2023-05-17
Ooo親民台式食店ooOK11 Musea 閒逛了一會就到了地庫的食街,找一間價錢親民的餐廳晚餐。見到饞‧台式食堂,價錢相當親民就決定在此晚飯。原來饞 (粵音是” 蠶”) 真係長見識。部分食材由店主親自挑選產自台灣本土,使食物更有台灣特式。店內裝潢以木系為主配上黃色,感覺簡約舒適。OooooO藥膳排骨麵 $80 湯底以人參、當歸等藥材料熬製而成 ,味道甘甜,非常補身,排骨唔會韌,而且幾入味,加上腐乳食更惹味。OooooO牛肉三寶麵 (牛肉、牛肚、牛筋) $88三個口味選擇:紅燒/麻香/蔥燒麵底:陽春麵/刀削麵選了紅燒即原味的陽春麵,牛腩煮得剛好不韌,牛肚及Q 彈帶脆的牛筋,配上濃濃的湯底,真係好似我係台灣食既味道。OooooO香酥雞扒🐤 $54正常發揮,外層脆,雞扒保留多返少少肉汁更好。OooooO蒟蒻球白桃烏龍 $28白桃烏龍好清香, 配有Q彈蒟蒻球, 試完蒟蒻球你一定會喜歡Q彈蒟蒻球多於蒟蒻三寶奶茶 $32有紅豆、仙草飲落幾特別有咬口!
藥膳排骨麵 $80
牛肉三寶麵 (牛肉、牛肚、牛筋) $88
三個口味選擇:紅燒/麻香/蔥燒
麵底:陽春麵/刀削麵
香酥雞扒🐤 $54
正常發揮,外層脆,雞扒保留多返少少肉汁更好。
蒟蒻球白桃烏龍 $28
三寶奶茶 $32
有紅豆、仙草飲落幾特別有咬口!