2022-09-24 3146 浏览
今晚約了幾個中學同學食飯,舊同學建議去中環德己立街嘅「香港寧波同鄉會」,原來這間樓上餐廳係食上海菜,要係會員才可以幫襯我們一行5人叫咗:1️⃣ 醉雞 $1102️⃣ 炸臭豆腐 (4件) $763️⃣ 美味煙燻蛋 (2隻) $324️⃣ 怪味雞 $965️⃣ 小籠包 $666️⃣ 賽螃蟹 $1057️⃣ 咕嚕肉 $1158️⃣ 上海粗炒麵 $989️⃣ 擔擔麵 $55🔟 鍋貼 $721️⃣1️⃣ 豆沙鍋餅 $851️⃣2️⃣ 高力豆沙 (2粒) $241️⃣3️⃣ 茶介 (5位) $90總數:$1,126 (點菜總數 $1,024 + 服務費 $102)整體來講:食物質素及味道都唔錯;不過,估唔到當晚餐廳好多人,比較熱鬧,傾計都要大聲講話才可以
今晚約了幾個中學同學食飯,舊同學建議去

我們一行5人叫咗:
1️⃣ 醉雞 $110
醉雞

2️⃣ 炸臭豆腐 (4件) $76
炸臭豆腐 (4件)

3️⃣ 美味煙燻蛋 (2隻) $32
美味煙燻蛋 (2隻)

4️⃣ 怪味雞 $96

1️⃣2️⃣ 高力豆沙 (2粒) $24

1️⃣3️⃣ 茶介 (5位) $90

2022-09-23
2022-09-09 2121 浏览
很有寧波風味的一餐。炸臭豆腐是中國的傳統特色小吃,新鮮炸起的臭豆腐上桌時散發出濃濃的氣味,聞起來有點臭,但入口則變成香味。鍋貼是新鮮煎的,肉質鮮甜好味。其他食品例如醉豬手都值得一試。
2022-09-09
午餐
  • 臭豆腐
  • 醉豬手
2022-08-13 2390 浏览
要有寧波會藉先可以入去食既餐廳 但真係唔會令你失望千其唔好以為去呢啲中環會員制餐廳食飯好貴,相反價錢仲平過好多喺中環的餐廳!食物款式又多! 服務又唔差! 真係好想可以日日去食lunch 做飯堂,可惜喺中環番工咁耐,淨係識得一個朋友有佢既會籍 要去既話,唯有約多啲呢個朋友啦我勁力推介大家要食鱔糊鱔好大塊食落口啖啖肉! 佢有好多唔同既鱔糊配搭,日日黎食都唔會厭我未黎之前我係未食過臭豆腐既,喺呢度我食咗我人生第一件臭豆腐(因為我朋友想食,雖然價錢係逐件計,但最少要叫兩件。)原來臭豆腐都唔係好臭 定係我忍臭能力高?佢既高力豆沙蛋球就不過不失,正常味道,不過麻煩在最少要叫四個我地得三個人都要叫四個不過唔怕,女人👩食甜品總有第二個胃最尾我地三個女人都清哂所有餸菜,唔做大哂鬼
要有寧波會藉先可以入去食既餐廳
但真係唔會令你失望
要去既話,唯有約多啲呢個朋友啦

我勁力推介大家要食鱔糊
定係我忍臭能力高?
我地得三個人都要叫四個
不過唔怕,女人👩食甜品總有第二個胃
最尾我地三個女人都清哂所有餸菜,唔做大哂鬼
疫情放寬之後已急不及待要出去晚飯🥣今次就嚟左要有會員才可book到位嘅「香港寧波同鄉會」。(未夠一個月已經食左兩次)感覺上寧波都幾巴閉,要先俾$1200入會至可以book位食飯,仲要每年$500續會。第一次黎我哋3個人都叫左幾多嘢食,諗住咁難得嚟到冇理由唔食晒自己想食嘅嘢掛(但原來真係仲有好多嘢想食)美味煙燻蛋、炸臭豆腐、蔥油餅、無錫脆鱔、黃金中蝦、奶油津白同樟茶鴨煙燻蛋嘅蛋白真係有啲煙熏味,蛋黃半流心炸臭豆腐食落真係有點臭落返多啲甜醬同豆瓣醬就會更容易接受同更好味。蔥油餅食落一點都唔油膩,蔥味濃,超香,超脆無錫脆鱔係炸過嘅鱔糊咁,脆脆地食落比平時食嘅鱔糊特別!黃金中蝦鋪上一層厚厚嘅咸蛋黃,蝦🦐好新鮮爽口,加上咸蛋香,我最愛,但份量就唔多奶油津白就比較普通,味比較淡!(太普通所以無加相)樟茶鴨,鴨肉相當嫩,可以講係皮脆肉嫩,一咬就分開,一點都唔會油膩第一次食真心覺得大部分嘢都好好食服務總算幾好。而第二次大家都係因為要有會員至可以book位嘅關係,所以陪同事再來一次第二次嚟5個人都叫左10樣嘢食,超級大食🤣🤣🤣今次只介紹上次無食過嘅嘢啦!古法鱔糊、清炒蝦仁🍤、百葉結烤肉、鍋貼、小籠包同高
疫情放寬之後已急不及待要出去晚飯🥣

(但原來真係仲有好多嘢想食)
煙燻蛋嘅蛋白真係有啲煙熏味,蛋黃半流心

炸臭豆腐食落真係有點臭
落返多啲甜醬同豆瓣醬就會更容易接受同更好味。

蔥油餅食落一點都唔油膩,蔥味濃,超香,超脆

無錫脆鱔係炸過嘅鱔糊咁,脆脆地食落比平時食嘅鱔糊特別!

奶油津白就比較普通,味比較淡!(太普通所以無加相)

第一次食真心覺得大部分嘢都好好食
服務總算幾好。

第二次嚟5個人都叫左10樣嘢食,超級大食🤣🤣🤣
今次只介紹上次無食過嘅嘢啦!
古法鱔糊、清炒蝦仁🍤、百葉結烤肉、鍋貼、小籠包同高力豆沙(有4款第一次已食過)
可能我不是太喜歡食鱔糊,所以我覺得古法鱔糊不是太好味

清炒蝦仁,細細粒嘅蝦肉好爽口,味道比較清淡。

百葉結烤肉睇落好普通,烤肉望落去賣相好鞋,但原來食落都好軟熟,掛滿汁嘅百葉結十分好味

鍋貼煎得相當出色,底脆入面仍有肉汁

小籠包細細粒,入面仍然有肉汁,雖然唔算多但都好好味

最後我食左高力香蕉豆沙,外面層包唔油,但可惜香蕉只得一粒,餡太少而豆沙又太甜

整體食物水準係高,好味,職員態度整體都算好,只可惜某職員(我估是老闆)態度就好麻麻。
話說我哋book左7位,食住等嘅途中,有兩位同事因手上工作未能完成而未能出席,職員(疑似老闆)行過嚟同我哋講:「如果少左咁多人早啲出聲,我地宜家有6位都比唔到佢坐」!真心講,如果早知我一定會同你講啦!再講你地成日爆場,根本唔會有walk in 客啦,到底是否我哋唔係常客,就會得到這些態度呢

• 小籠包
  • 燻蛋
  • 蔥油餅
  • 黃金蝦
  • 鍋貼
  • 臭豆腐
2022-01-31 2899 浏览
.收爐啦! 冇得出去食晚餐,唯有食晏就! 個人都幾鐘意食上海菜,呢道嘅水準亦都好穩定,所以成日會黎👍🏻前菜必食”蠔油鴨舌”,而鍾意食內臟嘅朋友就一定要試”涼拌腰花”,主菜記得要預訂定”拆骨魚頭”同”千層肉”,薄切咗嘅豬腩肉食落去更有層次😋.🔻🍽 香港寧波同鄉會📌 地址: 中環德己立街2-18號業豐大廈401-405室.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforchinese

🔻
🍽 香港寧波同鄉會
📌 地址: 中環德己立街2-18號業豐大廈401-405室
2022-01-05 2089 浏览
三個人食, 叫左一只燻疍, 剛剛好, 唔係個個中意食, 哈。 奶油津白, 好食,但如果㚫味輕返小小就更好。叫左個百頁豬,之前食過一次勁好味。至愛係脆鱔, 每次必叫, 一個人可以叫碗白飯送呢個鱔。 另一樣至愛係佢即製葱油餅, 好香, 好好食, 熱辣辣。 其實佢啲份量都唔係細,有 4 個人或以上最好, 叫多幾味餸一流。 如果要講寧波唔好既地方, 我覺得唯一係佢樓底矮,坐滿人好嘈, 特別係坐細房,傾唔到計。
2021-12-09 2101 浏览
📍香港寧波同鄉會A legit authentic Ning Po cuisine restaurant. Can’t find a better place than this. Recommendations: • 醬油蟹炒年糕 (the crab taste goes so well with the chewy rice cakes. The soya sauce was not overpowering at all) • 炸臭豆腐 (legit 🔥)• 蒸時魚 (the sweetness of this fish man!) • 燻魚, 脆鱔 & 黃金蝦 (Done perfectly) Price: HK$1000-1500 pp (dinner)Revisit: 10/10
📍香港寧波同鄉會

Recommendations:

• 炸臭豆腐 (legit 🔥)

Revisit: 10/10
2021-11-26 2060 浏览
秋季食蟹,膏肥油滿紀豐收|寧波會十月中旬的香港初起秋意,空氣中終於褪去夏日的那份炎熱。正值蟹季時節,三五好友約上,前往寧波會嘗嘗鮮。香港寧波會原是旅港寧波人社團所在,後因為會所中的餐廳聞名遐邇,主打傳統滬菜。說到滬菜少不了幾樣開胃小菜,馬蘭頭清香撲鼻,爽脆可口,熏魚惹味多汁,但對我來說略微偏甜,喜歡甜口前菜的話不妨一試。腌篤鮮可以算是江浙滬菜中我最喜歡的菜式之一,而每一家滬菜餐廳的腌篤鮮味道上都有些不同。寧波會的腌篤鮮用料平衡,避免了火腿的鹹味壓過湯頭,湯底偏濃厚,強調了豆皮的香味。喝完湯就來了晚餐的重頭戲——清炒蟹粉。寧波會的蟹來自江蘇太湖,現在正是母蟹的時節,星星點點的蟹黃布滿了盤面。店員說一盤例牌蟹粉就需要5個人拆1-2個小時,真的是粒粒皆辛苦。我們點了面條和豆苗搭配,面條裹著鮮香肥美的蟹肉蟹黃,帶著滿滿油脂滿足了味蕾對秋天食蟹的渴望。抱著一年吃一次的信念,四個人清光了兩份例牌蟹粉。這時候已經感覺相當飽了,好友又推薦了這裏的鮮肉鍋貼。鍋貼面皮綿密細軟,肉香四溢,就是這樣註重細節的食肆,才真真值得偏愛。飯後甜點依然沒有令人失望,酒糟小圓子軟糯留香,豆沙窩餅甜而不膩,給晚餐寫上一個圓
秋季食蟹,膏肥油滿紀豐收|寧波會

薰魚

醃篤鮮

手拆清炒蟹粉

鮮肉鍋貼

飯後甜點依然沒有令人失望,酒糟小圓子軟糯留香,豆沙窩餅甜而不膩,給晚餐寫上一個圓滿的句點。
酒釀小圓子

總的來說這餐晚飯整體水平相當高,環境也舒適宜人,適合三五朋友小聚、家人聚會。Ps 寧波會是會員制,只招待會員,想去嘗鮮的朋友記得找找身邊有沒有會員幫忙訂枱!
2020-10-26
薰魚
醃篤鮮
手拆清炒蟹粉
鮮肉鍋貼
  • 薰蛋
2021-07-22 3838 浏览
朋友仔媽咪係寧波人💖介紹呢一間要會員先食得嘅寧波菜💃🏻開頭只不過以為係一般嘅中餐廳🔥食落先發現樣樣都有驚喜🥰🥰我哋前菜叫咗🔥醉雞🤟🏻臭豆腐❤️燻蛋啲雞好滑😆食落有雞味❤️最緊要係佢個酒食落係清香一啲都唔苦🤩臭豆腐炸得好靚🙋🏻‍♀️一上枱嘅時候就聞到好香嘅臭味😋😋每一啖嘅豆腐都好飽滿🤟🏻煙燻蛋煙熏味唔會好搶🔥不過食落就唔係好夠味道加咗少少醉雞嘅汁落去好好食😻小籠包good🤞🏻千層肉夾膜🥰🥰食落去一啲都唔油膩😚以為啲肉係主菜但原來肉下面嘅麵筋先係精華及晒啲肉汁💯糖醋魚炸得幾好不過條魚有啲腥😣奶油津白果醬超級香濃津白亦都好夠甜🔥上海粗炒❤️唔記得個炒飯叫咩名🤣🤣🤣一定要食嘅高力豆沙💖

我哋前菜叫咗🔥醉雞🤟🏻臭豆腐❤️燻蛋
小籠包good🤞🏻

糖醋魚炸得幾好不過條魚有啲腥😣

奶油津白果醬超級香濃津白亦都好夠甜🔥

上海粗炒❤️

唔記得個炒飯叫咩名🤣🤣🤣
一定要食嘅高力豆沙💖
2021-04-13 4005 浏览
好耐冇嚟呢度食飯,必點小籠包,我真係百吃不厭,一次食晒一籠都冇問題好掛住臭豆腐,燻蛋🥚😋。。。黃金蝦,連殼都可以一齊食,但係得三個人叫唔到太多嘢食😂 甜品,必點好邪惡的香蕉高力豆沙😜
2021-02-20 3210 浏览
當年在中環工作因為老闆是此食肆的會員,所以間中也會來大吃一餐,老老實實,價錢真的略高,例如我很喜歡的家常餅,其實就是上海蔥油餅,價錢真的有點驚人,不過味道又真的是不同凡響,我會以物超所值去形容,就是上海寧波一帶傳統家鄉風味,它的蔥香加上薄薄的餅皮,不會太油膩卻又有著蔥油餅的韻味,外面很多時食到的蔥油餅一係就太厚,一係就太油,一係就根本無乜蔥味,平係平,不過真的麻麻地。另一個我很喜歡的菜式就是蒸素餃,看似平凡,味道卻非常好,我夠膽講外面冇乜地方可以食到呢一種味道。我常常認為平凡的菜色煮出不平凡的味道,就是大師傅的功夫。
2020-09-29 4979 浏览
突然想食返d正宗的中餐,於是4人去左寧波食晚餐。 比較有趣的係佢有d餸係可以小份小份咁叫。煙燻雞蛋就叫咗一隻,臭豆腐就最少兩粒。雞蛋好香⭐️⭐️⭐️異國臭豆腐就揸到外邊個皮好脆,又有乜油幾好。煙燻豬蹄出嚟好香, 個皮好脆,啲飛有入口即溶👍🏻再面小小米通。冇咁‘溜’脆鱔夠脆。係糖醋左。酸辣湯又足料。少少辣咁擔擔面有好濃郁花生味,個面又掛湯原本餐牌係竹笙小棠菜但係我哋叫咗竹笙莧菜,好少何出去食有咁多竹笙,材料方面呢間餐廳算係好足料!!仲有小籠包咩大大粒,個皮厚度剛好。多汁。蔥油餅 又夠和脆👍🏻高力豆沙少見有香蕉味。一試就真係有香蕉味😂就係咁, 4個人乜都想試,食到要攞走都仲想繼續叫😂結果加埋一, 都係$11xx. 就係一間。平平實實的餐館。性價比高
突然想食返d正宗的中餐,於是4人去左寧波食晚餐。
脆鱔夠脆。係糖醋左。
酸辣湯又足料。少少辣咁
擔擔面有好濃郁花生味,個面又掛湯
仲有小籠包咩大大粒,個皮厚度剛好。多汁。
蔥油餅 又夠和脆👍🏻
高力豆沙少見有香蕉味。一試就真係有香蕉味😂
就係咁, 4個人乜都想試,食到要攞走都仲想繼續叫😂
結果加埋一, 都係$11xx.
就係一間。平平實實的餐館。性價比高

煙燻雞蛋
脆鱔
臭豆腐
煙燻豬蹄
2020-06-08 3838 浏览
由於婆婆係寧波人對寧波菜自小就有特別好感今次好友生日我哋就揀咗喺呢度食飯。疫情下依舊滿座地方唔算大,夜晚食飯都會比較嘈我哋叫咗脆鱔燻蛋,醉雞作為前菜,唔算有驚喜,但係亦都唔錯😊主菜嘅雪菜沙追魚幾好食呢度亦都有臭豆腐,不過冇喺細個街邊食嗰啲咁好食😂總括來講不過不失
由於婆婆係寧波人
對寧波菜自小就有特別好感
今次好友生日我哋就揀咗喺呢度食飯。疫情下依舊滿座
地方唔算大,夜晚食飯都會比較嘈

我哋叫咗脆鱔
2020-01-30 3186 浏览
We had team lunch here as one of the teammates is member of this restaurant. You need members to help you bookdining here.Seating is good and we sat at the corner so it's more private. Food is in generous portion and of good quality. I really like the shanghainese food at this restaurant. I love their 黃金蝦,臭豆腐,上海炒年糕 so much! We went in a group of 10 so it's very good to share all the dishes. It's not common for restaurant to serve smelly tofu and theirs are great!Service is also good and food com

Service is also good and food come pretty fast. It's near LKF area just that the lift may have a little bit of issue. It has nothing to do with the restaurant just with the building that the restaurant is located in.
  • 黃金蝦臭豆腐 上海炒年糕
2020-01-24 2833 浏览
餐廳係會員制度 只招待會員 同事話好難先訂到枱 (聲稱尤其午餐時段好爆好多人) 明白既正所謂中環搵食艱難由於公司飯局 所以就無影到好多食物既相有叫到個鴨 幾酥脆同唔算好硬本身唔食臭豆腐既我 係各位相勸下踏出左第一步 第一啖無點到醬料 入口唔算好重味道 得好少好少臭豆腐 後尾我加左辣醬 食落口除左辣醬味道無其他味 如果唔話我知係臭豆腐 我會以為係脆豆腐(值得一提豆腐炸得香脆同乾身 一d都唔會油)不過中意臭豆腐既人應該會嫌淡鱔糊整得幾好年糕都好特別 用齊菜 係香港無咩地方可以食到家常餅 入面既蔥油好足料 外面香口 超級好味 必食推介
由於公司飯局 所以就無影到好多食物既相

有叫到個鴨 幾酥脆同唔算好硬

本身唔食臭豆腐既我 係各位相勸下踏出左第一步
(值得一提豆腐炸得香脆同乾身 一d都唔會油)
不過中意臭豆腐既人應該會嫌淡

鱔糊整得幾好