旺角咁多嘢食,有時真係唔知揀邊間好不過,而家我諗我搵到我嘅飯堂啦!食過呢間,真心推介!🍚黯然銷魂丼飯 - 雖然個名係gimmick咗啲,但佢絕對唔係只賣gimmick。呢個黯然銷魂丼飯溉手叉燒肉質夠滑又燒得啱啱好,醬汁又濃又入味,仲有隻溫泉蛋,可以同啲飯撈埋一齊食,啲飯吸咗所有精華,勁好味。呢個飯真係對得住個名有餘🤩🐮日式牛舌溫泉蛋丼 - 牛舌燒得啱啱好又夠嫩滑,咬落去仲有種肉汁四溢嘅感覺。呢碗飯都有搭配隻溫泉蛋,連埋流心嘅蛋黃,同碗飯撈埋一齊食,都好好食。如果想食牛多過叉燒,一定要揀呢個!🥟東坡冰花餃 - 餃子夠大隻,皮薄多餡,又夠IG-able,好啱叫黎打咭同一齊share 🍧紅豆爆珠冰荳花 - 必食甜品,豆腐花夠香,爆珠紅荳勁有咬口,加埋個靚靚嘅器皿,又係又好食又好睇嘅一個甜品🥤嘢飲叫咗旺角黑牛同白桃梳打,如果身體有朋友唔知咩係黑牛,真係要叫黎試下😆因為已經唔多餐廳有得叫呢個傳統茶餐廳嘅飲品得飲,有得叫的話,真係要試下😆最重要係除咗食物好食又新舊兼容,staff都好nice,態度又好,呢間真係要一黎再黎!
旺角咁多嘢食,有時真係唔知揀邊間好
不過,而家我諗我搵到我嘅飯堂啦!
食過呢間,真心推介!

黯然銷魂丼飯 + 日式牛舌溫泉蛋丼

旺角黑牛

2024-11-13
黯然銷魂丼飯 + 日式牛舌溫泉蛋丼
旺角黑牛
  • 黯然銷魂飯啦
2024-12-16 255 浏览
12月天氣好好,好心情,最啱就係去行街買嘢,感受吓節日氣氛。 呢日我哋去旺角行街,周圍都好多人,見到有間新開嘅餐廳,感覺幾乾淨企理,餐單嘅選擇亦都好豐富,唔怪得新開小店都多人幫襯! 揀咗以下嘢食:🌟黯然銷魂丼飯配溫泉蛋🌟紅豆爆珠冰荳花過飯好有驚喜! 物價性價比一流,啲肉係鋪滿晒面,仲有大大隻嘅流心蛋,我不嬲最鍾意食流心蛋,呢度嘅質素都好好,充滿着蛋香,撈埋秘製豉油,味道滿分! 個甜品賣相都好靚,面頭啲紅豆係燈光下好似粒粒發光嘅寶石咁,好靚! 同埋佢真係爆珠,口感一流,個甜品賣相都好靚,好中式! 感覺佢哋嘅食物質素同埋賣相包裝都好用心設計! 值得反兜🤣❤️

揀咗以下嘢食:
🌟黯然銷魂丼飯配溫泉蛋
🌟紅豆爆珠冰荳花

2024-12-11 274 浏览
開始要入冬季嘅衫喇,行完街之後最啱就係喺旺角道搵好嘢食,見到通菜街呢度新開咗間正野,環境裝修門面得好靚,吸引到我! 😆話明餃子店,梗係要試吓餃子啦,我就點咗呢個火焰明太子芝士粟米餃 $48 有六隻,好大粒!煎得好香口,每一粒上面都鋪油明太子醬,入面亦都係好足餡,有好多粟米同豬肉,配埋美太子醬食,好食呀! 另外仲嗌咗個小食同埋甜品,揀咗呢個燒茄子$36,好大條,大過我隻手掌呀🤣 上面仲鋪滿晒芝麻,蒜蓉同埋蔥,好香,又夠晒熱辣辣! 另外再試埋佢哋嘅甜品,開心果糊 $42, 面頭好多開心果碎,開心果糊亦都係唔會偏死甜,好似感覺食多多都唔會肥😆 正呢間小店整體都幾高質,推介俾大家❤️
呢間小店整體都幾高質,推介俾大家❤️
2024-12-06 450 浏览
今日旺角做完嘢,喺通菜街見到有間新開嘅餐廳喎,見到門面裝修幾典雅呀,咁就試試先。 我哋一行二人,每人嗌咗個丼飯: 日式牛舌溫泉蛋丼飯同埋黯然銷魂丼飯跟溫泉蛋,上枱好有驚喜喎,價錢好大眾化,幾十蚊有交易,但係食物嘅份量好大份😍牛舌同埋叉燒啲份量好多,真係鋪滿晒成個碗,上面仲會有晒留心溫泉蛋,啲秘製醬汁跟埋溫泉蛋連埋啲牛肉一齊食,真係好好味!跟住我哋仲一人叫咗一碗甜品,個賣相好靚😍 用咗中式瓦碗去盛載,揭開好有驚喜,自己最鍾意就係呢個紅豆爆珠冰荳花,啲爆珠鋪面好靚,閃閃發光㗎😍 味道都好好味,唔會偏甜,價錢都好抵$38 咋! 溫馨提示,佢哋係每日限量供應架! 另外開心果糊都好抵$42, 個味道亦都唔會偏甜,面頭鋪滿晒一粒粒開心果碎,好味又啱晒打卡! 好高質嘅小店,值得再幫襯👍

好高質嘅小店,值得再幫襯👍
2024-12-05 321 浏览
啲餃好細粒,食起嚟有啲失望,餡料少得可憐,仲要有骨,咬落去牙都崩。至於啲串燒,無寫明係辣,但食落去之後先發現原來勁多辣粉,辣到完全食唔到,再加上啲串燒本身已經好鹹,食完之後成個口都覺得好唔舒服feel 到隻眼唔知係味對啲香料敏感眼都腫埋,碗湯就更加令人失望,味道重重嘅味精味,完全冇任何鮮味可言,根本唔想再飲落去。整體嚟講,呢次用餐體驗好差,無論係餃子、串燒定碗湯,全部都係0分,實在有啲失落直接放棄食唔落。希望下次可以有更好嘅選擇。

2024-12-04 429 浏览
呢間由佢原址,我已經一直有幫襯開㗎啦,因為佢哋嘅食物質素真係好抵,性價比又好高! 最近知道佢哋搬咗去旺角通菜街嗰度,梗係要支持佢哋啦!我哋兩個女仔share一個主食丼飯,揀咗呢個泰式烤牛扒溫泉蛋丼飯,上面鋪滿晒滿滿嘅牛扒,好多塊好足料啊! 牛味好香,配埋溫泉蛋一齊食,YUMMY !再嗌多咗幾個小食,叫咗一個串燒拼盤,好豐富,有明太子釀雞翼,串燒,翠玉瓜,腸仔,上面有好多燒汁,燒得好好,夠晒火候,有一啲都唔燶,師傅手勢好👍我哋再嗌多個燒扇貝添,上面鋪晒我最鍾意食嘅蒜蓉,仲有芝麻同埋蔥,好香😍  扇貝好大隻,夠晒抵食,呢度都只係$28咋!同埋我哋留意到,佢而家都做緊好多優惠啊,滿200更加送麻辣牛舌添! 正! 夠晒抵,質素又有保證,下次一於再幫襯過!

2024-11-27 491 浏览
旺角真係好多嘢食揀,但係我朋友強烈推介呢一間高質嘅丼飯,真心好有驚喜喎! 我哋兩個一人嗌咗一碗丼,我自己就嗌咗呢個日式牛舌溫泉蛋丼,好大碗,我一個人都食唔晒,最重要係食物質素真係好高質👍 個牛舌好腍,一碗當飯仲要係鋪滿晒滿滿嘅牛舌,呢個性價比真係極高! 再配埋溫泉蛋,好流心! 蛋漿同豉油撈埋一齊食,再配埋軟熟嘅牛舌,呢一餐真係好滿足! ❤️最驚喜嘅係佢哋係有埋甜品㗎,我哋就揀咗開心果糊,佢嘅擺枱好靚仔,有一個福字既瓦壺裝住,好中式好靚,上面仲鋪滿晒開心果碎,好味! 高質又啱晒打卡👍同埋佢哋個門面好靚,裝修得好好好,簡約得黎隔了好高,坐得好舒服,服務又細心👏 呢間真係值得一讚! 👍

2058 浏览

呢間真係值得一讚! 👍
2024-11-22 522 浏览
和朋友旺角逛街,走到晚飯時候,在通菜街搵食醫肚, 這條街食肆林立,選擇困難,看到一家門面裝修光鮮, 感覺日式佈置,食物品種啱食,進去坐下,很快有服務員來招待,我們點了幾款招牌菜,樣樣都幾好食。黯然銷魂丼飯有溫泉蛋、燒香豬頸肉同沙律菜,配惹味醬汁, 珍珠米飯足夠,整碗飯味道濃郁,好好食。日式牛舌溫泉蛋丼牛舌厚薄適中,配有麻辣醬汁,唔算太辣, 啱曬我吃小辣的人,加上溫泉蛋、沙律菜, 整碗飯好快被我食曬,好味,滿足。東坡冰花餃餃子一碟有六隻,煎得很好,外皮薄而脆口, 內餡真的用肥瘦一半的東坡肉,醬汁配搭 清新,食落令人覺得係新鮮好味的餃子。紅豆爆珠冰荳花外表盛載的器皿已很美觀,冰凍的苣花非常 香滑,配合爆珠紅豆一齊食感覺很清新, 甜度適合,不愧為強烈推薦。飲品柚子蜜、豉油街檸七這家食肆「餃燃串」每一樣食物都讓我覺得 新鮮、好吃、乾淨,絕對是可以再次幫襯的 一間。

紅豆爆珠冰荳花

飲品柚子蜜、豉油街檸七

2024-11-16 539 浏览
下班跟朋友過來旺角吃飯,發現一間隱世小店,店面雖小,但裝修佈置好古式古香,食物有特色而且價格也非常實惠。❤️黯然銷魂泉蛋丼豬頸肉口感爽脆,配上溫泉蛋和雜菜,非常上飯。❤️日式牛舌泉蛋丼牛舌爽口彈牙,同樣配有溫泉蛋和雜菜,非常美味。❤️東坡肉冰花餃子餃子煎得非常香脆,餡料有豬肉,而且每隻餃子都有一塊東坡肉,喜歡吃東坡肉的朋友可以一試。🧉紅豆爆珠冰荳花賣相非常可愛,第一次吃紅豆爆珠,非常特別,每粒爆珠裏面都有一粒紅豆,相當有口感,豆花非常嫰滑,當作飯後甜品一流。🍹冷泡白桃烏龍茶烏龍茶清香解膩,味道回甘。🍹旺角黑牛可樂是枝裝的,現在來說非常難得,可樂很夠氣配上雪糕,簡直一流。餃燃串地址:旺角通菜街23號地舖#旺角 #旺角美食 #餃子 #串燒 #香港美食 #香港旅行 #香港美食推介 #旺角美食打卡 #豆腐花 #隱世小店

❤️黯然銷魂泉蛋丼
豬頸肉口感爽脆,配上溫泉蛋和雜菜,非常上飯。

❤️日式牛舌泉蛋丼
牛舌爽口彈牙,同樣配有溫泉蛋和雜菜,非常美味。

❤️東坡肉冰花餃子

🧉紅豆爆珠冰荳花

🍹冷泡白桃烏龍茶
烏龍茶清香解膩,味道回甘。

🍹旺角黑牛

餃燃串
地址:旺角通菜街23號地舖

2024-11-14
2024-11-14 509 浏览
其實旺角通菜街嗰度都有好多好嘢食,今次小編就去咗呢一間試吓, 7:00左右到已經坐到滿晒,好彩等咗一陣就有位啦,今次我哋就叫咗:黯然銷魂溫泉蛋丼:蜜汁嘅豬頸肉再配上溫泉蛋,上面仲有啲沙律雜菜,相當邪惡,一啖飯,一啖蛋漿,再配上好邪惡嘅豬頸肉,正👍🏻日式牛舌溫泉蛋丼:經過烤過嘅黑椒牛舌,再配上溫泉蛋,同埋沙律雜菜,味道都唔錯,牛舌都好多片,鋪滿晒成個飯東玻肉冰花餃子:呢個餃子小編強烈推介,餃子煎到好脆,仲有少少燶燶哋,而且個皮都好薄,裏面嘅豬肉餡都好多,感覺都幾有特色紅豆爆珠冰荳花:相當有驚喜,爆珠裏面包住粒粒嘅紅豆,一啲都唔甜,濃濃嘅紅豆香,再配上滑滑嘅豆腐花,不知不覺造成停口,最適合就做飯後甜品啦👍🏻

2024-11-07 530 浏览
今晚,我同朋友黎到旺角通菜街23號的「餃燃串」享用晚餐,呢間餐廳以餃子、丼飯同串燒而聞名。我們點左幾道招牌菜,整體味道都好好。麻辣牛舌牛舌切工精細,厚薄適中,入口滑嫩,麻辣醬汁好香,既有麻的刺激,又有辣的過癮,讓人一口接著一口,實在令人滿足。黯然銷魂丼飯呢碗飯的配料十分豐富,有燒豬頸肉、溫泉蛋同沙律菜。米飯吸收左肉汁的精華,味道濃郁。而豬頸肉鮮嫩多汁,整體口感極佳,味道一試難忘。日式牛舌溫泉蛋丼呢道燒牛舌丼同樣出色,白飯搭配試上滑嫩嘅溫泉蛋同鮮嫩牛舌,全個口感係筆墨難以形容。東坡冰花餃這款餃子一碟六隻,外皮薄而有彈性,內餡鮮美,搭配清新的醬油,整體味道更加突出。而且餃子入面真係有東坡肉!紅豆爆珠冰豆花作為甜品,呢個豆花係完美嘅結尾,清甜嘅紅豆爆珠搭配滑嫩嘅豆花,有一種清新嘅感覺。龍眼冬瓜茶/柚子蜜梳打總的來說,「餃燃串」的每一道菜都讓我感受到用心與創新,無論是口味還是呈現都令人印象深刻。絕對值得再次光臨!

麻辣牛舌

紅豆爆珠冰豆花