2024-03-08
土瓜灣其實有好多餃子店 🥟 不過要搵一間出色嘅就真係唔容易啦😲😲 最近去咗土瓜灣呢一間餃子店 佢哋嘅舖位唔係超級顯眼😳 不過我想講真係好好好好好食🫶🏻🫶🏻 一啲都冇誇張😭😭 佢哋嘅餃子係我食過最正同埋最有創意嘅🤩😼佢哋個名都真係幾有霸氣 叫做餃撚掂 🥟🥟 真係好掂😎😎 嘢食選擇都多 唔單止淨係餃子 仲有小籠包、糖水、粉麵等等😎 連啲嘢飲都都特別足料同埋好飲😼😂.🐷原味小籠包 $32/3隻小籠包味道都唔錯 一口咬落去裏面有熱辣辣嘅湯汁😂😂 整體嚟講都算係皮薄餡靚🤔.🐷黑金流沙奶黃壽桃 $10/個見到呢一個包我點都一定會嗌 因為我好鍾意食黑金流沙包😂😂 雖然外表睇落平平 但係裏面嘅蛋黃內心真心OK🫶🏻 食嘅時候小心啲因為我一搣開就已經爆汁..睇嚟呢間舖頭好鍾意整啲爆汁嘢😂 大家唔好着白色衫去食😂😂😂😂 但好好食🫶🏻🫶🏻🫶🏻.🐷小心爆汁牛肉煎餅 $38/2個又來啦 又係爆汁…😂 一咬開真係好澎湃 咁樣爆咗啲汁出嚟…😂😂 阿媽同我好無奈 好彩淨係整到張枱 成張枱都係牛肉汁 我哋又自己抹返嘅🫨 牛肉感覺都幾好 👍🏻 牛味夠香😬 而且煎得啱啱好 裏面唔會嚡颯颯 加上本身就好多肉汁 所以真係好Jui
🐷原味小籠包 $32/3隻
🐷黑金流沙奶黃壽桃 $10/個
🐷小心爆汁牛肉煎餅 $38/2個
又來啦 又係爆汁…😂 一咬開真係好澎湃 咁樣爆咗啲汁出嚟…😂😂 阿媽同我好無奈 好彩淨係整到張枱 成張枱都係牛肉汁 我哋又自己抹返嘅🫨 牛肉感覺都幾好 👍🏻 牛味夠香😬 而且煎得啱啱好 裏面唔會嚡颯颯 加上本身就好多肉汁 所以真係好Juicy
🐷椰香荔芋臘腸香菇餃 $29/4隻
呢個係我第一次食呢一款味道嘅餃子 🥟 冇諗過芋泥物體都可以擺入去一隻餃子裏面😂 真心好食 餃子皮亦都煎得香脆 又唔會燶左🤣 裏面嘅臘腸都幾香香 不過如果再多啲臘腸應該會超級正🫶🏻
🐷 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 $33/4隻
XO醬簡直就係神來之筆✏️ 大大咁樣提升咗蝦仁嘅味道 非常之香 蝦仁被切成粒 不過仍然食到蝦肉鮮 彈牙可口🦐 而且呢一個味道令我相信佢哋嘅餃子都係好新鮮 XO醬擺喺餃子裏面根本唔可以冷藏咁耐😂 所以可以推斷得出佢哋啲餃子係🥟正嘅🫶🏻 而且口感非常豐富 又有菜又有肉 仲要係我最鍾意食嘅翠玉瓜😂
🐷熱竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
冇諗過一杯嘢飲都咁足料 其實我真係以為好似平時啲紙包嘢飲嗰啲咁樣 🤓🤓但係成杯嘢份量都幾多 飲落去甜甜地又唔會過甜(亞洲人對於甜嘅嘢最好嘅評價)
🐷腐竹薏米蓮子清心丸糖水
食清心丸唔一定要去九龍城嘅 估唔到一間賣餃子嘅舖頭都有好飲嘅糖水 真心味道啱啱好😝 真係唔會超級甜 感覺身材實料 超鍾意食腐竹🤓 清心丸咬落去好爽口有嚼勁😎
呢間真係唔係普通餃子店 🥟 而且啲價錢都唔貴 開喺土瓜灣好方便小編可以經常落去幫襯一下 🤣 如果可以再多啲分店相信一定做得起 因為真心好味😝
餃撚掂
📍土瓜灣馬頭圍道馬頭圍道187號地下2至4號舖
#吃貨日常#香港#日本菜#茶餐廳#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #土瓜灣 #土瓜灣美食 #隱世美食