2024-01-17 205 浏览
第一次試呢間新開係高山劇場入面嘅cafe,中意佢整體氛圍好舒服,我哋兩個人叫咗煙三文魚酸種麵包、all day breakfast,兩款都出乎預期地好食😋睇得出佢哋係食物搭配上有落心機👍🏻煙三文魚酸種麵包入面有cream cheese,再配埋紫薯蓉幾夾😋all day揀咗有肉個款,慢煮雞胸好嫩上面仲有薑汁去腥,仲有藜麥沙律🥗入面加咗啲日式飯素,係未試過嘅搭配👍🏻不過週末會多啲人要等位會耐少少少
2024-01-16 96 浏览
高山劇場原來新開左間Cafe 木系簡約設計 玻璃窗好透光明亮仲有攞放關於粵劇文化既刊物同資訊♥︎主要提供輕食、甜點同飲品因為得2位店員 所以食物落單後都要稍等不過既然黎得Cafe 都係想搵個地方放鬆休息下最緊要好食就得啦😋可以慢慢坐煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉 $78前菜先黎個麵包 酸種麵包口感煙韌上面有cream cheese沙律菜同煙三文魚真係好豐富好足料 紫薯蓉食落亦好綿滑茄香流心蛋牛肉醬意粉 $98意粉用左闊麵 比一般意粉更掛汁牛肉醬調味幾好 質感亦唔會碎濕濕仲有蕃茄仔 火箭菜同芝士 口感夠哂豐富撈埋流心蛋更加濃郁 真係好岩我口味Cafe仲會同其他單位合作舉行文藝活動順便帶動人氣 有興趣可以留意一下😌
高山劇場原來新開左間Cafe
木系簡約設計 玻璃窗好透光明亮
仲有攞放關於粵劇文化既刊物同資訊
♥︎
主要提供輕食、甜點同飲品
因為得2位店員 所以食物落單後都要稍等

仲有蕃茄仔 火箭菜同芝士 口感夠哂豐富
撈埋流心蛋更加濃郁 真係好岩我口味

Cafe仲會同其他單位合作舉行文藝活動
順便帶動人氣 有興趣可以留意一下😌
土瓜灣高山劇場新開嘅cafe☕️cafe採用落地玻璃陽光好好,配上木質傢俬,環境好清靜舒服☀️All Day Breakfast (w/ meat )🍳 $128ADB有沙律、鴻喜菇、藜麥、酸種麵包、炒蛋、煙三文魚、慢煮雞胸肉、車厘茄、黑桑葚,另有無肉版本素食者都食得🌱全部食物都健康好味,雞胸肉腍,炒蛋滑🥗🥖🍳🍅🐔茄香鯷魚意大利粉🍝 $96意粉大推薦🌟鯷魚鹹香,用咗闊條意大利麵,蕃茄醬酸酸甜甜,好吃🥰Flat White ☕️ $40小青柑(陳皮+熟普洱茶)🫖 $60咖啡味香濃偏nutty,仲有化痰止咳又暖胃嘅陳皮普洱。

茄香鯷魚意大利粉🍝 $96

Flat White ☕️ $40
小青柑(陳皮+熟普洱茶)🫖 $60
咖啡味香濃偏nutty,仲有化痰止咳又暖胃嘅陳皮普洱。
午餐
見近日好多人推薦呢間新開既Cafe 就特登去土瓜灣試下 星期六1:30去到已經full左咁唯有等下位 店員同我講叫我行個圈再返黎 冇俾任何等位既飛我 我已經覺得奇怪所以行咗一陣就即刻返去之後我返去左一陣冇耐果不其然真係有另外一堆人黎等位(好彩返得早唔係就變咗要排佢哋後面)等到差唔到2:00終於有人走 店員都冇安排入座自己坐過去 叫店員執下枱都冇理我咁我QR code落完單出去比錢店員竟然同我野食講要等一個鐘或以上因為前面好多單都仲未出 又叫我行個街先晏d冇咁忙先返黎食野我已經心諗野食要等咁耐點解我個時問佢等位唔講我就唔洗晒時間係度等位 等完仲要等1hr以上先出到餐唯有轉場去食第二間 臨走見到其他枱既人等到訓哂教安排極混亂 仲要係特登去高山劇場 我下次唔會再去
見近日好多人推薦呢間新開既Cafe
我就唔洗晒時間係度等位 等完仲要等1hr以上先出到餐
唯有轉場去食第二間 臨走見到其他枱既人等到訓哂教

安排極混亂 仲要係特登去高山劇場 我下次唔會再去

2024-01-15 116 浏览
見xx關注組近期好多正評 post推介呢度,就趁星期日放假過嚟試試。一到門口見到坐滿人,有幾個人等位,等左陣,一直都冇職員出嚟理會等緊既人,直至有1張4人檯走左,職員先出嚟問邊個排隊先。我地2位唔介意與另外2人搭檯,入座後,本身想食 all day breakfaat, 但 sold out, 最後order 左1杯 ameriano, 1杯 flat white,2個意粉,咖啡等左25分鐘先到,再坐多20分鐘,先見到陸續出餐比我地早到好多既客人,已經心知不妙,應該仲有排等!前後等左大約1個鐘,個意粉終於嚟啦,真係要好有耐性先好嚟試,如果店方真係處理唔切當前既單,應該有責任入座前提醒餐飲大約要等候既時間❗*食物:意粉味道唔錯既,但唔值得等上一個鐘*飲品:flat white 咖啡味道偏淡*環境: 舒服,採光好*服務:除左出餐外(仲不止一次將餐送錯檯) ,基本上都似自助服務總括嚟講,如果要用上一個鐘嚟等餐飲,除非真係好出色,或者有好多空餘時間,否則可以有其他選擇。

*食物:意粉味道唔錯既,但唔值得等上一個鐘
*飲品:flat white 咖啡味道偏淡
*環境: 舒服,採光好

1K
高山劇場是上世紀的香港搖滾音樂遺址,經過翻修和擴建後,時至今日已成粵劇中心。劇院還設有粵劇教育及資訊中心,推動粵劇藝術的傳播及傳承。最近劇場新翼新開一間Cafe - 高山文化咖啡廳,與不同文化伙伴合作,不定期舉辦「廿一廿十」系列活動。內裡環境寬敞,以木色為主調,簡約文青風設計呈現素雅恬靜風格。將大自然的寧靜氛圍無縫地融入室內,小清新療癒氣氛特別適合慢活放空片刻。靠窗一排座位設有落地玻璃,中午時份能透進自然光,帶來清幽避世的綠野空間。近門口區域亦有售賣少量精品,將飲食及生活態度集於一身。間中有中樂現場演奏,除了餵飽肉體之外,也可滋養心靈,進一步推廣藝術文化。餐牌選擇不多,提供輕食、沙律、意粉、甜品和飲品等。晚市時段大部份款式亦已售罄,只餘下四款酸種麵包和甜品可供選擇。意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包配乳酪 $78酸種麵包是以傳統古法發酵的麵包,利用天然酵母、麵粉、水和鹽呈現最純粹的麥香原味。炒蛋入口滑溜,包裹著豐盈蛋汁,parma ham肉質柔軟細膩,而且鹹度不高,不會蓋過蛋香。乳酪口感豐厚稠身,酸甜的藍莓果醬夾雜乳酪的奶香特別開胃。煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉 $68酸種麵包烘得外皮脆卜卜,內
劇院還設有粵劇教育及資訊中心,推動粵劇藝術的傳播及傳承。

近門口區域亦有售賣少量精品,將飲食及生活態度集於一身。

餐牌選擇不多,提供輕食、沙律、意粉、甜品和飲品等。

酸種麵包

意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包配乳酪 $78

意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包配乳酪

意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包

乳酪口感豐厚稠身,酸甜的藍莓果醬夾雜乳酪的奶香特別開胃。

乳酪
煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉 $68
酸種麵包烘得外皮脆卜卜,內裡質感綿密煙韌,與沙律菜伴吃,清新開胃無負擔。

煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉

煙三文魚色澤鮮豔,脂肪條紋清楚利落,魚肉嫩滑而有彈性。

煙三文魚酸種麵包
紫薯蓉口感綿滑粉糯,蕃薯味濃而又帶有天然的甘香。
紫薯蓉

吃完兩款輕食後,另外再加了兩款甜品

甜品

紅豆綠茶芝士蛋糕 $52

芝士蛋糕質地滑順細緻,抹茶與紅豆向來都是絕配,交疊著茶香內斂的抹茶芝士蛋糕和一顆顆香甜飽滿的紅豆。

紅豆綠茶芝士蛋糕

法式千層酥 $52

酥皮滲出輕盈的牛油香,以軟滑的吉士醬層層相間,充滿層次的滋味在嘴裏一次綻放。
法式千層酥
海鹽焦糖鮮奶咖啡 $54
將海鹽與焦糖混合在一起,散發鹹甜交織的獨特風味。

海鹽焦糖鮮奶咖啡

朱古力咖啡 $45

結合了朱古力的香甜與咖啡的濃縮口味,味道醇厚均衡。

朱古力咖啡
2024-01-13
意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包配乳酪
煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉
紅豆綠茶芝士蛋糕
2024-01-10 136 浏览
今日試新cafe, 啲間係土瓜灣高山劇場新翼,係土瓜灣地鐵站行過去都唔係太遠。沿途經過公園仲可以睇吓花,吸吓新鮮空氣。餐廳環境relaxed, 落地玻璃夠開陽,有大量陽光☀️All Day Breakfast / Carbonara: 賣相幾靚,但係偏鹹。ADB 用料都幾多variety, 同埋都幾健康。有沙律菜,慢煮雞胸,sourdough,quinoa,生果,炒蛋,煙三文魚。Flat white: Nutty flavour, 可以點 Extra Hot, 讃👍🏻

餐廳環境relaxed, 落地玻璃夠開陽,有大量陽光☀️

這家座落於高山劇場內的咖啡店環境闊落 網上說是「日光C𝗮𝗳𝗲」☀️可惜我還未感受到開揚景色 我是晚上去只能下次再訪 但食物感受到了 很有誠意.❗️咖啡店會不定期與不單位合作舉辦文化分享活動 有興趣朋友 可以參考官方IG.⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🍝茄香流心蛋牛肉醬意大利粉 意大利粉煮得剛剛好!蕃茄🥫牛肉醬的味道很濃郁 配上巴馬臣芝士 🧀 流心蛋🥚推薦👍.🥗煙三文魚酸種麵包配酸奶Cream cheese 配煙三文魚配脆口有咬勁 酸種麵包. 好味💯另外配爽脆沙律菜🥗及酸奶 也不錯 .飲品🥤一杯Ice Cappuccino 及 熱豆漿正常水準

這家座落於高山劇場內的咖啡店
環境闊落 網上說是「日光C𝗮𝗳𝗲」☀️
可惜我還未感受到開揚景色 我是晚上去
只能下次再訪 但食物感受到了 很有誠意
⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
🍝茄香流心蛋牛肉醬意大利粉
意大利粉煮得剛剛好!
蕃茄🥫牛肉醬的味道很濃郁
飲品🥤
一杯Ice Cappuccino 及 熱豆漿
正常水準

2024-01-05 136 浏览
發現隱世又好坐嘅日光𝗰𝗮𝗳𝗲 ⸜( *ˊᵕˋ* )⸝!呢間𝒞𝒶𝒻𝑒座落高山劇場 環境闊落 超美日光配上開揚景色好ᴄᴏᴢʏ~食物都很不錯 捕獲近期最有誠意嘅𝘼𝙡𝙡 𝘿𝙖𝙮 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩!𝒞𝒶𝒻𝑒會不定期舉辦藝文活動 見之前有品茶 書法 雙截棍等等 已經默默留意佢地嘅節目預告了 ♥ 𝘼𝙡𝙡 𝘿𝙖𝙮 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 (無肉版) $①⓪⑧擺盤賞心悅目啊~食物配搭輕盈清新 每樣都花過心思 有肉版本亦有自家慢煮雞胸 絕對值得為佢回訪! ♥ 卡邦尼乳酪醬𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙃𝙖𝙢意粉 $⑧⑧ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ醬汁用乳酪製成 無咁厚重 份量剛好沾上每條麵條 不油不膩 但意粉較短身 掛汁程度無咁高 ♥ 夏威夷果仁拿鐵 +$②⑤|熱朱古力 +$①⑤拉花美°▽° 拿鐵口感順滑 帶濃郁堅果香 熱朱亦濃厚不甜膩

發現隱世又好坐嘅日光𝗰𝗮𝗳𝗲 ⸜( *ˊᵕˋ* )⸝!

All  Day  Breakfast

♥ 卡邦尼乳酪醬𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙃𝙖𝙢意粉 $⑧⑧

♥ 夏威夷果仁拿鐵 +$②⑤|熱朱古力 +$①⑤
拉花美°▽° 拿鐵口感順滑 帶濃郁堅果香 熱朱亦濃厚不甜膩

All  Day  Breakfast
2023-12-29 150 浏览
同朋友去土瓜灣,揀咗間新Cafe試吓😆呢度係高山劇場入面,裝修好闊落,而且好田野feel💓意式花園沙律配意大利風乾火腿、湯和酸種麵包$78個擺盤好靚! 用咗好多食用花🌼沙律菜再加上意大利香醋橄欖油,好健康!最正係個南瓜湯,飲完即刻覺得暖笠笠,好建議大家用sourdough點嚟一齊食😆茄香流心蛋牛肉醬意大利粉 $98意大利粉煮得啱啱好!蕃茄牛肉醬嘅味道好濃郁,仲加咗Parmigiano-Reggiano,撈埋流心蛋,推薦👍👍煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉 $78好肚餓之下仲叫多咗個smoke salmon, sourdough.清新嘅Cream cheese 再加上smoke salmon. 配埋超正嘅sourdough. 好好味💯💓紫薯蓉都整得好好,好似加左yoghurt,唔錯~柑小白(陳皮+白茶) $60好養生嘅茶,而且幾好飲💓夏威夷果仁鮮奶咖啡 $50 正常水準😄

同朋友去土瓜灣,揀咗間新Cafe試吓😆
呢度係高山劇場入面,裝修好闊落,而且好田野feel💓

意式花園
沙律配意大利風乾火腿、湯和酸種麵包$78
個擺盤好靚! 用咗好多食用花🌼
沙律菜再加上意大利香醋橄欖油,好健康!

茄香流心蛋牛肉醬意大利粉 $98

煙三文魚酸種麵包配紫薯蓉 $78
紫薯蓉都整得好好,好似加左yoghurt,唔錯~

柑小白(陳皮+白茶) $60
好養生嘅茶,而且幾好飲💓

夏威夷果仁鮮奶咖啡 $50
正常水準😄
2023-12-24 119 浏览
高山劇場附近真係冇乜好坐嘅咖啡室,無意間行上高山公園,冇諗過搵到間咁好坐,又闊落嘅咖啡室。環境一流,嘢食用心,同服務員都好健談,未試過食下嘢會有個大廚出嚟問我味道如何🥰🥰 受寵若驚
柚子冰茶
流心蛋牛肉醬闊條意粉
2023-12-23
午餐
柚子冰茶
高山劇場曾經係一個半露天劇場🎭孕育唔少非主流樂隊嘅音樂搖滾聖地🎸之後高山改建成粵劇劇場後就無去過Lu無諗過相隔咁多年呢日為咗一杯咖啡而再次踏足呢個地方☕️一直唔知道新翼有個咁靚嘅地方落地玻璃窗透住自然光窗外一片綠悠悠🌿座位之間亦非常有空間感書架有一整排咖啡相關書籍📚亦有一啲本地文化產業相關嘅作品同零食近來好少遇上一間Cafe 可以令我捨得放低手機📱放空吓、揭揭書📘同店員、店主輕輕鬆鬆傾吓計靜落嚟欣賞一下眼窗前嘅景色🌲❣️小店定期會同唔同嘅單位合作舉辦文化分享活動、詳情可以參考官方ig 公佈🔖 意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包🍖炒蛋用嘅係日本雞蛋🥚火喉控制得非常出色難得係連Sour Dough 都非常新鮮🍞(有回彈力嗰種!)另外配上爽脆沙律菜同自家製紫薯蓉🥗誠意十足🍠🔖 Latte House Blend 為哥倫比亞/印尼豆
高山劇場

亦有一啲本地文化產業相關嘅作品同零食

近來好少遇上一間Cafe
可以令我捨得放低手機📱
放空吓、揭揭書📘
同店員、店主輕輕鬆鬆傾吓計
靜落嚟欣賞一下眼窗前嘅景色🌲

🔖 意大利風乾火腿及炒蛋酸種麵包🍖
炒蛋用嘅係日本雞蛋🥚
火喉控制得非常出色

難得係連Sour Dough 都非常新鮮🍞
(有回彈力嗰種!)
另外配上爽脆沙律菜同自家製紫薯蓉🥗
誠意十足🍠