2023-09-17 8 浏览
位於尖沙咀厚福街嘅「餓媽家姐」小食店,呢度主打港日台小食,除咗港式地道小食如燒賣、陳皮魚蛋、炸雞脾、薯條外,仲有出品富有創意嘅小食如XO醬牛肉蛋炒腸粉、粉紅脆香單骨雞翼(火龍果味)、炸日式紫薯🍠甘栗🌰薯餅、極脆拉絲芝士條😍😍😍等等,另外呢度嘅手工漢堡飽系列同樣好食,質素拍得住漢堡包專門店👍😍因為呢度嘅主廚👨🏼‍🍳精通中、西、酒店、茶餐廳美食,咁全面,唔怪之得樣樣食物都有一定水準👍👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🌐XO醬牛肉蛋炒腸粉($44)呢個炒腸粉真係色、香、味俱全👍👍,腸粉新鮮,軟度適中,XO醬炒牛肉,非常惹味,牛肉夠淋,加埋蛋絲、蔥一齊炒腸粉,超級好食😋👍🌐芝士煙肉🥓安格斯($64)有多款手工漢堡系列,我就揀左100%手打安格斯牛肉,牛肉漢堡夠厚身,特別juicy,配埋我最愛的煙肉、芝士、蕃茄、生菜,呢個經典配搭加埋竹炭麵包,賣相同味道都無得輸!🌐脆炸魷魚🦑鬚($34)漢堡包套餐只需加$25可換購一小份脆炸魷魚🦑鬚及飲品,我揀了黃老吉😍。魷魚鬚炸得夠乾身,外賣拎到返屋企都唔會油淋淋,最特別加左D紫菜碎一齊炸,所以特別香脆美味❤️🌐炸日式紫薯🍠甘栗🌰薯餅($24)薯餅外層炸得乾身,包住鹿兒島嘅紫薯,

🌐XO醬牛肉蛋炒腸粉($44)

🌐芝士煙肉🥓安格斯($64)

🌐脆炸魷魚🦑鬚($34)

🌐炸日式紫薯🍠甘栗🌰薯餅($24)
薯餅外層炸得乾身,包住鹿兒島嘅紫薯,夠唒甜,內𥚃有栗子粒,口感頓時豐富左。好快已KO 成塊,正呀😍👍
Iby 路過尖沙咀厚福街搵食,發現原來最近開咗呢間個名幾得意,門面又光鮮亮麗嘅小食店🤩餐牌有100%優質Iberico漢堡!🤤尼店員講,呢間小店由做過各種中、西餐廳,包括酒店、茶餐廳嘅專業廚師主理,出品有保證😋😋 脆香單骨雞翼(1盒4隻)+期間限定火龍果醬 🌕🌕🌕🌕🌕 38hkd+4hkd靚油炸得表皮香脆、唔硬,內裏肉質嫩滑又Juicy,蛋黃醬加上清新嘅火龍果,減輕咗油膩度,亦冇想像中嘅怪味,非常完美!😋芝士黑毛豬手工漢堡 🌕🌕🌕🌑🌑漢堡扒雖然係全熟,但用上優質伊比利亞黑毛豬。生菜同蕃茄未算最新鮮但份量十足。芝士燒得啱啱好,味道唔錯。😋 脆爆雞粒連可樂 🌕🌕🌕🌕🌕 跟餐+24hkd非常薄脆,而且食得出用上靚油製作,每粒雞肉都嫩滑多汁,少有地炸雞粒做得好嘅舖頭!可樂非常夠凍!好味!😋 極脆拉絲芝士條(4條) 🌕🌕🌕🌕🌕 34hkd顧名思義,真係極脆!而且裏面超級拉絲又好味!第一次食倒好味嘅芝士條!二人享用,人均💰79.5hkd(無加一服務費)。味道 🌕🌕🌕🌕🌑呢間嘅炸物都超級無敵高質!環境 🌕🌕🌕🌕🌕乾淨整潔、光鮮亮麗、唔會感到焗促。服務 🌕🌕🌕🌕🌕店員都好友善、好有禮貌,而且會推薦同

Iby 路過尖沙咀厚福街搵食,
發現原來最近開咗呢間個名幾得意,
門面又光鮮亮麗嘅小食店🤩
餐牌有100%優質Iberico漢堡!🤤

尼店員講,呢間小店由做過各種中、西餐廳,
包括酒店、茶餐廳嘅專業廚師主理,
出品有保證😋

😋芝士黑毛豬手工漢堡 🌕🌕🌕🌑🌑

😋 脆爆雞粒連可樂 🌕🌕🌕🌕🌕 跟餐+24hkd
可樂非常夠凍!好味!

😋 極脆拉絲芝士條(4條) 🌕🌕🌕🌕🌕 34hkd

二人享用,人均💰79.5hkd(無加一服務費)。

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
呢間嘅炸物都超級無敵高質!
環境 🌕🌕🌕🌕🌕
乾淨整潔、光鮮亮麗、唔會感到焗促。
服務 🌕🌕🌕🌕🌕
店員都好友善、好有禮貌,而且會推薦同介紹食物。
性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率 🌕🌕🌕🌕🌕

@ohmumsister
餓媽家姐
📍尖沙咀加拿芬道 45-47號宏生大廈地下D2號舖
📞 6606 0313

#尖沙咀美食 #尖沙咀小食 #香港小食#掃街#小食#炒腸粉 #雞翼 #手工漢堡 #安格斯漢堡 #hkburger

• 脆香單骨雞翼
  • 脆爆雞粒
  • 極脆拉絲芝士條
2023-09-16 13 浏览
尖沙咀特色小食😍喺旺角尖沙咀行完街之後,唔知食乜嘢好。經過一間好特別嘅店舖,有好多唔同款式嘅小食同埋漢堡,仲有我鍾意嘅炒腸粉,😆一於試吓呢個!XO醬牛肉蛋炒腸粉💰44呢一個係佢哋嘅招牌菜,咁就一定要試吓啦!佢係即叫即整,😏好夠鑊氣,佢啲腸粉醬汁好均勻分布,每一啖都可以食到XO醬嘅味道,真係正炸魷魚鬚💰39呢一個炸魷魚鬚非常新鮮,剛剛攞出嚟的時候還能感覺到他的新鮮😝熱辣辣!而且佢的魷魚鬚很大條,很不錯!🧀️芝士四重奏💰78呢一個芝士四重奏真係不得了,非常邪惡!😫有芝士薯條,芝士薯波,日式煎芝士條,拉絲芝士條!每一樣都有好濃烈嘅芝士味道,而且味道調整得剛剛好!今次叫咗幾味都覺得好唔錯,聽老細講,佢的菜單會按不同的時候轉變,所以好期待下次有啲乜嘅新菜式啊!🍴餓媽家姐 @ohmumsister📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀小食 #香港小食 #掃街 #小食 #炒腸粉 #雞翼 #手工漢堡 #安格斯漢堡 #hkburger
尖沙咀特色小食😍

XO醬牛肉蛋炒腸粉💰44

炸魷魚鬚💰39

🧀️芝士四重奏💰78

🍴餓媽家姐 @ohmumsister

• XO醬牛肉炒腸粉
尖沙咀厚福街係掃街嘅好地方😌不過條街嘅舖頭轉變得好快走馬看花睇完推介好想去是但係未試就已經執咗笠🥲希望疫情之後大家都可以生意興隆唔使執笠❤️餓媽家姐初初聽個名以為係廚師發辦😂點知原來係賣街頭小食好大嘅落差不過佢都算係一間有誠意嘅小店有好多款式唔同嘅小食俾人揀我俾佢嘅羊肉炒腸粉吸引咗個配搭好特別炒得好均勻惹味啲腸粉夠滑又有米漿香👍🏾👍🏾👍🏾我夏天食都覺得好滋味相信冬天食一定會更加滿足又暖又飽肚😌另外唔係好夠飽仲叫多一口和牛燒得啱啱好肉質鮮嫩牛肉味濃厚齒頰留香🥰
尖沙咀厚福街係掃街嘅好地方😌
羊肉炒腸粉
外卖自取
一口牛
羊肉炒腸粉
因為落雨,唔想出去食,唯有迅速喺附近買外賣,因為見到新店舖,被乾淨企理, colorful嘅愛表吸引,於是入來一試。我點了一個出名的黑松露安格斯牛肉漢堡,以及椒鹽魷魚酥。雖然係小食店,食物的份量一點也不少。這個手工漢堡,擺放得非常精緻,顏色吸引,上下幾包軟熟,中間塊安格斯牛肉又口又大,仲大過出邊塊包,有驚喜,其他配料沒有特別,漢堡包體積雖然大,但係仍然可以整個包一齊咬落去,口感非常好,整個配合有驚喜。至於椒鹽魷魚酥,沒有太粉狀,魷魚粥了,不會太鹹,又不會太油膩,因為即叫即整,口感也非常好。由於此小店位於好多食店嘅厚福街,容易到達,尖沙咀返工嘅人士,特別推介!
2023-09-14 9 浏览
今日公司好多嘢做,要加班,所以要買啲外賣醫肚,又想食得快,走咗去「餓媽家姐」買嘢食,地址係加拿分道45-47號宏生大廈地下。🩷芝士菠蘿安格斯漢堡 $64漢堡內有芝士、安格斯牛肉,牛肉味好濃,有菠蘿,菠蘿兩面都煎過,令到菠蘿的甜味更甜,沙律菜也很多,還有蕃茄和洋蔥絲。❤️脆香單骨雞翼 $45雞翼表面炸得很香脆,但內裏還保持雞翼的肉汁,配以Barbie Pink 的火龍果醬,酸酸甜甜很惹味。🧡脆炸魷魚鬚 $39魷魚鬚口感煙煙韌韌,魷魚表面炸得特別脆,但又不油膩。店內的漢堡都是採用100%純優質安格斯牛或100%純優質黑毛豬,其他食材配搭也很多,每日人手打造,絕對是用心制作的手工漢堡。還有很多小食和套餐,讓大家選擇。

🩷芝士菠蘿安格斯漢堡 $64
❤️脆香單骨雞翼 $45
🧡脆炸魷魚鬚 $39
魷魚鬚口感煙煙韌韌,魷魚表面炸得特別脆,但又不油膩。

還有很多小食和套餐,讓大家選擇。

2023-09-14 7 浏览
同朋友出尖沙咀行街,見到呢間店名子幾有趣 ,店內有幾個立吃位置,就即管試試。點了一份XO醬蛋炒腸粉及一個脆炸魷魚酥。2款小食都即叫即整,先上xo 醬蛋炒腸粉,好香好有穫氣,腸粉唔會太淋有咬口,炒得均勻,每條都有醬油XO醬味,整體夠晒惹味。脆炸魷魚酥,即炸好香脆,而且同其他店的出品很不同,炸出嚟大小均勻,魷魚鬚易咬開,最特別是呢度粉漿加了海苔碎,食落更香口,亦幾有心思。2款食品整碟份量夠多,我同朋友食到飽。但我已猶未盡,再點了一個芝士煙肉安格斯及脆香單骨雞翼回家再繼續食。芝士煙肉安格斯真係好好食,店家用上黑炭包,就算車程有點長,回到家仍然好鬆軟。餡料好豐富,安格斯加芝士肉味特出,連包內的菜及青瓜都食得出好新鮮。絕非連鎖快餐店的質素。脆香單骨雞翼,食落夠脆夠香口,個醬好特別酸酸甜甜,顏色亦好特別。下次試下其他Burger先!

2款食品整碟份量夠多,我同朋友食到飽。

下次試下其他Burger先!
  • XO醬蛋炒腸粉
  • 脆炸魷魚酥
  • 芝士煙肉安格斯
眾所週知高級日本料理omakase(廚師發辦)價值不菲,位於尖沙咀厚福街的「餓媽家姐」以其廣東話諧音命名,卻反而主打價廉物美的港式小食。除了招牌炒腸粉外,魚肉燒賣、脆炸魷魚鬚、印尼撈麵等各式各樣小食都一應俱全,亦有鮮牛油果醬雞蛋沙律及慢煮無激素雞胸沙律等健康之選。繼早前乘電影《Barbie芭比》熱潮推出的Barbie Pink酸甜火龍果醬系列後,最近更有100%手工漢堡登場,分別選用純優質安格斯及黑毛豬製成。XO醬蛋炒腸粉 ($38)腸粉全部即點即炒鑊氣十足,腸粉質感軟滑再加入XO醬香辣惹味。沙嗲牛肉炒腸粉 ($42)將沙嗲牛肉加入炒腸粉更添港式風味,牛肉肉質軟滑且沙嗲醬味道濃郁。XO醬羊肉炒腸粉 ($56)羊肉比牛肉肉質相對結實,帶溫和羶味平易近人。日式芝士薯波 ($33)薯波炸得外脆內軟,保留粒粒薯仔口感,中間裹著芝士軟心。芝士煎蛋菠蘿黑毛豬 ($72)黑毛豬漢堡手打而成再即場煎香,更與菠蘿一樣以火槍炙燒至火光熊熊,逼出油香之餘更帶陣陣燻香,另加$8可再配以煎蛋、黑松露醬、菠蘿、泡菜或煙肉,麵包外酥內軟,加上芝士、生菜、番茄及青瓜更加清爽。

XO醬蛋炒腸粉 ($38)
XO醬蛋炒腸粉

沙嗲牛肉炒腸粉 ($42)
沙嗲牛肉炒腸粉

XO醬羊肉炒腸粉 ($56)
XO醬羊肉炒腸粉
羊肉比牛肉肉質相對結實,帶溫和羶味平易近人。

日式芝士薯波 ($33)

日式芝士薯波
薯波炸得外脆內軟,保留粒粒薯仔口感,中間裹著芝士軟心。

芝士煎蛋菠蘿黑毛豬 ($72)
日式芝士薯波
2023-09-13 4 浏览
餓媽家姐 📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖新開尖沙咀小食鋪😋見好多人來潮聖我當然要來一試究竟‼️🤝現場見到食物都即叫即製~保證新鮮。安格斯牛肉漢堡 $59用上黑芝麻竹炭麵包作為漢堡包外皮~賣相吸晴👀🤩安格斯牛肉漢堡🥩煎到恰到好處😋入口啖啖肉汁夾上蕃茄、芝士🧀️洋蔥🧅生菜🥬~好味。脆炸魷魚鬚 $39 炸漿落左紫菜撈勻一齊炸魷魚鬚炸得夠香脆~。蟹肉忌廉薯餅 $34蟹肉配以牛奶味忌廉餡料外皮香酥~餡料入口軟滑細膩見佢地港式鑊氣小炒王🤩XO醬炒腸粉都好正~下次再來食先
餓媽家姐

新開尖沙咀小食鋪😋見好多人來潮聖
我當然要來一試究竟‼️🤝
現場見到食物都即叫即製~保證新鮮

。安格斯牛肉漢堡 $59

用上黑芝麻竹炭麵包作為漢堡包外皮~
賣相吸晴👀🤩安格斯牛肉漢堡🥩
煎到恰到好處😋入口啖啖肉汁
夾上蕃茄、芝士🧀️洋蔥🧅生菜🥬~好味

。脆炸魷魚鬚 $39

炸漿落左紫菜撈勻一齊炸
魷魚鬚炸得夠香脆~

。蟹肉忌廉薯餅 $34

蟹肉配以牛奶味忌廉餡料
外皮香酥~餡料入口軟滑細膩

見佢地港式鑊氣小炒王🤩
XO醬炒腸粉都好正~下次再來食先
2023-09-13 11 浏览
厚福街多嘢食就出名架啦🤭有時三點三口痕想咬少少嘢!立食店歎小食都唔錯吖!揀咗呢間未食過嘅試吓!價格都幾親民!經過嘅朋友不妨一試🤝🏻🤝🏻✨經典芝士安格斯牛堡 $59呢款係100%手工漢堡🍔造型一睇就知係誠意之作!仲係採用百分百純優質安格斯牛肉🐮制成!濃厚嘅牛肉滋味搭配上融化嘅芝士, 蕃茄片, 生菜, 酸瓜 等簡直係絕配👍🏻👍🏻✨A4炎上一口和牛 $36總共六粒🐂肉質唔韌且鲜嫩多汁!連埋伴碟嘅生菜同食可減輕肉肉帶嚟嘅油感👌🏻✨脆香單骨雞翼 $38一盒有四件👯‍♂️👯‍♂️外酥內嫩!一啖咬落去可以同時享受到鲜嫩多汁嘅雞肉&卜卜脆外層嘅惹味香口感😆😆

✨經典芝士安格斯牛堡 $59

✨A4炎上一口和牛 $36

✨脆香單骨雞翼 $38
2023-09-13 28 浏览
哩個時代,任何一間食店都一定要有自己嘅賣點,對於我來講,餓媽家姐就有兩個特點。 🍖 第一個,可能連佢地自己都唔知,就係有黑色同粉紅色配搭。當佢地叫緊粉紅色火龍果醬做Barbie pink, 我自己已經對號入座將黑色既漢堡包同哩個超搶眼嘅粉紅色醬汁,叫左做Blackpink. 對於我地啲死忠blinks黎講,就係一個應該朝聖的地方。 🍖第二個就係佢嘅食物好多元化,本來只係一間小食店,睇返餐牌,起碼有五六十樣野。而且種類亦都好唔同,有漢堡包,腸粉,沙律,炸物,遲啲仲有埋烏冬嗰啲。但係佢控制食材質素真係唔差,我所食既牛肉漢堡,就已經只係六款牛肉配搭嘅其中之一。漢堡扒保持鮮嫩,但又唔會散,咬落去仲有肉汁。而且我選擇配搭咗菠蘿,塊菠蘿勁juicy,又好甜,配合埋新鮮嘅生菜,蕃茄同青瓜片, 好 Refreshing。 🍖平時食漢堡包,一般都係配薯條,自選左炸雞,你都一樣喺咁夾,而且炸雞同漢堡包嘅顏色加埋一齊真係好豐富,亦都係影相呃like既一個好選擇。 🍺✨️小小商店,小小廚房,竟然可以做到千變萬化,而且高質水準,唔怪得知我喺度等嘅期間,已經有五六組人黎買。以後午餐應該都會好經常來幫襯呢度。

2023-09-12 24 浏览
每日都要諗食咩都係一個難題所以簡單好味又一餐就得上次食完呢間小食店個炒腸粉後 念念不忘主打港台日系創新小食 經常有新野 岩哂我由真正專業廚師主理 夠哂鑊氣火喉👍真係食得出分別-🔸芝士菠蘿安格斯 $64新出了手工漢堡系列相當吸引安格斯牛堡仲係用左竹炭漢堡包厚厚每日人打打造的安格斯牛 厚切菠蘿 生菜 蕃茄 芝士 青再配埋自己醬料 極為juicy 惹味-🔸日式饅魚炒腸粉 $58夠哂鑊氣炒腸粉 蛋絲 醬料 爆炒🥰仲要加埋大條饅魚 煎到脆皮高級感覺 平民價錢!-🔸蒸燒賣 $20(14粒)抵食!仲要唔係蒸到淋哂個種係有口感 有加埋鼓油辣油!-📍餓媽家姐 @ohmumsister📌尖沙咀加拿芬道 45-47號宏生大廈地下D2號舖
每日都要諗食咩都係一個難題
安格斯牛堡仲係用左竹炭漢堡包
🔸日式饅魚炒腸粉 $58
夠哂鑊氣炒腸粉 蛋絲 醬料 爆炒🥰
仲要加埋大條饅魚 煎到脆皮
高級感覺 平民價錢!
🔸蒸燒賣 $20(14粒)
抵食!
仲要唔係蒸到淋哂個種
係有口感 有加埋鼓油辣油!
📍餓媽家姐 @ohmumsister
📌尖沙咀加拿芬道 45-47號宏生大廈地下D2號舖
外卖自取
2023-09-09 47 浏览
估唔到手工漢堡漢堡、地道小食有omakase🤤仲要係即叫即整難怪👧🏻👦🏻一大見到就好想食呀🤤今次我哋Order咗🍴芝士黑松露安格斯漢堡大大件安格斯已經好邪惡🤤再加埋溶化咗嘅芝士同香濃嘅黑松露令到安格斯牛肉嘅咸香味進一步提升🍴芝士菠蘿黑毛豬漢堡咸味芝士+黑毛豬漢堡看似好油膩但配搭上酸酸甜甜嘅厚身菠蘿片即秒變新清又飽肚🍴脆香單骨雞翼+火龍果粉紅汁係當紅Babies粉紅色😍好pink呀雞翼外皮炸到香脆卜卜內肉嫩滑多汁火龍果醬汁清新又帶酸甜口感🍴流心芝士薯餅香噴噴嘅薯餅配上半溶嘅芝士一口咬就湧出來🧀超級過癮🍴脆炸魷魚酥食炸物點可以少得魷魚酥皮酥炸漿肉彈牙吃落鮮甜帶點海鮮味非常滋味@ohmumsister餓媽家姐 ( #尖沙咀 )📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
估唔到手工漢堡漢堡、地道小食有omakase🤤
仲要係即叫即整

皮酥炸漿肉彈牙
吃落鮮甜帶點海鮮味
非常滋味

@ohmumsister
餓媽家姐 ( #尖沙咀 )
2023-08-26
上星期同朋友做完gym差不多9點有啲肚餓,行左去厚褔街想輕食少少野醫肚,經過呢間新開小食店,個名好得意,就吸引左我地入去試下!我地揀左芝士菠蘿安格斯牛burger,牛味濃郁juicy,加上芝士,菠蘿,新鮮蕃茄同埋生菜,一啖食落去,搭配得好正,芝士嘅濃郁香味同埋菠蘿嘅清新甜味,好滿足!跟套餐包小食同飲品,只要加$20起就得,抵食!另外叫左份慢煮無激素雞胸沙律,沙律份量好大,清新開胃!雞胸肉食落去好軟嫩多汁,肉質鮮嫩,沙律菜很新鮮,最重要係營養豐富,健康又飽肚。最後,仲加左份陳皮魚蛋,14粒只係$20!魚蛋有陳皮嘅香味,好彈牙!

2023-09-08 26 浏览
去左主打港台日系創新小食既外賣店「餓媽家姐 」,呢到係由中、西、酒店、茶餐廳的專業廚師主理,樣樣俱全,滿足大家嘅口味⭐️先叫左呢到既招牌腸粉,有別於一般嘅中式炒腸粉,我今次叫咗「日式饅魚炒腸粉」。鰻魚肥美,加埋甜甜哋嘅醬汁,去除咗腸粉既油膩感!腸粉炒得夠乾身,有口感幾好味~⭐️海鮮拼盤(炸蝦,炸蠔,蟹肉忌廉薯餅,魷魚鬚) ,呢個拼盤好豐富,即叫即炸,熱辣辣!其中蟹肉忌廉薯餅係我至愛,蟹肉配以牛奶味忌廉餡料,軟滑細膩,外層香脆而不太油膩🤤魷魚鬚有啲紫菜味都幾好👍