餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
晚上去太子吃餃子。至尊松茸煎餃這道至尊松茸煎餃外觀誘人,金黃酥脆的餃皮上散發著松茸的獨特香氣,令人垂涎。每一口都讓人期待其豐富的內餡。煎餃的餃皮厚薄適中,煎至金黃酥脆,外層的香脆感與內餡的軟嫩形成對比,讓人感受到多重口感的愉悅。內餡味道濃郁而獨特,質地滑嫩,與其他配料相互融合,使整個餃子的風味更加層次分明。調味適中,讓松茸的自然風味充分表現出來,而不過於掩蓋其獨特性。搭配的醬油也為餃子增添了額外的風味,讓整體更加美味。狀元九鼎湯湯底清爽而不油膩,入口滑順,帶來舒適的飲用體驗。每一口都能感受到食材的鮮美。湯品的味道調和得當,既不過於鹹濃,也不失鮮香。蜂蜜檸檬薏米這道飲品口感清新,薏米的滑潤與檸檬的酸味相互交融,每一口都帶來舒爽的感覺。蜂蜜的甜味恰到好處,增添了飲品的層次感,讓人感到愉悅。檸檬的香氣濃郁,酸味適中,讓整體飲品充滿活力。蜂蜜的添加讓飲品更具天然甜味,並且增添了一絲柔和的口感。這種搭配不僅美味,還具有一定的養生功效,讓人喝得放心。薏米的加入為整道飲品增添了健康的元素,帶來了豐富營養,有助於消化,讓人感受到健康的美味。
晚上去太子吃餃子。

至尊松茸煎餃

狀元九鼎湯

蜂蜜檸檬薏米

過年食咗咁多嘢,想食返啲相對養生得嚟又好食嘅嘢,嚟餃掂就啱晒呢度嘅湯底勁足料,一飲就有住家湯嘅感覺,滋補養生,雙拼湯餃揀咗韭菜同雲耳椰菜口味,餃皮好滑,隻隻爆餡想香口啲嘅食煎餃又得,元貝豬肉餃同樣足料,啖啖都食到一絲絲嘅元貝,仲有芹菜同金菇,食菇口感更豐富更香口店家送嘅嘅蘿蔔酸酸地好開胃,蜜餞雞翼甜甜地好好味,上湯松茸菜心又係健康之選黃金原味皮蛋簡單配醬汁同蔥花已經好好食,飲品蜂蜜檸檬薏米同自家製山楂雪梨水又係健康之選,好足料味道香濃,甜度啱啱好有唔同嘅醬料俾客人揀,餃子識起上嚟更惹味店面光猛、闊落同乾淨,坐得幾舒服,姐姐又親切又有禮貌,食物同飲品嘅選擇亦都唔少,嚟得多都唔會厭

有唔同嘅醬料俾客人揀,餃子識起上嚟更惹味

2025-02-15 161 浏览
每個月都要幫襯幾次既餃掂,真係好鐘意佢既招牌狀元九鼎湯,零味精而且用料真材實料,有美國蛇果、生魚、無花果、淮山、豬尾骨等,配餃子飲認真一流今次都係要左最愛既龍鳳松茸餃,可惜是日白松露冇貨,只係得番黑松露,餃子隻隻包得皮薄餡靚,勁香松露味除左多款招牌餃子,我地仲要左兩款小菜黑木耳同拍青瓜,兩者口感爽脆,帶點微辣;我地仲試埋免費自家製醃蘿蔔(向店員要求),酸酸甜甜好開胃自家製山楂雪梨水唔會太甜,十分解渴

自家製山楂雪梨水唔會太甜,十分解渴

2025-01-18
  • 自家製山楂雪梨水
  • 狀元九鼎湯
  • 自家製酸蘿蔔
  • 龍鳳松茸雙湯餃
2025-02-02 246 浏览
龍鳳松茸雙煎餃叫左大份嘅煎餃一份有12隻,每隻餃子都好飽滿。外皮煎到脆卜卜,咬落去松茸嘅香氣就散出黎,豬肉餡不會煎到乾晒。大白菜豬肉餃(湯)湯餃嘅湯底係生魚湯,食餃子之前一定係飲湯先!😋 咬開充滿白菜,白菜好爽,豬肉湯汁小心口入面爆開。四川涼皮本身好鍾意呢種口感嘅食物,煙煙韌韌,涼皮酸酸辣辣,辣醬帶點麻,仲有清爽嘅青瓜絲。山楂雪梨水清潤嘅山楂雪梨水,好少飲到啲咁唔甜嘅雪梨水,自家製嘅心機,值得一試。
龍鳳松茸雙煎餃

大白菜豬肉餃(湯)

四川涼皮

山楂雪梨水

2025-02-01 202 浏览
這家餃子店在香港開的分店越來越多了,做法和味道都很獨特,冬天冷吃上一碗餃子,全身心都暖和了!### 香煎軟心芝士煎餃是一道創意十足的煎餃,結合了傳統煎餃和西方芝士的風味,一口咬下,外脆內軟,芝士的香氣瞬間爆發,與肉餡的鮮味交織在一起,真是味蕾的極致享受!### 重慶鮮肉雲吞一共有18個雲吞,好大一碗啊!雲吞皮薄餡多,輕輕一咬,肉汁瞬間噴發,鮮嫩的口感令人驚喜!### 粟米餃子米線一大碗份量挺大,新鮮的粟米、豬肉包裹在餃子皮中,外皮透著金黃色,咬下去內餡鮮美多汁!### 四川涼皮涼皮爽滑,加上麻辣醬、醋、蒜泥和花生碎,這樣的調味讓涼皮的味道更加豐富。每一口涼皮搭配著香辣的調料,麻辣的味道迅速充斥著口腔,讓人感受到四川特有的火辣與爽口!### 蜜餞雞翼咬上一口,甜蜜的滋味瞬間在口中蔓延,隨著唇齒之間的交融,鹹香的滋味也隨之釋放,讓人感受到蜜餞的獨特魅力!### 自家製山楂雪梨水喝上一口,山楂的微酸伴隨著雪梨的清甜,令人精神為之一振!

### 香煎軟心芝士煎餃

### 重慶鮮肉雲吞

### 粟米餃子米線

### 四川涼皮

### 蜜餞雞翼

### 自家製山楂雪梨水
喝上一口,山楂的微酸伴隨著雪梨的清甜,令人精神為之一振!
食餃子就係貪快貪方便,呢間係太子嘅餃掂平日夜晚唔使等位都可以入,個人認為好味過喺太子嘅豐信😂😂1. 佢個湯底唔係就咁清湯,如果你揀湯餃,個湯底係零味精味嘅狀元九鼎湯,材料有美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、淮山、豬尾骨,夠晒誠意。2. 餃子款式特別,有松茸或者黑白松露我地叫左💁🏻‍♀️✅龍鳳松茸煎餃 8隻 HKD98咁啱嗰日白松露冇貨,就淨係食咗黑松露松露依家嘢,一定要煎先會夠香,出到嚟果然冇令我哋失望,真正皮薄餡靚,又唔係太油,煎得香脆可口,入面仲有肉汁鎖住🔥✅大白菜豬肉湯餃10隻 HKD57再食返啲家常啲嘅湯餃,個湯清清地幾好味,好鍾意佢豬肉醃料嗰種味🔥👌🏻自家製山楂雪梨水👌🏻蜂蜜檸檬薏米水兩款嘢飲都唔伏,係時下最興嘅微甜,健康!一支買抵過一杯飲,飲唔晒又可以拎走兩個女仔食,每人平均食九隻其實都夠飽🥰🛎️🛎️留意番舖頭冇開水供應🛎️🛎️

2. 餃子款式特別,有松茸或者黑白松露

我地叫左💁🏻‍♀️

✅龍鳳松茸煎餃 8隻 HKD98
咁啱嗰日白松露冇貨,就淨係食咗黑松露

✅大白菜豬肉湯餃10隻 HKD57

👌🏻自家製山楂雪梨水
👌🏻蜂蜜檸檬薏米水

兩個女仔食,每人平均食九隻其實都夠飽🥰
🛎️🛎️留意番舖頭冇開水供應🛎️🛎️

龍鳳松茸煎餃
自家製山楂雪梨水 蜂蜜檸檬薏米水
  • 龍鳳松茸雙煎餃
2025-01-26 245 浏览
成日都見到呢間餃子店,今晚終於試吓.連平日嘅夜晚 都見到好多人食!見到餐廳啲poster係松茸餃子!我哋都叫咗黎食,我哋要龍鳳松茸餃有黑松露同白松露!非常濃郁嘅松露味!出面餃子店係好少食到!一咬落去就濃濃嘅松露味走出嚟😋松露fans嘅我 覺得好好味!我哋叫咗基本口味:白菜豬肉餃餃子大大隻,餡亦都好多! 煎都好香口!而且亦都有唔同嘅醬汁可以配搭!另外我哋叫咗重慶鮮肉雲吞一聞到啲湯,就流晒口水🤤食完一啖又一啖,辣既程度唔會太辣!份量亦都好多.我哋再叫咗四川涼皮.餐廳好貼心咁將辣分開,如果唔係食得好辣嘅,可以按照自己嘅程度撈!涼皮食落去都好滑溜😋我哋仲叫咗佢自家整嘅山楂雪梨水,最啱而家乾燥天氣飲😋
成日都見到呢間餃子店,今晚終於試吓.
連平日嘅夜晚 都見到好多人食!
見到餐廳啲poster係松茸餃子!
我哋都叫咗黎食,我哋要龍鳳松茸餃
有黑松露同白松露!
非常濃郁嘅松露味!出面餃子店係好少食到!
一咬落去就濃濃嘅松露味走出嚟😋
松露fans嘅我 覺得好好味!
我哋叫咗基本口味:白菜豬肉餃
另外我哋叫咗重慶鮮肉雲吞
一聞到啲湯,就流晒口水🤤
食完一啖又一啖,辣既程度唔會太辣!份量亦都好多.
我哋再叫咗四川涼皮.
涼皮食落去都好滑溜😋
我哋仲叫咗佢自家整嘅山楂雪梨水,最啱而家乾燥天氣飲😋
2025-01-22 239 浏览
狀元九鼎湯你食呢一間店就係為咗飲呢碗湯。完全冇味清好似煲嗰啲老火湯咁樣,煲到材料嘅味道出晒嚟,真材實料㗎。裏面有蘋果、魚、無花果、豬尾骨同埋淮山。至尊松茸豬肉餃(8隻)$86餃子係人手包嘅皮薄餡料多。煎餃亦都唔會太油,脆口香口。松茸嘅味道恰到好處,每一啖食落去都好濃郁,但係又唔會蓋過咗豬肉嘅鮮味。日本龍鳳蛋$18煮得非常啱時間嘅流心蛋加埋黑白松露醬勁香口。留心蛋黃嘅濃郁,配埋松露醬獨特嘅芳香,令人停唔到口一個接住一個咁樣食。蜂蜜檸檬薏米水$20依杯檸檬薏米水都飲得出喺餐廳自己煮出嚟,唔會太甜,而且飲品亦煮得出薏米嘅幽香。清清淡淡咁樣配埋煎餃一齊食,感覺balance晒蜂蜜檸檬薏米水
狀元九鼎湯

至尊松茸豬肉餃(8隻)$86

日本龍鳳蛋$18

蜂蜜檸檬薏米水$20
  • 至尊松茸豬肉餃
1K
2025-01-22 165 浏览
果然隔一陣子就想起這裡的餃子今天才發現店店外面的海報印著蔡欄和洪金寶還要是他們比較年少的樣子😆原來餃掂如此有年紀一直以松茸餃子而聞名喜歡吃餃子的你必須要試一試!天氣冷吃湯餃子,配狀元九鼎湯粉葛味香香的龍鳳松茸雙餃,飽滿晶瑩內有分別有黑松露/白松露,特別香是升級享受的豬肉餃子煎餃子皮煎得香脆焦香也是欲罷不能推薦野生松茸素餃即煎出來的香氣是跟湯餃沒有的愛辣的人一定要加他們的四川辣椒油!四川涼麵花生碎和青瓜絲和辣椒油另配麻醬,要多少自己加記得喝一杯自家製的山楂雪梨水酸甜平衡得剛好,生津解膩不得不說,這樣的老店給人感覺老舊?才不是呢!店內環境非常衛生光猛連醬料架也是半點油膩感也沒有說真的我是有被敏感到比不少cafe還乾淨好坐!

果然隔一陣子就想起這裡的餃子
今天才發現店店外面的海報印著蔡欄和洪金寶
還要是他們比較年少的樣子😆

原來餃掂如此有年紀
一直以松茸餃子而聞名
喜歡吃餃子的你必須要試一試!

天氣冷吃湯餃子,配狀元九鼎湯
粉葛味香香的
龍鳳松茸雙餃,飽滿晶瑩

內有分別有黑松露/白松露,特別香
是升級享受的豬肉餃子

煎餃子皮煎得香脆焦香也是欲罷不能
推薦野生松茸素餃

即煎出來的香氣是跟湯餃沒有的

愛辣的人一定要加他們的四川辣椒油!

四川涼麵
花生碎和青瓜絲和辣椒油

另配麻醬,要多少自己加

記得喝一杯自家製的山楂雪梨水
酸甜平衡得剛好,生津解膩

不得不說,這樣的老店
給人感覺老舊?才不是呢!
店內環境非常衛生光猛
連醬料架也是半點油膩感也沒有
說真的我是有被敏感到
比不少cafe還乾淨好坐!
2025-01-15 203 浏览
比起原來近深水埗的舊店,這家位於太子店的服務態度超差劣,虧他們在舊店還掛起什麼格言,最基本的待客之道也不懂…. 怪不得人家選擇北上消費,又一例證香港飲食業衰落….
2025-01-15
2025-01-14 226 浏览
呢日午餐時間我哋去太子食餃子:餃掂 😊煎軟心芝士餃 (粟米豬肉) 10隻 $69賣相非常吸引!煎得好好,尤其是餃子嘅邊緣好香口好乾身同傳統餃子唔同,一咬落去有好多粟米餡,芝士份量啱啱好,食到芝士嘅鹹香,口感味道喜出望外,非常之夾嘅配搭😊餃子麵-雲耳椰菜豬肉餃子6隻 配麵 $57雲耳椰菜豬肉餃子感覺餡料豐富,同剛才嘅芝士餃子好唔同,感覺係家常嘅健康餃子,調味都啱啱好,主力係食返食材嘅原味道。椰菜雲耳口感豐富,就咁食或者加入店內嘅黑醋食都好好味。將麵另外夾再夾入碗仔內,再分別加入店內兩種特製辣椒醬食都好正,兩款辣椒油各有特色😊韭菜豬肉+ 芫茜豬肉雙併湯餃 (九鼎湯-蘋果生魚) $65佢嘅湯都係店嘅推介,冇味精嘅住家湯,感覺清甜溫和,值得配合埋餃子一邊食一邊飲,或者食完 餃子後慢慢一口一口飲都好好芫荽餃子我哋比較少食,感覺都幾清新,芫荽拼豬肉做餡料帶出咗芫荽嘅清甜而韭菜豬肉餃更帶出韭菜嘅香甜味,餡料豐富,食完好耐之後個口腔都繼續充滿韭菜味😊黑白松露醬 龍鳳蛋1隻 $18糖心蛋做得非常完美,配合松露醬汁,更提升香濃味道😊熱蜂蜜檸檬薏米水 支裝 $28薏米好足,酸酸甜甜好滋潤感覺呢間店都好多人支
呢日午餐時間我哋去太子食餃子:餃掂

😊煎軟心芝士餃 (粟米豬肉) 10隻 $69
煎軟心芝士餃

賣相非常吸引!煎得好好,尤其是餃子嘅邊緣好香口好乾身

😊餃子麵-雲耳椰菜豬肉餃子6隻 配麵 $57
餃子麵-雲耳椰菜豬肉餃子

韭菜豬肉+ 芫茜豬肉雙併湯餃

😊黑白松露醬 龍鳳蛋1隻 $18
黑白松露醬龍鳳蛋

糖心蛋做得非常完美,配合松露醬汁,更提升香濃味道

😊熱蜂蜜檸檬薏米水 支裝 $28
熱蜂蜜檸檬薏米水

薏米好足,酸酸甜甜好滋潤

感覺呢間店都好多人支持好多熟客,仲有好多客人買回冰餃子回家。相信佢嘅出品都係令客人值得回頭再幫襯嘅好味食店😊
煎軟心芝士餃
餃子麵-雲耳椰菜豬肉餃子
韭菜豬肉+ 芫茜豬肉雙併湯餃
黑白松露醬龍鳳蛋
熱蜂蜜檸檬薏米水
2025-01-13 193 浏览
位於太子大街,全店坐得大半滿的餃子店,每款餃子即叫即煎/即煮,全人手工製造,有十多款餃可選,皮薄內餡飽滿。新口味的餃子用上上料食材,好似至尊松茸餃湯/煎、軟心芝士煎餃、龍鳳松茸餃湯/煎,這些係其他餃子點也未見過,怎能一場來到不試一試呢🤣挑了三款餃子軟心芝士豬肉餃 韭菜豬肉餃煎餃 重慶鮮肉雲吞四川涼皮煎餃子方面,即叫即煎,雙面煎得挺香口,不枉我哋等待的時間! 每隻包得漲漲的,塞滿材料~推介韭菜豬肉,亦是三款中味道最濃厚的一款~ 咬開滿滿的韭菜豬肉,煎香後更是外脆內軟。它家的招牌之作 - 軟心芝士豬肉餃,趁食吃時芝士多到噴出黎,正!👍重慶鮮肉雲吞,一口一啖,吃了大碗18隻,吃完飽飽的,配埋四川涼皮一齊食,爽~最後來番杯檸檬蜂蜜薏米水和豆漿~

挑了三款餃子

軟心芝士豬肉餃
韭菜豬肉餃煎餃
重慶鮮肉雲吞
四川涼皮

推介韭菜豬肉,亦是三款中味道最濃厚的一款~
咬開滿滿的韭菜豬肉,煎香後更是外脆內軟。

最後來番杯檸檬蜂蜜薏米水和豆漿~
2025-01-08 142 浏览
餃掂有九鼎湯底吸引我,可以襯托餃子的美味。醃製的酸蘿蔔增添了清爽口感,不過冇得盡情咁樣任食。元貝餃鮮美、椰菜餃清甜以及姬松茸餃的獨特香氣,讓我每次光顧都彷彿是一次味蕾的享受。這裡的餃子不僅美味,健康之選,讓人吃得安心。

這裡的餃子不僅美味,健康之選,讓人吃得安心。
2025-01-04
$60 (其他)
  • 至尊松茸豬肉餃
  • 香煎軟心芝士餃
  • 自家製酸蘿蔔
  • 狀元九鼎湯
  • 野生松茸素餃
  • 元貝豬肉湯餃
2025-01-07 160 浏览
尊诚老遠去到,因不算近地鐵站的位置. 本來覺得它的餃子味不錯,雖然湯底已經冇幾年前咁濃咁好味了. 但總算想食餃子時OK之算吧.香港食市.很多也結業了.其實當中好大原因是冇好質素及冇好服務態度!一入店內,想找个覺得舒適d位置.那店員迫我坐某一角落.同人搭枱也預了,但連搭枱位也不可選.加上只係半場坐了人.何故不许我揀个位!我問她是否一定要坐那角位,她竟然答「唔坐那就冇位了!」我心諗你老闆如果見到.一定被你激死!簡直是趕客! 咁我只好走了! 你不是好平的!我冇需要比$比得咁委屈吧!

2025-01-07
2025-01-01 238 浏览
下午2:45進舖, 店內只得3、4個客, 見人少便坐一張6人枱的單邊, 女伙記即來叫我坐側面排枱(都不是二人枱), 我便說若隨後有人我才搬位, 到接近三點下午茶時間佢換過餐牌, 我於2:59叫女伙記下單佢竟然執到正話未到三點, 好啦我再等一分鐘下單另一個女伙記卻又再叫我坐另一枱, 連鄰枱一個長者顧客都話佢地趕客, 我一怒之下就起身離去, 冇下次