即點即炒,店員也在檯前即場快炒,新鮮惹味。麵條有咬勁質感剛好,坦白說,連牛肉和雞扒等的肉食也淪為次等天使……
吉列豬扒配濃湯芝士鍋辛辣麵($58): 芝士鍋辛辣麵湯底極濃,全是芝士,像芝士撈麵一樣,非常香濃,光吃這個麵我已十分滿足。配菜還有韓式煎餃子三件和吉列豬扒,儘管豬扒不夠肉汁,肉質也有點結實,但那芝士已為它拿個五星評分!
2016-05-12
2016-05-15 3834 浏览
小妹一直從不同的渠道中看見不同人上傳一個芝士飯的圖及影片,查看之下,原來是出自這家飯意。小妹是個芝士控,當然不會放過這裡!!!😈😈😈餐廳位於深水埗,距離地鐵站有一段距離,找了一陣子才找到😂來到這裡,小妹二話不說點了我的目標😈嚐嚐那個傳說中的邪惡芝士飯。 招牌芝士熔岩蛋漿飯 ($48)一上台我們可以看到熱騰騰、放了紫菜在面頭的鐵板泡菜炒飯。接著,店員姐姐會幫我們加入芝士同蛋漿,然後攪拌他。你們看!芝士是整碗!整碗!整碗!(很重要,所以要說三次😂)的倒進去呀!😱😱 小妹看到都快要尖叫了!😍😍😍 (P.S. 另一碗芝士是朋友的餐點要用的)店員幫我們攪拌成這個樣子便離開了,一片乳白色好像不怎麼吸引😂不過我們再自己攪拌一下,顏色便跑出來了蛋漿和芝士跟飯粒完美地混合,飯亦帶點濕潤,吃下去不會很乾😋😋 加入泡菜可以中和芝士的膩,而紫菜令飯更加香👍🏻 而整個飯只帶有很輕微的辣,適合不能吃辣的人。它看起來份量不算多,不過始終有很多芝士,吃了會比較易飽,所以絕對是夠吃的😂 朋友選了鐵板韓式芝士炒年糕 ($50)上台時煮好的拉面年糕是另上的,店員姐姐會在我們面前把面和年糕倒進鐵板,接著跟芝士飯一樣加入一碗芝

餐廳位於深水埗,距離地鐵站有一段距離,找了一陣子才找到😂

招牌芝士熔岩蛋漿飯 ($48)
一上台我們可以看到熱騰騰、放了紫菜在面頭的鐵板泡菜炒飯。

接著,店員姐姐會幫我們加入芝士同蛋漿,然後攪拌他。
不過我們再自己攪拌一下,顏色便跑出來了

朋友選了鐵板韓式芝士炒年糕 ($50)
上台時煮好的拉面年糕是另上的,店員姐姐會在我們面前把面和年糕倒進鐵板,接著跟芝士飯一樣加入一碗芝士攪拌。
小妹覺得這個是不辣的,只是甜甜的。年糕煙煙韌韌,硬度適中。面煮得不會過軟,蠻有咬口的。裡面還有些豬肉片,肉質很嫩口👍🏻👍🏻

我們加了$20配蒜蓉包、沙律和飲品。
蒜蓉包的包底有點過軟,可以烘得脆一點會更好。
沙律也太大一碗了吧😱😱😱 超值呀.......沙律可選麻醬和千島醬,小妹認為配麻醬更出色。

朋友點的椰汁紫米冰
很重椰汁味,甜度適中。
柚子檸檬紅茶
一開始並沒留意有「柚子」二字就點了,後來喝的時候發覺怎麼有蜜糖的味道,細看下才發現😂 小妹認為這個不錯喝,很清新,可以消消滯😌😌

另外我們還叫了兩款小食😂 (黑洞胃在此呈現)

第一個是 小食拼盤 ($42)
小食拼盤
拼盤包括了香辣米腸、水牛城雞翼、脆薯格、芝士烤大菇、吉列魷魚圈和沙律。
米腸咬下去挺紮實的
水牛城雞翼的醬汁甜甜酸酸的,非常惹味😋
芝士烤菇:菇非常軟腍,咬下去汁都擠出來了😆 內餡是芝士加上吞拿魚
魷魚圈很不錯,很爽口彈牙,不會弄得像吃橡皮筋那樣👍🏻👍🏻

第二個是燒原條bbq豬肋排骨 ($68)
豬肋骨
第一眼看到$68,小妹真的覺得驚訝😱😱 平時在其他餐廳要吃豬肋骨,$68這個價錢根本沒可能吃到呢!而且這裡份量超大的😱😱😱😱 之前去別的餐廳吃,二百多元一個套餐吃到的豬肋骨只有這個的一半大小(而且又少肉又不好吃),所以飯意的這個豬肋骨性價比極高呢!

肉的部份也算多,不過煮得不是太軟腍,有一點難咬。豬肋骨本身沒有什麼味道,只是靠旁邊的醬調味。那個醬也是酸酸甜甜的,感覺跟小食中的水牛城雞翼的醬是一樣的,挺開胃。雖然不是特別好吃,不過以這個價錢來說,真的不能挑剔太多😂

小妹認為這裡的餐點都很經濟實惠, 有時間一定會再來試試其他。
题外话/补充资料: 豬肋骨吃到1/3已經覺得很飽了,但又不想浪費,於是問問店員可否「打包」,結果是有的!這個服務很不錯呢!
2016-05-10
  • 新派芝士熔岩蛋漿飯
2016-05-12 1764 浏览
星期日大概黃昏時段, Honey、囡囡與我行過深水埗飯意主題餐廳, 竟然還未開始排長龍! 我們便推門入內!餐廳內客人已九成多入座, 禮貌的服務員便安排我們入座小房間餐牌種類繁多, 香草雞翼囡囡至愛, 炸得香脆的外皮上有濃郁香草的味, 内𥚃滑溜的雞肉好juicy囡囡叫了一個青蘋果薄荷荔枝綠茶, 好特別, 清涼入心, 好薄荷, 不會太甜, 剛剛好 下次必飲! 餐牌還有另一特飲, 下次也要叫鐵板韓式芝士炒年糕喜歡芝士的人必叫, 非常濃郁的芝士, 配上公仔麵及年糕, 少辣的韓式泡菜配雞蛋, 在熱辣辣的鐵板上, 芝士已溶化在主食中, 好滿足進擊巨橋.濃湯芝士鍋, 必食 豬肋骨燒得非常美味, 外皮脆, 肉軟腍, 流汁! 份量大到像一條巨橋, 但也被我們迅速地吃掉橋下還有一鍋餃子麵加芝士一起吃, 愛芝士人仕必食日本甜薯沙律菜甜薯、粟米粒、羅馬生菜、沙律菜、紫椰菜、車厘茄配上胡麻醬, 清新醒胃!餐廳內另有洞天, 原來當餐廳滿座時,便會開這間小房間可提供八座位, 舒服到呢
餐廳內客人已九成多入座, 禮貌的服務員便安排我們入座小房間
餐牌種類繁多,
香草雞翼
下次必飲! 餐牌還有另一特飲, 下次也要叫
鐵板韓式芝士炒年糕
進擊巨橋.濃湯芝士鍋, 必食

橋下還有一鍋餃子麵加芝士一起吃, 愛芝士人仕必食
日本甜薯沙律菜

2016-05-08
  • 進擊巨橋.濃湯芝士鍋
2016-05-11 1482 浏览
路盲小妹的媽媽,今天帶我們一家去深水埗開飯去。媽媽推介下,發現呢度食物五個字:抵食夾大件。除了看圖賣相吸引食慾外,價錢實在是閃閃發光的耀眼,此時此刻此場境,今時今日既香港,大概,也就深水埗一帶方能找喔,賤物鬥窮人,價性比高餐廳不常見,今日,竟然是媽子帶了我地去開心大發現wow...見到餐牌主要有韓風強勁既芝士面同飯系列,就佢啦。。。。進擊巨橋濃湯芝士鍋108爆炸咁大條既豬肋骨,一上枱真心嚇一嚇,大大忽,超誇張。全家食都得,燒得靚,配了辣燒汁,嫩滑味美。炸薯格,脆夾香,唔止睇,三個字,抵抵抵。韓式芝士加旦組合無得輸,每一條都能拉絲,飯粒滲滿滑旦香,而餃子年糕更是芝味無窮好啱key,飯量不少,還有紫菜香,大滿足喔。日本甜薯沙律26粟米蕃茄生菜跟甜薯,簡簡單單卻新鮮,爽脆又甜配軟薯,清涼夏日有心思。配上胡麻醬愈食愈開胃。煙鴨胸沙律29咸香煙un鴨胸塊,沙律平衡少膩濟,加了千島醬,同樣酸maymay,吃完健康又多D沙律配的蒜蓉包,香氣撲鼻,包包出奇的鬆軟。卡邦尼意粉伴煙蔥炒旦43加3手作意粉份量真材實料,面粗身點,蠻QQ,好嚼沒過火,不會變肥一patpat,汁醬剛掛意粉上,煙肉炒得亦不錯,大又

見到餐牌主要有韓風強勁既芝士面同飯系列,就佢啦。。。。
進擊巨橋濃湯芝士鍋108
日本甜薯沙律26
煙鴨胸沙律29
沙律配的蒜蓉包,香氣撲鼻,包包出奇的鬆軟。
卡邦尼意粉伴煙蔥炒旦43加3手作意粉
份量真材實料,面粗身點,蠻QQ,好嚼沒過火,不會變肥一patpat,汁醬剛掛意粉上,煙肉炒得亦不錯,大又軟糯,超滑旦旦溶入蔥花內,香味十足。
凍特濃薄荷朱古力19
叫少冰,不多冰,朱味香濃,薄荷味不少。
凍珍珠奶茶19
珍珠煮得剛剛好,並無痴住痴住太纏綿,奶茶苦味多於甜。
凍紅豆冰19
紅豆冰,實多冰,還好解喝,好冰涼。
椰汁紫米冰19
椰香味好濃,紫米只少少,賣相像紅豆冰。

• 芝士飯
2016-05-11 764 浏览
估唔到芝士鐵板飯係咁好食!講真禮拜日只是抱著獵奇的心態來嘗鮮,因為本店望落都似係間一般high-end但依然係茶餐廳的茶餐廳,於是最初並無抱太大期望。然而上菜後我的確感到眼前一亮。剛點完菜便上了蛋液和芝士。望著這碗滿滿的芝士,我真是不得不感嘆這裡性價比超高的!不久後鐵板飯也送上檯面。 店員幫我們把芝士、蛋液倒入鐵板和飯一起攪拌均勻。手法非常嫻熟,很快就可以食了!不得不說這道菜真是創意滿分呀,紫菜、芝士、蛋撈鐵板炒飯。雖然炒勻後因鹽不夠不是太重味,但本身這4樣都是我最喜歡吃的,尤其是紫菜有點脆脆的,和鐵板炒飯的飯焦一起吃真是好好味(雖然飯焦不健康)跟餐我們order了沙律、蒜蓉包和特飲。價錢很便宜呢。沙律我們選了胡麻醬,不過不失。蒜蓉包的包底太軟。珍珠奶茶走冰的冰溶化後,奶茶超級順滑。 不知不覺我已食到停不下口,男友則根本搶不過我,哈哈哈哈手快有手慢無啦。因為有兩個人,我們額外又order了是日套餐—咖喱牛腩蛋包飯。這道菜則是不過不失,蛋夠滑,咖哩味也勉強OK。但這個牛肉食落口感和味道一般,我都分不清楚究竟是牛還是豬⋯

不知不覺我已食到停不下口,男友則根本搶不過我,哈哈哈哈
手快有手慢無啦。

咖哩牛腩蛋包飯
2016-05-08
2016-05-10 323 浏览
同朋友去深水埗,甘岩撞正落大雨,天氣超差! #唔通連個天都唔鍾意我 同時間又好想芝士乜乜乜,朋友就靈機一觸諗起呢間嘞!! 😘 朋友話呢間平時要排好耐,但嗰晚天氣差麻,少左人出街~ 所以我地一去就有位✌🐷。。👄烤雞扒。濃湯芝士鍋 $58 (包一杯普通冷/熱飲)。。👉雞扒同薯角分開上,另有一碟仔芝士碎比你自己倒入鍋仔裡面☺~鍋底有4個選擇(珍珠飯/米通/意粉/辛辣麵),小妹揀左米通☺ 。唔使一陣,d芝士已經溶晒😋 食得!! 雖然芝士唔係拉絲嗰d,但芝士味都好濃架! D芝士湯底入埋米通中間,每啖入口都有芝士溶,好邪惡,哈哈!! 食到一半都已經飽左🐷 。。$58呢個價錢幾抵,仲包埋野飲,不過平時應該好多人排~ 。

烤雞扒。濃湯芝士鍋
👄烤雞扒。濃湯芝士鍋 $58 (包一杯普通冷/熱飲)

$58呢個價錢幾抵,仲包埋野飲,不過平時應該好多人排~ 。
2016-05-10
烤雞扒。濃湯芝士鍋
2016-05-10 327 浏览
今日經過深水埗 就再去Rice Love之前同fd已經黎食過芝士熔岩蛋漿飯一試難忘今次自己一個食lunch 我入左一陣D學生就放lunch 鋪頭即刻坐滿哂人野食方面我揀左香草西蘭花雞肉意粉$38加$4蚊有特飲 我就飲椰汁紫米冰個意粉好大碟 但西蘭花多d會好d雞肉份量多 食到好飽味道就...一般啦 同其他餐廳冇乜分別個汁冇乜味 而汁又唔多 所以食意粉會覺得有少少乾果然黎小店都係食招牌菜比較好而椰汁紫米冰 紫米好多但椰汁味唔夠出 似甜甜地既水+紫米不過加4蚊就有得飲都算性價比高服務方面隔離枱坐左4個學生 佢地話仲有個fd黎我聽到服務員問佢地 介唔介意搭枱我心諗 咁咪即刻要搬我張枱泊去佢地張枱 有冇搞錯?!好彩果幾個學生話加張凳去佢地張枱就ok整體黎講還好 但以深水埗黎講咁既價錢+質素同其他餐廳差唔多下次黎都係食返芝士蛋漿飯算
今日經過深水埗 就再去Rice Love

不過加4蚊就有得飲都算性價比高

服務方面
隔離枱坐左4個學生 佢地話仲有個fd黎
我聽到服務員問佢地 介唔介意搭枱
我心諗 咁咪即刻要搬我張枱泊去佢地張枱 有冇搞錯?!
好彩果幾個學生話加張凳去佢地張枱就ok

整體黎講還好 但以深水埗黎講