2024-12-13
鬼金棒咁大名,個個都好熟悉啦。不過我本身如果食日式拉麵我係唔太喜歡食辣口味,而鬼金棒嘅menu所有款式都係本身辣 (雖然你可以揀唔辣),所以一直都好少幫襯。不過,因為响香港值得食嘅店我都食到七七八八,或八八九九了,所以都係集郵心態食一食佢。《炒豆芽菜辣麻味噌拉麵🍜》香味 (3/5) - 因為我叫嘅係炒豆芽菜拉麵,原先我會期望一上碟會勁大陣鑊氣味,但又真係冇乜。我其實都唔係好明,我坐吧枱,有見到個廚用生鐵鑊,大火大火咁去炒d芽菜,但d芽菜真係聞唔出有特別鑊氣味。我會估計兩種可能性:一,個芽菜原先太多水份,火雖然夠大,但炒得唔夠耐,所以水份仲係太多;二,炒嘅油可能唔係豬油,用左d健康但香味唔夠嘅植味油。點都好,香味係唔夠,只有基本嘅味噌香味,單調左d。湯 (4.5/5) - 先講,我叫嘅係小辣小麻。湯方面我比好高分,因為,辣,麻,味噌,蔥,蒜,薑,味道令人意外地平衡,冇話邊個搶左fo。湯本身濃稠度其實唔高,色澤唔算太深色,而且鹹度又適中。原先我仲擔心太濃太鹹,結果白擔心一場。特別一提,味噌嘅濃度係頗夠,濃,香,甜,䶢,辣,全部齊。另外仲有一個小驚喜,湯入面仲加左背脂,不過老實說,我食嗰刻係
湯 (4.5/5) - 先講,我叫嘅係小辣小麻。湯方面我比好高分,因為,辣,麻,味噌,蔥,蒜,薑,味道令人意外地平衡,冇話邊個搶左fo。湯本身濃稠度其實唔高,色澤唔算太深色,而且鹹度又適中。原先我仲擔心太濃太鹹,結果白擔心一場。特別一提,味噌嘅濃度係頗夠,濃,香,甜,䶢,辣,全部齊。另外仲有一個小驚喜,湯入面仲加左背脂,不過老實說,我食嗰刻係唔知,到我睇返相先知,明顯地有白色一點點。背脂本身嘅味唔係凸出,加埋落碗麵道,對味道影響不大,不過誠意分有加。 麵條 (5/5) - 中太麵,小曲,咬口十分足,色澤小黃偏白色。雖然個湯都偏濃味,只要你keep住咀嚼,個麵味會越來越出。我比滿分最主要嘅原因係,佢配個湯真係好夾。一般味噌拉麵,都會用中曲,中加水,麵色偏黃嘅中太麵,質地會偏硬,不過呢道就唔係咁,所以我認為麵好夾個湯之餘,仲頗有個性 。 配料 (3.5/5) - 主角,哈哈,當然係形象擔當,除左”鬼”👻之外,就係條”金棒” (珍珠筍) 😂 講返正經,珍珠筍除左個樣算幾靚仔之外,係冇乜特別,亦好難好特別。 另一位主角,當然係芽菜啦。不過求先都講過,芽菜炒得唔夠香,但基本質素係有,夠爽口,份量都幾足,連埋d麵一齊食又係正。 豬叉燒方面,上碟時我一睇👀,以為係普通角煮,我錯啦。。。佢遠超我預期。部份係豬五花腩,調味係東坡肉風味!醬油,糖,黑醋嘅味非常之出,而且塊肉炆煮得好腍,完全係高質。 溏心蛋係最令人失望嘅配料。。。則係咁,雖然蛋本身生熟度,蛋味都係正常,但最大問題係溫度,入口係偏凍 😫我明白可能有d料用唔晒係會雪起佢,避免造成浪費,不過整返熱係基本吧?呢個扣左分。
可能有部份人會認為,連鎖店就係唔好,要隱世小店先叫正,但我唔係咁認為。連鎖店往往一開初都係由小店做起,肯定係好食,受歡迎先做大。而鬼金棒嘅分店就算唔及d超級連鎖店咁多,但都唔少架喎,日台港都有,加埋都有十幾間。以連鎖式經營嘅店黎講,我覺得鬼金棒算係保持到一定質素,整體味道絕對係中上有餘。唯一要彈一彈嘅係d職員嘅態度,唔微笑,低頭工作,比人感覺好唔精神亦好唔友善。