2024-10-05 1270 浏览
最近我去咗太子一間居酒屋 🏮,餐廳裝修得很有心思,一入到去就見到有個鳥居和許願板 ✨,再行入啲就見到餐廳中間有一棵櫻花樹 🌸,旁邊有日式燈籠,感覺好似喺日本咁 🇯🇵。我們坐在榻榻米的位置,有個屏風隔住,私隱感十足,非常適合同朋友或者屋企人嚟食飯 🍽️。🥘 壽喜燒牛肉鍋-並盛(日本夢王雞蛋) $208這道菜色香味俱佳,有牛肉🥩有蔬菜🥬,個湯充滿壽喜燒的甜味,牛肉嫩滑,配以生的夢王雞蛋作為醬汁點綴🥚,口感豐富,必點之選!🍜 夢の福袋烏冬 $68賣相好吸引😍,店員好細心咁教我哋點樣食。首先將福袋切開一半🔪,然後將蛋黃同蛋白倒喺烏冬上面拌勻,就可以食啦。味道甜甜地好重奶黃味🥚,配埋烏冬一齊食好開胃!🥧 海膽流心忌廉餅 $32這個海膽流心忌廉餅好好食,外脆內軟嘅口感令到海膽味更加突出,真係一試難忘。🍗 炸芝麻雞軟骨 $38雞軟骨炸得香脆可口,芝麻調味🧂過後很惹味,超級好食🤤。🍰 煉乳草莓芝士蛋糕 $32甜而不膩,士多啤梨🍓嘅清新同煉乳嘅甜香互相襯托,作為飯後甜點啱晒。☕️ 蘋果山楂紅棗枸杞茶 $58容器設計獨特🎉,需要自行按制才能讓茶水流出,增添了互動樂趣🫖。茶味濃郁,滋補養生🍵。🍹凍金桔擰檬水果茶

🥘 壽喜燒牛肉鍋-並盛(日本夢王雞蛋) $208

🍜 夢の福袋烏冬 $68

🥧 海膽流心忌廉餅 $32

🍗 炸芝麻雞軟骨 $38
雞軟骨炸得香脆可口,芝麻調味🧂過後很惹味,超級好食🤤。

🍰 煉乳草莓芝士蛋糕 $32

☕️ 蘋果山楂紅棗枸杞茶 $58

🍹凍金桔擰檬水果茶 $48
清新解渴,金桔🍊與檸檬的酸甜恰到好處🍋,夏天必備。

💰 總計: $532, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-09-24 1091 浏览
有一晚收工之後,約埋朋友去咗太子嘅一間日式居酒屋 - 餓居食晚餐🇯🇵呢度環境舒適,一入到餐廳見到有棵櫻花樹🌸仲有三張榻榻米❤️氣氛感滿滿,真係好特別❗️適合同朋友過嚟傾偈食下野放鬆一下🙂‍↕️🔺DIY雲朵夢王飯非常IGable😍📸店員會比打蛋器同埋會教我點樣整成「雲朵☁️」儀式感滿滿❤️有得食仲有得玩tim❗️(想知點樣整記得睇最後嗰條片啊~)🔺壽喜燒牛肉鍋 - 小盛湯底甜甜地,我地加配左稻庭烏冬,配料好豐富,除咗有4塊安格斯牛肉之外,仲有洋蔥、芋絲、豆腐、娃娃菜同埋金菇,份量好多!🔺金菇肥牛豚肉卷串牛肉同埋豚肉嘅香味完美結合,肉嘅味道非常濃郁🔺雞皮餃子入口咬第一啖好Juicy🤤油脂啱啱好🔺芝士魚條食落有少魚蛋嘅彈牙感覺,咬到中間有少少芝士,增加左口感既層次🔺蒲燒鰻魚串燒得好香唔會乾身,鰻魚超入味又多汁🔺吉列蠔外層炸得非常脆口唔會好粉,蠔亦非常肥美,建議趁熱食🔥🔺一口班戟雞蛋仔一餐飯既結尾當然唔少得甜品啦❗️雞蛋仔加埋蜜糖同埋朱古力醬,軟腍腍幾特別~

🔺DIY雲朵夢王飯

🔺壽喜燒牛肉鍋 - 小盛

🔺金菇肥牛豚肉卷串
牛肉同埋豚肉嘅香味完美結合,肉嘅味道非常濃郁

🔺雞皮餃子
入口咬第一啖好Juicy🤤油脂啱啱好

🔺芝士魚條

🔺蒲燒鰻魚串
燒得好香唔會乾身,鰻魚超入味又多汁

🔺吉列蠔
外層炸得非常脆口唔會好粉,蠔亦非常肥美,建議趁熱食🔥

🔺一口班戟雞蛋仔
  • DIY 雲朵夢王飯
2024-07-27 2037 浏览
放工有啲攰 就同同事去間居酒屋chill吓🤣 搵到呢間喺太子嘅餐廳 可以坐喺櫻花樹下嘅榻榻米座位進餐 真係好有日本風情😮Asahi Sour 有氣果酒餐廳下晝四至七有Happy Hour 優惠 $98就可以飲到兩杯Asahi Sour 原本要$78一杯㗎🫢 而家真係抵好多 我哋揀咗香印同紅石榴味 真係好有水果嘅甜味😆炸物送酒點可以唔叫返啲脆口嘢食吓 叫咗幾款炸物配酒一流🙈♦️炸芝麻雞軟骨食吓一粒 食吓又一粒 不知不覺就食晒🐥♦️迷你福袋荷包·蛋甜甜地嘅日式腐皮包住流心蛋🍳 精心製作♦️大大塊流心芝士麥樂雞中間嘅芝士真係流心㗎🧀♦️海膽流心忌廉餅海膽醬都幾有鮮味😮♦️吉列軟殼蟹估唔到炸軟殼蟹係用蟹餅嘅形式呈現🦀 幾新奇櫻花蝦拌豆腐呢個清清地 有個鰹魚汁同櫻花蝦調味😉濃厚明太子醬撈烏冬一個簡單嘅菜式 但係撈起嚟幾滋味🍝 幾creamy同埋幾足料 好多明太子喺面呢間日式餐廳都幾多打卡位 有櫻花樹 有鳥居 有日式燈籠 真係好有日本風情啊☺️

Asahi Sour 有氣果酒

櫻花蝦拌豆腐

濃厚明太子醬撈烏冬
濃厚明太子醬撈烏冬

6天前 0 浏览
今日放工去太子經過呢間叫餓居嘅日式餐廳,比佢嘅日系嘅裝修吸引左入試下😂座位都算寬躺啦,我同友人坐tatami位~幾舒服嘅食物方面,我自己就係點左迷你日本迷你黃金奄列,九州魂地獄叉燒拉麵,銀次飯團加杯法國藍橙乳酸梳打迷你黃金奄列唔錯,蛋係流心嘅,微甜幾啱我口味銀次飯團一般正常,有夢王蛋加三文魚子,呢個組合第一次試,感覺都ok拉麵就略嫌有點辣,唔食辣嘅朋友我諗可以唔叫呢個🥵都真係幾辣啊最後杯乳酸梳打,有兒時食某牌子雪條混合波子汽水嘅味道🤔🤔幾特別🤣整體食物味道質素不過不失,炸物和小食比較上出色!價錢方面都唔太貴,下次如經過都可能會再想試下餐牌其他食物

座位都算寬躺啦,我同友人坐tatami位~幾舒服嘅

迷你黃金奄列唔錯,蛋係流心嘅,微甜幾啱我口味

2K
最近行開太子 同朋友仔食咗呢間環境好有feel有榻榻米嘅居酒屋小店😝 lunch時段抵食之餘仲唔收加一 而且定食set由主食到加點嘅小食選擇都好多 每樣食物質素都唔錯😗-🐣日式燒雞腿扒定食 $98 配日式湯蕎麥麵 +$10雞腿扒外面燒得唔錯 入味之餘肉質仲好嫩滑🥰 主食有得㨂飯烏冬同蕎麥麵添😆 我哋揀咗蕎麥麵 配菜都好豐富🤭 定食仲有麵豉湯添-🍱夢王蟹肉三文魚子漬飯定食 配雲朵夢王飯 $118蟹肉同三文魚子各鋪滿咗成碗飯😍 仲配咗一隻日本蛋😗 可以自製早前好hit嘅雲朵飯 將蛋白同蛋黃分離 再打蛋白至挺身 鋪滿飯再加上蛋黃 撈埋一齊食 口感好濕潤🥚 加埋蟹肉嘅甜味同三文魚子嘅鹹香 層次好豐富😙-🦑海苔魷魚鬚 $48魷魚鬚脆得嚟唔會刮口 係溫和路線嘅炸物 入面魷魚好嫩滑😋 海苔味道都幾出 做餐前小食就啱哂啦😛-🍠紫薯甘栗薯餅 $23薯餅好酥脆 入面放咗滿滿紫薯同甘栗mix成嘅饀料 味道甜甜地 但又唔會太膩🌰-🎏紅豆鯛魚燒 $39呢個甜品好驚艷😍 外皮薄薄脆口 中間一層煙煙韌韌 加上紅豆饀好滑身 又唔太甜 高質呀🥰-🍎富士山蘋果芝士蛋糕 $33芝士蛋糕口感綿密 帶清新蘋果香 仲有少少果肉喺
🐣日式燒雞腿扒定食 $98 配日式湯蕎麥麵 +$10

🍱夢王蟹肉三文魚子漬飯定食 配雲朵夢王飯 $118

🦑海苔魷魚鬚 $48

🍠紫薯甘栗薯餅 $23

🎏紅豆鯛魚燒 $39

🍎富士山蘋果芝士蛋糕 $33
芝士蛋糕口感綿密 帶清新蘋果香 仲有少少果肉喺底 唔會好膩 啱晒做飯後甜品😋

🍋凍金桔檸檬水果茶 $38
☕️熱洛神花茶 $38
另外熱花茶同凍果茶都係原壺上 仲有靚靚玻璃杯 好有儀式感🥰 兩款味道都好清新 酸酸甜甜🍋

📍餓居 (太子)
太子砵蘭街440號地舖
  • 海苔魷魚鬚
  • DIY 雲朵夢王飯
今晚去的餐廳位於太子,餐廳環境設計令人印象深刻,在櫻花樹下進食,很有氣氛,而不同的日式擺設,亦十分有心思。服務態度良好,以日本菜為主打,菜式多元化。吉列豬扒 🐷外皮炸得金黃酥脆,內裡肉質香嫩多汁,蘸上沙律醬,十分匹配。牛肉串🥩一口牛肉串烤得恰到好處,肉質香嫩,肉味濃郁,炭火芬香。蒲燒鰻魚串 🐟鰻魚肉細膩滑嫩,配上蒲燒醬汁,濃郁香甜。雞腎串 🐓雞腎脆爽彈牙,味道不過不失。紫薯甘栗薯餅 ✨金黃色,色澤誘人。口感層次分明,外面酥脆,內裏的紫薯香甜,甘栗軟糯。明太子雞翼 🐓雞翼外皮酥脆,內裡肉質香嫩,中間釀入明太子,增添了獨特的鹹香味。赤魚一夜乾 🐟魚肉外皮乾酥香脆,內裏保持了鮮腴多汁。肉質緊實,充滿了鹹香的海鮮味。拉麵🍜豬骨拉麵湯底濃郁而不膩,加入黑蒜油令整碗麵香氣四溢。麵條筋道有彈性,配料豐富。紅豆餅 ✨熱氣騰騰的餅皮,外皮酥脆,內餡的紅豆沙細膩綿密,甜度適中。汽水🥤蘋果梳打汽水與柚子梳打汽水清新爽口。
吉列豬扒 🐷
外皮炸得金黃酥脆,內裡肉質香嫩多汁,蘸上沙律醬,十分匹配。
牛肉串🥩
一口牛肉串烤得恰到好處,肉質香嫩,肉味濃郁,炭火芬香。
蒲燒鰻魚串 🐟
鰻魚肉細膩滑嫩,配上蒲燒醬汁,濃郁香甜。
雞腎串 🐓
雞腎脆爽彈牙,味道不過不失。
紫薯甘栗薯餅 ✨
明太子雞翼 🐓
赤魚一夜乾 🐟
拉麵🍜
紅豆餅 ✨
熱氣騰騰的餅皮,外皮酥脆,內餡的紅豆沙細膩綿密,甜度適中。
汽水🥤
蘋果梳打汽水與柚子梳打汽水清新爽口。
琴晚同朋友係附近行街想食日本嘢,咁啱見到呢間餐廳,裝修係日式木屋風,睇落幾溫馨,價錢睇落都相宜,未食過就試吓~入到去店員安排咗坐tatami,空間都算闊,坐得都舒服。我同朋友叫咗啲嘢食share。⭐️夢王飛驒和牛漢堡扒丼(推介)和牛漢堡扒牛味濃,juicy好好食,配住夢王蛋同紫菜送飯幾夾。⭐️炸蝦膠冬菇(推介)呢款炸物小食驚艷到我,係今次晚餐我最鍾意,覺得最好食嘅一款,炸粉唔會太厚,蝦膠同冬菇好夾,唔會話覺得邊一樣份量太多搶咗另一樣嘢食嘅味道,好好食!⭐️清酒煮蜆平時都鍾意周圍食清酒煮蜆,比較偏好清酒味濃啲、高湯味少啲嘅做法,覺得呢度嘅清酒煮蜆可以再濃啲酒味~呢個如果下次嚟未必就會再叫。⭐️香印乳酸梳打香印提子味好出,平衡感幾好,唔會太甜又唔會唔夠味,食完炸物/濃味嘢飲幾fresh。整體嚟講,覺得呢度嘅炸物小食最出色,其次係個丼,會想再試埋其他特色炸物,有好多款都好特別,都有試咗少少同行朋友有叫到嘅日本迷你黃金奄列都好食。如果下次咁啱再經過附近,可以再試吓!

⭐️夢王飛驒和牛漢堡扒丼(推介)

⭐️炸蝦膠冬菇(推介)

⭐️清酒煮蜆

⭐️香印乳酸梳打

清酒煮蜆
香印乳酸梳打
2024-12-03
香印乳酸梳打
2024-12-05 136 浏览
喺旺角行完街 夜晚去咗太子嘅居酒屋🏮食飯飲返杯☺️ 店內裝修好似去左日本🇯🇵 仲有棵櫻花樹 好有feel呀😍掛住日本了🥹食物又多選擇 重搭係好味😋好滿足❣️🐮壽喜燒牛肉鍋- 牛肉質鮮嫩,湯底鹹甜適中,配料豐富👍🏻🍜地獄叉燒拉麵- 湯底濃郁 好辣好爽好過癮!愛辣者必試🔥😋🥚厚燒玉子三重奏- (海膽醬,蜜糖芥米,芝士) 厚玉子 好滿足 甜甜蛋香濃郁 配搭各種自選醬汁非常加分!大人小朋友都愛吃😋🐷鹿兒島一口豚肉串- 肉質鮮嫩 火喉剛剛好🐖荔枝牛/豚肉卷串- 入口鮮甜可口 同豚肉牛都十分夾🌽忌廉粟米·流心脆餅- 熱辣辣脆卜卜 入面好creamy 配搭甜粟米 yummy😋🍺Asahi Sour 巨峰有氣果酒- 酒是串燒最佳拍擋☺️🧊原味波子汽水- 😋

🐮壽喜燒牛肉鍋- 牛肉質鮮嫩,湯底鹹甜適中,配料豐富👍🏻

🍜地獄叉燒拉麵- 湯底濃郁 好辣好爽好過癮!愛辣者必試🔥😋

🐷鹿兒島一口豚肉串- 肉質鮮嫩 火喉剛剛好

🐖荔枝牛/豚肉卷串- 入口鮮甜可口 同豚肉牛都十分夾

🧊原味波子汽水- 😋
2024-11-28
  • 壽喜燒牛肉鍋
  • 厚燒玉子三重奏
餓居 Hungry Izakaya📍太子砵蘭街440號地舖又到咗Happy Friday,我同朋友再次走入太子搵食,今次就去咗一間當區街坊推介嘅小店,一間有櫻花樹嘅居酒屋—餓居。雖然只得一個店員招待客人,但服務質素都叫唔錯,店員有禮,客人亦好配合,自動自覺用QR code落單,自助浸水等。我會嚟呢一間餐廳主要係因為早排喺社交平台碌到人哋介紹嘅post,唔知點解見到條鯛魚燒就好有興趣嚟試吓,無意中發掘到有其他同樣值得介紹嘅菜式。 💰$32大大塊流心芝士麥樂雞 🫕愛食麥樂雞嘅朋友一定一定要叫塊大大塊流心芝士麥樂雞試試!佢嘅調味同麥樂雞近乎一樣,肉質嫩滑多汁,外皮炸得香脆,切開一半時,內面嘅芝士不停流出,鹹鹹香香勁滋味! 💰$68濃厚明太子醬撈烏冬 🍝小店招牌菜之一嘅撈烏冬果然名不虛傳,選用較幼身嘅烏冬,令每一吋烏冬都可以沾滿明太子醬同蟹籽。烏冬口感Q軟,明太子醬濃烈,感覺清新輕盈,食多啖都無負擔! 💰$68博多魂・黑蒜油豬骨拉麵 🍜偏港風嘅日式豬骨拉麵材料滿滿,有海量櫻花蝦、粟米、蛋絲同筍片點綴。主角叉燒片無咩肥肉,烤後有陣陣肉香,好味!拉麵無得選擇軟硬度,不過軟硬適中,麵質彈牙,加上黑蒜
餓居 Hungry Izakaya
📍太子砵蘭街440號地舖

💰$32
大大塊流心芝士麥樂雞 🫕
💰$68
濃厚明太子醬撈烏冬 🍝
💰$68
博多魂・黑蒜油豬骨拉麵 🍜
偏港風嘅日式豬骨拉麵材料滿滿,有海量櫻花蝦、粟米、蛋絲同筍片點綴。主角叉燒片無咩肥肉,烤後有陣陣肉香,好味!拉麵無得選擇軟硬度,不過軟硬適中,麵質彈牙,加上黑蒜油加乘,我哋好快清空一碗!
💰$98
厚燒玉子三重奏 🍳
另一名物係厚燒玉子,主打六種口味,一份可以選三種,我哋揀咗海膽醬、明太子醬同蜜糖芥末。整體賣相超吸引,啲醬料亦俾得毫不手軟。我最愛明太子醬,鹹鮮調味配清甜玉子,夾到不得了!而朋友就最愛海膽醬,認為味道好似濃縮多板海膽咁正,大家嚟到都可以試試!
💰$39
法式蒙布朗-意大利栗子 🌰
甜品一人嚟一客,第一款揀咗栗子Mont Blanc,栗子甘香清甜,內餡冰凍如雪糕,一啲都唔膩,呢個價錢嚟講,真係超值!
💰$39
紅豆鯛魚燒 🐟
第二款係吸引我嚟呢度食晩餐嘅鯛魚燒,內有滿滿紅豆餡,甜味天然,表皮香脆,用竹籃上非常得意,打卡必叫!
💰$78
鮮檸蜂蜜有氣果酒 🍯
朋友好耐無去居酒屋,一嚟到就例牌叫般杯sour嚟飲。可能真係好耐無飲,一飲就讚口不絕,除咗讚佢透心涼之外,仲讚佢調得好正宗,真正還原到日本sour嘅味道!
💰$27
木村柚子梳打汔水 🍊
我就叫咗枝福岡進口嘅柚子梳打汔水,標榜以富士山萬年水製作,配上清新芳香嘅日本柚子,味道十分清爽!
  • 濃厚明太子醬撈烏冬
  • 厚燒玉子
  • 厚燒玉子三重奏
  • 大大塊流心芝士麥樂雞
2024-12-03 151 浏览
🇯🇵餓居 Hungry Izakaya🇯🇵今次去咗太子搵到一間餐廳,好多日本打咭位,有鳥居⛩️,有櫻花🌸樹,繪馬許願位,掛滿燈籠🏮,仲可以揀坐榻榻米,牆身掛滿日本風景畫,玩味十足📸🦀蟹肉三文魚子漬飯定食🍚(DIY 雲朶夢王飯)$118蟹肉同三文魚子漬都好新鮮,最好玩係有隻夢王蛋,高級食用生蛋,自己手動拂蛋白,如果電動就好,拂左一陣蛋白蓬鬆輕盈狀態,就好似一嚿雲☁️,放喺碗飯度,再加埋蘭王蛋黃,影完相就食飯「いただきます」。🐮熊本一口牛定食$108+$10 轉拉麵🍜(細碗)牛肉切至骰狀,一口size🐮質地軟嫩,加埋洋蔥絲🧅同香濃醬汁非常入味。🥔日本蟹肉忌廉薯餅 $25🐷吉列豬扒 $38 炸物同樣炸得黃金鬆脆。🥢蒲燒原條鰻魚 $108 鰻魚燒得香氣撲鼻,肉質鮮嫩,醬汁適中。🥤波子汽水 $14童年回憶🍎信州蘋果梳打汽水 $27清熱甜蘋果味午市定食由$68起,仲有小食、串燒、鍋物等,價錢唔貴,值得去試~人均消費$225
🇯🇵餓居 Hungry Izakaya🇯🇵

🦀蟹肉三文魚子漬飯定食🍚
(DIY 雲朶夢王飯)$118

🐮熊本一口牛定食$108
+$10 轉拉麵🍜(細碗)

🥔日本蟹肉忌廉薯餅 $25
🐷吉列豬扒 $38
炸物同樣炸得黃金鬆脆。

🥢蒲燒原條鰻魚 $108
鰻魚燒得香氣撲鼻,肉質鮮嫩,醬汁適中。

🥤波子汽水 $14
童年回憶
🍎信州蘋果梳打汽水 $27
清熱甜蘋果味

人均消費$225
2024-12-02 134 浏览
今晚同好耐無見既朋友聚會談心,便選了大家工作地點中間的呢間居酒屋。鋪頭座位唔會好多,每枱之間既距離剛剛好,大概係聽到熱鬧氣氛但聽唔到談話內容果種。見到格離枱有帶狗狗,不過唔肯定係唔係pet friendly環境日式爆漿芝心竹輪正常竹輪既味道燒完多左份香味。炸蝦膠冬菇呢個幾特別,咬落去果下既油膩感比冬菇入面既汁中和番。香辣單骨雞翼香脆同埋有少少麻辣既麻。鰹魚汁豚肉鍋-小盛天氣凍食鍋物真係好正,而且細細鍋少人享用唔會太多。鰹魚湯清甜,整體唔錯。荔枝牛/豚肉卷串(2串)豚肉卷,荔枝燒完好香甜好好食。鰻魚粒撈飯熱辣辣黎到果時幾好食,味道偏清淡,凍左之後比較乾身飯粒黏埋。紅豆綢魚燒外層偏脆幾香口。日本汽水呢間居酒屋食物中規中矩,環境舒服,座位闊落,唔會同其他枱太近有少少私人空間既感覺。職員都友善細心,自助落單飲品錯手落多左都有confirm番我地,整體都可以。

日式爆漿芝心竹輪
正常竹輪既味道燒完多左份香味。
日式爆漿芝心竹輪

炸蝦膠冬菇
呢個幾特別,咬落去果下既油膩感比冬菇入面既汁中和番。

香辣單骨雞翼
香脆同埋有少少麻辣既麻。

荔枝牛/豚肉卷串(2串)
豚肉卷,荔枝燒完好香甜好好食。

紅豆綢魚燒
外層偏脆幾香口。

日本汽水
木村山梨葡萄梳打汽水+ 木村香印青提梳打汽水

2024-11-26
木村山梨葡萄梳打汽水+ 木村香印青提梳打汽水
2024-12-02 127 浏览
聽同事介紹「有間居酒屋啱我食飯打卡」,所以約朋友收工去食飯。鋪內環境唔錯,入門口就有個鳥居,有一棵假櫻花樹,有三張枱係地枱設計,仲有個角落擺左龍珠嘅神龍、鬼滅嘅刀😆食物方面嘅菜式種類唔算多,我哋決定各類型都叫啲,整體黎講都唔錯,特別欣賞荔枝豚肉卷、炸蝦膠冬菇同紅豆鯛魚燒🤩但鯛魚燒真係有啲貴,好食都唔未必會再食,試過就算。另外鰹魚汁豚肉鍋同鰻魚粒撈飯都唔錯。整體而言,環境氣氛唔錯,坐得舒服,食物質素合格偏上,價錢相對其他居酒屋平,食到飽都係人均$250,唔錯。

荔枝豚肉卷串(2串)
紅豆鯛魚燒

另外鰹魚汁豚肉鍋同鰻魚粒撈飯都唔錯。
鰹魚汁豚肉鍋

2024-11-26
荔枝豚肉卷串(2串)
紅豆鯛魚燒
鰹魚汁豚肉鍋
  • 荔枝豚肉卷燒
  • 炸蝦膠冬菇
2024-12-01 104 浏览
在太子區的餓居,店裏木質嘅裝飾同柔和嘅燈光超級溫馨同放鬆的環境,令我瞬間feel到勁舒適。我哋叫嘅日式牛肉定食絕對不容錯過,還有日式炒野菜定食,香油嘅香氣四溢。仲有店嘅食材超新鮮完美地襯托咗美食嘅風味。服務方面,餓居的工作人員親切友善,隨時準備為客人提供建議,讓我哋食得好開心。綜合來睇,餓居完全係一個適合同frd聚會or慶祝嘅理想場所,無論是食物定環境,都比人feel到居酒屋的魅力。等下次一定會再次光臨!🥰🥰

日式牛肉定食
日式炒椰菜定食
日式牛肉定食
日式炒椰菜定食
2024-11-24 117 浏览
- 厚切牛舌定食 $128 轉日式湯烏冬+$10 雞皮餃子 +$34 木村信洲蘋果梳打汽水 +$27 紅豆鯛魚燒 +$38- 蟹肉三文魚子漬飯定食 $108 海苔魷魚鬚 +$48 法國藍橙乳酸梳打 +$38定食有好多選擇 有雞牛豬魚樣樣齊我揀咗厚切牛舌 落單個時見到可以加$10轉烏冬 作為烏冬控毫不猶豫即刻轉咗 烏冬係稻庭烏冬 份量適中 湯底如果可以淡返少少🤏🏻🤏🏻會更好 牛舌有十舊左右 調味唔錯 有咬口但唔韌朋友揀咗蟹肉三文魚子漬飯 蛋絲切得好幼細 蟹肉撈埋三文魚子同醬油味道好夾 好快就食灑一碗飯 兩個定食都包咗一碗麵豉湯定食仲可以額外再加唔同小食同甜品雞皮餃子炸到雞皮算脆但一啲都唔覺得油 好香口 入面仲有少少汁 最鍾意呢個小食海苔魷魚鬚炸粉唔多 又係外脆內軟 配上海苔味 味道剛好紅豆鯛魚燒 燒得好脆但又唔會燶 紅豆內餡唔會過甜 食落唔會膩對上一次嗌藍橙飲品已經係澳門之旅 難得喺呢度見到 就即刻揀咗呢款法國藍橙乳酸梳打 幾好飲 顏色夠吸引🤩個人認為小食同甜品出色 好有驚喜 餐廳仲有唔少打卡位 又有榻榻米座位 幾有日式風格 門口個隻蠟筆小新好可愛💰$431 (午市免加一)
- 厚切牛舌定食 $128 轉日式湯烏冬+$10

定食有好多選擇 有雞牛豬魚樣樣齊

定食仲可以額外再加唔同小食同甜品
海苔魷魚鬚炸粉唔多 又係外脆內軟 配上海苔味 味道剛好

個人認為小食同甜品出色 好有驚喜

💰$431 (午市免加一)
  • 紅豆鯛魚燒
第一次去嘅時候full晒要等2個鐘,第二次晏晝去就直入唔使等🫣.個海膽烏冬淨係多汁,海膽味冇乜,每人食一啖就冇晒都要$68😅另外個招牌夢王蟹肉三文魚漬飯要自己打蛋打到手軟都搞唔掂,而且成碗飯都好普通但要$108😥定食嗌牛舌蕎麥麵但蕎麥麵個湯底勁淡唯一ok嘅係吉列海膽餅,一咬爆汁海膽味夠濃👍🏿厚切燒牛舌肉質都幾煙靭!對我嚟講唔會好鹹.Overall覺得比foodie吹捧得太勁,明明質素只係正常至中下,唔明點解夜晚會座無虛席😂
定食嗌牛舌蕎麥麵但蕎麥麵個湯底勁淡