2018-03-11 776 浏览
又係搵文青cafe約班八婆們聚下既時候 揀左呢間飼說 原來好似係觀塘間山脈流川既fd😂 裝修走打卡風 係唔錯 我地差唔多嗌晒menu上有既食物 總共八百幾蚊 都唔係好夠飽 食物質素係似cafe質素 未到餐廳級 不過都有新意 只係份量較小 午餐黎食應該會較好!基於係自助形式 都無服務可言 出菜較慢
2018-03-09 406 浏览
唔好以為Café冇酒飲,現今唔少Café都將之打理成小酒館,畀嗜酒嘅文青小酌一番,而且賣嘅唔剩只係酒,賣嘅係一種感覺。「飼說」位於銅鑼灣商用大廈嘅樓上舖,同一般Café一樣提供輕食、西餐、咖啡同花茶,唔同嘅係,呢度會提供特色Cocktail同Mocktail,打造微醺感覺。主打Cocktail「GEIKO」($88)以日本清酒、荔枝糖漿、綠茶同荔枝肉打造而成,再加上以荔枝清酒製成嘅啫喱,令Cocktail入口香甜,濃郁嘅荔枝味唔會蓋過清酒嘅清辛,微甘綠茶亦帶出酒香,值得一試。「鮮西柚香桃梳打」($68)雖係無酒精嘅Mocktail,平凡不過嘅飲品卻以香水樽盛載,賣相已值回票價,香水樽身凹凸有致,充滿質感,係唔少文青必嗌嘅飲品。食物方面,以西式餐點為主,好似「黑啤烤豬肋骨配意式蔬菜」($178/全份)、「焗士多啤梨雞翼」($98/10件)、「小食拼盤(包括炸薯條、炸魷魚圈、炸蝦、炸紫薯餅、炸芝士薯波、炸雞翼)」($128)、「芝士牛肉漢堡排雜菌醬汁飯」($88),都非常適合一大班朋友開心Share!

2018-03-03
2018-03-03 366 浏览
飲品太甜又澀口,無服務之如重要叫你收埋餐具比佢,但性價比超低@—@cafe黎講環境就非常重要,可借對住條街非常嘈之餘,還有對面超大塊廣告牌的嚴重光害!講下個雪榚窩夫,唔知以為係學校小食部的食物製作,水準極差,雪榚上枱已經溶溶地,個窩夫淋到似食緊一個發水麵包!食左個好難食的下午茶,一定無下次👎🏻

食左個好難食的下午茶,一定無下次👎🏻
2018-03-03
下午茶
2018-02-24 526 浏览
Tea with my best friend today. We went to this cafe b4. Not bad ka. Delicious food. However, So disappoint...!! Bad face service, tasteless. I seem drinking ‘coffee water’ not black coffee. My fd coffee tasteless as well. (實在同之前差太遠, 唔會有下次)淡到呢....
淡到呢....
2018-02-20 452 浏览
慶生飯局一個接一個,好開心朋友幫我慶祝今日黎飼說食晚餐,之前我都食過,感覺有少貴,不過生日冇所謂啦。三文魚意粉好食,不過我覺得上枱時唔夠熱。我比較喜歡熱呼呼既食物,哈Pizza芝士好足,有蕃茄酸酸地,賣相味道整體都算ok既,但又係唔夠熱。黑松露長通粉好香黑松露味我知有啲人好唔鐘意,但我好buy!依碟最得我歡心荔枝蛋糕賣相同字都好靚呀!!出現個時嚇親,我仲以為朋友係街外買,點知原來店內有提供成個蛋糕架!唔止切開一件件個d
慶生飯局一個接一個,好開心朋友幫我慶祝

三文魚意粉

好食,不過我覺得上枱時唔夠熱。
我比較喜歡熱呼呼既食物,哈

Pizza

黑松露長通粉

好香黑松露味
我知有啲人好唔鐘意,但我好buy!依碟最得我歡心

荔枝蛋糕

2018-02-07
庆祝纪念
生日
2018-02-14 343 浏览
喺銅鑼灣其實度度都係餐廳:大街小巷嘅地舖有大把,shopping mall 入面不同層數不同國家嘅美食數之不盡,甚至會有一層係food court,喺銅鑼灣要食嘢根本冇難度,不過如果有心去覓食,試下新嘢呢都要花d功夫search 下嘅😅經OpenRice search ,跟住就揀咗呢度,因為見到佢餐廳環境好似唔錯,一枱一櫈都好似充滿個性,而且佢個餐廳名「飼說」俾人一種既有詩意又有獨特嘅感覺。食物方面:焗士多啤梨雞翼幾特別,至少出面冇見過呢個組合,可以一試。⭐️

2018-02-10 349 浏览
上星期朋友生日去左銅鑼灣飼説食lunch,由於假期所以都要book定🙇‍♀️ cafe入面裝修好靚 有懷舊feel📺📽📠 影相好靚!我地分別叫左2個lunch set加小食,跟餐包左手工麵包同沙拉,加20蚊有埋餐湯😆我地配左個南瓜蔬菜湯🎃首先係開心果醬雜菌菠菜蝴蝶粉伴松子仁💚一直都無試過開心果醬覺得好新奇😱一上碟係預期中嘅綠色😂食落出奇地勁好味 有好fresh嘅開心果甜味 成件事好健康!有埋香濃嘅蒜味好開胃😈 (9.5/10)之後到芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯🧀🍔🍚漢堡扒配飯好少會食到,漢堡扒勁厚!!淋上大量醬汁 好夠味🤤但飯份量可以多d嘅我覺得😂 (7/10)小食我地叫左小食拼盤同埋士多啤梨雞翼🍗🍖🥓🍟小食拼盤用咗一個木箱裝住好精緻,一邊有薯條、紫薯餅、雞翼、炸洋蔥圈、吉列炸蝦等等!有多款又啱晒一大班人食好抵讚😍😍😍😍(7/10)另外到焗士多啤梨雞翼,佢係單骨雞翼好方便,士多啤梨汁酸酸甜甜,總會有啲士多啤梨粒一齊包住隻雞翼 好開胃呀😍唔會覺得太熱氣so good🍓 啱哂女仔食!(7/10)整體所有野其實都好好食不過略嫌價錢真係有啲貴,我哋五個女仔去買咗咁多嘢total平均每人都要二百幾蚊😣

首先係開心果醬雜菌菠菜蝴蝶粉伴松子仁💚

之後到芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯🧀🍔🍚

小食我地叫左小食拼盤同埋士多啤梨雞翼🍗🍖🥓🍟

整體所有野其實都好好食不過略嫌價錢真係有啲貴,我哋五個女仔去買咗咁多嘢total平均每人都要二百幾蚊😣😣😣 不過勝在環境方面加番D分😆
2018-02-03 441 浏览
如果一班朋友,是不錯的地方 chit chat 。話說回頭,食物味道不過不錯,有些似自己煮的味道。2個人點了3 樣,意粉- 有點淡,mushroom and spinach 成個presentation 好似😰求其左d,個漢堡排飯 有D似公司canteen, 但成$139,lemon water 都$12。總括而言,味道ok, 價位過高。
如果一班朋友,是不錯的地方 chit chat 。
話說回頭,食物味道不過不錯,有些似自己煮的味道。
總括而言,味道ok, 價位過高。
2018-02-01 278 浏览
今日同三個姐妹去左銅鑼灣想去行下同埋睇戲. 見到間2/f 既cafe,有個騎樓又幾特別所以就去試試.上到去好特別係行好簡單既風格, 店員都係好後生既靚仔😍靚女😍 呢個好特別我地睇完都笑了,大家都好似好有同感! 其實4個女人聚埋唔講事非八卦可以講什麼...哈哈 呢個開心果醬松子菠菜蝴蝶粉真係好特別,估唔到出黎既效果同味道係咁好味,蝴蝶粉本身有開心果帶出既甜甜地係素食野既選擇. 煙三文魚意大利粉上碟好似一朵玫瑰襯住一堆葉咁. 只係個賣相已經好吸晴, 食落就有D偏咸同油! 可能廚師一時重手左小小呢個就Calms Linguine 味道就好好啦,佢蜆冇沙又好重蒜味,Linguine 又唔會煮到好林! PERFECT呀~ 呢個係除左開心果蝴蝶粉之外, 呢個真係我味蕾既新體驗! 係Strawberry Wings味道都係甜甜地, 雖然呢個IDEA已經唔係新野不過我第一次食咁入到Strawberry 味既WINGS 嫁~
题外话/补充资料: 唔怕凍可以坐騎樓位嫁, 望住下面既人再沈思下都好爽嫁
2018-01-17
  • 開心果醬松子菠菜蝴蝶粉
2018-01-23 374 浏览
中午約朋友來食飯,等足50分鐘,上菜味道非常一般,米飯夾生,飲品很淡。整個餐廳最大的亮點是有香港某些出名食肆的惡劣態度,例如澳記,x記牛腩。。。,卻無食物的正常水準!灣仔橋底有間魚蛋,在麥記隔離,態度已經差出天際,估唔到,銅鑼灣,大隱於市,有間極品。店員分分鐘教返客點樣做人。
店員分分鐘教返客點樣做人。
日式叉燒豬軟骨茶香飯$68包餐飲🐷🐷賣相的確唔錯 仲幾多肉咁不過啲肉真係好乾好韌同埋唔夠入味 好似食瘦肉咁個飯運用咗茶烹調🌱其實很幾香嫁 不過都係太乾啦後面個三文魚菠菜意粉$68都好靚 至少多汁啲😇唔好中伏點呢個😭.Btw環境好舒服 好適合傾計🎋價錢係銅鑼灣算公道 只係要點岩食物就ok😢
日式叉燒豬軟骨茶香飯$68包餐飲🐷🐷
其實很幾香嫁 不過都係太乾啦
後面個三文魚菠菜意粉$68都好靚 至少多汁啲😇
唔好中伏點呢個😭
2018-01-18 286 浏览
以前都有去過山脈流川想不到這裡就是分店很懷念以前的繽紛樂朱古力於是點了一杯不過價錢依舊偏貴可能是cafe的關係價格都偏高融合了繽紛樂的朱古力真是不得了下次再試金莎朱古力朋友點了花茶昨天沒美顏喝了不是沒美顏?食物方面點了蒜香白酒蕃茄蜆肉扁意粉酒味較重但香葉味帶出了酒煮蜆肉不會很乾身但意粉汁可以再多點另一道是原條鰻魚香菇薯粒蔥油飯鰻魚口感像日式食店的鰻魚蔥油飯很有媽媽煮飯的味道可能這飯比較家鄉風味吃完就想回家吃媽媽的飯
以前都有去過山脈流川
價格都偏高
融合了繽紛樂的朱古力真是不得了
下次再試金莎朱古力

朋友點了花茶昨天沒美顏
喝了不是沒美顏?

食物方面點了蒜香白酒蕃茄蜆肉扁意粉

吃完就想回家吃媽媽的飯
2018-01-03
午餐
2018-01-17 190 浏览
岩岩同個friend睇完戲, 就search下附近有咩地方可以住下hea下, 一上到黎古唔到大街大巷有個咁正既位, 可以望街食野menu野食唔多, 本身想食甜品, 點知雪糕賣哂, 淨番熱既甜品, 於是order呢個甜品上台好靚, 用酒杯裝既奶油甜酒花生丸子, 外皮無味, 入面花生麻蓉, 都幾好食另外叫左個薯條, 好鍾意佢有黑松露忌廉醬, 大愛!!坐窗口位都凍冰冰, 所以叫左壺花茶同朋友share, 佢好在有個蠟燭keep warm, 放幾耐都唔會凍, 好貼心

另外叫左個薯條, 好鍾意佢有黑松露忌廉醬, 大愛!!

2018-01-14
2018-01-15 213 浏览
星期六下午去... 明明銅鑼灣大街人來人往...上到去好似包左場咁... 冇乜人食... 而且場地開揚... 陣陣清風吹埋黎... 鬼死咁凍😶3個人去食個lunch 要600幾蚊menu 餐具 自己拎... 自己行去落單...好在唔洗自己捧餐返黎... 唔係真係連大家樂都不如食物方面... 意粉同飯色水好似好靚... 但冇乜味薯條炸到過左龍.. 唔係有黑松露點下都唔會食..😑亦都由於太開揚太凍既關係.. 野食好快吹到凍哂食完成餐飯... 我地起身走啦。。。仲好意思叫住我地 要我地執枱... "小姐... 小姐..."我地3個都冇理佢 600幾蚊完全冇服務可言又唔好食...仲要我地服侍返間餐廳轉頭...*我寫既食評唔多 次次寫完果間野冇幾耐就會結業 呢間唔知可以捱到幾時
星期六下午去... 明明銅鑼灣大街人來人往...
3個人去食個lunch 要600幾蚊
menu 餐具 自己拎... 自己行去落單...
好在唔洗自己捧餐返黎... 唔係真係連大家樂都不如
食物方面... 意粉同飯色水好似好靚... 但冇乜味
薯條炸到過左龍.. 唔係有黑松露點下都唔會食..😑
亦都由於太開揚太凍既關係.. 野食好快吹到凍哂
食完成餐飯... 我地起身走啦。。。
我地3個都冇理佢 600幾蚊完全冇服務可言又唔好食...
仲要我地服侍返間餐廳轉頭...

2017-12-30 321 浏览
服務差過茶餐廳,雖然明白是自助式並已歸還食完餐具,但離開時她卻order我回座,把留下的一個水杯拿給她,妳沒手的嗎?所有食物已經全部係垃圾包括那個所謂的signature芝士牛扒飯食飯,飯根本就未熟,而你收140元根本就係酒店嘅價錢,而服務仲衰過翠華茶餐廳,憑什麼order你的客人?
2017-12-30