2023-05-17 32 浏览
Ooo親民台式食店ooOK11 Musea 閒逛了一會就到了地庫的食街,找一間價錢親民的餐廳晚餐。見到饞‧台式食堂,價錢相當親民就決定在此晚飯。原來饞 (粵音是” 蠶”) 真係長見識。部分食材由店主親自挑選產自台灣本土,使食物更有台灣特式。店內裝潢以木系為主配上黃色,感覺簡約舒適。OooooO藥膳排骨麵 $80 湯底以人參、當歸等藥材料熬製而成 ,味道甘甜,非常補身,排骨唔會韌,而且幾入味,加上腐乳食更惹味。OooooO牛肉三寶麵 (牛肉、牛肚、牛筋) $88三個口味選擇:紅燒/麻香/蔥燒麵底:陽春麵/刀削麵選了紅燒即原味的陽春麵,牛腩煮得剛好不韌,牛肚及Q 彈帶脆的牛筋,配上濃濃的湯底,真係好似我係台灣食既味道。OooooO香酥雞扒🐤 $54正常發揮,外層脆,雞扒保留多返少少肉汁更好。OooooO蒟蒻球白桃烏龍 $28白桃烏龍好清香, 配有Q彈蒟蒻球, 試完蒟蒻球你一定會喜歡Q彈蒟蒻球多於蒟蒻三寶奶茶 $32有紅豆、仙草飲落幾特別有咬口!
Ooo親民台式食店ooO

藥膳排骨麵 $80

牛肉三寶麵 (牛肉、牛肚、牛筋) $88
三個口味選擇:紅燒/麻香/蔥燒
麵底:陽春麵/刀削麵

香酥雞扒🐤 $54
正常發揮,外層脆,雞扒保留多返少少肉汁更好。

蒟蒻球白桃烏龍 $28
三寶奶茶 $32
有紅豆、仙草飲落幾特別有咬口!

2023-05-11 34 浏览
(* ˊᵕˋㅅ)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈抵食台式料理✨星期天的晚上到訪了k11分店的饞 那天暴雨天也不缺人流呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈除了尖沙咀外 灣仔及荃灣也有分店環境主打木系簡約風格 燈光明亮 給人一種好溫暖舒適的感覺🫶🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜酒香花雕麻油雞麵 $72 (4/5)上桌時花雕香氣撲鼻 非常吸引🤩湯頭酒味甘甜 麻油味很明顯 雞肉質嫩滑也容易吞嚥吸滿湯汁的麵條較為軟糯 但依舊美味!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜塔香鹽酥雞滷肉飯 $84 (4/5)飯類選了最熱門的鹽酥雞 加$12可配滷肉飯雞肉炸得酥香可口 不厚粉之餘還保留到肉汁❤️很貼心的配有椰菜沙拉減低整體油膩感┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜府城蝦卷 $42 (3/5)不太餓的我們點了小份的蝦卷過口癮蝦卷彈牙爽脆 配搭雞醬鹹香十足😆┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜芋香珍珠奶茶 $22 (3/5)𐂐 ⠜䈮蒻球白桃烏龍 $18 (3/5)男友很愛的手搖飲品紫色真的好ig-able 芋香味突出 白桃烏龍甜甜的 䈮蒻球也很好嚼呢!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈價錢親民 想吃台灣料理也是不錯的選擇K11
(* ˊᵕˋㅅ)
抵食台式料理✨
星期天的晚上到訪了k11分店的饞
那天暴雨天也不缺人流呢~

除了尖沙咀外 灣仔及荃灣也有分店
環境主打木系簡約風格 燈光明亮
給人一種好溫暖舒適的感覺🫶🏻
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜酒香花雕麻油雞麵 $72 (4/5)
上桌時花雕香氣撲鼻 非常吸引🤩
湯頭酒味甘甜 麻油味很明顯
雞肉質嫩滑也容易吞嚥
吸滿湯汁的麵條較為軟糯 但依舊美味!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜塔香鹽酥雞滷肉飯 $84 (4/5)
飯類選了最熱門的鹽酥雞 加$12可配滷肉飯
雞肉炸得酥香可口 不厚粉之餘還保留到肉汁❤️
很貼心的配有椰菜沙拉減低整體油膩感

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜府城蝦卷 $42 (3/5)
不太餓的我們點了小份的蝦卷過口癮
蝦卷彈牙爽脆 配搭雞醬鹹香十足😆

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜芋香珍珠奶茶 $22 (3/5)
𐂐 ⠜䈮蒻球白桃烏龍 $18 (3/5)
男友很愛的手搖飲品
紫色真的好ig-able 芋香味突出
白桃烏龍甜甜的 䈮蒻球也很好嚼呢!

價錢親民 想吃台灣料理也是不錯的選擇
K11分店更設有手搖外賣專區
專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋以及為上班一族而設的各種咖啡飲料等
2023-05-10 33 浏览
行去K11 Musea係B2/F行到最入,有間台式料理餐廳🇹🇼,好光猛☀️以木系做主調小清新風格,喺呢一個商場來講呢間餐廳個價位可以話超值❤️❤️❤️,而且全部野食都好好食藥膳排骨麵🐷($80)飲一啖湯頭,已經感受到用中藥材熬製嘅甘甜❤️,用咗人蔘當歸等中藥材,甘醇順口,排骨恰到好處😋軟嫩得黎又有咬口,份量都好多,有5/6件半筋半肉麵🐮($86)紅燒湯底,帶有少少中藥材嘅醇厚,香而有回甘,同時又好清澈🫶🏻 半筋半肉超級無敵好食😋牛筋有滿滿嘅骨膠原,好淋輕易咬開近乎啫喱口感👍🏻牛肉有兩大件等於出面嘅4件,好入味又輕易咬開,肉質鬆化鹽酥雞拼台灣香腸🐓🍖($68)呢個小食份量一啲都唔少,鹽酥雞超級香脆,有蒜香一啲都唔油膩🧄,用咗雞髀肉外酥內嫩好Juicy💦,用埋九層塔,更加之香👍🏻台灣香腸都一樣咁好食,鹹甜比例啱啱好,食得出肉香蒟蒻球白桃烏龍🍑(+18)蒟蒻球個口感好得意,Q彈得黎又爽口,白桃烏龍會比較甜少少😊蒟蒻球百香果綠茶🍵(+$18)百香果味突出,而且綠茶底茶味濃👍🏻P.S 味道非常之正宗,實惠好食,下次會要硬麵

藥膳排骨麵🐷($80)

半筋半肉麵🐮($86)

鹽酥雞拼台灣香腸🐓🍖($68)

蒟蒻球白桃烏龍🍑(+18)
蒟蒻球個口感好得意,Q彈得黎又爽口,白桃烏龍會比較甜少少😊

蒟蒻球百香果綠茶🍵(+$18)
百香果味突出,而且綠茶底茶味濃👍🏻

P.S 味道非常之正宗,實惠好食,下次會要硬麵
星期日又係拍拖的好日子, 今日睇完戲, 係MUSEA行完一陣,攰攰地見到呢間裝修得簡約而又令人舒服的台式餐廳, 就入左去幫襯~1. 半筋牛肉麵 ($86)小編揀左紅燒牛肉陽春麵, 入面有大大塊牛腩以及Q彈帶筋的牛筋,小編非常喜歡個醬油底湯底, 然後帶有中藥的甘醇, 飲左唔小啖,好快就食晒。食完唔會令人口乾, 感覺上無咩味精~2. 牛肉三寶麵 ($88)小編仲揀左店舖另一推介三寶麵, 入面有大大塊牛腩, 牛肚及牛筋,呢碗揀左刀削麵底, 兩款既麵底都好食, 視乎大家鐘意粗麵定係幼麵~但小編個人更偏愛呢碗, 因為可以食晒咁多款牛~正!3. 鹽酥雞拼台灣香腸 ($68)呢個鹽酥雞即叫即整, 配有九層塔, 大大粒,蒜香味唔會刺鼻,吃起來爽口不油膩, 值得推介~另外, 台灣香腸好細心咁幫客人切成細細舊, 聽店員講香腸用左溫體黑毛豬香腸, 高質!4. 蒟蒻球白桃烏龍 ($28)白桃味好濃, 配有好多蒟蒻球, 蒟蒻球好Q彈, 小編食晒全部蒟蒻球!5. 蒟蒻球百香果綠茶 ($28)呢個飲品比較清香, 配有果香, 客人可以自行選擇甜度及冰量小編見到門口有個特設台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、
攰攰地見到呢間裝修得簡約而又令人舒服的台式餐廳, 就入左去
幫襯~

1. 半筋牛肉麵 ($86)
好快就食晒。食完唔會令人口乾, 感覺上無咩味精~

2. 牛肉三寶麵 ($88)
但小編個人更偏愛呢碗, 因為可以食晒咁多款牛~正!

3. 鹽酥雞拼台灣香腸 ($68)
吃起來爽口不油膩, 值得推介~
溫體黑毛豬香腸, 高質!

4. 蒟蒻球白桃烏龍 ($28)

5. 蒟蒻球百香果綠茶 ($28)
呢個飲品比較清香, 配有果香, 客人可以自行選擇甜度及冰量

小編見到門口有個特設台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋
,下次行街經過一定會再黎幫親!

味道: 4/5
環境: 5/5 (大愛木系顏色)
性價比: 4/5
服務: 4/5
  • 半筋半肉麵
2023-04-28 104 浏览
K11 Musea有間清新木系台式食堂 由 90 後台灣女生主理親民料理 部分食材由店主親自挑選 保證源自台灣 使用環保竹製餐具 亦支持身心障礙者工作 🍜經典台式半筋半肉麵紅燒/麻香/蔥燒口味三揀一 可揀台灣陽春麵或刀削麵 大大塊牛腩 Q 彈牛筋 醬油底帶有輕微中藥甘醇拌高雄岡山辣豆瓣🌶🐔塔香鹽酥雞滷肉飯雞塊用無骨雞腿肉 外層比一般深色 以豉油 五香粉及中藥香料磨粉醃製蒜味加九層塔配搭麻醬清爽椰菜絲 🥠炸物拼盤 香脆可口花枝丸 甜不辣 府城蝦卷 同我最鍾意嘅地瓜QQ 球呀🍠🧋珍珠奶茶鮮奶沖泡成厚厚綿滑奶泡層芋香珍珠奶茶好似食緊香芋雪糕🍦三寶奶茶有仙草 紅豆 珍珠 門外特設外賣專區 隨時行過買杯果茶咖啡又得
塔香鹽酥雞滷肉飯

門外特設外賣專區 隨時行過買杯果茶咖啡又得
塔香鹽酥雞滷肉飯
芋香珍珠奶茶  三寶奶茶
半筋半肉麵
窩夫與蝦子餅早前在K11 Musea B2層覓食,被台式食堂「饞」的店名和裝修吸引,決定進去吃晚飯。「饞」是窩夫小時候覺得特別難寫的其中一個漢字,有貪吃、愛吃的意思,形容窩夫非常貼切。餐廳的裝修以淺木色和黃色為主,感覺簡約明亮。餐牌跟店面用色的連貫性令餐廳形象更加鮮明,排版清晰,分主食、小食和飲品三大類。看完餐牌便寫紙落單。蝦子餅點了蔥燒湯底的半筋半肉麵($86),送餐的銀髮姨姨很有禮貌,並溫馨提示湯底非常熱,湯麵一上桌便香氣四溢。湯底三選一,麵底則二選一,蝦子餅選了較幼身的陽春麵。窩夫比較饞嘴,半筋半肉不夠,要點牛肉三寶麵($88),除了牛腩和牛筋,還有牛肚,牛三寶都很入味,牛腩大大塊又夠腍,牛筋彈牙,充滿膠質,牛肚軟硬適中。窩夫選了刀削麵,較粗身但夠薄,掛湯一流。解饞塔香鹽酥雞($52)的份量不少,用上無骨雞腿肉,肉質特別滑,最難得是完全沒有油膩的感覺。凡惠顧任何麵或飯類,所有飲品一律減10元。蝦子餅點了凍蜂蜜金桔檸檬(原價$28),是他喜愛的酸甜味道,消暑解渴。窩夫點了熱的茉香珍珠奶茶(原價$30),用明治鮮奶來沖的奶茶特別香滑,茶香亦很明顯,不會很甜,珍珠煙韌,水準之作。

餐廳的裝修以淺木色和黃色為主,感覺簡約明亮。

看完餐牌便寫紙落單。

陽春麵

湯底三選一,麵底則二選一,蝦子餅選了較幼身的陽春麵。
牛肉三寶麵

刀削麵

窩夫選了刀削麵,較粗身但夠薄,掛湯一流。

蜂蜜金桔檸檬及茉香珍珠奶茶

2023-04-16
牛肉三寶麵
蜂蜜金桔檸檬及茉香珍珠奶茶
久唔久都會去K11 Musea 行街,呢個商場雖然多選擇,但坐得舒服嘅餐廳總係排長龍🫠,又唔想喺Food Court逼住食!有個好選擇同大家分享🌟,喺Food Court嗰層行入啲有間「饞。台式食堂」,可能大家都少行到咁篤,所以都唔難等位!店內都貫徹台式食店嘅常見風格,以木系同舒適裝修為主🍀,都幾好坐。喺呢個商場嚟講價錢都幾親民,而且份量好多,係食到好飽肚㗎😋!🍜饞。牛肉三寶麵 (牛肉、牛肚、牛筋) $88口味有三個選擇:紅燒/麻香/蔥燒麵底可以揀:陽春麵/刀削麵我就揀咗紅燒口味+陽春麵,覺得係冇揀錯✌🏻!啲牛肉整得好稔🤤 (有驚艷到我),係無牙婆都食到咁軟稔嘅肉質,但又唔會散收收。而牛筋大舊得嚟都炆得好稔,牛肚都好正路。配搭埋陽春麵個麵質,索晒湯汁,好味喎👍🏻👍🏻!🍜藥膳排骨麵 $80 養生之選⭐️!個湯底用咗人參、當歸等藥材熬製而成,甘甘甜甜幾好飲,啲麵索埋湯汁好味!不過略嫌啲排骨有啲啲韌👉🏻👈🏻🍡炸物拚盤 $68有花枝丸、甜不辣、蝦卷同QQ球。各樣炸物都中規中矩,但要特別讚吓個雙色QQ球🟣🟡!唔係一般麻薯波波,入面真係有包住紫薯同蕃薯嘅餡料,食落有層次感,熱辣辣食特別好味🤤!🍹芝芝

🍜饞。牛肉三寶麵 (牛肉、牛肚、牛筋) $88

口味有三個選擇:紅燒/麻香/蔥燒
麵底可以揀:陽春麵/刀削麵
我就揀咗紅燒口味+陽春麵,覺得係冇揀錯✌🏻!

🍜藥膳排骨麵 $80

🍡炸物拚盤 $68
有花枝丸、甜不辣、蝦卷同QQ球。

🍹芝芝莓莓 & 芝芝水蜜桃 跟餐$30
珍珠奶茶周圍都有,嚟呢到一定要試芝芝系列!

雖然佢冇得嗌小冰小甜,但出到嚟味道係啱啱好,仲有啖啖果肉,好正好解餲👍🏻!芝士味香濃,真係成杯飲到尾都唔覺得漏😋!

過嚟唔食嘢,都會想買杯嘢飲行住街嘆吓!

話晒呢間嘢都係由90後台灣女生主理👩🏻,支持吓年輕嘅創業家,支持正宗台式味道💛!

2023-04-16
  • 炸物拼盤
2023-04-18 88 浏览
原來 K11 Musea 底層都幾多嘢食架喎今次行到去近 Rosewood 個邊有間好抵食嘅台式料理 呢間餐廳行小清新路線簡單裝修,燈光又夠而且 K11 好容易就有免費泊車 👏🏻好方便饞·半筋半肉麵 📍$86牛肉超淋,入口即溶,唔洗用牙咬都食得都,而且好有牛肉味,啱哂牛肉控,牛根都好似花膠咁滑藥膳排骨 📍$78+$12 手工滷肉飯呢個真係好抵食,仲要一次過滿足我2個願望 💫 唔單止食到肉骨茶,仲可以配埋滷肉飯 👍🏻👍🏻 湯底味道好濃郁,藥材味都夠濃,而且啲肉大大件,點埋個花生醬就更惹味 👍🏻 滷肉飯都好多料,食完一層,再落埋肉骨茶啲湯,好正~炸物拼盤 📍$68多款炸物,有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、台式香腸、QQ球 🍡 呢個價錢食到咁多嘢,食得好滿足呀烏龍珍珠奶茶 📍$30食台灣野點少得飲珍珠奶茶🧋呢杯嘅茶好香,味道濃厚,珍珠嘅份量都好多,好啱襯個牛肉麵蒟蒻白桃烏龍 📍$28清甜嘅白桃烏龍,淡淡桃味,加埋蒟蒻,多咗層口感
原來 K11 Musea 底層都幾多嘢食架喎

炸物拼盤 📍$68

烏龍珍珠奶茶

烏龍珍珠奶茶 📍$30

蒟蒻白桃烏龍 📍$28
清甜嘅白桃烏龍,淡淡桃味,加埋蒟蒻,多咗層口感
饞·半筋半肉麵
手工滷肉飯
烏龍珍珠奶茶
2023-04-18 63 浏览
木系簡約輕食餐廳裝修,座位闊落,坐得舒服☺️初時都唔知「饞」點讀點解,侍應解釋原來係貪吃、愛吃嘅意思,讀音係蠶。侍應仲有介紹餐廳係由90 後台灣女生主理,部分食材仲係由老闆親自由台灣挑選。酒香花雕麻油雞麵$72花雕味都幾濃,仲有啖啖麻油香,應該係黑麻油味,味道好夾好好味🤤紅燒牛腩飯$86食台灣菜緊係要試紅燒牛腩,牛腩大大嚿,仲煮得好淋好入味,好味👍鮮蝦紅油抄手$68皮薄,𥚃面有大大隻蝦,紅油唔算好辣😋解饞塔香鹽酥雞$52陣陣蒜香味但又唔油膩。呢個好特別,侍應話雞係用豉油、五香粉同中藥香料磨成粉作醃嘅,呢個超好味💯芋香珍珠奶茶$32紅豆奶茶$30茶味都幾濃😋總括係食物唔錯,環境舒適,抵食👍👍
木系簡約輕食餐廳裝修,座位闊落,坐得舒服☺️

酒香花雕麻油雞麵$72
酒香花雕麻油雞麵

紅燒牛腩飯$86

鮮蝦紅油抄手$68
皮薄,𥚃面有大大隻蝦,紅油唔算好辣😋
鮮蝦紅油抄手

解饞塔香鹽酥雞$52

芋香珍珠奶茶$32
紅豆奶茶$30
茶味都幾濃😋

總括係食物唔錯,環境舒適,抵食👍👍
酒香花雕麻油雞麵
鮮蝦紅油抄手
2023-04-17 289 浏览
等到頸都長,消費劵終於出左喇🥳與閨密於尖沙咀血拼後,在K11 Musea 遇上了價錢親民、裝修簡潔明亮的饞 · 台式食堂,便一於試試看( ー̀֊ー́ )✧/🌟饞半筋半肉麵 $86愛吃台式牛肉麵的我選了紅燒湯和刀削麵🍜湯底濃郁香甜牛肉採用了大大塊的牛腩和牛筋都炆至極度軟腍入味;刀削麵軟滑吸湯,加上大量酸菜和香蔥,開胃美味(✌︎˙˘˙✌︎)/⭐️饞食堂滷肉飯 $56滷肉飯的飯粒濕潤軟熟,沾滿了入味的滷水汁,每口伴以肥豬肉吃,邪惡非常🐷還奉上流心程度剛剛好的糖心蛋一隻,大大碗什有誠意.ᐟ.ᐟ/🌟最佳柏檔 $68邪惡的夜市美食—鹽酥雞和台灣腸🐔鹽酥雞酥脆可口,肉嫩多汁,還有華鹽的鹹香和九層塔的味道,確實是台灣夜市的風味❣️切片的台灣黑毛豬肉腸好味又有肉汁,推介必吃(*´ч`*)/⭐️蒟蒻球白桃烏龍 $18🌟蜂蜜柑桔檸檬 $18養生的我繼續飲柑桔檸檬,少甜但可以接受,最令我眼前一亮時加入Q彈的啫喱,增添口感👍🏻/二人消費合共$246,以尖沙咀地區而言,一人一份主食+飲品,仲有小食,實在非常抵吃🙌🏻而且兩個女仔真係會食唔哂,絕對是尖沙咀平靚正既好選擇ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)

🌟饞半筋半肉麵 $86
愛吃台式牛肉麵的我選了紅燒湯和刀削麵🍜湯底濃郁香甜
牛肉採用了大大塊的牛腩
⭐️饞食堂滷肉飯 $56

還奉上流心程度剛剛好的糖心蛋一隻,大大碗什有誠意.ᐟ.ᐟ
🌟最佳柏檔 $68
邪惡的夜市美食—鹽酥雞和台灣腸🐔
切片的台灣黑毛豬肉腸好味又有肉汁,推介必吃(*´ч`*)
⭐️蒟蒻球白桃烏龍 $18
🌟蜂蜜柑桔檸檬 $18
  • 半筋半肉麵
  • 鹽酥雞
2023-04-14 60 浏览
#出走廚房 👩🏻‍🍳 尖沙咀台式食堂K11 Musea 親民簡約輕食🍴 饞。台式食堂由90 後台灣女生主理,相當厲害👍🏻 部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣😆店內裝潢以木系為主, 氣氛溫馨、清新,見不少家庭客光顧🤩而且使用竹製餐具,為環保出一分力💚更支持身心障礙者就業,抵讚👍🏻👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴 饞。台式食堂 (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 饞·牛肉麵 $84👉🏻可選紅燒/麻香/蔥燒口味👉🏻可選台灣陽春麵/刀削麵紅燒湯底不會太鹹、牛肉很淋而且很大塊、麵質偏薄身,如河粉般滑😌2️⃣ 古早味豬扒飯 $64👉🏻可轉滷肉飯滷肉飯味道剛好,不多肥肉,所以不會太油膩👌🏻3️⃣ 炸物拼盤 $68👉🏻花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ 球甜不辣加上椒鹽,味道香口又有咬口😆府城蝦卷最好食,外脆香口👍🏻QQ 球是紫薯包黃心蕃薯,黃心番薯包紫薯🤩口感很煙韌,又充滿蕃薯味🍠4️⃣ 芝芝莓莓 $40好似飲緊
#出走廚房 👩🏻‍🍳 尖沙咀台式食堂
K11 Musea 親民簡約輕食🍴

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
🍴 饞。台式食堂 (尖沙咀)
————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄
1️⃣ 饞·牛肉麵 $84
👉🏻可選紅燒/麻香/蔥燒口味
👉🏻可選台灣陽春麵/刀削麵
饞·牛肉麵

2️⃣ 古早味豬扒飯 $64
👉🏻可轉滷肉飯
滷肉飯味道剛好,不多肥肉,所以不會太油膩👌🏻

3️⃣ 炸物拼盤 $68
👉🏻花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ 球

4️⃣ 芝芝莓莓 $40
好似飲緊士多啤梨奶昔🍓🥛

5️⃣ 凍美式咖啡 $29
正常發揮☕️

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #饞台式食堂 #chantaiwancuisine #台式餐廳 #台灣美食 #taiwanesefood #鹽酥雞 #牛肉麵 #尖沙咀美食
饞·牛肉麵
2023-04-09 34 浏览
經典台式半筋半肉刀削麵 ($86)非常足料嘅一碗台式牛筋牛腩麵!牛筋非常軟腍,帶萻滿滿嘅骨膠原,而牛腩就入味得嚟大大塊又夠曬腍,冇牙嘅都唔怕食回而且湯底可以根據個人喜好自己選擇,分別有紅燒、麻香或蔥燒可以揀;而面底可以揀台灣陽春麵或者刀削麵,個人比較鍾意刀削麵彈牙得來亦好掛湯。另外亦試咗「最佳拍檔」($68),其實就係台式小食中最受歠迎嘅鹽酥雞同埋台灣香腸!鹽酥雞用上無骨雞腿,肉質嫩滑,即叫即炸食落脆口但唔油膩。唔好睇外表好似黑黑地,其實係因為用上豉油、五香粉同中藥香料魔性雞肉醃料,所以特別惹味!台灣香腸最特別係用上黑毛豬,外層脆香加上蒜片作伴夠惹味!食台式菜當然要飲埋台式飲品!蒟蒻球白桃烏龍茶($28) - 蒟蒻球Q彈牙而且茶底清香,要咗微糖所以一啲都唔會過甜。芝芝蜜桃($40) - 蜜桃味好香,而且會食到有少少蜜桃果肉,欣賞佢夠足料!唔講唔知原來店舖係由90後台灣女生打理,唔少材料係店主親自係台灣挑選,果然夠地道。欣賞佢價錢親民,裝潢設計簡約,份量足料 ☺️
經典台式半筋半肉刀削麵 ($86)

最佳拍擋

食台式菜當然要飲埋台式飲品!

唔講唔知原來店舖係由90後台灣女生打理,唔少材料係

最佳拍擋
2023-04-08 22 浏览
▫️之前係灣仔試過呢間台灣菜,原來而家K11 Musea都開左分店😳 同樣以木系裝修,感覺清新溫馨☺️ 而且價錢親民,入去食返碟鹽酥雞先🤤🍶 酒香花雕麻油雞麵 $72▫️一上枱就聞到好香花雕酒味🤤 麵條幼身掛湯,充滿麻油香味🍜 雞肉嫰滑入味,忍唔住一啖接一啖食唔停口🤭🐖 塔香排骨酥飯 $72▫️排骨炸得表層金黃,外脆內嫰🐷 以特製醬汁醃製非常入味😋 碟邊有芝麻醬椰菜絲,清新解膩🥬 白飯用上珍珠米,粒粒分明又軟糯🍚🐖 最佳拍檔 $68▫️鹽酥雞拼台灣香腸係最佳拍檔🙌🏻 鹽酥雞炸得香脆,一啖咬落非常juicy💦 台灣香腸好香口,配埋蒜片食更惹味🧄🤤🍑 蒟蒻球白桃烏龍 +$18▫️主菜加飲品可以-$10‼️ 烏龍茶味濃郁,帶點白桃香味🍑 加埋煙靭蒟蒻球好有咬口😬🍵 蒟蒻球百香果綠茶 +$18▫️同樣加左蒟蒻球,百香果味酸酸甜甜,清新開胃😙

🍶 酒香花雕麻油雞麵 $72

🐖 塔香排骨酥飯 $72

🐖 最佳拍檔 $68

🍑 蒟蒻球白桃烏龍 +$18

🍵 蒟蒻球百香果綠茶 +$18
▫️同樣加左蒟蒻球,百香果味酸酸甜甜,清新開胃😙

🌸琴日經過尖沙咀𝙺𝟷𝟷 𝙼𝚞𝚜𝚎𝚊,諗住係𝚏𝚘𝚘𝚍𝚌𝚘𝚞𝚛𝚝搵餐廳,就見到「饞」呢間台式小店進駐左𝙼𝚞𝚜𝚎𝚊,二話不說就決定左係呢度食晚飯🙆🏻‍♀️ 好奇之下問店員其實個店名粵語讀音係咩,先得知原來係讀「蠶」😂 仲知道左餐廳係由一位90後嘅台灣女生主理,食材會係台灣送黎,小編聽到呢度已經好佩服🫢-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍜藥膳排骨麵 $𝟾𝟶藥膽味非常之重,見到有杞子鋪面,落料非常充足👍🏻 湯底甘甜順口,浸透出淡淡人參味。麵質偏軟身,吸引曬湯底濃郁既藥膳味🙆🏻‍♀️👍🏻 排骨可以另外沾上特製調味醬,正💕-🍜台灣麵線 $𝟼𝟺豬大腸分量非常多,仲有兩粒台灣貢丸。豬大腸滷得非常入味且唔會有異味,好味🙈 貢丸咬完之後亦都好多汁,唔會好乾身👍🏻-🥢最佳拍檔 $𝟼𝟾鹽酥雞配台灣香腸鹽酥雞香脆,肉質鬆軟,食起黎唔會好油膩👍🏻 外皮睇落去偏黑,問完店員先知原來係用左豉油、五香粉同中藥去調味,落足心機🫢-尖沙咀新店設有台式飲料外賣區,小編都叫左一杯茱香珍珠奶茶同泡沫咖啡,唔會好死甜,岩曬小編減肥啊💕-📍 饞。台式食堂 @chan.taiwan.cuisine 尖沙咀 K11 Musea B2/F, 20
🌸

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍜藥膳排骨麵 $𝟾𝟶

🍜台灣麵線 $𝟼𝟺

🥢最佳拍檔 $𝟼𝟾
鹽酥雞配台灣香腸

📍 饞。台式食堂
@chan.taiwan.cuisine
尖沙咀 K11 Musea B2/F, 201 號舖 5&6 單位
環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #尖沙咀美食 #chantaiwancuisine #台式餐廳 #台灣美食 #taiwanesefood #鹽酥雞 #牛肉麵 #饞台式食堂
🌟推薦它的飲品!也是唯一推薦的(?) XD🙈🙈🙈🧋茉香奶茶+仙草 $20(跟麵/飯減$10)🧡是有打過的奶茶!比例也很剛好~茶香濃、又喝到奶香,上面有朋友很愛的綿密奶泡(綿密得像卡布奇諾☕️)😆😆😆😆麻油雞麵 $72很油😂不是普通的油。想試試看它的湯,但每一口都是亮晶晶的油光✨😥😥藥膳排骨麵 $80麵很吸湯,煮得蠻軟爛。排骨蠻多,很喜歡他的沾醬!!!!!!!!但湯底非常普通………
🌟推薦它的飲品!也是唯一推薦的(?) XD🙈🙈🙈

🧋茉香奶茶+仙草 $20(跟麵/飯減$10)🧡