4天前 0 浏览
太子地鐵站一出來就見到一間食店,店名:餛飩仔媾餃子妹,好有趣,令我好有興趣嘗一下!### 白玉櫻蝦鮮肉餃煎餃閃油亮光澤,邊緣微微翹起。咬下去,外皮的酥脆瞬間在口中散開,內餡非常飽滿多汁,其中新鮮的蔬菜似白玉好清甜,一大團肉餡鮮甜鹹香好豐滿!### 京蔥牛肉餃第一次吃在濃郁的番茄湯中煮餃子,番茄湯好濃郁,廚師處理的好讚,有番茄的香氣卻沒有番茄的酸味,餃子中鮮嫩牛肉的鮮香和蔥香味與番茄味相輔相成,令人感到無比滿足!### 擔擔麵中間有一大團肉碎和花生碎,芝麻散佈,醬汁的香濃與微辣和麵條相互交融,吃上一口,肉碎的鮮香與花生的香醇瞬間在口腔中留香,讓人欲罷不能!### 麻辣枝竹每根枝竹都沾滿了香辣的辣椒醬汁,色澤紅亮,麻辣的味道在口中迸發### 蔥油拌麵聞上去都好香,輕輕攪拌時,蔥的清香與油的醇厚和麵條交融在一起惹味### 百合雪梨茶有百合和雪梨在瓶底,一口下去,甜潤的滋味伴隨著清新的口感!### 羅漢果甘草茶嘗到羅漢果的天然甘甜和甘草的醇厚,好潤喉!

### 白玉櫻蝦鮮肉餃

### 京蔥牛肉餃

### 擔擔麵

### 麻辣枝竹

### 蔥油拌麵

### 百合雪梨茶
有百合和雪梨在瓶底,一口下去,甜潤的滋味伴隨著清新的口感!

### 羅漢果甘草茶
嘗到羅漢果的天然甘甜和甘草的醇厚,好潤喉!
2024-09-02 112 浏览
今日終於去試下太子呢間餃子鋪 ,一直都有朋友介紹話呢間餃子啲餃好大隻。今次去到叫左個栗米餃同擔擔麵嘅套餐,湯底老板話係蟲草花粉葛湯都清甜,啲餃子又真係幾大隻下要分開幾啖先食得曬。擔擔麵味道都唔差辣辣地又夠香,一碗麵加5隻餃子已經好飽肚。但係地方唔大,得幾張枱仔,整體都乾淨。
2024-09-02
2024-08-31 150 浏览
鐘意食煎餃子嘅我,經朋友介紹下嚟左呢間小店食。鋪頭好細間,食左佢嘅尖椒鮮肉煎餃子8隻 ,皮薄餡多尖椒好香有少少尖椒辣味好突出。另外叫左一人套餐麻醬勞麵加5隻油麥菜鮮肉餛飩再加飲品都係$68份量非常多,油麥菜鮮肉餛飩餡比例好好。湯底係用蟲草花粉葛湯,清甜滋潤啱哂素食人士及注重健康嘅你。鋪頭仲有好多自家製飲品㗎小食叫左順得鮮魚皮$65 好食爽脆如果花生多少少就完美手拍青瓜🥒新鮮爽脆唔辣好味。另外呢間小店都比較多為素食者而設嘅餃子,餛飩,以及紅薯粉。
鐘意食煎餃子嘅我,經朋友介紹下嚟左呢間小店食。

份量非常多,油麥菜鮮肉餛飩餡比例好好。
湯底係用蟲草花粉葛湯,清甜滋潤啱哂素食人士及注重健康嘅你。
鋪頭仲有好多自家製飲品㗎

小食叫左順得鮮魚皮$65 好食爽脆如果花生多少少就完美
順德鮮魚皮

手拍青瓜🥒新鮮爽脆唔辣好味。

另外呢間小店都比較多為素食者而設嘅餃子,餛飩,以及紅薯粉。

順德鮮魚皮
  • 尖椒鮮肉餃子
  • 油麥菜鮮肉餛飩
2024-08-30 86 浏览
夜晚諗唔到食咩 又唔想食茶記, 行過見到間食餃子雲吞既小店,畀佢嘅餐牌吸引到,決定買番屋企試下佢外賣番屋企食都仲係脆口😲,外皮有咸香味好好食,建議:配泰式辣醬更好味😋p.s.老闆好建談介紹有新出既櫻花蝦餃, 下次再過嚟試下先。

p.s.老闆好建談
介紹有新出既櫻花蝦餃, 下次再過嚟試下先。

炸小雲吞& 粟米煎餃 &大白菜煎餃
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
炸小雲吞& 粟米煎餃 &大白菜煎餃
  • 栗米煎餃
  • 炸小雲吞&粟米煎餃&大白菜煎餃
2024-08-24 88 浏览
炸醬撈麵有粒 真螺絲,如果吞咗真係要入醫院 😱💀🛏️ 有啲人用力咬既,牙都爆開呀 🦷⚰️ 炸醬撈麵味道好鹹,餃子就好淡味 😞 侍應反應合格,見到 真螺絲 起碼有問我有冇事。 不過都驚咗成晚...
真螺絲
2024-08-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 真螺絲
2024-08-18 125 浏览
多謝睇到其他媒體介紹這間「餛飩仔媾餃子妹」超好味點了二份「招牌一人套餐」素香炸醬撈麵+手工餃子5隻(因小餛飩售罄)麻辣紅薯粉+手工餃子5隻手工餃子連蟲草花粉葛湯(湯真材實料無味精)👍🏼👍🏼👍🏼手工餃子超級好食餃子Size大過一支湯匙(好誇張)饀料做得超極好值得推介推介再推介(重要嘅嘢要講3次)想試「素紅油抄手」(又售罄)加了「無糖」羅漢果甘草茶和菊花杞子茶無加糖好啱我丫最後因為湯餃太好食忍唔住叫咗碟煎素餃(最少要6隻)好食丫……..食飽飽諗住想話買生餃子返屋企幾時放工想食都可以煮麵食原來我已經食晒佢間鋪嘅素餃唯有下次提早訂購年青老闆話可以提早打電話訂定嚟到就有得食我想食嘅嘢餛飩仔媾餃子妹地址:旺角太子砵蘭街379D號地下11鋪(太子地鐵站D出口對面)時間:星期一至六上午11點至晚上10點星期日休息
多謝睇到其他媒體介紹
這間「餛飩仔媾餃子妹」超好味
點了二份「招牌一人套餐」
素香炸醬撈麵+手工餃子5隻(因小餛飩售罄)
麻辣紅薯粉+手工餃子5隻
手工餃子連蟲草花粉葛湯(湯真材實料無味精)👍🏼👍🏼👍🏼
手工餃子超級好食
餃子Size大過一支湯匙(好誇張)
饀料做得超極好
值得推介推介再推介(重要嘅嘢要講3次)
想試「素紅油抄手」(又售罄)
加了「無糖」羅漢果甘草茶和菊花杞子茶
無加糖好啱我丫
最後因為湯餃太好食
忍唔住叫咗碟煎素餃(最少要6隻)
好食丫……..

時間:星期一至六上午11點至晚上10點
星期日休息
2024-08-17
等候时间
3 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 無糖自家制涼茶
  • 五色素餃
1月14日星期六。那天與媽媽到旺角。逛到中午想起離我們不遠的餛飩仔媾餃子妹。決定了午餐地點。不過,第一次按地址找比較困難。總找不到它的街號。原來一步出港鐵太子站D出口便會看到。我是之前看到別人分享那裡的素食才知道此店。店子面積非常少。店內好像只可以容納六位客人。店外有兩張小方桌,勉強能給三人使用。但會阻礙出入。那天我們也要等用餐的客人離開才可以入內。幸好不用等太久。當時我真的餓壞了。此店的湯頭是素的 — 蟲草花粉葛湯。即使是葷麵食和葷餃子也用此湯頭。除非改其他味道,那是需要加錢。餐單上提供兩種套餐,亦可以單點。素食方面有素餛飩,亦有素餃子。還有素香炸醬撈麵和數款涼菜。這裡亦有生餃子售賣。5月13日星期六,我獨自再光顧此店。餐單有小改動。我沒有留意小字。素餛飩或餃子需要加$5。即使套餐是素炸醬麵,跟餐的餛飩或餃子並不是素。女店主聰明,我沒有說改素餛飩,她替我改了,否則不知道怎辦。我們點了一份素香炸醬撈麵 + 小餛飩12粒($58)和單點素香炸醬麵($38)。小餛飩是二人分享食用。第二次光顧的炸醬份量好像更多。炸醬內有冬菇,鹹味濃,有甜味。油麵沾不到炸醬會有鹼水味。所以一定要拌勻來吃。炸醬
1月14日星期六。

那天與媽媽到旺角。
逛到中午想起離我們不遠的餛飩仔媾餃子妹。
決定了午餐地點。

不過,第一次按地址找比較困難。
總找不到它的街號。
原來一步出港鐵太子站D出口便會看到。
我是之前看到別人分享那裡的素食才知道此店。
店子面積非常少。
店內好像只可以容納六位客人。
店外有兩張小方桌,勉強能給三人使用。
但會阻礙出入。

那天我們也要等用餐的客人離開才可以入內。
幸好不用等太久。
當時我真的餓壞了。
此店的湯頭是素的 — 蟲草花粉葛湯。
即使是葷麵食和葷餃子也用此湯頭。
除非改其他味道,那是需要加錢。

餐單上提供兩種套餐,亦可以單點。
素食方面有素餛飩,亦有素餃子。
還有素香炸醬撈麵和數款涼菜。
這裡亦有生餃子售賣。
5月13日星期六,我獨自再光顧此店。
餐單有小改動。
我沒有留意小字。

素餛飩或餃子需要加$5。
即使套餐是素炸醬麵,跟餐的餛飩或餃子並不是素。
女店主聰明,我沒有說改素餛飩,她替我改了,否則不知道怎辦。
素香炸醬麵
小餛飩是二人分享食用。
素香炸醬麵
第二次光顧的炸醬份量好像更多。
素香炸醬麵
炸醬內有冬菇,鹹味濃,有甜味。
素香炸醬麵
油麵沾不到炸醬會有鹼水味。
所以一定要拌勻來吃。
炸醬不會少,我吃到最後剩下了炸醬,要空口吃。
其實是可以一口麵一口炸醬。

青瓜絲吃起來有很清新的感覺。
吃著味道濃的炸醬再吃青瓜,就如在炎熱的夏天迎來一陣涼風般。
配料還有紅蘿蔔絲和花生碎。

不過,我說味道濃,媽媽卻說味道淡。
要自行添加醬油和醋汁。
素香炸醬麵
另外,原以為撈麵是熱的,卻是相反,是涼麵。
麵條口感軟。
素小餛飩
很清澈的蟲草花粉葛湯。
味道很甜。
素小餛飩
第二次光顧時不知怎的嚐到一點點藥材味道。
蟲草花粉葛湯
可以看到湯料有很多。
部份食材切成小方塊。
素小餛飩
餛飩皮十分軟滑。
是入口即溶的感覺,根本不用咀嚼。
所以偶爾會掉餡。
素小餛飩
第二次吃的的餛飩皮質感比較糊口。
內餡有青菜、冬菇和新豬肉。
菊花杞子茶
記得此店有最低消費。
一個套餐和單點麵食,我們二人應該不滿足最低消費。
所以,我才點了飲品 — 菊花杞子茶,$15。

因為無糖,味道真的很天然,哈哈!
羅漢果甘草茶
媽媽後來也點了羅漢果甘草茶,$15。
同樣是無糖。
2023-05-13
蟲草花粉葛湯
2023-04-12 761 浏览
之前係社交平台見到呢間餃子店有無五辛素炸醬麵,bookmark咗好耐,早排終於有時間去試。雖然小店提供素食係值得鼓勵,但食物質素一般,試過一次就算。店舖面積極細,老闆娘全程都企係廚房位置,有塊布簾隔住,只有出菜時先出一出黎。招牌一人套餐 ($65) (轉素餃子 +$5)素香炸醬撈麵 + 小餛飩12粒或手工餃子5隻素炸醬主要有素肉碎同梅菜,鹹鹹哋用黎撈麵唔錯,但炸醬比較油,食完有大約一茶羹油剩係碗底。素餃子好大粒,入面包有素肉、木耳同椰菜,皮薄,比較容易散。跟餐送: 罐裝汽水P.S. 我冇食肉餃子,但朋友話唔好食,至尊蟹皇鮮肉餃入面全部都係結實嘅肉餡,完全冇蟹皇嘅元素,食完都幾膩。

招牌一人套餐 ($65) (轉素餃子 +$5)
素香炸醬撈麵 + 小餛飩12粒或手工餃子5隻

素香炸醬撈麵

素餃子好大粒,入面包有素肉、木耳同椰菜,皮薄,比較容易散。

五色素菜餃

跟餐送: 罐裝汽水

2023-03-31
用餐时段
2023-03-22 487 浏览
突然心血來潮想食海蜇, 點知黎到我以為自己嗌左涼拌青瓜 ,成碗嘅海蜇一眼睇曬,完全唔抵食🥲蟹黃餃子一般餃子味,  唔係好食到蟹黃味, 雖然好大舊,不過試過一次就算🙃另外嗌左個雙拼香菇同栗米, 肉都多, 性價比最高係依個🙂

涼拌海蜇
蟹皇餃子
2023-03-22 423 浏览
一向都好鍾意食餃子知道太子有間新開嘅餃子店一於要去試下啦☺️☺️佢有小餛飩同手工餃子仲有好多唔同味道選擇手工餃子味道好過小餛飩😛😛下次要再黎試下其他味🤎傳統手工餃子🥟叫左煎油麥菜鮮肉餃、韮菜鮮肉餃煎餃黎到熱辣辣好香口好足料食落去有肉汁流出黎😮😮韮菜就一定無得輸啦估唔到油麥菜都幾好味呀👍🏻👍🏻下次再試下其他味先🤎招牌一人套餐---麻醬撈麵+小餛飩🍜🥟佢嘅套餐有好多唔同撈麵選擇同埋可以揀小餛飩或者手工餃子我地就叫左麻醬撈麵+小餛飩麻醬撈麵嘅麵質感幾好,不過多左少少水叫左至尊蟹皇小餛飩🦀小餛飩有12粒,真係好迷你😂😂有少少嘅蟹皇味,都OK嘅不過餛飩皮大塊左啲😛😛要讚下個湯幾清甜無咩味精呀🤎菊花杞子茶🥃清清嘅菊花杞子味唔太甜,飲完覺得自己好健康🤭🤭
一向都好鍾意食餃子
知道太子有間新開嘅餃子店
一於要去試下啦☺️☺️
佢有小餛飩同手工餃子
仲有好多唔同味道選擇
手工餃子味道好過小餛飩😛😛
下次要再黎試下其他味

🤎傳統手工餃子🥟
叫左煎油麥菜鮮肉餃、韮菜鮮肉餃
煎餃黎到熱辣辣好香口好足料

🤎招牌一人套餐---麻醬撈麵+小餛飩🍜🥟
佢嘅套餐有好多唔同撈麵選擇
同埋可以揀小餛飩或者手工餃子
我地就叫左麻醬撈麵+小餛飩
麻醬撈麵嘅麵質感幾好,不過多左少少水
叫左至尊蟹皇小餛飩🦀
小餛飩有12粒,真係好迷你😂😂
有少少嘅蟹皇味,都OK嘅
不過餛飩皮大塊左啲😛😛
要讚下個湯幾清甜無咩味精呀

🤎菊花杞子茶🥃
清清嘅菊花杞子味
唔太甜,飲完覺得自己好健康🤭🤭
太子地鐵站對面找到這間迷你水餃店,提供一款素菜餃又有素食炸醬麵,配餃子個素湯仲勁好飲添,經過路過都可以試下呀。店面極細,只有三張二人檯,環境淺窄簡單快食之類型。門口應該係直通巴士站上車處,這天坐下見外面好多人拉住行李箱等車。素食有餃子、小餛飩和炸醬麵,鍾意食餃子皮可以揀小餛飩。一人套餐有麵有餃都幾抵食。餃子都在店內每日人手鮮製,除了現場吃也很多人來買生餃子回家煮。五色素菜餃 HK$42這個餃我之前已經食過幾次,有叫過外賣又有買過生餃自己煮,勁大隻餡料好有份量,除了五色蔬菜仲有新豬肉,皮薄也有點容易爛,不過味道好好,特別係個湯清香又好飲,多重滿足。這天吃八隻有過半都爛皮,還好餡料夠實在所以不妨,也不至於會散開,整體來說水準不錯。
店面極細,只有三張二人檯,環境淺窄簡單快食之類型。
素食有餃子、小餛飩和炸醬麵,鍾意食餃子皮可以揀小餛飩。
一人套餐有麵有餃都幾抵食。
五色素菜餃 HK$42
2023-01-28
2023-01-06 347 浏览
今日響太子做嘢,午餐都未食,行過見到呢個小店,食餃子都唔錯喎,就入咗試下啦。小店乾淨企理,一坐低,老闆娘就介紹餃子,有大有小,可以淨食同跟麵。叫咗個招牌一人麵,炸醬撈麵同油麥菜手工餃。再望下個餐牌,咦,有涼伴魚皮?加單先,魚皮又爽又夠味,份量好足,好正!餃子大隻又足餡,撈麵都唔錯。今餐食得好滿足。
加單先,魚皮又爽又夠味,份量好足,好正!
餃子大隻又足餡,撈麵都唔錯。
今餐食得好滿足。
涼伴魚皮
涼伴魚皮
《餛飩仔媾餃子妹》早前經過太子見到呢個招牌,以為自己眼花😵‍💫膽粗粗入去試吓,咦,味道唔錯喎 😋 老板娘「餃子妹」有心思手製 五色素菜餃🌈🥟 同 素香炸醬麵 🔥🍜各位素友經過太子附近記得支持吓!💪🏻Mr Wonton meets Ms Dumplings 👩🏼‍❤️‍👨🏼This local noodle shop’s eye-catching sign got me to try try their delicious handmade dumplings and other veggie dishes - definitely worths a try when you pass by Prince Edward next time!Recommended dishes 必吃- Rainbow Veg Dumplings 五色素菜餃- Veg Shredded Meat Noodle 素香炸醬麵 🔥🍜
《餛飩仔媾餃子妹》
早前經過太子見到呢個招牌,以為自己眼花😵‍💫
膽粗粗入去試吓,咦,味道唔錯喎 😋

各位素友經過太子附近記得支持吓!💪🏻

Recommended dishes 必吃
2022-10-30
- Rainbow Veg Dumplings 五色素菜餃
話說我已經留意左這間餃子店好耐,而身為人肉GPS的我本人,竟然看著地址跟住Google Map完全找不到,後來終於在太子地鐵站D出口一行出來就見到,真係莫名奇妙。我會推薦招牌一人套餐,HK$58就有素炸醬麵加5隻素餃子,湯底用蟲草花粉葛素湯,餃子勁大隻有素肉有菜好味也飽肚。好鍾意的話仲可以買生餃子返屋企儲糧。非常細間的店面,堂食也只有幾個座位。用地址在Google map上找比較不準確,建議直接太子地鐵站D出口出,到地面望向對面馬路左方就見到。這天來到發現只有生餃子賣,只好買回家自己煮。有素菜餃有素餛飩還有素炸醬麵,喜歡北方麵食要來試試。招牌一人套餐有麵有餃好抵食。我之前已經在外賣APP叫過一次,蟲草粉葛湯和餃子分開上。我覺得炸醬麵中規中距,沒有很夠濃味的感覺,另名麵條唔太夠掛汁。五色素菜餃就很值得推薦,大大隻入面包滿新豬肉,也有黑木耳和白菜等,味道很好。另外也要了一盒生餛飩湊數。餛飩餡料不多,如果你鍾意食餃皮就會好開心,如果炸應該也很好吃。附送的辣油陳醋化學添加比較多,在家吃的話建議用自己調味料。被我煮成像紅油抄手的小餛飩。生餃子比較易處理,HK$50/1打可以分兩餐食,本身都幾夠味

這天來到發現只有生餃子賣,只好買回家自己煮。
有素菜餃有素餛飩還有素炸醬麵,喜歡北方麵食要來試試。
招牌一人套餐有麵有餃好抵食。
我之前已經在外賣APP叫過一次,蟲草粉葛湯和餃子分開上。
另外也要了一盒生餛飩湊數。
附送的辣油陳醋化學添加比較多,在家吃的話建議用自己調味料。
被我煮成像紅油抄手的小餛飩。
生餃子比較易處理,HK$50/1打可以分兩餐食,本身都幾夠味無湯都唔錯。

在太子區想吃素餃子又多個好去處!
2022-10-06
外卖送餐
2022-07-12 550 浏览
馬騮買了小雲吞、水餃、炸醬撈麵🌶🥟小雲吞是他的,麻辣十足,香料嗅到都覺得辛苦!(但真的很香!)辣勁也很強,滴幾滴湯到我的水餃,我一整碗水餃都辣起來!🥟水餃是粟米,餃子皮可能是自家製,比較厚但煙韌,我喜歡皮就覺得很不錯!肉餡比小雲吞的多,啖啖肉~還是很喜歡他們用湯來做湯底,這次是粉葛紅蘿蔔湯,很清甜,全清見底!🍜炸醬我麻麻,有點奇怪的味道,不過花生很香口,而且麵很彈性香滑卻不爛,撈完味道偏淡,也有點乾

馬騮買了小雲吞、水餃、炸醬撈麵

外卖自取