2025-02-04
今日喺美孚行街,行到攰攰地,就諗起好耐冇去過「香港地」食飯。呢間餐廳主打港式茶記風味,裝修新,充滿香港特色,好適合同朋友一齊嚟chill下。我點咗個「豬扒公仔麵常餐」,$58,包炒蛋、火腿方包同熱檸茶。等咗大概十分鐘,熱辣辣嘅常餐就送到我面前。豬扒公仔麵: 一上枱,香噴噴嘅豬扒味撲鼻而來,令人食指大動。豬扒煎得金黃香脆,肉質嫩滑,醃得入味,公仔麵煮得剛剛好,唔會太淋,湯底清甜,加埋爽口嘅生菜,好滿足。炒蛋火腿方包:炒蛋嫩滑,火腿鹹香,方包塗上牛油,簡單又好味。熱檸茶:茶味香濃,檸檬清新,甜度適中,係一杯解膩嘅好選擇。總體嚟講,「香港地」嘅常餐味道唔錯,份量足夠,環境舒適,充滿港式情懷,係一間可以encore嘅餐廳。雖然價錢比一般茶記略貴,但勝在坐得舒服,可以慢慢享受。
熱檸茶:茶味香濃,檸檬清新,甜度適中,係一杯解膩嘅好選擇。