2018-04-29
喺網上見到有優惠,就二話不說買咗團購券,幫襯呢間社會企業餐廳。我哋買嘅團購券係包埋一啲體驗活動,就係可以感受一下聾人嘅生活。我哋都覺得好有意思,所以好期待去呢間餐廳。不過地點比較遠,佢喺紅磡火車站上面嘅商場,對於住港島區嘅我哋,就唔係太方便。一去到,侍應就好熱情咁用手語去招呼我哋,個經理仲好Nice ,教咗我哋好多手語,例如用手語去點餐,話比侍應聽我哋想食咩嘢,呢個係一個好好嘅體驗活動,令我哋都有機會可以用手語同聽障侍應溝通。啲侍應好可愛好得意,佢哋都好熱心去教我地手語,同埋分享佢哋係社會面對嘅挑戰,所以我哋今餐飯真係學左好多野!令我更加關注聽障人士嘅需要。至於食方面,我哋叫左魚生芝士蘋果醋飯(壽司)同埋烤豬手,我覺得啲魚生都算幾新鮮,配埋蘋果醋飯一齊食,味道都幾特別,仲要大大件,食完好飽!不過對於重口嘅我黎講,我就覺得味道淡左啲。而豬手好脆,都算入味,不過乾咗小小,配上醬汁食,就會好啲。